vrijdag 8 mei 2015

Hitflits: ondanks 12 instores (nog) geen #1-hit voor Jan Smit; wel tweede #1-album voor Mumford & Sons

De afgelopen week heeft Jan Smit stad en land afgereisd om zijn cd-singles ‘Kleine Superster’ te signeren. Op de twaalf instores kwamen naast zijn vaste fans, vooral veel trotse ouders af. Want in/op het kartonnen hoesje staan niet minder dan 532 foto’s van hún kleine supersterren. Veel ouders gingen dan ook met meerdere exemplaren naar huis, sommige met wel 10 stuks! Een #1-hit kon Jan dan niet meer ontgaan.
Toch liep het anders af, want ‘Kleine Superster’ is niet de nieuwe #1, maar komt slechts binnen op de derde plaats van de Single Top 100. ‘Parijs’ van Kenny B blijft #1 en ook ‘Lean On’ van Major Lazer feat. DJ Snake & Mø, scoort beter, want voor een echte hit moet je het toch echt van streams hebben en dat ontbeert ‘Kleine Superster’. En dus moet Jan nog even geduld hebben voor zijn 23e #1-hit waarmee hij hitgeschiedenis kan schrijven.

TOP 5

1. (1)   Kenny B: Parijs (vierde week)
2. (2)   Major Lazer feat. DJ Snake & Mø: Lean On
3. EW  Jan Smit: Kleine Superster
4. (3)   Wiz Khalifa feat. Charlie Puth: See You Again
5. (4)   Kygo feat. Parson James: Stole The Show

Op ‘Kleine Superster’ van Jan Smit na, is er geen enkele nieuwe notering bij de bovenste tien. Sterker met uitzondering van 'Parijs' zakken alle nummers een plaatsje. Buiten de top 10 zien we de volgende stijgers:
#17 (25) Natalie La Rose feat. Jeremih: Somebody
#35 (53) Tiësto & KSMR feat. Vassy: Secrets (Tiësto is sinds eind april terug bij Radio 538)
#44 (64) Eva Simons: Policeman
#45 (61) Armin van Buuren feat. Mr. Probz: Another You
#52 (65) Flo Rida feat. Robin Thicke & Verdine White: I Don’t Like It, I Love It
#57 (66) Robin Schulz feat. Ilsey: Headlights
#55 (79) David Guetta feat. Nicki Minaj & Afrojack: Hey Mama
#68 (89) Felix Jaehn feat. Jasmine Thompson: Ain’t Nobody (Loves Me Better)
#74 (90) Tove Lo: Talking Body (vorige week trad ze op in RTL Late Night)
#89 (97) Fatty Wap: Trap Queen


Alvorens we overgaan op het restant eerste weeks noteringen, kijken we eerst nog even naar een bijzonder nummer dat op herhaling gaat. Drie weken geleden verdween ‘Mag Ik Dan Bij Jou’ van Claudia de Breij uit de lijst. Het nummer stond toen opnieuw in de belangstelling doordat het gebruikt werd in the Passion. Deze week gaat ‘Mag Ik Dan Bij Jou’ opnieuw op herhaling, voor de twaalfde keer en vast niet de laatste keer! De aanleiding nu is haar optreden afgelopen dinsdag tijdens het Bevrijdingsconcert op de Amstel in Amsterdam, waar ze het zong in aanwezigheid van koning Willem Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix. ‘Mag Ik Dan Bij Jou’, binnen op #67, staat inmiddels voor de 50e week genoteerd.

Het restant eerste weeks noteringen volgt nu:
#76 Marvin Gaye: Sexual Healing (Kygo remix)
#77 the Common Linnets: We Don’t Make The Wind Blow
#87 Axwell /\ Ingrosso: On My Way
#92 Fifth Harmony feat. Kid Ink: Worth It
#99 Sheppard: Let Me Down Easy

ALBUMS

De albumlijst kent wel een nieuwe #1, de dertiende dit jaar en de tiende die vanuit het niets binnenkomt. Het zijn Mumford & Sons met hun derde album Wilder Mind. Babel, hun vorige album, bereikte ook de eerste plaats, maar had daar een weekje extra voor nodig. Op Wilder Mind zul je de banjo, tot nu toe het handelsmerk van de groep, vergeefs zoeken. In plaats daarvan horen we veel meer gitaren, minder folk dus.

TOP 5

1. EW Mumford & Sons: Wilder Mind (aanstaande zondag ook #1 in de Britse albumlijst)
2. (1)   Boudewijn de Groot: Achter Glas
3. (2)   André Hazes: Hazes 100
4. (7)   Dotan: 7 Layers
5. (3)   Kovacs: Shades Of Black

Nieuw bij de bovenste tien is Een Moederhart van Henk Damen, dat van 16 naar #8 stijgt. Niet vreemd natuurlijk, met moederdag in ’t verschiet, aanstaande zondag. Het album scoort een plekje beter dan Vandaag Begint M’n Leven, dat in 2013 tot #9 kwam.

Gaan over op het restant eerste weeks noteringen:
#6 Jacco Gardner: Hypnophobia
#11 Herman Finkers: Koo Wit De Floo In Almelo
#19 DeWolff: Live & Outta Sight
#25 Mike & Colin: Oog Voor Jou
#26 Other Lives: Rituals
#40 King of the World: Live At Paradiso
#48 My Morning Jacket: The Waterfall
#60 Django Django: Born Under Saturn
#71 Frnkiero & the Cellabration: Stomaches
#88 Jethro Tull: Minstrel in The Gallery 

een jaar lang kleine zangvogel

In de Single Top 100 komt op #77 'We Don’t Make The Wind Blow', de nieuwe single van the Common Linnets binnen. In Europa is het nummer de herkenningstune van de FOX TV serie Wayward Pines met Matt Damon. Het nummer zal zeker komen te staan op het nieuwe album van the Common Linnets dat na de zomer verschijnt. Dus doen we het tot die tijd nog met het eerste album, The Common Linnets, dat deze week precies een jaar genoteerd staat. Deze week stijgt het album van 38 naar #39. In 2014 was The Common Linnets het bestverkochte album van het jaar.


En tot zover deze Hitflits. Zoals gebruikelijk staan de albumsnippers morgen weer op de nieuwssite van 3FM. Daarnaast werken we dit weekend de Hitflits nog wat bij.

maandag 4 mei 2015

Megaman bij week 18 – 2 mei 2015

(Voorlopig) laatste week voor ‘Parijs’

En verder in deze Megaman:
-          Claptone durfde eerst geen remix te maken van Liquid           Spirit
-          ‘Another You’ nog alleen genoteerd dankzij Spotify
-          Eva Simons gaat op de dancehall tour
-          Nederlandse producer voor 20e keer in zee met David             Guetta
-          Jasmine Thompson is al meer dan 155 miljoen keer bekeken

Wat wellicht niemand voor mogelijk had gehouden, flikt Boudewijn de Groot. Wat? Je leest het in de albumsnippers op de nieuwssite van 3FM.

Aanstaande dinsdag, 5 mei, worden voor de 25e keer in het hele land Bevrijdingsfestivals gehouden. Op die dag vieren we onze vrijheid, die niet - kijk maar om je heen - vanzelfsprekend is. Het belooft een zwoele dag te worden met misschien wel 25 graden.
Caro Emerald, Jett Rebel, Dotan en Mainstreet zijn dit jaar de Ambassadeurs van de vrijheid. Zij zullen al dan niet per helikopter de festivals afgaan om hun muziek te laten horen, maar ook om te zeggen wat vrijheid voor hen betekent. Het maakt niet uit hoe, maar vier die dag je vrijheid en wees er zuinig op.

(Voorlopig) laatste week voor ‘Parijs’

#1 Kenny B: Parijs   *** derde week op #1 ***

Opnieuw vergroot ‘Parijs’ van Kenny B de voorsprong op de #2, ‘Lean On’ van Major Lazer & DJ Snake feat. MØ, dat een kwart minder is verkocht en gestreamd. Toch is het de (voorlopig) laatste week voor ‘Parijs’. Wie Kenny B van de eerste plaats gaat stoten? Tja, dat kan er maar één zijn: Jan Smit!

Afgelopen vrijdag kreeg Jan een gouden plaat voor meer dan 15.000 verkochte (cd) singles van ‘Recht Uit M’n Hart’, dat in februari een weekje bovenaan stond. Jan mag alvast een spijkertje slaan voor zijn volgende gouden single, want dat wordt ‘Kleine Superster’ zeker.

Naast de download die vorige week al uitkwam, zijn er sinds vrijdag twee cd-singles van. Eentje met een tekst voor de jongens en eentje voor de meisjes. Beide met drie live nummers. Op de hoes van elke cd-single staan 10 foto’s van jongens dan wel meisjes, die naar voren kwamen na een oproep op zijn Facebook.

Om het nummer te ondersteunen is Jan vrijdag begonnen aan een instore-tour, waarbij hij elf MediaMarkten aandoet voor een signeersessie. Zaterdag waren Amersfoort en Utrecht aan de beurt. Tijdens de instores waren er ouders die rustig 10 exemplaren kochten van de single, niet vanwege de nummers, maar omdat hun kleine superster op de hoes staat!
Verkopen die volgens ons niet zouden mogen meetellen voor de Single Top 100, dat een hitlijst is, geen fotoboek! Vanwege die trotse ouders visten de echte fans achter het net, die het wel om de muziek gaat. Die #1 kan Jan dus niet meer ontgaan, ook al is het maar voor één week

zondag 3 mei 2015

Claptone durfde eerst geen remix te maken van Liquid Spirit

#60 Gregory Porter: Liquid Spirit (Claptone remix)       *** hoogste eerste weeks ***

Gregory Porter (Sacramento, 4 november 1971), groeide op in Bakersfield, Californië, waar zijn moeder dominee was. Na zijn middelbare school kreeg hij een sportbeurs als American footballspeler aan de San Diego State University. Door een schouderblessure kwam er echter een einde aan zijn topsportambities. Hij ging zingen in lokale jazzclubs en kwam zo in contact met Kamau Kenyatta, die zijn mentor werd op muzikaal gebied. De inspiratie haalde Porter uit de nummers van jazzzanger Nat King Cole.

pet

Porter is onafscheidelijk van de pet die hij draagt, een ski-cap die z'n oren en de flanken van z'n gezicht bedekt. Volgens eigen zeggen draagt hij die pet omdat hij is geopereerd aan zijn kin en dat is nog niet geheel is hersteld. Inmiddels wordt hij door iedereen herkend aan zijn cap en is het zijn handelsmerk geworden. Dus die pet zet hij waarschijnlijk niet weer af!
Na drie succesvolle albums scoort Gregory Porter deze week zijn eerste hit. Hij doet met ‘Liquid Spirit’, titelnummer van het gelijknamige album uit 2013. Niet met de track zelf, maar met de remix die de Duitse dj/producer Claptone er van maakte. Claptone kennen we nog van zijn hitje ‘No Eyes’ (#69 in 2013).

Claptone is een dj die zijn sets draait met een masker op. Wij kwamen er eerder al achter, dat Daniel Brems, geboren in Ingolstadt in de Duitse deelstaat Beieren, en sinds 2000 woonachtig in Berlijn, achter het masker schuil gaat. Hij werd twee keer benaderd voor het maken van een remix van ‘Liquid Spirit’. De eerste keer sloeg hij het af : “I was too scared to lay hands on one of his graceful recordings.”

tweede keer

Een jaar later werd Claptone weer gevraagd voor de remix. Dit keer pakte hij de uitnodiging wel aan. “I pulled all my courage together and started to take a journey into ‘Liquid Spirit’.” Uiteindelijk vertaalde Claptone het jazznummer in een dancenummer.“I can only hope I did justice to Gregory Porter, but what I know is that this remix does justice to the clubs.”

‘Another You’ nog alleen genoteerd dankzij Spotify

#61 Armin van Buuren feat. Mr. Probz: Another You

Het langst genoteerde nummer in de Single Top 100 is al drie weken ‘Waves’ van Mr. Probz, in de 105de week gezakt naar de 78e plaats. Daarnaast staat Mr. Probz al 31 weken genoteerd met ‘Nothing Really Matters’ (deze week op #46 blijven staan). We zijn dan ook benieuwd hoelang ‘Another You’, eerste weeks op #61, het zal uithouden. Tot aanstaande vrijdag, 8 mei, kan het nummer alleen gestreamd worden op Spotify, daarna kan het ook worden gedownload. Daarmee is het wellicht het allereerste nummer dat uitsluitend genoteerd staat dankzij Spotify.

‘Another You’ maakte Mr. Probz met dj/producer Armin van Buuren. De twee liepen elkaar in maart 2014 tegen het lijf tijdens de uitreiking van de Buma Awards, waar Armin er drie in de wacht sleepte. Tegen de zomer liet Mr. Probz aan hem een korte, ruwe versie van ‘Another You’ horen dat hij had geschreven met Niels Geusebroek. Vervolgens gingen Armin en zijn productiepartner Benno de Goeij er mee aan het werk. Extra vocalen, in Hilversum opgenomen met een live orkest, werden toegevoegd en daarmee was het nummer af.

“Vanaf het begin af aan kunnen we fantastisch met elkaar opschieten, ondanks dat wij muzikaal zo verschillend zijn”, laat Armin weten over de samenwerking. “Ik denk dat wij elkaar aanvullen en dat wij beiden onze sterke punten meenemen in de studio. Dat is precies wat ‘Another You’ zo speciaal maakt en ik hoop écht dat iedereen de plaat geweldig vindt.” Het nummer is de eerste single van het nieuwe album van Armin dat deze herfst verschijnt.

Eva Simons gaat op de dancehall tour

#64 Eva Simons: Policeman

Eva Simons (Amsterdam, 27 april 1984), komt uit een familie, waarvan zowel haar opa als moeder in de muziek zaten. Haar opa was Johnny Meijer, de bekende accordeonspeler, haar moeder is Ingrid Simons, achtergrondzangeres op albums van onder andere Danny De Munk en Ruth Jacott. Daarnaast is zij de zangeres op ‘Rainbow In The Sky’ van DJ Paul Elstak en op ‘No Time 2 Waste’, de eerste hit van T Spoon. Als je in zo’n muzikale omgeving opgroeit, dan moet het wel raar lopen, dat je zelf ook niet in de muziek beland.

Ze zong reclamespotjes in, won met Raffish de talentenjacht Popstars The Rivals, stapte uit de groep, ging verder met zingen en schrijven van nummers, ook voor anderen. In 2009 scoorde ze met ‘Silly Boy’ haar eerste hit (#32) en een jaar later nam ze met Afrojack het nummer ‘Take Over Control’ op (#12).

Tijdens de uitreiking van de Grammy Awards in februari 2012, waar ze op uitnodiging was van de Franse dj David Guetta, liep Eva Will.I.Am tegen het lijf. Een tijdje later nodigde hij haar in zijn studio uit en namen ze ‘This Is Love’ op. Bij ons werd het net niet #1, in de Britse hitparade wel, de 1200ste in de Britse hitgeschiedenis.

Beyoncé

In 2013 verscheen de single ‘Chemistry’ (#64 in 2013), dat alleen in ons land werd uitgebracht. Het nummer werd gebruikt in een reclamespot voor Pepsi Cola, dat de twee concerten op 21 en 22 april van Beyoncé in de Ziggo Dome in Amsterdam sponsorde. Vorig jaar scoorde Eva haar voorlaatste hit met ‘Celebrate The Rain’ (#23) feat. Sidney Samson, dankzij het RTL5 programma The Hit.

debuutalbum

Ten tijde van ‘Chemistry’ was er al sprake van een album, getiteld Eva-lution, dat geproduceerd zou worden door RedOne. Tot op heden is daar echter niets meer over vernomen. Dat gaat vast veranderen als haar nieuwe single ‘Policeman’ wereldwijd een groot succes wordt. Voor alsnog krijgt ‘Policeman’ alleen nog in Nederland een notering.

Nederlandse producer voor 20e keer in zee met David Guetta

#79 David Guetta feat. Nicki Minaj & Afrojack: Hey Mama

Maar liefst twee Nederlanders zijn betrokken bij ‘Hey Mama’, de 36e notering van David Guetta. De eerste, Afrojack, krijgt een credit als uitvoerende, de tweede, Giorgio Tuinfort, geen, want hij is medecomponist en medeproducer. Tuinfort is zo’n beetje de huiscomponist van Guetta, want dit is al zijn 20e hit waaraan hij heeft meegewerkt

Voor Afrojack is het zijn tweede samenwerking met David Guetta; Afrojack was mede verantwoordelijk voor ‘Titanium’ van Guetta feat. Sia (#4 in 2011). En dan is daar ook nog Nicki Minaj die op ‘Hey Mama’ te horen is. Zij scoorde al twee keer eerder met David Guetta: ‘Where Them Girls At’ (#18 in 2011) met Flo Rida en ‘Turn  Me On’ (#68 in 2012).

Jasmine Thompson is al meer dan 155 miljoen keer bekeken

#89 Felix Jaehn feat. Jasmine Thompson: Ain’t Nobody (Loves Me Better)

De Duitse producer Felix Jaehn staat deze week twee keer genoteerd. Op #5 met de remix van ‘Cheerleader’ met OMI en nieuw op #89 met een andere remix: ‘Ain’t Nobody (Loves Me Better)’, de tweede en laatste hit van Rufus & Chaka Khan (#36 in 1984).

Ain’t Nobody (LovesMe Better)’ wordt gezongen door de 14-jarige (!) Jasmine Thompson. Eigenlijk 12 jaar, want ze nam het nummer al in 2013 op. 'Ain't Nobody' werd toen gebruikt in een spotje voor supermarktketen Sainsbury’s en was een hit in de Britse singlelijst (#32). Die versie is de basis van de remix, gemaakt door Felix Jaehn, die ze pas dit weekend in Zurich voor het eerst heeft ontmoet.

Jasmine Thompson (Central Londen, 8 november 2000) is half Engels half Chinees. Ze zingt, danst, speelt gitaar, piano en Chinese instrumenten. Ze begon een eigen YouTube kanaal, TantrumJas, en zette daar video’s op. De eerste video was in juni 2011: ‘The Lazy Song’ van Bruno Mars, ze was toen 10 jaar! Anno 2015 heeft ze meer dan 1 miljoen abonnees en zijn de video’s meer dan 155 miljoen keer bekeken. Naast covers schrijft Jasmine ook eigen nummers.

Jasmine Thompson is zeker niet de eerste die een hit scoort met ‘Ain’t Nobody’ van Rufus &Chaka Khan. Lees en kijk via de link even mee met de andere covers:
-          1995: Diana King (#27)
-          1997: LLCool J (#30)
-          1997: the Course (#28)
-          2003: Liberty X, gesampled in ‘Being Nobody’ ( #50)
Zelfs onze eigen Hermes House Band coverde ‘Ain’t Nobody’, maar scoorde daar in 1980 niet mee.