vrijdag 21 april 2017

Hitlits: Boef houdt album Kendrick Lamar van de eerste plaats; single Ed Sheeran twaalfde week aan kop

De afgelopen week hadden we verwacht dat de strijd om de eerste plaats in de Album Top 100 zou gaan tussen Kendrick Lamar met Damn. en Jonna Fraser met Jonathan, waarbij Lamar de meeste kans had. Het laatste is bijna uitgekomen, van het eerste was geen sprake. Lamar en Fraser zaten relatief gezien, mijlen ver van elkaar verwijderd. Geen #1 voor Lamar, maar ook niet voor Fraser.

Het is namelijk weer Boef die met zijn album Slaaptekort net iets beter verkoopt dan de #2, Damn. van Kendrick Lamar. Staat Fraser dan op een derde plaats? Ook dat niet, want daar staat ÷ (Divide) van Ed Sheeran. Daarna komt The Search of Everything van John Mayer en dan pas, op een vijfde plaats, Jonathan van Jonna Fraser met een afstand van ruim 50% tot Slaaptekort.

Met een tweede plaats is Damn. van Kendrick Lamar wel zijn bestgenoteerde album. Tot nu toe kwam hij niet hoger dan de negende plek, twee keer zelfs, voor To Pimp A Butterfly (in 2015) en Untitled Unmastered (in 2016). Twaalf  tracks van Damn. krijgen ook een notering in de Single Top 100 (zie daar).

ALBUM TOP 5

1. (1)   Boef: Slaaptekort (vijfde week op #1)
2. EW  Kendrick Lamar: Damn. (op bijna 5%)
3. (2)   Ed Sheeran: ÷ (Divide)
4. EW  John Mayer: The Search of Everything
5. EW  Jonna Fraser: Jonathan

Over naar de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#16 DJ Paul Elstak: B2B presents DJ Paul Elstak
#25 Sue The Night: Wanderland
#37 Soundtrack: The Fast & The Furious 8 – the Album
#44 Candy Dulfer: Together
#82 Jeangu Macrooy: High On You
#95 Playboi Carti: Playboi Carti, 21-jarige Amerikaanse rapper
#97 Adrian Borland: Beautiful Ammunition

Vorig weekend was het Pasen. Traditiegetrouw komen daarna albums met uitvoeringen van de Mattäus Passion de albumlijst binnen. Dit jaar is dat er eentje:
#59 Ton Koopman / the Amsterdam Baroque Orchestra & Choir: Johann Sebastian Bach – Matthäus Passion, album uit 1993 dat nu voor de zevende keer op herhaling gaat. Hoogste plaats, de 26e, in 1994.

SINGLES

Een teleurstellende achttiende plaats was er begin maart voor ‘Je Gaat Zo Dik’, een nieuw nummer van Lil’ Kleine. ‘Alleen’, zijn nieuwe single en voorloper van zijn tweede album, doet het deze week met een derde plaats stukken beter. Een andere Nederlandse hiphopper en een Britse singer-songwriter doen het echter nog beter deze week. Dat zijn ‘Habiba’ van Boef (op #2) en ‘Shape Of You’ van Ed Sheeran (op #1). ‘Shape Of You’ staat voor de twaalfde week op de eerste plaats staat en dat zou zonder de tussenkomst van Boef vijftien weken geweest zijn, een evenaring van het record van ‘Que Si Que No’ van Jody Bernal uit 2000.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Ed Sheeran: Shape Of You (twaalfde week op #1)
2. (2)   Boef: Habiba (op bijna 6%)
3. EW  Lil’ Kleine: Alleen
4. (4)   Clean Bandit feat. Zara Larsson: Symphony
5. (5)   Jason Derulo feat. Nicki Minaj & Ty Dolla $ign: Swalla

In de twaalfde week stijgt ‘Despacito’ van Luis Fonsi feat. Daddy Yankee van de 22e naar de 7e plaats. Sinds afgelopen maandag is er een remix van het nummer verschenen, waarop Justin Bieber te horen is. Eigenlijk hebben we hier dus te maken met een nieuw nummer, maar dat wordt helaas niet zo geregistreerd.

Met Damn. pakt Kendrick Lamar niet alleen de eerste plaats in de Album Top 100. De twaalf populairste tracks van het album krijgen ook een notering deze week:
#16 (39) Humble.
#31 DNA.
#42 Loyalty., feat. Rihanna
#44 Element.
#54 Yah.
#56 Feel.
#58 Love., feat. Zacari
#60 Xxx. feat. U2
#67 Pride.
#69 Blood.
#72 Lust.
#85 Fear.
Alleen ‘Duckworth’ en ‘God.’ hebben het (nog) niet gehaald. De nummers staan in de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100, op een 103e respectievelijk 111e plaats.

Slechts vier tracks van het album Jonathan van Jonna Fraser krijgen een notering:
#41 Party, feat. Ronnie Flex
#45 (66) Niks Nieuws, feat. Jayh & Sevn Alias
#75 Lover & Best Friend
#79 Lange Weg feat. Kevin
Daarnaast staat Fraser ook nog met ‘Open’ genoteerd (op #95 van #85) van Yellow Claw feat. Moksi.

En dan hebben we nog drie overige eerste weeks noteringen:
#76 Lijpe & ISMO: Met Zjnoen Opstaan
#82 Maggie Lindeman: Pretty Girl (Cheat Codes x CADE remix)
#96 Armoowasright feat. Justice Toch: Laden

Morgen is de tiende Record Store Day (RSD), de achtste in Nederland. Je kunt dan bij zo’n honderd platenzaken in het land terecht voor niet minder dan 500 bijzondere vinylplaten. Daarnaast treden ruim 150 muzikanten op, waaronder Jett Rebel, dit jaar de ambassadeur van RSD. We gaan eens even rondkijken en daarna gooien we ons, misschien wel met een aangekocht muziekje op de achtergrond, op de Megaman en de albumsnippers.

zondag 16 april 2017

Megaman bij week 15 – 15 april 2017

‘Shape Of You’ zet zegetocht voort

En verder in deze Megaman:
-          nieuwe hit Boef valt tegen
-          solohit Harry Styles brengt einde 1D dichterbij
-          tien hits voor the Chainsmokers
-          Anne-Marie komt met album
-          Jonna Fraser voor het eerst in het Engels
-          Location doet Khalid terugdenken aan verliefd zijn
-          BKO neemt het heft in handen

In de singlelijst is Boef zijn eerste plaats kwijt, maar in de albumlijst behoudt hij die net nog, maar ver verwijderd van het album van the Chainsmokers. Daarnaast komen er nog zestien andere albums binnen, waarover je alles kunt lezen in de albumsnippers.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

‘Shape Of You’ zet zegetocht voort

#1 Ed Sheeran: Shape Of You
    *** terug op #1 / elfde week ***

Vorige week kopten we nog met ‘Boef’s #1-positie  (nog) niet in gevaar’. Deze week blijkt dat de concurrentie niet stil heeft gezeten, want na drie weken pakt Ed Sheeran met ‘Shape Of You’ de eerste plaats terug.

De uitzending van College Tour op vrijdag 7 april, dat drie dagen daarvoor was opgenomen, vlak voor zijn concert in de Ziggo Dome in Amsterdam, zal daar zeker aan hebben bijgedragen, alsmede de twee concerten. Tijdens die opname zong hij ‘Shape Of You’, dat na het weekend de eerste plaats overnam van ‘Habiba’ van Boef. Hoewel de voorsprong op ‘Habiba’ langzaam afnam, heeft ‘Shape Of You’ het uiteindelijk toch gered, ook al is het verschil tussen beide nummers minder dan 1%.
Vier weken geleden moest ‘Shape Of You’ van Ed Sheeran de eerste plaats inleveren ten behoeve van ‘Habiba’ van Boef. Daarvoor stond ‘Shape Of You’ tien weken bovenaan de Single Top 100. Met een elfde week aan kop behoort ‘Shape Of You’ nu tot de lijst met de elf grootste #1-hits allertijden, die met vijftien weken nog steeds wordt aangevoerd door ‘Que Si Que No’ van Jody Bernal. De kans dat ‘Shape Of You’ dat aantal nog gaat evenaren, achten wij echter zeer klein.

Naast ‘Shape Of You’ staat Ed Sheeran met nog tien andere nummers genoteerd:
#17 (18) Galway Girl, komende week zowel Top Song op Radio 2 als Alarmschijf op 538
#21 (20) Castle On The Hill
#45 (49) Perfect
#46 (47) Happier
#69 (68) Dive
#74 (74) What Do I Know?
#79 (76) New Man
#80 (75) How Would You Feel (Paean)
#84 (82) Barcelona
#86 (85) Supermarkt Flowers

hegemonie doorbroken

Bij ons stijgt ‘Shape Of You’ van Ed Sheeran terug naar de eerste plaats en zet zijn zegetocht voort. In de Britse hitparade echter, is Sheeran zijn eerste plaats, na dertien weken (daar kennen ze geen Boef), wel kwijt. ‘Sign Of The Times’ van Harry Styles is daar de nieuwe lijstaanvoerder. Het verschil tussen beide nummers is meer dan 3.000 exemplaren.

En als we het nu toch over de Britse hitparade hebben. Daar voert Ed Sheeran ook voor de helft de hitlijsten aan. Zijn album ÷ (Divide) blijft voor de zesde week de bovenste beste. Net als in onze albumlijst scoren the Chainsmokers met Memories… Do Not Open de hoogste eerste weeks op een derde plaats.

nieuwe hit Boef valt tegen

#13 Boef ISMO Lijpe: Wie Praat Die Gaat
      *** hoogste eerste weeks ***

Na drie weken is Boef met ‘Habiba’ (tijdelijk) zijn eerste plaats kwijt aan ‘Shape Of You’ van Ed Sheeran. Zijn album Slaaptekort weet wel stand te houden tegenover ÷ (Divide) van Sheeran (zie de Hitflits / Albumsnippers). Wellicht zag Boef het aankomen, want samen met ISMO en Lijpe scoort hij met ‘Wie Praat Die Gaat’ alweer een nieuwe hit. Maar als nieuw nummer, valt een dertiende plaats echter wel tegen.

solohit Harry Styles brengt einde 1D dichterbij

#28 Harry Styles: Sign Of The Times

Terwijl Niall Horan en Louis Tomlinson, twee van zijn maatjes in One Direction (1D) vrij snel de studio indoken, heeft Harry Styles het rustig aangedaan tijdens de (tijdelijke) pauze van de band. Harry legde zich toe op acteren en kreeg de rol van Alex in de oorlogsfilm ‘Dunkirk’, die vanaf 20 juli in de Nederlandse bioscopen is te zien.

single + album

Twee maanden daarvoor, op 12 mei, verschijnt zijn album Harry Styles. ‘Sign Of The Times’ is daarvan de eerste single en zeer goed ontvangen. Een maand later loopt de voorlopige pauze die in januari 2016 begon en die zo’n achttien maanden zou duren, af. De vraag is echter of de vier heren dan zin/tijd hebben om met elkaar verder te gaan. Zeker gezien het te verwachten succes van het album van Harry Styles, ziet dat er niet echt goed uit voor de toekomst van 1D.
Want succes heeft Harry Styles zeker. Hoewel ‘Sign Of The Times’ bij ons slechts binnenkomt op de 28e plaats, scoort hij er in de Britse hitparade zijn eerste solo #1-hit mee. Met 1D scoorde hij er vier (bij ons ééntje). Met een #1-notering voor ‘Sign Of The Times’ is Harry het eerste huidige 1D-lid die dat lukt. Wel scoorde voormalig 1D-lid Zayn Malik al in 2016 een #1-hit met ‘Pillowtalk’ (#9 bij ons).

Huidig lid Louis Tomlinson bereikte met ‘Just Hold On’’ met Steve Aoki een tweede plaats (#27 bij ons). En ‘This Town’ van collega Niall Horan kwam daar tot #9 (bij ons tot #24).
Liam Payne is nu nog het enige 1D-lid die nog geen solocarrière heeft opgestart. Payne is op 22 maart vader geworden van een zoon, dus dat zal ook nog wel even duren.

negende en tiende hit voor the Chainsmokers

#47 the Chainsmokers: The One
#72  the Chainsmokers: Break Up Every Night

Memories … Do Not Open, het debuutalbum van the Chainsmokers komt binnen op de derde plaats van de Album Top 100. Tegelijk maken twee tracks van het album ook hun opwachting in de Single Top 100. ‘The One’, binnen op #47,  is uitgebracht als promotiesingle, ‘Break Up Every Night’ blijkt de populairste track van het album te zijn.

tien hits voor the Chainsmokers

Wie had dat drie jaar geleden verwacht toen Andrew Taggert en Alex Pall, ofwel the Chainsmokers, een eerste hit scoorden met ‘#SELFIE’ (#12 in 2014). Daarna hoorden we ruim een jaar niets van hen.
Begin 2016 kwamen ze terug met ‘Roses’ feat. Rozes (#18) en met ‘Don’t Let Me Down’ feat. Daya (#5) scoorden ze hun eerste top 10-hit. ‘Closer’ feat. Halsey bereikte even later de eerste plaats. Er volgden twee kleinere hits, maar met ‘Paris’ (#4 in 2017) en ‘Something Just Like This’ met Coldplay (#6), zijn die snel vergeten.

Anne-Marie komt met album

#59 Anne-Marie: Ciao Adios

In oktober 2016 debuteerde de Britse zangeres Anne-Marie met het nummer ‘Alarm’ dat elf weken genoteerd stond met een 55e plaats als hoogste notering. Toen dachten we nog, leuk. Dat zij meer in haar mars heeft, bleek kort daarna toen ze de vocalen voor haar rekening nam van ‘Rockabye’ van Clean Bandit feat. Sean Paul. Wereldwijd werd het een grote hit met een eerste plaats in zo’n twintig hitlijsten, waaronder de Single Top 100.

Met ‘Ciao Adios’ zet de net 26-jarige Anne-Marie Rose Nicholson (op 7 april was ze jarig) een nieuwe stap richting zelfstandige zangeres. Het nummer zal, net als ‘Alarm’ komen te staan op haar debuutalbum, waaraan ze hard werkt.

Jonna Fraser voor het eerst in het Engels

#85 Yellow Claw feat. Moksi & Jonna Fraser: Open

Al bij de release van Los Amsterdam van Yellow Claw, viel ‘Open’, de track feat. Moksi & Jonna Fraser op. Niet in de laatste plaats omdat Fraser in het Engels zingt. Op ‘Open’ debuteert het dj-duo Moksi, dus tijd voor een korte kennismaking.

Moksi maakt een crossover tussen diverse genres als UK bass, garage, deep house en een beetje EDM. De naam Moksi, Surinaams voor ‘gemengd’, symboliseert deze genres. Moksi bestaat sinds 2015 en wordt gevormd door Sam O Neall (= Samir Ait Moh) en MC DMC (= Diego Stijnen), beide uit Limburg. Je kunt ze herkennen aan dezelfde outfits, met een herkenbaar hoedje.

De verdeling tussen de twee is: Sam doet de melodieën en de arrangementen, Diego doet de ritmes en de soundkeuze. Tijdens hun eerste set in 2015 op Tomorrowland dachten velen dat Nils van Yellow Claw achter Moksi zat. Wel brengt Moksi hun materiaal uit op het label Barong Family, opgericht door Yellow Claw.

Location doet Khalid terugdenken aan verliefd zijn

#90 Khalid: Location

In de vijfde week stijgt het album American Teen van Khalid naar de 81e plaats. Hoogste plaats tot nu toe: #75, op 18 maart, de week van binnenkomst. Maar met een hit in wording voor ‘Location’ zou die hoogste plaats zo maar eens kunnen worden overtroffen.
Over de totstandkoming van ‘Location’ zegt de 19-jarige Khalid Robinson: “’Location’ is een nummer dat vanuit het niets tot me kwam. Nadat de beat er was, kwam de tekst als vanzelf. De akkoorden deden me terugdenken aan het begin van een relatie, het stadium van verliefd zijn.”

BKO neemt het heft in handen

#96 BKO feat. Jairzinho & Sevn Alias: Mattaboy

Na vier ‘gastrollen’ op nummers van Sevn Alias, Childsplay en Jairzinho (2x), is de hoofrol op ‘Mattaboy’ voor BKO zelf. Brian Oduro, zoals hij echt heet, krijgt daarbij wel hulp van Jairzinho & Sevn Alias, die de features verzorgen.

Overigens vinden we wel dat BKO c.s. met 'Mattaboy' een beetje leentje buur hebben gespeeld bij ‘Boombastic’ van Shaggy (#4 in 1995), getuige ‘het woord ‘fantastic’ op de melodie van ‘Boombastic’.

Albumflitsen voor week 15 - 15 april 2017

Met 0,67% voorsprong op ÷ (Divide) van Ed Sheeran, houdt Slaaptekort van Boef net stand op #1. (zie de Hitflits) Zal het Ed Sheeran volgende week alsnog lukken om de eerste plaats over te nemen? Wij denken het niet. We verwachten zelfs dat het album van Boef nog wel een weekje op de eerste plaats blijft staan.

Wel zijn er twee albums die ook op die eerste plaats azen. Allereerst Jonathan, het debuutalbum van Jonna Fraser. Maar meer kans geven we Damn. van Kendrick Lamar. Beide albums worden sinds vrijdag flink gedownload en gestreamd (1,2 miljoen voor Jonathan tegenover 1,8 miljoen voor Damn.), maar Slaaptekort van Boef doet het met ruim 3,5 miljoen streams toch stukken beter. Zeker is wel dat van beide acts diverse tracks een notering zullen krijgen in de Single Top 100. Vrijdag weten we het! Nu over naar de nieuwe noteringen van deze week.

#6 Deep Purple: Infinite
Na Now What! (#12 in 2013), het voorlaatste studioalbum van de Britse rockgroep Deep Purple, verschenen er in 2014 en 2015 alleen maar live albums van de groep. Maar in 2016 doken Ian Paice (drums), Ian Gillan (zang), Roger Glover (bas), Steve Morse (gitaar) en Don Airey (toetsen) samen met producer Bob Ezrin (Alice Cooper, Kiss, Pink Floyd), de studio in. Het resultaat is hun twintigste studioalbum Infinite, dat ‘eindeloos’ betekent, op. Infinite, binnen op de zesde plaats,  is het zevende top 10-album voor de groep. Over een kleine twee maanden, op 2 juni, staat Deep Purple in de Ziggo Dome in Amsterdam.

#7 Ladies of Soul: Live At The Ziggo Dome 2017
Wat op Valentijnsdag 2014 begon als een eenmalig concert in de Ziggo Dome van vijf zangeressen (Trijntje Oosterhuis, Edsilia Rombley, Glennis Grace, Berget Lewis en Candy Dulfer), is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks zangfestijn met (inter) nationale gasten. Dit jaar waren de gasten tijdens de concerten op 10, 11 en 12 februari Frank McComb (van Buckshot LeFonque), Alain Clark en Oleta Adams. Het album  Live At The Ziggo Dome 2017 komt binnen op de zevende plaats. De DVD pakt in navolging van de eerste drie, de eerste plaats in de DVD Music Top 30.

#11 Mister and Mississippi: Mirage
Het eerste dat ons opviel bij het optreden dat Mister and Mississippi afgelopen week gaf in De Wereld Draait Door, was dat zangeres Maxime Barlag geen hoed meer droeg. Maar naast een gedaantewisseling is ook de stijlmuziek van de band veranderd.

stoppen

Na het verrassende debuutalbum Mister And Mississippi (#6 in 2013) en het moeilijk tweede album We Only Part To Meet Again (#3 in 2015), kwam de band in een achtbaan terecht, niet alleen muzikaal, maar ook persoonlijk. Toen de band dan ook wilde beginnen aan het derde album, was ze op. Er is zelfs even overwogen om te stoppen.
Maar ergens heeft Mister and Mississippi zichzelf opnieuw uitgevonden. Daarvoor trok de Utrechtse band zich een paar maanden terug in Kytopia in Utrecht. Daar vond de band onder leiding van producer Simon Akkermans de weg weer omhoog. Volgens zangeres Maxime ‘voelde het nieuwe geluid als een verademing’. Het folkelement uit de beginjaren maakt op Mirage plaats voor meer nadruk op elektronica en zweverige synthesizerpartijen, geïnspireerd door indie en dreampop.

#14 de Fellas: Lang Leven De Flex
We dachten eerst even te maken te hebben met een verlate carnavalsplaat waarop de flexwet wordt bezongen. Maar nee, de Fellas is een rapperscollectief uit Amsterdam-Zuidoost, bestaande uit Eves Laurent, Geechi, Spens, Brasco, Frsh en Getit, die elkaar al van kinds af aan kennen. Aan het album leverden BKO, Hef, LouiVos, Jay Boogz, Sligg en Blow gastbijdragen. Lang Leven De Flex van de Fellas is uitgebracht op het label HighPaidFellas (HPF).

#15 Rowwen Hèze: De Liefde, De Muziek, De Herinnering
Tot en met 24 juni speelt Toneelgroep Maastricht in het hele land de voorstelling ‘Pinkpop’. Het liefdesverhaal dat opgevoerd wordt, speelt tegen de achtergrond van het Pinkpopfestival, met beeldmateriaal uit het rijke Pinkpopverleden.
Het album De Liefde, De Muziek, De Herinnering van de Limburgse band Rowwen Hèze, vormt de soundtrack van deze voorstelling. Dit jaar is het 25 jaar geleden dat Rowwen Hèze landelijk doorbraak, na een optreden op Pinkpop.

#16 Father John Misty: Pure Comedy
Onder zijn eigen naam bracht de Amerikaanse folkzanger Joshua Tillman acht folkalbums uit en drumde hij vier jaar bij Fleet Foxes. Sinds 2012 noemt hij zich Father John Misty, een naam die hij aannam na zijn eerste ervaring met LSD. In 2015 verscheen onder die naam het album I Love You, Honeybear, dat de 27e plaats bereikte. Was dat album nog geschreven voor zijn vrouw Emma, Pure Comedy is voor ons allemaal bestemd. Het album gaat over de zoektocht van de mens naar zingeving in een zinloos bestaan.

#17 Joey Bada$$: All Amerikkkan Bada$$
Het lijkt of Jo-Vaughn Virginie Scott, ofwel Joey Bada$$, met All Amerikkkan Bada$$, graag met spelling speelt. Het middelste woord, Amerikkkan, bevat drie K’s in plaats van één. Dat woord is echter geen idee van hem zelf, maar refereert naar de mixtape AmeriKKKan Korruption van Capital Steez, één van de oprichters van het gelijknamige label.

Courtney Jamal Dewar Jr., echte naam van Capital Steez, pleegde op 23 december 2012 zelfmoord. Naast zijn labelbaas, was Dewar Jr. één van de vrienden van Joey Bada$$. De titel All Amerikkkan Bada$$ is dus een eerbetoon en geen flauwe spellingsgrap.

#20 Joep Beving: Prehension
Meer dan 60 miljoen keer zijn de tracks van Solipsism, het debuutalbum van de Nederlandse pianist Joep Beving gestreamd. Beving (Doetinchem, 1976) moest na een jaar conservatorium stoppen vanwege rsi. Na het conservatorium studeerde hij bedrijfskunde, kreeg een baan bij een reclamebureau, liep bijna een burn-out op en besloot toen dat te doen waar hij blij van werd: pianospelen.
De composities van Joep Beving duren gemiddeld vier minuten, niet echt standaard voor een klassiek werk. Toch weet hij veel mensen te enthousiasmeren om verder te kijken. Beving haalt de klassieke muziek uit de academische sfeer. Hij doet geen concessies, maar maakt vooral muziek waarin hij zelf gelooft, ook al vind hij zelf dat hij een slechte pianist is. Zijn tweede album Prehension is uitgebracht op het vermaarde Duitse klassieke platenlabel Deutsche Grammophon. Eind juni staat Beving op het festival ‘Down The Rabbit Hole’ in Beuningen.

#56 Orchestra Baobab: Tribute To Ndiouga Dieng
Vijftien jaar geleden, in 2002, hoorden we voor het eerst van het uit Dakar, Senegal afkomstige Orchestra Baobab. Het orkest scoorde toen een hit met ‘Hommage à Tonton Ferrer’ feat. Ibrahim Ferrer with Youssou N’Dour (#96), afkomstig van het album Specialist In All Styles (#61).
Het orkest dat Afro-Cubaanse muziek speelt, bestond tussen 1964-1987 en pakte de draad weer op in 2001. In 2007 verscheen het album Dakar, dat onze albumlijst niet haalde. Beter vergaat het Tribute To Ndiouga Dieng, dat binnenkomt op de 56e plaats en waar drie jaar aan is gewerkt. Ndiouga Dieng was één van de originele zangers van het orkest, die op 10 november 2016 op 69-jarige leeftijd overleed aan een slepende ziekte. Zijn zoon Alpha zingt mee op het album. Op 7 mei komt het orkest spelen in de Lantarenvenster in Rotterdam.

#64 Future Islands: The Far Field
The Far Field is al het vijfde album van de Amerikaanse indieband Future Islands, maar pas het eerste dat echt internationaal aanslaat. Toch vreemd als je weet dat het trio, origineel uit Greenville in North Carolina muziek maakt dat vergelijkbaar is met bands als Editors en New Order, die wel miljoenen verkopen. Op 13 en 14 november komt Future Islands naar Paradiso in Amsterdam voor een optreden.

#69 René Schuurmans: Goud
Voor een gouden album moet je sinds 1 juli 2016 meer dan 20.000 exemplaren verkopen of moeten de tracks meer dan 3 miljoen keer zijn gestreamd. Dat aantal heeft Goud van René Schuurmans nog lang niet bereikt. Toch koos Schuurmans voor de titel goud. René: “Voor mij is het goud. Ik heb er een hoop tijd en energie en m’n ziel en zaligheid in gestoken en het is voor een artiest ook heel belangrijk om telkens met iets nieuws en iets moois te komen waar je trots op kunt zijn.” Goud is een verzamelalbum met nummers die Schuurmans sinds 2012 uitbracht, waaronder vijf hits.

het is niet alles goud wat er blinkt

Goud blijkt een favoriete (deel) titel te zijn, want ook rapper Dopebwoy waagt zich daaraan met zijn album Nieuw Goud (op #63). Daarnaast voert Gouden Plaat van hiphopper Jairzinho al twee weken de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums, aan. De populairste ‘Goud’-albums zijn Love Over Gold van Dire Straits (in 1982) en 28 Golden Greats (in 1983)  en Gold (in 1993), beide van BZN. Alle drie albums haalden niet alleen de eerste plaats, ze werden ook (meervoudig) goud!

#100 Bethel Music: Star-Light
De nummers voor Star-Light zijn vastgelegd gedurende een tournee van twee weken in oktober 2016 van Bethel Music met gastzangeres Francesca Battistelli. Het is het eerste live album van Bethel Music, een groep van tien zangers en zangeressen die liefdesliedjes zingen voor God.