vrijdag 21 augustus 2015

Hitflits: Alsnog succes voor First Aid Kit dankzij autoreclame, digitaal record voor Dr. Dré

Het is nog volop zomer in Nederland en dat zien we aan de nieuwe hitlijsten, waarin de #1 dezelfde is als de vorige week. Tot zover geen nieuws onder de zomerzon. Toch wordt er deze week een record geboekt, waarover zo dadelijk meer. Eerst over naar een bijzondere notering in de Album Top 100 van twee zusjes.

In september 2014 bereikte Stay Gold van First Aid Kit de 26e plaats, mede dankzij de single ‘My Silver Lining’ dat twee weken op #77 stond. Sinds 11 juli is het derde album van de Zweedse zusjes Johanna en Klara Söderberg, aan een vierde hitrun bezig. Via 56, 45, 28, 70, 48 bereikte het vorige week nog een hogere notering: #16. En deze week stoot het album door naar de top 10 en belandt in de 23e week op de 9e plaats.
De aanleiding voor de hernieuwde aandacht voor First Aid Kit, komt door een reclamespotje. In maart introduceerde het Franse automerk Renault de campagne ‘Rebault Kadjar: Vivez plus fort’, waarbij een liedje werd gebruikt. Sinds 30 juni is deze spot ook in ons land te zien, en heet de campagne ‘Stop watching, start living’. Veel mensen vroegen zich af welk liedje het was en kwamen uit bij ‘Silver Lining’ van First Aid Kit en het album Stay Gold.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Dr. Dré: Compton: A Soundtrack By Dr. Dré (tweede week)
2. (3)   Kensington: Rivals
3. (7)   Soundtrack: Frozen
4. (4)   Lianne La Havas: Blood
5. (22) James Bay: Chaos And The Calm, na 21 weken is het album weer terug op de plek waar het op 28 maart binnenkwam: de vijfde plaats. Stijging is mede te danken aan een miniportret van 30 seconden op Apple Music. Op 23 oktober geeft James Bay een optreden in de Heineken Music Hall.

digitaal record

Voor de tweede week staat Compton: A Soundtrack By Dr. Dré van Dr. Dré op de eerste plaats en doet dat alleen op basis van downloads. Het is daarmee het eerste album dat dit lukt. Er zijn drie albums (zie de Hitflits van vorige week), die ook alleen op basis van downloads de eerste plaats bereikten, maar na de eerste week ook fysiek verkrijgbaar waren. Vanaf vandaag is het album van Dr. Dré in alle formaten beschikbaar, en is de kans groot dat het nog een derde week bovenaan zal staan.

Wereldwijd zijn er van Compton: A Soundtrack By Dr. Dré van Dr. Dré zo’n 414.000 gedownload en/of gestreamd. Het album bereikte in meer dan zeven landen de eerste plaats. Nederland lijkt het enige land te zijn waar het album langer dan één week bovenaan staat.

te druk?

Vorige week meldden we dat Dr. Dré het de afgelopen vijftien jaar te druk had met het produceren van en voor artiesten als Eminem en Rihanna. Hij zal het best druk hebben (gehad), maar dat is niet de reden waarom er geen album kwam. Jelle maakte er ons op attent dat Dr. Dré al jaren bezig was met een nieuw album, getiteld Detox, maar daar niet verder meekwam.

opnieuw begonnen

De inspiratie kwam terug bij het zien van de beelden van de film Straight Outta Compton van regisseur F. Gary Gray. De film gaat over de hiphop groep N.W.A., waar Dré zelf deel van heeft uitgemaakt, naast onder ander Ice Cube en Easy-E. Daarop dook Dr. Dré de studio in en kwam weer naar buiten met het album Compton: A Soundtrack By Dr. Dré. Bedankt Jelle!

Over naar de eerste weeks noteringen:
#20 Various Artists: Junior Songfestival ‘15
#24 Bullet For My Valentine: Venom
#33 Soulfly: Archangel
#35 John O’Callaghan: Armada Collected
#44 Vintage Trouble: 1 Hopeful Rd.
#48 Soundtrack: True Detective – Music From The HBO Series
#84 Ultimate Painting: Green Lanes
#95 Melanie Martinez: Cry Baby
#99 C Duncan: Architect

Alvorens we overgaan naar de nieuwe singlelijst, kijken we even in een lijst die wel een nieuwe #1 kent.

Twee weken geleden, op 8 augustus, bereikte een album dankzij een documentaire de eerste plaats van de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums. Na het op tv uitzenden van de BBC-documentaire ABBA - Alleen Agnetha, kwam het album A van Agnetha Fältskog binnen op de eerste plaats van de Midprice Top 50.

record

Deze week is er weer een documentaire dat er voor zorgt dat een album de eerste plaats bereikt van de Midprice Top 50. Alleen gaat het hier niet om een tv-documentaire, maar eentje die in de bioscopen draait. Amy, over het leven van de Britse zangeres Amy Winehouse, die in 2011 op 27-jarige leeftijd overleed aan een overdosis drank. In het openingsweekend zagen meer dan 32.000 mensen de documentaire, gemaakt door regisseur Asif Kaspadi. Een record voor een documentaire.

doorbraak

De documentaire en alle plubliciteit er om heen, zorgt er mede voor dat haar doorbraakalbum Black To Black uit 2007 naar de eerste plaats stijgt van de Midprice Top 50. Sinds 8 september 2012 verblijft het album (on) regelmatig in deze lijst, nadat het 156 weken in de ‘gewone’ Album Top 100 stond, waarvan 15 weken bovenaan.

Daarnaast staat Amy ook nog genoteerd met de albums Frank (op #3 vanaf 31) en met Lioness: Hidden Treasures (op #5).

SINGLES – TOP 5

1. (1)   Nicky Jam & Enrique Iglesias: El Perdón (zesde week)
2. (2)   Felix Jaehn feat. Jasmine Thompson: Ain’t Nobody (Loves Me Better)
3. (8)   Calvin Harris & Disciples: How Deep Is Your Love
4. (5)   the Weeknd: Can’t Feel My Face
5. (3)   Major Lazer feat. DJ Snake & Mø: Lean On

Nieuw bij de bovenste tien is ‘Don’t Worry’ van Madcon feat. Ray Dalton. In de dertiende week boekt het nummer twee plaatsen winst en komt uit op de tiende plaats. Voor het Noorse duo Madcon is het een weerzien na zeven jaar, toen ‘Beggin’’ de eerste plaats bereikte. Voor Ray Dalton is het nog maar twee jaar geleden dat hij in de top 10 stond. In 2013 bereikte ‘Can’t Hold Us’ dat hij maakte met Macklemore & Ryan Lewis de vijfde plaats.

De grootste stijgers:
#13 (20) R. City feat. Adam Levine: Locked Away
#14 (25) Axwell Λ Ingrosso: Sun Is Shining
#33 (42) Silentó: Watch Me (Whip / Nae Nae)
#45 (55) Selena feat. A$SAP Rocky: Good For You
#53 (94) Shaggy feat. Mohombi, Faydee, Costi: I Need Your Love
#66 (74) Robin Schulz feat. Francesco Yates: Sugar
#78 (89) Nico Vinz feat. Kid Ink & Bebe Rexha: That’s How You Know

Resteert de twee (!) eerste weeks noteringen (bijgewerkt 25-8-2015):

#88 Fetty Wap feat. Remy Boyz: 679

Als je benieuwd bent naar de geboortedag van Fetty Wap (echte naam Willie Maxwell), dan geeft de titel van zijn nieuwe single het antwoord. ‘679’ staat namelijk voor 7 juni 1990. Op ‘679’ opvolger van ‘Trap Queen’ (#36 in juli), wordt Fetty Wap bijgestaan door Montana Bucks en  P-Dice. Zijn zijn leden van Remy Boyz, waarvan hij zelf ook deel van uitmaakt. Een beetje vergelijkbaar dus met Eminem die ook deel uitmaakte van D-12.

record

In ons land zijn de hits van Fetty Wap, uit Paterson, New Jersey, nog redelijk bescheiden. Maar in eigen land heeft hij al vier top 10-hits gescoord in de Billboard Hot Rap Songs. Hij is daarmee de eerste mannelijke rapper die dat lukt. De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen voor zijn eerste album dat op 25 september verschijnt.

#99 Thomas Jack: Rivers

“It's very rare that you find a DJ these days because of the way they play or perform. He really embraces DJing in its purest form -- the music he's choosing, the order he's playing it in, and the eccentricity of what he's playing.” Dat zegt de wereldberoemde Britse dj/producer Pete Tong over de producties van de Australische dj/producer Thomas Jack.

Maar Tong liet het niet alleen bij mooie woorden. Hij tekende Jack voor zijn eigen label FFRR Records. En last but not least, mag Jack ook nog maandelijks een radioprogramma maken op iHeart Radio, dat diezelfde Tong doorstraalt naar zijn eigen station Evolution Radio.

Voor Thomas Jack, die eigenlijk Tom Johnston heet, 21 jaar jong is en afkomstig uit Bemboka, aan de zuidkust van Australië, begon het op zijn vijftiende op school, tijdens de verplichte muziekles. Daar leerde hij het programma eJay kennen, waarmee je diverse nummers kon samplen. Een tijdje later volgde Ableton Live, een programma waarmee ook muziek gemaakt kon worden.
Beide programma’s vormden de basis voor het produceren van nummers, die hij op Soundclout zette. Het eerste succes boekte hij in 2013 met ‘The Final Speech’ feat. Adrian Symes. Daarin samplet hij delen van de speech die acteur Charlie Chaplin gaf in de film ‘The Great Dictator’.

Hoewel de twee zangers op ‘Rivers’ geen credit krijgen, noemen we ze wel even. In de eerste plaats de Britse zanger Jack Michael McManus, die eerder al werkte met Afrojack. Jack McManus, zoals hij kortweg heet, doorliep de beroemde BRIT-academie, waar onder andere Adele en Amy Winehouse het klappen van de zweep leerden.

De andere stem is van zijn landgenoot Tim Woodcock, die met al zijn composities en producties (onder andere voor Kygo, James Newman en Eliza Doolittle) al meer dan 23 miljoen platen heeft verkocht. ‘Rivers’ is een productie van JUNKX (= Dennis Bierbrodt, Guido Kramer & Jürgen Dohr).

Mocht Thomas Jack ooit de muziek, zelf noemt hij Tropical House, de rug keren, dan kan hij altijd nog aan de slag in de melkveehouderij. Vroeger hielp hij in de vakanties mee op het bedrijf van zijn ouders, dus hij weet alles van koeien melken en het besturen van een tractor!

Wederom hebben we een mooi (muziek) weekend voor de boeg met Pukkelpop en Lowlands. De invloed daarvan zullen we volgende week zien in de albumlijst. Maar voor het zover is, volgen op de nieuwssite van 3FM de albumsnippers en werken we de Hitflits nog bij voor de twee nieuwe noteringen (bijgewerkt 25-8-2015).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten