vrijdag 21 juni 2019

Hitflits: achtste #1-album voor Bruce Springsteen; tiende #1-hit voor Boef

Pas in de twintigste week en ook nog tijdens de tweede run, scoorde Bruce Springsteen met born In The U.S.A. zijn eerste #1-album in Nederland. Het album, uitgebracht in 1984, kwam aanvankelijk niet hoger dan de vierde plaats en was al na tien weken verdwenen. In maart 1985, zeven maanden later (!), ging het album op herhaling en pakte tien weken later de eerste plaats, waar het in totaal vijftien weken stond.
Tegenwoordig scoort een artiest vaak al in de eerste week een #1-notering, maar houdt het bijna nooit lang vol. Dat zal ook niet anders zijn voor Western Stars, het negentiende studioalbum van Bruce Springsteen, dat ook de eerste plaats pakt in de Vinyl 33. Volgens velen is het zijn beste album … in jaren. In ieder geval scoort de 69-jarige rocker er zijn achtste #1-album mee. 

ALBUM TOP 5

1. EW  Bruce Springsteen: Western Stars
2. EW  Madonna: Madame X (op ruim 66%)
3. (1)   Avicii: Tim
4. EW  Cho: Since ‘93
5. (3)   Billie Eilish: When We All Fall Asleep, Where Do We Go?

1OAK is het platenlabel van Sevn Alias. Samen met onder andere Lucass, Bokke8 en Mensa, met producties van AG Blaxx, brengt hij op het label het album Oakland uit, dat binnenkomt op de zesde plaats.

Om de drie jaar brengt het Britse Bastille een album uit en tot nu toe leverde het telkens een top 10-notering op. In 2013 was dat Bad Blood (#9), in 2016 volgde Wild World (#4) en deze week komen ze met Doom Days binnen op de achtste plek.

In 2005 bracht de Amerikaanse Tex-Mex band en Calexio en Samuel "Sam" Ervin Beam ofwel Iron & Wine het album In The Reins uit, dat bij ons niets deed. Veertien jaar later bundelen ze opnieuw de krachten, wat het album Years To Burn oplevert en een notering, nieuw op #55

En dan het restant:
#58 Bill Callahan: Shepherd In A Sheepskin Vest
#78 DeWolff: Live & Outta Sight II (opvolger van Live & Outta Sight, #19 in 2015)
#87 Goldlink: Diaspora
#93 Jul: Rien 100 Rien
#100 Neal Morse: Jesus Christ The Exorcist

SINGLES

Even leek het er op dat Marco Borsato na zes jaar weer een #1-hit zou scoren met ‘Hoe Het Danst’. Voor Armin van Buuren zou het zelfs zijn eerste #1-notering worden en voor Davina Michelle haar tweede. Maar halverwege de week nam een Nederlandse hiphopper de leiding over en zegeviert deze week met slechts 0,26% overwicht op ‘Hoe Het Danst’. Wie dat is?  Boef met ‘Guap’ feat. Dopebwoy.
Voor Boef is ‘Guap’ na ‘Allang Niet Meer’ (in april), al zijn tweede #1-hit dit jaar en in totaal zijn tiende #1-notering. Daarmee vergroot hij zijn voorsprong op Lil’ Kleine en Ronnie Flex (beide 8 #1-hits). Dopebwoy, alias van de 25-jarige Jordan Jacott uit Amsterdam, scoort met ‘Guap’ zijn eerste #1-hit.

SINGLE TOP 5

1. EW  Boef feat. Dopebwoy: Guap
2. (2)   Marco Borsato, Armin van Buuren & Davina Michelle: Hoe Het Danst (op 0,26%)
3. (1)   Lil Nas X: Old Town Road / remix feat. Billy Ray Cyrus
4. (3)   Ed Sheeran & Justin Bieber: I Don’t Care
5. (5)   Kris Kross Amsterdam, Kraantje Pappie & Tabitha: Moment

Nieuw bij de bovenste tien is ‘Piece Of Your Heart’ van Meduza feat. Goodboys. De Britten Joshua Grimmett, Johannes Shore en DJ Ethan Shore vormen de Goodboys. Het Italiaanse
Meduza bestaat ook uit drie personen: Luke, Matt en Simon.

Goodboys kent het collectief Meduza via een gezamenlijke vriend, die hen enkele nummers stuurde. Na een jaar namen ze contact op met de Britten en schreven ze samen enkele nummers. Net toen ze een pauze inlasten, ontstond ‘Piece Of Your Heart’, onlangs #2 in de Britse hitparade en deze week gestegen naar de negende plaats bij ons.

Naast ‘Guap’ van Boef feat. Dopebwoy, op #1, zijn er nog tien andere nieuwe noteringen:
#28 Taylor Swift: You Need To Calm Down
#55 Jul feat. Mula B: Ratata
#64 Drake feat. Rick Ross: Money In The Grave
#72 Cho feat. Idaly: Zag Je Staan
#78 Mero: Olabilir
#81 DJ Snake & J Balvin feat. Tyga: Loco Contigo
#84 Mabel: Mad Love
#89 DoeMaarDave: Fuifje
#93 Bilal Wahib: Vliegen
#100 Cho feat. JoeyAK: Bernie Mac

‘Call You Mine’ van the Chainsmokers feat. Bebe Rexha gaat op herhaling op #91. Twee weken geleden stond het nummer een weekje op #97, dus er zit vooruitgang in.

zondag 16 juni 2019

Pinkpopflits: meeste winst voor Rowwen Hèze, Mumford & Sons en Anouk

In de aanloop naar de 50e editie van Pinkpop, al sinds 1990 het oudste nog lopende popfestival ter wereld, deden diverse namen de ronde. Er werd gesproken van een reünie van the Police, die in 1979 hun doorbraak beleefden. En wat te denken van U2. Pinkpopbaas Jan Smeets (74) zei daarover: ‘er zijn tig bands die graag willen komen’. U2 is benaderd, maar heeft afgezegd: ze doen geen festivals meer, ook geen Pinkpop, waar ze in 1981 stonden. Daarnaast had Smeets een vergunning aangevraagd voor vier in plaats van drie dagen.

Op 13 maart werden alle namen bekend gemaakt en bleek het festival toch gewoon drie dagen te duren omdat er voor de vierde dag geen geschikte headliner was gevonden. Onder de line-up van 2019 zat the Police niet.

Wel viel the Golden Earring er onder , die er ook bij waren tijdens de eerste editie in 1970 op het Burgemeester Damen Sportpark in Geleen. Daarna stond de Haagse band nog in 1977 en 2005 op Pinkpop.
Samen met de Heideroosjes en  Racoon haalden ze alle vier keer. Rowwen Hèze en Chef Special stonden er vijf keer. Krezip, dankzij de reünie dit jaar, zes keer. Maar de act met de meeste optredens, zowel nationaal als internationaal, is Anouk, die dit jaar voor de zevende keer optrad.

Headliners dit jaar waren Mumford & Sons (zaterdag), the Cure (zondag) en Fleetwood Mac (maandag). Zowel de eerste als de derde act ziet hun optreden terug in de albumlijsten, waarover zo dadelijk meer.

Met 78.000 unieke bezoekers (32.000 weekendkaarten + 46.000 dagkaarten) was de 50e editie niet uitverkocht. Dit komt door het ontbreken van grote namen, zoals vorig jaar met Pearl Jam, Foo Fighters en Bruno Mars. Pinkpopbaas Jan Smeets zegt daarover: “Dat de kaartverkoop niet in de buurt komt van de laatste topedities moet ik accepteren. Het is helaas niet anders.”

Duncan Laurence debuteert dankzij afzegging

Nog voordat het festival van start ging, moest Smeets een aantal afzeggingen melden. De eerste kwam van het Zweedse First Aid Kit, dat wegens gezondheidsperikelen hun volledige Europese tournee cancelden. Songfestivalwinnaar Duncan Laurence mocht hen vervangen.
Ook de Britse zangeres Izzy Bizu liet verstek gaan, wegens opnameverplichtingen. Rapper Boef verving haar en maakte daarmee zijn Pinkpop-debuut. Niet de enige overigens.

Tenslotte meldde ook de Britse singer-songwriter Sam Fender zich af. Hij had stemproblemen. Veel bezoekers waren teleurgesteld. Kovacs mocht hen weer opbeuren.

In totaal traden 59 acts verdeeld over drie dagen op, waarmee het totaal aantal acts in 50 jaar Pinkpop op meer dan 500 komt. Het aantal bezoekers in 50 jaar komt ruim boven de anderhalf miljoen uit.

De invloed van Pinkpop

Al sinds 1999, dit jaar dus voor de 21e keer, stellen we ons de vraag: welke van de optredende acts laten hun sporen na in de diverse hitlijsten? We doen dit aan de hand van dag én weeknoteringen van singles en albums. Daarbij hebben we de Pinkpopartiest wat ruim geïnterpreteerd. Als hij/zij meedoet op een nummer van een ander, hebben we dat nummer ook meegenomen in het overzicht. Misschien heeft de Pinkpopartiest dat nummer ook wel gezongen.

meten over 2 weken

In het overzicht kijken we niet uitsluitend naar de lijsten in de week na Pinkpop, maar ook naar die van de week daarvoor. In de weken voor het festival is er veel aandacht voor in de media en dat kan gevolgen hebben voor de verkopen. Daarnaast zijn er ook andere factoren die een rol spelen, zoals een nieuw album of een concert van een artiest.

De meting loopt van week 22 – week 24. Voor de albums kijken we naar de Album Top 100 en de Vinyl 33. Voor de singles kijken we naar de Single Top 100.

Voor week 24 nemen we de tweedaagse standen in de voorlopige single en albumlijst, de zogenaamde TRENDlijsten. Voor dit jaar zijn dat de dinsdag en de woensdag. Alle lijsten komen van GfK Dutch Charts, de instelling die deze hitparades in Nederland samenstelt. De noteringen van alle Pinkpopacts van dit jaar vind je hier.

meeste winst voor Rowwen Hèze, Mumford & Sons & Anouk

Slechts van negen acts (zeven in de Album Top 100, twee in de Vinyl 33) vinden we een notering terug in de albumlijsten. Ter vergelijking: in 2014 en 2015 waren dat er nog 24! Van die negen scoort Rowwen Hèze het hoogste.
Hun album Voorwaartsch, dat op 25 mei de albumlijst al na drie weken verliet, gaat deze week op herhaling op de dertiende plaats. De  vinylversie pakt zelfs de eerste plaats in de Vinyl 33.

Naast Rowwen Hèze doen Mumford & Sons en Anouk goede zaken. Delta van Mumford & Sons stijgt van 65 (weekstand 23), via 49, 46 (dagstanden), naar plek 45 (weekstand 24). Wen D’r Maar Aan, het eerste Nederlandstalige album van Anouk, stijgt van #85, via 71, 65, naar #71.

Bij de singles is er geen act die er uitspringt. De winst van ‘Hoe Het Danst’ (van 3 naar #2) door Marco Borsato (zondagnacht gast bij Armin van Buuren) en Davina Michelle (naast eigen optreden, ook ’s nachts te gast), zou ook kunnen komen door de Kuip-optredens van Borsato.
Krezip, voor de zesde keer op Pinkpop, boekte de meeste winst. Hun single ‘Lost Without You’ beleefde even kort een opleving op woensdag: van 70 naar 68. Vlak voor Pinkpop bracht de groep nog een nieuw nummer uit: ‘How Would You Feel’. Eind dit jaar staat Krezip drie keer in de Ziggo Dome in Amsterdam. Misschien komen ze tegen die tijd met nog meer nieuwe nummers.

Omdat Pinksteren de komende jaren vroeger in het jaar valt, zal Pinkpop niet met Pinksteren plaats vinden. Volgend jaar wordt Pinkpop gehouden van vrijdag 19 tot en met zondag 21 juni.