vrijdag 24 januari 2014

Hitflits: John Legend en Bruce Springsteen weten niet van wijken

We kunnen kort zijn deze keer, want er is geen verandering aan de top. Tot zover deze Hitflits. We melden ons weer …

Natuurlijk valt er meer over de nieuwe single en albumlijst te melden dan alleen de #1, dus hier komt de echte Hitflits van vrijdag 24 januari 2014!

SINGLE TOP 3

  1. (1) John Legend: All of me (derde week)
  2. (2) Pharrell Williams: Happy
  3. (3) Stromae: Formidable
John Legend houdt het nog wel even vol bovenaan, tenminste als er geen kapers op de kust zijn. Wellicht dat hij op termijn moet uitkijken voor Katy Perry feat. Juicy J, die met ‘Dark horse’ vanaf #28 doorstijgen naar de achtste plaats. En dan te bedenken dat het nummer aanvankelijk weinig deed. In oktober stond het een weekje op #74, maar vorige week ging het nummer op herhaling op #28. Het scoort nu al beter dan het nummer waar ‘Dark horse’ op  gebaseerd is: ‘Moments in love’ van Art of Noise, #10 in 1987.

Ook nieuw bij de bovenste tien, op #10 vanaf #12, is ‘Counting stars’ van OneRepublic dat daar dertien weken voor nodig had.

Alle eerste weeks noteringen op een rij, met een hoop feestnummers:
#50 Jettie Pallettie: Walla walla bing beng
#52 Jaman: Blikken of blozen
#58 Huub Hangop: Toeter
#59 Dinand Woesthoff: Legendary lane
#62 London grammar: Strong (nieuwe Megahit? Kwart voor 5 weten we het)
#65 Blaudzun: Promises of no man’s land
#69 Stefan & Patrick Dano: Leef je leven
#70 Marco de Hollander: Twee armen en een zoen
#79 Gabriello: Vurige tongen
#88 Theodoor: Hé jij
#92 Lorde: Team
#93 Sam Smith: Money on my mind

ALBUM TOP 3

  1. (1) Bruce Springsteen: High hopes (tweede week)
  2. (5) Beyoncé: Beyoncé
  3. (2) Marco Borsato: Duizend spiegels
Als het begin van de week bepalend was geweest voor de hele week, dan was het album van Beyoncé terug gestegen naar #1. Haar gelijknamige album voerde zowel maandag als dinsdag, met een flink overwicht op de #2, de voorlopige albumlijst aan. Bruce Springsteen, de #2, vond het op woensdag welletjes en pakte de eerste plaats terug. Uiteindelijk zegeviert hij met een voorsprong van bijna 11%.

voorbij Elvis

Na een eerste plaats in de Nederlandse (zijn zevende) en de Britse albumlijst (zijn tiende), vorige week, komt ‘High hopes’ deze week ook binnen op de eerste plaats van de Amerikaanse albumlijst. Het is daar zijn elfde #1-notering, eentje meer dan Elvis Presley en twee minder dan Jay-Z. Absolute topper daar zijn nog altijd the Beatles met negentien #1-noteringen in de albumlijst. ‘High hopes’ heeft nu in meer dan tien landen de eerste plaats bereikt.

Alvorens we duiken op de eerste weeks noteringen, eerst een correctie op de Megaman van vorige week. In de inleiding schreven wij: “In de albumflitsen kun je lezen dat Bruce Springsteen met oude nummers zijn zevende #1-notering scoort.” Dat is niet helemaal juist. Op het album staan weliswaar een aantal oude nummers die in een nieuw jasje zijn gestoken, maar ook nummers die nooit eerder op een album hebben gestaan. Wel heeft hij die nummers al gespeeld tijdens live concerten. Wij werden hierop gewezen door Chaja, waarvoor dank!

Over naar de 7 eerste weeks noteringen van deze week:
#12 Backcorner boogie band: Faico faico
#32 Young the giant: Mind over matter
#40 Warpaint: Warpaint
#74 Damien Jurado: Brothers and sisters of the eternal sun
#78 Mogwai: Rave tapes
#90 the Beatles: The U.S. albums
#98 Miss Molly & Me: Travellers

Noorderslag

Vorig weekend vond het nederpopfestijn Noorderslag plaats in Groningen. The Opposites wonnen de Popprijs en plukken daar de vruchten van, want het album ‘Slapeloze nachten’ gaat op herhaling op #49. Twee weken geleden ging het album ook al op herhaling op #98, maar voor één week. Daarvoor was 16 november de voorlaatste week dat het album genoteerd stond, 27 weken aaneen, met als hoogste plaats #6, op 18 mei 2013, de week van binnenkomst.

eerbetoon

Naast de uitreiking van de Popprijs, was er die avond ook een eerbetoon door onder andere the Kik, aan Boudewijn de Groot, die zelf ook optrad. Zijn albums zijn te goedkoop geprijsd voor de Album Top 100 en krijgen daarom een notering in de Midprice Top 50. Op #1, vanaf #18, stijgt ‘Het beste van Boudewijn de Groot’ en op #4 komt ‘Boudewijn de Groot: Toen & nu – De 40 mooiste liedjes van uw keuze’ binnen. Laatstgenoemd album komt uit 2003 en stond vorig jaar vijf weken genoteerd met als hoogste plaats #50.

Afhankelijk van waar je woont, zou het wel eens een winters weekend kunnen worden, maar dat mag ook wel een keer, toch? De kans is dan ook groot dat je maandag ontwaakt met een wit tapijt buiten. Maar dan is er altijd nog de Megaman! En nog voor de sneeuw aan, op zaterdag, staan de albumflitsen op de nieuwspagina van 3FM.

zondag 19 januari 2014

Megaman bij week 3 – 18 januari 2014

Eurosonic/Noorderslag zit er weer op met the Opposites als terechte winnaar van de Popprijs. In tegenstelling tot andere jaren wisten de winnaars, Willy (Willem de Bruin) en Big 2 (Twan van Steenhoven) pas op vrijdagavond dat ze gewonnen hadden!
Een ‘geheimzinnig optreden’ elders in het land, bleek de dekmantel te zijn voor het optreden in de Oosterpoort in Groningen om de prijs in ontvangst te nemen, een beeldje + € 10.000,--.

En na dit enerverende muzikale weekend hebben we ons weer aan de Megaman gezet. Met daarin, John Legend die terugstijgt naar #1, Shakira en Rihanna die samen goed zijn voor 960 weken hits, een rondje feesthits, Jo Vally die 35 jaar in het vak zit en Gers Pardoel die wil dat je nu zegt dat je dankbaar bent voordat het te laat is.

In de albumflitsen kun je lezen dat Bruce Springsteen met oude nummers zijn zevende #1-notering scoort. Of hij die volgende week ook nog in handen heeft, weten we aanstaande vrijdag. Dan zijn we er weer met de nieuwe Hitflits. Volg ons op Twitter en je mist niets meer!

John Legend pakt eerste plaats terug

John Legend: All of me (1)  *** terug op #1 / tweede week op #1 ***

Op 21 december 2013 steeg ‘All of me’ van John Legend naar de eerste plaats van de Single Top 100, hetgeen hem zijn eerste #1-hit opleverde. Vervolgens kwamen ‘Tsunami’ van DVBBS & Borgeous (dankzij 3FM Serious Request) en ‘Happy’ van Pharrell Williams (uit  ‘Despicable me 2’, de best bezochte film van 2013) zijn feestje verstieren. Maar Legend is een aanhouder en pakt na drie weken de eerste plaats weer terug, zei het met een overwicht van slechts 4% op 'Happy'. We zijn dan ook benieuwd wie er volgende week aan het langste eind trekt!

Nick & Simon scoren dubbelhit

#16 Nick & Simon: Dans heel dicht bij mij           *** hoogste eerste weeks ***

Na het Noord Amerikaanse en Zuid-Afrikaanse avontuur, togen Nick & Simon in september 2013 naar Cuba en Jamaica. In ‘The Carribbean dream’, iedere woensdag op Nl. 3, is te zien hoe het ze daar verging.

‘Dans heel dicht bij mij’ is tijdens die trip ontstaan en het levert het duo hun 24e notering op. Eigenlijk is het een dubbelnotering, want van het nummer zijn twee versies gemaakt, een Jamaicaanse en een Cubaanse. Voor de notering zijn beide versies bij elkaar geteld en dat is maar goed ook, want anders had het nummer nog lager gestaan!

Nick Schilder schreef ‘Dans heel dicht bij mij’ samen met producer Gordon Groothedde. Simon Keizer over het nummer:  “Normaal gesproken kleed je een nummer aan, maar we hadden besloten het liedje helemaal kaal te laten. Gewoon gitaar en zang. Niets meer en minder. In Cuba had Nick een bandje benaderd dat het voor ons zou aankleden en vercubaansen. En ik had het hetzelfde in Jamaica geregeld. Wat daar is ontstaan heeft ons zó aangesproken en vonden we zó bijzonder, dat we die twee nummers in januari in Nederland als single uitbrengen.”

Jelle B scoort nu al zijn hit van het jaar

#43 Jelle B.: Annabella

Sinds 2010 scoort Jelle Johannes Klaas Broersma, oftewel Jelle B, ieder jaar één hit. Als hij dat tempo volhoudt, dan is ‘Annabella’ zijn enige hit dit jaar. Statistisch mag dit juist zijn, Jelle B zal zich daar niets van aantrekken en zullen we later dit jaar nog wel een keertje tegenkomen. Tenzij hij de statistieken niet wil tegenspreken natuurlijk.

Carnaval / Après-ski hits (1)

Je kon er natuurlijk opwachten. Kerst is voorbij, het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en de feesthits dienen zich aan. De komende weken, tot aan carnaval begin maart, zullen we regelmatig een blokje feesthits aan je voorstellen.

#31 Snollebollekes: Vrouwkes

Nog net voor het nieuwe jaar diende de eerste feesthit zich al aan met ‘Vrouwkes’ van Snollebollekes, waarachter Jurjen Gofers zit. Het nummer ontstond in het Veronica-programma ‘Rick in de morgen’ van Rick van Velthuysen. De twee namen het nummer vorig jaar al op met carnaval, maar omdat ze het zelf niet serieus namen, brachten ze het niet uit, maar boden het gratis aan. Dat veranderde toen ‘Vrouwkes’ op 27 november 2013 een party-award in de wacht sleepte voor ‘beste party single van 2013’, zowel volgens het publiek als de jury.

Vervolgens werd de tekst wat aangepast en werd het nummer alsnog uitgebracht en met redelijk succes. Het nummer steeg van 98 via 54, vorige week door naar #28. Deze week valt het iets terug naar #31, maar het is nog lang geen carnaval! Gofers, geboren op 14 juni 1980 in Eindhoven, werkt met DJ Maurice aan ‘Snollebolleke’, de opvolger van ‘Vrouwkes’, die nog deze maand verschijnt.

#44 Gebroeders Ko & la Bamba: Drink als een prins

Bij carnaval draait het natuurlijk om bier, heel veel bier en dat hebben de Gebroeders Ko goed begrepen. Vorig jaar kwamen ze met ‘Koning pils’ (#6), een kwinkslag naar Willem Alexander, die in het verleden wel eens is gezien met een pilsje. Aangezien hij inmiddels koning is, kunnen de broes niet meer over hem zingen en dus komen ze dit jaar met ‘Drink als een prins’.

Het nummer maakten ze met het duo la Bamba, bestaande uit Ron Roemen en Harrold Knoben, afkomstig uit Montfort, of zoals ze daar zeggen Mofert. Het duo won in 2013 met ‘Laef , Limburg laef’ het L(imburgs) V(astelaovesleedjes) K(onkoer). Het LVK is een jaarlijkse liedjeswedstrijd waarbij het beste carnavalsliedje wordt gekozen.

#70 ZUS: Op een berg

De oudste is 16, de jongste 13, de zussen Bo (6 februari 1997) en Kiki (20 oktober 1999) Sluijpers uit Schijndel. Ze zijn helemaal gek van musicals en willen dan ook heel graag in een musical spelen. Dansen kunnen ze al. Beide zijn ook nog fanatieke zwemsters. En sinds maart 2013 vormen ze het duo ZUS. ‘Op een berg’ is hun derde single, een cover van Max Jens die het uitbracht als ‘Op een berg (Eeehooo)’ (#73 in 2010). Producer Peter van Nierop pimpte het vrij rustige nummer op tot een swingend nummer en ZUS scoort drie plaatsen hoger dan het origineel.

#75 Franky en Jordi Falcon: Onze kroeg

Nog meer familieverbanden treffen we aan op #75. Nadat zowel vader Franky als zoon Jordi één of meerdere hits scoorde, hebben de twee nu hun krachten gebundeld. ‘Onze kroeg’ is daarvan het eerste bewijs. Vader Franky van Valkenburg zit al ruim 23 jaar in het vak, zoon Jordi zingt nog maar een paar jaar en ziet zijn vader als zijn grote voorbeeld. Of het bij dit ene duet blijft, is de grote vraag, want voor vader Franky is het nu al hét hoogtepunt in zijn carrière.

Tube, Berger & Juliet Sikora zetten zich in voor Afrikaanse muzikanten

#49 Tube & Berger & Juliet Sikora: Set it off

Acht jaar waren Tube & Berger al onderweg, toen ze in juni 2012 het album ‘Introlution’ uitbrachten. Het album is uitgekomen op hun eigen label Kitball Records, dat de twee al in 2004 opzetten, waarmee een droom uitkwam. Sinds 2006 werken ze samen met Juliet Sikora, die ook te horen is op ‘Set it off’, hun eerste notering. Tijd voor een kennismaking dus.

Achter Tube & Berger zitten de Duitse producers Arndt Rörig en Marco Vidovic. Ze groeiden op in Solingen, een kleine industriestad, waar niet veel te doen was. Ze kennen elkaar van school en in de schoolbus besloten ze om samen veel plezier te gaan maken. Op hun zestiende traden ze op in een punkband en later in de jaren ’90 belandden ze in de house en techno scene. Bij ons zegt het nummer ‘Straight ahead’ niet zoveel, maar in de Amerikaanse Billboard Dance Radio Charts stond het nummer, met zangeres Chrissie Hynde van the Pretenders, op de eerste plaats. Dat leverde veel naamsbekendheid en dus optredens op.

Juliet Sikora, zangeres op ‘Set it off’, komt uit de Poolse stad Strzelce Opolskie. Ze had altijd al een passie voor muziek en door pianospelen raakte ze rond haar zestiende geïnteresseerd in elektronische muziek. Na haar schoolopleiding ging ze dj-en, organiseerde evenementen en studeerde er zelfs in af. Sinds 2006 werkt ze samen met Tube & Berger en scoorde met hen een zomerhit met ‘Together now’. Met hen zette ze het project ‘It began in Africa’ op, waarmee geld wordt ingezameld voor jonge Afrikaanse muzikanten.

Shakira en Rihanna zijn goed voor 960 weken hits

#55 Shakira feat. Rihanna: Can’t remember to forget you

Als twee grootheden uit de popmuziek zich verenigen, dan mag je toch wel vuurwerk verwachten. Vooralsnog valt dat qua notering erg tegen, want ‘Can’t remember to forget you’ van Shakira feat. Rihanna komt slechts binnen op #55. Beide zangeressen zijn samen goed voor 960 weken hitparade! Daarvan pakt Shakira slechts 303 en Rihanna 656, meer dan het dubbele.

Daarentegen bereikte Shakira drie keer de eerste plaats, met ‘Whenever wherever’ (in 2002), ‘Hips don’t lie’ feat. Wycleff Jean (in 2006) en ‘Beautiful liar’ met Beyoncé (in 2007). Rihanna is dat nog maar één keer gelukt, met ‘Don’t stop the Music’ (in 2007). En die tweede keer zit er met ‘Can’t remember to forget you’, voorloper van het tiende studioalbum van Shakira dat op 25 maart verschijnt, vast niet in.

Gers Pardoel: zeg nu dat je dankbaar bent

#58 Gers Pardoel: Dankbaarheid

Op 5 mei is Gers Pardoel samen met Kensington en Douwe Bob Ambassadeur voor de vrede. De ambassadeurs zullen dan met een helikopter van de landmacht de 14 bevrijdingsfestival afgaan om op te treden. Daarnaast zullen ze de bezoekers vragen stil te staan bij vrijheid en onvrijheid in Nederland en andere delen van de wereld waar vrijheid niet vanzelfsprekend is.

‘Dankbaarheid’ is zijn eerste echte single sinds ‘Liever dan lief’ met Doe maar (#5 in 2012). Het nummer ‘#VFD’, dat eind 2013 uitkwam en voorloper is van het album ‘De toekomst is van ons’, is nauwelijks door de media opgepakt.

‘Dankbaarheid’ schreef Pardoel voor zijn vader, die hem en zijn broer moest opvoedden, toen zijn moeder aan kanker overleed. Gers: “Er waren best wel wat woordenwisselingen met mijn vader, maar later besefte ik pas hoe heftig de tijd was voor hem. Ik was nog maar 17 jaar en hij moest mij en mijn broer alleen opvoeden. Daarvoor ben ik hem ontzettend dankbaar. Toen hij een hartaanval kreeg werd dat gevoel versterkt. Ik dacht: ik moet nu een nummer voor hem schrijven voordat het te laat is. Toen mijn vader het nummer hoorde, was hij tot tranen toe geroerd.”
Met het nummer ‘Dankbaarheid’ roept Gers Pardoel Nederland op om zich uit te spreken wie zij dankbaar zijn. Gers: “Het is een valkuil om dat niet te zeggen, omdat we druk zijn of omdat we het eng vinden. Maar zeg het! Ik denk dat het belangrijk is om het te zeggen voordat het te laat is. Het leven kan zo voorbij zijn.”

benefiet

‘Dankbaarheid’ heeft Gers afgestaan aan de jaarlijkse actie ‘Sta op tegen kanker’ van het KWF. Aanstaande woensdag, 22 januari, zal hij het nummer brengen in de gelijknamige benefiet tv-show die tot doel heeft zoveel mogelijk donateurs te verwerven. Gers: “Ik geloof dat er een dag komt dat kanker te genezen is: we gaan de goede kant op: in 1949 was er 25% overlevingskans (na 5 jaar), nu is dat 61%! Ik vind het daarom fijn dat ik mijn steentje kan bijdragen met dit nummer.”

‘Sta op tegen kanker’ leverde al geld op dankzij de hits:
2010: Jeroen van der Boom: Niemand anders (#1)
2012: Don Diablo: The artist inside (#26)
De tv-show in 2013, die gepland stond voor 20 november, ging niet door, vanwege de Giro 555-actie voor de Filippijnen, die twee dagen daarvoor werd gehouden. Twee acties in zo’n korte tijd was vanzelfsprekend teveel van het goede.

Showtek houdt wel van een feestje

#65 Showtek: We like to party

Met vier hits, waar onder een #6-notering voor ‘Cannonball’ met Justin Prime, was 2013 een goed hitjaar voor de broers Sjoerd en Wouter Janssen, oftewel Showtek. Met ‘We like to party’, hun achtste notering, zijn ze er dit jaar al vroeg bij en dat zal vast niet de laatste zijn!

Jo Vally zit 35 jaar in het vak

#68 Jo Vally: Calypso

Calypso is de naam van het schip, een drijvend oceanografisch laboratorium, waarmee Jacques-Yves Cousteau (1910–1997) en zijn bemanning talloze reizen maakte tussen 1951 en 1996. In 1975 maakte John Denver over het schip een plaatje en scoorde er een #2-hit mee. Jan Smit, groot fan van John Denver, coverde het nummer in 2007 op de cd-single ‘Dan volg je haar benen’ dat de eerste plaats bereikte. En nu is er dan een Nederlandstalige versie van ‘Calypso’, gezongen door de Vlaming Jo Vally

Vally, geboren als Valère M. C. Lauwers in Wolvertem, op 12 oktober 1958, heeft dit jaar een feestje te vieren, want hij zit 35 jaar in het vak! Voor 1979 had hij diverse singles opgenomen en gebruikt daarbij de artiestennaam Valli Low. Dat veranderde in Jo Vally, na een ontmoeting met Rik Vervecken van het artiestenbureau VAK, die beloofde een ster van hem te maken.

Dat lukte niet echt en Vally had het al bijna aanvaard, toen het commerciële tv-station VTM startte in Vlaanderen. Dat betekende een extra kans om zijn plaatje te laten horen. Vally, inmiddels los van VAK, nam op aanraden van zijn vrouw het nummer ‘Neem m’n hart’ op, een cover van ‘Take my heart’ van Jacky James. Het nummer werd geen hit, maar het vestigde wel zijn naam in Vlaanderen, waar hij uiteindelijk vele hits scoorde. ‘Calypso’ is een nummer van het album ‘Zingt country’, dat in november de tweede plaats bereikte in Vlaanderen.