vrijdag 6 januari 2012

Hitflits: Braziliaanse zanger doet ons verlangen naar de zomer, Adele slaat opnieuw toe

Vandaag zijn de eerste hitlijsten van 2012 samengesteld. Daaruit blijkt dat er in de Single Top 100 een grote schoonmaak heeft plaatsgevonden. Op één na, ‘Happy new year’ van Abba, op #11, vanaf #70, zijn alle 21 nummers die een link hebben met kerst/oud en nieuw verdwenen. Daarvoor in de plaats gaan negen nummers op herhaling, waaronder ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij op #60. De binnenkomst dankt Claudia aan haar prachtige theaterprogramma ‘Hete vrede’, dat na de kerst op tv is uitgezonden.

Alvorens we overgaan naar de eersteweeks noteringen, kunnen we eerst een nieuwe #1 aankondigen. ‘Ode to the bouncer’ van Studio killers, de afgelopen week (traditioneel, de week na Serious Request) de Megahit op 3FM, heeft daar weinig profijt van gehad, want het nummer zakt van de eerste naar de tweede plaats. ‘The lost boy’ van Greg Holden, een hit dankzij het Glazen Huis festijn, maakt zelfs een vrije val vanaf de 2e plaats en zakt naar de 47e plaats.

De nieuwe #1 is afkomstig uit Brazilië en laat ons even vergeten dat het winter/herfst is. Verantwoordelijk daarvoor is Michel Teló met het zomerse nummer ‘Ai se eu te pego!’, dat vier weken nodig had om de eerste plaats te bereiken. Het is nog maar de derde Braziliaanse #1-hit in de historie. Meer daarover na het weekend in een nieuwe Megaman. Er is ook al een Nederlandstalige versie van ‘Aio se eu te pego!’, getiteld ‘Samen vanavond’ van Tom Haver, dat binnenkomt op #95.

Naast de negen hits op herhaling, komen er in de eerste hitlijst van 2012 maar liefst 18 eersteweeks noteringen binnen. De hoogste is op #30, ‘Een nieuwe dag’ van Lange Frans feat. Jeroen van der Boom. Het nummer is de voorloper van het nieuwe album van Lange Frans dat deze maand verschijnt. Tevens is het nummer het lijflied van SBS6, waar het elke dag langskomt.

Vlak onder ‘Een nieuwe dag’, op #39, komt ‘De weg’ van 3js binnen. Het trio was een jaar geleden uitverkoren om ons land te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival en we weten hoe rampzalig dat is afgelopen. ‘De weg’ komt binnen, een dag nadat bekend is geworden welke 6 artiesten en liedjes op 26 februari strijden om deelname aan het Eurovisie Songfestival in mei in Bakoe in Azerbeidjan.

Dan de overige eersteweeks noteringen:
#51 Byentl: I do
#52 Jason Mraz: I won’t give up
#67 Jettie Pallettie: Koekoek …
#72 James Morrison feat. Jessie J: Up
#73 Flo rida feat. Sia: Wild ones
#74 Beyoncé: Love on top
#80 Hot chelle rae feat. New boyz: I Iike it like that
#81 Labrinth feat. Tinie Tempah: Earthquake
#91 Bingo players: Rattle
#92 Beyoncé: Countdown
#93 DJ Antoine: Sunlight
#94 Ben Howard: Keep your head up
#96 Kelly Clarkson: What doesn’t kill you (stronger)
#98 Major Lazer: Original don
#99 the Maccabees: Pelican

Ook de eerste Album Top 100 van 2012, kent een nieuwe #1 en wat voor een! De DVD/CD ‘Live at the Royal Albert Hall’ van Adele stijgt in de zesde week van 2 naar #1. Het is na ‘19’ (8x in 2009) en ‘21’ (30x in 2011), haar derde #1-album.

Na Portugal is Nederland het tweede land waar de DVD/CD #1 komt. In andere landen wordt het namelijk alleen gerekend als een DVD en behaalde de eerste plaats in de DVD-lijst in Australië, België, Frankrijk, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. In het laatste land was het zelfs de bestverkochte DVD van 2011, waarmee Adele een nieuw record in de wacht sleepte. Niet eerder was er een artiest die naast de bestverkochte DVD, ook nog eens het album van het jaar (‘21’) en de single van het jaar (‘Rolling in the deep’) scoorde.

Overigens is ‘21’ van Adele overal aan een nieuwe opmars bezig. Bij ons stijgt het album in de 50e week van de vijfde naar de tweede plaats en bedreigt haar DVD/CD ‘Live at the Royal Albert Hall’. Het verschil tussen beide albums is ruim 16%. In de Amerikaanse albumlijst pakt ‘21’ wel de eerste plaats, voor de zesde keer (een record) en staat het voor de veertiende week bovenaan. Vorig jaar zijn er daar van ‘21’, niet minder 5,8 miljoen stuks omgezet; wereldwijd staat de teller op 15 miljoen.

En ook in de Britse albumlijst stoomt Adele met ‘21’ op naar de eerste plaats. Komende zondag stijgt het album terug naar #1, na een afwezigheid van bijna een half jaar. In totaal staat ‘21’ in de Britse albumlijst voor de negentiende week op #1, een aantal dat in meer dan 40 jaar niet meer is voorgekomen. De voorlaatste keer was in 1971 toen ‘Bridge over troubled water’ van Simon & Garfunkel het 33 weken volhield. Om dat record te verbreken, heeft Adele dus nog even te gaan!

Terug naar onze eigen albumlijst, waar net als in de singlelijst de kerst bijna voorbij is. Nog twee kerstalbums roeren zich deze week: ‘Under the mistletoe’ van Justin Bieber (op #89 van 41) en ‘Christmas’ van Michael Bublé (op #50 van 1). Bublé maakt daarmee de grootste val ooit vanaf #1. Tot deze week was dat ook een album dat alleen in een bepaalde tijd scoort, Pasen: ‘Bach: Mattheuspassie’ van het Residentie orkest o.l.v. Jos Vermunt, dat op 29 april 2006 naar de 33e plaats zakte. De top 3 van grootste zakkers vanaf #1, wordt gecomplementeerd door ‘The platinum edition’ van René Froger dat op 12 april 2004 zakte naar de 28e plaats. In de Amerikaanse albumlijst gaat ‘Christmas’ van Michael Bublé ook hard onderuit en zakt naar de 24e plaats.

2,3 miljoen mensen keken op oudejaarsavond naar ‘De tweede viool’ van Youp van ’t Hek, waarbij violiste Emmy Verhey hem begeleidde. Al op 22 november, nog voor de try-outs, kon de cd van de voorstelling besteld worden, die dan op maandag 2 januari bezorgd zou worden. Die voornotering plus de download van het album bij iTunes, zorgen er voor dat ‘De tweede viool’ binnenkomt op de 20e plaats. Het was de zevende keer dat Youp een oudejaarsconference maakte. Van die zeven scoorde ‘Oudejaarsconference 1995’ (#3 in 1996) het hoogst.

Naast het album van Youp van ’t Hek, en negen albums die op herhaling gaan, is er nog een eersteweeks notering: ‘Best of the best’ van Frank Sinatra op #82. En met die vermelding eindigt tevens deze hitflits. Na het weekend melden we ons weer met een frisse kijk op de nieuwe hits in een nieuwe Megaman.