vrijdag 21 augustus 2015

Hitflits: Alsnog succes voor First Aid Kit dankzij autoreclame, digitaal record voor Dr. Dré

Het is nog volop zomer in Nederland en dat zien we aan de nieuwe hitlijsten, waarin de #1 dezelfde is als de vorige week. Tot zover geen nieuws onder de zomerzon. Toch wordt er deze week een record geboekt, waarover zo dadelijk meer. Eerst over naar een bijzondere notering in de Album Top 100 van twee zusjes.

In september 2014 bereikte Stay Gold van First Aid Kit de 26e plaats, mede dankzij de single ‘My Silver Lining’ dat twee weken op #77 stond. Sinds 11 juli is het derde album van de Zweedse zusjes Johanna en Klara Söderberg, aan een vierde hitrun bezig. Via 56, 45, 28, 70, 48 bereikte het vorige week nog een hogere notering: #16. En deze week stoot het album door naar de top 10 en belandt in de 23e week op de 9e plaats.
De aanleiding voor de hernieuwde aandacht voor First Aid Kit, komt door een reclamespotje. In maart introduceerde het Franse automerk Renault de campagne ‘Rebault Kadjar: Vivez plus fort’, waarbij een liedje werd gebruikt. Sinds 30 juni is deze spot ook in ons land te zien, en heet de campagne ‘Stop watching, start living’. Veel mensen vroegen zich af welk liedje het was en kwamen uit bij ‘Silver Lining’ van First Aid Kit en het album Stay Gold.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Dr. Dré: Compton: A Soundtrack By Dr. Dré (tweede week)
2. (3)   Kensington: Rivals
3. (7)   Soundtrack: Frozen
4. (4)   Lianne La Havas: Blood
5. (22) James Bay: Chaos And The Calm, na 21 weken is het album weer terug op de plek waar het op 28 maart binnenkwam: de vijfde plaats. Stijging is mede te danken aan een miniportret van 30 seconden op Apple Music. Op 23 oktober geeft James Bay een optreden in de Heineken Music Hall.

digitaal record

Voor de tweede week staat Compton: A Soundtrack By Dr. Dré van Dr. Dré op de eerste plaats en doet dat alleen op basis van downloads. Het is daarmee het eerste album dat dit lukt. Er zijn drie albums (zie de Hitflits van vorige week), die ook alleen op basis van downloads de eerste plaats bereikten, maar na de eerste week ook fysiek verkrijgbaar waren. Vanaf vandaag is het album van Dr. Dré in alle formaten beschikbaar, en is de kans groot dat het nog een derde week bovenaan zal staan.

Wereldwijd zijn er van Compton: A Soundtrack By Dr. Dré van Dr. Dré zo’n 414.000 gedownload en/of gestreamd. Het album bereikte in meer dan zeven landen de eerste plaats. Nederland lijkt het enige land te zijn waar het album langer dan één week bovenaan staat.

te druk?

Vorige week meldden we dat Dr. Dré het de afgelopen vijftien jaar te druk had met het produceren van en voor artiesten als Eminem en Rihanna. Hij zal het best druk hebben (gehad), maar dat is niet de reden waarom er geen album kwam. Jelle maakte er ons op attent dat Dr. Dré al jaren bezig was met een nieuw album, getiteld Detox, maar daar niet verder meekwam.

opnieuw begonnen

De inspiratie kwam terug bij het zien van de beelden van de film Straight Outta Compton van regisseur F. Gary Gray. De film gaat over de hiphop groep N.W.A., waar Dré zelf deel van heeft uitgemaakt, naast onder ander Ice Cube en Easy-E. Daarop dook Dr. Dré de studio in en kwam weer naar buiten met het album Compton: A Soundtrack By Dr. Dré. Bedankt Jelle!

Over naar de eerste weeks noteringen:
#20 Various Artists: Junior Songfestival ‘15
#24 Bullet For My Valentine: Venom
#33 Soulfly: Archangel
#35 John O’Callaghan: Armada Collected
#44 Vintage Trouble: 1 Hopeful Rd.
#48 Soundtrack: True Detective – Music From The HBO Series
#84 Ultimate Painting: Green Lanes
#95 Melanie Martinez: Cry Baby
#99 C Duncan: Architect

Alvorens we overgaan naar de nieuwe singlelijst, kijken we even in een lijst die wel een nieuwe #1 kent.

Twee weken geleden, op 8 augustus, bereikte een album dankzij een documentaire de eerste plaats van de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums. Na het op tv uitzenden van de BBC-documentaire ABBA - Alleen Agnetha, kwam het album A van Agnetha Fältskog binnen op de eerste plaats van de Midprice Top 50.

record

Deze week is er weer een documentaire dat er voor zorgt dat een album de eerste plaats bereikt van de Midprice Top 50. Alleen gaat het hier niet om een tv-documentaire, maar eentje die in de bioscopen draait. Amy, over het leven van de Britse zangeres Amy Winehouse, die in 2011 op 27-jarige leeftijd overleed aan een overdosis drank. In het openingsweekend zagen meer dan 32.000 mensen de documentaire, gemaakt door regisseur Asif Kaspadi. Een record voor een documentaire.

doorbraak

De documentaire en alle plubliciteit er om heen, zorgt er mede voor dat haar doorbraakalbum Black To Black uit 2007 naar de eerste plaats stijgt van de Midprice Top 50. Sinds 8 september 2012 verblijft het album (on) regelmatig in deze lijst, nadat het 156 weken in de ‘gewone’ Album Top 100 stond, waarvan 15 weken bovenaan.

Daarnaast staat Amy ook nog genoteerd met de albums Frank (op #3 vanaf 31) en met Lioness: Hidden Treasures (op #5).

SINGLES – TOP 5

1. (1)   Nicky Jam & Enrique Iglesias: El Perdón (zesde week)
2. (2)   Felix Jaehn feat. Jasmine Thompson: Ain’t Nobody (Loves Me Better)
3. (8)   Calvin Harris & Disciples: How Deep Is Your Love
4. (5)   the Weeknd: Can’t Feel My Face
5. (3)   Major Lazer feat. DJ Snake & Mø: Lean On

Nieuw bij de bovenste tien is ‘Don’t Worry’ van Madcon feat. Ray Dalton. In de dertiende week boekt het nummer twee plaatsen winst en komt uit op de tiende plaats. Voor het Noorse duo Madcon is het een weerzien na zeven jaar, toen ‘Beggin’’ de eerste plaats bereikte. Voor Ray Dalton is het nog maar twee jaar geleden dat hij in de top 10 stond. In 2013 bereikte ‘Can’t Hold Us’ dat hij maakte met Macklemore & Ryan Lewis de vijfde plaats.

De grootste stijgers:
#13 (20) R. City feat. Adam Levine: Locked Away
#14 (25) Axwell Λ Ingrosso: Sun Is Shining
#33 (42) Silentó: Watch Me (Whip / Nae Nae)
#45 (55) Selena feat. A$SAP Rocky: Good For You
#53 (94) Shaggy feat. Mohombi, Faydee, Costi: I Need Your Love
#66 (74) Robin Schulz feat. Francesco Yates: Sugar
#78 (89) Nico Vinz feat. Kid Ink & Bebe Rexha: That’s How You Know

Resteert de twee (!) eerste weeks noteringen (bijgewerkt 25-8-2015):

#88 Fetty Wap feat. Remy Boyz: 679

Als je benieuwd bent naar de geboortedag van Fetty Wap (echte naam Willie Maxwell), dan geeft de titel van zijn nieuwe single het antwoord. ‘679’ staat namelijk voor 7 juni 1990. Op ‘679’ opvolger van ‘Trap Queen’ (#36 in juli), wordt Fetty Wap bijgestaan door Montana Bucks en  P-Dice. Zijn zijn leden van Remy Boyz, waarvan hij zelf ook deel van uitmaakt. Een beetje vergelijkbaar dus met Eminem die ook deel uitmaakte van D-12.

record

In ons land zijn de hits van Fetty Wap, uit Paterson, New Jersey, nog redelijk bescheiden. Maar in eigen land heeft hij al vier top 10-hits gescoord in de Billboard Hot Rap Songs. Hij is daarmee de eerste mannelijke rapper die dat lukt. De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen voor zijn eerste album dat op 25 september verschijnt.

#99 Thomas Jack: Rivers

“It's very rare that you find a DJ these days because of the way they play or perform. He really embraces DJing in its purest form -- the music he's choosing, the order he's playing it in, and the eccentricity of what he's playing.” Dat zegt de wereldberoemde Britse dj/producer Pete Tong over de producties van de Australische dj/producer Thomas Jack.

Maar Tong liet het niet alleen bij mooie woorden. Hij tekende Jack voor zijn eigen label FFRR Records. En last but not least, mag Jack ook nog maandelijks een radioprogramma maken op iHeart Radio, dat diezelfde Tong doorstraalt naar zijn eigen station Evolution Radio.

Voor Thomas Jack, die eigenlijk Tom Johnston heet, 21 jaar jong is en afkomstig uit Bemboka, aan de zuidkust van Australië, begon het op zijn vijftiende op school, tijdens de verplichte muziekles. Daar leerde hij het programma eJay kennen, waarmee je diverse nummers kon samplen. Een tijdje later volgde Ableton Live, een programma waarmee ook muziek gemaakt kon worden.
Beide programma’s vormden de basis voor het produceren van nummers, die hij op Soundclout zette. Het eerste succes boekte hij in 2013 met ‘The Final Speech’ feat. Adrian Symes. Daarin samplet hij delen van de speech die acteur Charlie Chaplin gaf in de film ‘The Great Dictator’.

Hoewel de twee zangers op ‘Rivers’ geen credit krijgen, noemen we ze wel even. In de eerste plaats de Britse zanger Jack Michael McManus, die eerder al werkte met Afrojack. Jack McManus, zoals hij kortweg heet, doorliep de beroemde BRIT-academie, waar onder andere Adele en Amy Winehouse het klappen van de zweep leerden.

De andere stem is van zijn landgenoot Tim Woodcock, die met al zijn composities en producties (onder andere voor Kygo, James Newman en Eliza Doolittle) al meer dan 23 miljoen platen heeft verkocht. ‘Rivers’ is een productie van JUNKX (= Dennis Bierbrodt, Guido Kramer & Jürgen Dohr).

Mocht Thomas Jack ooit de muziek, zelf noemt hij Tropical House, de rug keren, dan kan hij altijd nog aan de slag in de melkveehouderij. Vroeger hielp hij in de vakanties mee op het bedrijf van zijn ouders, dus hij weet alles van koeien melken en het besturen van een tractor!

Wederom hebben we een mooi (muziek) weekend voor de boeg met Pukkelpop en Lowlands. De invloed daarvan zullen we volgende week zien in de albumlijst. Maar voor het zover is, volgen op de nieuwssite van 3FM de albumsnippers en werken we de Hitflits nog bij voor de twee nieuwe noteringen (bijgewerkt 25-8-2015).

dinsdag 18 augustus 2015

Megaman bij week 33 – 15 augustus 2015

El Pérdon is de échte zomerhit van 2015

En verder in deze Megaman:
-          Francisco Yates speelde gitaar op album Pharrell Williams
-          misschien is ‘Powerful’ wel te mooi voor een hit
-          Shaggy covert Arabisch nummer
-          Andy Grammer brengt met fans eerbetoon aan de liefde

Na vijftien jaar komt Dr. Dré met een album dat niet alleen zijn eerste #1-notering wordt, maar ook zijn laatste. Hoe dat zit? Je leest het in de albumsnippers.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

El Pérdon is de échte zomerhit van 2015

#1 Nicky Jam & Enrique Iglesias: El Perdón                                          *** vijfde week op #1 ***

Zonder enige bedreiging staat ‘El Perdón’ van Nicky Jam & Enrique Iglesias voor de vijfde week bovenaan de Single Top 100 en het einde is nog (lang) niet in zicht.

Toen ‘Drank & Drugs’ van Lil Kleine & Ronnie Flex in juni de eerste plaats bereikte en daar nog drie weken bleef staan, kreeg het nummer het predicaat ‘zomerhit’ opgespeld, want het was immers al zomer. Nu ‘El Pérdon’ voor de vijfde week bovenaan staat, het nog volop zomer is én het nummer het echte gevoel van de zomer uitstraalt (zoals vakantie), wordt het tijd om ‘El Pérdon’ van Nicky Jam & Enrique Iglesias tot de echte zomerhit uit te roepen. Hierbij dus en dat de zomer nog maar lang mag aanhouden!

Francisco Yates speelde gitaar op album Pharrell Williams

#74 Robin Schulz feat. Francesco Yates: Sugar

De hoogste eerste weeks komen we deze week al tegen op de 74e plaats: ‘Sugar’ van Robin Schulz feat. Francesco Yates. De Duitse dj Robin Schulz kennen we vooral van zijn remixen, die daardoor #1-hits werden. ‘Prayer In C’ van Lilly Wood & the Prick en ‘Waves’ van Mr. Probz (de laatste alleen #1 in de Duitse en Britse hitparade), beide in 2014. Met ‘Headlights’ feat. Ilsey (#33 in mei en juni) scoorde Schulz zijn eerste eigen hit. Voor ‘Sugar’ vroeg hij de Canadese zanger Francesco Yates.

Francesco Yates (Toronto, 11 september 1995) was al jaren met muziek bezig. Maar nadat hij op 11-jarige leeftijd de film School of Rock zag, wist hij wat hij wilde worden: muzikant. Z’n ouders zorgden dat hij zomers terecht kon in een muziekkamp, waar hij piano en gitaar leerde spelen. Het eerste nummer dat hij schreef was ‘Jaguars’. Op zijn veertiende had hij al een manager en twee jaar later zijn eerste platencontract.

Pharrell

Vorig jaar schreef Matt Moris, een goede vriend van Justin Timberlake, voor Francisco het nummer ‘Call’. Ook is hij goede vrienden met Pharrell Williams, want hij speelde gitaar op ‘Gust Of Wind’ op het album G I R L  van Pharrell. Samen met Pharrell en de Deense producer Robin Hannibal (Kendrick Lamar, Aloe Blacc) werkt Francesco aan zijn debuutalbum dat volgend jaar verschijnt.

misschien is ‘Powerful’ wel te mooi voor een hit

#92 Major Lazer feat. Ellie Goulding & Tarrus Riley: Powerful

Toen we dit nummer voor het eerst hoorden, hadden we er een hard hoofd in dat het een hit zou worden. Niet dat het slecht is, in tegendeel, misschien is het zelfs wel te mooi, zeker door de zang van Ellie Goulding. 3FM hoorde dat er schijnbaar ook in, vond dat het steun verdiende en bombardeerde het tot Megahit. Drie weken later komt ‘Powerful’ van Major Lazer feat. Ellie Goulding & Tarrus Riley voorzichtig binnen op de 92e plaats. en eerlijk gezegd, we verwachten niet dat het echt (veel) hoger zal komen.

zo vader zo zoon

Naast Ellie Goulding en Major Lazer wordt ‘Powerful’, afkomstig van zijn album Piece Is The Mission, ook gedragen door reggaezanger Tarrus Riley. Als Omar Riley kwam hij op 26 april 1979 ter wereld in de Bronx, een wijk in New York. Hij groeide op in Jamaica, waar zijn vader, reggaezanger Jimmy Riley, vandaan komt. Niet vreemd dus dat Tarrus ook in de muziek belandde. Voor zijn werk heeft hij al diverse awards ontvangen. Daaronder al vijftien jaar de Jamaica CVM TV Award voor het meest bewonderde liedje: ‘She’s Royal’. Sinds 2004 heeft Tarrus Riley zes albums uitgebracht.

Shaggy covert Arabisch nummer

#94 Shaggy feat. Mohombi, Faydee, Costi: I Need Your Love

Orville Burrell, beter bekend als Shaggy, kennen we sinds 1993. Met zijn eerste hit was het direct goed raak: een zesde plaats voor ‘Oh Carolina’. Daarna volgden nog veertien hits, waarvan twee de eerste plaats bereikten: ‘It Wasn’t Me’ feat. RikRok en ‘Angel’ feat. Rayvon (beide in 2001). Sinds 2002 is Shaggy niet meer hoger geweest dan de 59e plaats en de laatste 5 jaar heeft hij geen hit meer gehad. Wellicht dat hij met ‘I Need You Love’ weer gaat lukken, moet de zomer nog wel even aanhouden …

Shaggy krijgt daarbij hulp van een oude bekende, de Zweed Mohombi, volledige naam Mohombi Nzasi Moupondo. Mohombi scoorde in 2010 twee hits, waaronder een tweede plaats voor ‘Bumpy Ride’. Daarnaast debuteren Faydee en Costi op ‘I Need You Love’, dat eigenlijk ‘Habibi (I Need Your Love)’ heet, waarover zo dadelijk meer.

Faydee, werd op 2 februari 1987 in Sidney, Australië, geboren als Fady Fatrouni. Het rappen en zingen leerde hij van zijn neefjes, die zelf beats opnamen en daarover heen rapten. Daarop begon Faydee met het maken van remixen, die hij op het internet zette. Deze trokken de aandacht en leverde hem uiteindelijk een contract op.

Costi heet volledig Costa Ionita, geboren op 14 januari 1978 in Constanta, de voornaamste havenstad van Roemenië. Daar begon hij met het zingen van traditionele Roemeense muziek. Als lid van de popgroep Valahia scoorde hij in eigen land diverse hits. Via manele, een variant van Balkanmuziek, kwam hij terecht in de poprockhoek.

Songfestival

Als componist en producer ontfermde Costi zich over de meidenband Blaxy Girls, die drie keer meededen aan de Roemeense voorronde voor het Eurovisie Songfestival, maar zonder succes. In 2011 probeerde hij het opnieuw, nu met succes: ‘Zaleilah’ van Mandinga haalde de twaalfde plaats.

Arabisch

‘I Need Your Love’ is in 2014 geschreven door Faydee en Costi, maar heette toen nog ‘Habibi’, dat ‘Mijn Liefde’ betekent. Er kwamen verschillende versies, onder andere in het Arabisch en Bulgaars. Faydee en Costi namen er eentje op met zangeres Shahzoda en Faydee eentje met zangeres Galena. Na succes in het Midden-Oosten, waaide het nummer over naar het westen.

Via Costi belandde ‘Habibi’ bij Shaggy. De twee kennen elkaar al van zijn album Summer In Kingston uit 2011. Daarop haalden ze Mohombi er bij, schreven een Engelse tekst, korten de titel af tot ‘I Need Your Love’ en namen het resultaat op met Faydee en Costi, waarbij Shaggy nú de lead heeft.

Andy Grammer brengt met fans eerbetoon aan de liefde

#100 Andy Grammer: Honey, I’m Good

Het is natuurlijk al meerdere keren vertoond. Een videoclip waarin het niet om de artiest gaat, maar waar anderen het liedje playbacken. Maar in het geval van ‘Honey, I’m Good’ van Andy Grammer is het wel heel leuk gedaan,

100 stelletjes die daarbij een bord of iets anders tonen, waaruit blijkt hoelang ze al met elkaar gaan. En dat gaat van 2 maanden tot meer dan 70 jaar! Andy Grammer zelf is ook even te zien, samen met zijn vrouw Aijia Lise Guttman, waarmee hij op 7 juli 2012 in het huwelijksbootje stapte.

De videoclip van ‘Honey, I’m Good’ is al meer dan 35 miljoen keer bekeken. Langzamerhand (het nummer stamt al uit december 2014 en is afkomstig van zijn tweede album Magazines Or Novels), groeide het uit tot de grootste hit voor Grammer (#9 in de Amerikaanse Billboardlijst). Dat moet bij ons ook lukken, want de hoogste plaats is tot nu toe 94, voor ‘Keep Your Head Up’ (in 2012) én ‘Fine By Me’ (in 2013).