zaterdag 6 mei 2017

Albumsnippers bij week 18 - 6 mei 2017

In de Hitflits van vrijdag meldden we dat Ayreon zijn eerste #1-notering scoort met zijn muziekproject The Source. Het is één van de elf eerste weeks noteringen in de Album Top 100, dus er blijven nog tien over en die volgen nu.

#2 Josylvio: 2 Gezichten
Er zit progressie in de noteringen van Joost Theo Sylvio Yussef Abdelgalil Dowib, beter bekend als hiphopper Josylvio. Zijn vorige album Ma3seb bereikte in juli 2016 de vijfde plaats en staat na 43 weken nog steeds genoteerd, deze week op #39. Zonder The Source van Ayreon, had zijn nieuwe album 2 Gezichten zijn eerste #1-notering kunnen zijn. Schrale troost voor Josylvio, dat twaalf van de veertien tracks van het album een notering krijgen in de Single Top 100.

#4 Spinvis: Trein Vuur Dageraad
In februari verscheen het verzamelalbum Omnibus van Erik de Jong, alias Spinvis. Daarop stond het nummer ‘Hallo Maandag’, dat ook staat op zijn nieuwe,  album, Trein, Vuur en Dageraad, het eerste sinds Tot Ziens, Justine Keller (#5 in 2011). Volgens de Jong krijgen woorden pas een betekenis als het er meer dan twee zijn, en daarom kwam hij met Trein, Vuur en Dageraad.

#6 Gorillaz: Humanz
Na bijna zeven jaar, The Fall kwam in 2011 tot de 21e plaats, heeft Damon Alburn zijn virtuele band Gorillaz, weer nieuw leven ingeblazen. Samen met Jamie Hewlett en een cast om je vingers bij af te likken (waaronder Vince en Mavis Staples, De La Soul en Rag ‘n’Bone Man) nam hij in Londen, Parijs, Jamaica, Chicago en New York City, het vijfde album Humanz op. Hoe Gorillaz dat in beeld te brengt, kun je op 21 november zien als de Alburn  naar de Ziggo Dome komt.

#36 Mark Lanegan Band: Gargoyle
Mark Lanegan was oprichter en zanger van Screaming Trees (1985-2000). Hij werkte samen met Nirvana en zong een tijdje live en op albums van Queens of the Stone Age. Daarnaast maakte de 52-jarige Lanegan enkele albums met Isobel Campbell. In 2004 begon Lanegan zijn eigen band en kwam het album Bubblegum tot de 36e plaats. Gargoyle is het tiende album van Lanegan, die op 29 juni met zijn band op Rock Werchter staat.

#44 Soundtrack: Marvel’s Guardians of the Galaxy – Awesome Mix Vol. 2
Marvel’s Guardians of the Galaxy – Awesome Mix Vol. 1 bereikte in 2004 bij ons de 27e plaats, maar de eerste van de Amerikaanse albumlijst. Niet bijzonder voor een soundtrack, hè? Toch wel, want de soundtrack bevatte louter nummers die hits waren geweest en dat was nog nooit eerder voorgekomen daar.
Op Marvel’s Guardians of the Galaxy – Awesome Mix Vol. 2 staan ook weer grote hits, wat te denken van ‘I Want You Back’ van the Jackson 5 of ‘Mr. Blue Sky’ van ELO. Maar er is een verschil met Vol. 1, want de laatste track is ‘Guardians Inferno’ van the Sneepers feat. David Hasselhoff, en dat is nog nooit een hit geweest.

Overigens is er naast de soundtack van Guardians of the Galaxy ook een album uitgebracht met de originele filmmuziek, gecomponeerd door Tyler Bates.

#63 Ella Fitzgerald: ‘s Wonderful – Live In Amsterdam 1957 & 1960
Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag, op 25 april 2017, van de Amerikaanse jazz-zangeres Ella Fitzgerald, verschijnt het album ‘s Wonderful – Live In Amsterdam 1957 & 1960. Fitzgerald, overleden in 1996 op 79-jarige leeftijd, trad in 1957 en 1960 op in het Amsterdamse Concertgebouw. Die nachtconcerten in de Grote Zaal van het Concertgebouw, zijn afkomstig uit het Nederlands Jazzarchief, en voor het eerst uitgebracht op een cd.

Op haar zeventiende maakte Ella Fitzgerald haar zangdebuut in het Apollo theater in New York. Aanvankelijk was ze van plan om daar te gaan dansen, maar het dansduo the Edwards Sisters intimideerde haar, waarop ze twee nummers zong van the Boswell Sisters en daar de eerste prijs mee won: $25,--! Het was het begin van een lange zangcarrière die haar de bijnaam ‘First lady of song’ opleverde, met een bereik van drie octave.

#67 Willie Nelson: God’s Problem Child
Willie Hugh Nelson, een week geleden 84 jaar geworden, is nog bijna even productief als in de jaren ’60. God’s Problem Child, zijn 61e studioalbum, is al zijn achtste album sinds 2010. Ter vergelijking in de Jaren ’60 verschenen negen albums van deze Amerikaanse muzikant.
Op God’s Problem Child blikt de 84-jarige Nelson terug op zijn bewogen leven, maar kijkt ook naar de toekomst. Het nummer ‘Still Not Dead’ laat horen dat hij het gvoel voor humor nog niet heeft verloren en springlevend is. Dit in tegenstelling tot geruchten over zijn dood. Aanvankelijk heette het album dan ook I’m Not Death.

#70 Feist: Pleasure
Na haar radiohit ‘1234’ (#97 in 2007), hoorden we pas in 2011 weer van de Canadese muzikante Feist met het album Metals (#34). Feist, voluit Leslie Feist, kreeg als jong meisje van haar vader een bandrecorder, waar ze de basis van haar liedjes opnam. Eigenlijk wilde ze journalist worden, maar zingen in het plaatstelijke koor trok haar meer. Na diverse bandjes bracht ze in 1999 het album Monarch uit. Pleasure is haar vijfde album, de eerste in zeven jar tijd.

#74 Wale: Shine
Shine is het vijfde studioalbum van de Amerikaanse hiphopper Wale, geboren als Olubowale Victor Akintimehin in Washington D.C., met Nigeriaanse roots. Aan het album werkte onder andere Chad Hugo van the Neptunes mee. Wale werd in 2006 ontdekt door producer Mark Ronson.

#86 Paul Sinha: Niet Zomaar
De 21-jarige Paul Sinha is afkomstig uit Deventer. Na het winnen van een talentenjacht vormt hij met Burak Sagir het duo Vans ‘n Purp. Samen gaan ze naar de Herman Brood Academie en brengen een EP uit. Na een tijdje gaat het duo uit elkaar. Sinha, eerst nog rapper, gaat zich dan toeleggen op zang en produceren. Vorig jaar sloot hij een contract met het label top Notch, waarop Niet Zomaar is verschenen, waaraan Anouk heeft meegewerkt.

vrijdag 5 mei 2017

Hitflits: Negende album van muziekproject Ayreon pakt eerste plaats

In 2008 zat hij er dicht bij, maar werd het album 01011001 van de eerste plaats gehouden door Back To Black van Amy Winehouse. Negen jaar later lukt het Arjen Anthony Lucassen wel, want The Source, van zijn project Ayreon, pakt de eerste plaats in de Album Top 100.

Ieder album van Ayreon is een concept album. The Source is echter geen vervolg op de acht voorgaande studioalbums, maar de prequel (voorloper) daarvan. Op The Source doen niet minder dan elf gastzangers en zangeressen mee, daaronder niet de minsten. Wat te denken van James LaBrie (Dream Theater), Simone Simons (Epica) en Floor Jansen (Nightwish).  Lucassen heeft nog wel een wensenlijstje, waar onder meer David Gilmour (Pink Floyd), Paul McCartney en Robert Plant (Led Zeppelin) op staan.
In september geeft Lucassen drie concerten in 013 in Tilburg met tien gastmuzikanten en zestien zangers. Tijdens de shows worden opnames gemaakt voor een DVD.

ALBUM TOP 5

1. EW  Ayreon: The Source
2. EW  Josylvio: 2 Gezichten (op bijna 9%)
3. (1)   Ed Sheeran: ÷ (Divide)
4. (2)   Boef: Slaaptekort
5. EW  Spinvis: Trein Vuur Dageraad

Niet minder dan negen albums gaan deze week op herhaling. Daaronder We Got This van O’G3NE. Na een totaal aantal weken van 26 stuks, verdween het album vier weken geleden uit de albumlijst. Kort daarna verscheen de special edition, dat er mede voor zorgt dat We Got This op herhaling gaat op de 25e  plaats. De andere reden is natuurlijk de deelname van de drie zussen volgende week donderdag aan het Eurovisie Songfestival, waar ze ons land vertegenwoordigen met het nummer ‘Lights And Shadows’.

Gaan we over naar de andere eerste weeks noteringen van deze week
#6 Gorillaz: Humanz
#36 Mark Lanegan Band: Gargoyle
#44 Soundtrack: Marvel’s Guardians of the Galaxy – Awesome Mix Vol. 2
#63 Ella Fitzgerald: ‘s Wonderful – Live In Amsterdam 1957 & 1960
#67 Willie Nelson: God’s Problem Child
#70 Feist: Pleasure
#74 Wale: Shine
#86 Paul Sinha: Niet Zomaar

SINGLES

Terwijl Jusutin Bieber vanavond in de Britse hitparade met ‘I’m The One’ de eerste plaats pakt, doet hij dat in ons land met ‘Despacito’. Het nummer, samen met Luis Fonsi en Daddy Yankee, vergroot de afstand tot ‘Alleen’ van Lil’ Kleine met ruim 20%. De kans dat Kleine nog #1 komt, wordt dan ook met de week kleiner. Voor Bieber is het deze week dubbel feest, want naast de #1-notering met ‘Despacito’, scoort hij samen met DJ Khaled, Quavo, Chance the Rapper & Lil’ Wayne, de hoogste eerste weeks met ‘I’m The One’, dat binnenkomt op de zevende plaats.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber: Despacito (tweede week op #1)
2. (2)   Lil’ Kleine: Alleen (op bijna 35%)
3. (3)   Ed Sheeran: Shape Of You
4. (4)   Boef: Habiba
5. (5)   Jason Derulo feat. Nicki Minaj & Ty Dolla $ign: Swalla

Afgelopen maandag stond Shawn Mendes in een uitverkochte Ziggo Dome. Het waren voornamelijk meisjes in de puberleeftijd die het concert bezochten en alle liedjes meezongen. Blijkbaar hadden ze zijn nummer ‘There’s Nothing Holdin’ Me Back’ al hun telefoon, want na een eerste weeks notering vorige week op #22, stijgt het nummer slechts naar de 14e plaats. Na het concert hadden we zeker een top 10-notering verwacht, maar wat niet is kan nog komen natuurlijk. Wel gaat zijn ‘Mercy’ (#6 in 2016), op herhaling op #95.

Josylvio vs Kendrick Lamar

Was het twee weken geleden nog Kendrick Lamar die met twaalf tracks van zijn album Damn. genoteerd stond. Deze week doet de Nederlandse hiphopper Josylvio bijna hetzelfde. Zijn album 2 Gezichten komt binnen op de tweede plaats, Elf tracks van het album krijgen een noering en dat zijn de volgende:
#30 Abu Dhabi, met Kevin, Vic9 & Sevn Alias
#34 (53) Westside feat. 3Robi & Killer Kamal
#37 Kleine Jongen
#50 Betaal Mij, met Boef
#53 Double Up, met Hef & Kevin
#54 Mama
#56 Steeds Iets Meer
#60 Onderweg
#66 Meters
#76 Lil Bish
#93 Intro 2 Gezichten
De andere drie tracks, No Long Things, met Hansie, Jermaine Nifer & Eves Laurent,  ‘F.A.S.T.’ en ‘Outro 2 Gezichten’ staan in de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100 op #105, #129 en #149.

Daarnaast doet Josylvio mee op ‘Doorgaan’ van Jairzinho feat. Kevin, Biko & Vic9, deze week op #84, gezakt van #82.

Ondanks de ‘overval’ van Josylvio, lukt het toch nog zes andere nummers om door te dringen tot de Single Top 100. Dat zijn de volgende:
#7 DJ Khaled feat. Justin Bieber, Quavo, Chance the Rapper & Lil Wayne: I’m The One
#57 Kygo & Ellie Goulding: First Time
#63 Architrackz, Louivos & Mula B: Gespend
#83 Charlie Puth: Attention
#86 Kraantje Pappie: Pompen
#98 Lady Gaga: The Cure

Geniet nog van deze dag van de vrijheid. Later dit weekend volgen de albumflitsen en een nieuwe Megaman. 

maandag 1 mei 2017

Megaman bij week 17 – 29 april 2017

Justin Bieber helpt Luis Fonsi en Daddy Yankee aan #1-hit

En verder in deze Megaman:
-          Shawn Mendes verrast fans met nieuw nummer
-          dubbelplatna voor Broederliefde
-          Swan Lee kan het ook zonder zijn broer
-          Kehlani wilde danseres worden
-          al 5 jaar gaan de duimpjes omhoog voor de Koningsspelen
-          Bokoesam komt met debuutalbum
-          Lil Uzi Vert begint weer onderaan
-          #1-hit is, ook voor Halsey, geen garantie voor succes

In de Single Top 100 is Ed Sheeran zijn #1-positie kwijt, maar in de Album Top 100 pakt hij die weer terug. We schreven daarover in de Hitflits van afgelopen vrijdag, alsmede over alle nieuwe noteringen in de albumlijst.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Justin Bieber helpt Luis Fonsi en Daddy Yankee aan #1-hit

#1 Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber: Depacito
     *** eerste week op #1 ***

Na twee weken is Ed Sheeran opnieuw de eerste plaats kwijt. Zijn ‘Shape Of You’ zakt in de zestiende week naar de derde plaats. En het ziet er niet naar uit dat het nummer weer terug zal stijgen naar de eerste plaats. ‘Alleen’ van Lil’ Kleine is een stukje sterker (op #2), maar de echter winnaar is het nummer ‘Despacito’, dat van de zevende naar de eerste plaats stijgt.

‘Despacito’ had daar dertien weken voor nodig. Elf met Luis Fonsi en Daddy Yankee en twee met datzelfde duo, maar verterkt met Justin Bieber. Zonder Bieber kwam het nummer niet  hoger kwam dan de 23e plaats. Sinds de remix met Justin Bieber die vorige week verscheen, stoof het nummer de top 10 in en deze week stijgt het door naar de eerste plaats. ‘Despacito’ betekent langzaamaan. Hoezo, het nummer gaat als een raket!
Dankzij Justin Bieber scoren Luis Fonsi en Daddy Yankee hun eerste #1-hit. Voor Bieber is het al zijn zesde. Zijn andere vijf waren: ‘What Do You Mean? (8x),  ‘Sorry’ (2x), ‘Love Yourself’ (9x), ‘Cold Water’ met Major Lazer & MØ (7x) en ‘Let Me Love You’ met DJ Snake (7x).

Het is zeker niet de eerste keer dat van een nummer meerdere versies op #1 staan. We zetten een aantal op een rijtje:
2011: Lucenzo feat. Big Ali: Vem Dançar Kuduro / Lucenzo feat. Don Omar: Danza Kuduro
2009: Damaru: Mi Rowsu (Tuintje In Mijn Hart) (#7), de nieuwe versie van Damaru met Jan Smit steeg de week daarop naar #1
2008: Wolter Kroes: Viva Hollandia /EK-versie
1988: Clime Fisher: Rise To The Occasion (ballad en de hiphopversie)
1982: Nicole: Ein bisschen Frieden/Een Beetje Vrede

Door dat ‘Vem Dançar Kuduro’ en ‘Danza Kuduro’ bij elkaar werden genomen, ontstond een bijzondere situatie: zowel het origineel als de cover stonden gelijktijdig op de eerste plaats.

Shawn Mendes verrast fans met nieuw nummer

#22 Shawn Mendes: There’s Nothing Holdin’ Me Back
       *** hoogste eerste weeks ***

Morgen, 1 mei, doet Shawn Mendes in het kader van zijn ‘Illuminate World Tour’ de Ziggo Dome in Amsterdam aan. Dus het moet wel raar lopen dat ‘There’s Nothing Holdin’ Me Back’, zijn zevende notering, volgende week niet bij de bovenste tien staat. Het nummer schreef Mendes nog vlak voor het begin van zijn wereldtournee. Hij wilde de fans iets anders laten horen dan dat ze van hem gewend zijn. Het nummer is toegevoegd aan deluxe editie van zijn #1-album Illuminate  uit 2016, en daarmee de vijfde hitsingle van het album.

dubbelplatina voor Broederliefde

#31 Broederliefde: Veel Osso

Afgelopen zaterdag speelden de jongens van Broederliefde een thuiswedstrijd. In ‘Het Kasteel’, het stadion van voetbalclub Sparta, in hun eigen wijk Spangen, gaven ze die avond een concert voor 10.000 fans. Het optreden werd rechtstreeks uitgezonden op 3FM en NPO3 en bekeken door 57.000 mensen. Aan het einde van het concert maakte manager Lorenzo Jonathans bekend dat de groep volgend jaar, dan op 2 juni 2018, opnieuw het Kasteel zal overnemen.
Tijdens het concert zaterdagavond kreeg Broederliefde dubbelplatina uitgereikt voor de verkoop van meer dan 80.000 exemplaren van hun album Hard Work Pays Off 2, waarmee ze in 2016 veertien weken op de eerste plaats stonden en een nieuw Nederlandstalig record vestigden.

Def Rhymz?

‘Veel Osso’ binnen op de 31e plaats en de 27e notering voor Broederliefde, staat niet op dat album. Zijn wij de enigen, die bij het horen van ‘Veel Osso’ de stem dachten te horen van Def Rhymz?? ‘Veel Osso’ laat een andere Broederliefde horen dan we tot nu toe gewend waren. Wellicht is het de opmaat naar een ander geluid, als voorloper van hun nieuwe album dat er dit jaar zeker aankomt.

Swan Lee kan het ook zonder zijn broer

#58 French Montana feat. Swae Lee: Unforgettable

Na ‘Freaks’ dat French Montana maakte met Nicki Minaj (#77 in 2013), doet de 32-jarige Karim Kharbouch, dat zijn echte naam is, het op ‘Unforgettable’ met Swae Lee. Ogenschijnlijk zegt de naam je niets, maar de op 7 juni 1993 in Encino, Los Angeles geboren Khalif Malikibnsham is de broer van Slim Jxmmi. Samen vormen ze het hip hop duo Rae Sremmurd, dat in 2016 een #6-hit met ‘Black Beatles’ feat. Gucci Mane.

Kehlani wilde danseres worden

#75 G-Eazy & Kehlani: Good Life

Twee weken geleden brak de film ‘Fast & the Furious 8’ alle records. In het eerste weekend hadden niet minder dan 4 miljoen (in Nederland 325.000) mensen de film gezien.

Op de soundtrack staat naast bekende en minder bekende rappers, ook ‘Good Life’ van G-Eazy & Kehlani, dat deze week binnenkomt op de 75e plaats. Rapper G-Eazy kennen we onder ander van ‘Me, Myself & I’ met Bebe Rexha (#11 in 2016). Kehlani scoorde nog geen hits, maar in februari haalde haar album SweetSexySavage, wel de 28e plaats bij ons en in de Amerikaanse albumlijst de derde plaats. ‘Good Life’ van G-Eazy is dan ook de eerste hit voor Kehlani, mede geschreven door Vanessa Carlton, die wij nog kennen van onder andere ‘A Thousand Miles’ (#12 in 2002).
Kehlani Ashley Parrish zoals ze volledig heet, is afgelopen maandag, 24 april, 22 jaar geworden. Ze groeide op in Oakland, Californië tussen diverse etnische groepen, waaronder Spanjaarden en Filipijnen. Aanvankelijk wilde ze danseres worden, maar vanwege een knieblessure liep het anders af en richtte zich op zingen.

Op haar veertiende sloot ze zich aan bij de coverband PopLyfe. In 2011 redde de groep het tot de vierde plaats in de talentenjacht ‘America’s Got Talent’. Daarna verliet Kehlani de groep. Het zou echter nog tot 2014 duren eer ze in een studio haar eerste mixtape Coud 19 opnam. Begin dit jaar verscheen SweetSexySavage, en de rest is geschiedenis.

al 5 jaar gaan de duimpjes omhoog voor de Koningsspelen

#83 Kinderen voor Kinderen: Okido

Na ‘Bewegen Is Gezond’ (#5 in 2013), ‘Doe De Kanga’ (#27 in 2014), ‘Energie!’ (#52 in 2015) en ‘Hupsakee’ (#50 in 2016), is ‘Okido’ de vijfde achtereenvolgende hit geschreven voor de Koningsspelen.

Sinds 2013, het jaar dat Willem Alexander koning werd, worden ieder jaar, op de vrijdag voorafgaand aan zijn verjaardag (27 april), de Koningsspelen gehouden. Zo ook op vrijdag 21 april. Die dag startte op basisschool ‘De Vijfmaster’ in Veghel in aanwezigheid van koning Willem Alexander en koningin Máxima met het Koningsontbijt (verzorgd door Jumbo Supermarkten)  gevolgd door de Koningsspelen. De Kinderen voor Kinderen verzorgen de warming-up met ‘Okido’. De afgelopen tijd hebben alle basisscholen in het land het bijbehorende dansje geoefend. Belangrijkste van deze dans was duimpjes omhoog, nu voor het vijfde jaar!
De clip van ‘Okido’ is opgenomen op Paleis Soestdijk, dat jaren de residentie was van koningin Juliana en prins Bernard. ‘Okido’ is geschreven door Lucia Marthas en Tjeerd  Oosterhuis. Solisten dit jaar zijn  Miencke, Ayana, Dewi, Sem en Luuk. In september laten de kinderen weer van zich horen, als deel 38 in de Kinderen voor Kinderen serie, verschijnt.

actielied

Voor de ZAPP Your Planet-dag op 13 mei in Hilversum, georganiseerd door WNF-Rangerclub en NPO Zapp, heeft het kinderkoor het nummer ‘Haai-alarm!’ opgenomen. Dit jaar is deze actiedag gericht op het stoppen van het vangen van haaien. De gehele dag wordt live uitgezonden op NPO3.

Bokoesam komt met debuutalbum

#97 Bokoesam feat. Jonna Fraser: BBB

Zijn vorige single ‘Djembé’ hield het niet langer vol dan één weekje op #97. Ook van ‘BBB’ feat. Jonna Fraser, verwachten we geen hoge notering. Het nummer is echter wel de opmaat naar Solo, het debuutalbum van Bokoesam. Daarover zegt hij: “Op mijn eerste echte album doe ik wat ik leuk vind, wat ik interessant vind en wat ik altijd al wilde maken.” Nou daar kunnen we het mee doen. Aan het album wordt Samuel Sekyere, zoals hij echt heeft, naast Jonna Fraser, bijgestaan door onder andere Lil’ Kleine, Idaly, Willie Wartaal (van de Jeugd van Tegenwoordig) en  Mr. Polska.

Lil Uzi Vert begint weer onderaan

#99 Lil Uzi Vert: Xo Tour Llif3

Een 99e plaats voor ‘Xo Tour Llif3’ van Lil Uzi Vert zegt helemaal niets over het vervolg. Dat bewees de Amerikaan Symere Woods, alias rapper Lil Uzi Vert, met zijn vorige single ‘Bad And Boujee’ met Migos, dat ook laag binnenkwam (op #96) en uiteindelijk een redelijke hit werd (#41). Dus oordeel nooit te snel als een nummer laag binnenkomt. ‘Xo Tour Llif3’ is de voorloper van het album Luv Is Rage2, dat volgende week vrijdag, 12 mei, wordt uitgebracht.

#1-hit is, ook voor Halsey, geen garantie voor succes

#100 Halsey: Now Or Never

Aanstaande zaterdag, 6 mei, is het precies een half jaar geleden dat Halsey, met ‘Closer’, samen met the Chainsmokers naar de eerste plaats steeg van de Single Top 100. Een #1-notering is echter helemaal geen garantie voor een volgende grote hit, want de opvolger ‘Now Or Never’ begint helemaal onderaan, op #100. Het nummer is de voorloper van haar tweede album Hopeless Fountain Kingdom, dat op 2 jun uitkomt.