vrijdag 21 april 2017

Hitlits: Boef houdt album Kendrick Lamar van de eerste plaats; single Ed Sheeran twaalfde week aan kop

De afgelopen week hadden we verwacht dat de strijd om de eerste plaats in de Album Top 100 zou gaan tussen Kendrick Lamar met Damn. en Jonna Fraser met Jonathan, waarbij Lamar de meeste kans had. Het laatste is bijna uitgekomen, van het eerste was geen sprake. Lamar en Fraser zaten relatief gezien, mijlen ver van elkaar verwijderd. Geen #1 voor Lamar, maar ook niet voor Fraser.

Het is namelijk weer Boef die met zijn album Slaaptekort net iets beter verkoopt dan de #2, Damn. van Kendrick Lamar. Staat Fraser dan op een derde plaats? Ook dat niet, want daar staat ÷ (Divide) van Ed Sheeran. Daarna komt The Search of Everything van John Mayer en dan pas, op een vijfde plaats, Jonathan van Jonna Fraser met een afstand van ruim 50% tot Slaaptekort.

Met een tweede plaats is Damn. van Kendrick Lamar wel zijn bestgenoteerde album. Tot nu toe kwam hij niet hoger dan de negende plek, twee keer zelfs, voor To Pimp A Butterfly (in 2015) en Untitled Unmastered (in 2016). Twaalf  tracks van Damn. krijgen ook een notering in de Single Top 100 (zie daar).

ALBUM TOP 5

1. (1)   Boef: Slaaptekort (vijfde week op #1)
2. EW  Kendrick Lamar: Damn. (op bijna 5%)
3. (2)   Ed Sheeran: ÷ (Divide)
4. EW  John Mayer: The Search of Everything
5. EW  Jonna Fraser: Jonathan

Over naar de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#16 DJ Paul Elstak: B2B presents DJ Paul Elstak
#25 Sue The Night: Wanderland
#37 Soundtrack: The Fast & The Furious 8 – the Album
#44 Candy Dulfer: Together
#82 Jeangu Macrooy: High On You
#95 Playboi Carti: Playboi Carti, 21-jarige Amerikaanse rapper
#97 Adrian Borland: Beautiful Ammunition

Vorig weekend was het Pasen. Traditiegetrouw komen daarna albums met uitvoeringen van de Mattäus Passion de albumlijst binnen. Dit jaar is dat er eentje:
#59 Ton Koopman / the Amsterdam Baroque Orchestra & Choir: Johann Sebastian Bach – Matthäus Passion, album uit 1993 dat nu voor de zevende keer op herhaling gaat. Hoogste plaats, de 26e, in 1994.

SINGLES

Een teleurstellende achttiende plaats was er begin maart voor ‘Je Gaat Zo Dik’, een nieuw nummer van Lil’ Kleine. ‘Alleen’, zijn nieuwe single en voorloper van zijn tweede album, doet het deze week met een derde plaats stukken beter. Een andere Nederlandse hiphopper en een Britse singer-songwriter doen het echter nog beter deze week. Dat zijn ‘Habiba’ van Boef (op #2) en ‘Shape Of You’ van Ed Sheeran (op #1). ‘Shape Of You’ staat voor de twaalfde week op de eerste plaats staat en dat zou zonder de tussenkomst van Boef vijftien weken geweest zijn, een evenaring van het record van ‘Que Si Que No’ van Jody Bernal uit 2000.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Ed Sheeran: Shape Of You (twaalfde week op #1)
2. (2)   Boef: Habiba (op bijna 6%)
3. EW  Lil’ Kleine: Alleen
4. (4)   Clean Bandit feat. Zara Larsson: Symphony
5. (5)   Jason Derulo feat. Nicki Minaj & Ty Dolla $ign: Swalla

In de twaalfde week stijgt ‘Despacito’ van Luis Fonsi feat. Daddy Yankee van de 22e naar de 7e plaats. Sinds afgelopen maandag is er een remix van het nummer verschenen, waarop Justin Bieber te horen is. Eigenlijk hebben we hier dus te maken met een nieuw nummer, maar dat wordt helaas niet zo geregistreerd.

Met Damn. pakt Kendrick Lamar niet alleen de eerste plaats in de Album Top 100. De twaalf populairste tracks van het album krijgen ook een notering deze week:
#16 (39) Humble.
#31 DNA.
#42 Loyalty., feat. Rihanna
#44 Element.
#54 Yah.
#56 Feel.
#58 Love., feat. Zacari
#60 Xxx. feat. U2
#67 Pride.
#69 Blood.
#72 Lust.
#85 Fear.
Alleen ‘Duckworth’ en ‘God.’ hebben het (nog) niet gehaald. De nummers staan in de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100, op een 103e respectievelijk 111e plaats.

Slechts vier tracks van het album Jonathan van Jonna Fraser krijgen een notering:
#41 Party, feat. Ronnie Flex
#45 (66) Niks Nieuws, feat. Jayh & Sevn Alias
#75 Lover & Best Friend
#79 Lange Weg feat. Kevin
Daarnaast staat Fraser ook nog met ‘Open’ genoteerd (op #95 van #85) van Yellow Claw feat. Moksi.

En dan hebben we nog drie overige eerste weeks noteringen:
#76 Lijpe & ISMO: Met Zjnoen Opstaan
#82 Maggie Lindeman: Pretty Girl (Cheat Codes x CADE remix)
#96 Armoowasright feat. Justice Toch: Laden

Morgen is de tiende Record Store Day (RSD), de achtste in Nederland. Je kunt dan bij zo’n honderd platenzaken in het land terecht voor niet minder dan 500 bijzondere vinylplaten. Daarnaast treden ruim 150 muzikanten op, waaronder Jett Rebel, dit jaar de ambassadeur van RSD. We gaan eens even rondkijken en daarna gooien we ons, misschien wel met een aangekocht muziekje op de achtergrond, op de Megaman en de albumsnippers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten