vrijdag 21 juni 2019

Hitflits: achtste #1-album voor Bruce Springsteen; tiende #1-hit voor Boef

Pas in de twintigste week en ook nog tijdens de tweede run, scoorde Bruce Springsteen met born In The U.S.A. zijn eerste #1-album in Nederland. Het album, uitgebracht in 1984, kwam aanvankelijk niet hoger dan de vierde plaats en was al na tien weken verdwenen. In maart 1985, zeven maanden later (!), ging het album op herhaling en pakte tien weken later de eerste plaats, waar het in totaal vijftien weken stond.
Tegenwoordig scoort een artiest vaak al in de eerste week een #1-notering, maar houdt het bijna nooit lang vol. Dat zal ook niet anders zijn voor Western Stars, het negentiende studioalbum van Bruce Springsteen, dat ook de eerste plaats pakt in de Vinyl 33. Volgens velen is het zijn beste album … in jaren. In ieder geval scoort de 69-jarige rocker er zijn achtste #1-album mee. 

ALBUM TOP 5

1. EW  Bruce Springsteen: Western Stars
2. EW  Madonna: Madame X (op ruim 66%)
3. (1)   Avicii: Tim
4. EW  Cho: Since ‘93
5. (3)   Billie Eilish: When We All Fall Asleep, Where Do We Go?

1OAK is het platenlabel van Sevn Alias. Samen met onder andere Lucass, Bokke8 en Mensa, met producties van AG Blaxx, brengt hij op het label het album Oakland uit, dat binnenkomt op de zesde plaats.

Om de drie jaar brengt het Britse Bastille een album uit en tot nu toe leverde het telkens een top 10-notering op. In 2013 was dat Bad Blood (#9), in 2016 volgde Wild World (#4) en deze week komen ze met Doom Days binnen op de achtste plek.

In 2005 bracht de Amerikaanse Tex-Mex band en Calexio en Samuel "Sam" Ervin Beam ofwel Iron & Wine het album In The Reins uit, dat bij ons niets deed. Veertien jaar later bundelen ze opnieuw de krachten, wat het album Years To Burn oplevert en een notering, nieuw op #55

En dan het restant:
#58 Bill Callahan: Shepherd In A Sheepskin Vest
#78 DeWolff: Live & Outta Sight II (opvolger van Live & Outta Sight, #19 in 2015)
#87 Goldlink: Diaspora
#93 Jul: Rien 100 Rien
#100 Neal Morse: Jesus Christ The Exorcist

SINGLES

Even leek het er op dat Marco Borsato na zes jaar weer een #1-hit zou scoren met ‘Hoe Het Danst’. Voor Armin van Buuren zou het zelfs zijn eerste #1-notering worden en voor Davina Michelle haar tweede. Maar halverwege de week nam een Nederlandse hiphopper de leiding over en zegeviert deze week met slechts 0,26% overwicht op ‘Hoe Het Danst’. Wie dat is?  Boef met ‘Guap’ feat. Dopebwoy.
Voor Boef is ‘Guap’ na ‘Allang Niet Meer’ (in april), al zijn tweede #1-hit dit jaar en in totaal zijn tiende #1-notering. Daarmee vergroot hij zijn voorsprong op Lil’ Kleine en Ronnie Flex (beide 8 #1-hits). Dopebwoy, alias van de 25-jarige Jordan Jacott uit Amsterdam, scoort met ‘Guap’ zijn eerste #1-hit.

SINGLE TOP 5

1. EW  Boef feat. Dopebwoy: Guap
2. (2)   Marco Borsato, Armin van Buuren & Davina Michelle: Hoe Het Danst (op 0,26%)
3. (1)   Lil Nas X: Old Town Road / remix feat. Billy Ray Cyrus
4. (3)   Ed Sheeran & Justin Bieber: I Don’t Care
5. (5)   Kris Kross Amsterdam, Kraantje Pappie & Tabitha: Moment

Nieuw bij de bovenste tien is ‘Piece Of Your Heart’ van Meduza feat. Goodboys. De Britten Joshua Grimmett, Johannes Shore en DJ Ethan Shore vormen de Goodboys. Het Italiaanse
Meduza bestaat ook uit drie personen: Luke, Matt en Simon.

Goodboys kent het collectief Meduza via een gezamenlijke vriend, die hen enkele nummers stuurde. Na een jaar namen ze contact op met de Britten en schreven ze samen enkele nummers. Net toen ze een pauze inlasten, ontstond ‘Piece Of Your Heart’, onlangs #2 in de Britse hitparade en deze week gestegen naar de negende plaats bij ons.

Naast ‘Guap’ van Boef feat. Dopebwoy, op #1, zijn er nog tien andere nieuwe noteringen:
#28 Taylor Swift: You Need To Calm Down
#55 Jul feat. Mula B: Ratata
#64 Drake feat. Rick Ross: Money In The Grave
#72 Cho feat. Idaly: Zag Je Staan
#78 Mero: Olabilir
#81 DJ Snake & J Balvin feat. Tyga: Loco Contigo
#84 Mabel: Mad Love
#89 DoeMaarDave: Fuifje
#93 Bilal Wahib: Vliegen
#100 Cho feat. JoeyAK: Bernie Mac

‘Call You Mine’ van the Chainsmokers feat. Bebe Rexha gaat op herhaling op #91. Twee weken geleden stond het nummer een weekje op #97, dus er zit vooruitgang in.

2 opmerkingen:

  1. Toch vreemd, geen woord noemen over het nieuwe madonna album. Na 36 jaar gewoon nog een topalbum uitbrengen, alom geprezen en geen woord er over. Gemiste kans weer is

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helemaal mee eens dat dit album niet wordt genoemd/besproken. Ook vreemd dat geen enkele radio zender hier aandacht aan besteedt.

    BeantwoordenVerwijderen