vrijdag 9 januari 2015

Hitflits: postuum twee noteringen voor Udo Jürgens

Nadat in de 22e week, op 2 augustus 2014, de soundtrack van de Walt Disney film Frozen de tweede plaats bereikte, zakte het album, tot #31, op 13 december. Daarna begon het aan een nieuwe opmars en belandt het via 23, 18 en 7, deze week op de eerste plaats van de Album Top 100. Het is de eerste soundtrack in zes jaar dat de eerste plaats bereikt. De vorige soundtrack was This Is It van Michael Jackson dat in 2009 twee weken bovenaan stond.

TOP 5

1. (7)   Original Soundtrack: Frozen
2. (1)   Ed Sheeran: X
3. (4)   Anouk: Paradise And Back Again
4. (85) Youp van ’t Hek: Oudejarsconference 2014 – Wat Is De Vraag?
5. (9)   Sam Smith: In The Lonely Hour

Op 22 december 2014 overleed de Britse zanger Joe Cocker, waar terecht veel aandacht aan is besteed. Daardoor is echter wel de dood van een andere zanger vrijwel onbelicht gebleven. De dag daarvoor, op 21 december 2014, overleed Udo Jürgen Bockelmann, beter bekend als de Oostenrijkse zanger Udo Jürgens. Tijdens een wandeling in Zwitserland werd Udo onwel en overleed later aan een hartaanval. Hij werd 80 jaar.

Songfestival

Drie keer deed der Udo mee aan het Eurovisie Songfestival, dat hij uiteindelijk in 1966 won met ‘Merci, chérie’ (#19 bij ons). Andere hits waren: ‘Griechischer Wein’ (#3 in 1975) en ‘Einmal wenn Du gehst’ (#21 in 1978), een duet met Judy Cheeks.
Veel van zijn nummers werden bekend door anderen. Matt Monroe zong ‘Walk away’, dat in het Duits ‘Warum nur warum’ heette. Zijn compositie ‘Gib mir deine Angst’ kreeg bij ons als ‘Geef mij je angst’ twee keer een notering: door André Hazes (#28 in 1984) en Guus  Meeuwis (#1 in 2005).

verzamelalbums

Vanwege het overlijden van Udo Jürgens komen twee album van hem binnen. Op #33 Best Of uit 2009 en #65 Mitten im Leben – Das Tribute Album van Udo Jürgens und seine Gäste uit 2014. Dat brengt zijn aantal albumnoteringen op vier. Opvallend dat twee eerdere albumnoteringen van Udo Jürgens ook verzamelalbums waren: 20 Successen (#18 in 1979) en Zijn Grootste Successen (#61 in 1995). Hij schreef meer dan 900 nummers en verkocht meer dan 100 miljoen platen.

Naast de twee albums van Udo Jürgens komen er nog twee albums binnen:
#63 Gavin James: Live At Whelans
#80 Vaya Con Dios: Thank You All

SINGLES

Stilstand is achteruitgang, en dat geldt deels voor Ed Sheeran. Zijn album X is na één week de eerste plaats al weer kwijt, maar zijn single ‘Thinking out loud’ houdt stand en blijft voor de zesde week de bovenste beste. Basis voor de gebruikte lijsten zijn de verkopen van downloads, streams en fysieke singles en albums, gemeten van 2 t/m 8 januari 2015.

TOP 5

1. (1)   Ed Sheeran: Thinking out loud (zesde week)
2. (2)   Hozier: Take me to church
3. (3)   Galantis: Runaway (U & I)
4. (4)   Mark Ronson feat. Bruno Mars: Uptown funk!
5. (5)   David Guetta feat. Sam Martin: Dangerous

Twee nummers staan voor het eerst bij de bovenste tien. ‘Firestone’ van Kygo feat. Conrad, dat in de vijfde week van de vijftiende naar de tiende plaats stijgt. Maar de grootste verrassing is ‘Cheerleader (Felix Jaehn remix)’ van OMI, dat in de achtste week van 20 naar #8 sprint.

Enkele stijgers:
#26 (55) Avicii: The nights
#29 (42) Olly Murs feat. Travie McCoy: Wrapped up
#51 (89) James Bay: Hold back the river, tweede in de Sound of 2015, lijst van de BBC met de beloftes voor dit jaar. Eerste werd Years and Years
#55 (91) Flo Rida feat. Sage the Gemini & Lookas: G.D.F.R.
#60 (94) Justin Bieber & Cody Simpson: Home to mama

Op zijn achttiende verjaardag debuteerde hij met de clip ‘Veel schijt’. Daarna bracht hij twee mixtapes uit en deed veel podiumervaring op. Hij is te horen op albums van Reverse, Keizer, Broederliefde en werkte samen onder meer met Sjaak, Adje en Brahim Fouradi
Nu staat hij op eigen benen en scoort met ‘Misschien wel hè?’ de hoogste eerste weeks op #54. We hebben het over hiphopper Cho, waarachter de 21-jarige Giovanni Rustenburg uit Amsterdam schuil gaat.

De overige eerste weeks noteringen zijn nog steeds op één hand te tellen:
#84 Coldplay: Ink, 25e notering voor de Britse band en derde single van het album Ghost Stories. Nog dit jaar komt de band met de opvolger
#97 Paolo Nutini: Iron sky, sinds de release van zijn album Caustic Love (april 2014), is dit één van de favoriete radiotracks. Nu eindelijk uit op single en Megahit op 3FM
#99 Usher feat. Juicy J: Don’t mind

Morgen melden we ons nog even op de nieuwssite van 3FM met de albumsnippers. Daarna hoor je volgende week vrijdag weer van ons met een nieuwe Hiftlits. Want op singlegebied gebeurt er nog steeds erg weinig en de highlights ken je inmiddels.