vrijdag 9 april 2010

Hitflits: de week van Caro Emerald

Wellicht is het opvallendste hitnieuws van deze week dat ‘Leef’ het album van Jan Smit nu al van de eerste plaats wijkt. Nog maar twee weken geleden werd het album platina (= meer dan 50.000 exemplaren) uitgeleverd. Vorige week kwam het album dan ook overweldigend binnen op de eerste plaats met een overwicht van meer dan 70% op de #2. Maar deze week is daar weinig meer van over, het album zakt naar de tweede plaats en verliest bijna een kwart op de #1. De hoge verwachting van cd-winkels en downloadplatforms van zijn album wordt duidelijk (nog) niet waargemaakt door de cd-kopers! De nieuwe #1 in de Album Top 100 is een oude bekende. Caro Emerald met ‘Deleted scenes from the cutting room floor’. Nog geen twee maanden geleden ging het over de goudgrens, en de afgelopen week werd ook de platinagrens overschreden. Van het album zijn nu meer dan 65.000 stuks verkocht zijn, vet platina dus! Jeroen Pauw reikte het eremetaal een week geleden aan haar uit in ‘Pauw & Witteman’.

Haar debuutalbum staat nu voor de negende week op de eerste plaats. De laatste keer dat een album negen weken bovenaan stond, is ruim anderhalf jaar geleden. Op 30 augustus 2008 steeg ‘Viva la vida’ van Coldplay voor de derde keer terug naar de eerste plaats, waarmee het totaal aantal weken ook op negen uitkwam. Voor Nederlandse begrippen staat Caro nu op zelfde hoogte als het eerste album van Kinderen voor kinderen dat in 1981 negen weken, achtereen, op #1 stond.

Lisa Lois heeft duidelijk profijt bij haar optredens in het voorprogramma van Kane, want haar album ‘Smoke’ blijft doorstijgen. Vorige week sprintte het album van 25 naar #6, dat de hoogste plaats was sinds 13 februari en 5 december toen het album binnenkwam. Maar deze week gaat het album daar overheen, want het stijgt door naar de vierde plaats.

Alle publiciteit rond het 45-jarig artiestenjubileum van André van Duin, legt hem geen windeieren. Zijn album ‘Dubbel’ stijgt in de tweede week van 47 naar #6.

De tien binnenkomers:
#17 Slash: ‘Slash’
#35 George Kooymans & Frank Carillo: ‘On location’
#28 Country Wytske: ‘Dunsje mei my’
#41 Canadian tenors: ‘The Canadian tenors’
#51 New cool collective: ‘Pachinko’
#84 Jonsi: ‘Go’
#87 Selena Gomez & the Scene: ‘Kiss and tell’
#91 Laura Marling: ‘I speak because I can’
#93 Craig David: ‘Signed, sealed, delivered’
#99 Stefan Schill: ‘Don’t say a word’

Over naar de nieuwe Single Top 100. Eigenlijk gebeurt daar ook niet zoveel.

De #1 is dezelfde als vorige week en dus staat ‘Ik leef mijn droom’ van Gerard Joling voor de tweede week bovenaan, op de voet gevolgd door ‘A night like this’, de voormalige #1-hit van Caro Emerald. ‘Hey, soul sister’ van Train bereikt een nieuw hoogtepunt, de derde plaats. Ook winst is er voor ‘Een ongelofelijke droom’ van Wesley, dat naar #4 stijgt.

De top 10 kent twee nieuwelingen. Van 22 naar #9 stijgt ‘Bij je zijn’ van Zirkus zirkus, waarmee dit gezelschap, na ’17 & smoorverliefd’ (#5 in 2009), de tweede top 10-notering scoort. Wolter Kroes gaat al wat langer mee en boekt met ‘Ik ben je prooi’, gestegen van 27 naar #10, zijn zesde top 10-hit.

Caro Emerald staat niet alleen hoog in de Album Top 100 met ‘Deleted scenes from the cutting room floor’. ‘A night like this’, haar tweede single, staat op #2 en al zeventien weken genoteerd, waarvan voor de dertiende keer in de top 10. Maar dat is nog niet alles, want ‘Back it up’ stijgt in de 25ste week van 40 naar #13, wat tevens een nieuw hoogtepunt voor haar is. Tot deze week kwam het nummer niet hoger dan de zestiende plaats. Maar het hoogtepunt deze week beleefde ze afgelopen dinsdag, toen ze uit handen van Ilse DeLange de Schaal van Rigter uitgereikt kreeg. Deze onderscheiding is voor het meest gedraaide liedje van Hollandse bodem op 3FM in het afgelopen jaar. En dat was ‘Back it up’ van Caro Emerald! ‘A night like this’ heeft nu al meer draaibeurten dan ‘Back it up’, dus ze maakt nu al kans om volgend jaar weer de schaal te krijgen!

Over naar de eersteweeks noteringen, en dat zijn er maar zeven.
De hoogste daarvan komt binnen op #67 en is van Max en Macy met ‘Ik verlang naar de zon’. Max (Ruud) en Macy (Petry) zingen al vijf jaar samen en gingen tot begin dit jaar door het artiestenleven als Sjonnie & Anita.

Ferry de Lits uit Helmond scoorde al twee hits, ‘Joana’ (#41 in 2008) en ‘Oh luister toch …’ (#46 in 2009) en komt nu met ‘Ejoo ejoo’, binnen op #78.

Achter Future presidents zitten Will-M (= Willem Laseroms) en Marty Lee (= Maarten ten Hove). Naast producties voor anderen zijn ze nu ook bezig met een eigen carrière. ‘The world keeps changing’ kwam eind 2009 tot #47. Wellicht dat ze met ‘Love don’t pay the bills’ dat gaan evenaren, voorlopig komt het nummer binnen op #79.

Producer Bellatrax (=de Brit Chris Dececio) gaat op ‘Can’t hold back’ de samenwerking aan met de eveneens Britse zangeres Tina Cousins, die al vier hits scoorde. Samen komen ze binnen op #88.

Bijna een jaar geleden scoorden G-lontra & Rockz feat. Chelc-d een #1-hit met ‘Give (Extrema outdoor theme 2009)’. Op ‘Save me’ moet het gezelschap het zonder Rockz stellen en is er ook geen sprake van een thema. Desondanks komt het nummer binnen op #89.

Het Duitse trio R.i.o. (Manuel Reuter, Neil Antone Dyer en Yann Peifer) komt sinds 2007 met een dancetrack. Dus ook dit jaar blijven we daar niet van verstoken, ‘One heart’ zien we binnenkomen op #96.

De hekkensluiter van deze week is ‘Stronger’ van Bassjackers feat. Bizzey. Bizzey komt uit Amersfoort en ook de Basejackers komen uit Nederland, dat zijn Marlon Flohr en Ralph van Hilst.

En dat was het voor deze week wat de Hitflits betref. Na het weekend is er een nieuwe Megaman, waar meer in valt te beleven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten