vrijdag 9 april 2010

Hitflits: de week van Caro Emerald

Wellicht is het opvallendste hitnieuws van deze week dat ‘Leef’ het album van Jan Smit nu al van de eerste plaats wijkt. Nog maar twee weken geleden werd het album platina (= meer dan 50.000 exemplaren) uitgeleverd. Vorige week kwam het album dan ook overweldigend binnen op de eerste plaats met een overwicht van meer dan 70% op de #2. Maar deze week is daar weinig meer van over, het album zakt naar de tweede plaats en verliest bijna een kwart op de #1. De hoge verwachting van cd-winkels en downloadplatforms van zijn album wordt duidelijk (nog) niet waargemaakt door de cd-kopers! De nieuwe #1 in de Album Top 100 is een oude bekende. Caro Emerald met ‘Deleted scenes from the cutting room floor’. Nog geen twee maanden geleden ging het over de goudgrens, en de afgelopen week werd ook de platinagrens overschreden. Van het album zijn nu meer dan 65.000 stuks verkocht zijn, vet platina dus! Jeroen Pauw reikte het eremetaal een week geleden aan haar uit in ‘Pauw & Witteman’.

Haar debuutalbum staat nu voor de negende week op de eerste plaats. De laatste keer dat een album negen weken bovenaan stond, is ruim anderhalf jaar geleden. Op 30 augustus 2008 steeg ‘Viva la vida’ van Coldplay voor de derde keer terug naar de eerste plaats, waarmee het totaal aantal weken ook op negen uitkwam. Voor Nederlandse begrippen staat Caro nu op zelfde hoogte als het eerste album van Kinderen voor kinderen dat in 1981 negen weken, achtereen, op #1 stond.

Lisa Lois heeft duidelijk profijt bij haar optredens in het voorprogramma van Kane, want haar album ‘Smoke’ blijft doorstijgen. Vorige week sprintte het album van 25 naar #6, dat de hoogste plaats was sinds 13 februari en 5 december toen het album binnenkwam. Maar deze week gaat het album daar overheen, want het stijgt door naar de vierde plaats.

Alle publiciteit rond het 45-jarig artiestenjubileum van André van Duin, legt hem geen windeieren. Zijn album ‘Dubbel’ stijgt in de tweede week van 47 naar #6.

De tien binnenkomers:
#17 Slash: ‘Slash’
#35 George Kooymans & Frank Carillo: ‘On location’
#28 Country Wytske: ‘Dunsje mei my’
#41 Canadian tenors: ‘The Canadian tenors’
#51 New cool collective: ‘Pachinko’
#84 Jonsi: ‘Go’
#87 Selena Gomez & the Scene: ‘Kiss and tell’
#91 Laura Marling: ‘I speak because I can’
#93 Craig David: ‘Signed, sealed, delivered’
#99 Stefan Schill: ‘Don’t say a word’

Over naar de nieuwe Single Top 100. Eigenlijk gebeurt daar ook niet zoveel.

De #1 is dezelfde als vorige week en dus staat ‘Ik leef mijn droom’ van Gerard Joling voor de tweede week bovenaan, op de voet gevolgd door ‘A night like this’, de voormalige #1-hit van Caro Emerald. ‘Hey, soul sister’ van Train bereikt een nieuw hoogtepunt, de derde plaats. Ook winst is er voor ‘Een ongelofelijke droom’ van Wesley, dat naar #4 stijgt.

De top 10 kent twee nieuwelingen. Van 22 naar #9 stijgt ‘Bij je zijn’ van Zirkus zirkus, waarmee dit gezelschap, na ’17 & smoorverliefd’ (#5 in 2009), de tweede top 10-notering scoort. Wolter Kroes gaat al wat langer mee en boekt met ‘Ik ben je prooi’, gestegen van 27 naar #10, zijn zesde top 10-hit.

Caro Emerald staat niet alleen hoog in de Album Top 100 met ‘Deleted scenes from the cutting room floor’. ‘A night like this’, haar tweede single, staat op #2 en al zeventien weken genoteerd, waarvan voor de dertiende keer in de top 10. Maar dat is nog niet alles, want ‘Back it up’ stijgt in de 25ste week van 40 naar #13, wat tevens een nieuw hoogtepunt voor haar is. Tot deze week kwam het nummer niet hoger dan de zestiende plaats. Maar het hoogtepunt deze week beleefde ze afgelopen dinsdag, toen ze uit handen van Ilse DeLange de Schaal van Rigter uitgereikt kreeg. Deze onderscheiding is voor het meest gedraaide liedje van Hollandse bodem op 3FM in het afgelopen jaar. En dat was ‘Back it up’ van Caro Emerald! ‘A night like this’ heeft nu al meer draaibeurten dan ‘Back it up’, dus ze maakt nu al kans om volgend jaar weer de schaal te krijgen!

Over naar de eersteweeks noteringen, en dat zijn er maar zeven.
De hoogste daarvan komt binnen op #67 en is van Max en Macy met ‘Ik verlang naar de zon’. Max (Ruud) en Macy (Petry) zingen al vijf jaar samen en gingen tot begin dit jaar door het artiestenleven als Sjonnie & Anita.

Ferry de Lits uit Helmond scoorde al twee hits, ‘Joana’ (#41 in 2008) en ‘Oh luister toch …’ (#46 in 2009) en komt nu met ‘Ejoo ejoo’, binnen op #78.

Achter Future presidents zitten Will-M (= Willem Laseroms) en Marty Lee (= Maarten ten Hove). Naast producties voor anderen zijn ze nu ook bezig met een eigen carrière. ‘The world keeps changing’ kwam eind 2009 tot #47. Wellicht dat ze met ‘Love don’t pay the bills’ dat gaan evenaren, voorlopig komt het nummer binnen op #79.

Producer Bellatrax (=de Brit Chris Dececio) gaat op ‘Can’t hold back’ de samenwerking aan met de eveneens Britse zangeres Tina Cousins, die al vier hits scoorde. Samen komen ze binnen op #88.

Bijna een jaar geleden scoorden G-lontra & Rockz feat. Chelc-d een #1-hit met ‘Give (Extrema outdoor theme 2009)’. Op ‘Save me’ moet het gezelschap het zonder Rockz stellen en is er ook geen sprake van een thema. Desondanks komt het nummer binnen op #89.

Het Duitse trio R.i.o. (Manuel Reuter, Neil Antone Dyer en Yann Peifer) komt sinds 2007 met een dancetrack. Dus ook dit jaar blijven we daar niet van verstoken, ‘One heart’ zien we binnenkomen op #96.

De hekkensluiter van deze week is ‘Stronger’ van Bassjackers feat. Bizzey. Bizzey komt uit Amersfoort en ook de Basejackers komen uit Nederland, dat zijn Marlon Flohr en Ralph van Hilst.

En dat was het voor deze week wat de Hitflits betref. Na het weekend is er een nieuwe Megaman, waar meer in valt te beleven!

zondag 4 april 2010

Megaman bij week 14 – 3 april 2010

In deze Megaman beleeft Gerard Joling een gedroomde #1 en gaat bij Zirkus zirkus een droom in vervulling, komt die Twa met eerste album en Bertolf met zijn tweede, is er een tweede leven voor K’s choice en willen the Baseballs het Smurfenlied voc’nrollen. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Gedroomde #1 voor Gerard Joling

Gerard Joling: Ik leef mijn droom (3) *** eerste week op #1 ***

Het zat er natuurlijk dik in dat ‘Ik leef mijn droom’ van Gerard Joling de eerste plaats zou bereiken. De publiciteitsmachine draait op volle toeren, want Gerard zit 25 jaar in het vak. De afgelopen week ging geen dag voorbij of hij was wel ergens op het tv-scherm te zien. Daarnaast is Gerard druk bezig met instores, dat zijn optredens in het land, waarbij zijn gekochte plaatjes van zijn handtekening kunnen worden voorzien. Om die #1-positie te behouden zal hij de komende week dan ook nog veelvuldig in het land zijn om zijn single te promoten. Behalve de single krijgen de fans er ook een mooie poster of een ‘Ik leef mijn droom’ polsbandje bij. En welke (vrouwelijke) fan wil dat niet?! Bovendien is de afgelopen week de videoclip bij het nummer eindelijk afgekomen, opgenomen in een terminal in Den Haag, waarbij Gerard letterlijk door zijn fans werd gedragen. Gerard blijft dus nog wel even in ‘dromenland’.

‘Ik leef mijn droom’ is Gerard zijn achtste #1-hit in de Single Top 100 en haar voorlopers. We zetten ze even op een rijtje:
1985: ‘Ticket to the tropics
1989: ‘No more bolero’s’
2007: ‘Maak me gek’
2007: ‘Blijf bij mij (dit zijn voor mij de allermooiste uren)’, postuum duet met André Hazes
2008: ‘Ik hou d’r zo van’
2008: ‘Laat me alleen’, postuum duet met Rita Hovink
2009: ‘Engel van mijn hart’
2010: ‘Ik leef mijn droom’
Met acht #1-noteringen heeft hij André Hazes ingehaald (7 stuks), staat er drie af van Jan Smit (elf stuks) en zes van Marco Borsato (veertien #1-hits).

‘Ik leef mijn droom’ stijgt in de tweede week van de derde naar de eerste plaats. Het is de tweede keer dat een single van Gerard dat in de tweede week lukt. De eerste keer was ‘Blijf bij mij (dit zijn voor mij de allermooiste uren)’, zijn postume duet met André Hazes, dat op 19 mei 2007 van 43 naar #1 steeg. Dit keer was de sprong kleiner, van de derde naar de eerste plaats, en dat komt maar weinig voor. Het is pas de vierde keer dat een nummer vanaf de derde plaats in de tweede week naar #1 stijgt. Gerard zijn drie voorgangers zijn:
- 2001 Def Rhymz & Lloyd: ‘Schudden/Puf’
- 2003 Jim: ‘This love is real’
- 2005 Lange Frans & Baas B: ‘Het land van …’
Daarbij de opmerking dat ‘Schudden/Puf’ van Def Rhymz eigenlijk een hit op herhaling was. De single ‘Puf/Schudden’ stond eind 2000 al vier weken genoteerd, maar toen de single werd omgedraaid, kwam het begin februari binnen op de derde plaats en steeg de week daarop naar
de eerste plaats.

Gerard vs Jan Smit: 2:1

De #1-hit ‘Ik leef mijn droom’ van Gerard Joling gaat ten koste van ‘Leef nu het kan’ van Jan Smit, dat in de vijfde week naar de tweede plaats zakt. En dat is al de tweede keer dat Gerard dat doet, Jan van de eerste plaats gooien. Op 3 oktober 2009 steeg zijn single ‘Engel van mijn hart’ naar de eerste plaats en verdreef daarmee ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ van Jan Smit in duet met Damaru. Jan op zijn beurt ‘begon er mee’, want op 7 april 2007 kwam zijn single ‘Op weg naar geluk’ binnen op de eerste plaats, waardoor ‘Maak me gek’ van Gerard zelfs twee plaatsen onderuit ging en naar de derde plaats zakte. Daar tussenin zat ‘Freefall’ van Jeckyll & Hyde.

Voor Zirkus zirkus gaat droom in vervulling

Zirkus zirkus: Bij je zijn (22) *** hoogste eersteweeks ***

’17 & smoorverliefd’, de debuutsingle van Zirkus zirkus, kwam op 26 september 2009 binnen op de 29ste plaats en stond de week daarop op de vijfde plaats. In totaal stond het nummer zeven weken genoteerd. Het kan dus heel snel gaan met dit repertoire.

Zirkus zirkus is een project van kinderzender Nickelodeon, dat de grootste popact van Nederland en België moet worden. Zirkus zirkus is naast het Huis van Anubis nog de enige act dat bestaat en via de zender gelanceerd werd. De bezetting van Zirkus zirkus wordt gevormd door Sigourney Korper (23), Nicolaas Laurens Littooij ‘Niels’ (21)en Sherman Mitchell Doesburg (23). Hoezo kinderrepertoire??

Eind vorig jaar brachten de drie het album ‘In de tent’ uit, waarop ook ‘Bij je zijn’ staat. Dat nummer is tevens de titelsong van de Engels Spaans animatiefilm ‘Planet 51’, die op 20 april in première gaat. De leden van Zirkus zirkus hebben hun stemmen geleend aan de belangrijkste bijrollen, en het inspreken van een animatie was iets waar ze alledrie altijd al van hadden gedroomd.

Sander van Doorn levert thema Trance Energy

Sander van Doorn: Renegade (the official Trance Energy anthem 2010) (25)

Afgelopen zaterdag vond in de Jaarbeurs in Utrecht de zeventiende editie plaats van het dansfeest Trance Energy. Dit dansfeest wordt al sinds 1999 georganiseerd en beleefde in het eerste jaar drie edities. In de drie opvolgende jaren vonden er twee edities plaats en sinds 2003 vindt het evenement nog één keer per jaar plaats. Sinds 2000 wordt er een themanummer aangekoppeld, dat vier keer voor rekening kwam van Svenson & Gielen. Andere deelnemers waren ondermeer Rank I (twee keer) en Cygnus X.

Voor Sander van Doorn (= Sander Ketelaars, Eindhoven, 28 februari 1979) is het dus de eerste keer dat hij het thema aanlevert. ‘Renegade (the official Trance Energy anthem 2010)’, binnen op #25, is uitgebracht op zijn eigen label Doorn records. Het nummer is de elfde en nu al de op twee na grootste hit dat het festival oplevert. De grootste was ‘Sunlight theory’ in 2004 door Svenson (#16), de op één na grootste ‘The future’ door DJ Joop (#21 in 2007). Alleen ‘L.E.D.- there be light’ van Rank 1 uit 2009, kreeg geen notering.

Eerste album voor die Twa

Die Twa: Sinnewarmte (53)

Aanstaande vrijdag, 9 april 2010, is een belangrijke dag voor Krijn Jacob Dijkstra en Jacob Dijkstra, want dan verschijnt ‘Sinnewarmte’, het eerste album van die Twa. In bar discotheek Sans Souci in Berlikum vind de releaseparty plaats, waarbij Brandi Russell en Tessa zullen optreden. Op het album staan naast de vier hits, nog negen Friestalige nummers. Voor de heren zelf was het opnemen van een album, nog geen jaar geleden een droom. Met vier hits op hun naam komt die droom nu uit. Daarnaast werken de twee mee aan een reallife soap, voor zowel Omrop Fryslân als de TROS.

Frank Verkooyen helpt Paultje Poets

Frank Verkooyen: Dans de hele nacht met mij (76)

De hits van Frank Verkooyen volgen elkaar snel op. In 2009 scoorde hij er drie, waarvan ‘In de wolken’ tot #36 kwam. ‘Dans de hele nacht met mij’, afkomstig van het album ‘In de wolken’, is zijn eerste notering dit jaar, maar zal zeker niet de laatste zijn! Naast zijn eigen liedjes, is Frank ook druk bezig voor andere artiesten. Binnenkort verschijnt de nieuwste single van Paultje Poets, die Frank geproduceerd heeft.

Bertolf komt met tweede album

Bertolf: Two in a million (84)

Over ruim een week verschijnt ‘Snakes & ladders’, het tweede album van Bertlof Lentink. ‘For life’, zijn eerste album leverde drie hitsingles op, waarvan ‘Mr. Light’ de zesde plaats bereikte. Op 3 maart kreeg hij uit handen van Ilse DeLange, een Zilveren Harp van Buma Cultuur, bedoeld ‘om jonge scheppende of uitvoerende artiesten te bekronen die al een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse lichte muziek hebben geleverd, maar waarvan de jury verwacht dat zij nog een grote toekomst voor zich hebben’. Een aanmoedigingsprijs dus, die sinds 1969 wordt uitgereikt. Op 5 mei ontmoet hij Ilse weer, als beide optreden tijdens het bevrijdingsfestival Fryslân 2010 in Leeuwarden. ‘Two in a million’ wordt ook gebruikt in een spotje voor de filmmaand van RTL8.

Tweede leven voor K’s choice

K’s choice: Come live the life (86)

Zeventien jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met de muziek van Sarah en Gert Bettens, toen ze zich nog the Choice noemden. Het was de single ‘The ballad of Lea & Paul’, een heerlijk popnummer, waarop beide stemmen zo goed bij elkaar passen. De hese stem van Sarah, later haar handelsmerk, was daarop al goed te horen.

naam

In 1994 toerde the Choice door de Verenigde Staten van Amerika in het voorprogramma van de Indigo girls. Toen bleek dat er daar al een band was met dezelfde naam, moesten ze hun naam wel aanpassen. Het werd K’s choice, waarbij de K staat voor Jozef K uit het boek ‘Het proces’ van de Duitse schrijver Franz Kafka. De persoon Jozef K. heeft geen keuze en dat sprak de leden van the Choice wel aan, want die hadden zij ook niet (meer).

In 1995 brak de band door met ‘Not an addict’ en scoorde daarmee hun grootste hit: #15. De vijf daaropvolgende hits kwamen ze niet hoger dan #41. Beter verging het hun studioalbums, die allen een top 10-positie behaalden.

In 2003 was de koek op en besloten broer en zus beide zich te richten op een carrière buiten K’s choice. Gert produceerde albums van ondermeer ‘Venus in flames’ en had zijn eigen band Woodface. Sarah zong enkele soundtracks in en zette daarnaast een redelijk succesvolle solocarrière op, met vier soloalbums en tournees door Nederland en Vlaanderen.

Maar wat de twee ook ondernamen, ze kwamen niet los van hun gezamenlijke verleden in K’s choice. Het bloed kroop dan ook waar het niet gaan kon en aangezien K’s choice toch nooit was opgeheven, pakten broer en zus de draad weer op, waar ze het in 2003 hadden laten liggen. Met twee nieuwe leden, Thomas Vanelslander op leadgitaar en Reinout Swinnen op toetsen, naast Eric Grossman op bas en Koen Liekens op drums, doken ze in 2007 de studio in voor het opnemen van nieuwe nummers.

De dubbel-cd ‘Echo mountain’ is daarvan het resultaat en werd in Vlaanderen direct gewaardeerd met een eerste plaats, hun derde #1-album aldaar. Bij ons komt het album deze week op een vijfde plaats binnen en is het hun vierde top 10-album. Eind 2009 scoorden ze in Vlaanderen hun grootste hit met ‘When I lay beside you’ (#3), het thema van ‘Music for life’, het Belgische Glazen Huis. Een nummer dat ook op ‘Echo mountain’ staat.

Zingende dj ontdekt door Zware jongens

Jan Joost: Patsy (96)

Uit Sneek komt de 33-jarige Jan-Joost van der Woude. Van jongs af aan heeft muziek zijn interesse, dat later uitmondde in het spelen op een saxofoon, die nog steeds een uitlaatklep is na de dagelijkse dingen. Nadat hij per ongeluk een liedje zong in café ‘De witte kat’ in Sneek, waar hij als dj werkte, en dat eigenlijk wel lekker ging, is hij dat blijven doen. Na een optreden van Fokko Dam en Arie Kuipers, beter bekend als de Zware jongens, in het café, is het balletje gaan rollen. Zij hoorden wel mogelijkheden in de stem van Jan-Joost en samen namen ze ‘De feestballade’ op voor de Sneekweek van 2006.

‘Patsy’ is inmiddels zijn vierde single en een cover van de #15-hit van Rein de Vries & Fire-Devils uit 1962. Rein had het echter niet helemaal van zichzelf, want oorspronkelijk is het een Engelstalig nummer, getiteld ‘Patches’.

Het nummer is door diverse artiesten opgenomen, maar de eerste was in 1960 van de Amerikaanse zanger Jimmy Isle (foto links). Maar echt bekend werd het nummer twee jaar later in de uitvoering van Dickey Lee (#6 USA). In datzelfde jaar maakte Amsterdammer Jacques Cornelis (‘Jack’) Bulterman de Nederlandse tekst en noemde het ‘Patsy’, dat werd opgenomen door Rein de Vries.

In de videoclip van Jan-Joost wordt Patsy gespeeld door Evelien Hoekstra uit Sneek. Tweede track op de cd-single is ‘Ik wil alles voor je doen’, waarvoor Jan-Joost zelf de tekst schreef. Samen met drie vrienden is Jan-Joost bezig met het opzetten van een loungebar in Sneek, die ‘Mootz’ gaat heten.

Baseballs willen Smurfenlied voc’nrollen

the Baseballs: Hot ’n cold (99)

‘Umbrella’ levert in de vierde week drie plaatsen in en komt uit op een achtste plek. Maar geen nood, want deze week komt het Duitse trio the Baseballs met de opvolger, ‘Hot ’n cold’, twee jaar geleden de tweede hit voor Katy Perry (#5), en in september al een hit in eigen land. Beide nummers staan op het album ‘Strike’, dat zakt naar de derde plaats van de Album Top 100. ‘Hot ’n cold’ zal zeker niet de laatste single van het album zijn, waarop nog tien andere covers staan. Zelf zeggen ze niet zomaar een cover te maken. “We spelen en brengen het op onze eigen manier en proberen geen betere versie van een nummer te maken, maar een interessantere. Een liedje heeft maar weinig nodig om ‘gevoc’nrolled’ te worden. Een goede melodie en genoeg tekst”.

Voor hun volgende album hebben ze al een verlanglijstje opgesteld. Wat te denken van ‘Bad romance’ van Lady Gaga, iets van Charly Lownoise & Mental Theo en ‘Het smurfenlied’ van Vader Abraham!