vrijdag 25 november 2016

Hitflits: derde #1-album voor Metallica en eerste #1-hit voor James Arthur


Met zeventien noteringen, twee in de Album Top 100 en vijftien in de Midprice Top 50, drukte de dood van Leonard Cohen een indrukwekkend stempel op de albumlijsten vorige week. Een week verder, zijn dat er nog tien: één in de Album Top 100 en dat is niet meer de eerste plaats, negen in de Midprice Top 50.

Velen dachten deze week dat Bruno Mars wel even de eerste plaats zou pakken met zijn album 24K Magic. Maar uiteindelijk kwam hij er helemaal niet aan te pas; zijn album komt pas binnen op de vijfde plaats.

Al vanaf het begin van de week was duidelijk dat Hardwired … To Self-Destruct van Metallica de eerste plaats zou pakken. Na Load (2x in 1996) en Death Magic (1x in 2008) scoort de Amerikaanse metalband hun derde #1-notering. Volgens de fans maakt de band op hun nieuwste album weer snoeiharde thrashmetal en dat misten ze de laatste jaren!

ALBUM TOP 5

1. EW  Metallica: Hardwired … To Self-Destruct
2. (4)   Kinderen voor Kinderen: Deel 37 – Voor Altijd Jong! (op ruim een derde van Metallica; volgende week is de eerste plaats voor the Weeknd en wellicht daarna voor de Kinderen)
3. (1)   Leonard Cohen: You Want It Darker
4. (2)   Kensington: Control
5. EW  Bruno Mars: 24K Magic

Gaan we over naar de andere eerste weeks noteringen:
#7 Waylon: Seeds, vierde album met onder andere nummers die Waylon de afgelopen maanden bracht in RTL Late Nightc in het kader van zijn eigen muzikale roots. Volgende week woensdag en donderdag, staat Waylon in de Rotterdamse Ahoy tijdens Waylon Live In Concert.

#9 Little Mix: Glory Days, na drie singles die niet hoger kwamen dan de 76e plaats, scoren de vier dames van Little Mix, hun eerste echte hit met ‘Shout Out To My Ex’, deze week op #26. En dat blijkt een goed uitgangspunt te zijn voor hun vierde album Glory Days, dat binnenkomt op de negende plaats. Op dezelfde plaats als Get Weird in 2015.

#30 Childsplay: Zero Fucks Given, Chikdsplay zijn Don Hoitink (MC Don Perignon), Steve Keanu (producer) en Steven Kwik (dj). Ze maakten nummers voor ondere DJ Chuckie en scoorden de hit ‘Bobbel’ feat. Jayh (#53 in 2015).
Childsplay omschrijft hun muziek als Tropical / Trap / Edm / House / JungleTerror / Moombah / 808Hiphop / Traphall. Kortom, iedereen komt aan zijn trekken. Aan Zero Fucks Given werkten Hef, Adje, Boef, Lijpe, MocroManiac, SBMG, Jonna Fraser, Leeroy, Jairzinho, BKO, Stepherd, JR Kenna, Sjaak, D-Double en Jozo mee.

#51 Justice: Woman, derde studioalbum van het Franse electronische duo Gaspard Augé en Xavier de Rosnay, Volgens recensenten zal hun funk/electro muziek volgend jaar veel op de (zomer) festivals te zien en te horen zijn.

#66 Joyce DiDonato: War And Peace, album van de 47-jarige Amerikaanse mezzosopraan
#83 Zack Inc: 700Stories, rapper uit de wijk Zevenkamp in Rotterdam

SINGLES

Scoorden the Weeknd feat. Daft Punk vorige week eindelijk hun eerste #1-hit met ‘Starboy’, moeten ze die na één week al weer afstaan. Maar de combinatie slaat al weer terug met een nieuwe track: ‘I Feel It Coming’, dat binnenkomt op de 34e plaats. Daarnaast scoort the Weeknd op #74 ook nog in zijn eentje met ‘Party Monster’, beide tracks zijn afkomstig van het album Starboy, dat vandaag is uitgekomen en volgende week de eerste plaats pakt.

De nieuwe aanvoerder van de Single Top 100 komt niet uit Canada of Frankrijk, maar uit het Verenigd Koninkrijk. Na ‘Impossible’ dat bij ons in 2013 niet verder kwam dan de 61e plaats, leek de carrière van de Britse muzikant James Arthur in ons land een zachte dood te sterven. Maar na wat tegenslagen is Arthur, winnaar van de Britse X Factor in 2012, helemaal terug en sterker dan ooit. Met een nieuw album Back From The Edge (deze week blijven staan op #79) en de single ‘Say You Won’t Let Go’. Nadat het nummer al in zes landen de eerste plaats haalde, zijn ook wij er voor gezwicht.

TOP 5

1. (2)   James Arthur: Say You Won’t Let Go
2. (12) Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne-Marie: Rockabye (op 9,5%)
3. (1)   the Weeknd feat. Daft Punk: Starboy
4. (3)   Frenna feat. Jonna Fraser & Emms: My Love
5. (9)   Bruno Mars: 24K Magic

Alvorens we je de andere eerste weeks noteringen aan je voorstellen, kijken we naar twee nummers die in hun derde week de top 10 binnendringen. De eerste is ‘Rockabye’ van Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne-Marie dat met zevenmijlslaarzen door de Single Top 100 gaat. Via 45 en 12 sprint het deze week naar de tweede plaats en vormt een regelrechte bedreiging voor de eerste plaats.
Het andere nummer dat met grote sprongen door de hitparade gaat, is ‘Black Beatles’ van Rae Sremmurd feat. Gucci Mane. Vorige week steeg het nummer van 88 naar #24, en deze week zet het de opmars voort en stijgt door naar de achtste plaats.

Deze week even geen hausse aan hiphop tracks, en dus is er ruimte voor andere muziek. Dat levert naast de nieuwe tracks van the Weeknd, ook nog de volgende eerste weeks op:
#58 Starley: Call On Me
#62 Nevada feat. Mark Morrison & Fetty Wap: The Mack
#64 John Mayer: Love On The Weekend
#69 B-Brave feat. DIO & Spanker: Onze Jongens (Gooi Het Op Me)
#76 SBMG: Caribbean
#77 Jayh: Volgende Stap
#86 Cashmere Cat feat. Selena Gomez & Tory Lanez: Trust Nobody
#93 Childsplay feat. SBMG: Ze Weten Van Je
#99 Jonas Blue feat. Raye: By Your Side

Tot zover deze Hitflits. Aanstaande zondag is er wel een uitzending van de Mega Album Top 50, maar wel aangepast aan de programmering op NPO Radio 2 die sinds vanochtend een hele week in het teken staat van de Top 2000 stemweek. Wij houden alles bij het oude en dus staat er dit weekend weer gewoon een Megaman voor je klaar.

zondag 20 november 2016

Megaman bij week 47 – 19 november 2016

Starboy, derde keer #1-hit door Canadees/ Franse combinatie

En verder in deze Megaman:
-          25e notering voor Sevn Alias
-          Keizer neemt het initiatief
-          postuum drie hits voor Leonard Cohen
-          Love Me Now is geen tweede All Of Me
-          18-jarige schrijft nummer over echtscheiding
-          Jaap Reesema schrijft weer voor anderen

Naast de Single Top 100 scoort Leonard Cohen ook postuum in de albumlijsten. Je leest er alles over in de Hitflits.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Starboy, derde keer #1-hit door Canadees/ Franse combinatie

#1 the Weeknd feat. Daft Punk: Starboy
     *** eerste week op #1 ***

Net als ‘Closer’ van the Chainsmokers feat. Halsey is het ‘My Love’ van Frenna feat. Jonna Fraser & Emms ook niet gelukt langer dan één week de Single Top 100 aan te voeren. En dus is er voor de derde week op rij een nieuwe #1. Deze week is dat ‘Starboy’ van the Weeknd feat. Daft Punk, dat vorige week de eerste plaats net niet haalde.
Toch verwachten we niet dat ‘Starboy’ het langer dan één week zal volhouden aan de top. De grootste kanshebber lijkt ‘Say You Won’t Love Me’ van James Arthur te zijn. Maar met streams kan het zomaar anders uitpakken, dus daarover volgende week meer.

3x Canada vs Frankrijk

Deze week is het een Canadees (the Weeknd) /Franse (Daft Punk) combinatie dat de eerste plaats pakt. Voor beide acts is het hun eerste #1-hit, maar de combinatie qua nationaliteit is niet nieuw. Eind 2010 bereikte ‘Hello’ van Martin Solveig (Frans) en Dragotte (Canadees) ook al de eerste plaats. En in september van dit jaar was het ook al raak met ‘Let Me Love You’ van DJ Snake (Frans) en Justin Bieber (Canadees).

Daarnaast zijn er ook samenwerkingen van Canadezen met muzikanten uit andere landen:
-          Underdog Project vs Sunclub (/Nederlanders): Summerjam (2003)
Underdog Project bestond uit dj’s F.R.A.N.K. & A.J. Duncan (Belgen) en zangers Vic Krishna en Craig Smart (Canadezen)
-          DVBBS (Canadezen) & Borgeous (Amerikaan): Tsunami (2013)
-          Drake (Canadees) feat. Wizkid (Nigeriaan) & Kyla (Brit): One Dance (2016)
-          Major Lazer (Amerikanen) feat. MØ (Deen) & Justin Bieber (Canadees): Cold Water (2016)
In totaal is ‘Starboy’ de zestiende #1-hit waaraan een Canadees heeft meegewerkt.

25e notering voor Sevn Alias

Net als Frenna vorige week is het Sevn Alias niet gelukt om met zijn album binnen te komen op de eerste plaats van de Album Top 100. Pakte Frenna vorige week nog een vierde plek met  Geen Oog Dichtgedaan, Sevn Alias komt met zijn debuutalbum Trap Grammy, niet hoger dan de zesde plaats.

25x Seven Alias

Van de vijftien tracks, die samen zo’n 3,5 miljoen keer zijn gestreamd, staan er zeven deze week in de Single Top 100. Naast de twee tracks die er al in stonden, komen daar vijf bij, warmee zijn totaal op 25 komt. Hier volgen alle zeven noteringen:#16 (15) Gass feat. Jason Futuristic, BKO & Jairzinho
#25 (37) Turnen feat. Jairzinho & Kevin
#52 Weg Van Alle Stress feat. Glowinthedark
#67 Systeem feat. I Am Aisha
#78 Dope Game feat. Hef
#89 Zonder Jou feat Jairzinho
#99 Madre 

Daarnaast staat Sevn Alias ook nog genoteerd met een track, dat niet op zijn album staat:
#75 (68) Two Crooks / Jairzinho / Sevn Alias: Now She See Me

Een magere score dus vergeleken met Frenna, die van de zestien er elf scoorde, waaronder de #1-hit ‘My Love’ feat. Jonna Fraser & Emms. Naast de zeven hits, scoort Sevn Alias nog wel zes tips, die verblijven in de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100:
#109 De Dam/Lijnbaan
#125 Running Man Challence
#128 Traffic feat. Hef
#129 Who Dat feat. Akwasi
#135 Combinate feat. Mason
#141 Rechts / Links

Keizer neemt het initiatief

#66 Keizer feat. Jonna Fraser, Kempi & I Am Aisha: Plus Min

‘Plus Min’ is de eerste hit waarop Keizer (=Steve Lie-A-Jen) het voortouw neemt. Op ‘Troubadour 2011’ was dat Ali B (#50 in 2011) en op ‘Omlaag’ (#67 in juli van dit jaar) was dat Gio, geassisteerd door Moreira. ‘Plus Min’ dat Keizer opnam met Jonna Fraser en Kempi, is dan ook de eerste track van zijn EP, opvolger van de EP Karma (#24 in 2014).

postuum drie hits voor Leonard Cohen

#73 Leonard Cohen: Hallelujah     *** hit op herhaling ***

Met meer dan 300 covers is ‘Hallelujah’ van Leonard Cohen één van de meest gecoverde nummers aller tijden. De bekendste cover en voor velen ook het voorbeeld is die van Jeff Buckley, die bij ons op 16 mei 2009 binnenkwam op de derde plaats.

Aanleiding was de versie die winnares Lisa Lois zong tijdens de finale van X Factor. Haar versie kwam in die week binnen op de eerste plaats, hield het tien weken vol bovenaan en scoorde er de hit van het jaar mee. De originele versie van Cohen kwam in die week binnen op de 27e plaats. Een jaar later behaalde zijn landgenote, k.d. Lang met haar versie van ‘Hallelujah’ er de 24e plaats mee. Aanleiding was toen de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Vancouver, waar zij haar versie – uit 2004 - zong.

Anno 2016 staat de originele versie van ‘Hallelujah’ opnieuw in de Single Top 100. De aanleiding is nu minder leuk, want de Canadese muzikant is op maandag 7 november overleden. Na een val midden in de nacht in zijn appartement in Los Angeles, is hij in zijn slaap overleden, 82 jaar oud
In de Hitflits is te lezen dat de dood van Leonard Cohen een ware run op zijn platencatalogus tot gevolg had met een dubbele #1-notering, in zowel de Album Top 100 (You Want It Darker) als de Midprice Top 50 (The Essential).

Het album Various Positions uit 1984 is op #50 de hekkensluiter van de Midprice Top 50. Van dat album is de track ‘Hallelujah’ afkomstig. Cohen schreef meer dan 80 ontwerpen alvorens hij de definitieve versie van ‘Hallelujah’ maakte.

Naast ‘Hallelujah’ scoort Leonard Cohen postuum ook nog de volgende twee nummers:
#76 You Want It Darker, titelstuk van zijn laatst uitgebrachte album
#79 Suzanne, opgenomen in 1966 door Judy Collins. Leonard Cohen zelf nam het nummer in 1967 op. In ons land werd het nummer vertaald door Rob Crispijn en opgenomen door Herman van Veen.

Love Me Now is geen tweede All Of Me

#74 John Legend: Love Me Now

Over twee weken, op vrijdag 2 december,ligt Darkness And Light, het vijfde studioalbum van John Legend in de (digitale) schappen. Net op tijd voor Sinterklaas dus. Maar of het album, waaraan Chance the Rapper, Miguel en Brittany Howard bijdragen leverden, weer zo’n groot succes zal worden als Love In The Future, betwijfelen wij. Dat album stond 62 weken genoteerd met als hoogste plaats #3, dankt het succes vooral aan de #1-hit ‘All Of Me’, dat 113 weken in de Single Top 100 stond en in 2014 eindigde als de hit van het jaar en wereldwijd als twee na bestverkochte track.

‘All Of Me’ schreef John Legend voor zijn toenmalige vriendin Chrissy Teigen. In de videoclip van ‘Love Me Now’ is Teigen (inmiddels getrouwd met Legend) te zien samen met hun dochter Luna Simone.

18-jarige schrijft nummer over echtscheiding

#95 James TW: When You Love Someone

James David Taylor-Watss (Londen, 27 oktober 1997) is atlijd al met muziek bezig. Drummen leerden hij in het bandje van zijn vader dat speelde op trouwerijen en partijen. Sinds zijn twaalfde speelt James TW, zoals hij zich laat noemen, gitaar en piano en al vier jaar schrijft hij eigen nummers.

YouTube

Zoals veel leeftijdgenoten zette hij eigen nummers en covers (van onder andere Gnarls Barkley) op YouTube. Zo’n twee jaar geleden toonden twee platenlabels interesse in hem en dat resulteerde in 2014 tot de EP Just A Number. Begin dit jaar verscheen de EP First Impressions, met daarop het nummer ‘When You Love Someone’, waarmee hij internationaal doorbreekt.

echtscheiding

‘When You Love Someone’ gaat over een echtscheiding en hoe een kind dit ervaart. James TW schreef het nummer toen hij hoorde dat de ouders van een jongetje van elf jaar, die hij drumles gaf, gingen scheiden. Alleen wist het ventje nog van niets. Daarop dacht James TW hoe die ouders hun beslissing om te scheiden aan hun zoontje kenbaar zouden maken, zodat hij hen zou begrijpen. ‘When You Love Someone’ moest een nummer worden, waardoor het ventje zich – ondanks de scheiding – beter zou voelen.

Over een kleine twee maand, in het tweede weekend van januari 2017, komt James TW naar Groningen voor een optreding tijdens Eurosonic Noorderslag.

Jaap Reesema schrijft weer voor anderen

#100 Hardwell feat. Jay Sean: Thinking About You

Voor de tweede keer is Jaap Reesema (ook bekend als Jaap en/of Jake Reese) mede verantwoorde voor een hit, waarop hij niet zelf is te horen. De eerste keer was ‘Als Je Mij Weer Aankijkt’ van Glennis Grace (22 in 2010), waarbij Reesema één van de drie componisten was.

Voor ‘Thinking About You’ ging Jaap Reesema (winnaar X Factor 2010) een samenwerking aan met DJ Hardwell, Joren van der Voort en Diderik van Elsas (de laatsten schreven samen hits voor Rochelle) en de Amerikaan Parrish Warrington. De vocalen op Thinking About You’ zijn van Jay Sean, voor wie het zijn vierde notering is.

Het laatste hitfeit van Jaap zelf dateert uit oktober 2015 met de hit ‘Mad World’, dat een weekje op #78 stond en ook met DJ Hardwell was opgenomen.