vrijdag 12 juni 2009

Hitflits: voormalig K3 zangeres zingt voor Unicef

Voor de vijfde week prijkt ‘Halleluja’ van Lisa bovenaan de Single Top 100. Haar voorsprong op de #2, voor de derde week ‘Outta here’ van Esmée Denters, is toegenomen tot 63%. Daaronder ‘Beggin’’, de voormalige #1-hit van Madcon. Naar #4 stijgt ‘Boom boom pow’ van Black eyed peas; hun album komt op #10 binnen van de Album Top 100.

Twee Duitse acts staan er bij de bovenste tien. Op #7 van 11 en terug in de top 10 ‘Sky and sand’ van Paul & Frits Kalkbrenner. En van 18 naar #5 gaat Peter Fox met ‘Haus am See’. Peter is de eerste Duitse act sinds Lou Bega met ‘Mambo no. 5’ in 1999, dat een top 10-hit scoort. Lou kwam destijds #1 en was de hit van het jaar. Maar voor de laatste Duitstalige hit moeten we terug naar 2000, toen Oostenrijker DJ Ötzi met ‘Anton aus Tirol’ de tweede plek bereikte.

Het afscheid van Krezip nadert met rasse schreden; aanstaande dinsdag zijn ze voor het laatst te gast bij Giel. ‘Sweet goodbyes’ boekt een flinke winst, mede dankzij het Pinkpop optreden, en stijgt van 10 naar #6. Nog twee nieuwkomers in de top 10: ‘I know you want me (calle ocho)’ van Pitbull (van 22 naar #10) en ‘Dance with somebody’ van Mando diao (van 12 naar #9). De laatste dankt de winst ook aan een spetterend optreden op Pinkpop. De komende week is het nummer de 3FM Megahit, volstrekt overbodig natuurlijk met zo’n notering.

Van haar gouden album ‘Yellow brick road’ is een limited edition verschenen, waardoor het in de 37ste week van 74 naar #37 stijgt. Op die speciale editie staat het nummer ‘A woman’s gonna try’ en dat is deze week de hoogste binnenkomer op #29 voor Sabrina Starke. Het nummer is de opvolger van haar #10-hit ‘Do for love’ uit 2008. Net binnen in de Top 50, op #48, komt ‘Ieder moment’ van Thomas Berge binnen. Het is de voorloper van zijn nieuwe album.

K3 is even niet meer; in het najaar volgt op SBS6 een zoektocht naar de nieuwe K. Intussen scoort voormalig K3-zangeres Kathleen Aarts met het Soweto gospel choir haar eerste solohit. Het nummer ‘Zumba yade’, binnen op #76, is opgenomen ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van het Verdrag voor de Rechten van het Kind. Een deel van de opbrengst gaat dan ook naar Unicef.

Resten nog de andere binnenkomers:
#75: For rida feat. Wyer: ‘Sugar’
#84: Basic element feat. D-flex: ‘Touch you right now’
#88: Jason Mraz: ‘Make it mine’
#89: Beyoncé: ‘Sweet dreams’
#91: Bert Heerink: ‘Allemaal gelijk’
#92: Dizzee Rascal & Armand van Helden: ‘Bonkers’
#94: B-yentl: ‘Nowhere to run’
#98: Coolio: ‘Lady’

De concerten ‘Groots met een zachte G’ zijn in volle gang. Vorig weekend in Heerenveen, dit weekend in Eindhoven. Ze zorgen er mede voor dat Guus Meeuwis voor de vijfde week op de eerste plaats staat van de Album Top 100 met ‘NW8’. Adele volgt op een afstand van 28% met ‘19’ en Krezip maakt met ‘Best of’ de top 3 vol. Hun album werd de afgelopen week platina.

Beetje laat, maar vooruit. Een week na hun optreden op Pinkpop, komt ‘Battle for the sun’ van Placebo binnen op #5. Ook laat, het zoveelste verzamelalbum van Bruce Springsteen: ‘Greatest hits’ binnen op #4, uitgebracht ter gelegenheid van zijn optreden met Pinksteren. Zijn album ‘Working on a dream’ stijgt nog een beetje door van 16 naar #13. Het ‘Pinkpop effect’ ebt ook nog even door voor Snow patrol. Hun album ‘A hundred million suns’ stijgt door van 28 naar #14.

De andere binnenkomers:
#10: Black eyed peas: ‘The e.n.d. (The energy never dies)’
#25: Chickenfoot: ‘Chickenfoot’
#29: de Heideroosjes: ’20 years: ode & tribute’
#90: Sonic youth: ‘Eternal’
#96: Novastar: ‘Novastar/Another lonely soul’
#99: Dave Matthews band: ‘Big whiskey and the Groogrux king’

Na het zonnige weekend zetten we alle hits nog een keer op een rijtje in een nieuwe Megaman, maar dan voorzien van achtergronden, in beeld en geluid.

dinsdag 9 juni 2009

Megaman bij week 23 – 6 juni 2009

Welkom bij de Megaman, waarin de pianoversie van ‘Halleluja’ Lisa een handje helpt, een Duitse zanger al twee keer verkeerd gecoverd wordt, Lady Gaga van spelletjes houdt, Mick Harren de Telegraaf steunt, Willem Barth zijn veroveringen bezingt, Frans Duijts drukken dan ooit is en Frank Verkooyen op de Abba-toer gaat. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Voor een overzicht van alle noteringen van de Pinkpop acts van dit jaar, verwijzen we je naar een extra Megaman met het artikel: ‘De invloed van Pinkpop’.

Pianoversie versterkt positie ‘Halleluja’

Lisa: Halleluja (1) *** vierde week op #1 ***

Sinds 2006 is er weer een winnaar van een talentenjacht die het langer dan drie weken volhoudt bovenaan de Single Top 100. ‘Halleluja’ van Lisa gaat vierde week in, en passeert daarmee zowel Niki met ‘Hello world’ (uit 2008) als Sharon Kips met ‘Heartbreak away’ (uit 2007), die beiden drie weken op de eerste plaats stonden. Lisa mag zich met vier weken nu gaan meten met Raffaëla met ‘Right here right now (my heart belongs to me)’, dat in 2006 zes weken bovenaan stond. Het meeste aantal weken op #1 door een winnaar van een Nederlandse talentenjacht, is zeven. Dat lukte Jamai in 2003 met ‘Step right up’, waarvan uiteindelijk 240.000 stuks zijn verkocht. Dat aantal zal Lisa niet halen, maar wellicht dat het aantal weken nog wel valt te evenaren. Maar eerst zal ze Raffaëla nog moeten inhalen! Die overigens volgende week komt met de single ‘The real thing’ onder de naam Monroe. Niet meer alleen, maar met de twee zangeressen Raquel en Germaine.

piano versie

Daar zal de nieuwe versie van ‘Halleluja’ zeker aan mee helpen. Op 11 mei, de maandag na de finale van Idols, was Lisa te gast bij Giel. Daar zong ze met Giorgio Tuinfort op piano, een bijna akoestische versie van ‘Halleluja’. Na veel aandringen is deze versie nu ook te koop en helpt haar misschien wel om nog een aantal weken door te brengen op de eerste plaats van de Single Top 100.

Met de andere ‘Halleluja’ nummers is het bijna gedaan. Het origineel van Leonard Cohen is buiten de Single Top 100 gevallen (gezakt van 77 naar #106). De cover van Jeff Buckley zakt in de vierde week van 37 naar #55.

Nederlanders maken vertaalfout

Peter Fox: Haus am see (18) *** hoogste eersteweeks ***

Veel Duitse bands zingen in het Engels om de rest van de wereld te veroveren. Tokio hotel begon in het Duits, maar schakelde op het Engels over door te breken in de rest van Europa. Alleen Rammstein houdt vast aan het Duits en scoort daar zelfs mee tot in Groot-Brittannië. Of Peter Fox ook dat succes zal krijgen met ‘Haus am See’, is nog maar afwachten. Wel is hij de eerste Duitse artiest die sinds Tokio hotel en Rammstein (beide in 2006), weer een Duitstalige hit bij ons aflevert. Peter Fox heet helemaal niet zo. Zijn echte naam luidt Pierre Baigorry, en dat klinkt eerder Frans dan Duits! Toch is hij een Duitser, geboren op 3 september 1971 in Berlijn. Pierre is één van de drie frontmannen van de reggaedancehallgroep Seeed, waarmee hij drie albums maakte. ‘Haus am See’ is een solo uitstapje, en de tweede single van het album ‘Stadtaffe’, waaraan hij in 2006 begon te werken in zijn eigen studio in Kreuzberg. Vorig jaar verscheen het en werd het bestverkochte album van het jaar. De single ‘Haus am See’ bereikte in oktober 2008 de eerste plaats van de hitparades in Duitsland en Oostenrijk. Peter zijn eigen idolen zijn geen Duitse artiesten, maar Toto en Guns ’n roses.

Nederlandse versies

Inmiddels hebben twee Nederlanders een bijna letterlijke vertaling gemaakt van ‘Haus am See’. Het zijn Theresa en
Peter Vos, met de titel ‘Huis aan zee’. Beide maken echter dezelfde fout, door het woordje See te vertalen in zee. Het Duitse See betekent echter meer, terwijl het Duitse Meer, zee betekent. Rare jongens die Duitsers ...

parodie

Het radioprogramma ‘MogguhRick’ maakte in verband met de Europese verkiezingen ook een versie van ‘Haus am See’. Luister naar de parodie van Erik Jan Rosendahl.

Chicago opnieuw gesampled

Pitbull: I know you want me (calle ocho) (22)

Het nummer is al meer dan een jaar oud en dreigt nu één van de grote zomerhits te worden. Daarvoor verantwoordelijk is de Amerikaanse rapper Pitbull, waarachter Armando Christian Rafael Pérez, geboren op 14 januari 1981 in Miami, schuil gaat. Behalve Pitbull, bedient Armando zich ook nog van andere namen als Lil’ Chico en Mr. 305. Armando liet voor het eerst van zich horen op het album ‘Kings of crunk’ van Lil’ Jon uit 2002. Twee jaar daarna kwam hij met zijn eigen album ‘M.i.a.m.i. (Money is a major issue)’. Hij werkt regelmatig met en voor anderen. Eind dit jaar verschijnt het nieuwe album van the Backstreet boys, waarop hij te horen is in het nummer ‘Helpless’. ‘I know you want me (calle ocho)’ is afkomstig van zijn vierde album ‘Rebelution’, dat in september uitkomt. De toevoeging ‘(calle ocho)’ verwijst naar de gelijknamige straat in Miami. Dat het nummer nu een hit is, is niet alleen de verdienste van Pitbull. ‘I know you want me (calle ocho’ is gebaseerd op twee nummers. In de eerste plaats ’ 75, Brazil street’ van Nicola Fasano vs. Pat-rich’ (#40 in 2008), waarover heen hij rapt. Daarnaast bevat het nummer een aanstekelijke sample van ‘Street player’ van ‘Chicago 13’ van de band Chicago uit 1979, die ook gebruikt wordt in datzelfde ‘75, Brazil street’. De sample van Chicago werd ook al gebruikt in ‘The bomb! (These sounds fall into my mind)’ van Kenny ‘Dope’ pres. the Bucketheads (#11 in 1995).

Lady Gaga speelt spelletjes

Lady Gaga: Lovegame (27)

2009 kan al niet meer stuk voor Lady Gaga. In februari stond ‘Just dance’ twee keer op de vierde plaats en ruim een maand later bereikte ‘Poker face’ de eerste plaats. Beide nummers staan op het album ‘The Fame’, waar ook ‘Lovegame’, single #3 vanaf komt. Het nummer komt binnen op #27, en dat vinden wij ronduit teleurstellend. De komende weken moet dan ook duidelijk worden of ‘Lovegame’ de twee top 5-hits achterna gaat.

Mike & Colin hebben een gezamenlijke passie

Mike & Colin: Zo moet het blijven (39)

Het lijkt wel de week van de covers. Van de veertien binnenkomers hebben er zeker vier hun oorsprong in een ander lied. En niet iedere cover of bewerking is een aanwinst. Dat geldt echter zeker wel voor ‘Zo moet het blijven’ van Mike & Colin, dat een cover is van ‘So soll es bleiben’ van Ich und Ich uit 2007 (#2 in 2008 in Oostenrijk).

Colin Heikens (Houten, 28 juni 1987) , speelde enkele jaren in het eerste elftal van zondaghoofdklasser ‘De Treffers’ uit Groesbeek. Zijn andere passie is zingen en na het HAVO, volgde hij de opleiding ‘artiest’ in ’s-Hertogenbosch. Vervolgens maakte hij deel uit van een Nijmeegse R&B/rap groep in Nijmegen. Maikel (Nijmegen, 13 juli 1982), volgde na de middelbare school de opleiding banketbakkers en koksopleiding in Arnhem. Na twee jaar in het banket te hebben gezeten, ging Mike bij de Koninklijke landmacht, waarbij hij uitgezonden werd naar Bosnië en Irak. Ook zijn tweede passie is zingen en dat deed hij dan ook na zijn tijd bij Defensie.

Eind 2007 ontmoetten Colin en Mike elkaar op een feest van Mike zijn ouders. Daar ontdekten ze hun gezamenlijke passie: zingen. Waarop de twee spontaan een paar liedjes deden. Sindsdien doen ze bijna niet anders meer en noemen ze zich Mike & Colin. Ze namen een zelfgeschreven demo op en stuurden deze naar een aantal platenmaatschappijen. Uiteindelijk leidde dit een contract en de single ‘Zo moet het blijven’.

Mick Harren komt met vier singles

Mick Harren: Word wakker Nederland (45)

Als de omroep Wakker Nederland in oktober 2010 echt aan de bak mag van Minister Plasterk, dan hebben we ze alvast één artiest voor hun eerste uitzending. Mick Harren, voormalig winnaar van de Soundmixshow van 1992 als imitator van Tom Jones, zal dan het lied ‘Wordt wakker Nederland’ ten gehore brengen. Hij schreef het nummer samen met Bram Koning, toen de twee bezig waren voor Mick zijn nieuwe cd ‘Liefde maakt blind’. Vervolgens zong hij het nummer samen met Bram en achtergrondzangeres Rosanna Hofman. Volgens Mick komen veel elementen uit het liedje overeen met de boodschap van Wakker Nederland. Mick: “Het is een omroep voor alle Nederlanders, die oproept tot een positieve verandering in ons land. Met ‘Word wakker Nederland’ wil ik een zelfde soort sfeer creëren als Fluitsma & Van Tijn dat jaren geleden deden met ‘15 miljoen mensen’. We zijn maar een klein landje, maar we zijn groots in de dingen die we doen. Toen Mick dan ook hoorde van de oprichting van de aspirant omroep Wakker Nederland door Telegraaf hoofdredacteur Sjuul Paradijs, heeft hij het nummer direct naar hem opgestuurd. Sjuul was direct enthousiast. De man heeft echter (nog) geen enkel gevoel voor ritme, zoals te zien was tijdens de presentatie van de single eind mei. Volgens Sjuul is de werkelijke boodschap: ‘Wordt wakker Hilversum’, maar ja dan koopt niemand het plaatje meer natuurlijk. Mick Harren is een rasechte Amsterdammer en dus nam hij de single op met vijftig leden van het Amsterdams Zwanenkoor.

nog vier te gaan

‘Wordt wakker Nederland’ is de zesde hit voor Mick Harren. Maar nog dit jaar hoopt hij zijn tiende hit te scoren. De komende drie maanden namelijk zal hij vier singles uitbrengen, waarvoor bij elk nummer een clip is gemaakt, Alle clips tezamen vormen een minifilm. In het najaar geeft Mick een groot concert met een echte big band.

Alex droomt ook overdag

Alex: Dagdroom (62)

Sinds begin dit jaar heeft Alex Wielders een nieuw platencontract en worden zijn boekingen geregeld door Lukassen producties. Die samenwerking resulteerde al in de hit ‘Zigge, zagge’ (#34 in februari), geschreven door Kees Tel en Alex zelf. Voor ‘Dagdroom’, zijn negende hit gingen de twee buurten bij de Monkees en hun Amerikaanse #1-hit uit 1967 ‘Daydream believer’. Alex is niet de eerste die ‘Daydream believer’ covert. Ondermeer the Four tops, U2, Atomic kitten en Anne Murray (in duet met Nelly Furtado) gingen hem voor. Er zijn niet minder dan vijftig versies van ‘Daydream believer’.

Ferry Corsten samplet opnieuw

Ferry Corsten feat.Maria Nayler: We belong (71)

Een echt grote hit heeft Ferry Corsten onder zijn eigen naam nog nooit gescoord in ons land. Ook niet met zijn samenwerkingsverbanden Veracocha (met Vincent de Moor), System F (met Armin van Buuren) en Gouryella (met DJ Tiësto). De grootste hit, ‘The race’, bleef in 2007 net steken buiten de top 10: #12. Wel kwam ‘Barber’s adagio for strings’ van William Orbitt tot de zevende plaats in 2000, waarvoor Ferry de remix maakte, maar niet het credit kreeg. ‘We belong’ is zijn vijftiende notering. Het is de tweede keer dat hij daarin een sample gebruikt na ‘Fire’ (#33 in 2005), dat een sample bevatte van ‘Serious’ van Duran duran. Voor ‘We belong’ ging Ferry shoppen in Italië bij het duo Fun fun en het nummer ‘Happy station’ (#8 in 1983).

weer een zangeres

Daarnaast maakt Ferry op ‘We believe’ voor de tweede keer gebruik van een zangeres. Op ‘Made of love’ (#88 eerder dit jaar) was het Betsie Larkin die de zangpartij voor haar rekening nam. Op ‘We believe’ is het de Britse zangeres Maria Nayler die ons in hogere sferen moet brengen. Maria werkte eerder met Robert Miles op het nummer ‘One & one’ (#24 in 1996). Ze begon in 1990 als Ultraviolet en werkte de afgelopen jaren onder andere met DJ Sasha. Twee jaar geleden bracht Maria het nummer ‘Angry skies 2007’ uit, samen met Tilt, een remake van haar Britse hit ‘Angry skies’ uit 2000. Onlangs ging ze op tournee met the Goldmaster allstars, een reggaeband.

Eros Ramazzotti komt naar Nederland

Eros Ramazzotti: Parla con me (83)

Drie jaar geleden stond Eros Ramazzotti voor het laatst genoteerd. Dat was met ‘I belong to you (il ritmo della passione)’, in duet met Anastacia, dat zijn langst genoteerde hit werd: 31 weken met als hoogste notering #6. Zo lang zal ‘Parla con me’ het vast niet volhouden. Maar 21 weken is ook mooi, want op 27 en 28 oktober treedt Eros op in de Rotterdamse Ahoy. ‘Parla con me’, dat ‘Praat tegen me’ betekent, is zijn 22ste notering en afkomstig van zijn elfde album ‘Ali e radici’, vorige week #2 in de Album Top 100.

Gossip neemt geen blad voor de mond

Gossip: Heavy cross (84)

Gossip is een trio uit Searcy, Arkansas dat dit jaar tien jaar bestaat. De leden zijn Hannah Billie (drums), Beth Dito (zang/piano) en Brace Paine (gitaar/bas). Beth Dito (echte naam: Mary Beth Patterson, geboren op 19 februari 1981 in Arkansas), is het boegbeeld van de band, letterlijk. Zij en Hannah komen er openlijk voor uit dat ze lesbisch zijn. Dat komt naar voren in hun liedjes en optredens. De band brak door in 2006 met het derde album ‘Standing in the way of control’. ‘Heavy cross’ is afkomstig van het album ‘Music for men’ dat binnenkort verschijnt.

Willem Barth bezingt zijn veroveringen

Willem Barth: Aan alle mooie meiden (88)

En ineens, vorig jaar november, was daar Willem Barth weer. De single ‘Wachten op jou’ was het eerste hitresultaat in zes jaar tijd, maar kon zijn debuut uit 2002, niet evenaren; verder dan #56 kwam het nummer niet, terwijl de hit ‘In mijn dromen’ tot #45 kwam. Wellicht zit het er wel in voor ‘Aan alle meiden’, dat binnenkomt op #88. Zijn laatste twee hits staan ook op het album ‘Doe het goed’ dat een jaar geleden verscheen. Willem is niet de eerste die ‘Aan alle mooie meiden’ opneemt. Maastrichtenaar Eric Ghelen nam een Limburgse versie op, getiteld ‘Al die leuke vrowluij’.

Agnes is op zoek naar een man

Agnes: Release me (92)

Op de eerste plaats van de Single Top 100 staat Lisa met ‘Halleluja’, winnares van de Nederlandse Idols 2009. Bijna onderaan komt Agnes binnen met ‘Release me’, opvolger van ‘On and on’, dat eind maart #14 kwam. Agnes Carlsson (geboren als Agnes Emilia Carlsson in Vänersborg op 6 maart 1988), is ook winnares van Idols, maar dan van de Zweedse serie in 2005. Begin dit jaar deed Agnes mee aan ‘Melodifestivalen’, de Zweedse voorronde van het Eurovisie Songfestival. Ze verloor van Malena Ernman, die Zweden op 12 mei door de eerste halve finale loodste met ‘La voix’. In de finale strandde ze echter op de 21ste plaats. Als je Agnes ziet, zou je niet verwachten dat ze nog steeds single is. Daar wil ze dolgraag verandering in aanbrengen, maar dan moet het wel een jongen zijn van het kaliber Ashley Cole!

Release me’ wordt in niet minder dan vijfendertig landen uitgebracht. En om ook de Franstalige markt te bedienen, nam Agnes in april de Franstalige versie van ‘Release me’op, getiteld ‘Réalise’. De hoogste notering tot nu toe was #3 in de Britse hitparade, in Denemarken bereikte het de zesde plaats, in Vlaanderen de zevende plek. Maar in eigen land kwam het nummer niet verder dan de negende plaats.

Katy Perry is toe aan een nieuw album

Katy Perry: Waking up in Vegas (93)

Vorig weekend stond Katy Perry nog op Pinkpop. Daar speelde ze niet alleen haar grote hits ‘I kissed a girl’ (#3) en ‘Hot ’n cold’ (#5), beide in 2008, maar ook ‘Thinking of you’ (#79) en de nieuwste ‘Waking up in Vegas’. Alle nummers staan op haar debuutalbum ‘One of the boys’, dat op 20 september binnenkwam op #32, achtentwintig weken genoteerd stond, maar de notering van binnenkomst niet meer te boven is gekomen. Tijd dus voor een nieuw album lijkt ons. ‘Waking up in Vegas’ bereikte al de top 10 in Amerika, Nieuw-Zeeland, Canada en Ierland.

Frans Duijts drukker dan ooit

Frans Duijts: Nee, niet zeggen hoe ik leven moet (97)

Sinds Frans Duijts eind 2008 stopte met het imiteren van André Hazes heeft hij het nog veel drukker gekregen. Door velen wordt hij dan ook gezien als de nieuwe André Hazes. Onzin natuurlijk, want er bestond maar één André Hazes, net zo als er maar één Frans Duijts bestaat. Bovendien schrijft Frans zijn liedjes (nog) niet zelf, terwijl André dat grotendeels wel deed. ‘Nee, niet zeggen dat ik leven moet’ staat niet op zijn nieuwe album ‘Denken dat je alles mag …’ dat deze week op #92 de Album Top 100 binnenkomt. De hitsingle, zijn vijfde, staat nog op zijn debuutalbum ‘Zo ben ik mezelf’ dat in 2008 tot #26 kwam. Als de tijd het toelaat, is Frans ook nog werkzaam is als sloper en asbestsaneerder in de zaak van zijn ouders in Tiel.

Frank Verkooyen gaat op de ABBA toer

Frank Verkooyen: Ineens gaat het leven! (99)

Ruin een jaar geleden stond de Wikipedia-pagina van Frank Verkooyen op de nominatie te worden verwijderd. Niet omdat Frank zelf handmatig zaken aanpaste, maar omdat de pagina niet voldeed aan de eisen die Wikipedia daaraan stelt. Sindsdien is er echter geen (andere) fan geweest die de moeite heeft genomen een pagina aan zijn/haar idool te wijden dat wel aan de regels voldoet. Wel heeft Frank inmiddels zijn eigen Hyves.

Frank Verkooyen komt uit Breda en produceert in zijn eigen the Boom! studio’s nummers van onder anderen Grad Damen, Rob van Daal, René Schuurmans en Will Tura. Zelf heeft Frank inmiddels drie hits op zijn naam staan. ‘Voel de Sirtaki’ kwam daarvan het verst: #36 in 2008. Wellicht dat hij met ‘Ineens gaat het leven!’ dit gaat evenaren of zelfs overtreffen. Aan het liedje kan het bijna niet liggen, want het origineel ,‘Does your mother now’, was in 1979 de zestiende hitsingle van Abba en bereikte de derde plaats. De Nederlandstalige tekst is afkomstig van Frank zelf, samen met Rene Beunders.

zondag 7 juni 2009

Megaman bij week 23 – 6 juni 2009: De invloed van Pinkpop

Evenals voorgaande jaren (zie 2008), hebben we ook dit jaar de verkoop van singles en albums van Pinkpop acts gevolgd. We hebben hiervoor niet alleen de standen genomen van de Album Top 200 (= Album Top 100 + Bubbling Under Album Top 100), kortweg albumlijst en de Backcatalogue Top 50, lijst met oudere albums, maar ook de Single Top 200 (Single Top 100 + Bubbling Under Single Top 100), kortweg singlelijst en de Download Top 50 (downloadlijst) van week 21-23.

Want voor het eerst is, omdat de meeste downloads direct worden meegeteld in plaats van een week later, ook het verloop van singles te volgen. Dat doen we aan de hand van de zogenaamde trendlijsten van GfK Dutch Charts, de instelling die deze hitparades in Nederland samenstelt. De trendlijsten geven een dagelijks verloop van de verkopen van singles en albums. En dus kunnen we daaraan direct zien wat de invloed van een optreden is. Overigens zijn er van de Backcatalogue Top 50 en Download Top 50 geen dagelijkse standen. Dat geldt ook voor de Alternative Top 30, waarvan we alleen de weekstanden vermelden.

De aandacht voor Pinkpop beperkt zich niet alleen tot de drie dagen (30, 31 mei en 1 juni) van het festival zelf. De weken daarvoor wordt er op rtv én internet veel aandacht aan de optredende artiesten besteed, dat zich ook vertaalt in een notering. Vandaar dan ook dat we bij de vergelijking, ook de twee weken voor Pinkpop (week 21+22) betrekken. De invloed van Pinkpop, zoals wij die hier analyseren, begint echter op dinsdag 2 juni, met de publicatie van de eerste trendlijsten na het Pinkpop weekend. In het overzicht hebben we met rood aangegeven de dagen waarop de invloed van het optreden van een artiest zou kunnen gelden. Zou, want er zijn natuurlijk ook andere factoren van invloed op de verkoop, zoals reclame of het juist rond de Pinkpop week uitbrengen van een nieuw album (onder andere ‘Give me fire’ van Mondo diao). Toch durven we te stellen dat een optreden op Pinkpop wel zeker een meetbaar effect heeft op de verkoop. We lopen de opmerkelijkste verschuivingen langs.

Snow patrol dat Pinkpop op maandagavond afsloot, is de act die het meeste profijt heeft geboekt bij het optreden. In de Backcatalogue stijgt ‘Eyes open’ van 7 naar #1 en gaat ‘Final straw’ op herhaling op #4. In de albumlijst zien we het album ‘A hundred million suns’ op woensdag (3/6) stijgen van 60 naar #38 en de dag daarop (4/6) naar #28. Dat wordt ook de uiteindelijk notering in week 23. De download ‘Crack the shutters’ (op #25 in de downloadlijst), levert een herhalingsoefening op #37 op in de uiteindelijke singlelijst.

Milow trad op zondag (31/5) op, en dat effect is al op dinsdag (2/6) merkbaar. De single ‘You don’t know’ stijgt van 13 naar #8 en de dag daarna naar #7. Ook ‘Ayo technology’, zijn voormalige #1, boekt op dinsdag winst: van 49 naar #34, en stijgt op woensdag naar #28. Daarna zakt het nummer naar #29 en uiteindelijk komt de stijging neer op veertien plaatsen: van 49 naar #35. Met zijn albums gaat het ook goed. ‘Milow’ boekt op woensdag winst (van 27 naar #20), en een dag later op #19. ‘Coming of age’ gaat op woensdag op herhaling op #96, boekt de dag daarop drie plaatsen winst en belandt uiteindelijk op #98.

Het album ‘Day & age’ van the Killers was in week 22 al aan een opmars begonnen: van 92 naar #74. Maar na het optreden op zaterdag (30/5) hield de stijging aan. Dat zien we voor het eerst op dinsdag met de #50-notering. Daar blijft het echter niet bij, want de twee dagen daarna blijft het album winst boeken: #35 op woensdag en #33 op donderdag. Uiteindelijke notering: #34. In de Backcataloglijst gaat het the Killers nog beter af. Twee oudere albums gaan daarin op herhaling: ‘Hot fuss’ op #9 en ‘Sam’s town’ op #18.

Nederlandse successen

Kyteman, het hiphoporkest van Colin Benders, was één van de favorieten van Pinkpop. Het album ‘The hermit sessions’ zat al voor het festival in de lift: stijging van 55 naar #27. Maar na het optreden op zondag ging het album als een speer door de lijst. Op dinsdag stond het op #12, woensdag op #9, donderdag op #8 en in de weeklijst staat het op #7, een winst van twintig plaatsen! Even leek het er op dat de single ‘She blew like trumpets’ op herhaling zou gaan. Op dinsdag stond het op #74, maar daarna zakte via #78 en #99 naar #104.

In weeklijst-22 ging ‘Wait for evolution’ van de Staat al op herhaling op #88. Het optreden op zondag zorgde er voor dat het album in de trendlijst van dinsdag op #78 terecht kwam. De dagen daarna bleef het doorstijgen: woensdag #51, donderdag #46. Uiteindelijke notering #49, betekent toch een winst van negenendertig plaatsen!

Krezip lijkt wel ‘de eeuwige vervanger’ te zijn. Dit jaar namen ze op zondag de plek in van Placebo, dat Depeche mode verving, in 2007 mochten ze Amy Winehouse waarnemen. Het was hun vijfde optreden op Pinkpop, waarmee ze op gelijke hoogte staan met Faithless dat daar ook vijf keer stond. De single ‘Sweet goodbyes’ steeg op dinsdag naar #9 (van #10) en ging via nog een dag op #9, op donderdag naar #8. De uiteindelijke notering, #10, is dezelfde als de week daarvoor. Het album ‘The best of’ boekte op dinsdag een plekje winst (van 5 naar #4) en op donderdag nog een plekje, dat de uiteindelijk notering werd.

the Boss kwam, zag en liet een enthousiaste menigte achter

Stel je voor dat het Pinkpop publiek het massaal laat afweten, omdat de line-up niet (voldoende) aanspreekt zoals in 2005. Dan is het festival ten dode opgeschreven, want dat houd je niet lang vol. En dus wordt er elk jaar een act geprogrammeerd waarvan op voorhand zeker is dat die volledig uitverkoopt en dus een eventueel verlies op de andere acts kan compenseren. Dit jaar werd Bruce Springsteen geboekt, die naar het schijnt zo’n € 1 miljoen opstrijkt. 50.000 bezoekers maal (minimaal) € 50,-- levert € 2,5 miljoen op. Dus voor de Pinkpoporganisatie is € 1 miljoen niet zo’n zware last. Op zaterdag 30 mei gaf the Boss met zijn bijna volledige E-street band een bijna drie uur durend optreden, waarvan je de beelden zeker gezien zult hebben. Het nummer ‘Born to run’ werd daarop één van zijn meest gedraaide liedjes. Dat nummer werd wel direct gedownload, evenals ‘Trapped (live)’, maar niet voldoende voor een notering. Dat gebeurde wel met ‘Working on a dream’ dat dinsdag op herhaling ging op #82 en op woensdag naar #74 doorsteeg. Daarna viel het nummer terug via #81 naar #86. Met het gelijknamige album liep het beter af. Dinsdag viel het nog even terug naar #28 (van #26), maar de dag daarop steeg het tien plaatsen naar #18. Donderdag bleef het daar staan, maar op vrijdag steeg het door naar #16, dat toch een winst geeft van tien plaatsen. In de Backcatalogue gaat ‘The essential Bruce Springsteen’ op herhaling op #16 en stijgt ‘Greatest hits vol. 1’ van 14 naar #7.

Zoals gezegd, niet alle stijgingen zijn volledig terug te voeren op de optredens op Pinkpop. Maar zeker is dat zonder de optredens de verschuivingen er heel anders hadden uitgezien! Grote afwezige dit jaar is Depeche mode, vanwege ziekte van Dave Gahen. Het album ‘Sounds of the universe’ liep via 56, 59, 65, 67 naar #68, een verlies van twaalf plaatsen. Waren ze er wel geweest dan had het album zeker winst geboekt. Hun vervanger, Placebo, brengt pas de komende week het nieuwe album ‘Battle for the sun’ uit. Dus die kunnen we volgende week begroeten.