vrijdag 21 augustus 2009

Hitflits/Mini-Megaman: Niet alleen Carice van Houten is gek van ‘Crazy in love’

In verband met een korte vakantie, verschijnt er volgende week geen Megaman. In plaats daarvan een wat uitgebreidere hitflits, noem het mini-Megaman, waarin alle eerste weeks noteringen (in vet aangegeven) aan de orde komen.

De Megaman.

Aan de kop van de Single Top 100 is niets veranderd: ‘Mi rowsu (Tuintje in mijn hart)’ van Damaru & Jan Smit blijft voor de vierde week op #1. De #2 volgt op slechts 20% (!) en is ‘Slaap lekker (fantastig toch?)’ van Diggy Dex & Eva de Roovere en 1% daaronder, op #3, staat ‘I gotta feeling’ van Back eyed peas. David Guetta heeft twee hits bij de bovenste tien. Teruggestegen naar #5 (van 11): ‘When love takes over’, zijn duet met Kelly Rowload en van 36 naar #9 gaat zijn andere duet: ‘Sexy bitch’ met Akon. Ook nieuw in de top 10 is voormalig Zweeds Idols winnares Agnes met ‘Release me’, gestegen van 15 naar #7. Ze had er drie maanden voor nodig!

Afgelopen zondag koos VPRO Zomergast Carice van Houten, de uitvoering die Antony gaf van 'Crazy in love' samen met het Metropole orkest in Carré in Amsterdam. De dagen daarop werd het nummer massaal gedownload en is dan ook de hoogste eerste week op #14. In 2003 haalde Beyoncé, gesteund door Jay-Z, er een tweede plek mee. Haar versie kent muzikaal zijn oorsprong in ‘Are you my woman (tell me so)’ van the Chi-Lites uit 1970. Antony Hegarty (Chicester, Sussex, Groot-Brittannie, 1971) scoorde in 1996 een hitje met ‘You are my sister’, als Antony & the Johnsons feat. Boy George (#96). Zijn album ‘I am a bird now’ uit 2005, komt de Backcatalog Top 50, de lijst met oudere albums, binnen op #40.

Bij het zingen van het nummer ‘Cowboys & indianen’ op 21 maart, ging het dak er af van de Rotterdamse Ahoy. Het nummer uit begin 2007 haalde het destijds niet, maar is nu door de heren zelf, Hans Voogd en Anton Geerts, opgepoetst, en voorzien van een nieuwe clip opgenomen in Slagharen. Dit keer lukt het hen wel en scoort op #23 direct hoger dan hun vorige vier hits. In 2008 wonnen de Dikdakkers de award van ‘Beste opkomende party act 2008’.

Die Twa, Krijn Dijkstra en Jacob Dijkstra, kwamen in mei met ‘Asto mar by my bist’ tot de 48ste plek. De Friese Nick & Simon, zoals ze al worden genoemd, proberen het op #67 nu met ‘Famke van myn dreamen’.

En zomaar vanuit het niets op #75 op een vrijdagmiddag, komen DJ Ole & Leipe Henkie binnen met ‘Ik denk dat ik naar Malaga’. Als het nummer er volgende week nog instaat, komen we er op terug!

Astrid Schuurmans (1974), komt uit Sint Michielsgestel. Zij is de zus van René Schuurmans en vormde met hem het duo ‘René & Astrid’ . Daarnaast doet ze backingvocals voor Wolter Kroes en Alex. Dit keer staat ze zelf op de voorgrond, want ‘Kom dan bij me’, debuteert op #76.

John Marks, een pseudoniem van producer John Dirne, maakte al twee remixen voor de Toppers. De eerste, ‘Can you feel it’, bereikte twee jaar geleden de tiende plaats. De tweede, is dan recenter datum. In maart maakte John de remix van ‘Shine’ van de Toppers. Één van de drie Toppers is René Froger, en drie keer is scheepsrecht. Want opnieuw ging hij met John in zee, dit keer voor een danceversie van ‘Sledgehammer’, een #6-hit voor Peter Gabriel in 1986. René komt er mee binnen op #81, waarmee hij zijn 55ste hit scoort.

Op #82 debuteert Rhys met ‘Hot summer’, een nummer van het Duitse Monrose, dat in 2007 de 68ste plaats bereikte. Rhys Bobridge (Adelaide, Australie, 24 december 1981), werd op 27 april 2008 tweede tijdens de eerste editie van de Australische versie van ‘So you thank you can dance’.


Van de 23 hits, die de Deurzakkers, Clemens van Bracht en Willem van Schijndel, scoorden, waren er 20 in het voorjaar, rond carnaval. De drie uitzonderingen op hun reguliere hits waren: ‘Doe een stapje naar voren’ in 1990 (#72) en in 2004 met ‘Wij gaan voor rood wit blauw’, samen met de Havenzangers (#45). De derde scoren ze nu met ‘Feest op het plein (deel 1)’, een nummer dat ze in 2007 ook al hadden opgenomen. Het nummer werd van een nieuwe mix voorzien en bevat twee medleys. De eerste heet ‘Feest op het plein’, de tweede de ‘Kermismedley’. Het nummer komt binnen op #84 , is hun 31ste single en 23ste hit.

De formatie Lemming, dat tussen 1973 – 1975 drie hits scoorde, was in 2002 op sterven na dood. Maar in hetzelfde jaar, eind oktober, tijdens de hilarische Halloween-feesten in de bossen van Hattem, werd Lemming door zanger Wally McKey en drummer Tony en noemden het the Lemming. In 2005 bereikt ‘Time is flying away’ de 55ste plaats. De huidige bezetting bestaat uit Wally McKey (leadzang), Alex Brookhart (keyboards), Guy Renardeau (leadgitaar/keyboards), Liz Verra (zang) en Tony Gloudie (drums/percussie). Onlangs kwam het album ’35 jaar the Lemming / the crown collection’. ‘Black eyed woman’ is nieuw op #85.

Jerry Given, in 2004 nog Jerry G., scoort op #86 met ‘Million miles’ zijn vierde hit. Jerry, afkomstig uit Dordrecht, debuteerde in 2004 met ‘Give me the night, wat speciaal voor hem was geschreven door Johnny Logan. Het nummer kwam tot #54. De afgelopen tijd heeft Jerry nummers opgenomen met muzikanten van Volumia! Begin januari verscheen de Cure-cover ‘Close 2 me’. In juli heeft Jerry een contract gesloten met 8ball music van Talpa, dat nummers uitbrengt van onder anderen Miss Montreal, Bertolf en Alain Clark.

De binnenkomers in de Single Top 100 deze week is een ratjetoe. Alles komen we tegen. Op #90 zien we de Nostalgiejaas binnenkomen met’Rio’, een #3-hit in 1982 voor Alice & Karen de Vries, beter bekend als Maywood. Achter de Nostalgiejaas zitten Dick Treesie en Diederick Davids. Dick Treesie kennen we al langer dan deze week, want hij scoorde al vier hits, waaronder begin dit jaar ‘Ik zie je vaag Ina’ als Zó dan (#55).

‘Taylee’, binnen op #98, wordt uitgevoerd door Sahara, een project van een Roemeen, een Bulgaarse en iemand van Jamaica. De Roemeen is Costi Ioniţă (verkocht in Azie en Oost-Europa al meer dan 20 miljoen albums), uit Sofia in Bulgarije komt zangeres Teodora Andreeva (voormmalig miss Bulgarije 2006) en uit Jamaica komt Lennox ‘Buppy’ Brown van Jamaica (is al 15 jaar een Hollywood stand-in acteur voor Wesley Snipes).

De hekkensluiter, #100 dus, is voor Jay-Z, Rihanna & Kanye West met ‘Run this town’. Het nummer is de voorloper van ‘Blueprint 3’, het nieuwste album van Jay-Z, dat op 11 september verschijnt.

Het aantal hit van Michael Jackson is nu nog op één hand te tellen: 2 stuks! Op #64 (van 48) ‘Billie Jean’ en op #92 (van 67) ‘Beat it’. In de Album Top 100 weet hij zijn eerste plaats te behouden met ‘King of Pop – the Dutch collection’, nu voor de zesde week. In de Backcatalog Top 50, de lijst met oudere albums, staat het aantal noteringen op 11, met nog steeds op #1: ‘Number one’, nu al zeven weken.

En tot zover deze mini Megaman. Ik moet er vandoor anders mis ik m’n boot … Volgende week weer een gewone, volledige, Megaman!

dinsdag 18 augustus 2009

Megaman bij week 33 – 15 augustus 2009

Welkom bij de Megaman, waarin Damaru & Jan Smit de zomerhit van 2009 scoren, Nick & Simon (nog) niet voldoende overtuigen, Waylon van country houdt maar rock en soulmuziek brengt, een Noorse zangeres the Sunclub hit inzingt, Dries Roelvink de crisis weg zingt en Whitney Houston terug bij af is. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Damaru en Jan Smit scoren dé zomerhit van 2009

Damaru: Mi rowsu (ik heb een tuintje in mijn hart) / Damaru & Jan Smit: Mi rowsu (tuintje in mijn hart) (1) *** derde week op #1 ***

‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ van Damaru & Jan Smit blijft met een gigantisch overwicht van 72% op de #2, ‘Lippen op de mijne’ van Nick & Simon, voor de derde week op #1 staan. Met zijn tien #1-hits heeft Jan er nu precies dertig weken opzitten en staat daarmee op de tweede plaats na Marco Borsato met vijftig weken op #1!

Voor Damaru is het deze week dubbel feest. Twee jaar geleden bereikte zijn eigen versie van ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ de eerste plaats in Suriname. Deze week staat hij daar weer, maar dan samen met Jan Smit en de nieuwe versie. Aanstaande woensdag zitten de twee in Italië voor opnames van ‘De zomer voorbij’. 3FM dj Giel Beelen, die de twee bij elkaar bracht, zendt die ochtend daar vandaan zijn programma ‘Giel’ uit. Wellicht dat hij de twee dan een gouden cd-single kan overhandigen voor de verkoop van meer dan 25.000 exemplaren, want die kant gaat het wel op. Het nummer komt in ieder geval te staan op Damaru’s album, waar hij druk meedoende is. Waarschijnlijk komen daar nog meer duetten op te staan, Kempi, 3j’s en Nick & Simon staan hoog op zijn verlanglijst! Dat wordt nog druk voor Jan & Damaru, want drie dagen later, op zaterdag 22 augustus, staan de twee in Almere om op te treden op het Zand festival, waar ook nog Bløf, VanVelzen, Acda en De Munnik en de 3J’s zullen optreden. Jan heeft Damaru daarvoor speciaal gevraagd, die zich enorm vereerd voelde met deze uitnodiging. Damaru: “Ik heb nog nooit voor zo veel mensen gezongen in Nederland. Het zomerse karakter van Zand past goed bij het nummer en Suriname. We gaan zeker feesten!”

Zomerhit

Aanstaande donderdag worden de hoogste temperaturen van deze zomer verwacht: 34 graden en gemiddeld 30 graden. En bij een zomer hoort een zomerhit. Elk jaar kan daarop gestemd worden, wat de Zomerse 50 oplevert, die op zo’n 150 radiostations in Nederland en België wordt uitgezonden. De afgelopen drie jaar stond Juanes bovenaan met ‘La camisa negra’. Maar dit jaar staat hij in zijn (zwarte) hemd’, want ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ van Damaru & Jan Smit knalt binnen op de eerste plaats. O ja, na donderdag wordt het weer, zoals we in Nederland gewend zijn, minder.

Maar dat geldt niet voor ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’. Aangezien pas aanstaande vrijdag de speciale editie uitkomt van ‘Lippen op de mijne’ van Nick & Simon, zal ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ ook volgende week nog op #1 staan.

Jan Smit te sterk voor Nick & Simon

Nick & Simon: Lippen op de mijne (2) *** hoogste eersteweeks ***

Ze gunnen het Jan Smit natuurlijk wel, en bovendien is ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ voor het goede doel, SOS Kinderdorpen. Maar balen is het natuurlijk wel, want daardoor lopen Nick & Simon met ‘Lippen op de mijne’ hun vijfde #1-hit mis. En dan te bedenken dat het allemaal zo goed was gepland! Want iedere release van Jan Smit en Nick & Simon is zo gepland, dat ze elkaar niet in de wielen kunnen rijden. Het eerste exemplaar van ‘Lippen op de mijne’ werd hen op 3 augustus in Lier bij Antwerpen, uitgereikt door de Vlaamse acteur/zanger Niels Destadsbader. Een maand daarvoor, op 3 juli, hadden de twee hem in Volendam zijn eerste single ‘Jij bent van mij’ uitgereikt. Aanstaande vrijdag, 21 augustus, verschijnt deel 2 van ‘Lippen op de mijne’, met twee speciale nummers: Nick zingt ‘Halleluja’ en Simon doet ‘Kronenbarg park’. Wellicht dat het de twee vrienden dan alsnog lukt om #1 te komen. Tevens verschijnt die dag ‘Vandaag ben ik vrij / Alles overnieuw’, de dubbele nieuwe single van de 3j’s. Zij vallen kennelijk niet onder het eerdergenoemde releasebeleid. Dus wellicht bestaat de top 3 over twee weken wel uit de zes populairste Volendamse zangers van dit moment!

Geen stunt rond Extrema-single

G-lontra & Rockz feat. Chelc-d: Give me (Extrema outdoor theme 2009) (6)

De Single Top 100 is de enige hitparade waarin ‘Give me (Extrema outdoor theme 2009)’ van G-lontra & Rockz feat. Chelc-d een notering krijgt. Het nummer kwam vier weken geleden binnen op #1. Als ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ van Damaru & Jan Smit er niet was geweest, had het nummer zelfs twee weken op #1 gestaan. Maar in de week dat ‘Give me’ op #1 binnenkwam, werd op diverse sites geroepen dat het een actie betrof. Maar een actieplaatje (Extrema is inmiddels vijf weken geleden!), verliest snel aan kracht en had dan zeker nu niet meer in de top 10 gestaan, wellicht helemaal niet meer in de Single Top 100 zelfs. Er is dus meer aan de hand waarom het nummer nog steeds zo hoog staat, deze week op #6, en toch niet in andere lijsten voorkomt. En dat is de manier van samenstellen en de plek waar dit soort muziek wordt gedownload. Itunes is voor velen hét download platform. Maar alleen de commerciële (dance) nummers halen de dagelijkse Itunes Top 100, die door velen als dé verkooplijst van Nederland wordt gezien. De meeste Nederlandstalige nummers, maar ook veel dancenummers, halen deze lijst niet of nauwelijks, terwijl ze wel veel worden verkocht. Itunes is wel belangrijk, maar niet alleen bepalend voor wat er in Nederland wordt gedownload. Dat bleek vorige week toen ‘Celebration’ van Madonna drie dagen bovenaan stond, maar uiteindelijk nog geen kwart verkocht van de #1, ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ van Damaru & Jan Smit. Nederlandstalige nummers in het volkse repertoire, worden veel bij de Music Store gedownload, terwijl er voor dancenummers andere sites zijn.

De Single Top 100 telt niet alleen de verkopen van Itunes, maar van alle andere download platforms. Dat zijn onder andere Radio 538, Nokia, Free Record Shop, Music Store, MSN, Download.nl, Music Now, Countdownload.nl, Dance Tunes, TMF en MTV, waaronder dus ook platforms die in een bepaald genre gespecialiseerd zijn, zoals dance of Nederlandstalig. En daar wordt ‘Give me’ nog steeds flink gedownload. Helemaal geen stunt dus. Maar een deel van de genoemde platforms tellen ook mee voor de andere hitlijsten.

Een tweede oorzaak waarom ‘Give me’ alleen in de Single Top 100 staat genoteerd, is dat voor de andere hitparades ook de airplay (het aantal keren op radio en tv) zwaar meetelt. Als een nummer die airplay lijst niet haalt, dan is een notering bijna uitgesloten. ‘Give me’ wordt niet of nauwelijks gedraaid op de stations die gemeten worden. Het nummer was alleen in het weekend van Extrema te horen op 3FM, dat het festival live uitzond.

Waylon brengt rock & soulmuziek

Waylon: Wicked way (17)

Waylon Bijkerk (Apeldoorn, 20 april 1980) zat op zijn zesde achter het drumstel dat hij van zijn ouders had gekregen. Zes jaar later had hij zijn eigen bandje en op zijn zeventiende werd hij als Waylon Young gelanceerd als het mannelijke antwoord op Ilse Delange. In Nashville nam hij een cd op, maar knapte helemaal af op de harde zakelijke buitenkant van de muziekindustrie. Terug in Nederland deed hij veel optredens. In 2000 ging hij weer terug naar Nashville en toerde hij met Waylon Jennings, niet alleen een naamgenoot, maar ook zijn grote idool. Drie jaar geleden deed hij samen met Rachel (K-otic) mee aan het Nationaal songfestival met het liedje ‘Leven als een beest’. Verder dan de tweede voorronde kwamen de twee niet. Waylon deed mee aan de eerste editie van Holland’s got talent. Hoewel countryzanger Waylon Jennings zijn grootste idool is, zong hij tijdens zijn eerste optreden ‘It’s a man man’s world’ van James Brown. Tijdens de finale op 30 mei 2008, zong hij ‘Dancing on the street’ van Martha Reeves. Het leverde hem een tweede plek op. Daarna heeft hij in Londen vier maanden gewerkt aan zijn album ‘Wicked ways’, dat eind deze maand wordt uitgebracht. Dat album kwam via zijn platenmaatschappij Universal terecht bij het befaamde Motown label, dat hem, als eerste Nederlander, een contract aanbood. Op dat label heeft onder andere ook Martha Reeves haar platen uitbracht en Michael Jackson. Van hem nam hij het nummer ‘The way you make me feel op’, track 3 op de cd-single.

Jan Lelieveld gaat eindelijk voor zijn passie

Jan Leliveld: Gewoon muziek (53)

Lange tijd gold voor Jan Leliveld de uitspraak: “Muziek is mijn passie en bloemen zijn mijn leven”. Want tot 2008 leefde hij voor en van de bloemen. Jan is begonnen als verdeler op de Bloemenveiling in Aalsmeer. In oktober werd zijn bedrijf, de Leliveld group, overgenomen door het Italiaanse Gruppo Ciccolella. Daarna heeft hij, Jan Leliveld Entertainment’ opgericht en Jan Leliveld Vastgoed BV- Projectinrichting.

Zingen deed Jan altijd al. Hij groeide op in het dorpscafé van zijn ouders en vermaakte de gasten met het zingen van liedjes. Zeventien jaar maakte hij, naast zijn werk in de bloemen, deel uit van het trio de Pandora’s dat zowel Engelstalige als Nederlandstalige covers bracht. Sinds vorig jaar is Jan met componist/producer Jeroen Englebert weer bezig met muziek. In juni namen de twee in Studio Arnold Muhren, veertien nummers op voor de cd ‘Dit is mijn leven’, die in het najaar wordt uitgebracht op zijn eigen label Jan Leliveld Entertainment.

Zomerhit door de mixer

André van Duin: Als de zon schijnt (zomermix 2009) (53)

Volgende week vrijdag is het 28 Augustus. Groningers kijken dan niet naar de tv, maar naar het vuurwerk op de Drafbaan in het Stadspark, want het is Bommen Berend (Grönnens ontzet)! De rest van Nederland kan zich dan vermaken met het programma ‘Van Duin op z’n best’ op Nl. 1, dat een terugblik toont op zijn hele oeuvre. Wellicht zit daar ook nog een optreden bij uit 1983, waarin André het nummer ‘Als de zon schijnt’ zingt, dat destijds #25 kwam. Anno 2009 is het nummer door de Zomermixer gehaald en scoort het opnieuw. Twee jaar geleden probeerde Dries Roelvink het en in 1994 Nico Landers, maar beiden hadden er geen succes mee.

‘Als de zon schijnt’ is geen nummer van André zelf. Het origineel heet ‘Buona sera Missis Campbell’, en komt uit de gelijknamige film uit 1968, gezongen door de Amerikaans Italiaanse zanger Jimmy Roselli. Het verhaal van ‘Mamma mia’, de film uit 2008 met onder andere Meryl Streep, Colin Firth, Stellan Skarsgård en Pierce Brosnan, is van deze film afgeleid.

de Bos is nog steeds on the run

de bos: On the run 2009 (63)

In 1997 bereikte ‘On the run’ van de Bos de twaalfde plek in de toenmalige Mega Top 100. Acht jaar later verscheen alleen in Duitsland ‘On the run (the new 2005 remixes)’. Anno 2009 doen wij ook weer mee, want ‘On the run 2009’ komt binnen op #63. Een aantal remixen op de cd-single zijn van de hand van Ralvero. Maar de basis is in 1997 gelegd door André van den Bosch (4 januari 1973), die naast zijn alter ego de Bos, ook nog gebruik maakt van andere namen, als A’s choice, Clearance, Difference, The, Freakyman, Hazy Grooves en z’n eigen naam André van den Bosch. Daarnaast maakte hij remixen voor Ferry Corsten en de Klubbheads.

Nl. dj’s vragen toestemming voor nummer en krijgen er de zangeres bij

Roog & Erick E present Housequake & Anita Kelsey: Shed my skin (68)

Als je de line-up bekijkt van de het nummer ‘Shed my skin’, doen er aardig wat mensen op mee, met toch zijn het er minder dan het lijkt. We beginnen bij Housequake, want dan hebben we al 75% te pakken. Housequake is het project van Rogier van Bueren (Roog) en Erick Eerdhuizen (Erick E). Daarnaast werken de twee ook samen met MC Gee.

De andere 25% op ‘Shed my skin’, komt voor rekening van de Britse zangeres Anita Kelsey. Het nummer is een cover van het gelijknamige nummer van de groep D*Note (#46 in 2002). Zangeres daarvan was … Anita Kelsey. Voor Rogier en Erick was het al hun favoriete housetrack aller tijden. Twee jaar geleden produceerde Rogier samen met zijn broer Greg het nummer ‘Wicked world’ van Anita. Toen heeft hij Anita benaderd voor het gebruik van de acapella delen van ‘Shed my skin’. Anita gaf daar toestemming voor, maar vroeg tevens of Roog en Erick geïnteresseerd zouden zijn om een nieuwe versie te maken. Daar hadden de heren wel oren naar en anno 2009 is het eindelijk zover. Nu afwachten of de nieuwe versie het beter gaat doen dan de originele versie.

Noorse zangeres zingt Sunclub hit in

the Sunclub: Te te (shake that heaven) (70)

Zoals je weet is Robin ‘Jaydee’ Albers, het grote brein achter the Sunclub. In 1996 begon hij samen met Dieter ‘Typas’ Kranenburg en Michel ‘Atbe’ Rozenbroek, the Sunclub. Sindsdien hebben diverse personen de groep op de bühne gepresenteerd, zowel als zanger(es) als danser(es).

Noorwegen

Niet op het podium, maar wel op ‘Te te (shake that heaven)’, zingt zangeres Myrna Braza. Myrna werd geboren in Bergen, Noorwegen op 3 november 1983 en komt uit een muzikale familie, beide ouders waren muzikanten. Op haar zevende trad ze voor het eerst op. Op haar twaalfde schreef ze haar eerste liedje en een jaar later nam ze met vrienden een eerste demo op en vormde ze het trio the Maim. Met producer TomTom (Thomas Haugland) nam ze verscheidene nummers op. De mond op mond reclame deed de rest en al snel werd ze door andere artiesten gevraagd, om de achtergrond vocalen voor haar rekening te nemen. Op haar twintigste vertrok ze naar Oslo, met het doel zichzelf verder te ontwikkelen als zangeres en liedjeschrijver. In korte tijd had ze haar eigen band en stond daarmee op de grootste festivals van Noorwegen. Voor haar debuutalbum ging ze terug naar Bergen en nam met producer TomTom het album ‘Free as a bird’ op. Op het album ‘Faith circus’ van de gelijknamige Noorse rockband nam ze alle achtergrondzang voor haar rekening.

Bob Sinclar helpt Shabba Ranks aan tweede hit

Bob Sinclar feat. Shabba Ranks: Love you no more (73)

Het album ‘Born in 69’ van de Franse dj/producer Bob Sinclar (echte naam: Christophe Le Friant), is al een tijdje uit. ‘LaLa song’ feat. Hendogg, Master Gee & Wonder Mike from the Original Sugarhill Gang, was de eerste single en bereikte in twee weken de top 10, om uiteindelijk op een zevende plaats te eindigen. We verwachten echter niet dat ‘Love you no more’ feat. Shabba Ranks ook zo hoog komt, ondanks het gebruik van een sample van ‘Bongo bong’ van Manu Chao (#42 in 2000).

Voor Shabba Ranks (echte naam: Rexton Rawlston Fernando Gordon, geboren op 17 januari 1966 in Sturgetown, St. Ann op het eiland Jamaica), is ‘Love you no more’ een weerzien met de hitparade sinds 17 jaar. Zijn enige hit tot deze week was ‘Mr. loverman’ (#21 in 1992), dat ook wel zijn bijnaam is. In 1985 noemde hij zich Co-pilot en nam zijn eerste single ‘Heat under sufferer’s feet’ op. Vrij kort daarna ging hij verder als Shabba Ranks. Shabba is één van de beroemdste toasters (monotoon praten of zingen over een stukje muziek). Shabba kreeg nooit het succes wat zijn volgers Shaggy en Sean Paul wel ten deel vielen.

Dries zingt de crisis weg

Dries Roelvink: Geen crisis waar Dries is (79)

Als het aan Dries Roelvink ligt, dan hoeft niemand last te hebben van de huidige economische crisis. Althans dat zingt hij op ‘Geen crisis waar Dries is’, zijn elfde notering. De ene keer helpt hij een huis verkopen (en je krijgt er een optreden van hem bij), een volgende keer komt hij de beursmensen opvrolijken (vrijdag 21 augustus opent Dries de Amsterdamse beurs van NYSE Euronext). En intussen kan hij overal zijn nieuwe single laten horen. Zou hij ook een medicijn tegen de Mexicaanse griep hebben? Gewoon het hoofd koel houden waarschijnlijk.

nog een crisis

Ook KX-radio, het radiostation van Rob Stenders, zit in een crisis. De belastingdienst stond op de stoep en de sponsors blijven weg bij zijn station. Wat doe je dan? Je neemt een liedje op! Samen met onder andere Antje Monteiro, Guus Meeuwis, Frans Duijts, Rob Zorn, Peter Beense en Ed Struijlaart, zanger van Stud muffins, namen ze als de KX radio all stars het nummer ‘Crisis’ op.

FFWD levert voor de vijfde keer een hit op

Bingo players feat. Dan’thony: I will follow (theme fit for free dance parade 2009) (82)

Ruim een week geleden, op zaterdag 8 augustus 2009, vond in Rotterdam de jaarlijkse dansparade plaats, tegenwoordig Fit for free dance parade geheten. Jaarlijks wordt een dj benaderd om een nummer aan te leveren dat dan het themalied wordt. Michel de Heij heeft dit vijf keer verzorgd en scoorde daar vier keer een hit mee:
- 2000: Grooveyard feat. Michel de Hey: ‘Let the music be your guide (official theme from FFWD Heineken dance parade 2000)’: #25
- 2001: Michel de Hey presents Bjørn Svin: ‘Enjoy the ride (man over bord) (official anthem from FFWD Heineken dance parade 2001)’ (#59)
- 2002: FFWD: ‘Pull up to the bumper’ (#52)
- 2004: Michel de Hey & M.I.R.K.O.: ‘Be my guest’ (#16)
Thema’s in de andere jaren, waaronder ‘The catwalk’ door Peter Gelderblom in 2007, haalden het niet. Dit jaar leveren Maarten Hoogstraten en Paul Bäumer, oftewel Bingo players, het thema aan: ‘I will follow (theme fit for free dance parade 2009)’, geen cover van het gelijknamige U2 nummer. In 2008 scoorden ze de hits ‘Touch me’, als Bingo Players vs. Chocolate Puma (#73) en ‘Chop’ (#78). Dan’thony is dit jaar de zanger en was ook al the horen op ‘Touch me’, de hit uit 2008.

Inna eert haar oude liefde

Inna: Hot (90)

Eerlijk gezegd, worden wij nog niet hot of cold van ‘Hot’ van zangeres Inna. Maar wat niet is, kan altijd nog komen natuurlijk. Elena Alexandra is de echte naam van Inna, geboren op 16 oktober 1986 in het plaatsje Mangalia in Roemenië. Ze groeide op in Neptun, en doorliep de economische hoge school in haar geboortedorp. Daarna ging ze studeren in de havenplaats Constanta. Zingen doet ze al haar hele leven. Een zeer goede vriend gaf haar het koosnaampje Inna. Hij is niet meer, en nu vindt ze dat iedereen haar zo mag noemen, als nagedachtenis aan die goede vriend.

Wil de ware 2minds zich melden?

2minds: I am not krazy (92)

Al een aantal jaren is Sven van Vuren (38) dj en draait in de grootste clubs van Europa. Daarnaast organiseert hij samen met zanger Cay-T, zogenaamde Chakra dansfeesten met dj’s als Robin (Jaydee/the Sunclub) Albers, DJ Jurgen en Yves Deruyter.

I am not krazy’ nam Sven op met producer Maurice Corbach (33) onder de naam 2minds. Maurice groeide op in Noord-Nederland. Dit jaar won hij voor het tweede achtereenvolgende jaar ‘de Slam FM producer talent contest’.

nog een 2minds?

Op onze zoektocht naar informatie over 2minds, kwamen we nog een duo tegen met die naam. Het betreft een duo uit Haifa in Israël, de dj’s Shauli & Miki Ifrah. Van hen verscheen eind vorig jaar de EP ‘Manuel frequency’ met vijf nummers. De vraag is dan ook of de twee 2minds wel van elkaars bestaan weten. Wellicht kunnen ze een keer samen wat afspreken onder de naam 4minds?

Whitney Houston terug bij af

Whitney Houston: I look to you (97)

Bijna drie jaar is er gewerkt aan ‘I look to you’, het zevende album van Whitney Elizabeth Houston (Newark, New Yersey, 9 augustus 1963). In die tijd zijn gerenommeerde schrijvers benaderd om bijdragen te leveren, zoals Akon en R. Kelly. Maar er waren ook componisten die zelf een liedje aanboden, zoals Alicia Keys, die met ‘Million dollar bill’ aan kwam, dat de volgende single wordt. Whitney Houston scoorde tussen 1985 – 2003 in ons land niet minder dan 36 hits, waaronder twee #1-hits. Wereldwijd verkocht ze 140 miljoen albums en 50 miljoen singles. Tussen 2003 – 2007 was ze voornamelijk in het nieuws vanwege vermeend drugsgebruik en de scheidingsperikelen tussen haar en haar man Bobby Brown. Op 24 april 2007 was de scheiding definitief, waarbij Whitney haar veertien jarige dochter Bobbi Kristina kreeg toegewezen. Toen kon ze eindelijk weer met muziek bezig. Clive Davis, baas van J records en in 1983 ontdekker van Whitney, ontfermde zich over haar en begon te werken aan een nieuw album. ‘I look to you’ is één van de twee nummers die R. Kelly heeft geschreven.

Cascada komt met een nieuw geluid

Cascada: Evacuate the dancefloor (99)

Met ‘Evacuate the dancefloor’ slaat het Duitse Cascada een andere muzikale weg in. Zelf zegt zangeres Natalie Horler daarover: “Alles wat we de laatste jaren hebben geleerd, zit in het nummer. We gaan een stapje verder dan je van ons (Cascada bestaat naast Natalie uit de producers DJ Manian en Yanou), gewend bent. Het is verfrissend en leuk. Ik hou van R&B en wist dat er soul in mijn stem zit, maar heb het tot nu toe niet echt kunnen gebruiken. ‘Evacuate the dancefloor’ is voor mij dan ook een uitdaging om te zingen”. En het blijkt geen slechte zet te zijn, want begin juli kwam het nummer vanuit het niets binnen op de eerste plaats van de Britse hitparade. Het nummer, de 1100ste #1 daar, bleef ruim 5.000 exemplaren voor op ‘Man in the mirror’ van Michael Jackson. Daarnaast bereikte ‘Evacuate the dancefloor’ de tweede plaats in Ierland en Nieuw-Zeeland. In eigen, Duitsland, kwam het niet verder dan de vijfde plaats.

Lady Gaga kloon

Toch is niet iedereen blij met de nieuwe sound van Casacada. Ze worden al een kloon genoemd van Lady Gaga. Natalie: “Dit nummer hebben we ruim een jaar geschreven, dus voordat iemand van Lady Gaga had gehoord! Bovendien heb ik gehoord dat ze (Lady Gaga) geïnspireerd is door onze muziek. Als het waar is, dan zou ik dat fantastisch vinden!” ‘Evacuate the dancefloor’, hun zevende hit, is de eerste single van het gelijknamige derde album dat onlangs verscheen. Daarop staan in tegenstelling tot hun voorgaande albums, geen covers.