vrijdag 6 juli 2012

Hitflits: na ‘Fame’ nu ook ‘Fortune’ voor Chris Brown; Gusttavo Lima na maand terug op 1

Zijn single ‘Don’t wake me up’ klimt gestadig in de singlelijst (deze week van 56 naar #37), maar een #1-hit, zoals het komend weekend in de Britse hitparade (wat de verwachting is), zit er bij ons niet in. Wel scoort Chris Brown, want over hem hebben we het, met ‘Fortune’ zijn eerste #1-album bij ons. Zijn bestgenoteerde album was tot deze week ‘Exclusive’ (#3 in 2007). ‘Fortune’ is de opvolger van ‘F.a.m.e.’, dat vorig jaar niet verder dan de 16e plaats. ‘F.a.m.e.’ kan niet zonder ‘Fortune’ en dat is dan ook de nieuwe #1 in de Album Top 100. En dat gaat waarschijnlijk ook gebeuren in de Britse albumlijst. Zondag weten we meer.

Op #14 komt een bijzonder album binnen: ‘De Sint Willebrord sessies vol. 1’ van Sporthuis Hubert. Een album met liedjes en teksten van en door onder andere Rick de Leeuw, JW Roy, Guus Meeuwis, Gerard van Maasakkers, Frank Lammers, Joost Prinsen, Peter Winnen (wielrenner) en Freek de Jonge. Liedjes die alle te maken hebben met fietsen.

Tijdens een feestje in 2011 van uitgeverij L.J. Veen in Amsterdam, bedachten BikeWriters Nando Boers (journalist NUSport), Dirk Jan Roeleven (televisiemaker NTR en VPRO) en Bert Wagendorp (columnist de Volkskrant) dat het wel leuk zou zijn om nu een cd uit te brengen met wielerliedjes. In 2010 had de uitgeverij het boek ‘Tour for life’ uitgegeven in het kader van het gelijknamige fondsenwervingsproject van Artsen zonder grenzen.
Via social media kwamen ze in contact met platenbaas Ferry Roseboom van Excelsior Recordings, die ze dan weer in contact bracht met de Brabantse muzikant én fietsgek JW Roy. Roy stelde een band samen, bestaande uit Reyer Zwart (contrabas), Cok van Vuuren (gitaar), Roel Spanjers (toetsen) en Jeroen Kleijn (drums). Samen met producer Fans Hagenaars namen ze in acht dagen in maart 2012 het album ‘De Sint Willebrord sessies vol. 1’ op. De opnames vonden plaats in een passende omgeving, in de voormalige werkplaats van fietsenmaker-mechaniker Hubert van Hoydonck in Sint-Willebrord, de wielerhoofdstad van Nederland.

presentatie

Op 16 september vind in Gemeenschapshuis de Lanteern in Sint Willebrord de officiële presentatie plaats met een concert. Als je de luxe uitgave van het album bestelt, krijg je er naast de cd ook een toegangskaart voor het concert, de DVD ‘The making of’, BikeWriters T-shirt, plus een speciaal boekje bij. Dat kost je dan wel € 99,95, te bestellen via de site van www.bikewriters.nl. De opbrengst van zowel de cd als deluxe versie gaat ook dit keer naar Artsen zonder grenzen.

De overige eersteweeks noteringen van deze week zijn:
#46 Taneytown: Ashes to the wind [NL], derde studioalbum van countryrockband die sinds 2003 bestaat. Bezetting: Edwin Jongedijk (zang & gitaar), Joost Prinsen (gitaar & zang), Martin Wieringa (bas) en Niek Stok (drums & zang)
#52 Hillsong: Cornerstone – live, 21e album van Britse gospelgroep, opgenomen in Sidney
#64 Dave Dekker: Dit ben ik! [NL]

nieuwe albumlijst

Met ingang van deze week is de Back Catalog Top 50, de lijst met oudere albums, opgeheven. Er wordt nu geen onderscheid meer gemaakt tussen albums jonger of ouder dan twee jaar. Daarvoor in de plaats komt een nieuwe lijst: de Midprice Top 50, waarin alle albums komen die goedkoop worden aangeboden. De spits wordt afgebeten door Guus Meeuwis met ‘Het beste van Guus Meewis’.

Door deze splitsing in normaal geprijsde en goedkopere albums, gaan in de ‘normale’ Album Top 100 drie albums op herhaling, die voorheen in de Backcatalog Top 50 stonden. Dat zijn de volgene, met tussen haakjes het aantal weken:
#22 Caro Emerald: Deleted scenes from the cutting room floor (106)
#58 Bob Marley & the Wailers: Legend (101)
#67 Robbie Williams: Swing when you’re winning (102)

Aanvulling 7 juli 2012:

De Back Catalog Top 50 wordt niet opgeheven, maar gaat over in de Midprice Top 50. De rangen en standen van de Back Catalog Top 50 van de afgelopen tien jaar zullen als leidraad gaan gelden voor de nieuwe lijst.

Over naar de singlelijst waar ook een wisseling aan de top heeft plaats gevonden.

Twee keer zat hij er heel dichtbij, maar werd telkens op het laatste moment door de ‘Echte vrienden’, Jan Smit & Gerard Joling, van de eerste plaats gehouden. Maar nu lukt het hem wel: Gusttavo Lima. In de twaalfde week stijgt zijn ‘Balada’ terug naar de eerste plaats van de Single Top 100, waarmee het nummer nu voor de vierde week bovenaan staat. En het ziet er niet naar uit dat hij die eerste plaats weer snel uit handen geeft. Zeker niet aan de ‘Echte vrienden’, die zakken naar de derde plaats! Misschien dat er nog een kansje inzit voor ‘Feel the love’ van Rudimental feat. John Newman dat een plaatsje winst boekt en naar #2 stijgt. Het veschil met ‘Balada’ is bijna 20%.

Helaas zit die eerste plaats er niet meer in voor Miss Montreal die zo graag een #1-hit wilde scoren met ‘Wonderful days’. Weliswaar lukte dat gedurende een paar dagen wel in de downloadlijsten, maar het was niet voldoende om ook #1 te komen in de weeklijst. Met ‘Wonderful days’ evenaart Sanne met haar mannen, ‘Just a flirt’ uit 2008, dat ook tot #4 kwam. De uitvoering van ‘Wonderful days’ evenaart daarmee het origineel, ‘Help (get me some help)’ van Tony Ronald, #4 in 1971. Maar blijft achter bij de versie van Charly Lownoise & Mental Theo, haar voorbeeld, die er in 1995 de tweede plaats mee bereikten.

Kwamen er vorige week nog 17 eersteweeks binnen, deze week zijn het er slechts 10:
#15 3js: Voor eens en altijd [NL]
#27 Will.i.am feat. Eva Simons: This is love [NL = Eva]
#62 P!nk: Blow me (one last kiss)
#63 Billy the kid feat. Duvall, Bnann & Stennis: Higher [NL]
#70 Alex: Jij en ik [NL]
#80 Grad Damen: Lach nog heel even [NL]
#81 Cascada: Summer of love
#88 Todd Terje: Inspector norse
#94 Pascal Redeker: Dansen tot de zon opkomt [NL]
#100 John de Bever: Whoppa … we schudden [NL]

Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman.

maandag 2 juli 2012

Megaman bij week 26 – 30 juni 2012

Welkom bij de Megaman, waarin Jan & Gerard meer dan 20.000 ‘Echte vrienden’ hebben, Yellow claw c.s. aandacht vragen voor de vrouwelijke bil, Miss Montreal per ongeluk een grote hit scoort, Maroon 5 met Zweedse producer in zee gaat, Nederlandse producers zich bemoeien met K3 en Alanis Morrissette een nieuwe start maakt. Dat en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Jan & Gerard hebben meer dan 20.000 ‘Echte vrienden’

Jan Smit & Gerard Joling: Echte vrienden (1) *** vierde week op #1 ***

Wie had dat gedacht, dat Jan Smit & Gerard Joling met ‘Echte vrienden’ nog een week op #1 zouden doorbrengen? Zelfs Jan Smit keek er van op en twitterde: “Echte Vrienden staat voor de vierde week op nummer één. Wat kan een mens toch gelukkig zijn.” En wederom danken de vrienden dat aan de verkoop van de cd-single, want de download van ‘Echte vrienden’ blijft ook deze week achter bij ‘Balada’ van Gusttavo Lima.

platina

De cd-single zorgt er wel voor dat ‘Echte vrienden’ de platinagrens heeft overschreden. Binnen vier weken zijn er meer dan 20.000 stuks van verkocht. Het edelmetaal kreeg het duo afgelopen maandag uitgereikt in ‘VI-Oranje’, waar ze natuurlijk hun #1-hit nog even ten gehore brachten.

De kans dat ‘Echte vrienden’ ook de komende week nog bovenaan de Single Top 100 zal staan, is klein. Niet alleen omdat er twee andere gegadigden zijn (wederom Gusttavo Lima, maar vlak Miss Montreal ook niet uit), maar omdat zowel Jan als Gerard geen promotie (= signeersessies) meer zullen doen.
Jan Smit is druk met de filmopnamen van ‘Het bombardement’, waarin hij de boxer Vincent speelt. Gerard Joling heeft afgelopen woensdag het vliegtuig gepakt voor vakantie in een warmer oord. Wel ijlen de opnames van het ‘TROS Muziekfeest op het plein’ in Enschede, Sittard en Goes, nog even na. Afgelopen vrijdag was de eerste uitzending, de komende twee vrijdagen volgen de andere.

druk druk druk

Naast filmopnamen, komt op 10 augustus zijn nieuwe album ‘Vrienden’ uit en vinden in Frankrijk de opnames plaats van ‘De zomer voorbij’. Op het album staat naast ‘Echte vrienden’, onder andere ‘Sla je armen om me heen’ (themalied van de film ‘Het bombardement’), ‘Zomaar een cadeautje’ (geschreven door 3js) en ‘Zingen lachen dansen’, samen met de Vlaamse groep de Romeo’s. Na dit alles mag Jan zich opmaken voor de vijf lustrumconcerten in oktober Ahoy in Rotterdam, in het kader van zijn 15-jarig artiestenjubileum dit jaar. Kortom, Jan Smit heeft het druk zat!

Yellow claw vraagt aandacht voor de vrouwelijke bil

Yellow claw feat. Sjaak & Mr. Polska: Krokobil (9) *** hoogste eersteweeks ***

Het is van alle tijden, zingen over de vormen van een vrouw. In Nederland is er één man die dat als geen ander kan: Def Rhymz, die in zijn liedjes vaak de nadruk legt op de billen. In ‘Schudden’ zingt hij ondermeer: ‘ik wil je billen zien, Ik ben niet verliefd op jou, maar verliefd op je bil’. ‘Schudden’ stond begin 2001 drie weken op de eerste plaats. Zo hoog zal ‘Krokobil’ van Yellow claw feat. Sjaak & Mr. Polska echter niet komen, maar de videoclip doet het nummer van Rhymz wel snel vergeten of juist niet?

Yellow Claw is een collectief dat dansbare muziek maakt, van hiphop tot dubstep, en daar dansavonden voor organiseert. De initiatiefnemers zijn Jim Aasgier, Nizzle en Bizzey.

regisseur

Aasgier is geboren als Jim G.L. Taihuttu in Venlo op 6 juli 1981. Hij is afgestudeerd in audiovisuele media en samen met producent Julius Ponten startte hij in 2004 het reclamebureau Habbekrats. Voor diverse Nederlandse rappers regisseerden ze videoclips en zijn nauw betrokken bij het hiphoplabel TopNotch. In 2011 maakten de twee de film ‘Rabat’ die een Gouden Kalf kreeg. Als Jim Aasgier verzorgt hij samen met Nizzle de beats bij Yellow claw en regisseerde de videoclip van ‘Krokobil’.

vrijetijdskunde

Nizzle heet Nils Rondhuis, geboren op 6 september 1987 in Purmerend. Nils volgde de HBO-opleiding Vrijetijdskunde en werkte in de horeca. In 2006 verkocht hij zijn brommer en schafte van het geld twee draaitafels en een mengpaneel aan. Twee jaar later deed hij mee aan de BEDeclectric DJ Contest van BNN, de elektrische crossover tussen urban en dance. Op 3 mei 2008 won Nils deze competitie en mocht hij optreden tijdens ‘BEDeclectic’, waar hij Jerry van the Partysquad! tegenkwam. Niet lang daarna kreeg Nils een contract bij Thriller Agency en in oktober 2011 verscheen zijn eerste single ‘Paper confetti butterflies’. Vorig jaar begon hij al tracks te maken voor Yellow claw, dat toen nog bestond uit Jim Aasgier en Bizzey.

podium op

Van de leden van Yellow claw, is Bizzey de enige die al een hitverleden heeft. In 2006 scoorde hij met ‘The fur’ (#60) en ‘Still care’ (#95). Het jaar daarop met ‘This way (too many times)’ met Don Diablo (#28) en in 2010 met ‘Stronger’ met Bassjackers (#97). Bizzey komt uit Amersfoort, waar hij op 11 mei 1984 is geboren als Leonardo Roelandschap. Hij wist al vroeg wat hij wilde: het podium op! Eerst als breakdancer, toen als rapper, zanger en songschrijver. Bizzey is de zanger op ‘Krokobil’.

Op ‘Krokobil’ krijgt Yellow claw hulp van Sjaak en Mr. Polska. Laats genoemde debuteert deze week zelf op #94 (zie ook daar)met ‘Soldaatje’, daarbij geholpen door Ronnie Flex. Overigens werkte Flex wel mee aan ‘Allermooiste feestje’, de eerste single van Yellow claw die eerder dit jaar verscheen.

buurthuis

Sjaak is geen onbekende meer, want hij scoorde hiervoor al vijf keer, waarvan twee keer op #11: ‘Stuk’ door the Partysquad! feat. Dio, Sef & Reverse (in 2008) en met ‘Licht van de laser’, ook met the Partysquad! feat. Sef en Dio (in 2009). Sjaak is het pseudoniem van Mehdi Chafi, geboren in Amsterdam op 24 september 1985. Sjaak begon in een buurthuis in Amsterdam-Oost met het schrijven van teksten en het opnemen van nummers. Hij leverde een bijdrage aan het nummer ‘Dubbel o’ op het album ‘Zakenman’ van Yes-R.

Miss Montreal scoort per ongeluk een grote hit

Miss Montreal: Wonderfull days (live @ Mattie & Wietze, Q-music) (12)

25 juni:
Ik ga maffen. Om kwart voor 5 uit bed -) om te knallen bij ‪#qmusicNL‬ luister allemaal vanaf half 8!!! We gaan iets vets doen! Speleuhhh

26 juni:
Nou, dat grapje liep dus uit de hand.. Hij is over een paar uur te koop in iTunes :-) vanwege al jullie reacties

TADAAAAAAAAAAA Je kunt m hier NU downloaden

27 juni:
Als ik op #1 kom, en dat kan echt dit x, als jullie wonderfuldays kopen, ga ik hem live spelen tot eind 2012 en ga ik twitcammen deze week! vanuit mijn nieuwe huisje

Hier sta je al op de 3de plaats ;) pic.twitter.com/n1zbSsyE” ~ kom op rakkers! Ik wil dit zoooo graag

28 juni:
We staan op #1 !!!!!!!!!!! ‪#iTunes‬ ‪#wonderfuldays‬ onE eerste nummer 1!!!! Yessss! :-)

dit gaan we vieren!

Lieverds, ik wil jullie enorm bedanken! Door jullie staan we nu op 1 in Itunes. Nu snappen jullie wel dat ik niet zonder jullie kan he :-)

Aldus een dolgelukkige Sanne Hans de afgelopen dagen op Twitter over haar optreden bij Q-music, het uitkomen van de single ‘Wonderfull days (live @ Mattie & Wietze, Q-music)’ en het verloop op iTunes, waar ze binnen twee dagen op #1 stond.


grap

Het begon allemaal op woensdag 26 juni toen Sanne met haar band (Miss Montreal) te gast was in het ochtendprogramma ‘Mattie & Wietze’ op Q-music van Mattie Valk en Wietze de Jager. Ze was daar om haar nieuwe single ‘Better when it hurts’ te zingen. Daarna, deed ze bij wijze van grap, een countryachtige versie van de houseklassieker ‘Wonderful days’ van Charly Lownoise & Mental Theo.
Direct na het optreden werd Sanne overspoeld met complimenten én de vraag wanneer het nummer kon worden gedownload. Het begon als een grap, maar werd nu toch echt serieus, want er zat een hit in. Dus werd iTunes ingeschakeld en een paar uur later was het nummer daar te koop, met als uiteindelijk resultaat een #1-positie in de dagelijkse iTunes Top 100.

trots

Iets wat ze ‘heel tof vind en waar ze erg trots op is’. Ze vindt het alleen wel jammer dat ze een #1-notering heeft met een nummer dat ze niet zelf heeft geschreven. Op basis van twee downloaddagen komt het nummer binnen op de 12e plaats van de Single Top 100, waarmee het nu nog haar op twee na grootste hit is.

mooi liedje

‘Wonderful days’ is origineel een nummer van Tony Rowland uit 1971, getiteld ‘Help (get me some help)’, dat de vierde plaats bereikte. In 1995 maakten Ramon Roelofs (=Charly Lownoise) en Theo Nabuurs (= Mental Theo) er een happy housecover van, en noemden het ‘Wonderful days’ en eindigden twee plaatsen hoger als het origineel. Tijdens optredens doet Sanne al geruime tijd een happy-hardcore medley, waar ook ‘Wonderful days’ deel van uitmaakt. Gewoon omdat ze het mooie liedjes vind. Tijdens haar optreden voor Q-music koos ze voor ‘Wonderful days’, omdat ‘ze anderen wil overtuigen dat het zo’n mooi liedje is’. Dat is haar dus gelukt, ook al ging het per ongeluk! Theo/Mental Theo was sprakeloos toen hij de versie van Miss Montreal hoorde: “dit is zo mooi!”

Theo: duet

Theo is nog steeds actief in de muziek. In 2008 scoorde hij zijn laatste hit met ‘Say you’ll stay’ als DJ Mental Theo presents Bazzheadz feat. Sebastian Westwood (#21). Maar wellicht staat Theo binnenkort weer in de hitparade, want binnenkort verschijnt van hem een nieuwe single, die hij maakte met een andere dj die in de jaren’90 populair was: DJ Paul Elstak.


Charly: Zenleraar

En Charly/Ramon? Nadat hij in 1996 tijdens een optreden in elkaar was gezakt, ging hij op zoek naar zijn ‘authentieke zelf’ en die vond hij uiteindelijk dankzij het Boeddhisme. Hij treedt nu nog één keer per maand op met Mental Theo. Daarnaast heeft hij zich verdiept in Zenmeditatie, geeft Zencursussen en wordt binnenkort als Zenleraar geïnitieerd. De laatste tijd denkt Ramon er aan weer iets in de muziek te gaan doen, maar dan vanuit de persoon die hij nu is.

Lownoise & Theo brachten het nummer in 2008 nog een keer uit, als ‘Wonderful days 2.08’, dat tot #23 kwam. Begin 2010 scoorden de vernieuwde Sjonnies er een Nederlandstalige hit mee: ‘Helemaal los’ (#45).

Major lazer gaat (tijdelijk) verder met zangeres

Major lazer feat. Amber Coffman: Get free (23)

Sommige nummers moet je vaker horen om ze te leren waarderen. Zo’n nummer is ‘Get free’ van Major lazer feat. Amber Coffman, binnen op #23. Begin dit jaar stond Major lazer ook al in de hitparade, dankzij onze eigen Partysquad! die hun nummer ‘Original don’ van een remix voorzagen en daarmee een weekje op de 98e plaats stonden.

Ten tijde van de originele versie van ‘Original don’ in 2011, was Major lazer nog een samenwerkingsverband van de dj/producers Diplo en Switch. Eind 2011 stapte Switch op en bleef Diplo (= Thomas Wesley Pentz, Tupelo) over. Op ‘Get free’, afkomstig van het album ‘Major lazer frees the universe’, stond hij er echter niet alleen voor, maar kreeg hulp van Amber Coffman.

Amber Dawn Coffman (Austin, Texas, 15 juni 1984) maakt sinds 2006 deel uit van de rockband Dirty projectors, waar ze in zingt en gitaar speelt. Coffman heeft veel gereisd door de Verenigde Staten van Amerika en belandde uiteindelijk in Noord Californië. Diplo kende de band Dirty projectors en vroeg haar voor ‘Get free’, dat overigens ook medegeschreven is door David James Andrew Taylor, zijn oude maatje Switch.

Muse zingt thema Olympische spelen 2012

Muse: Survival - official song of the London 2012 Olympic Games (33)

Afgelopen woensdag, 27 juni 2012, was een belangrijke dag voor Muse-fans. Op die dag ging hun nieuwste nummer, ‘Survival’, in première. De Britse dj Zane Low van popzender, BBC-radio-1, had ’s avonds de wereldwijde primeur. Daarna volgden andere stations, waaronder 3FM. Dj Michiel Veenstra mocht tegen kwart voor 9 aftrappen en draaide het nummer direct twee keer (hij heet niet voor niets Veenstra Veenstra).

tweede keuze

Die middag hadden de dj’s van het station de nieuwe Megahit gekozen, maar op één voorwaarde. Mocht de single van Muse erg goed zijn (die ze toen dus nog niet kenden), dan wordt dat de Megahit. Vrijdagmiddag was de bekendmaking en bleek het, zeker na alle enthousiaste reacties, ‘Survival’ van Muse te zijn. De ‘eerst’ gekozen Megahit (Major Lazer, Go back to the zoo, the New shing, Boy of …) zal dus een weekje geduld moeten hebben.

pure overgave

‘Survival’ van Muse is het officiële themalied van de Olympische Spelen die dit jaar worden gehouden in Londen. Zanger/pianist/gitarist Matthew Bellamy had het nummer ‘Survival’ geschreven met in zijn achterhoofd de Olympische Spelen. Het nummer gaat over totale overgave en pure vastberadenheid om te winnen. Hij was dan ook zeer vereerd dat het Olympische comité zijn nummer had uitgekozen tot het officiële themalied.
‘Survival’ zal iedere keer te horen zijn als de atleten het stadion betreden en voorafgaand aan het uitreiken van de medailles. Daarnaast wordt het nummer gebruikt als themanummer voor internationale tv-uitzendingen rond de Olympische Spelen. Er is ook een albumversie van gemaakt, die vermoedelijk zal komen te staan op het nieuwe album ‘The 2nd law’ dat in september verschijnt.

Direct na de radiopremière kon ‘Survival’ worden gedownload, met als gevolg een entree op #33. Nederland is daarmee het eerste land waar het nummer een hitparadenotering krijgt. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de Britse hitparade op zondag wordt samengesteld. Daar komt het nummer na drie verkoopdagen slechts binnen op de 25e plaats. De nieuwe #1 daar, de 1200e in de Britse hitgeschiedenis, is ‘This is love’ van Will.i.am feat. (onze) Eva Simons.

Shary-An eenmalig verenigd met Pearl Jozefzoon

Shary-An: Never played the bass (42)

Volgende week maandag, 9 juli, verschijnt ‘It’s your birthday’, de nieuwe single van Ben Saunders, de dag dat hij 29 jaar wordt. Saunders won vorig jaar de eerste editie van The voice of Holland. Tijdens diezelfde editie strandde Shary-An in de halve finale tegenover Kim de Boer. Van Kim hebben we, met uitzondering van haar deelname aan het Nationaal Songfestival met ‘Children of the world’ (#88 in maart), nog niets vernomen op muzikaal gebied.

Shary-An daarentegen bracht kort na ‘The voice of Holland’, haar eerste single ‘Six feet under’ uit. Daarna volgden nog drie hits en het album ‘Love me for who I am’. Daarvan is ‘Never played the bass’ de nieuwste single. Het nummer is lichtjes gebaseerd op ‘Teardrops’ van Womack & Womack, de hit van het jaar 1988. Shary-An is na Lovestation (#52 in 1998), project van de Duitser David Charles Morgan, de tweede die het nummer van Womack & Womack gebruikt.

eerbetoon

In september zal Shary-An (rechts) herenigd worden met Pearl Jozefzoon (links) die tweede werd in de eerste editie van The voice of Holland. Behalve de twee, komt daar ook nog Sharon Doorson (midden) uit de tweede editie bij. Met z’n drieën zullen ze in theaters in Almelo, Deventer en Harderwijk een eerbetoon brengen aan Whitney Houston, Donna Summer en Michael Jackson.

Tijdens het tribute-concert ‘One moment in time’ zingen ze niet alleen nummers van deze drie overleden artiesten, maar ook van James Brown (ook overleden), Tina Turner, Lionel Richie, Aretha Franklin en Diana Ross (allen nog in leven). Al deze artiesten inspireren de huidige generatie artiesten en zijn voor hen een voorbeeld. Naast de drie zangeressen doen ook Clayton Peroti (Tarzan, Soul of Motown) en Aisata Blackman (Soul of Motown, Sister Act) mee.

Chris Hordijk neemt alle tijd voor zijn album

Chris Hordijk: Jump from a waterfall (51)

‘Jump from a waterfall’ is alweer de zesde notering voor Chris Hordijk dit jaar. Vier daarvan waren covers en kwamen voort uit ‘The voice of Holland’, waar hij tweede werd. ‘Won’t you stay’ was zijn eerste eigen single en kwam in maart binnen op de zesde plaats. ‘The voice of Holland’ ligt al weer maanden achter hem en dus moet Chris het nu hebben van de radiostations die zijn nieuwe single ‘Jump from a waterfall’ draaien.

Het nummer is geschreven door Gordon Groothedde, zijn producer en de Zweedse songwriter Andreas Moe. Beide nummers komen op het eerste album van Chris, waarvoor Moe nog meer nummers zal schrijven. Over de release van het album zegt Chris: “Ik vind het belangrijk dat we alle tijd nemen gedurende het schrijf- en opnameproces zodat we straks trots kunnen zijn op het eindresultaat. Dus ik weet nog niet wanneer het uitkomt.”

zondag 1 juli 2012

Maroon 5 in zee met Zweedse producer

Maroon 5: One more night (55)

‘Payphone’ van Maroon 5 feat. Wiz Khalifa (#14 in mei) bereikte bij lange na niet de notering van ‘Moves like Jagger’ (#2 vorig jaar zomer), waarbij de groep werd geholpen door Christina Aguilera. ‘Moves like Jagger’ beleefde de première tijdens de Amerikaanse versie van ‘The voice’, waarvan zanger Adam Levine één van de coaches was. ‘One more night’ is nu ‘slechts’ de tweede single van het album ‘Overexposed’ dat deze week binnenkomt op de derde plaats van de Album Top 100. Het nummer is medegeschreven en geproduceerd door Martin Karl Sandberg, die je beter kent als de Zweed Max Martin en verantwoordelijk is voor successen van ondermeer Britney Spears, Backstreet boys, Ace of base en Katy Perry. Dus dan moet ‘One more night’ ook wel een succes worden.

Nieuw anthem voor Feyenoord

the Champ feat. MC F: Give it up for Feyenoord (68)

Afgelopen woensdag, 27 juni 2012, vond de eerste training plaats van voetbalclub Feyenoord. Het afgelopen seizoen heeft de club de tweede plaats bereikt in de vaderlandse competitie. Om hen nog meer te ondersteunen hebben the Champ feat. MC F een nieuw anthem opgenomen: ‘Give it up for Feyenoord’, op de melodie van ‘Ring of fire’, bekend geworden in de uitvoering van Johnny Cash. De eerste uitvoering is echter van Anita Carter, zus van June Carter, de latere vrouw van Johnny Cash.

Na afloop van de eerste training werd het nieuwe anthem uitgereikt aan aanvaller Ruben Schaken, die onder de indruk was van het nummer. Schaken: “Ik vind het een mooi nummer, met een lekkere beat eronder. In een vol stadion zal ‘ie helemaal goed klinken.” De fans kunnen het nummer downloaden, maar ook bestellen voor € 5,--! The Champ feat. MC F maakten vier jaar geleden het vorige anthem, ‘Super Feyenoord’ dat bij elke thuiswedstrijd voor de aftrap wordt gedraaid.

Feyenoord – Ajax: 11-11

Met ‘Give it up for Feyenoord’ staan de Feyenoord-hits weer op gelijke hoogte met de Ajax-hits. Daaronder volgt PSV met twee noteringen.

Byentl gokt op twee hits

Byentl: Best dress (69)

In de tweede week stijgt ‘Already gone’ van Byentl van 37 naar #22. En ze laat er geen gras overgroeien, want deze week komt ‘Best dress’ binnen, waarmee ze in vier jaar tijd haar vijftiende hit scoort. Beide nummers zijn op dezelfde datum uitgebracht, 13 juni 2012, maar ‘Best dress’ heeft eerst een weekje in de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100, doorgebracht, op #119. ‘Best dress’ werd opgenomen voor Tom Sebastian, de beautyspecialist, die al jaren de visage en styling doet bij haar videoclips.

‘Best dress’ is haar derde notering dit jaar en daarmee is de kans groot dat ze er meer zal scoren dan in 2010 en 2011 (elk vier noteringen). Beide nummers komen te staan op het vierde album ‘Something old, something new, something borrowed’ dat later dit jaar verschijnt. Een verzamelalbum met nieuwe nummers en enkele covers dus.

Byentl is kritiek zat (2)

Vorige week schreven we bij de binnenkomst van ‘Already gone’ op #37, dat Byentl wel weer beschuldigd zou worden, dat de hit gekocht zou zijn. Vervolgens hebben we een berekening gemaakt wat het haar of een geheime sponsor, allemaal zou kosten. We kwamen daarbij uit op ruim € 20.000,--. In werkelijkheid ligt dat bedrag waarschijnlijk 5x zo hoog, want er zijn al zo’n 100.000 singles van haar verkocht. Met een gemiddelde prijs van € 1,-- kom je dus uit op € 100.000,--!

Er is geen enkele Nederlandse artiest die zoveel geld uitgeeft om maar een hit te scoren. Zelfs de helft of een kwart is niet realistisch te veronderstellen. En daarbij komen we uit bij een andere bewering over Byentl, en dat is dat ze (of haar management) bedongen heeft dat de helft van haar gage bij optredens betaald wordt in downloads. Dat was misschien twee of drie jaar geleden zo, toen er nog aardig wat fysieke cd-singles werden verkocht.
Tegenwoordig draait het voornamelijk om de download, dus die zal ze zelf moeten aanschaffen. Lieden die dat proberen met software, waardoor het lijkt dat er vanaf verschillende IP-adressen is gedownload, kunnen dat inmiddels wel vergeten, want ook de creditcard waarmee betaald wordt, wordt aan een controle onderworpen. Dus als je bijvoorbeeld 50x een nummer download met dezelfde creditcard, worden deze verkopen er uitgefilterd. Natuurlijk, er zullen wel weer andere methoden komen om hitparades te manipuleren, want dat is van alle tijd.

eigen gang (blijven) gaan

Uit de reacties die we kregen op het artikel vorige week, waarvoor iedereen hartelijk bedankt, bleek dat de meesten van jullie gewoon vinden dat Byentl zich niets aan moet trekken van de kritiek. Ze maakt goede muziek en moet dat gewoon blijven doen.

Nederlandse producers bemoeien zich met K3

K3: Waar zijn die engeltjes (83)

Op 12 december is de première van ‘K3 bengeltjes’, de vierde K3-film, maar de eerste met Josje Huisman. In de film worden onder andere rollen vertolkt door Winston Post, Charly Luske en Britt Dekker (ja echt!). Bij een film hoort een soundtrack en een themalied. ‘Waar zijn die engeltjes’ heet het en is niet alleen geschreven door Miguel Wiels en Peter Gillis, maar ook door Tracy Atkins, die ook al meeschreef aan ‘Eyo!’ (#25 in 2011).

Atkins heeft ook nummers geschreven voor onder anderen Bobo, Amika en Mega Mindy, onderdeel van Studio 100, waar ook K3 deel van uitmaakt. ‘Waar zijn die engeltjes’ is mede geproduceerd door onze eigen Future presidents, die onder andere achter de nummers van Byentl zitten. Wellicht dat zij er wel voor gezorgd hebben dat ‘Waar zijn die engeltjes’ zomers klinkt à la ‘Balada’ van Gusttavo Lima?

5 kusjes

Afgelopen zondag, 1 juli 2012, was het voor de vijfde keer ‘Kusjesdag’ in België. In 2007 werd deze dag in het leven geroepen toen K3 de single ‘Kusjesdag’ uitbracht. De bedoeling is dat iedereen aardig is voor elkaar en iedereen kust. In Nederland werd ‘Kusjesdag’ voor het eerst op 4 juli 2007 gevierd en dus zijn wij aanstaande woensdag voor de vijfde keer aan de beurt.

Ronnie Ruysdael zingt over de 4-daagse, maar loopt deze niet zelf

Ronnie Ruysdael voorheen van de Sjonnies: Komkommerbij (85)

‘Komkommerbij’ van Ronnie Ruysdael voorheen van de Sjonnes(kan dat er niet een keertje af?) heeft niets met een komkommer te maken, hoewel die wel een paar keer langskomt in de videoclip. Nee volgens Ronnie slaat de titel op ’Kom kom erbij, kom d’r maar lekker bij, er is voor iedereen altijd een plekkie vrij!’ en dan bekt komkommer natuurlijk wel. Als het aan hem ligt zal het nummer veel te horen zijn tijdens de Nijmeegse 4-daagse. Op de cd-single staat dan ook een speciale 4-daagse versie. Op maandag 16 juli, de eerste dag van de 4-daagse, zal Ronnie het nummer zingen, begeleid door de Rakkers.

Alanis Morissette maakt een nieuwe start

Alanis Morissette: Guardian (87)

Op 1 juni bereikte Alanis Nadine Morissette de leeftijd van 38 jaar. Haar succescarrière begon in 1995 met de single ‘You oughtta now’ (#17) en het album ‘Jagged little pill’ (#1), waarvan wereldwijd meer dan 33 miljoen stuks zijn verkocht. Pas in 2004 wist ze de #1-notering te evenaren met het album ‘So-called chaos’.

‘Guardian’ is haar veertiende notering en de eerste in zeven jaar; ‘Crazy’ was in 2005 de voorlaatste met een 40e plaats. In datzelfde jaar verscheen er nog een verzamelalbum ‘The collection’ (#49) en drie jaar later het studioalbum ‘Flavors of entanglement’ (#7 in 2008). Dat album was eigenlijk een ‘moetje’ voor haar oude label Maverick records.

Daarna bleef het op muzikaal gebied stil rond Alanis Morissette. In 2010 trouwde ze met rapper Mario ‘MC Souleye’ Treadway en op eerste kerstdag beviel ze van zoon Ever Imre. Vorig jaar dook ze met de producers Joe Chiccarelli en Guy Sigsworth de studio in voor de opnames van haar achtste studioalbum ‘Haoc and bright lights’, dat op 27 augustus verschijnt. ‘Guardian’, de eerste single, is overwegend positief ontvangen. Een tournee is in voorbereiding.

the Gaslight anthem is klaar voor het grote werk

the Gaslight anthem: 45 (91)

Precies twee jaar geleden maakte the Gaslight anthem, de viermansformatie uit New Jersey, hun hitparadedebuut met het album ‘American slang’. Het was hun derde album, maar de eerste die bij ons een notering kreeg: #44. Nu ze met ‘45’ een eerste hit scoren bij ons, zou het met ‘Handwritten’, hun vierde album wel eens veel beter kunnen aflopen. Met dat album is de band in januari van dit jaar gestart en de verwachting is dat het eind deze maand in de (digitale) schappen komt te liggen.
De start van the Gaslight anthem was in 2006. Sindsdien bestaat de groep uit Brian Fallon (leadvocals, gitaar), Alex Rosamilia (gitaar, backing vocals), Alex Levine (basgitaar, backing vocals) en Benny Horowitz (drums, percussie). In het live circuit hebben ze al een aardige reputatie opgebouwd: twee keer op Pinkpop (in 2009 en 2011) en twee keer op Torhout Werchter (in 2010 en 2011). Nu nog geen flinke hit.

DJ Silence blijft in Latin sferen

DJ Silence: Que pasa (93)

Na een jaartje afwezigheid is Serkan Gunduz, alias DJ Silence weer van de partij. In 2009 scoorde hij drie hits, in 2010 eentje, maar in 2011 haalde hij de Single Top 100 niet. Zijn grootste hitfeit is ‘Latin injection’ uit 2009, dat de 61e plaats bereikte. Al zijn hits hebben iets met Latin in de titel of hoor je terug in het nummer, zo ook op ‘Que pasa’.

Mr. Polska komt voor Polen op

Mr. Polska ft. Ronnie Flex: Soldaatje (94)

Het is een goede week voor Mr. Polska, want hij debuteert deze week in de Single Top 100 gelijk met twee nummers. Op #9 komt ‘Krokobil’ binnen van Yellow claw feat. Shaak & Mr. Polska (zie ook daar). ‘Soldaatje’ feat. Ronnie Flex, zijn eigen nummer, komt binnen op #94.

Mr. Polska klinkt Pools en dat is hij ook. Geboren als Dominik Włodzimierz Groot, op 20 juli 1989 in Torún. Op zijn derde verhuisde de familie (Poolse moeder, Nederlandse stiefvader) naar Nederland en dus is hij als Nederlander opgegroeid. Daardoor beheerst hij ook de straattaal van de jeugd.

Polska maakt deel uit van het hiphopcollectief Nouveau riche. In oktober bracht hij de EP ‘De boswachter’ uit en sinds maart ligt zijn album ‘Waardevolle gezelligheid’ in de schappen. Dat is tevens de naam van het meldpunt, als reactie op het Polenmeldpunt van de PVV, dat Polen wegzet als criminelen. In december 2011 werd hij uitgeroepen tot ‘Pool van het jaar’. Volgens Polska die ‘Soldaatje’ schreef met Ronnie Flex, gaat het nummer over ‘feesten, strijden in de nacht, proberen wakker te blijven’. Mr. Polska heeft een hond van 3 jaar: Paco.
Ook Ronnie Flex gebruikt een artiestennaam. Volgens de burgerlijke stand van Capelle aan den IJssel heet hij Ronell Plasschaert, geboren op 16 april 1992. Sinds zijn dertiende is hij bezig met muziek, die hij min of meer vanuit huis heeft meegekregen: zijn moeder is zangeres, zijn vader (Benjamin) producer was voor de EO. Een jaar later begon hij met rappen, aangestoken door Spacekees. Landelijke bekendheid kreeg Ronell met een nummer van Partysquad!, waarvoor hij een eigen versie maakte van het couplet.

grootste hiphopper van Nederland

Inmiddels probeert Ronnie zijn droom te realiseren met een studie aan de Popacademie van het ROC Zadkine. De naam Ronnie Flex kreeg hij van vrienden. Flex werkte mee aan ‘Deze wereld is van jou’, het debuutalbum van Gers Pardoel. Hij wil de grootste hiphopper van Nederland worden. Het begin was eerder dit jaar met het bereiken van de halve finale van de Grote prijs van Nederland in de categorie ‘hiphop’. Flex werkte al eerder samen met Mr. Polska, op het nummer ‘Allermooiste feestje’ van Yellow claw.

I’m sexy and I know it verschuilt zich

I’m sexy and I know it: Sexy and I know it (97)

Er heerst een nieuwe trend: maak een remix van een grote hit en breng die uit met als actnaam de titel van de hit. Op zo’n manier lift je lekker mee op het succes van het origineel en je blijft anoniem, klaar om de volgende grote hit onder handen te nemen.

Voor het eerst lukt het zo’n act om daar een notering mee te scoren in de Single Top 100. Dat kan twee dingen betekenen, of er worden zo weinig nummers verkocht, waardoor het nummer met heel kleine aantallen binnen kan komen of er is sprake van een echt goede remix. In het laatste geval mag de persoon zich achter I’m sexy and I know it zich bekendmaken, want zijn ‘Sexy and I know it’ komt binnen op #97. Het origineel van LMFAO stond in december 2011 een weekje op #7.

Alex Gaudino doet het helemaal alleen

Alex Gaudino: Chinatown (100)

Van zeker één persoon weten we dat hij afgelopen donderdag een gat in de lucht sprong toen Italië met 2-1, de halve finale van het EK-voetbal won van Duitsland. Italië had uitzicht op de Europese titel, maar verzaakte afgelopen zondag tijdens de finale. Spanje versloeg de Italiaanse ploeg met 4-0 en werd Europees Kampioen 2012. Die persoon is de Italiaanse dj/producer Alex Gaudino die met ‘Chinatown’ op #100, zijn zevende notering scoort. En voor het eerst helemaal in zijn eentje.