vrijdag 14 mei 2021

Hitflits: Justin Bieber kaapt eerste plaats terug van Snelle; 52 weken voor ‘Arcade’

Lars, de elpee van Snelle zorgde er vorige week voor dat zijn album terug steeg naar de eerste plaats van de Album Top 100. Maar (vanaf) nu zet Justin Bieber met Justice de zegetocht voort, en pakt de eerste plaats terug in de albumlijst. In totaal staat Justice nu voor de zevende week bovenaan de albumlijst.
De voorlaatste keer dat een album zeven weken op de eerste plaats stond, was op 2 januari van dit jaar: Christmas van Michael Bublé, wel verdeeld over vier jaren. Als we kijken naar een ‘gewoon album’ met minimaal zeven weken op de teller, komen we uit bij Francis van Frenna, dat in maart 2019 zelfs tot elf weken kwam, in twee sessies: 4+7 weken. Justin Bieber heeft dus nog even te gaan met Justice om dat te evenaren.
 
ALBUM TOP 5
 
1. (2)   Justin Bieber: Justice (terug op #1 / zevende week op #1)
2. (1)   Snelle: Lars (op 16,86%)
3. (3)   Dua Lipa: Future Nostalgia The Moonlight Edition
4. EW  Van Morrison: Latest Record Project Vol. 1
42e album (!) van de 75-jarige Ierse muzikant Van Morrison, opgenomen tijdens corona
5. EW  Rag’n’Boneman: Life By Misadventure
Opvolger van zijn #1-album Human uit 2017
 
De andere nieuwe noteringen volgen nu, waaronder een aantal oude bekenden:
#21 Kayak: Out Of The World
Achttiende studioalbum van de symfonische groep Kayak en opvolger van Seventeen (#6 in 2018), waarop voor het eerst de nieuwe zanger Bart Schwertmann te horen was. Schwertmann werd in 2017 de nieuwe zanger en verving daarmee Edward Reekers en Cindy Oudshoorn, die de groep in 2015 hadden verlaten.
 
#26 Hooverphonic: Hidden Stories
Van 1997 - 2008 was Geike Arnaert de vierde zangeres van de Belgische groep  Hooverphonic. Daarna volgden vijf andere zangeressen. Sinds november 2020 is Geike, die wij kennen van de hit  ‘Zoutelande’ met Bløf, terug bij Raymond Geerts en Alex Callier, de oprichters van Hooverphonic.

Het vorig jaar opgenomen album A Simple Glitch Of The Heart, nog met Luka Cruysberghs, de vorige zangeres, is vanwege het niet doorgaan van het songfestival, nooit officieel uitgebracht. Twee nummers van dat album staan in een aangepaste versie op Hidden Stories, het twaalfde studioalbum, dat volledig is ingezongen door Geike en in drie maanden tijd is opgenomen. Met ‘Wrong Place’ vertegenwoordigt Hooverphonic België de komende week op het Eurovisie Songfestival.
 
#45 Laura Jansen: We Saw A Light
Met twee top 10-albums, Bells (#6 in 2010) en Elba (#5 in 2013) had de carrière van Laura Jansen een flitsende start en alle seinen stonden op groen voor meer succes. Het liep echter anders, want ze koos tijdelijk voor iets anders: het opvangen van vluchtelingen op Amsterdam Centraal. Hun verhalen maakten zo’n indruk, dat ze besloot naar het Griekse eiland Lesbos te gaan om daar te helpen.
Na drie jaar op Lesbos, keerde ze terug naar Nederland. Om alles te verwerken, vertrok ze naar Berlijn. Muzikaal pakte ze de draad weer op, maar realiseerde ze zich dat ze ook een dagje ouder is. Het album We Saw A Light, met twee nummers over haar ervaringen op Lesbos, is dan ook geen vervolg op eerdere albums. Naast het album, schreef ze haar ervaringen over Lesbos op in het boek ‘We Zagen Een Licht’. Ze hoopt beide te kunnen gebruiken in een theatershow: een combinatie van muziek en het delen van de verhalen.
 
Nederlandstalig
 
We Saw A Light is nog Engelstalig, maar haar volgende album wordt waarschijnlijk Nederlandstalig. Jansen, dochter van een Amerikaanse moeder en Nederlandse vader: “Voor mij is dat de taal van mijn jonge kinderjaren. Ik heb daarna eigenlijk nooit meer op dagelijkse basis Nederlands gesproken. Ik merk dat de uitingen anders zijn. Je kan andere dingen met de taal dan in het Engels. Het lijkt me heel leuk om dat te proberen.".
 
En dan de debutanten van deze week:
 
#67 Tom Grennan: Evening Road
Tom Grenman kennen we al van de hit ‘Little Bit Of Love’, deze week op #18. Het nummer is al de vierde single van zijn tweede album Evening Road, dat dankzij de single ook een notering krijgt.
 
#69 Dodie: Build A Problem
Na drie EP’s komt de Britse zangeres Dodie (= 26-jarige Dorothy Miranda Clark uit Epping, Essex) met haar eerste studioalbum Build A Problem.
 
#80 Squid: Bright Green Field
Ook van Britse oorsprong is de postpunkband Squid uit Brighton, actief sinds 2016. In de afgelopen jaren bracht het vijftal diverse singles en EP’s uit. En nu is het dan tijd voor een heel album: Bright Green Field.
 
Hebben we tot slot van de albums, nog een nieuwe #1 voor je in de Vinyl 33: At The BBC van Amy Winehouse, opgenomen in 2003-2009. Tot deze week was het nog niet eerder op vinyl verschenen, dus een eerste plaats is geen verrassing. De cd bereikte in 2012 de 41e plaats.
 
Lars van Snelle, vorige week de #1, zakt in de Vinyl33 naar de 25e plaats.
 
SINGLES
 
In de Album Top 100 is Snelle met zijn album Lars de eerste plaats kwijt, maar in de Single Top 100 mag hij ‘Blijven Slapen’, nu voor de derde week, bij Maan. De logeerpartij zou binnenkort wel eens aan zijn einde kunnen komen, want met zevenmijlslaarzen sprint ‘Body’ van Tion Wayne & Russ Millions door de Single Top 100. In de tweede week stijgt het nummer van de 38e naar de 5e plaats en vormt daarmee een serieuze bedreiging voor de hit van Snelle & Maan.
Het zijn echter niet alleen Tion Wayne & Russ Millions die zorgen voor de grote stijging van ‘Body’. Sterker, hun versie zou nog geen deuk in een pakje boter slaan. Het grote succes is te danken aan een TikTok dance challenge en de remix van Body met de rappers ArrDee, 3x3’s ZT & E1, Bugzy Malone, Buni,  Fivio Foreign & Darkoo. Beide versies bij elkaar opgeteld, leveren het nummer nu al een vijfde plaats op. ‘Body’ bereikte al de eerste plaats van de Britse en Ierse hitparade.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Snelle & Maan: Blijven Slapen (derde week op #1)
2. (2)   Justin Bieber feat. Daniel Caesar & Giveon: Peaches (op 6,61%)
3. (3)   Lil Nas X: Montero (Call Me By Your Name)
4. (5)   Riton x Nightcrawlers feat. Mufasa & Hypeman: Friday (Dopamine Re-Edit)
5. (38   Tion Wayne & Russ Millions: Body / Body (remix) feat. ArrDee, 3x3’s ZT & E1, Bugzy Malone, Buni, Fivio Foreign, Darkoo
 
Naast ‘Body’ (in al zijn versies), bereikt nog een ander nummer voor de eerste keer de bovenste tien van de Single Top 100. In de vijfde week stijgt ‘Kiss Me More’ van Doja Cat feat. SZA van de 14e naar de 10e plaats. Voor beide zangeressen is het nummer hun tweede top 10-notering, alleen niet samen. ‘Say So’ van Doja Cat (#9 in 2020) en ‘What Lovers Do’ met Maroon (#10 in 2017) vas voor beiden hun eerste hit en gelijk raak.

 
Hebben we tot slot nog de eerste weeks noteringen van deze week voor je
 
#28 Bente & Maan: Nee Is Nee
Al op 4-jarige leeftijd begon ze met het schrijven van liedjes. Een van de allereerste was een slaapliedje voor twee jongens die niet konden slapen, toen ze met haar familie verbleef op een camping in Kroatië.
 
Bente Marijn Fokkens uit Muiden, inmiddels 20 jaar. Actrice (‘Kappen!’, ‘Misfit’) en  zangeres (deed in 2012 mee aan het eerste seizoen van ‘The Voice Kids’, dat werd gewonnen door Vàjen van den Bosch). Het jaar daarop werd Bente 3FM Serious Talent. Ze bracht diverse zelfgeschreven nummers uit en het mini-album Liefste, Ken Je Mij in 2020.
 
samenwerking met Maan
 
Nadat Maan het nummer ‘Liefste, Ken Je Mij’ van Bente had gehoord, liet ze haar weten het een tof nummer te vinden en graag met haar een nummer wilde opnemen. Bente: “Ik vind haar supervet en het klikte meteen tussen ons. Ik was altijd al een beetje fan van Maan.”
 
Tijdens de studiosessie kwam het onderwerp straatintimidatie ter sprake en ontstond het idee om daar een nummer over te maken. Ook omdat Bente en Maan zelf ervaring hebben met straatintimidatie. Met het nummer ‘Nee Is Nee’ willen de zangeressen een steentje bijdragen om het gesprek te openen over dit probleem. Maan: “"We hopen hiermee iedereen te inspireren om hun grenzen aan te geven en ook naar grenzen te luisteren. Nee is Nee. Jij bent de baas over jouw lijf”.
 
#45 Coldplay: Higher Power
Megahit (3FM), Top Song (NPO Radio 2), Alarmschijf (Q-Music) en Favorite (Radio 538), een betere start had ‘Higher Power’ van de Britse band Coldplay zich niet kunnen wensen. Daarnaast werd het nummer gelanceerd in de ruimte: de Franse astronaut Thomas Pesquet kreeg het nummer voor het eerst te horen … in het ISS, 400 km boven de aarde.
Met al deze promotie valt een 45e plaats voor ‘Higher Power’, een nieuw nummer van Coldplay in bijna twee jaar tijd, toch tegen. ‘Higher Power’, opvolger van ‘Orphans’ (#37 in 2019), is de 35e notering voor Coldplay en de voorloper van hun negende studioalbum dat later dit jaar verschijnt. 
 
#60 J. Cole: I n t e r l u d e
‘I n t e r l u d e’ van J. Cole is de voorloper van zijn zesde album The Off-Season, dat vandaag is uitgekomen en volgende week hoog zal eindigen in de Album Top 100. In muziektermen betekent ‘Interlude’ ‘een intermezzo tussen twee delen. Tegenwoordig wordt het gebruikt als een pitstop, een moment om even te relativeren en opnieuw te focussen op een groter geheel.
 
Voor J. Cole is ‘I n t e r l u d e’ dan ook een pas op de plaats, waarbij hij terugkijkt op zijn carrière als rapper. Daarnaast brengt hij in het nummer een hommage aan twee rappers die niet meer leven: Pimp C (overleden aan overdosis) en Nipsey Hussle (doodgeschoten), die niet ouder werden dan 33 jaar.
 
‘Interlude’ kwamen we al drie keer tegen in een hit:
-          The Weeknd feat. Lana Del Rey: Stargirl Interlude (#93 in 2016)
-          Drake: Jorja Interlude (#84) en ‘Skepta Interlude’ (#100), beide op 25 maart 2017
Net als in ‘I n t e r l u d e’van J. Cole, kom je het woord ‘Interlude’ ook niet tegen in bovengenoemde nummers.
 
#72 Trippie Red & Playboi Carti: Miss The Rage
#76 Bokoesam & Broedeliefde: Geen Tijd
#100 Lil Tecca: Never Left
 
52x Arcade
 
Aanstaande dinsdag, 18 mei, is het precies twee jaar geleden dat Duncan Laurence het Eurovisie Songfestival won met het mede door hem geschreven ‘Arcade’. Deze week zakt het nummer naar de 71e plaats en staat precies 52 weken genoteerd. Vanaf 16 maart tot en met 26 oktober 2019 aan één stuk. Sinds 14 december 2019 is het nummer meerdere keren op herhaling gegaan. De huidige hitrun is de vijfde.
 
Amerikaans succes voor ‘Arcade’ …
 
Op 21 april kwam ‘Arcade’ van Duncan Laurence binnen op de 100e plaats van de Amerikaanse Billbard Hot 100. Het was daarmee het eerste Eurovisieliedje door een winnaar sinds ‘Save Your Kisses For Me’ van Brotherhood of Man in 1976. Dat nummer kwam tot de 27 plaats in de Billboardlijst, ‘Arcade’ staat daar nu op #89.
 
Tijdens de finale, volgende week zaterdag vanuit Ahoy in Rotterdam, zal Duncan Laurence zijn nieuwe nummer laten horen. Dat nummer maakt deel uit van zijn album Small Town Boy, waarvan volgende week een deluxe edition verschijnt.
 
… Maar waar blijft ‘Birth Of A New Age’ van Jeangu MacRooy?
 
Op 13 maart, ruim een week nadat Jeangu MacRooy het nummer ‘Birth Of A New Age’, zijn inzending voor het Eurovisie Songfestival, presenteerde in ‘De Vooravond’, viel het nummer net naast de Single Top 100. Daarna is er geen week geweest, dat het nummer wel een notering kreeg, ook deze week niet. Wel gaat het nummer op herhaling in de Single Tip30 op een tiende plaats.
De komende week kun je geen radio of tv aanzetten, of het gaat om het festival, dat dinsdag, donderdag (halve finales) en zaterdag (finale) wordt gehouden. En dus zal ‘Birth Of A New Age’ van Jeangu MacRooy ook diverse keren langskomen.
 
Aanstaande maandag is op NPO 3 om half negen de documentaire ‘Dit is Jeangu’ te zien. Wellicht leidt dit alles volgende week alsnog tot een notering. Anders gaat ‘Birth Of A New Age’ van Jeangu MacRooy de geschiedenis in als de eerste Nederlandse inzending sinds ‘Tijd’ van Saskia & Serge in 1971, dat ook geen notering kreeg. Op het festival in Dublin destijds, eindigde ‘Tijd’ op de zesde plaats.