zondag 23 april 2017

Albumsnippers bij week 16 - 22 april 2017

Opnieuw weet Boef iedereen van zich af te houden, waardoor zijn album Slaaptekort voor de vijfde week de Album Top 100 aanvoert. De rest zal het dus met een lagere positie moeten doen, ook niet verkeerd natuurlijk. Buiten een tweede plaats voor Damn. van Kendrick Lamar zijn dat de volgende albums. 

#4 John Mayer: The Search of Everything
Er is een nieuwe trend. Voordat muzikanten met een heel album komen, brengen ze eerst 1 of 2 EP’s uit. Zo bracht John Mayer in januari de EP The Search of Everything Wave One en een maand later de EP The Search of Everything Wave One Two uit, beide uitsluitend digitaal. Vorige week verscheen het volledige album, The Search of Everything, zowel digitaal als fysiek. Aan het album, zijn zevende, werd onder andere meegewerkt door Al Jardine (zanger en medeoprichter van the Beach Boys) met zijn zoon Matt en zangeres Sheryl Crow.

De trend is inmiddels ook opgepakt door andere artiesten, waaronder onze eigen Bløf. Afgelopen vrijdag verscheen hun EP Aan 2, met vier nummers van het album Aan dat op 19 mei verschijnt. Een maand daarvoor verscheen de EP Aan 1.

#5 Jonna Fraser: Jonathan
Na vier EP’s, waarvan Goed Teken (#11) en Blessed (#1), beide in 2016, een notering kregen, komt Jonna Fraser nu met een volwaardig album, Jonathan. De titel verwijst naar zijn volledige voornaam. Aan het album dat geproduceerd is door Project Money, Spanker en Soundflow, werkten Youngbaekansie, Jayh, Sevn Alias, Kevin, Jandro, Murda, Ronnie Flex, Jiggy Djé en Eves Laurent mee. Vier van de vijftien tracks krijgen ook een notering in de Single Top 100. Overigens staan de nummers van de genoemde EP’s niet op het album, zoals wel bij John Mayer.

#16 DJ Paul Elstak: B2B presents DJ Paul Elstak
Sinds zeven jaar heeft DJ Paul Elstak weer een top 30-hit te pakken. Dat doet de 51-jarige Paul Roger Elstak met het nummer ‘Kind Van De Duivel’ van Dr Phunk feat. JeBroer, deze week op #28. Het nummer staat met nog 43 andere nummers op het dubbelalbum B2B presents DJ Paul Elstak. Daaronder nieuwe versies van zijn grote hits als ‘Luv U More’ en ‘Rainbow In The Sky’, maar ook remixen van onder andere ‘De Feesttent’ van Kraantje Pappie.

#25 Sue The Night: Wanderland
Nog twee keer, op vrijdag 28 april en vrijdag 26 mei, treedt Sue the Night op als huisband van De Wereld Draait Door. Daarna zit het seizoen er op en neemt in september een andere band het stokje van hen over.
In navolging van onder andere Typhoon, Lucas Hamming en the Kik, heeft het maandelijkse optreden als Huisband van DWDD de band van de 33-jarige zangeres Suus de Groot geen windeieren bezorgd. Na Mosaic (#35 in 2015) is Wonderland het tweede album van Sue the Night. Het album zou al eerder uitkomen, maar vanwege gedoe met andere labels is het verlaat.

#37 Soundtrack: The Fast & The Furious 8 – the Album
In het eerste weekend heeft de film ‘The Fast & The Furious 8’ wereldwijd 532 miljoen dollar opgebracht, dat is 3 miljoen meer dan ‘Star Wars: The Force Awakens’ uit 2015. In ons land hebben meer dan 325.000 mensen de film gezien, dat zo’n 5,2 miljoen Euro in het laadje bracht.

Na The Fast & The Furious 6 (77 in 2013) en Furious 7 (#39 in 2015), is The Fast & The Furious 8 – the Album het derde album dat bij ons een notering krijgt. Op deze achtste soundtrack zijn het vooral rap en hiphopnummers van onder andere Young Thug 2, Lil Uzie Vert en G-Eazy.

#44 Candy Dulfer: Together
Candy Dulfer, maar die is toch van Ladies of Soul? Ja dat klopt, al vier jaar doet zij samen met de zangeressen Trijntje Oosterhuis, Edsilia Rombley, Glennis Grace en Berget Lewis de Ladies of Soul concerten. Daarbij zul je Candy niet vaak horen zingen, want in eerste instantie speelt ze vooral altsaxofoon.

Saxofoon spelen doet de 47-jarige Candy al jaren. Op haar elfde maakte ze samen met haar vader, saxofonist Hans Dulfer, haar eerste plaat. In 1989 brak ze wereldwijd door met het nummer ‘Lily Was Here’ met David A. Stewart van the Eurythmics, een #1-hit bij ons.
‘When I want sax, I call Candy’, is een uitspraak van Prince, want Candy Dulfer speelde vaak met hem. Op haar album Together staat het nummer ‘Out Of Time’, dat haar persoonlijke ode is aan Prince, die afgelopen vrijdag, 21 april, precies een jaar geleden overleed aan de sterke pijnstiller Oxycodone.

Eigelijk had Together, het eerste album sinds Crazy (#30 in 2011), al in november 2016 moeten verschijnen, maar dat paste niet. Want tegelijk met de release van het album startte haar nieuwe wereldtournee.


#82 Jeangu Macrooy: High On You
Jeangu Macrooy (23), geboren in Paramaribo, Suriname, kreeg op jonge leeftijd een gitaar van zijn ouders, waarna hij verknocht raakte aan muziek. Onder de naam Between Towers bracht hij samen met zijn broer Xillan enkele singles uit. Jeangu studeerde een tijdje aan het Conservatorium van Paramatibo, maar kon zich niet specialiseren in de richting ‘songschrijven’, dat hij juist graag wilde.

naar Nederland

In 2014 vertrok Jeangu naar Nederland, vestigde zich in Enschede, waar hij verder studeerde aan het Conservaotorium. In april 2016 bracht hij de EP Brave Enough uit, en werd benoemd tot 3FM Serious Talent. Na een nominatie vorig jaar voor een Edison in de categorie ‘beste nieuwkomer’, won hij deze maand wel de Popprijs Overijssel. High On You is geproduceerd door Perquisite.

#95 Playboi Carti: Playboi Carti
Uit Altlanta, Georgia, komt de 20-jarige Jordan Carter, die zich een tijdje Sir Cartier noemde, maar tegenwoordig Playboi Carti heet. Nadat een fan van zijn nummers een mixtape had gemaakt en die online zette, is het snel gegaan. Playboi Carti is geen echt album, maar een mixtape met vijftien nummers.

#97 Adrian Borland: Beautiful Ammunition
Bij zijn leven scoorde hij nooit een notering. Niet met zijn band the Sound, maar ook niet solo. Adrian Kelvin Boreland was een Britse muzikant, die na zijn carrière als zanger van the Sound (1979 – 1987), in ons land zijn eigen band Adrian Borland and the Citizens startte. Als Adrian Borland bracht hij vijf soloalbums uit. Na veertien jaar te hebben geleden aan depressies, nam hij zichzelf op 26 april 1999 van het leven. Adrian Boreland was slechts 41 jaar.

alleen in Nederland

Beautiful Ammunition was in 1994 zijn derde soloalbum, uitgebracht als Adrian Borland. Dat het album nu binnenkomt in de Album Top 100, is omdat het album op vinyl is verschenen. Deze dubbelelpee is alleen in ons land utigbracht op het label Sounds Haarlem Likes Vinyl. De elpee is binnengekomen op de tweede plaats van de Vinyl 33.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten