vrijdag 12 september 2008

Hitflits: Borsato terug naar #1!

Terug van een weekje weggeweest: Marco Borsato! Vorige week werd hij in de Single Top 100 verslagen door Nick & Simon, die een handige verkooptruc toepasten om een #1-hit te forceren. Deze week is Marco weer de beste en terecht, want trucjes uithalen, da's wel een beetje manipulatie natuurlijk... Nick & Simon duikelen deze week dan ook naar #4. De twee Volendammers zijn daarbij zelfs ingehaald door Lionel Richie en Trijntje Oosterhuis, die al acht weken genoteerd staan, maar dankzij de Arnhemse concertenreeks van Richie deze week klimmen van 18 naar #3.

De drie hoogste nieuwen van deze week hebben allemaal wat met kleuren. Verrassende hoogste nieuwe is Bert ter Brugge, die maar liefst op #15 binnenkomt met 'Rood hart', zijn ode aan FC Twente. Vlak daaronder op #18 debuteert P!nk met 'So what'. Een stukje lager treffen we nog meer rood aan, wanneer Ian Carey op #28 binnenkomt met 'Redlight'.

Minder goed gaat het met de hoogste nieuwe van vorige week. De 3j's tuimelen maar liefst van 4 naar #30 met 'Hou van mij' (niet dus...). Ook Metallica behoort tot de verliezers: hun beide singles duikelen in de tweede week weer in de diepte en gaan 16 en 20 plaatsen naar beneden.

In de Album Top 100 blijft Jan Smit de leider deze week. Barry Hay volgt met zijn bigband-plaat op gepaste afstand -hij verkoopt drie keer zo weinig- maar is wel mooi nieuw op #2. Verrassend populair is de Nederlandstalige rap van Kempi: 'Du zoon' is nieuw op #7.

Wil je alles weten over de grootste hits en álle nieuwkomers in de Single Top 100 en Album Top 100? Lees alle nieuwtjes komende maandag bij je Megaman!

woensdag 10 september 2008

Midweek: Marco Borsato vecht terug

De midweek singles laat zien dat ‘Stop de tijd’ van Marco Borsato nog niet opgeeft. Fysiek blijft het nummer minder presteren dan ‘Hoe lang’ van Nick & Simon, maar de download zou hem aanstaande vrijdag wel eens op #1 terugbrengen. Zou, want wellicht hebben Nick & Simon nog een troef achter de hand? En zoniet, dan hebben
ze met ‘Hoe lang’ wel mooi op #1 gestaan!

Symphonica in rosso loopt vandaag ten einde. ‘Face in the crowd’, het anthem door Lionel Richie & Trijntje Oosterhuis, is nu eindelijk onderweg naar een top 5 notering. Ook Gerard Joling trekt profijt van zijn concerten, afgelopen weekend in Spaarnewoude, want ‘Ik hou d’r zo van’ is aanstaande vrijdag één van de binnenkomers in de Single Top 100.

De strijd om de hoogste binnenkomer is echter nog niet gestreden. Deze gaat tussen P!nk met ‘So what’ en Bert ter Brugge met ‘Rood hart’. Wat lager in de lijst verwachten we ‘Redlight’ van Ian Carey, Sandy Dane met ‘Peace, love & icecream’, Marina Mena met ‘All this time’ en Queen+Paul Rodgers met ‘C-lebrity’ binnen.

In de Album Top 100 geeft Jan Smit zijn eerste plaats nog niet op met ‘Stilte in de storm’. Sterker nog, hij weet ‘Big band theory’ van Barry Hay op grote afstand te houden. Ook rapper Kempi doet een gooi naar een vette top 10-notering met zijn album ‘Du zoon’. Onder de binnenkomers zitten verder albums van Staind (‘The illusion of progress)’, Calexico (‘Carried to dust’) en ‘Waar’ van Hautekiet en de Leeuw.

Hebben Nick & Simon nog een troef achter de hand, waardoor ze de #1-positie behouden? Wint P!nk de strijd om de hoogste binnenkomer van Bert ter Brugge? Vragen die aanstaande vrijdag worden beantwoord in een nieuwe Hitflits. Mis ‘m dus niet!

zondag 7 september 2008

Megaman bij week 36 – 6 september 2008

Welkom bij de Megaman, waarin Volendam de top 10 domineert, Metallica de fans verrast met twee hits, John Legend de Democraten steunt en Ali B Sjaak. Dit en nog veel meer over de hits in de Single Top 100

Voor de albumsnippers klik je hier.

Nick & Simon stoppen Marco Borsato

Nick & Simon: Hoe lang (1) *** eerste week op #1 ***


Het antwoord luidt: Drie weken … hadden Nick & Simon nodig om de eerste plaats te bereiken van de Single Top 100. De noteringen: 5, 2 en #1. In de afgelopen weken werd er elke week een versie uitgebracht van ‘Hoe lang’, telkens met een aantal live nummers uit hun afgelopen theatertournee. De klapper kwam echter vorige week met de DVD-single van ‘Hoe lang’, waarop de clip van ‘Hoe lang’ en de live nummers ‘Aanstaande zaterdag’ en ‘De soldaat’, die door veel fans is aangeschaft. Alle drie de configuraties passen in de digipack die in de eerste week verscheen. Het is echter vooral de DVD-single die hun de eerste plaats oplevert. ‘Hoe lang’ heeft maar liefst een overwicht van 54% op ‘Stop de tijd’ van Marco Borsato. Volgende week zullen we zien of ze die #1 ook weten vast te houden, nu alle drie de versies te koop zijn.

cd-single favoriet

Die #1 danken Nick & Simon volledig aan de cd/dvd singles van ‘Hoe lang’. Waarmee weer wordt aangetoond dat een fysieke geluidsdrager nog best verkoopt, mits je er maar voor zorgt dat die drager aantrekkelijker is dan een (eventuele) download. De laatste keer dat een #1-hit volledig steunde op de cd-single, was op 21 juli 2007, toen Jannes op #1 binnenkwam met ‘Laat de zon maar schijnen/Zie die ster’. En ruim twee maanden daarvoor was het Jan Smit met ‘Op weg naar geluk’, die ook uitsluitend op basis van de cd-single op #1 binnenkwam.

Jan Smit voorbij

Nick & Simon begonnen in de begeleidingsband van Jan Smit, maar hebben nu inmiddels het imago ‘de vrienden van Jan Smit’ van zich afgeschud. Nick: “We zijn heel blij dat we nu toch wel gewoon als een op zichzelf staande act worden gezien. De vriendschap met Jan is er nog steeds, maar de mensen moeten wel weten wie wie is en ons niet steeds op één hoop gooien. We hebben er hard voor gewerkt om het ‘Smit-imago’ van ons af te schudden. De afgelopen twee jaar wel honderd uur per week. En dat is ook de reden waarom er nu op de posters en pamfletten Nick & Simon staat en meer niet. Het is heel prettig als je met je eigen naam wordt aangesproken, en niet als vriend van.” Op 10 oktober verschijnt hun eerste DVD ‘Altijd dichtbij – Live in concert’.

Opvolgers Marco Borsato?

‘Hoe lang’ is de tweede #1-hit voor dit duo uit Volendam, na ‘Pak maar m’n hand’ dat in november vanuit het niets op #1 binnenkwam. Toen verdreven ze hun grote vriend Jan Smit van de eerste plaats, die drie weken op #1 stond met ‘Dan volg je haar benen/John Denver: ‘Calypso’. Dat smaakte naar meer en deze week lukt het de twee om zelfs de grote Marco Borsato te verslaan. Op 27 oktober 2007 was het diezelfde Borsato, die hen de eerste TMF Borsato Award uitreikte. De onderscheiding was door hem zelf in het leven geroepen, omdat hij het na 21 awards hoog tijd vond voor nieuw bloed. In overleg met TMF kwamen ze tot de Borsato award, waarvoor naast Nick & Simon ook nog Stevie Ann (persoonlijke keuze van Marco), DeNnis en Van Velzen genomineerd waren.

Wat gaat er mis met de hits van Marco Borsato?

Marco Borsato: Stop de tijd (2)

‘Wit licht’ wist het nog twee weken vol te houden bovenaan de Single Top 100. ‘Stop de tijd’ moet echter al na één week het veld ruimen. In Vlaanderen kwam ‘Stop de tijd’ vorige week binnen op de derde plaats, maar zakt deze week naar de vierde plaats; ‘Wit licht’ kwam daar tot #3. Wat is er met de hits van Marco Borsato aan de hand? We zetten een aantal zaken op een rijtje:

(1) cd-single vs download
‘Wit licht’ moest het vooral hebben van de fysieke cd-single, met het zogenaamde opendisc gedeelte dat exclusieve toegang geeft tot extra’s. De cd-single van ‘Stop de tijd’ biedt behalve de instrumentale versie, geen extra’s, waardoor deze minder aantrekkelijk is. En dus kopen de fans eerder de download.

(2) videoclip
Van ‘Wit licht’ verscheen helemaal geen videoclip. Bij ‘Stop de tijd’ is wel een clip gemaakt, maar deze werd pas vorige week maandag vrijgegeven, toen het nummer al twee weken uit was.

(3) promotie
Ten tijde van ‘Wit licht’ zat Marco in Afrika voor de opnames van de film ‘Wit licht’, en was dus niet beschikbaar voor promotie. Hoewel hij nu wel in het land was, is er weinig promotie gedaan voor ‘Stop de tijd’. Er is dus nauwelijks geleerd van de fout die bij ‘Wit licht’ is gemaakt.

(4) het product
En dan tenslotte het nummer. ‘Wit licht’ was het eerste nieuwe werk van Marco sinds ‘Rood’, dat in 2006 de hit van het jaar werd. Het is echter geen specifiek Borsato nummer, maar het themanummer van de gelijknamige film, en is zeer gemengd ontvangen, ook door de fans. Zelfs John Ewbank, Marco’s vaste tekstschrijver, had grote moeite met het schrijven van het nummer. ‘Stop de tijd’ is gepresenteerd als een ouderwetse Borsato ballad, geschreven door John Ewbank. De vraag is echter of het publiek daar nog wel op zit te wachten.

Tiende keer

‘Stop de tijd’ is de tweede #1-hit van Marco die slechts één week op de eerste plaats doorbracht. In 1994 kwam ‘Waarom nou jij’ ook niet verder dan één week, maar bereikte die eerste plaats pas na negen weken en niet in de eerste week zoals ‘Stop de tijd’ deed. Van de 39 nummers die vanuit het niets op #1 binnenkwamen, is ‘Stop de tijd’ de tiende die al na één week zakt. Hier volgt het overzicht van alle tien hits die Slechts 1 week op #1 stonden.

3Js zweten in Spanje

3Js: Hou van mij (4) *** hoogste eersteweeks ***
Jan Smit: Stilte in de storm (10)


Drie keer eerder stonden de 3Js in de top 10, maar hoger dan #7 kwamen ze niet. Dat was begin dit jaar met ‘Watermensen’. Met ‘Hou van mij’ verbrijzelen ze hun eigen record: het nummer komt op de vierde plaats binnen, waarmee ze hun vierde top 10-hit scoren én hun grootste. Wellicht dat het optreden op zaterdag 30 augustus bij platenhop ‘Jan Cas’ in Volendam, hen die hoge notering oplevert. Na het optreden dat drie kwartier duurde, volgde een signeersessie in de winkel van diezelfde Jan Cas. En zoals je weet worden er tijdens signeersessies veel plaatjes verkocht en die tellen allemaal mee voor de Single Top 100. ‘Hou van mij’, de zevende hitsingle van de 3Js, is de voorloper van het album ‘Kamers van m’n hart’, dat op 10 oktober uitkomt. Op de cd-single staat nog een nieuw nummer: ‘Drinklied’.

Zweten in Spanje

Voor de clip van ‘Hou van mij’ reisden Jan Dulles, Jaap Kwakman en Jaap de Witte helemaal af naar de Sierra Nevada in Zuid-Spanje. Volgens Jaap Kwakman was het afzien in de hitte van 40 graden. “Het was verschrikkelijk warm en aangezien we niet in zwembroek die clip in konden, hadden we flink wat kleding aan. Op momenten dat de camera aanstond werd er even doorgebeten, maar als de camera's uitgingen moesten er echt wat kleren uit, want het was niet te houden.” Maar ondanks de warmte hebben de mannen zich prima vermaakt, niet in de laatste plaats door de sfeer die in deze omgeving hangt.

Volendam rules

Met ‘Hoe lang’ van Nick & Simon op #1, en ‘Hou van mij’ van de 3js als hoogste eersteweeks op #4, kunnen we wel zeggen dat Volendam een flink stempel op de Single Top 100 drukt. Maar dan zijn we er nog niet, want deze week staat er nog een derde act uit Volendam in de top 10: Jan Smit. Zijn voormalige #1-hit ‘Stilte in de storm’ stijgt in de achtste week van #16 terug de top 10 in, naar #10. En dan zijn we er nog steeds niet, want ‘Roseanne’ van Nick & Simon staat precies een half jaar genoteerd in de Single Top 100, deze week gezakt van 34 naar #40. En dan hebben we nog niet eens over de vijf albumnoteringen van Volendamse acts in de Album Top 100! (zie ook daar)

Dubbele hit voor Metallica

Metallica: The day that never comes (20)
Metallica: Apocalypse now (33)


Metallica is terug, en hoe! Niet een, maar zelfs twee tracks van de band komen deze week de Single Top 100 binnen. ‘The day that never comes’ is officieel uitgebracht als de debuutsingle en voorloper van het nieuwe album ‘Death magnetic’. Maar intussen biedt de band op hun eigen website ook de track ‘Apocalypse now’ ter download aan. Blijkbaar hebben de Metallica-fans de weg naar de downloadsites weten te vinden, want beide tracks komen deze week hoog binnen. En er is nog een derde hit onderweg, want ook ‘Cyanide’ verscheen ondertussen als download op de Metallica-site.

Overigens heeft het nieuwe album ‘Death magnetic’ een iets te vroege digitale geboorte mogen beleven, omdat het sinds 2 september al illegaal te downloaden is. Dat komt omdat een Franse platenzaak een exemplaar van het nieuwe album per ongeluk heeft verkocht, waarna de plaat op internet belandde. Een paar jaar terug zou de band nog furieus zijn geweest; Metallica nam immers het voortouw bij het platleggen van downloadsite Napster. Dit keer reageert drummer Lars Ulrich echter gelaten en zegt op een Amerikaanse radiozender: “Over tien dagen komt de plaat uit. We hebben toch al goud. Het is 2008, zo werken die dingen tegenwoordig.”

Twee keer binnen in één week; het komt niet vaak voor, maar het is ook niet zeldzaam. Het is de 33e keer dat dit gebeurt. Tot nu toe is Elvis Presley de enige die met drie singles tegelijk binnen is gekomen. Op 15 januari 2005 kwamen ‘All shook up’ (op #17), ‘One night’ (#18) en ‘Jailhouse rock’ (#20) binnen in de Single Top 100.

Debuuthit voor Spaanse Jesus

DJ Chus & Peter Gelderblom: Feeling 4 you (36)

Peter Gelderblom is van oorsprong dj en discotheekhouder, maar brak vorig jaar, op z’n 42e, ook door als producer met ‘Waiting 4’ (#12 in augustus), zijn bewerking van ‘By the way’ van de Red hot chili peppers. Een samenwerking met Rene Amesz bracht hem vervolgens weinig succes: ‘Snap’ bleef steken op #85. Dit jaar kwam er nog een klein hitje achteraan met ‘Trapped’ (#26), een bewerking van een hit van Colonel Abrams. Dit keer zoekt Gelderblom opnieuw de samenwerking, en wel met een nieuwkomer, DJ Chus.

DJ Chus heet eigenlijk Jesús Lopez Esteban en werd in 1971 geboren in Madrid. Vanaf z’n zestiende draait hij in het Teatro Kapital in Madrid en in Kadoc disco in de Portugese Algarve. In 2001 richtte hij samen met producer Pablo Ceballos en manager Carlos Caliço het platenlabel Stereo productions op. DJ Chus is al een grote naam in Spanje en is een van de producers achter de act Kadoc, die in 1996 en 2004 scoorde met ‘The nighttrain’.

John Legend aan de slag voor Barack Obama

John Legend: If you’re out there (41)

‘Green light’ werd vorige maand geen succes (#67), maar met de tweede single van het nog te verschijnen album ‘Evolver’ gaat het al stukken beter voor John Legend. ‘If you’re out there’ is de zevende hit voor Legend (die in het echt trouwens gewoon John Stephens heet). De single kreeg speciale aandacht toen Legend het zong tijdens de Democratische nationale conventie, de partijbijeenkomst van de Democraten in de Verenigde Staten. Dat was op 25 augustus in Denver. Het nummer staat inmiddels ook als gratis download op de website van Barack Obama, de leider van de Democraten. Legend steunt actief de presidentskandidatuur van Obama. In januari van dit jaar zong Legend al samen met Will.I.am de clip ‘Yes we can’, die ingezet wordt tijdens de campagne van Obama. Legend is tijdens die campagne ook zelf als spreker actief.

‘If you’re out there’ werd op de Democratische nationale conventie (net als op de plaat trouwens) door Legend gezongen samen met het Agape choir. Dat is het kerkkoor van the Most holy church of God in Christ Jesus., een Christelijke groepering die in 1922 als de Kabanalbanalang Iglesia ng Dios kay Kristo Hesus op de Filippijnen is gesticht door bisschop Teofilo D. Ora. De gemeenschap heeft inmiddels ook aanhangers in Californië en in het Canadese Calgery en daarnaast in enkele Aziatische landen; er zijn wereldwijd zo’n 30.000 aanhangers. Het Agape choir begon twintig jaar geleden als een dertigkoppig kerkkoor, maar telt intussen zo’n tweehonderd leden. In religieuze kringen is het koor al internationaal bekend; in hitparadekringen vanaf deze week dus ook.

Ali B steunt Sjaak

Ali B. feat. Sjaak: Baas (50)

Voor het geval je de tekst van ‘Baas’ te ver gaat, dan staat er op de cd-single ook een gekuiste versie van het nummer. ‘Baas’ is niet de eerste samenwerking tussen Ali B en Sjaak. Eerder dit jaar verschenen al twee singles van de twee: ‘Shit is gruwelijk’ (waaraan ook Yes-R en Darryl meewerkten) en ‘Niks te maken’. Maar de eerste hitnotering voor Sjaak was ‘Stuk’ (#11 in februari), zonder Ali B, maar met Partysquad! feat. Dio, Sef & Reverse.

Sjaak is het pseudoniem van Mehdi Chafi, geboren in Amsterdam op 24 september 1985. Waarom hij zich Sjaak noemt? Mehdi: “Iedereen bij mij in de buurt heeft zo zijn eigen roepnaam. De één heet rat en ik heet Sjaak. Vroeger sprak ik plat Amsterdams. Vandaar waarschijnlijk die naam”. Sjaak begon in een buurthuis in Amsterdam-Oost met het schrijvne van teksten het opnemen van nummers. Zijn grote doorbraak maakte hij met zijn bijdrage aan het nummer ‘Ik heb schijt’,van Appa. In oktober 2007 leverde hij een bijdrage aan het nummer ‘Dubbel o’ op het album ‘Zakenman’ van Yes-R, het neefje van Ali B. Een maand later tekende Sjaak een contract met SPEC entertainment, het platenlabel van Ali B. Inmiddels zijn er 12 singles van Sjaak verschenen en twee albums: ‘Éénmans mixtape: Hits & classics (mixed by DJ Shorty)’ in 2007 en Sjaakmat (gemixt door Mr.Wix en Lil’Vic) in 2008.

Robin Thicke is magisch

Robin Thicke: Magic (53)

Van ‘Magic’ van Robin Thicke zijn inmiddels een aantal mixen uit, onder andere van Jay-Z met de titel ‘Real magic’ en ‘Magic touch’ feat. Mary J. Blige. De hituitvoering, binnen op #53, is echter die Robin Alan Thicke (geboren 10 maart 1977 in Los Angeles) zelf maakte. Het is niet zijn eerste hit in de lage landen. In 2003 noemde hij zich nog Thicke en scoorde een top 5-notering met ‘When I get you alone’.

Zijn moeder Gloria Loring is actrice en zijn vader Alan Thicke, artiest, die onder andere te zien is in de serie ‘Growing pains’, waar Robin ook nog een rolletje inspeelde. Met andere woorden, Robin Thicke is niet alleen muzikant, maar ook acteur. Daarnaast schrijft hij nummers voor en met anderen, zoals Jordan Knight, Usher, Christina Aguilera, Mya, Brandy en Michael Jackson. In 2005 leverde het Robin een Grammy award op voor zijn bijdragen aan het album ‘Confessions’ van Usher. Eind deze maand verschijnt ‘Something else’, Robin zijn derde album.

John Dahlbäck in de remix

John Dahlbäck: Pyramid (61)

De Zweedse dj John Dahlbäck zou je nog kunnen kennen van zijn #80-hit ‘Blink’ uit maart van dit jaar. John (Stockholm, 1985), is op zijn vijftiende geïnspireerd door zijn neef Jesper, om ook elektronische muziek te gaan maken. Van Deep-house is hij richting Chicago-house gegaan. Na diverse pseudoniemen te hebben gebruikt als Hug, Huggotron, Kaliber, Jetboy en Beckster, noemt hij zich sinds vorig jaar gewoon John Dahlbäck. Een half jaar na ‘Blink’ komt John met ‘Pyramid’, waarvan enige remixen verschenen. De bekendste is die van Dirty south. Daarnaast is er ook nog de originele mix van ‘Pyramid’.

Vijfde hit voor Sidney Samson

Sidney Samson feat. Joni: Today (79)

Begin dit jaar was ‘You don’t love me (no, no, no)’ met een 32e plek voorlopig de grootste hit voor Sidney Samson. De 27-jarige Nederlander is inmiddels toe aan zijn vijfde hit en draait daarnaast als resident in the Matrixx. Voor zijn nieuwe hit, ‘Today’, nodigde hij Joni uit om de vocalen in te zingen. De Megaman kent Joni niet. We hebben nog even geluisterd of het misschien Joni Mitchell zou zijn, maar volgens ons is het toch een andere stem; hij horen hier eerder een man aan het werk. Bovendien vragen wij ons af of Joni Mitchell zich thuis zou voelen bij dit repertoire...

Grant & Forsyth opnieuw op de covertour

Grant & Forsyth: Love grows (where my Rosemary goes) (82)

Een prime liedje, dus waarom niet coveren, moet het echtpaar Dominic Grant en Julie Forsyth gedacht hebben. Het stel gaat al 34 jaar mee. In 1974 maakten ze deel uit van het Britse zestal Guys ‘n’ dolls. Omdat medegroepslid Martine Howard getrouwd is met de Nederlandse producer Gerard Stellaard en de groep vooral op het Europese vasteland succes blijkt te hebben, verhuizen de Guys ‘n’ dolls (dan inmiddels teruggebracht tot een kwartet) in 1980 naar Nederland. Als de groep in 1985 stopt, gaan Grant & Forsyth in Nederland als duo door.

Grant & Forsyth richten zich al snel op het countryrepertoire. Vooral op albumgebied hebben ze daar veel succes mee. Met hun albumreeks ‘Country lovesongs’ scoren ze keer op keer een hit. Bij de singles is ‘The sun ain’t gonna shine anymore/ Be my baby’ als sinds 1988 met een 17e plek hun hoogste notering. ‘Love grows (where my Rosemary goes’ is de veertiende notering voor Grant & Forsyth.

Het nummer is oorspronkelijk een hit van de Britse studiogroep Edison lighthouse. Bij ons bereikte het in 1970 de dertiende plek. In Engeland werd het legendarisch, omdat zanger Tony Burroughs tegelijkertijd ook in de hitparade stond met de studiogroepen Brotherhood of man en White plains en in het Britse tv-programma ‘Top of the pops’ drie keer moest optreden in één uitzending.

reünie

Dit jaar zijn Julie & Dominic weer herenigd met de andere vier Guys ’n dolls. Op 17 oktober geven ze met z’n zessen een concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam, onder de naam ‘Guys n’ dolls re-united’. Dit concert is tevens de aftrap voor een groot aantal internationale optredens in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. Een registratie van de concerten verschijnt later op dvd en cd.

Jeff brengt ode aan zijn Volendam

Jeff: Als een paling boven water (94)

Het is niet alleen bovenaan in de Single Top 100 ‘Volendam rules’, maar ook in de bodem van de lijst. Jeff moet nog carrière maken, maar misschien wordt hij ooit net zo’n idool als zijn grote voorbeelden Jan Smit, Nick & Simon en de 3j’s. Jeff werd als Jeffrey Oud geboren op 24 juni 1973; niet in Volendam, maar in Hoorn. Hij begon als tiener als drummer in een bruiloften- en partijenband maar besloot in 1994 te gaan zingen. In dat zelfde jaar bereikte hij met ‘I’ll be over you’ van Toto de finale van de Soundmixshow. Tussen 1997 en 2003 zong Jeff als zingende barkeeper op Gran Canaria in de feestcafé’s ‘’t Plein’ en ‘Shooters’. Daarna ging hij in Nederland de après ski-hoek in.

Met ‘Als een paling boven water’ brengt Jeff een ode aan zijn huidige woonplaats Volendam. In de tekst zijn allerlei titels verweven van hits van de populaire Volendamse acts die we zojuist al noemden. Het lijkt dus een beetje op ‘Titles’ van Barclay James harvest, in 1976 een #11-ode aan the Beatles. ‘Als een paling boven water’ is uitgebracht ter gelegenheid van de Volendamse kermis, die precies op dit moment plaats heeft. Maar blijkbaar is het leuk genoeg om ook de rest van Nederland in een feeststemming te krijgen.

Alphabeat: verwarring over titel

Alphabeat: 10.000 nights (99)

Meer muziek uit Scandinavië, na John Dahlbäck uit Denemarken op #61 (zie ook daar), is afkomstig van de Deense groep Alphabeat. Met ‘Fascination’ scoorden ze in mei een vette top 10-hit (#8). En wat ons betreft, is dat één van de leukste popsongs van 2008. Je kon geen festivalterrein oprijden, of ze traden er wel op. Daardoor staat ‘Fascination’ nu al negentien weken genoteerd, deze week op #45. Het album ‘This is alphabeat’ (#28 in juni), gaat deze week op herhaling op #80. De tweede hitsingle ‘10,000 nights’ klinkt ook weer vrolijk, maar zal het wel moeilijker krijgen dan ‘Fascination’. Het festivalseizoen is namelijk (bijna) voorbij. Overigens is er enige verwarring over de juiste titel en spelling. Er zijn hoesjes in omloop met ‘Ten shousand nights’, maar ook ’10.000 nights of thunder’. Op het album heet het nummer ’10,000 nights’, en daar houden wij ons maar aan.

Milk inc.: Forever, in ieder geval in Vlaanderen

Milk inc.: Forever (100)

‘Forever’ is de tweede hitsingle dit jaar van de Belgische danceact Milk inc. Eind januari kwam ‘Tonight’ binnen op #44, dat ook gelijk de hoogste notering was. We mogen hopen voor de producers Regi Penxten en Philip Vandueren, gitarist John Miles jr. en zangeres Linda Mertens, dat #100 niet gelijk de hoogste notering is voor ‘Forever’, de veertiende notering van Milk inc!

In Vlaanderen is de groep populairder dan ooit. Zonder moeite weten ze in september en oktober vijf keer het Sportpaleis in Antwerpen uit te verkopen, hetgeen betekent dat ze optreden voor meer dan 80.000 mensen! Een zesde concert is nu in de voorverkoop gegaan. Daar bereikte ‘Forever’ in juni de zevende plek.

Album Top 100: Jan Smit’s comeback compleet met vierde #1-album

In de Album Top 100 is Jan Smit volledig terug aan de top, zoekt de Dijk het in Brussel, haalt a Balladeer de inspiratie uit Amerika en viert Gerard van Maasakkers zijn 30-jarig artiestenjubileum.

Jan Smit: Stilte in de storm (1) *** hoogste eersteweeks ***eerste week op #1 ***
Hij is terug van weggeweest en staat gewoon weer op de plaats waar we hem verwachten: de eerste! ‘Stilte in de storm’ is al weer het twaalfde album van Jan Smit. De singles ‘Dan volg je haar benen’ en ‘Stilte in de storm’ stonden eerder al op #1 in de Single Top 100. Oorspronkelijk zou het album op 1 januari uitkomen, maar door de breed uitgemeten stemproblemen van Smit is dit uitgesteld. Het album kwam uiteindelijk op vrijdag 29 augustus in de winkel terecht. Bij de albumpresentatie in poptempel Paradiso in Amsterdam kreeg Smit het eerste exemplaar van ‘Stilte in de storm’ uitgereikt van Radio 538-dj Edwin Evers. Evers verraste hem daarna met een dubbelplatina award voor het nieuwe album. Ook kreeg Smit het eerste exemplaar van de Smitkrant, een speciale editie van het tijdschrift Hitkrant waarvan Smit de hoofdredacteur was. De uitgestelde tournee, de ‘Jan Smit komt naar je toe-Tour’ begint nu op 8 oktober in Arnhem. De tour zal een dertigtal plaatsen aandoen.

Extraatjes op de special edition van de cd zijn de bonustracks ‘Leaving on a jetplane‘ en ‘Tears in heaven‘, covers van respectievelijk John Denver en Eric Clapton. Op de bijgevoegde dvd staan de videoclips van ‘Stilte in de storm‘ en ‘Dan volg je haar benen‘. Daarnaast zijn de hoogtepunten van seizoen 3 van ‘Gewoon Jan Smit‘ en een exclusieve making of van de videoclip ‘Stilte in de storm‘ op het schijfje terug te vinden.

de Dijk: Brussel (2)
Nieuw op #2, maar eigenlijk toch ver achter Jan Smit, staat ‘Brussel‘ van de Dijk. ‘Brussel‘ verkoopt zes keer zo weinig als ‘Stilte in de storm‘, een respectabele achterstand dus. ‘Brussel‘ is daadwerkelijk opgenomen in Brussel; tussen februari en mei bivakkeerden de bandleden daar in de ICP-studio‘s. De debuutsingle van het album is een bijzondere: ‘Het moet en het zal’, een duet tussen de Dijk en de Amerikaanse soullegende Solomon Burke. Huub van der Lubbe vertaalde het nummer ‘Enough is enough‘ van zijn grote soulheld en de heren vlogen met de band naar Amerika. Daar voegde Solomon zelf zijn vocalen toe aan de nieuwe versie.

Twee maanden geleden sloeg de tragedie toe in huize Van der Lubbe: Harald, de broer van bandleden Hans en Huub, overleed plotseling. Harald van der Lubbe, die de partner was van actrice Loes Luca, was in de beginjaren de lichtman van de band. De band zegt zelf: ”Harald wist onder vaak erbarmelijke omstandigheden de optredens met zijn enorme inzet en creativiteit tot een lust voor het oog om te toveren. We zullen hem erg missen…”

Het album ‘Brussel‘ bevat een open disc, een vrij nieuw fenomeen in platenland: je stopt de cd in je computer en je kunt vervolgens een exclusieve site openen met achtergrondinformatie over het album en actuele info over de band. Alleen voor de eerlijke platenkopers dus!

Michael Jackson: King of pop – the Dutch collection (4)
Een verzamelaar als cadeautje aan de man die Abraham heeft gezien: ‘King of pop – the Dutch collection‘ is een album dat is samengesteld door zijn Nederlandse fans. Op een speciale site kon gestemd worden op de persoonlijke favorieten en de meeste stemmen gelden: een uniek Nederlands album met de nummers die bij ons het meest gewaardeerd worden is het resultaat. Nou ja, uniek… eigenlijk is op het hele album maar één verrassing te ontdekken: de 35e en laatste track is het enige nummer dat nog nooit op single is verschenen; het is ‘Got the hots‘, een track die tot nu toe alleen verschenen is op de Japanse bonuseditie van de ‘25th anniversary edition‘ van ‘Thriller‘. De rest is al lang en breed bekend en verschenen op eerder verzamelalbums. Een lokkertje van de platenmaatschappij dus.

A balladeer: Where are you, Bambi Woods? (16)
Zanger/pianist/gitarist/componist Marinus de Goederen (Alphen aan de Rijn, 4 januari 1974), verbleef rond zijn zestiende een jaar in Texas, vlakbij Dallas. Een aantal van de nummers op ‘Where are you, Bambi Woods’, het tweede album van a Balladeer, gaan over dat jaar en de omgeving. Zo’n anderhalf jaar geleden heeft Marinus een reis gemaakt van Miami naar New York. Amerika vormt dan ook de rode draad op dit album: de Amerikaanse cinema, en het Christelijke geloof dat volgens hem onlosmakelijk met het land is verbonden.

Verdwenen actrice

De titel van het album ‘Where are you, Bambi Woods’ verwijst naar de pornoactrice Bambi Woods. Toen Marinus in Amerika verbleef, zag hij de documentaire ‘Debbie does Dallas uncovered’ uit 2005 over Bambi Woods, die halverwege de jaren ’80 van het toneel verdween. Vorig jaar verscheen op de blog ‘YesButNoButYes’ een interview met Bambi Woods of iemand die zich voordeed als haar. ‘Bambi’ liet weten gelukkig te zijn met man en kinderen in California. Aangezien het interview per mail liep is het niet zeker of het de ware Bambi Woods (wiens echte naam onbekend is) betreft. Het blijft dus onzeker wat er met haar is gebeurd, en dat inspireerde Marinus tot deze albumtitel.

Het album is de opvolger van ‘Panama’ uit 2006 dat tot #30 kwam. Aan het tweede album werd onder andere meegewerkt door een vijfkoppig koor, Bas Kennis (op accordeon) en Peter Slager (op contrabas), beide van Bløf en zangeres/componiste Charlie Dee, in het nummer ‘California’, geïnspireerd op singer songwriter Joni Mitchell. Naast Marinus, bestaat a Balladeer verder nog uit gitarist Erik Meereboer en drummer Tijs Stehmann. Dit najaar staat a Balladeer drie keer in het voorprogramma van Beth Hart, waaronder één keer in Carré in Amsterdam.

Gerard van Maasakkers: Anders (27)
Begin dit jaar nam het collectief Ticket for Tibet het nummer ‘Als je ooit nog eens terug kan’ op en scoorde daar een #1-hit mee. Daarvoor werd het nummer ‘As ge ooit’ van Gerard van Maasakkers van zijn album ‘Vol dagen’ uit 2005, van een andere tekst voorzien. De tekst schreef Gerard destijds op het nummer ‘Broken wings’ van JW Roy. ‘As ge ooit’ staat ook op het album ‘Anders’ van Gerard van Maasakkers (Nuenen, 26 maart 1947). In 1978 verscheen zijn eerste lp ‘Komt er mer in’, een plaat met eigen liedjes in het Brabants dialect. In korte tijd werden er meer dan 15.000 exemplaren van verkocht. Dit jaar zit Gerard dan ook 30 jaar in het vak, wat in juni werd gevierd met drie uitverkochte concerten in Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven. Het album ‘Anders’ nam Gerard in februari op samen met de Vaste Mannen en producer Tjeerd van Zanen. Naast een aantal liedjes dóór hem zelf, brengen een aantal Nederlandse artiesten mét zijn liedjes, een eerbetoon aan hem. Daaronder zitten Guus Meeuwis, Nick & Simon, Bennie Jolink, Paul de Leeuw en natuurlijk JW Roy.

Volbeat: Guitar gangsters & Cadillac Blood (29)
‘Guitar gangsters & Cadillac blood’ is het derde studioalbum van de Deense heavy metalband Volbeat. Het album is een conceptalbum dat een verhaal vertelt over vier outlaws die een verlaten stuk van Amerika doorkruisen op zoek naar wraak voor het onrecht dat hun leider Cadillac Blood is aangedaan. Volbeat is in 2001 opgericht door zanger/gitarist Michael Poulsen, nadat hij de band Domius had verlaten. De andere leden van Volbeat zijn Thomas Bredahl (gitaar), Anders Kjølholm (bas) en Jon Larsen (drums). Vier outlaws dus eigenlijk, dus wellicht dat de nummers op het album ook wel over de leden zelf gaan?

Jonas brothers: A little bit longer (40)
Het derde album van de broertjes Jonas en langzamerhand krijgen ze in Nederland ook die tienersterrenstatus die ze in Amerika al hebben. Joe, Nick en Kevin kwamen met ‘A little bit longer‘ half augustus op #1 binnen in de Billboard Album Top 200; het album verkocht in één week ruim een half miljoen exemplaren. De publiciteit bracht meteen ook hun voorgaande album, ‘Jonas brothers‘, en de soundtrack van ‘Camp rock‘, waar ze ook prominent op meedoen, terug in de Amerikaanse album-top 10. De titeltrack van ‘A little bit longer‘ gaat over hoe Nick Jonas omgaat met suikerziekte.

Eva Cassidy: Somewhere (53)
De Vincent van Gogh van de muziek, de 2Pac van het luisterlied; Eva Cassidy bleef onbekend en onbemind tijdens haar leven en verkoopt miljoenen albums na haar dood. De zangeres stierf al weer bijna twaalf jaar geleden aan huidkanker; ze was pas 33 jaar. Dat tragische levensverhaal en de pas later ontdekte prachtige liedjes die ze opnam, zorgden in 1998, twee jaar na haar dood, voor een geweldige hype in Engeland. Haar albums, veelal achteraf samengesteld door de platenmaatschappij, vlogen daar naar de eerste plaats. Inmiddels zijn wereldwijd al acht miljoen albums van Cassidy verkocht.

Het nieuwe album, ‘Somewhere’, is samengesteld uit afwijkende takes van al bekende nummers, een enkele onontdekte track en opgevulde versies van nummers die nog maar half af waren. Dat zelfs twaalf jaar na Eva’s dood de wereld nog steeds op haar muziek zit te wachten, blijkt wel uit de vierde plek waarop dit album in de U.K. binnenkomt.

Brian Wilson: That lucky old sun (55)
Van tienerster via vegeterende slaapkamerbewoner tot cultheld; zie hier in een notendop de levensweg van Brian Wilson. 66 jaar is hij inmiddels. In de jaren ’60 werd hij een superster als zanger en muzikaal brein van the Beach boys. In de jaren ’70 en ’80 kwam de labiele en aan drugs verslaafde Brian echter zijn huis niet meer uit. In de jaren ’90 volgde echter het herstel en een comeback op platengebied. ‘That lucky old sun’ is door Wilson gemaakt samen met Van Dyke Parks, de man met wie hij al in de jaren ’60 samenwerkte en met wie hij tegenwoordig veel solomateriaal schrijft. Het is een conceptalbum geworden over het leven in Californië, met bovendien een aantal gesproken stukken. Op de plaat komen typisch Californische aspecten voorbij als de subcultuur op Venice beach, de filmindustrie en gebouwen als de Hollywood bowl. Als bonustrack zijn twee duetten met Carole King toegevoegd.

Motörhead: Motörizer (58)
Het twintigste studioalbum al weer van de heavy metal-band die opgericht werd in 1975. Van de sterbezetting met zanger Lemmy, drummer Philty animal en gitarist Fast Eddy is alleen Lemmy, ofwel Ian Kilmister, nog over. De band bestaat verder uit gitarist Phil Campbell en de Zweedse drummer Mikkey Dee. En natuurlijk is hun logo, Snaggletooth, de band al ruim dertig jaar trouw.

Kate Ryan: Free (66)
‘Ella elle l’a’ van Katrien Verbeeck, alias Kate Ryan werd in juni haar op één na grootste hit: #5. Die grootste hit is nog altijd haar ‘Désenchantée’ uit 2002, haar eerste hit, dat tot #4 kwam. ‘Ella elle l’a’ staat samen met haar vorige hit ‘Voyage voyage’ (#11 in 2007), op haar tweede album ‘Free’. Daarnaast staat er nog een Franse cover op: ‘Toute premiere pas’ van de Spaanse zangeres Jeanne Mas uit 1984, wat bijna ons geen hit werd. De andere tien nummers zijn Engelstalig, waaronder het titelnummer ‘Free’ dat ze zelf schreef.