vrijdag 26 juni 2020

Hitflits: #1-albums voor Bob Dylan & Neil Young; eerste #1-notering voor Bilal Wahib

De drie voorgaande albums van Bob Dylan waren allen albums met covers van Amerikaanse nummers, standaardliedjes. Het was dan ook een grote verrassing toen hij eind maart aankondigde met een geheel nieuw album te komen, Rough And Rowdy Ways, zijn 39e studioalbum. Dit album is het eerste nieuwe album sinds Tempest in 2012. Dat album was er ook al één na een lange serie bootlegs.
En net als Tempest, komt ook Rough And Rowdy Ways binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Met Desire uit 1976 is het Dylan zijn derde #1-album in Nederland. Daarnaast werkte hij mee aan het album The Concert For Bangladesh van George Harrison & Friends, dat in 1972 vijf weken op de eerste plaats stond.

Met 79,09 jaar is Bob Dylan de op één na oudste artiest ooit met een #1-album. De oudste was de Canadese zanger Leonard Cohen. Bij leven scoorde hij er zelfs twee:
-          27 september 2014: Popular Problems (80,07 jaar)
-          29 oktober 2016: You Want It Darker (82,16). Na zijn dood op 7 november 2016, steeg het album nog weer terug naar de eerste plaats

oudjes zetten de toon

In dezelfde week dat ouwe rot in het vak Bob Dylan met Rough And Rowdy Ways de eerste plaats pakt in de albumlijst, komt een leeftijdgenoot van hem, Neil Young, 74 jaar jong, binnen op de tweede plaats met Homegrown. Geen nieuw album en toch ook weer wel. Young nam het album, de echte opvolger van Harvest (#1 in 1972), al tussen juni 1974 en januari 1975 op.

Omdat Neil Young het te druk had met touren met Crosby, Stills & Nash en de sessies voor Zuma met zijn eigen begeleidingsband Crazy Horse, bleef Homegrown op de plank liggen. Wel verschenen er in de loop der jaren enkele nummers op verzamelalbums, maar een volledige release bleef uit. Tot deze week.

Als die oude Dylan er niet was geweest, had Young met Homegrown zijn vierde #1-notering kunnen bijschrijven. Nu blijft het bij een tweede plek, de hoogste notering sinds Harvest in 1972! Wel pakt Young met Homegrown de eerste plaats in de Vinyl 33, waar het album van Dylan volledig ontbreekt.

ALBUM TOP 5

1. EW  Bob Dylan: Rough And Rowdy Ways (eerste week op #1)
2. EW  Neil Young: Homegrown (op 35,17%)
3. (1)   Lijpe: Dagboek
4. (2)   the Weeknd: After Hours
5. (3)   Dua Lipa: Future Nostalgia

Over naar de overige nieuwe noteringen van deze week:
#18 Black Eyed Peas: Translation (het eerste album zonder Fergie)
#42 John Legend: Bigger Love
#43 Phoebe Bridgers: Punisher (tweede album van de 25-jarige Phoene Lucille Bridgers uit Los Angeles. Opvolger van Strangers In The Alps uit 2017)
#44 Lamb of God: Lamb of God
#45 Robin Borneman: Echoes
#81 Rowwen Hèze: Blieve Loepe (Los Limbos)
#90 Adrian Boreland: Cinematic

SINGLES

De avond voor de release van ‘Tigers’ kreeg acteur/zanger/rapper Bilal Wahib een gouden plaat voor ‘Video Vixen’, dat hij met Bizzey maakte. Dat nummer stond in mei twee weken op de vijfde plaats en is in twee maanden meer dan zes miljoen keer gestreamd, dat staat voor de verkoop van meer dan 40.000 stuks, genoeg voor goud dus. Daar zal het niet bij blijven, want het nummer zakt maar langzaam, in de tiende week staat het op zevende plaats.

Voor ‘Tigers’ van Bilal Wahib, ligt die gouden plak al klaar. In de eerste week is het nummer ruim 4 miljoen keer gestreamd. Het overwicht op ‘Rockstar’, de voormalige #1 van Dababy feat. Roddy Ricch is bijna 50%! Daarnaast is de videoclip meer dan 1 miljoen keer aangeklikt.

SINGLE TOP 5

1. EW  Bilal Wahib: Tigers (eerste week op #1)
2. (2)   Dababy feat. Roddy Ricch: Rockstar (op 49,44%)
3. (1)   Boef feat. Ashafar: Nooit Thuis
4. (3)   Conkarah feat. Shaggy: Banana
5. EW  Dopebwoy & Jonna Fraser: Vakantie

Black Eyed Peas kunnen het ook zonder Fergie

Tussen 2001 en 2010 scoorde Black Eyed Peas niet minder dan elf top 10-hits, waaronder een eerste plaats met ‘Where Is The Love’ in 2003. Daarna kwamen ze niet verder dan de elfde plaats, dat was in 2011 met ‘Just Can’t Get Enough’.
Hoewel Fergie officieel nog bij de groep hoort (‘ze neemt de tijd voor soloprojecten’), is ze niet meer te horen op de nummers die na 2015 zijn verschenen. ‘Mamacita’, deze week gestegen naar de achtste plaats, is dan ook de eerste top 10-notering van Black Eyed Peas zonder Fergie, maar met Ozuna + J. Rey Soul. ‘Mamacita’ staat op het album Translation, dat binnenkomt op de achttiende plaats van de Album Top 100.

Resten de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#14 Bryan Mg, Boef & Henkie T: Get It All
#68 Lucas & Steve: Letters
#92 Maverick Sabre feat. Jorja Smith: Slow Down (+ Vintage Culture & Slow Motion Remix). Debuut voor de 29-jarige Michael Stafford ofwel Maverick Sabre uit Londen.
#93 Ava Max: Kings & Queens