vrijdag 10 april 2020

Hitflits: Derde #1-album al platina voor Lil Kleine; postume notering voor Bill Withers

Het lange wachten van de fans van Lil Kleine wordt beloond. Na Alleen in 2017, komt de rapper na drie jaar met het album Jongen Van De Straat. Het album telt niet minder dan 22 tracks, die op de eerste dag al een record aantal van 4,6 miljoen keer werden gestreamd. Daarmee verbeterde hij het oude record van Slaaptekort van Boef dat in 2017 4,2 miljoen keer werd gestreamd.
Aan het einde van de week nadert de teller de 20 miljoen. Tel daarbij op de fysieke exemplaren (het album is op cd én vinyl uitgebracht) en een platinaplak is binnen. Terecht dus dat Kleine na WOP! (in 2016) en Alleen (in 2017) met Jongen Van De Straat zijn derde #1-notering scoort in de Album Top 100. Zie voor de tracks onder Singles.

ALBUM TOP 5

1. EW  Lil Kleine: Jongen Van De Straat (eerste week op #1)
2. (3)   Dua Lipa: Future Nostalgia (op 77,5%, grootste verschil dit jaar)
3. (4)   the Weeknd: After Hours
4. (6)   Frenna: ’t Album Onderweg Naar ‘Het Album
5. (8)   Billie Eilish: When We All Fall Asleep, Where Do We Go?

Gigaton van Pearl Jam gezakt naar de zevende plaats, blijft #1 in de Vinyl 33.

Ayreon verbreekt eigen diepterecord

Vorige week verraste Arjen Lukassen ons nog met een eerste plaats voor het album Electric Castle Live And Other Tails van zijn project Ayreon. Deze week vinden we het album pas terug op de 54e plaats, waarmee hij zijn eigen record verbreekt van grootste val vanaf de eerste plaats. In 2017 zakte het album The Source van Ayreon in de tweede week naar de 39e plaats. Grootste val ooit vanaf de eerste plaats was tot deze week Christmas van Michael Bublé, dat op 7 januari 2012 in de elfde week naar de 50e plaats zakte, wel na drie weken op de eerste plaats te hebben gestaan.

Alvorens we overgaan naar de andere nieuwe albums van deze week, aandacht voor een oudje: Just As I Am van de Amerikaanse zanger/componist Bill Withers uit 1971, dat binnenkomt op de 73e plaats. Aanleiding voor deze notering is zijn overlijden, vorige week maandag, 30 maart 2020. Withers overleed op 81-jarige leeftijd aan hartfalen. Het nieuws werd bekend gemaakt op 4 april, waarna nummers als ‘Harlem’,  ‘Ain’t No Sunshine’, ‘Lovely day’ en ‘Lean On Me’ veel werden gedownload en gestreamd evenals een aantal van zijn albums.

Daarvan krijgt Just As I Am een notering. Het is het eerste album van Bill Withers dat verscheen in 1971, maar nooit een notering kreeg bij ons; de albumlijst telde nog maar tien posities. Het album werd geproduceerd door Booker T. Jones van Booker T & the MG's.

Als het aan de platenbonzen had gelegen, had Withers nog jaren vooruit gekund. Dan moest hij echter wel naar hun pijpen dansen. Zij wilden een 'zwarte Elvis Presley' van hem maken. William Harrison Withers Jr. wilde dat terecht niet en zette in 1985 een punt achter zijn muziekcarrière, die zo’n vijftien jaar had geduurd.

In 1985 verscheen zijn laatste album Watching You Watching Me. In ons land scoorde Bill Withers zes keer. De grootste was een twaalfde plaats in 1989 voor ‘Lovely Day (Sunshine  Mix)’. Het origineel uit 1978 kwam slechts tot #24. Naast Just As I Am bereikte The Collection in 1990 de 79e  plaats.

En nu over naar de andere noteringen van deze week:
#57 Roxy Rosa: See Joy (= de achttienjarige Roxy Rosa Wooter uit Almere. Op aandringen van haar moeder is ze gaan zingen)
#59 the Kelly Family: 25 Years Later - Live
#66 Thundercat: It Is What It Is

SINGLES

‘17 miljoen mensen’ van Davina Michelle & Snelle blijft voor de derde week de bovenste beste in de Single Top 100. De versie die Michelle vorige week vrijdag met Alain Clark en Glen Faria zong in een lege Ahoy in Rotterdam is niet uitgebracht. Net als die met Rolf Sanchez & Maan, twee weken eerder en de versie die ze vanavond zingt met Wulf en Emma Heesters.

Davina zei hierover op Radio 538 het volgende:
“Ik denk dat het mooi is zo. Ik hoop dat het een hele korte coronaperiode wordt en ik denk dat het liedje dat heel mooi weerspiegelt. Toen het uitkwam, dacht ik: dit is het gewoon.”
En over de lengte van het nummer (slechts 1.47, de kortste #1 aller tijden): “Dan wordt het misschien een beetje uitgemolken en een beetje gezeik. Ik vind het juist wel sterk dat het kort en krachtig is. Voor zover ik weet is alles benoemd en is de boodschap overgekomen.”

SINGLE TOP 5

1. (1)   Davina Michelle & Snelle: 17 Miljoen Mensen (derde week op #1)
2. (3)   Lil’ Kleine: Jongen Van De Straat (op 22,38%)
3. (2)   the Weeknd: Blinding Lights
4. (4)   SAINt JHN: Roses (Imanbek Remix)
5. EW  Lil Kleine: Vandaan

Coronahits (3)

Naast ‘17 miljoen mensen’ van Davina Michelle & Snelle is er nog een ‘coronahit’: #9 (5)  Ali B feat. Poke & Judeska: Anderhalf. 

Er zijn nog veel meer 'corona-gerelateerde' nummers. Afgelopen donderdag heeft Mark van der Molen de 'Covid-Top 19' uitgezonden, een lijst met 19 'coronaplaatjes', vaak bewerkingen van bestaande nummers. Bekijk de lijst hier of luister de uitzending terug.

record blijft record

Ten tijde van het album WOP! van Lil Kleine in 2016, stonden er elf tracks van het album gelijktijdig in de Single Top 100. Een jaar later, in juni 2017, kregen ook alle elf tracks van zijn album Alleen een notering. En toen hij op 1 juli deel twee uitbracht, volgden er nog eens tien tracks, waarmee hij in die week een record van 21 noteringen had. Drie meer dan Purpose van Justin Bieber in 2015.

te laat voor nieuw record

Zijn nieuwste album, Jongen Van De Straat, bevat 22 tracks die allemaal veel gestreamd zijn de afgelopen week. Kleine zou daarmee zijn eigen record van 21 nummers van Alleen kunnen verbreken, als hij het in september, wat oorspronkelijk de bedoeling was, had uitgebracht. Het werd echter april en daardoor valt hij onder de nieuw regel dat het maximaal aantal tracks op drie stelt. En dat zijn de volgende:
#2 (3) Jongen Van De Straat
#5 Vandaan
#8 Zware Pas
Door deze regel valt ‘Joanne’ vanaf de 28e plaats, na vijf weken uit de lijst.
Een schrale troost van Lil Kleine, zijn record van 21 tracks, kan niemand hem meer afnemen.

Sluiten we af met de andere nieuwe noteringen van deze week:
#7 Drake: Toosie Slide
#26 Chivv feat. Frenna: Jesus Piece
#37 Jonna Fraser x DARKOO x Diztortion: Downfall (DARKOO = Oluwafisayo Isa,
Diztortion = Raoul Chen uit Amsterdam)
#55 Pjotr, Snelle & Okke Punt: Verliezen Met Jullie (Pjotr Golsteyn uit Zutphen bracht vorig jaar het album Goed Nieuws uit, Okke Punt schreef samen met Snelle het nummer ‘Smoorverliefd’).
#57 Ashafar feat. Larry: Medelin (Larry is Louis Dureau uit het Franse Straatsbourg)
#66 Jandro feat. Bryan MG: I Wanna

Al begin januari was ‘Stop This Flame’ van de Britse zangeres Celeste Megahit op 3FM. Begin dit jaar werd de 25-jarige Celeste Epiphany Waite, geboren in Culver City in Californië, uitgeroepen tot meest belovende artiest van 2020, volgens de BBC Sound of 2000. Na ruim drie maanden komt ‘Stop This Flame’ binnen op de 87e plaats. Op 24 april zou Celeste een optreden geven in Paradiso, dat vanwege de coronacrisis is afgelast.

#94 Sam Feldt & Sigma feat. Gia Koka: 2 Hearts
#95 Doja Cat: Boss Bitch

Exit voor Grow

Al na vier weken valt ‘Grow’ van Jeangu Macrooy, onze inzending voor het Eurovisie Songfestival in mei, uit de Single Top 100. De noteringen: 48-77-88-99. Zo’n lage notering voor een Nederlandse inzending is niet meer voorgekomen sinds ‘Niemand Heeft Nog Tijd’ van Mrs. Einstein, dat in 1997 niet hoger kwam dan de 65e plaats.
Natuurlijk past hier een kanttekening. Vanwege de coronacrisis is het Eurovisie Songfestival dit jaar afgelast en verplaats naar 2021. Als het wel was doorgegaan had ‘Grow’ zeker een veel hogere notering behaald. Volgend jaar komt daar geen herkansing voor, omdat dit niet is toegestaan volgens de regels. En dus zal Jeangu, die ons land ook in 2021 gaat vertegenwoordigen, met een nieuw nummer moeten komen. Voor Duncan Laurence die in 2019 won met ‘Arcade’ betekent dit alles dat hij nog een jaar langer winnaar is van het liedjesfestival.

Geen festival, maar wel 41 liedjes

Sinds 2010 verschijnt er ieder jaar en dubbel-cd met de liedjes van alle deelnemers. Voordat het besluit viel op 18 maart, dat het festival dit jaar niet door zou gaan, waren alle 41 liedjes bekend. En dus verschijnt er, hoewel er geen wedstrijd is dit jaar, dit jaar gewoon een cd. Op 17 april moet deze uitkomen en dan zullen we ook zien wat voor notering dit unieke exemplaar krijgt in de Compilation Top 30.

Tot zover deze Hitflits. Ergens in dit lange Paasweekend presenteren we de kwartaalflits, met de grootste hits en meest verkochte albums over het eerste kwartaal in binnen en buitenland. Mooie Pasen (ook als het binnen is).