vrijdag 15 februari 2019

Hitflits: extra tracks brengen Francis van Frenna terug op #1; eerste eigen #1-notering voor Chivv

En ja hoor, net in de week dat Ariana Grande wereldwijd haar nieuwe album Thank You, Next uitbrengt en wereldwijd afkoerst op een eerste plaats, verspert bij ons een Nederlandse rapper haar de weg. Want gelijktijdig met het vijfde studioalbum van Ariana Grande, brengt rapper Frenna een deluxe editie van zijn album Francis uit. Het luxe zit ‘m niet in een prachtige hoes of doosje, maar in zeven extra nummers. Afgelopen maandag kreeg hij voor het album een Edison in de categorie 'hiphop'.

bedankje

De nummers zijn een bedankje aan zijn fans, die er voor gezorgd hebben dat het album de platinastatus heeft bereikt. In de afgelopen elf weken, waarvan vier weken op de eerste plaats, is Francis meer dan 8,4 miljoen keer gestreamd (14 tracks x 150/track x 40.000/platinagrens). Daar zullen er nu dus nog enkele miljoenen bijkomen. Echter nu wordt de lat hoger gelegd, want nu telt het album in totaal 21 tracks, waarvan er deze week 14 in de Single Top 100 staan (zie onder singles).

Thank You, Frenna!

De fans van Ariana Grande zullen echter balen dat hun idool nu haar derde #1-notering misloopt. Dat wil zeggen, bij ons, want elders pakt Thank You, Next wel de eerste plaats.

ALBUM TOP 5

1. (3)   Frenna: Francis (terug op #1 na zeven weken)
2. EW  Ariana Grande: Thank You, Next (op ruim 4%)
3. (1)   Hef: Koud
4. (8)   Soundtrack / Queen: Bohemian Rhapsody (nieuwe mijlpaal, na drie weken op #5 én #1 in de Vinyl 33)
5. (4)   Boef: 93

En door met de andere nieuwe noteringen van deze week:
#7 Tabitha: Hit-sig

#16 Son Mieux: Faire De Son Mieux
Ondanks dat het album Frans aandoet, gaat het om een Nederlandse groep onder leiding van Camiel Meiresonne. Over dat album vertelt hij: “"We hebben een week in een boshuisje gezeten en kwamen terug met vier songs. Dat proces hebben we vier keer herhaald en zo is die plaat tot stand gekomen".

#18 Lacrim: Lacrim
#82 Alec Benjamin: Narrated For You

SINGLES

De afgelopen vier jaar scoorde rapper Chivv (= Chyvon Pala) hits met zijn groep SBMG en met anderen, maar een eigen notering bleef achterwege. Deze week maakt hij dat meer dan goed, want met ‘Ewa Ewa’ scoort Chivv zijn eerste eigen hit. Hij maakte het nummer met producer Diquenza (= Delaney Raishel Alberto). Het is hun eerste samenwerking dat een notering krijgt en wat voor een: ‘Ewa Ewa’ is de nieuwe #1 in de Single Top 100.
Beiden scoorden al eerder één of meerdere #1-noteringen. Diquenza met ‘Vervloekt’, samen met Frenna in 2017. Chivv als deel van SBMG met ‘Miljonair’ van $hirak feat. Lil’ Kleine, Boef & Ronnie Flex in 2018. En in datzelfde jaar zelfs drie keer als Chivv zelf. Met ‘Ja’ van Bizzey feat. Kraantje Pappie & Yung Felix, met ‘Beetje Moe’ met Kevin & Lil ‘ Kleine en met ‘Huts’ van the Blockparty & Esko feat. Mouad Locos, JoeyAK & Young Ellens.

TOP 5

1. EW  Chivv & Diquenza: Chivv (eerste week op #1)
2. (1)   Kris Kross Amsterdam, Maan & Tabitha feat. Bizzey: Hij Is Van Mij (op ruim 6%)
3. (2)   Frenna feat. Mula B: Viraal
4. EW  Sevn Alias feat. Mula B & Trobeats: Big Man
5. (4)   Ariana Grande: 7 Rings

Dankzij de zeven extra tracks stijgt het album Francis van Frenna terug naar de eerste plaats van de Album Top 100. Samen met de zeven oude tracks, staan er deze week veertien nummers van hem genoteerd in de Single Top 100. En dat terwijl er in totaal 21 tracks op Francis staan. Van die zeven tracks staan er drie in de top 10:
#3 (2) Viraal feat. Mula B
#8 Achtbaan feat. Philly Moré
#10 Paris feat. Chivv, Bollebof & Idaly

Verhoudingsgewijs doen de tracks van het album Thank You, Next van Ariana Grande het beter dan die van Francis van Frenna. Alle twaalf tracks van Thank You, Next staan in de Single Top 100, waarvan negen nieuw. We noemen de drie hoogste:
#11 Break Up With Your Girlfriend, I’m Bored
#36 Bloodline
#41 Needy

Noemen we tot slot nog de andere nieuwe noteringen van deze week:
#21 Yung Felix & Poke feat. Bizzey: Baby Momma
#27 Chivv feat. Tabitha: Espose The Game
#52 Sevn Alias feat. JoeyAK: Bottom
#62 Glades, Ismo & 3robi: Zm3
#72 Equalz: Shopping Free
#79 the Chainsmokers & 5 Seconds of Summer: Who Do You Love
#89 Khalid & Disclosure: Talk
#100 Tabitha: Dan Komt Alles Goed