vrijdag 12 juni 2020

Hitflits: Na drie weken op #2 alsnog eerste plaats voor ‘Rockstar’ van Dababy feat. Roddy Ricch

Vier weken geleden was ‘Roses (Imanbek Remix)’ van SAINt JHN net iets te sterk (verschil: 0,43%!). De week daarop was het Kevin met ‘Gordelweg’. En vorige week sneed Boef hen de pas af met zijn ‘Treinstation’. Maar het wachten wordt beloond, want deze week stijgt ‘Rockstar’ van Dababy feat. Roddy Ricch alsnog naar de eerste plaats van de Single Top 100.

Voor de 28-jarige Jonathan Lyndale Kirk alias rapper Dababy is ‘Rockstar’ zijn eerste #1-hit. Niet alleen bij ons, maar ook in Amerika (V.S.), Australië, Nieuw Zeeland, Denemarken, Ierland, Zwitserland en Engeland. Bij de 21-jarige Rodrick Wayne Moore Jr. ofwel rapper Roddy Ricch, ging eerder dit jaar al de vlag uit, toen zijn ‘The Box’ de eerste plaats bereikte in Amerika (V.S.), Nieuw Zeeland en Canada. Bij ons kwam het nummer in februari niet hoger kwam dan de vierde plaats (deze week op #64).

‘Rockstar’ van Dababy feat. Roddy Ricch staat op Blame It On Baby, het derde studioalbm van Dababy, dat deze week  naar de vierde plaats stijgt van onze Album Top 100.

protesten

Onlangs heeft DaBaby een nieuwe versie van ‘Rockstar’ opgenomen. Aanleiding: de #BlackLivesMatter-protesten in Amerika. Op de nieuwe versie vertelt DaBaby over zijn eigen ervaring met de politie, vergelijkbaar met die van veel zwarte Amerikanen.

SINGLE TOP 5

1. (2)   Dababy feat. Roddy Ricch: Rockstar (eerste week op #1)
2. (1)   Boef: Treinstation (op 18,88%)
3. (4)   SAINt JHN: Roses (Imanbek Remix)
4. EW  Snelle: Kleur
5. (5)   the Weeknd: Blinding Lights

Over naar de vijf andere nieuwe noteringen van deze week:
#10 Lijpe: Alleen Soms (track van het nieuwe album Dagboek dat vandaag is uitgekomen)
#68 Spanker feat. Sevn Alias & Kã: Levensstijl
#96 Yade Lauren: Magisch
#100 Jonas Brothers feat. Karol G: X (Karol G = de 29-jarige Carolina Giraldo Navarro uit Medelin, Columbia)

ALBUMS

Zijn single ‘Blinding Lights’ staat inmiddels een half jaar bij de bovenste tien van de Single Top 100, waarvan 24 weken in de top 5. In de kwartaalflits prijkte het nummer ruim bovenaan en dat zal over het eerste half jaar niet anders zijn. 2020 is dan ook het jaar van the Weeknd.
Van de drie opvolgers van Blinding Lights’ deed ‘In Your Eyes’ het met een negentiende plek het beste. Alle vier nummers zijn afkomstig van het album After Hours van the Weeknd, dat eind maart de eerste plaats pakte in de Album Top 100 en halverwege mei opnieuw. Deze week stijgt het album in de twaalfde week van de vierde naar de eerste plaats en staat nu in totaal voor de derde week bovenaan de albumlijst en het einde is nog niet in zicht.

ALBUM TOP 5

1. (4)   the Weeknd: After Hours (terug op #1 / derde week bovenaan)
2. (3)   Dua Lipa: Future Nostalgia (op 8,77%)
3. (6)   Lil Kleine: Jongen Van De Straat
4. (7)   DaBaby: Blame It On Baby
5. (1)   Lady Gaga: Chromatica

Niet alleen in de Album Top 100, maar ook in de Vinyl 33 is Lady Gaga met Chromatica haar eerste plaats kwijt. De nieuwe lijstaanvoerder in deze lijst is het duo Acda en de Munnik met Groeten Uit Maaiveld. In 2002 voerde het album (de cd) twee weken de Album Top 100 aan. Op de tweede plaats van de Vinyl 33 komt Vierentwintig van Snelle binnen, dat sinds vorige week ook op vinyl te koop is. Hierdoor boekt het album in de 33e week negen plaats winst in de Album Top 100 en stijgt terug de top 10 in, naar de zevende plaats.

kort(ste) succes

Met een tweede plaats vorige week in de Album Top 100, scoorde de heropgerichte formatie Vandenberg met het album 2020 de hoogste notering in hun bestaan. Dat succes (soms) van korte duur is (dus geniet er van!), bewijst deze week de notering van het album, want het is volledig uit de Album Top 100 verdwenen! Met uitzondering van kerstalbums, kunnen wij ons geen album herinneren dat zo’n grote val maakte vanaf de tweede plaats.

Resteren de nieuwe albums van deze week in de Album Top 100
#52 Run The Jewels: RTJ4 (= hiphopduo bestaande uit producer El-P (= Jaime Meline) en rapper Killer Mike (= Michael Santiago Render)
#66 Rolling Blackouts Coastal Fever: Sideways To New Italy (tweede album van indie rockband uit Australië; Hope Downs kwam in 2018 niet verder dan #79)

The Golden Years of Dutch Pop Music

Sinds lange tijd, de voorlaatste keer was in augustus 2019, zijn er weer albums uitgebracht in de serie The Golden Years of Dutch Pop Music. Deze serie behelst dubbelalbums (a+b kanten van singles) van Nederlandse artiesten, die populair waren in de jaren ’60, ’70 en/of ’80. In deze negentiende worp gaat het om albums van:

Bertus Borgers & Sweetd’Buster (#49). Op de eerste cd staan nummers van Mr. Albert Show en Stars & Stips (waar Embertus Johannes Maria Borgers ofwel Bertus Borgers deel van uitmaakte) en Sweetd’Buster zelf. Daarop ook de live versie van ‘Still Believe’, die Bertus Borgers met Herman Brood opnam. De versie van Sweetd’Buster staat op cd-1.

Catapult (#69). Deze band uit Leiden zat achter veel projecten, waaronder Rubberen Robbie, the Surfers en Monotones. De eerste cd herbergt nummers van de groep zelf, op de tweede staan de hits van the Surfers en Monotones.