vrijdag 23 juni 2023

Hitflits: Nederland eerste land waar In Times New Roman... van QOTSA nummer 1 komt

Hoger dan de eerste plaats kun je niet komen. Die bereikte de Amerikaanse rockband Queens of the Stone Age al in 2017 met hun album Villains. Maar het is natuurlijk nog mooier als het je nog een keer lukt. En dat is deze week het geval met In Times New Roman..., hun achtste studioalbum. Dat slaat zelfs een dubbelslag, want het komt binnen op de eerste plaats van de Album Top 100 én Vinyl 33.
 
Nederland vooraan
 
We hebben nog niet alle weeklijsten gezien, maar vooralsnog is Nederland het enige land waar dit album de eerste plaats haalt. En dat dankt de band mede aan hun optreden, vorige week zaterdag op Pinkpop in Landgraaf. Meer over Pinkpop noteringen onder ‘Pinkpop noteringen’.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Queens of the Stone Age: In Times New Roman... (86) *** eerste week op 1 ***
2. (1)   Niall Horan: The Show (54), op 42,91%
3. (10) Beyoncé: Renaissance (6)
Wat wil je ook met 2 uitverkochte concerten van Queen B in de Amsterdam ArenA
4. (2)   Harry Styles: Harry’s House (17)
5. EW  Lukather: Bridges (96)
 
Met zijn vorige albums kwam hij nooit hoger dan de 21e plaats, dat was in 2021 met I Found The Sun Again. Maar met Bridges, zijn negende studioalbum, knalt Steve Lukather binnen op de vijfde plaats. Dat is niet zonder reden, want aan het album werkten Joseph Williams, David Paich, Simon Philips, Leland Sklar en Shannon Forest mee. De eerste drie zijn (oud) leden van Toto, waarvan Lukather zelf de zanger is. De andere twee tourden veel met Toto.
Eigenlijk is Bridges dan ook een Toto album. Vanwege een rechtzaak in 2018, tegen the Toto Corporation (= Lukather en Paich), wordt er echter geen nieuwe muziek (meer) uitgebracht onder de naam Toto. De rechtzaak, aangespannen door Susan Porcaro-Goings, de weduwe van Jeff Porcaro (drummer van Toto tot 1992), draaide om de legacy van Jeff Porcaro als Toto-lid.
 
Susan Porcaro-Goings beweerde dat ze minder royalties betaald kreeg dan dat waar ze recht op heeft. De rechter gaf haar gelijk, waardoor the Toto Corporation nu 5% moet afdragen van alles wat Toto oplevert. Daarnaast moesten Lukather & Paige ook nog de kosten van de rechtzaak, zo’n miljoen dollar, betalen.

einde Toto?
 
In het muziekblad Rolling Stone zei Steve Lukather er in april van dit jaar het volgende over: “As Toto will never record another studio album, this is as close as we will get.” En wat volgens hem misschien nog wel erger is, ‘de rechtzaak heeft een wig gedreven tussen Toto en Steve Porcaro, (broer van Jeff en keyboardspeler bij Toto tot 2019 ), dat het einde van Toto kan betekenen.
 
3js
 
De Mooie Tijden van de 3js liggen al ruim 5 jaar achter het trio. Toen wisten ze langer dan 3 weken de aandacht vast te houden met een album, Nu hield het in 2018 10 weken vol. De Aard Van Het Beest, nummer 1 in 2020, stond slechts 3 weken genoteerd. Maar Mooie Tijden, vorige week op nummer 3, is al na één week volledig verdwenen.
 
Kijken we naar de andere nieuwe albums:
#6 the Teskey Brothers: The Winding Way (85)
#19 Gunna: A Gift & A Curse (0)
#38 Pet Shop Boys: Smash – The Singles 1985 – 2020 (100)
#55 Ben Howard: Is It? (56)
 
#79 Coldplay: Prospekt’s March EP (100)
In 2008 verschenen de 8 nummers van deze EP al op een cd. Omdat het destijds als bonus-cd bij het album Viva la Vida or Death and All His Friends zat, kreeg het geen aparte notering. Vorige week verscheen de EP opnieuw, nu op vinyl. Vinyl is hot én prijzig, maar gaat als warme broodjes over de toonbank. Een vijfde plaats in de Vinyl 33 helpt deze week mee aan de notering op 79.
 
Pinkpop noteringen
 
#1 EW Queens of the Stone Age: In Times New Roman...(86), zaterdag
#2 (1)  Niall Horan: The Show (54), vrijdag
#7 (3)  Goldband: Betaalbare Romantiek, zondag
#32 (32) Lil Kleine: Alleen – deed vrijdag samen met Frenna hun nummer 1 hit ‘Verleden Tijd’
#52 (42) Donnie: De Kibbelingsound (0), zondag
#67 HH P!nk: Trustfall (39), headliner vrijdag
#84 (97) RHCP: Californication (25), headliner zondag
#92 HH Niall Horan: Flicker (34), vrijdag

SINGLES
 
Na de single en de remix door DJ Outsider, is er nu ook een akoestische versie van ‘Engelbewaarder’ van Marco Schuitmaker. De 24-jarige zanger zong het nummer afgelopen dinsdag bij ‘Jinek’, samen met Q-Music dj Stephan Bouwman op piano. Ze hadden het nummer begin deze maand ingezongen voor de Foute 1500 die afgelopen week werd uitgezonden. Sinds vandaag is deze versie ook te koop en wordt al flink gedownload.
 

Die downloads tellen echter nog niet mee voor de Single Top 100 van deze week, waarvan  ‘Engelbewaarder’ voor de vijfde week de aanvoerder is. Met de akoestische versie en de vele optredens in het land, komen daar misschien nog wel een aantal weken bij. Maar de concurrentie is groot.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Marco Schuitmaker: Engelbewaarder           *** vijfde week op 1 ***
2. (3)   Libianca: People, op 1,34%
3. (2)   $hirak feat. Cristian D, Lil Kleine & Boef: Pornstar Martini
4. (4)   Dave & Central Cee: Sprinter
5. (5)   Kris Kross Amsterdam, Sofía Reyes & Tinie Tempah: How You Samba
 
Nieuw bij de bovenste tien, op nummer 9 van 14, is ‘Sliden’ van Antoon & Ronnie Flex, dat daar drie weken voor nodig had. Het duo heeft nog een hit in de Single Top 100, dat ook drie weken genoteerd staat, maar wel een stukje lager, op 76 van 74: ‘Bassline’.
 
er komt meer dan K-Pop uit Zuid-Korea
 
Na de K-Pop uit Zuid-Korea, scoort nu voor het eerst ook een dj uit dit land. Peggy Gou met ‘(It Goes Like) Nanana’ is de hoogste eerste weeks op nummer 45. Over ruim een week, op 3 juli, is Kim Min-ji, zoals ze eigenlijk heet, geboren in Incheon, Zuid-Korea, jarig en wordt ze 32 jaar.
Op haar achtste begon ze met piano spelen. Van haar zestiende tot haar twintigste studeerde ze Engels in Londen. Na zes maanden in Zuid-Korea, keerde ze terug in Londen, nu voor een studie mode. Ze studeerde af, werkte een tijdje in Londen en vertrok naar Berlijn, waar vandaan ze een carrière als dj startte.
 
De komende week kan je ‘(It Goes Like) Nanana’ van Peggy Gou bijna niet mislopen. Het nummer is de Dance Smash op 538, de Mixmarathon op Slam FM én de Megahit op 3FM.
 
1500
 
Met de Megahit is wat bijzonders aan de hand, want het is de 1500ste in de geschiedenis. Nummers die in de afgelopen 30 jaar, sinds ‘Sax-A-Go-Go’ van Candy Dulfer op 31 januari 1993, allemaal werden gekozen door de dj’s/muzieksamenstellers.

Voor één keertje mag de luisteraar dat bepalen. Een week lang, vanaf vandaag, vrijdag 23 juni, kan gekozen worden uit alle 1500 Megahits. Het nummer dat de meeste stemmen krijgt, zal de week daarop nog een keer te horen zijn als de 1501ste Megahit. Aanstaande vrijdag, even na half negen ‘s ochtends weten we het. Stemmen kan hier.

Sluiten we af met de andere eerste weeks noteringen van deze week. Dat zijn de volgende:
#58 OneRepublic: Runaway
#62 Ashafar, Josylvio & Dopebwoy: African Boy
 
#92 Davido feat. Musa Keys: Unavailable
De 30-jarige David Adedeji Adeleke, ofwel Davido, is geboren in Atlanta, Georgia, maar groeide op in Lagos, Nigeria. Na een aantal studies, vond hij zijn heil in de muziek. In 2019 werd hij door het magazine ‘New African’ uitgeroepen tot één van 100 meest invloedrijke Afrikanen. ‘Unavailable’ staat op zijn vierde album Timeless.
 
De andere artiest op ‘Unavailable’, is Musea Keys, echte naam Musa Appreciate Makamu, geboren in Giyani, Zuid-Afrika. Zoals veel muzikanten begon zijn muzikale leven in de kerk, waar hij pianist was. Hij zegt van zichzelf een allround muzikant te zijn, dus zingen, spelen, produceren, hij kan én doet het allemaal. Tijdens de 28ste Sama’s in 2022,  de Afrikaanse  muziekawards, werd zijn nummer ‘Vula Mlomo’ feat. Sir Trill & Nobantu Vilakazi bekroond in de categorie ‘Record of the Year’.

update 30 juni:
Dit weekend, het laatste van juni, is er geen Hitflits. Daarna pakken we de draad weer op, onder andere met het halfjaar overzicht.