vrijdag 25 juli 2014

Hitflits: Stromae voor derde keer terug op #1


Net als twee weken geleden, is de #1 deze week een oude bekende. Toen pakten Nick & Simon de eerste plaats, deze week is het de beurt aan Stromae met zijn album Racine Carrée. Overeenkomst tussen beide acts, is dat ze de #1 pakken in weken waarin er geen grote artiesten zijn die een nieuw album uitbrengen. Racine Carrée stond dit jaar al twee keer eerder op de eerste plaats, op 1 februari en op 22 februari. Over drie weken staat Stromae op Lowlands.

TOP 5

  1. (3)       Stromae: Racine Carrée (derde week)
  2. (1)       Jason Mraz: Yes!
  3. (5)       Coldplay: Ghost Stories
  4. (2)       the Common linnets: The Common Linnets
  5. (6)       Ed Sheeran: X
Vorige week hadden we een invasie van albums van North Sea Jazz acts, waardoor er 26 albums van NSJ-acts in de albumlijst stonden. Daarvan blijven er deze week nog maar 5 over. Dan zou je verwachten dat voor die 21 verdwenen albums een flink aantal nieuwe noteringen zouden komen? Fout! Het zijn er slechts 3, de rest (28) gaat op herhaling.

#35 Yellow Claw: Amsterdam Trap Music Vol. 2
#48 la Roux: Trouble In Paradise
#99 ‘Weird Al’ Yankovic: Mandatory Fun

Pas over een maandje zal de Album Top 100 weer worden opgeschud met opzienbarende releases. Wat te denken van Kensington, Bob Dylan, Jan Smit en Toppers. In het najaar kunnen we uitkijken naar nieuw werk van Anouk en in november hoogst waarschijnlijk een nieuw album van U2!

SINGLES

TOP 5

  1. (1)       Lilly Wood & the Prick: Prayer in C (Robin Schulz remix) (derde week )
  2. (2)       Anders Nilsen: Salsa tequila
  3. (3)       Tove lo feat. Hippie Sabotage: Stay high
  4. (4)       Dotan: Home
  5. (5)       Calvin Harris: Summer
Hadden we in de albumlijst nog een nieuwe (oude) #1, in de Single Top 100 zit de gehele top 7  muurvast. Kijken of er meer doorstroming inzit dan bij de albums. Op naar de vier (!) eerste weeks noteringen!
#81 Becky G: Shower
#92 Charlie XCX: Boom clap
#94 Gebroeders Ko: Wat heb jij een lekker lijf
#97 Ella Henderson: Ghost

Naast deze 4 nieuwe noteringen gaan er ook 4 op herhaling. Daar lichten we een paar van uit. Op #74 is dat ‘My love’ van Kovacs. Begin juni stond het nummer een weekje op #32. Sindsdien heeft Kovacs veel opgetreden (onder andere bij Rob Stenders van 3FM) en is het nummer bij een groter publiek bekend geworden. Afgelopen week was ‘My love’ Megahit op 3FM, waardoor het op herhaling gaat en nu hopelijk voor een langer verblijf!

troost en hoop

Het andere nummer dat we er uitlichten, is ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij, binnen op #85. Deze herhalingsoefening is niet zo verwonderlijk na de afgelopen week, waarin veel tranen zijn gevloeid naar aanleiding van de vliegtuigramp met de MH17. Veel mensen zoeken troost en vinden dat in het nummer van Claudia, dat ze al in 2009 schreef voor haar theatervoorstelling ‘Hete Vrede’.
‘Mag ik dan bij jou’ is de afgelopen dagen, en vooral op de dag van de nationale rouw, veel gedownload en gestreamd. Het nummer gaat om betrouwbaar vs vertrouwen en gaat nu voor de zevende keer op herhaling. Bijna iedere keer was er wel een speciale aanleiding toe. Klik hier voor het volledige verhaal.

Naast ‘Mag ik dan bij jou’ is ‘Dat ik je mis’ van Maaike Ouboter, dat ook veel troost biedt aan mensen, ook veel gedraaid, gedownload en gestreamd. Alleen te weinig om terug te keren in de Single Top 100; het nummer staat op #131 in de Bubbling Under, de wachtkamer van de singlelijst.

Tot slot nog een paar opvallende verschuivingen:
#11 (22) Magic!: Rude
#17 (53) Enrique Iglesias feat. Sean Paul / Gente DeZona / Descemer Bueno: Bailando
#42 (58) the Him: Skinny dipping  (= Steven Rutten en Jeroen Kerstens uit Amsterdam)
#53 (66) Jason Mraz: Hello, you beautiful thing
#57 (88) Alle Farben feat. Graham Candy: She moves (far away)
#61 (75) Arjon Oostrom: Pure verleiding

Tot zover deze Megaman. Zaterdag volgen nog de albumflitsen op de nieuwspagina van 3FM. Na het weekend melden wij ons weer met een nieuwe Megaman.

zondag 20 juli 2014

Megaman bij week 29 – 19 juli 2014

Lilly Wood & the Prick verstevigt #1-positie

En verder in deze Megaman:
Wil the Him zich bekend maken? Alle Farben mocht niet studeren, tiende hit voor jarige Train en René Froger en Gerard Joling maken vrije val.

Nederland zegt massaal Yes! tegen Jason Mraz, want zijn album komt binnen op #1. Daarnaast is er een invasie van NSJ-acts. Welke? Je leest het in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Lilly Wood & the Prick verstevigt #1-positie

#1 Lilly Wood & the Prick: Prayer in C (Robin Schulz remix)                 *** tweede week op #1 ***

Vorige week steeg ‘Prayer in C (Robin Schulz remix)’ van Lilly Wood & the Prick naar de eerste plaats van de Single Top 100. Anders Nilsen, die dacht met ‘Salsa tequila’ de ultieme zomerhit te hebben gemaakt, moest genoegen nemen met een tweede plaats en ‘Stay high’ van Tovo Lo feat. Hippie Sabotage stond op een derde plek. We kunnen kort zijn, want de volledige top 3 is ongewijzigd, alleen hebben de laatste twee relatief gezien een beetje moeten inleveren ten opzichte van ‘Prayer in C (Robin Schulz remix)’. 89/86 om 81/77.

Wil the Him zich bekend maken?

#58 the Him: Skinny dipping              *** hoogste eerste weeks ***

The Him moet je niet verwarren met de Finse band Him die in 2000 een hit scoorde met ‘Join me’ (#33). The Him zijn twee producers uit Amsterdam die voorheen actief waren voor anderen. In mei 2013 maakte het duo hun eerste productie, een remake van ‘Harder better faster’ van Daft punk. 
Nadat ze in oktober 2013 tweede werden tijdens de Tiësto remix wedstrijd, besloten ze the Him voort te zetten. Sindsdien maakten ze diverse remixen, onder ander ‘Home’ van Dotan. Met ‘Skinny dipping’ breken ze nu ook door in de Single Top 100.

evenaring

‘Skinny dipping’ van the Him is de hoogste eerste weeks deze week, van slechts drie (!) nieuwe noteringen. Dit laagterecord is een evenaring van 2 januari 2010 toen er ook maar drie eerste weeks waren. ‘Hey’ van Waylon was toen op #84 de hoogste. Weinig nieuwe noteringen een week na kerst is niet zo vreemd, want dan verschijnen er nog maar weinig nieuwe nummers. Dat maakt deze week, midden in de zomer, des te bijzonder met drie stuks.

streams

Overigens gaan er nog wel acht nummers op herhaling en dat dankzij streaming. En daar zit ‘m nu juist de oorzaak van zo weinig nieuwe noteringen. Want door die oude nummers, waaronder twee hits van Lorde, komen nieuwe nummers niet of nauwelijks door. Wat te denken van het langst genoteerde nummer deze week: ‘Let her go’ dat in de 91e (!) week van 77 naar #67 stijgt. Sinds juli 2013 tellen streams mee voor de Single Top 100.

Tiende hit voor jarige Train

#86 Train: Angel in blue jeans

De Amerikaanse band Train bestaat 20 jaar en scoort met ‘Angel in blue jeans’ hun tiende notering. In 2001 verraste de band ons met ‘Drops of Jupiter (Tell me)’ dat de vijfde plaats bereikte. Daarna volgden twee kleine hits, waarna ze in 2010 sterk terug kwamen met ‘Hey, soul sister’ (#3), de kersthit ‘Shake up Christmas’ (#7)  en twee jaar later met ‘Drive by’ (#9). Grote en kleine hits wisselen elkaar af, en dus is de band na ‘Mermaid’ (#45 in 2013) wel weer toe aan een grote hit.

van voorprogramma tot producer

Wellicht dat het er van komt met ‘Angel in blue jeans’, want het is een nieuw nummer, afkomstig van het zevende studioalbum Bulletproof Picasso, dat vanaf 12 september te koop is. Dat album is geproduceerd door Butch Walker (Avil Lavigne, P!nk, Katy Perry, Fall out boy). Walker was in 2010 met zijn band Butch Walker & the Black Widows het voorprogramma van Train!

Alle Farben mocht niet studeren

#87 Alle Farben feat. Graham Candy: She moves (far away)

Alle Farben is de dj-naam van Frans Zimmer (Kreuzberg, 5 juli 1985). Zimmer wilde kunst studeren, maar werd niet toegelaten tot de universiteit. Daarop verdiende hij de kost met verschillende baantjes waaronder het inrichten van een café in Berlijn. Daar kwam hij in contact met dj’s..Sinds 2010 is hij ook zelf gaan draaien
Aanvankelijk noemde hij zich Hundert Farben, geïnspireerd door de Oostenrijkse  kunstenaar/architekt Friedensreich Rengtag Dunkelbunt Hundertwasser, die veel met kleuren werkte. Na enige tijd ging Zimmer verder onder de naam Alle Farben. Onlangs verscheen zijn debuutalbum Synesthesia met daarop de hitsingle ‘She moves (far away)’.

zanger(es)

‘She moves (far away)’ wordt wel vergeleken met ‘One day / Reckoning song (Wankelmut remix)’ van Asaf Avidan & the Mojos uit 2012. Niet alleen vanwege de sfeer, maar ook de zang. Het is alsof je een vrouw hoort, terwijl het een man is die zingt. De zanger op ‘She moves (far away)’ is Graham Candy uit Berlijn, maar geboren als Graham James Candy in Auckland, Nieuw-Zeeland op 1 april 1991. Op jonge leeftijd hield hij zich bezig met dansen en acteren in musicals en theater, onder andere ‘Footloose’ en ‘Cirque du Soleil’.

ontdekt

Na een rol in de film ‘Queen of Carthage’, waarin Graham zich van zijn beste kant liet zien, werd hij benaderd door mensen van het Berlijnse label Crazy Planet Records. Zij boden hem een contract aan, waarna hij naar Berlijn verkaste. Vorig jaar bracht hij de single ‘13 Lords’ uit en sindsdien werkt hij hard aan nieuw werk, dat nog dit jaar moet verschijnen. Tenminste als hij daar de tijd voor heeft, want ‘She moves (far away)’ dreigt een grote Europese zomerhit te worden.

Vrije val voor René Froger en Gerard Joling

Het WK-voetbal is voorbij en daarmee is ook een einde gekomen aan de Oranjehits. Tot zover niets bijzonders, ware het niet dat twee voormalige #1-hits vanuit de top 6 vallen!

‘Juich voor Nederland!’ van René Froger stond vorige week nog op de vijfde plaats. Voor Froger is het geen record, waarover zo dadelijk meer. ‘Rio’ van Gerard Joling: ‘Rio’ valt vanaf de zesde plaats.

De lijst van nummers die vanuit de top 6 buiten de Single Top 100 vielen, ziet er als volgt uit. Met tussen haakjes de hoogste plaats en het aantal weken dat het nummer genoteerd stond:
#2 René Froger: Bloed zweet en tranen (EK versie) (#2/4)
#3 Mariah Carey: All I want for Christmas (#3/4)
#4 One direction: Strong (#4/1)
#5 René Froger: Juich voor Nederland! (#1/8)
#5 Wham!: Last Christmas (#5/4)
#6 Gerard Joling: Rio (#1/8)

N.B. Mariah Carey en Wham! gingen destijds, in januari 2008, op herhaling. Beide verlieten na vier weken de Single Top 100 in plaats van één week zoals we eerder meldden. Iedereen bedankt voor het reageren!