zondag 20 november 2016

postuum drie hits voor Leonard Cohen

#73 Leonard Cohen: Hallelujah     *** hit op herhaling ***

Met meer dan 300 covers is ‘Hallelujah’ van Leonard Cohen één van de meest gecoverde nummers aller tijden. De bekendste cover en voor velen ook het voorbeeld is die van Jeff Buckley, die bij ons op 16 mei 2009 binnenkwam op de derde plaats.

Aanleiding was de versie die winnares Lisa Lois zong tijdens de finale van X Factor. Haar versie kwam in die week binnen op de eerste plaats, hield het tien weken vol bovenaan en scoorde er de hit van het jaar mee. De originele versie van Cohen kwam in die week binnen op de 27e plaats. Een jaar later behaalde zijn landgenote, k.d. Lang met haar versie van ‘Hallelujah’ er de 24e plaats mee. Aanleiding was toen de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Vancouver, waar zij haar versie – uit 2004 - zong.

Anno 2016 staat de originele versie van ‘Hallelujah’ opnieuw in de Single Top 100. De aanleiding is nu minder leuk, want de Canadese muzikant is op maandag 7 november overleden. Na een val midden in de nacht in zijn appartement in Los Angeles, is hij in zijn slaap overleden, 82 jaar oud
In de Hitflits is te lezen dat de dood van Leonard Cohen een ware run op zijn platencatalogus tot gevolg had met een dubbele #1-notering, in zowel de Album Top 100 (You Want It Darker) als de Midprice Top 50 (The Essential).

Het album Various Positions uit 1984 is op #50 de hekkensluiter van de Midprice Top 50. Van dat album is de track ‘Hallelujah’ afkomstig. Cohen schreef meer dan 80 ontwerpen alvorens hij de definitieve versie van ‘Hallelujah’ maakte.

Naast ‘Hallelujah’ scoort Leonard Cohen postuum ook nog de volgende twee nummers:
#76 You Want It Darker, titelstuk van zijn laatst uitgebrachte album
#79 Suzanne, opgenomen in 1966 door Judy Collins. Leonard Cohen zelf nam het nummer in 1967 op. In ons land werd het nummer vertaald door Rob Crispijn en opgenomen door Herman van Veen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten