vrijdag 18 januari 2013

Hitflits: Will.i.am & Britney Spears te sterk voor kuikentje Piep

Het was nog spannend wie de nieuwe Single Top 100 zou gaan aanvoeren. Zouden Will.i.am & Britney Spears het een vierde week worden met ‘Scream and shout’ of pakt ‘Het kuikentje Piep’ van Pulcino Pio de #1-positie? De laatste voerde de voorlopige lijst tot en met donderdag aan, maar bleek uiteindelijk toch niet sterk genoeg voor Will.i.am & Britney, want zij verkopen beter, al is het nog geen 3%.

TOP 3

1 (1) Will.i.am & Britney Spears: Scream and shout (vierde week)
2 (4) Pulcino Pio: Het kuikentje Piep
3 (2) Wildstylez feat. Neils Geusebroek: Year of summer

Twee nieuwe bij de bovenste tien: ‘Oceaan’ van Racoon, dat twee maanden geleden een weekje op #10 stond, stijgt deze week van 12 naar #8. Natuurlijk dankzij het voortreffelijk optreden, vorige week zaterdag op Noorderslag, waar ze de Popprijs 2012 wonnen. Ook het album ‘Liverpool rain’ plukt daar de vruchten van, want in de 89e week sprint het van de 17e naar de 4e plaats. Zowel in juni en juli stond het een weekje op de eerste plaats.

De tweede nieuwe in de top 10 is ‘De blauwe stier’ van Gebroeders Ko ft. Factor 12, dat in de tiende week van 19 naar #7 gaat. Ja ja, het feestseizoen is nu toch echt begonnen en dat zullen we deze week merken ook!

Zes jaar geleden scoorde hij zijn voorlaatste hit: ‘LoveStoned’ (#8 in 2007), afkomstig van het album ‘FutureSex / LoveSounds’ dat al in 2006 verscheen. Daarna werkte hij nog wel mee aan diverse singles van anderen, maar nieuw werk hoorden we niet meer van hem. Maar hij is terug, Justin Timberlake, en niet alleen, want ‘Suite & tie’ nam hij samen op met Jay-Z en is op #10 de hoogste eerste weeks van deze week.

De andere (18!) eerste weeks noteringen:
#20 Jurk!: Als ik bij jou ben [NL]
#30 3js: Bijzonder, laatste single waarop Jaap de Witte speelt als gitarist [NL]
#34 Zanger Rinus en Ronnie Ruysdael featuring Debora: Eet veel bananen [NL]
#46 Hardwell feat. Amba Shepherd: Apollo [NL]
#48 Jan Leliveld: Het gaat te snel [NL]

In de onderste helft:

#58 Anne Hathaway: I dreamed a dream (uit ‘Les Misérables’)
#59 de Alpenzusjes: Kontebonke (cover van Franky boy) [NL]
#60 Jettie Pallettie: Klepperdeklep [NL]
#65 Brigitte Nijman: Verslaafd aan jou [NL]
#67 J-son: Mr. Feelgood
#69 Lawineboys: Isabel [NL]
#73 Kensington: Home again [NL]
#74 Simone Kleinsma: Wat is mijn hart (beste zangers van Nederland) [NL]
#76 Ringo & Def Rhymz: Achter het raam [NL]
#80 Huub Hangop feat. DJ Maurice: Hobbelpaard (Nl. versie van ‘Gangnam style’) [NL]
#90 Moses and the Firstborn: I got skills [NL]
#92 Vinzzent: De liefde leeft mij [NL]
#94 MKTO: Thank you

ALBUMS

TOP 3

1 (1) Sandra van Nieuwland: And more (vierde week)
2 (4) P!nk: The truth about love
3 (23) Lavina Meijer: Philip Glass – Metamorphosis  / the hours [NL]

De stijging van het album van Lavina Meijer van 23 naar #3, dankt de Nederlandse harpiste  aan haar optreden vorige week zondag in de ‘TV Show’, waar ze voor de verkoop van meer dan 25.000 exemplaren een gouden plaat ontving. Hoogste plaats tot deze week was twee keer #4, in oktober en november 2012. Lavina is nu de hoogst genoteerde harpiste; Iris Kroes, winnares van de tweede editie van The voice of Holland, kwam met haar album ‘First’, met ook vocale liedjes, tot de vierde plaats.

De Zwitserse harpist Andreas Vollenweider scoorde zeven noteringen, waarvan twee de top 10 bereikten: 'Behind the gardens - behind the wall - under the tree' (#7) en 'Caverna magica (... Under the tree - In the cave ...)' (#60, beide in 1983.

Het is gebeurd met de rust in de Album Top 100: 19 albums verdwenen er deze week en daar krijgen we 11  eerste weeks noteringen voor terug. Daar komen ze.

Vanaf 24 april is de DVD en Blue-Ray te koop, maar nu draait de film nog in meer dan 90  bioscopen: les Misérables. In 1980 bewerkten Claude-Michel Schönberg en Alain Boubil het gelijknamige boek van Victor Hugo uit 1862 tot een musical. Het verhaal gaat over Jean Valjean die na een duister verleden besluit zijn leven te beteren, maar wiens verleden hem blijft achtervolgen. Les Misérables is in diverse talen vertaald. In 1985 volgde een Engelse, zes jaar later de Nederlandse vertaling door Seth Gaaikema. De cd van de Nederlandse versie bereikte de 19e plaats. De single ‘I dreamed a dream’ door het Nederlandse duo Chess kwam dat jaar tot #39.

Anno 2013 is er de filmversie met onder andere Hugh Jackman, Rusell Crow,Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, Sacha Baron Cohen, Frances Rufelle en Colm Wilkingson. Bij ons komt het binnen op de 14e plaats, maar in de Britse albumlijst stijgt het album zondag naar de eerste plaats. Het is daar de eerste #1-soundtrack in 15 jaar tijd, de  voorlaatste was ‘Evita’ in 1997 met in de hoofdrol Madonna.

#16 Villagers: Awayland, band van de Ierse folkzanger Conor O'Brien, aanstaande maandag is hij bij Giel Beelen op 3FM
#24 Janne Schra: Janne Schra, eerste soloalbum van voormalig Room eleven & Schradinova zangeres [NL]. Zaterdagmiddag is Janne te gast in het TROS Muziekcafé op Radio 2.
#30 Bettie Serveert: Oh mayhem!, negende album van groep uit Arnhem [NL]
#45 A$sap rocky: Long.live.A$ap, Amerikaanse rapper, echte naam Rakim Mayers
#60 Valentina Lisitsa: Live at the Royal Albert Hall, concert van Oekraïnse pianiste, opgenomen op 9 juni 2012 in Londen
#74 C2C: Tetra, Frans dj-collectief, dat vorige week optrad op Eurosonic en de Publieksaward won tijdens de EBBA’s
#75 Matt Simons: Pieces, zijn single ‘With you’ stijgt van 37 naar #16 en is afkomstig van dit album dat vorig jaar juli verscheen. ‘With you’ is komende week de 3FM Megahit.

#88 Yo la tengo: Fade, 13e album van Amerikaanse indierockband
#89 Kim Walker-Smith: Still believe – live, tweede soloalbum van Amerikaanse gospelzangeres
#96 Traumahelikopter: Traumahelikopter, garagetrio uit Groningen en Eindhoven, dat vorig weekend de zalen plat speelde op Noorderslag [NL]

Meer achtergronden van de albumnoteringen vind je vanaf nu elke zaterdag op de nieuwspagina van 3FM. Zij gebruiken dezelfde albumlijst, die z’n oorsprong kent in 1969 en even oud/jong is als de voorlopers van de huidige Single Top 100!

En natuurlijk alle informatie achter de hits in de Single Top 100 krijg je in een nieuwe Megaman, die na het schaatsweekend weer voor je klaar staat. De lijsten vind je op Dutch Charts.

dinsdag 15 januari 2013

Megaman bij week 2 – 12 januari 2013


In deze Megaman gaat Will.i.am & Britney Spears onderweg naar goud, zingt Nederlandse zangeres voor de grap kuikenliedje, krijgt Racoon eer naar werken en wint de Popprijs, komt Lisa Lois met een eigen nummer en is Matt Simons verrast door Nederlands succes. Dat en nog veel meer over eerste weeks en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Will.i.am & Britney Spears onderweg naar goud

Will.i.am & Britney Spears: Scream & shout (1)  *** derde week op #1 ***

Deze week hebben Will.i.am & Britney Spears de aanval van ‘Het kuikentje Piep’ van Pulcino Pio nog kunnen afslaan (zie onder #4). En dus staat ‘Scream & shout’ voor de derde week bovenaan de Single Top 100. Maar of ze een vierde week ook redden? Inmiddels is het nummer hard op weg naar de goudstatus = 10.000 downloads.
 Ook in de Britse hitparade is ‘Scream & shout’ inmiddels de bovenste beste. Het levert Britney haar zesde #1-hit op, de eerste sinds ‘Everytime’ in 2004. De voorlaatste #1-hit voor Will.i.am, was ‘This is love’, zijn duet met Eva Simons, dat in juli een week bovenaan stond.

geen salarisverhoging

Britney Spears zal volgend seizoen niet meer jureren in de Amerikaanse X factor. In eerste instantie zou de reden zijn, dat ze zich meer wil toeleggen op muziek, maar nu blijkt dat ze meer salaris wilde dan de $ 15 miljoen die ze voor een seizoen kreeg, ze zou $ 3 miljoen meer hebben geeist. Dat ging tv-zender Fox tever, die toch al niet tevreden was over haar jurycommentaar. Nu heeft Britney alle tijd om samen met onder andere Will.i.am te werken aan haar achtste album. Er zouden zelfs plannen zijn om weer op tournee te gaan.

Nederlandse zangeres zong voor de grap kuikenliedje in

Pulcino Pio: Het kuikentje Piep (4)            *** hoogste eersteweeks ***

Na Italië, Griekenland, Spanje en Frankrijk kunnen ook wij in Nederland niet meer om het succes van Pulcino Pio heen. Het van oorsprong Braziliaanse kinderliedje, ‘O Pintinho’ van Erisvaldo Da Silva uit 1985, werd in 2012 door Bruno Benvenuti wat aangepast, kreeg de titel Pulcino Pio en werd ingezongen door Morgana Giovannetti, dj bij Radio Globo in Rome. Die draaiden het nummer de hele zomer, waardoor het de eerste plaats bereikte van de Italiaanse hitparade.

vertalingen

De Italiaanse producer Massimiliano Moroldo hoorde de uitvoering van Morgana Giovannetti op Radio Globo. Vanwege het grote succes in eigen land kwam hij op het idee om het in meerdere talen uit te brengen. Hij deed dat samen met Bruno Benvenuti, die de Italiaanse versie had bedacht. Inmiddels zijn er al meer dan 18 versies van!

Nederlandse zangeres

Vervolgens bleek Nederland geïnteresseerd te zijn in het liedje en toen werd Nathalie Aarts (Breda, 6 november 1969) gebeld. Zij kende Moroldo nog uit de tijd dat ze nummers in zong voor Italiaanse acts en zangeres was van the Soundlovers, waarmee ze één hit: scoorde ‘Run a way’ (#21 in 1997). Nathalie, die tegenwoordig met haar dochtertje in Milaan woont, bedacht ‘Het kuikentje Piep’.

langzaam in gezongen

Ze riep voor de tekst de hulp in van oude klasgenoten van de basisschool en familieleden, want ze was inmiddels al 22 jaar uit Nederland weg en er moest wel een correcte vertaling komen. Ook filmpjes van onder andere Asterix & Obelix hielpen haar daarbij. Toen de tekst klaar was, heeft ze die heel rustig in gezongen, waarna het nummer versneld werd afgespeeld. Maar je kunt nog net horen wat ze zingt.

grap

Nathalie vond het hartstikke leuk om te doen en had dit succes niet verwacht. ‘Het was een grapje en ik weet niet wat hier verder uit gaat komen. We zien het wel’. Wel verklapte ze dat het er een vervolg komt, waarin het kuikentje wraak neemt. Waarop? Kijk daarvoor naar het hilarische clipje!

P!nk schreef ‘Just give me a reason’ aanvankelijk voor zichzelf

P!nk feat. Nate Ruess: Just give me a reason (5)

Het kan verkeren. De afgelopen jaren zijn de nummers van P!nk alleen maar beter geworden, maar werden haar hits kleiner, met een dieptepunt voor ‘Bad influence’(#88 in 2011). Opvallend dan ook dat ‘Just give me a reason’, haar duet met Nate Ruess, binnenkomt op een vijfde plaats.

‘Just give me a reason’ is geen nieuw nummer, maar staat op haar album ‘The truth about love’ (#3 in 2012 en deze week gestegen van 24 naar #4), dus de meeste fans hebben het al. Dat het nummer de afgelopen week Alarmschijf was heeft wel enige invloed, maar het aantal keren dat een nummer op de radio te horen is, telt niet mee voor de Single Top 100, dit in tegenstelling tot andere hitlijsten. Dus misschien is het gewoon een goed nummer. Het is haar negende top 10-notering, inclusief de #2-notering voor Marmelade’ in 2001, dat ze  maakte met Christina Aguilera, Mya en Lil’ Kim.

duet

Van oorsprong was ‘Just give me a reason’ een nummer dat P!nk voor zichzelf had bedacht. Maar tijdens de schrijfsessie met Jeff Bhasker, haar producer, vond ze dat iemand anders het nummer met haar moest zingen. Daarop vroeg ze Nathaniel Joseph Ruess (Nate Ruess), zanger van Fun., die dat direct zag zitten.

David Bowie komt met nieuw werk, maar zal niet meer optreden

David Bowie: Where are you now? (9)

In 2008 verschenen live opnames van een optreden in Santa Monica in 1972. In 2010 een special edition van ‘Station to station’, een album uit 1976 en ‘A reality tour’, registratie van optredens uit november 2003 in Dublin. Weinig rock ’n roll dus de afgelopen jaren voor David Robert Jones, popzanger David Bowie, want het was alleen maar oude wijn in nieuwe zakken dat we te horen kregen.
 Maar daar komt op 17 maart verandering in, als Bowie het album ‘The next day’ uitbrengt, waar hij twee jaar aan heeft gewerkt. De eerste single ‘Where are we now?’, is overal goed ontvangen en scoort bij de Britten een 6e plaats en bij ons een 9e. Het is zijn 38e hit en 18e top 10-notering en eerste nieuwe werk sinds ‘Slow burn’, #69 in 2002.

geen optredens meer

Of het bij ‘The next day’ zal blijven, is nog maar afwachten. Waar de fans echter (voorlopig) niet op moeten rekenen, zijn optredens van hun idool. Tony Visconti, zijn producer verklaarde afgelopen weekend dat die er niet meer komen, nooit meer. Visconti: “'Hij [David Bowie] is er rotsvast van overtuigd dat hij nooit nog live zal optreden. Wanneer één van de mannen in de studio vroeg: Damn, hoe gaan we dit allemaal live doen?', antwoordde Bowie: ‘Dat gaan we helemaal niet doen’. Hij maakte er een punt van dit regelmatig te herhalen.”

Voor het geld hoeft hij niet te doen, want in 2010 kreeg hij een vooruitbetaling van $ 11 miljoen voor zijn autobiografie, die nog moet verschijnen.

Racoon krijgt eer naar werken en wint de Popprijs 2012

Racoon: Oceaan (12)

Doe maar, Gers Pardoel, Bløf en zelfs the Golden earring werd genoemd als mogelijk winnaar van de Popprijs, die jaarlijks wordt uitgereikt tijdens Noorderslag. Voor velen was het dan ook een verrassing toen juryvoorzitter Hans Kosterman (BV Pop/FNV Kiem) het rapport van de jury voorlas, waaruit al snel de naam Racoon naar voren kwam.

Uit het juryrapport: “Geen andere Nederlandse band of artiest heeft zich in 2012 zo goed gemanifesteerd als Racoon. In juni 2012 behaalde hun laatste album de eerste plaats in de albumlijsten, meer dan een jaar nadat de plaat was verschenen. De jury vindt het bijzonder om met een plaat zo lang succes te hebben, helemaal zonder steun van grote platenmaatschappijen.”
 Toen het gordijn opging werd de band, die dit jaar haar 15-jarig jubileum viert, traditioneel bekogeld met bier (niemand weet waarom, maar ooit is dat ontstaan). Zanger Bart van der Weide, die al sinds 26 november wist dat zijn band de prijs zou winnen,  kon dat nog wel waarderen ‘leuk om stout te zijn’. Maar toen de band eenmaal was begonnen met het optreden en ze ‘Oceaan’ (een zeer gevoelig liedje) brachten en het bier bleef komen, ging dat snel over. ‘Stop nu maar eens, als je onze muziek niet kunt waarderen, donder dan maar op’.

De Popprijs die sinds 1986 wordt uitgereikt, gaat naar een artiest of band die het afgelopen jaar een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de popmuziek. De prijs is een beeldje, gemaakt door Theo Mackaay, en een cheque van € 10.000,--.

The Voice kids editie 2 – the blind auditions (3)


Van de zes nummers uit de eerste twee blind auditions is al na twee weken geen één overgebleven. Daarnaast halen van de 3 nummers die gedownload konden worden na de derde blind audition, 2 de Single Top 100. Het zijn:
#35 Jurre Otto: The clown
#99 Emma Loeffen: Cry

Uit de derde editie is er van de 14 liedjes maar eentje als download beschikbaar: ‘I wish I didn’t miss you anymore’ door Irie Wangari. De kans dat zij volgende week de Single Top 100 is uiterst gering. Daarentegen krijgt het origineel van Angie Stone  misschien wel een notering.

We waren deze week niet in staat om enige achtergrondinformatie te geven over de nieuwe talenten.

Lisa Lois komt met eigen nummer

Lisa Lois: Silhouette (31)

In november coverde Lisa Lois nog ‘Euphoria’ van Loreen en na een optreden bij Q Music, werd die versie een kleine hit: #87. ‘Euphoria’ was haar zesde notering en allen waren covers.

Al vanaf het moment dat ze in 2009 X factor won, was het haar grote wens om zelf nummers te schrijven. ‘Silhouette’ is daarvan het eerste resultaat, dat ze samen schreef met Aïrto Edmundo, ex-voetballer van het Bredase NAC, die acht jaar geleden voor de muziek koos. Lisa Lois heeft nu evenveel hits op haar naam staan als haar broer Chris Hordijk, die in 2012 net niet de tweede editie won van The voice of Holland.

Matt Simons verrast door Nederlands succes

Matt Simons: With you (37)

Als een artiest optreedt in een tv-programma, dan kan dat een notering tot gevolg hebben. Alleen maar mooi natuurlijk, want daar is hij/zij toch ook op uit? Anders wordt het als een nummer van je gebruikt wordt in een programma, zoveel emotie losmaakt, dat het binnen de kortste keren veel gedownload wordt. Dat heb je niet gepland (want je weet nooit wanneer zo’n programma wordt uitgezonden, hoeveel mensen er naar kijken enz.) en het effect is dan ook volkomen onverwachts.

Dat nu overkomt de Amerikaanse singer-songwriter Matt Simons. Zijn nummer ‘With you’ was afgelopen dinsdag, 8 januari, te horen tijdens een dramatische ziekenhuisscène in aflevering 4617 van Goede Tijden Slechte Tijden (GTST), de langstlopende soapserie op de Nederlandse tv.

Het gevolg was dat veel kijkers wilden weten wat dat nummer was dat ze zo-even hoorden langskomen. Na lang zoeken (want het stond niet bij de aftiteling) kwamen ze uit bij ‘With you’ van Matt Simons afkomstig van zijn album ‘Pieces’ uit juni 2012. Sindsdien is het nummer honderden keren gedownload, met als resultaat binnen op #37. Matt is inmiddels op de hoogte van ‘de gekte’ rond zijn nummer en heeft via Twitter de redactie van GTST bedankt voor het gebruik van zijn nummer.

Matt Simons (Brooklyn, New York , 20 februari 1989) heeft gestudeerd aan het conservatorium van New York en is cum laude geslaagd als uitvoerend jazzsaxofonist. Toch bleek de muziekacademie niet helemaal zijn ding te zijn, waarop hij besloot liedjes te gaan schrijven. In 2010 bracht hij de EP ‘Living proof’ uit.

Ben Pearce draait even geen platen meer, maar produceert ze

Ben Pearce: What I might do (55)

De Ben Pearce van ‘What I might do’ moet je niet verwarren met zijn naamgenoot uit Oost-Londen, die illustraties en animaties maakt en Adidas, Reebock en T-Mobile onder zijn cliënten mag rekenen.

Onze Ben Pearce komt uit Manchester, geboren in oktober 1989. Jaren werkte hij als dj, maar nu wil hij zich toeleggen op produceren. Eind 2011 werd hij creatief manager bij het label Purp & Soul, dat in mei was opgezet door Chris Farnworth. De twee kennen elkaar via Facebook. Pearce is een groot fan van Kraak en smaak, omdat ze zo veelzijdig zijn.

soulzanger

What I might do’ bevat een sample uit het nummer ‘Cornbread, fish & Collard greens’ van de Amerikaanse soulzanger Anthony Hamilton, van zijn album ‘Comin’ from where I’m from’ uit 2003. De stem van Hamilton is al eerder te horen geweest op een hitnotering: ‘Sunshine’ van Twista, alleen kreeg hij daar geen credit voor. Het nummer stond in 2004 een weekje op #93.

James Arthur verkocht al meer dan 1 miljoen singles

James Arthur: Impossible (64)

In Groot-Brittannië zijn er van ‘Impossible’ van James Andrew Alexander (Middlesborough, North Yorkshire, 2 maart 1988) binnen een maand meer dan 1 miljoen stuks verkocht. Met slechts drie weken notering, leverde het hem een vijfde plaats op in het Britse jaaroverzicht. Dat er zoveel van ‘Impossible’ zijn verkocht, dankt James aan het winnen van de negende editie van de Britse X factor op 9 december 2012.

cover

De eerste liedjes van winnaars van talentenshows zijn bijna altijd covers. Dat geldt ook voor
Impossible’ van James Arthur. Het origineel stamt uit 2010 en is van zangeres Shontelle afkomstig van hetzelfde eiland waar Rihanna is geboren: Barbados. Shontelle scoorde er een redelijke hit mee (#5 in Denemarken), maar heeft ‘Impossible’ niet zelf geschreven, want dan zou ze inmiddels miljonair zijn.

‘Impossible’ komt uit de pen van de in IJsland geboren Arnthor Birgisson en Ina Wroldsen uit Noorwegen. Birgisson vertrok in 1978 naar Zweden en werkte sindsdien met diverse andere liedjesschrijvers waaronder Wroldsen die nu in Londen woont.

Belgische coverband komt met eigen nummer

Koyle: End of June (69)

Na negen edities, waarin op zoek werd gegaan naar de beste en populairste coverbands van Nederland, startte in 2011 de ‘Clash of the Cover Bands, the Benelux edition’. Vanuit het buitenland bleek zoveel belangstelling voor deze muziekwedstrijd dat ook muzikanten uit België en Luxemburg zich konden inschrijven.

Ruim een jaar geleden, op zaterdag 7 januari 2012, vond in het Muziekodroom in Hasselt, België, de finale plaats voor de regio België/Luxemburg. Koyle uit Genk werd die avond de publiekswinnaar en mocht naar de finale op 21 april in 013 in Tilburg. En ook daar waren ze de favoriet van het publiek en wonnen de Publieksprijs. De prijs was het opnemen van een single en het maken van een videoclip.

Koyle bestaat ruim 15 jaar en speelt muziek van onder andere Lenny Kravitz, Beastie boys, U2, Queen, AC/DC en the Scene. Opmerkelijk dan ook dat ze niet komen met een cover, maar met een eigen nummer: ‘End of June’. Het idee voor het nummer is afkomstig van gitarist Steven. Hij liep er al een jaren mee, legde het de groep voor en gezamenlijk kwamen ze tot dit nummer.

zomeravond

‘End of June’ gaat over het feit dat het leven mooi is en dat er altijd reden is om te feesten. De reden voor dit feest is een magische zomeravond aan het einde van de maand juni, waarbij het wilde bandleven centraal staat. Naast Steven, bestaat Koyle verder uit Jaco (gitaar), Manu (zang), Fa (drums) en Rol (basgitaar).

Carnaval / Après-ski hits (2)

Het heeft even geduurd, de eerste aflevering van deze rubriek dateert van 17 november 2012, maar het jaarlijkse feestseizoen met de nodige carnaval en après-ski hits, krijgt deze week (eindelijk?) een vervolg. Drie nieuwe hits dienen zich aan, die we aan je voorstellen.

Cajunmuziek is ook feestmuziek

Rob Ronalds ft DJ Gerrit & Party DJ W: Ons Frans is vrijgezel (70)

De melodie van ‘Ons Frans is vrijgezell’ van Rob Ronalds feat DJ Gerrit & Party DJ W, wordt ten onrechte toegekend aan Captain Gumbo en hun hit ‘Allons a Lafayette’ (#30 in 1991). Dat nummert stamt namelijk al  uit 1928, gezongen door Joe Falcon and Cléoma Breaux. Eigenlijk is het nummer nog ouder, want het is gebaseerd op een oude traditional ‘Jeunes gens de la campagne’. Captain Gumbo, met enkele leden van Toontje lager in de gelederen, was de eerste Nederlandse Cajunband, die muziek speelt uit Lousiana, de bakermat. Vorig jaar vierde de band haar 25-jarig bestaan met een live cd.

Het idee om de melodie van ‘Allons a Lafayette’ te nemen, is afkomstig van DJ Gerrit (Gert-Jan van der Zee en Party DJ W (Willem de Wijs) van Café Costa te Eindhoven. DJ Gerrit werkte al eerder samen met Rob Ronalds in ‘Palo palo bonito’ met Scotch (#65 in 2008). Party DJ W scoorde al hits met Arjon & Feest DJ Bas (‘Zakka zakka’, #10 in 2011) en scoort deze week nog een hit: ‘De blauwe stier’ van Gebroeders Ko & Feest DJ Bas, gestegen van 38 naar #19. Voor Rob Ronalds is ‘Ons Frans is vrijgezel’ zijn vijftiende notering. Ronalds doet dit seizoen veel optredens, door de week in één van de vele skigebieden in Oostenrijk en ’s weekends ergens in Nederland.

Dennie Christian houdt van gezelligheid

Dennie Christian: Tijd voor wat gezelligheid (78)

Ook Dennie Christian mengt zich in het feestgedruis en doet dat met het nummer ‘Tijd voor gezelligheid’, zijn 41e notering. Fans kennen het nummer al langer, want het staat op zijn album ‘Droom met me mee’, dat in oktober uitkwam. Op het album staan niet alleen Nederlandstalige nummers, maar ook ‘I’m a believer’ van Neil Diamond (zijn grote idool) en twee Duitse nummers: ‘Ich bin nicht mehr bei dir’ en ‘Schön war’s’.

Alex strikt Louis van Gaal

Alex: Nooit meer naar huis (81)

Op 23 november kreeg Alex Wielders zijn nieuwe single ‘Nooit meer naar huis’ uitgereikt uit handen van Bondscoach Louis van Gaal. Niet dat van Gaal een groot fan is van Alex zijn muziek, maar tijdens de zomer had Alex veel gedaan voor Spieren voor spieren, en dat is nou net de organisatie waar van Gaal samen met zijn vrouw Truus ambassadeur van is. Een kwestie van voort wat hoort wat.

Nooit meer naar huis’ is een bewerking van de ‘Sloop John B’ van the Beach boys (#1 in 1966). Het nummer staat op het album ‘Feest zonder grenzen’, dat Alex vorig jaar opnam met  muzikanten van het Metropool Orkest. De release stond half november gepland, maar is  uitgesteld tot later dit jaar.

ongeluk

Op 31 augustus is Alex na een optreden in de feesttent in Noordwijk uitgegleden over een stalen plaat, waarbij hij zijn been brak net boven zijn enkel en achter boven op zijn hoofd terecht kwam. Hij heeft daarop tien dagen in het ziekenhuis gelegen. In plaats van de albumpresentatie werd het een singleprestatie, want voor een optreden was Alex nog onvoldoende hersteld.

LMFAO even op een zijspoor, Redfoo als eerste solo

Redfoo: Bring out the bottles (86)

Na zes hits met zijn neefje, Skyler Austen Gordy alias Sky Blu als het duo LMFAO, maakt Stefan Kendal Gordy beter bekend onder zijn artiestennaam Redfoo, een uitstapje. Niet dat LMFAO er mee stopt, maar de twee willen zich even een tijdje op andere projecten storten.

Redfoo kwam eind december met de single ‘Bring out the bottles’, dat echter niet zijn eerste uitstapje is buiten LMFAO. Vorig jaar juli nam hij samen met Flo rida het nummer ‘Run’ op. Daarnaast werkte Redfoo mee aan ‘Kiss’, het album van Carly Rae Jespen en maakte hij een remix van ‘Live my life’ van Far*East movement. Nederland is voorlopig het enige land waar ‘Bring out the bottles’ een notering krijgt.

Maar ook Sky Blu laat dit jaar solo van zich horen. Sterker, in deze maand brengt hij maar liefste 3 singles uit! De eerste heet ‘Pop bottles’ feat. Mark Rosas. En later dit jaar komt Sky Blu met een heel album. Wat hebben die jongens toch met bottles?!

C2C is de favoriet van het publiek

C2C feat. Derek Martin: Happy (98)

Bijna een jaar geleden (april 2012) stond het Franse viertal van C2C een weekje op #97 met ‘Down the road’. Afgelopen woensdag, 8 januari, kregen ze in Groningen op Eurosonic, een E(uropean) B(order) B(reaker) A(ward), een EBBA (waarover zo dadelijk meer) uitgereikt voor hun album ‘Tetra’, dat ook buiten hun landsgrenzen succesvol was. ‘Happy’ feat. Derek Martin is daarvan de tweede single en daar wordt je vrolijk van!
C2C is een groep van vier Franse dj’s en bestaat sinds 1998. De vier, DJ Pfel (Pierre Forestier), 20Syl (Sylvain Richard), Atom (Thomas le Vexier) & Greem (Guillaume Jaulin) zaten op dezelfde school. Naast skateboarden, basketbal en het spelen van videospelletjes, hadden ze nog een gezamenlijke passie: muziek maken. 20Syl en Greem kenden elkaar van de rapgroep Hocus pocus, de andere twee zouden later het dj-duo Beat torrent vormen. De  muzikale gemeenschappelijke deler van de vier was Amerikaanse hiphop van acts als Wu tang clan en A tribe called quest.

video’s kijken

De kunst van het dj-en en alles wat daar mee te maken heeft, leerden ze van het kijken naar heel veel video’s, want geen van de vier heeft een muzikale achtergrond. Door de jaren heen ontwikkelden ze een eigen stijl, die ook nationaal en internationaal aansloeg. In 2003 werden ze als eerste dj-team wereldkampioen hiphop. Dat bleven ze nog drie jaar daarna, iets wat nog niet weer is gepresteerd.

gospel

Op ‘Happy’ krijgt het viertal hulp van Derek Martin, een in 1938 in Detroit, Michigan geboren soulzanger. Zoals veel zangers in die tijd begon ook Derek zijn zangcarrière in het plaatselijke gospelkoor. Op zijn zeventiende werd hij gevraagd om mee te zingen in Duke’s big band, de begeleidingsgroep van Duke Ellington. Van daaruit startte Derek zijn solocarrière. Samen met pianist Dave ‘Baby’ Cortes vormde hij the Top notes die Dionne Warwick begeleidden tijdens haar wereldtournee. Derek heeft onder andere samengewerkt met Otis Redding, James Brown, Temptations en Marvin Gaye.

Sinds een aantal jaren woont ‘The golden voice’, dat de bijnaam is van Derek Martin, in Parijs, waar hij de jongens van C2C leerde kennen. Met hen schreef hij het nummer ‘Happy’.  In juni 2012 bracht Derek het album ‘Soul music is back’ uit.

EBBA’s

Een EBBA is een prijs die jaarlijks, tijdens Eursonic Noorderslag, wordt uitgereikt aan tien veelbelovende Europese artiesten. Voorwaarde is dat ze het jaar voorafgaand succes hebben gehad buiten hun eigen land, dat ze gedraaid worden op de Europese publieke radiozenders en dat ze succes hebben op internationale festivals. Het was dit jaar voor de tiende keer dat de EBBA’s werden uitgereikt en voor de vijfde keer in Groningen.

Tot slot een overzicht van alle EBBA’s, met het land van herkomst:
-          Denemarken: Nabiha
-          Estland:  Ewert and the two dragons
-          Finland:  French films
-          Groot-Brittannië: Emeli Sandé
-          IJsland: Of monsters and men
      Nederland: Dope D.O.D.
-          Portugal: Amor Electro
-          Spanje: Juan Zelada
-          Zweden: Niki and the Dove
-          Frankrijk: C2C
Voor de publieksaward kon gestemd worden en die ging naar C2C.
Aanstaande zaterdag zendt de NTR de uitreiking van de EBBA’s uit op Nl. 3.

Het restant van deze week

Sinds augustus 2012 heeft de Megaman een andere opzet gekregen: niet langer krijgen alle eersteweeks noteringen een eigen stukje. De nadruk ligt nu op die acts die nog niet eerder genoteerd stonden. De andere ken je immers al en daar valt vaak niet zoveel meer over te melden. Daardoor kunnen we meer aandacht besteden aan bijzondere noteringen.

Met ingang van deze week komen we daar deels op terug. Niet dat we iedere eersteweeks uitgebreid gaan behandelen, maar besteden daar wel weer aandacht aan. Deze komen dan onder het kopje ‘het restant van deze week’, zodat je ook in 2013 op de hoogte blijft van alle hits. En hier zijn ze dan.

Taylor Swift: I knew you were trouble (27)

‘I knew you were trouble’ schreef Taylor Swift met Max Martin en Johan Karl Schuster, beter bekend als de Zweedse schrijver/producer Shellback. Het nummer is de tweede hitsingle van haar album ‘Red’ en de opvolger van ‘We are never ever getting back together’ (#24 in september).

Bon jovi: Because we can (36)

‘Because we can’ is het eerste hitwerk van Bon jovi sinds ‘We weren’t born to follow’ (#73 in 2009). Het nieuwe nummer is de voorloper van hun twaalfde studioalbum ‘What about now’, dat op 26 maart verschijnt. In februari start de ‘Because we can’ wereldtournee, die de rockers ook naar ons land zal brengen. Dan kunnen ze tevens vieren dat ze al 30 jaar bestaan.

Bruno Mars: When I was your man (42)

In de week van 16 tot en met 23 december 2012 is ‘Locked out of heaven’, de vorige hit van Bruno Mars (deze week op #10), meer dan 1 miljoen keer gestreamd volgens Spotify. Dat wil zeggen in de Verenigde Staten van Amerika, waar het nummer al vijf weken de Billboard Hot 100 aanvoert. Hoever ‘When I was your man’ daar zal komen, zullen we over een aantal maanden weten. Bij ons is het zijn dertiende notering, binnen op #42.

Alicia Keys: Brand new me (65)

‘Brand new me’ van Alicia Keys, is één van twee nummers die zij schreef met Emeli Sandé voor Keys haar album ‘Girl on fire’. Het andere is ‘Not even the king’. De twee werkten al eerder samen in het nummer ‘Hope’ op het album ‘Our version of events’ van Sandé. ‘Brand new me’ is de 21e notering voor Alicia Keys en de opvolger van haar #5-notering ‘Girl on fire’ met Nicki Minaj.

Calvin Harris feat. Tinie Tempah: Drinking from the bottle (83)

Calvin Harris wordt een beetje de David Guetta van Groot-Brittannië: iedereen wil wel met hem samenwerken. Na Kelis (‘Bounce’, #27), Rihanna ( ‘We found love’, #3), beide in 2011, Ne-Yo (‘Let’s go’, #44), Example (‘We’ll be coming back’, #28) en Florence Welch (‘Sweet nothing’, #29), allen in 2012, is het op ‘Drinking from the bottle’ (binnen op #89), de beurt aan Tinie Tempah (links op de foto), die ook wel eens weer een grote hit wil scoren. Maar of het helpt?