vrijdag 16 juli 2021

Hitflits: Onderaan Beginne van Rowwen Hèze begint bovenaan; ‘Stay’ eerste #1-notering voor the Kid Laroi

Na twee jaar stilte, het vorige studioalbum Voorwaartsch verscheen in mei 2019, komt Rowwen Hèze met een nieuw album, Onderaan Beginne. Het album, hun twintigste notering, pakt gelijk de eerste plaats in Album Top 100 én (op oranje) Vinyl 33. Het is daarmee na Rodus & Lucius (uit 2006), hun tweede #1-notering. Voorwaartsch haalde ook de eerste plaats van de vinyllijst.
 
Onderaan Beginne is weten waar je vandaan komt en een aansporing wellicht om je naar boven te werken. Onderaan Beginne is dan ook het motto van Rowwen Hèze. Onderaan Beginne is geen tijdsdocument, maar een levensopvatting. Eentje van weten waar je vandaan komt. Van eerlijkheid en de schoonheid van hard werk en plezier.
 
coronaproof
 
De zes mannen van Rowwen Hèze hadden zich de opname van hun nieuwe album Onderaan Beginne wel iets anders voorgesteld. In plaats van met z’n allen in de studio in Haarlem, werd het, vanwege corona, per groepje van drie personen. Ondanks die beperking klinkt het album als één geheel en dat is zeker de verdienste van producer Huub Reijnders, die ook hun vorige album Voorwaartsch deed.
Zanger Jack Poels schreef alle twaalf nummers van Onderaan Beginne thuis. Twee liedjes op het album, waaronder het titelnummer verschenen eind 2020 tijdens het alternatieve Slotconcert.
 
De geplande tournee ‘De Wei In!’, die op 14 augustus van start zou gaan in ‘Open Air’ in America, is,  vanwege aangescherpte coronamaatregelen, verschoven naar 4 juni 2022.
 
ALBUM TOP 5
 
1. EW  Rowwen Hèze: Onderaan Beginne (eerste week op #1, waarvan 96% fysiek)
2. (1)   Olivia Rodrigo: Sour (op 21,07%)
3. (3)   Måneskin: Teatro d'ira: Vol. I
4. (5)   Dua Lipa: Future Nostalgia + The Moonlight Edition
5. (10) Snelle: Lars
 
De EP Licht En Donker van Froukje, maakt een flinke val en zakt van de 2e naar de 98e plaats. In de Vinyl 33, waar het vorige week op herhaling ging op de eerste plaats, zakt de elpee naar de zesde plaats. De verkoop is teruggevallen van 1300 naar ongeveer 200 exemplaren.

Gaan we over naar de andere nieuwe noteringen van deze week:
#6 the Rolling Stones: A Bigger Bang – Live On Copacabana Beach
Na het gelijknamige studioalbum (#1 in 2005) is A Bigger Bang – Live On Copacabana Beach een weergave van het gratis concert dat the Stones gaven op 18 februari 2006 op het strand van Copacabana in Rio de Janeiro. Niet minder dan 1,5 miljoen mensen waren hier getuige van.

In 2007 verscheen het concert al op de DVD van The Biggest Bang en stond vijf weken op de eerste plaats. Aan het concert zijn vier nummers toegevoegd, het geheel is geremastered en wordt nu in diverse configuraties aangeboden. Het concert is voor het eerst op elpee en dan ook maar direct in de kleuren groen-geel-blauw. De vinyleditie, 3 elpees, komt binnen op de derde plaats van de Vinyl 33.
 
#7 Inhaler: It Won’t Always Be Like This
Debuut album van de Ierse rockgroep Inhaler waarin Elijah Hewson, zoon van Bono (zanger U2), zit. Naast Hewson (zang), bestaat de groep uit Josh Jenkinson (gitaar), Robert Keating (basgitaar) en Ryan McMahon (drums). De gemiddelde leeftijd van het viertal is 21 jaar.
 
#12 Eves Laurent: Deze Is Niet Voor De Charts
Maar staat er wel in! Daar komt volgende week nog eentje bij, want vandaag bracht de 30-jarige Jeff Adjei alias Eves Laurent, het album Adfectus uit.
 
#25 Anne Soldaat: Facts & Fears
Vijfde studioalbum en eerste sinds Talk Little, Kills Many (#12 in 2015) van de 56-jarige Anne Soldaat. De afgelopen jaren schreef Soldaat een soundtrack voor de documentaire ‘All You Need Is Me’, toerde door Nederland met Yorick van Norden en produceerde platen van Tim Knol en Clean Pete.
Over zijn album Facts & Fears, dat gestoeld is op muziek uit de jaren ’60 en ’70, verklaarde  hij in Trouw  ‘een soort van teltijdmachine’ te zijn. Anne: “Ik speel de muziek die me van jongs af aan bewogen en geraakt heeft.” En een nieuw album ligt al weer op de plank. “Ik moet alleen de teksten nog schrijven. Maar de basistracks zijn er al.”
 
#30 Bryan MG: Bryan
#31 Sleep Fruits Music & Ambient Fruits Music: Deep Sleeping Music, Vol. 1
Wie er achter zit(ten) weten we niet. Het betreft pianomuziek waar je rustig van wordt.
 
#44 Dystinct: Mon Voyage
Afgelopen woensdag, 14 juli 2021, kreeg de 22-jarige Iliass Mansour, echte naam van rapper Dystinct uit Mortel, vlakbij Antwerpen, een gouden plaat voor zijn album Mon Voyage … in Marokko!
De rapper heeft veel fans in Marokko, het geboorteland van zijn ouders. Op Mon Voyage rapt hij in het Nederlands, dat hij mengt met stukjes in het Engels, Spaans, Arabisch, Frans en zelfs Duits.
 
SINGLES
 
‘Without You’, de vorige single van the Kid Laroi, stijgt naar de 71e plaats en staat al sinds 12 december, dus 8 maanden, onafgebroken genoteerd. De hoogste stand, een tweede plaats, bereikte het nummer na 10 weken op 13 februari. Zijn nieuwe single, ‘Stay’, passeert de tweede plek al in de eerste week en knalt binnen op de eerste plaats, gelijk de hitparade in zijn thuisland Australië.
 
‘Stay’ ontstond al een jaar geleden. Charlton Kenneth Jeffrey Howard alias the Kid Laroi, was bij een vriend op bezoek, waar onder ander ook Charlie Puth was. Toen Puth een stukje, van wat later ‘Stay’ werd, op een keyboard speelde, was the Kid Laroi een en al oor. Vervolgens werd de basis gelegd voor het nummer.
 
Justin Bieber
 
Toen the Kid Laroi enige tijd later het nummer ‘Stay’ nog eens beluisterde,  kwam hij op het idee om Jusitin Bieber te vragen. Die was ook enthousiast, waarna ze het nummer samen opnamen. De twee kennen elkaar en werkten eerder samen op ‘Unstable’, een track van het album Justice van Justin Bieber. ‘Stay’ is de voorloper van het album Fuck Lov3 (Over You) van the Kid Laroi, dat na de zomer verschijnt.
 
Voor the Kid Laroi is ‘Stay’ zijn eerste én zeker niet laatste #1-notering. Voor Justin Bieber is het nummer zijn achtste #1-hit. In april was het ook al raak voor de Canadese muzikant toen ‘Peaches’ feat. Daniel Caesar & Giveon vier weken op #1 stond.
 
SINGLE TOP 5
 
1. EW  the Kid Laroi & Justin Bieber: Stay (eerste week op #1)
2. (3)   Ed Sheeran: Bad Habits (op 12,72%)
3. (1)   Måneskin : Beggin’
4. (2)   Olivia Rodrigo: Good 4 U
5. (4)   Antoon: Hyperventilatie
Deze maand is Antoon samen met Banji gekozen tot 3FM talent. Vanochtend ging Antoon zijn nieuwe single, ‘Boot’ feat. Paul Sinha, in première in ‘Sanders Vriendenteam’.
 
Nieuw bij de bovenste tien is ‘Iko Iko’ van Justin Wellington & Small Jam, dat in de zevende week van de 14e naar de 8e plaats stijgt. Voor zowel Wellington als Mosten Hani en Heston Kiu, die het duo Small Jam vormen, is het de eerste top 10-notering. Sowieso voor het nummer ‘Iko Iko’, oorspronkelijk uit 1953 van James ‘Sugar Boy’ Crawford & the Cane Cutters en daarna diverse keren gecoverd, maar zonder een notering.
 
 
Resten nog de andere nieuwe noteringen van deze week:
#10 Kevin feat. Idaly & Yade Lauren: Praat Met Mij
#11 Suzan & Freek: Onderweg Naar Later
#46 Ashafar feat. Morad: Ams – Bcn
#55 Billie Eilish: Nda
 
#62 BTS: Permission To Dance
Dit nummer is mede geschreven door Ed Sheeran, die in 2019 ook mee pende aan ‘Make It Right’ van BTS. ‘Butter’, de vorige single van BTS (#35 eind mei), gaat op herhaling op #62. Aanleiding is de EP van ‘Butter’, met daarop de instrumentale versie van ‘Butter’ én twee versies van ‘Permission To Dance’.
 
#70 Bizzey feat. Dopebwoy & Mula B: Nog Steeds Vies
#73 Post Malone: Motley Crew
#87 Glades, Ismo & Lijpe: In Love Met Die Paper
 
Tot zover deze Hitflits. De volledige lijsten vind je op Dutch Charts.
Wijzen we je nog even op de Halfjaarflits met het overzicht van de singles en albums over het afgelopen halfjaar. Je vind de Halfjaarflits, volledig bijgewerkt met Britse overzichten, rechts bovenin onder het kopje ‘Aanbevolen post’.