vrijdag 6 juni 2008

Hitflits: Amy MacDonald verstevigt kopposities

Geen vuiltje aan de lucht voor Amy MacDonald: in de Single Top 100 verkoopt 'This is the life' bijna twee keer zoveel als de naaste concurrentie en in de Album Top 100 verkoopt haar evenzo getitelde plaat zelfs ruim twee keer zoveel. Het EK moet nog beginnen, maar bij ons is Schotland dus al kampioen!Over het EK gesproken: de wedstrijd om het populairste EK-lied is nog altijd in volle gang. Wolter Kroes gaat in de aanval met 'Viva Hollandia' (van 12 naar #7), maar diepe spits is René Froger, die met de voetbalversie van 'Bloed, zweet en tranen' binnenkomt op #6. Ook Dries Roelvink ('Onze jongens' op #36) en Wesley Bronkhorst ('Oranje is voor iedereen' op #78) scoren deze week met een voetballied.

Hebben we ook nog 'normale' muziek? Ja hoor: the Partysquad is op #12 binnen met 'Drop down' en EliZe maakt haar come back op #17 met 'Lovesick'. Opvallend is bovendien de groep Opus uit voetbalgastland Oostenrijk: hun 'Live is life' komt in de 2008-versie binnen op #69.
Zoals gezegd: ook bij de albums gaat Amy MacDonald aan de leiding. Alanis Morissette debuteert op #7 met 'Flavors of entanglement' en is daarmee de enige nieuwe in de top 10. Vlak daaronder komen Radiohead (met een best of), Opeth ('Watershed') en Normaal ('Ni-je nrs') binnen op respectievelijk 13, 14 en 16. We tippen nog even een leuke plaat van Alphabeat op #28 en de rest mag je zelf bekijken als je de link volgt.

Lees komende maandag de uitgebreide Megaman met alles over de 31 nieuwkomers, de snelle stijgers en de koploopster in de Single- en Album Top 100!

woensdag 4 juni 2008

Midweek: Het EK (lied) komt er aan!

Aan de top verandert deze week niets. Amy MacDonald blijft met een ruim overwicht de #1 in de Single & Album Top 100. Maar daar onder broeit het, en dat komt vooral door het EK voetbal dat aanstaande zaterdag begint. Zowel René Froger met ‘Bloed, zweet en tranen’, als Wolter Kroes met ‘Viva Hollandia’ (beide met de EK-versie), strijden om de grootste EK-hit. Onderin de lijst zien we nog meer voetbalgeweld van Dries Roelvink (‘Onze jongens’) en Johan Vlemmix & Bad brothers (‘Alle Duitsers op het strand’) en rukt ‘Héé héé héé, hij moet er in!’ van Dicky & Friends verder op.

Daar tussendoor fietsen ‘Drop down’ van Afrojack & the Partysquad!, EliZe met ‘Lovesick’, la Fuente vs Emissie met ‘It’s the beat’ en Danny Nicolay met ‘Achtbaan voor een nacht’. Allen zijn in de race voor een (ruime) notering bij de bovenste 50.

Ook in de Album Top 100 houdt Amy MacDonald ruim stand met ‘This is the life’. Alanis Morrisette, net als Amy ook op Pinkpop, scoort een top 10-album met ‘Flavors of entanglement’. Een top 20 positie is weggelegd voor Radiohead (‘The best of’), Opeth (‘Watershed’) en Normaal (‘Ni-je nrs’). Lang geen top 20, maar misschien nog wel een top 50-notering is er voor ’22 dreams’ van Paul Weller.

De spitsen voor aanstaande vrijdag zijn dus al bekend. Maar hoe zit het met de andere spelers in de Single & Album Top 100? Vrijdag wordt de definitieve opstelling bekend gemaakt en analyseren we die in een nieuwe Hitflits!

zondag 1 juni 2008

Megaman bij week 22 – 31 mei 2008

Welkom bij de nieuwe Megaman, waarin Amy MacDonald de downloadaanval van Marco Borsato pareert, Laurent Wolf zijn landgenoten achterna gaat, Wolter Kroes dubbel genoteerd staat, Rihanna een feestje te vieren heeft en Do een goede vriendin helpt. Dit en nog veel meer over de hits in de Single Top 100.

Gouden plak voor Amy

Amy MacDonald: This is the life (1) *** tweede week op #1 ***

Het is krap, maar ‘This is the life’ van Amy MacDonald is voor de tweede week de bovenste beste in de Single Top 100. Het nummer heeft flink moeten inleveren de afgelopen week: de voorsprong van 20% is geslonken naar slechts 2%. Haar directe concurrent is ‘Wit licht’ van Marco Borsato, waarover later meer. We denken echter dat Amy de komende week zal uitlopen op Marco. Afgelopen zaterdag speelde ze op Pinkpop. Ze moest uit Edinburgh komen, en zou via Amsterdam vliegen. Dat werd uiteindelijk Keulen, waardoor ze nogal verlaat was en haar set moest worden ingekort. Het publiek vergaf haar dat en sloot de Schotse zangeres vrij snel in de armen.

Tegelijkertijd een #1-single én een #1-album (‘This is the life’ is de #1 in de Album Top 100), dat is niet voor iedere artiest weggelegd. En als je dan ook nog op een groot festival staat, dan is dat een mooie ontvangst voor een artiest. En het werd alleen maar leuker voor Amy, toen ze uit handen van Jan Smeets, Mister Pinkpop zelf, twee flessen champagne kreeg uitgereikt, voor de beide #1-noteringen elk een. Maar de slagroom op de taart was toch wel de gouden plak die Jan haar gaf voor de verkoop van meer dan 30.000 stuks van het album ‘This is the life’. Zie voor de dubbelslag ook de Albumsnippers.

Downloadactie mislukt

Marco Borsato: Wit licht (2)

Een plaatsje winst boekt de voormalige #1, ‘Wit licht’ van Marco Borsato. Met uitzondering van twee dagen (19 en 20 mei), is de fysieke cd-single al sinds 28 april de bestverkochte single in ons land. De download was dat alleen in de eerste week. Mede dankzij de fysieke single bleef ‘Wit licht’ ook een tweede week op #1 staan. De download zakte echter snel weg, via 2, naar 11 en vorige week #10, waardoor ‘Wit licht’ per saldo de eerste plaats verloor. Deze week leken de kansen echter gekeerd, want de download sprintte naar de derde plek, terwijl de fysieke single nog steeds een ruim overwicht heeft, 27% op ‘This is the life’ van Amy MacDonald. Uiteindelijk blijkt haar download sterker te zijn dan die van Marco, en dus moet hij (voorlopig?) genoegen nemen met een tweede plek in de Single Top 100.


Downloadstunt

We schreven al eerder dat de Borsato-fan voor de cd-single gaat, omdat daar een opendisc gedeelte opstaat. Daarmee kun je (te zijner tijd) extraatjes downloaden, en dat wil de fan natuurlijk wel. Een download biedt dat (nog) niet, en dus zakte deze al snel. Maar waar komt deze opleving dan ineens vandaan? Zijn de fans ‘bekeerd’? Biedt de download nu wel de extra’s? Welnee, Thom Visser, de man die vorig jaar massaal ‘Blijf bij mij’ van André Hazes & Gerard Joling downloade, en daarmee zorgde dat het nummer meerdere keren terug naar de eerste plaats steeg, is weer bezig. Met zijn downloadactie wilde Thom aantonen dat GfK Dutch Charts, de samensteller van ondermeer de Single Top 100, geen rekening houdt met mensen die een nummer meerdere keren downloaden; er vindt geen controle plaats van het IP-adres. Wij besteden daar vorig jaar ruim aandacht aan. Naar aanleiding van zijn downloadactie, zegden de hitmeesters in Amstelveen toe, hier wat aan te gaan doen: de downloadplatforms zouden aan hen doorgeven wie wat en hoeveel keer heeft gedownload. Met zijn nieuwe actie wil Thom aantonen, dat dit nog niet overal geregeld is. Thom is dan ook mede verantwoordelijk voor de stijging van ‘Wit licht’ van Marco Borsato.

gratis naar de bioscoop

Zaterdag 24 mei ging de concertreeks ‘Wit licht’ van Marco Borsato in voorverkoop. Er waren vijf concerten gepland, die in no-time waren uitverkocht. Daar zijn drie bijgekomen, waarvan twee (volgens de site van Marco) ook al zijn uitverkocht. Naast 10, 11, 13, 14, 17, 18 en 20 oktober, is daar een achtste concert bijgekomen op 21 oktober in het Gelredome in Arnhem. Wellicht zelfs dat er nog meer concerten bijkomen, maar dat ligt volgens the Entertainment group, aan de wedstrijden die voetbalclub Vitesse moet spelen in het Gelredome. Bezoekers van de concerten kunnen twee maanden later gratis naar de film ‘Wit licht’, want het toegangskaartje tot het concert telt tevens als bioscoopkaartje. Daarmee is de film bij voorbaat al platina, met meer dan 100.000 bezoekers. Van de cd ‘Wit licht’, die in september verschijnt, verwacht Universal 250.000 stuks te verkopen. Het is geen soundtrack maar een gewoon Marco Borsato album, de eerste in vier jaar.

Wolf gaat Sinclar en Guetta achterna

Laurent Wolf: No stress (10)

Kijk, dat is nog eens stijgen! Vijfenvijftig plaatsen winst boekt de Franse dj Laurent Wolf (geboren in Toulouse in 1971). Met singles als ‘Calinda’ en ‘Saxo’ maakte hij al behoorlijk wat indruk in de dance-scene de afgelopen jaren, maar in de hitparade bracht hem dat nog geen succes. Ook zijn single van vorig jaar, ‘Come on’, was nog niet de klapper waarop Wolf had gehoopt. ‘No stress’ is dat wel; met zijn top 10 hit komt hij al aardig in de buurt van zijn landgenoten Bob Sinclar en David Guetta.

Wolter Kroes: twee verschillende singles op één notering

Wolter Kroes: Viva Hollandia (EK versie) (12)

We hoeven zeker niet meer te vertellen dat de Europese Kampioenschappen voetbal eraan komen? Nou eeh, die komen eraan dus. Wolter Kroes weet dat ook. Vandaar dat hij zijn single ‘Viva Hollandia’ (die natuurlijk al behoorlijk oranjegetint was) heeft herschreven tot een EK-versie. En met succes: de single gaat zijn tiende week in en bereikt met deze twaalfde plek zijn hoogste notering. Op 5 april stond Wolter al op #19 met zijn single, maar daarna zette het verval zich in, tot hij twee weken geleden op #50 was beland. Vorige week kwam de EK-versie uit, en meteen zette het herstel zich in: Wolter steeg terug naar #26. Toen stond de EK-versie echter nog niet officieel genoteerd in de Single Top 100. Deze week is die versie wel vermeld door GfK Dutch Charts en mogen wij hem ook vermelden.

De EK-versie van ‘Viva Hollandia’ is los te koop, naast de ‘normale’ versie. In feite staan nu dus twee verschillende singles van Wolter Kroes samengeteld genoteerd op dezelfde positie. Zo’n dubbelnotering is al vaker voorgekomen; we zagen dat bijvoorbeeld ook al bij:

Timi Yuro: Hurt (oorspronkelijke en heropname) (#2 in 1981)
Alexander Curly: Hollanders (gewone en voetbalversie) (#4 in 1981)
Raymond van het Groenewoud: Chachacha (Nederlandse en Vlaamse versie) (#5 in 1981)
Nicole: Een beetje vrede/ Ein bißchen Frieden (#1 in 1982)
Nicole: Papillon (Nederlands- en Duitstalig) (#25 in 1982)
Mike Anthony: Why can’t we live together (gesamplede en opnieuw ingespeelde versie) (#8 in 1882)
Carola: Je ogen hebben geen geheimen/ Love isn’t love (#4 in 1983)
Climie Fisher: Rise to the occasion (ballad en hiphopversie) (#1 in 1988)
Pearl jam: Dissident 2/ Dissident 3 (#2 in 1994)
Charly Lownoise and Mental Theo: Wonderfull days (gesamplede en opnieuw ingezongen versie) (#2 in 1995)
Freek de Jonge en Stips: Leven na de dood/ Meer leven na de dood (#2 in 1997)
Ricky Martin: La copa de la vida/ The cup of life (#7 in 1998)

Als je het bovenstaande rijtje goed hebt gelezen, dan heb je gezien dat het niet voor het eerst is dat een zanger een hit omturnt tot voetbalhit. Alexander Curly deed dat in 1982 ook al (in de aanloop naar de wereldkampioenschappen voetbal in Spanje, die door Nederland trouwens helemaal niet bereikt worden, omdat Oranje in de kwalificatiereeks achter Frankrijk eindigt). Ook André van Duin presteerde het al eens: eind 1993 kwam hij op #1 met het ‘Pizza lied’ en in mei 1994 vormde hij het om tot ‘Doelpunt!’ (#6, ter gelegenheid van de wereldkampioenschappen voetbal in de Verenigde Staten, waarin Nederland strandt in de kwatfinale, na een 3-2 nederlaag tegen de latere wereldkampioen Brazilië).

‘Viva Hollandia’ is een Nederlandstalige bewerking van het nummer ‘Viva Colonia’, van de Duitse popgroep die Höhner. Twee jaar geleden al nam de groep Santa Rosa onder de naam ‘Viva Hollandia’ een cover op van het nummer; zij beschuldigden Wolter onlangs nog van plagiaat.

Rihanna neemt duet op met vriendje

Rihanna: ‘Take a bow’ (17)

Op één week na, staat ‘Don’t stop the music’ van Rihanna dertig weken genoteerd; deze week op #73. Daarna kwam de single ‘Hate that I love you’, haar duet met Ne-Yo, dat na elf weken de hitparade had verlaten. Toch is Ne-Yo niet helemaal verdwenen, want hij schreef ‘Take a bow’, de nieuwe hit van Rihanna, haar tiende hit. In De Amerikaanse Billboard Hot 100 steeg het nummer, dankzij 266.696 downloads, van 53 naar #1, en ook in de Britse hitparade belandde het nummer op de eerste plaats (verkoop: 41.005 exemplaren). De op één na grootste stijging naar #1; de grootste is van Maroon 5 met ‘Makes me wonder’ dat in mei 2007 van 64 naar #1 steeg. En wat een toeval, de opvolger van ‘Take a bow’ is ‘If I never see your face again’, samen met Maroon 5. We verwachten de track volgende week binnen in de Single Top 100, waarmee Rihanna met drie hits genoteerd staat als ‘Don't stop the music’ de dertigste week volmaakt.

‘Take a bow’ staat niet op het album ‘Good girl gone bad’ dat bijna een jaar genoteerd staat in de Amerikaanse Billboard Album Top 200. Dat moet gevierd worden en dus komt er op in juni een special edition uit, met vier extra nummers waaronder natuurlijk de nieuwe hit. Maar er zit ook een DVD bij met een concert van 75 minuten opgenomen in Manchester in december, een 17-minuten durende documentaire én een homevideo van ‘Umbrella’ van 4 minuten. Het album verdween vier weken geleden uit onze Album Top 100, maar zal zeker na de release van de special edition opnieuw binnenkomen.

Duet met vriendje

Het is algemeen bekend dat Rihanna meer voelt voor Chris Brown dan alleen een heftige flirt. En wat krijg je als twee mensen verliefd zijn en ook nog artiest zijn? Dan nemen ze samen wat op! Rihanna heeft Jay-Z al benaderd voor het schrijven van een vlot en sexy nummer, wat de twee tortelduifjes dan kunnen opnemen. Die we alvast als hit #12 kunnen inboeken.

Projectmanager vindt uitlaatklep achter de draaitafel

Mike S vs Ed Mission: It’s your bitch (27)

Edwin ‘Ed Mission’ (6 februari 1973), is ‘in het gewone leven’ projectmanager communicatiesystemen aan de Hoge school van Utrecht. Dan kun je goed voorstellen dat je in je vrije tijd wel eens uit de band wilt springen. Dat doet Ed als DJ Ed Mission samen met DJ Mike, die al sinds 1998 volledig in de muziek werkzaam is.

Naast dj-en is Mike S ook nog de organisator van ‘Pleasure island’ en ‘Crazyland’, dat op 6 september plaats vindt in ‘North sea venue’ in Zaandam. De twee kennen elkaar nadat ze elkaar zo’n zes jaar geleden hadden ontmoet op een feestje in ‘Marcanti’. Ze kwamen met elkaar in gesprek en bleken dezelfde muzieksmaak te hebben. ‘It’s your bitch’ is de eerste samenwerking op vinyl en cd. Het nummer werd geschreven door Bijma en the Brothersfunk, een collectief van drie dj’s: DJ Asino, Mickey-T en Terry Stone.

Cahill vernoemt zich naar voetballer

Cahill feat. Nikki Belle: Trippin’ on you (29)

Met z’n drieën zijn ze, de mannen van Cahill: Scott Rosser, Anton Powers en Tim Condran. De drie producers komen uit Liverpool en vernoemden zich naar de Everton-voetballer Tim Cahill, de Australische sterspeler van de Liverpoolse club.

Scott Rosser heeft z’n fortuin al verdiend: als lid van de producersgroep Dario G. verkocht hij al vier miljoen platen. Bij ons scoorde Dario G. vier hits, waaronder de #7-notering ‘Carnaval de Paris’ in 1998. Ook toen vernoemde hij zich trouwens naar een naam uit de voetbalwereld: met Dario G. is Dario Gradi bedoeld, de manager van voetbalclub Crewe.

Anton Powers is een populaire dj in het noorden van Engeland. Hij heeft vaste avonden in Liverpool en Manchester en presenteert een tweetal danceprogramma’s op radiostation Juice FM.

Tim Condran tenslotte is samen met Anton manager van platenlabel 3 Beat blue en dj’t in het land onder de naam Cahill.

‘Trippin’ on you’ wordt gezongen door Nikki Belle, en ook haar kennen we al. Zij zong, als lid van de begeleidingsgroep Hot ’n juicy, namelijk al ‘Horny’ van Mousse T (##31 in 1998).

‘Trippin’ on you’ is oorspronkelijk niet van Cahill. De originele versie stamt al uit 2001 en is van Oris Jay; toen heette het nog kortweg ‘Trippin’’.

Di-rect brengt voorproefje op livealbum

Di-rect: I forget your name (42)

Hit nummer zeventien voor de jongens uit Den Haag! En dat in zeven jaar tijd; da’s geen verkeerd gemiddelde. ‘I forget your name’ is de voorloper van een live-cd/dvd die binnenkort gaat verschijnen. Op die cd en dvd staat een verslag van hun laatste tournee. Di-rect deed dit keer niet de bekende concertzaaltjes aan, maar trad op in chique theaters. Veel akoestisch werk dus door de heren, in plaats van wilde rock. Maar wat wil je, ze worden al een dagje ouder; zelfs het jongste bandlid, Spike, is inmiddels al 24!

Meisjesdroom komt uit voor Inge van Kemenade

Inge van Kemenade feat. Do: On the topshelf (43)

Dominique van Hulst (Do) heeft het wel een beetje gehad met spelen in een musical. Honderd en tachtig voorstellingen deed ze van ‘Assepoester’ in de ‘Efteling’ in Kaatsheuvel. Ze zegt er veel van geleerd te hebben: het is een andere discipline dan alleen zingen en je leert werken met een grote groep medewerkers. Maar ondanks alle pret en applaus, mist ze haar bandje. Voor Do is het heerlijk om een entertainer te zijn. En dus werkt Do aan een nieuw album, dat eind dit jaar moet verschijnen. Dan zal ze voor de tour ook weer het theater induiken. ‘On the topshelf’ is geen eigen single, maar van haar goede vriendin Inge van Kemenade. ‘Normaal gesproken had ik het niet gedaan, maar omdat ik haar zo graag mag, dacht ik: dit moet ik gewoon doen,” meldt Do over de samenwerking met Inge. Het duet ontstond op een feestje, waar Do onder de indruk raakte van Inge. “Ik was zo geraakt door haar persoonlijkheid, ze heeft een hart van goud.” Dan willen we nu wel eens weten wie die Inge van Kemenade is.

Inge, geboren op 23 april 1964 in Breda, is de kleindochter van oud-minister van Onderwijs Jos van Kemenade. Zoals veel meisjes van haar leeftijd, stond ook Inge op 12-jarige leeftijd met een haarborstel voor de spiegel mee te zingen op liedjes van ‘Fame’, ‘Gréase’ en ‘Saturday night fever’. Maar waar de meeste meisjes andere interesses krijgen, liet het zingen Inge niet los. Na de opleiding tot directiesecretaresse werkte ze een aantal jaren bij een evenementenbureau. Daarnaast presenteerde ze diverse talentenjachten en modeshows. Het zingen raakte al meer en meer naar de achtergrond.


In 1996 begon ze het bedrijf Sports world, dat overging in de ‘Topshelf Megastore’, een keten van grote winkels in sports, leisure en lifestyle, waar ze Algemeen directeur/eigenaar van is. In 2006 bestond het bedrijf tien jaar en werd ze gevraagd om aan het begin van het feest ‘This is my life’ te zingen. Dat beviel haar zo goed, dat ze sindsdien is gaan werken aan haar grote droom: een zangcarrière. Tijdens een vakantie in Spanje hoorde ze het nummer ‘On the topshelf’ van Gloria Gaynor van haar album ‘Careless whisper’ uit 1997. Een onbekend nummer van de ‘Queen of disco’ in de jaren ’70, maar voor Inge een nummer waar ze iedere keer blij van werd als ze het hoorde. Dit nummer zou en moest ze dan ook opnemen.

Toen ze op een feestje was waar Do zong, raakten de twee met elkaar in gesprek en vertelde Inge aan Do wat haar passie is. Do wilde haar wel helpen en samen namen ze ‘On the topshelf’ op. Do vond het leuk om te doen, en hoopt op succes voor haar vriendin. Volgens Do heeft het lied wel potentie. “Het is een ontzettend fris en vrolijk liedje.” De opvolger is ook al bekend: ‘Let the sunshine’ in, waarvan de videoclip opgenomen is op Marbella. Eind van dit jaar ligt er een heel album van Inge van Kemenade in de winkels (incl. bonus kersttrack!), en in oktober staat ze in Ahoy, kompleet met het Galaxy orchestra en een gospelkoor.

Sam Sparro: liever zingen dan cappuccino’s schenken

Sam Sparro: Black and gold (60)

Als Sam Falson werd hij een kwart eeuw geleden geboren in Australië, maar inmiddels verovert hij de wereld als Sam Sparro. Met dat veroveren is Sam trouwens al vroeg begonnen. Als peuter verhuisde Sam met het gezin van Australië naar Los Angeles (zijn vader, Chris Falson, is ook muzikant, had een platencontract gekregen en kon daar een soul-album opnemen). Op z’n vijfde trad de kleine Sam al op in een tv-reclame voor McDonalds. Daarnaast was hij te horen in het radioprogramma ‘Adventures in Odyssey’. Zijn stem viel op: zangeres Chaka Khan werd al vroeg een van z’n grootste fans. Ze hoorde de elfjarige Sam en riep uit: “Damn, that white boy can sing!”

Toen Sam groot genoeg was om de wijde wereld in te trekken, verhuisde hij via Sydney naar Londen. Het bracht hem geen succes, en terug in Los Angeles nam hij noodgedwongen een baantje in de horeca. In die tijd schreef hij ook zijn eerste eigen nummers. Vorig jaar kwam Sams debuutsingle uit, ‘Cottonmouth’. Maar de doorbraak komt nu pas met de opvolger daarvan, ‘Black and gold’. In Groot-Brittannië bereikte het nummer twee maanden terug de tweede plaats.

Sam zegt zelf over zijn doorbraak: “Bij mijn terugkeer in Los Angeles was ik even helemaal de weg kwijt. Ik wist niet meer wat ik aan het doen was; ik stond de hele dag cappuccino’s te maken, terwijl ik niets liever wilde dan zingen op een podium. Ik schreef ‘Black and gold’ toen ik naar de hemel zat te staren en mezelf zag als een miniem lichtje in het oneindige heelal.”

Syb van der Ploeg zingt voor Snuf

Syb: Heilig vuur (65)

Ha, daar hebben we die langharige cavia uit Friesland weer! Syb van der Ploeg werd natuurlijk onsterfelijk toen hij vereeuwigd werd in het liedje ‘Jelle’ van Slimme schemer ft. Tido (#2 in 2001), waarna hij zich vervolgens onsterfelijk belachelijk maakte door een rechtszaak aan te spannen tegen de makers van dat liedje, omdat hij vond dat hij voor schut werd gezet.

Maar zijn grootste verdienste vormt natuurlijk zijn zangpartijen in de groep de Kast, waarmee Syb 21 hits scoorde, waaronder zes top 10-noteringen; ‘In nije dei’ (#3 in 1997) was natuurlijk hun grootste. Van der Ploeg doekte de groep op in 2003 en begon aansluitend de Engelstalige band Spanner, maar dat is nooit een succes geworden. Vandaar dat hij solo ging en terugkeerde naar zijn succesfactor; Nederlandstalige en Friestalige liedjes. Het album ‘Heilig vuur’/ ‘Hillich fjoer’ verscheen eerder dit jaar als Fries-Nederlandstalige combinatie, voorafgegaan door de top 10-single ‘Als ik jou zie’ (#8 in maart). Het titelnummer van het album is vanaf deze week een singlehit.

‘Heilig vuur’ is niet alleen het titelnummer van het album, maar ook van de aankomende film ‘Snuf de hond in oorlogstijd’. De film, van regisseur Steven de Jong, is geïnspireerd door de boekenserie van Piet Prins. De film gaat over het jongetje Tom, dat in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zit op een boerderij en samen met zijn hond Snuf avonturen beleeft rondom de bevrijding. Vanaf 26 juni is ‘Snuf’ te zien in de bioscopen.

Op de cd-single vind je de Nederlands- en de Friestalige versie van ‘Heilig vuur’ en bovendien twee livetracks uit de theatertour van Syb van der Ploeg.

Alsnog succes voor voormalig Idol

Bazzheadz feat. Sebastian Westwood: Say you’ll stay (69)

In Groot-Brittannië is ‘Now you’re gone van Basshunter feat. DJ Mental Theos de op één na bestverkochte single/download van 2008. #1 van het jaar is daar op het moment Duffy met ‘Mercy’. Achter ‘Now you’re gone’, dat wij kennen als ‘Boten Anna’ van Basshunter, #2 in 2006, zit Bazzheadz, het project van Theo Nabuurs (Mental Theo) en Johan de Leeuw. Zij namen in 2006 al een Engelstalige versie van ‘Boten Anna’ op, doopten het ‘Now you’re gone’, maar het nummer flopte. Vervolgens werd het nummer opnieuw opgenomen door Mental Theo en Basshunter met behulp van Guido van Gestel, met zang van Sebastian Westwood en werd het een grote hit. Alleen lukte dat niet bij ons.

Dat gebeurt nu wel met ‘Say you’ll stay’, waarop Bazzheadz wederom hulp krijgen van zanger Sebastian Westwood. Theo Nabuurs oftewel DJ Mental Theo durft niet te zeggen of de plaat net zo’n succes wordt als ‘Now you’re gone’. “Ik heb wel positieve hoop. Maar je moet wel realistisch blijven: het is zo vreselijk moeilijk om te scoren. Het niveau dat ik nu één keer in mijn leven behaald heb, is heel moeilijk te bereiken. Zelfs Beyoncé of Robbie Williams staan niet vijf weken achter elkaar op nummer 1 in Engeland.” Het nummer ‘Say you’ll stay’ is het anthem van ‘Summerbreak’, een zomerproject van radiostation SLAM!FM.

Idols

Sebastian Westwood heet eigenlijk Sebastiaan Westerhout en is geboren op 7 september 1983 in ‘s-Hertogenbosch. Hij zong in een paar schoolbandjes, werkte in de zorg en deed vier jaar geleden mee aan de eerste editie van Idols, waar hij eindigde bij de laatste dertig. In tegenstelling tot zijn Idols-genoten die door de jury werden weggestuurd, stapte Sebastiaan zelf op. Reden: een contract in Duitsland, wat echter fout afliep. In 2006 kwam hij Theo tegen, toen deze in een discotheek in Epe aan het draaien was. Hij vroeg Theo om een stukje te mogen zingen, waarvan deze zeer onder de indruk was. Na een half jaar belde Theo hem op en namen ze ‘Now you’re gone’ op. De opvolger daarvan wordt ‘Come running’, maar wanneer is niet bekend. Kwestie van goede timing, volgens Theo.

René Riva verruilt Italië voor Spanje

René Riva: Hola, Barcelona (80)

René Riva (geboren op 19 mei 1979 in Amsterdam) is in 2000 ontdekt door de familie Alberti, maar het talent dat zij in hem zagen, is er nog niet helemaal uitgekomen... Corry Verbrugge, de zus van Willy Alberti, ontdekte René en vond dat hij meer met zijn talent moest gaan doen. Dat resulteerde in 2003 in een eigen-beheer-single. Daar bleef het vervolgens even bij, totdat hij in 2005 op sleeptouw werd genomen door Willeke Alberti, het nichtje van zijn ontdekster dus. In het Radio 2 gala van het Nederlandse lied, waarin in dat jaar Willeke centraal stond, maakte Riva zijn tv-debuut. En kijk: dat leverde hem dat jaar twee hits op: ‘Ik pluk ’n ster voor jou’ (#59) en ‘C’est la vie’ (#53). Waarna het opnieuw stil bleef rond René. Beide hits kwamen in 2006 verrassend genoeg nóg eens in de Single Top 100 terecht, maar nu als remix. En, helaas voor René, met minder succes dan in de originele versie.

Maar René Riva heeft niet stilgezeten. Hij concentreert zich de laatste tijd steeds meer op Italiaanstalig materiaal. Dat leverde hem onder andere vorig jaar november een plaats op de middenstip op bij de voetbalwedstrijd Nederland-Italië; René mocht daarbij het Italiaanse volkslied zingen. Zijn single ‘Bella Margaritha’ van vorig jaar speelt zich af in Italië en gaat over een vakantieliefde.

Maar die single werd geen succes; vandaar wellicht dat Riva eens over een andere grens gaat kijken. Van Italië is hij overgestapt op Spanje. Met de vrolijke vakantiemeezinger ‘Hola, Barcelona’ heeft hij in ieder geval weer eens succes.

Royal funk boekt eerste succes

Royal funk: Fantaboulistic (84)

Royal funk is het alter ego van Abrek Özdemirkan, geboren op 15 december 1989, die vanuit Enkhuizen opereert. Vorig jaar bracht Royal funk de nummers ‘Off da hook’ en ‘Confused’ uit, die het echter niet redden. Overigens moet je Abrek Özdemirkan niet verwarren met de gelijknamige voetballer bij de jeugd van AZ.

Noorse danser scoort Europese hit

Noorse danser scoort Europese hit

Het voordeel van het gebruik van samples (stukjes muziek uit andere nummers), is dat het originele liedje ook weer aandacht krijgt. In het geval ‘Beggin’’ van Madcon gaat het om een sample van ‘Beggin’’ van Four seasons uit 1967. Bij ons deed het nummer niets, maar in de Amerikaanse hitparade kwam het destijds tot de zestiende plek. Een jaar later nam de Britse groep Timebox hun versie op en kwam bij ons tot #39 in de Muziek Express Top 50. In juni vorig jaar maakte de Fransman Pilooske een eigen versie van ‘Beggin’’ en kwam daarmee tot #32 in de Britse hitparade. Maar de echte hit komt van het hiphop duo Madcon, dat met hun versie van ‘Beggin’’ eind vorig jaar de eerste plaats bereikte van de Noorse hitparade. Het nummer staat op hun album ‘So dark the con of man’

Madcon dat staat voor ‘Mad conspiracy’, komt dan ook uit Noorwegen en bestaat uit het duo Yosef ‘Critical’ Wolde-Mariam en Tshawe ‘Kapricon’ Baqwa. Tshawe is geboren in Duitsland; zijn ouders komen uit Zuid-Afrika en waren de anti-apartheid activisten Zanele Sidzumo Baqwa en Jeff Dumo Baqwa, die in Noorwegen in ballingschap leefden. Tshawe groeide op in Tveita, een wijk in het oosten van Oslo, de hoofdstad van Noorwegen. Yosef is geboren en getogen in Noorwegen; zijn ouders komen uit Ethiopië en Eritrea. De twee ontmoetten elkaar begin jaren ‘90 en hebben sindsdien gewerkt met diverse (Noorse) artiesten. De doorbraak kwam toen ze gingen samenwerken met Paperboys. Als Paperboys feat. Madcon hadden ze een hit met ‘Barcelona’. Ze wonnen er zelfs een Noorse Grammy award mee, daar ‘Spellemannprisen’ geheten. In 2005 scoorden de twee een hit met ‘Doo wop’. Op de Noorse muziekzender ‘The voice’ hadden de twee dagelijks het amusementsprogramma ‘The voice of Madcon’. Tshawe werd op 25 november 2007 winnaar van de Noorse editie ‘Dancing with the stars’. Na de zomer krijgen de twee een programma op het Noorse TV-kanaal TV2, getiteld ‘Kan du teksten?’, vrij vertaald ‘Ken jij de teksten?’

Frank Verkooyen: Zo moeder zo zoon

Frank Verkooyen: Vrij met mij (89)

Hij schrijft en produceert nummers voor onder anderen Rob van Daal, Grad Damen, Marieke, Will Tura, Theo van Cleeff en the Cooldown Café. De nummers worden opgenomen in zijn eigen studio in Breda. Hij runt een eigen bedrijf the Boom!Music in Breda. Zijn nieuwste aanwinsten heten Ferry (Goorden) en zangeres Dilona. Zijn laatste succes boekte hij met Tony Jordan en de single ‘Voor jou … mama’, vorige week nog op #82. Aan een album met Tony wordt de laatste hand gelegd. Maar zelf lukte het hem nog nooit een hit te scoren. Daar komt deze week verandering in, want ‘Vrij met mij’ komt binnen op #89 en is de eerste hitsingle voor Frank Verkooyen.

Frank heeft de liefde voor muziek niet van een vreemde. Zijn moeder Riki was zangeres en volgde Annie de Reuver op bij het Duo x; zanger was Pierre Kartner. Daarna ging het duo met een andere zanger over in Duo onbekend. Daarnaast runde ze bijna veertig jaar muziekhandel Verkooijen op de Haagdijk in Breda. Zijn vader Ad speelde in een band en had een opnamestudio achter de winkel. Op zijn zevende trad Frank voor het eerst op als trompettist in de band van zijn vader. Doordat de drummer van de band er mee ophield, nam Frank zijn plaats in. Af en toe zong hij een riedeltje mee en op den duur kreeg Frank zijn eigen nummers. In 1986 hield de band er mee op, en nam hij samen met zijn zuster Tosca, als Twice, het Engelstalige nummer ‘Come and take me’ op.

Na verloop van tijd sloot Frank een platencontract af bij Koch international en verscheen de single ‘Ja jij’, dat goed werd ontvangen. Het liep nog beter met ‘Ik mis je’ dat net geen notering kreeg (#8 in de toenmalige Mega Tip 30), in 2001 gevolgd door het album ‘In eigen woorden. Zijn tweede album ‘Van harte’ is direct een cd met veertien nummers en een DVD met tien clips. Op het album zingt Frank een duet met René Schuurmans: ‘Een echte vriend’. Tom Jones (zijn favoriet), was even niet beschikbaar. Het mooiste wat hem ooit is overkomen is het maken van een clip met zijn dochtertje voor het nummer ‘Huil niet papa’. Onlangs heeft Frank zijn ogen laten laseren, dus je zult hem niet meer met bril tegenkomen, of het moet een zonnebril zijn!

Miller en Divini: Nederlandse dj’s stoffen oud project af

Miller vs. Divini: One way (93)

Miller en Divini, dat klinkt wel stoer, of niet? Als je een dj-duo bent, klinkt het in ieder geval een stuk geloofwaardiger dan Jochen van der Steijn en Ard Schilderink. Want dat zijn de echte namen van dit tweetal. Van de Steijn komt uit de Brabantse plaats Mill, vandaar dat hij de dj-alias Jochen Miller aannam. En Artento Divini die eeh, zal het wel gewoon een mooie naam hebben gevonden.

Divini kennen we al een tijdje. Twee jaar terug scoorde hij zijn debuuthit in samenwerking met Melvin Warning. ‘4 L.B.’ kwam toen tot #37. Artento Divini begon op zijn dertiende te draaien, eigenlijk als afwisseling voor zijn carrière als professioneel biker. Nadat hij als sporter de top had bereikt, besloot Artento het mixen en draaien weer op te pakken. Het duurde niet lang of hij kwam in contact met de eigenaar van het Scala dance theater; al snel was Artento de resident dj. In 2002 won Artento een lokale dj-wedstrijd en vanaf toen ging het hard. Hij draaide in die tijd op XXlerator (van de Matrixx) en in Index, een grote club in Duitsland. Ook op grote party's in Brazilië (Eco System 2.0) was Artento Divini dé man.

Jochen Miller is nog wat minder bekend. Vanaf z’n zestiende draaide hij als resident in de discotheek van z’n vader. Een paar jaar later kwam daar een wekelijkse draaibeurt bij in Zino’s in Tilburg. Sinds 2001 draait ook hij in de Matrixx in Nijmegen. Op de plaat werkte Miller samen met Cor Fijneman en solo als Silent electra.

Samen met Divini heeft Miller nu een aantal opnamen van dat Silent electra-project afgestoft. Het eerste resultaat van die samenwerking is bij deze binnen op #93: ‘One way’.

Jesse McCartney kan acteren én zingen

Jesse McCartney: Leavin’ (97)

Jesse McCartney is een echte alleskunner. Al op z’n elfde (hij is geboren op 9 april 1987) was hij acteur. Hij stond naast Who-zanger Roger Daltrey in ‘A Christmas carol’ in New York, speelde twee seizoenen in de soap ‘All my children’ en in de tv-serie ‘Summerland’, speelde de hoofdrol in de speelfilm ‘Keith’ (al ligt die al twee jaar op de plank) en had een rol in twee Disney-tv-shows.

Maar zingen kan hij ook: tussen 1999 en 2002 zong hij in de boyband Dream street en al op z’n vijftiende ging hij solo. In 2004 kwam zijn solodebuut uit en een jaar later werd de titeltrack daarvan, ‘Beautiful soul’, zijn eerste hit; ook bij ons: #17. Zijn album werd platina en verkocht maar liefst anderhalf miljoen keer. Van de opvolger, uit 2006, kregen we echter niet veel mee; ‘Right where you want me’ ging aan onze aandacht voorbij.

Vorig jaar legde Jesse zich vooral toe op het schrijven voor anderen. Zo is hij een van de auteurs van ‘Bleeding love’ van Leona Lewis, een #1-hit eerder dit jaar. Maar inmiddels is ook zijn derde soloplaat af. ‘Departure’ ligt inmiddels in de winkels en ‘Leavin’’ is daarvan de eerste single. In Amerika is het al top 10 en daarmee zijn grootste hit; in de Filippijnen staat ‘Leavin’’ zelfs op #1.

Rocky wint Oranje-songfestival

Rocky: De leeuw die brult weer (100)

Als dát geen EK-hit meer wordt, dan weten we het niet meer. Rocky Vosse is namelijk een heuse songfestivalwinnaar. Van een Oranje-songfestival zelfs. De 23-jarige Beverwijker was vorige week een van de drie finalisten van de talentenjacht ‘Zing voor Oranje’, die georganiseerd werd door de website Sterren.nl, een site die zich toelegt op Nederlandstalige amusementsmuziek. De drie finalisten –naast Rocky ook Bernard Karsten en Patrick Hendrikx– brachten ieder hun eigen versie van ‘De leeuw die brult weer’. De jury, onder leiding van de Gebroeders Ko, oordeelde dat Rocky de winnaar was. Zijn prijzenpakket: de opname voor de single, een videoclip en optredens op een Muziekfeest en op Piratenfestijnen. Nou, dan is je kostje als volkszanger wel gekocht hoor!

Album Top 100: Amy MacDonald slaat dubbelslag

In de Album Top 100 slaat Amy een dubbelslag en doen de oudjes het nog best.

Amy MacDonald: This is the life (1)
Ere wie ere toekomt: Radio-2 presentator Frits Spits, die het album ‘This is the life’ voor het voetlicht heeft gebracht in zijn programma ‘De strepen van Spits’, elke zaterdagmiddag van 2 – 4 uur, en daarna zijn collega’s van Radio 2 heeft bestookt met het album. Proficiat Frits, je hebt het goed gezien en gehoord! In januari bereikte ze die eerste plaats ook al in Groot-Brittannië. Na de gelijknamige single heeft het album nu ook de eerste plaats bereikt in ons land. Een dubbelslag dus voor Amy! Eerder dit jaar stond een andere Amy, Winehouse met zowel het album ‘Back to black’ als de single ‘Valerie’ (samen met Mark Ronson) op de eerste plaats.

What’s in a name?

Gelijktijdig een #1-single én #1-album komt dus wel vaker voor. Maar een single en album met dezelfde titel? Ja helaas, Amy is daarin ook niet de eerste. Maar wie gingen Amy voor? We hebben het Megarchief doorgespit en ze op een rijtje gezet. Hier kom je ze allemaal tegen.

Usher: Here I stand (5)
‘Here I stand’ is het vijfde album van Usher Raymond IV (Chattanooga, Tennessee, 14 oktober 1978). Op singlegebied deed Usher pas in 1997 van zich spreken met ‘You make me wanna’, maar daarvoor had hij in 1994 al het album ‘Usher’ uitgebracht, dat voor een deel was geproduceerd door Puff Daddy/P. Diddy. Aan ‘Here I stand’ werkten ondermeer Jay-Z, Young Jeezy, Jermaine Dupree, Will.i.am en Beyoncé mee. Het is het vierde album dat bij ons een notering krijgt en na ‘8701’ (#7 in 2001), ‘Confessions’ (#3 in 2004) is het zijn derde top 10-album. Alleen ‘My way’ kwam in 1997 niet verder dan #30. In de Britse albumlijst komt ‘Here I stand’ binnen op de eerste plaats en is daar zijn derde #1-album.

Pete Murray: Summer at Eureka (30)
Voordat Pete Murray (Queensland, Australië, 14 oktober 1969) in 2003 in eigen land doorbrak met de single ‘So beautiful’ en het album ‘Feeler’, was hij in zijn jeugd een getalenteerd sporter (atletiek, rugby, zwemmen). Maar vanwege een reeks blessures koos hij voor de muziek. Op zijn 22ste leerde hij gitaar spelen en tijdens menige bbq zong hij, zichzelf begeleidend op gitaar, nummers van Neil Young en Crowded house. Aangemoedigd door vrienden, maakte hij werk van een muzikale carrière, en begon met optredens. In 2002 bracht hij het album ‘The game’ uit en verhuisde van Brisbane naar Melbourne. Een jaar later had hij bij SONY BMG Australië een contract en kwam het album ‘Freeler’ uit. Sindsdien boekt hij internationaal succes en met ‘Summer at Eureka’ (#1 in Australië, zijn derde #1-album) en de single ‘You pick me up’ (vorige week 3FM Megahit) en een optreden op Pinkpop afgelopen zaterdag, kan het niet meer stuk voor Pete Murray.

Helemaal Hollands: Tikkie liefde (48)
Een #20-hit voor ‘De arme muzikant’ is niet verkeerd als je een nieuw album lanceert. Dat gaat zeker op voor ‘Tikkie liefde’ van Helemaal Hollands, dat binnenkomt op #48. Het is het derde album voor Carlo Rijsdijk en Leo Langstraat, en nu al het meest succesvolle! ‘De meezingmedleys’ kwam in 2007 tot #71, ‘Helemaal Hollands.nl’ bereikte in 2006 de 62ste plaats.

Evil activities: Evilution (62)
Geen ‘Evolution’ maar ‘Evilution’ heet het album van de hardcore act Evil activities. Geen spelfout dus. In 1998 werd de act, die bestaat uit Kelly van Soest, Niels van Hoeckel en Michael Kramer, ontdekt door de groep Neophyte, die hen voorstelde aan DJ Paul Elstak, toen labeleigenaar van Rotterdam Records. Evil activities werkte samen met Neophyte, waar ze ook onder contract staan, en bracht al een aantal platen uit, waaronder ‘Dedicated’ in 2003. ‘Evilution’ is het eerste album waarmee ze een notering krijgen in de Album Top 100.’

John Hiatt: Same old man (72)
Als je al 34 jaar platen maakt en je composities zijn opgenomen door Eric Clapton, Bob Dylan, BB King, Iggy Pop, the Neville brothers en Bonnie Raitt, nou dan ben je wel iemand. John Hiatt is echter altijd de ‘Same old man’ gebleven, zoals hij laat horen op zijn nieuwe album. Een 72e plek is een aardige binnenkomst, want ook al lopen de bekende artiesten met hem weg, het publiek loopt de laatste jaren niet meer warm voor hem. Het is al weer ruim tien jaar geleden dat hij nog eens bij de bovenste vijftig van de Album Top 100 stond. Nou, doe je best John!

Iron maiden: Best of ’80-’89 – Somewhere back (74)
De beste metalband uit de geschiedenis! Of toch in ieder geval de meest succesvolle. In de jaren ’80. En met de leukste hoezen. Iron maiden vond het tijd worden voor weer eens een verzamelalbum en dit keer concentreerden ze zich volledig op de tachtiger jaren. Alhoewel: het album had ook ‘Best of ’82-‘88’ mogen heten, want alleen van die zeven jaren is muziek opgenomen op het album. Voor een completer beeld van Iron maiden kun je daarom misschien beter zoeken naar ‘The essential Iron maiden’, een dubbelalbum dat nog maar twee jaar geleden uitkwam.

Walter Trout: The outsider (81)
Nog maar een ouwetje: Walter Trout is al zo’n veertig jaar bezig op het grensgebied van blues en rock. In zijn beginjaren tourde hij met onder meer John Mayall, John Lee Hooker en Canned heat. In 1989 startte Trout een solocarrière en sindsdien verschenen al acht platen van zijn hand; ‘The outsider’ is de negende. Daar mag je trouwens ook nog een aantal live-albums bij optellen. ‘The outsider’ is het eerste album van Woutje Troutje in elf jaar tijd dat nog eens een Nederlandse hitnotering behaalt, dus het werd weer eens tijd. De plaat is uitgebracht bij een Nederlands platenlabel, dus Europa mag als eerste van zijn elf nieuwe composities genieten; in de Verenigde Staten verschijnt het album pas aan het eind van deze maand.

Al Green: Lay it down (92)
De domineer is er weer! De reverend Al Green is al weer 62, maar nog altijd in topvorm. Op ‘Lay it down’ krijgt hij hulp van nieuwe helden als Corrine Bailey Rae, John Legend en Anthony Hamilton. Tel daar bij op de blazerssectie (the Dap King horns) die ook speelde op ‘Back to black’ van Amy Winehouse en de productie van Ahmir Thompson van the Roots en we hebben een pareltje in handen.

Frank Sinatra: Nothing but the best (98)
Elf jaar geleden verscheen ‘My way – the best of Frank Sinatra’ dat tot #10 kwam. Dus werd het weer hoog tijd voor een nieuw verzamelalbum ‘Nothing but the best’, nieuw binnen op #98. De nummers werden speciaal geremasterd (21 stuks) en natuurlijk zit er ook een DVD bij. Francis Albert ‘Frank’ Sinatra leefde van 12 december 1915 – 14 mei 1998. Tijdens zijn leven zijn er meer dan 500 miljoen platen van hem verkocht. Vorig jaar werd in Amerika op zijn 92ste geboortedag een postzegel uitgegeven van ‘the voice’.