zondag 10 maart 2013

Megaman bij week 10 – 9 maart 2013

In deze Megaman moet Nederland ook geloven aan ‘Thrift shop’, pakt Fall out boy de draad weer op, werkt schrijven als therapie voor Laura Mvula, roept Major lazer de hulp in van Nederlandse producers, maakt Jan Dulles (eenmalig) een dansplaat en geeft Frank Boeijen een nieuw nummer weg. Dat en meer over eerste weeks en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week. De volledige lijsten staan op Dutch Charts.

Achtergronden bij de albumnoteringen vind je in de Hitflits en op de nieuwssite van 3FM. Volg ons op Twitter en je mist niets meer.

Mededeling: in verband met het winterweer in Nederland zoekt de Megaman het even elders. Daardoor zal er  twee weken geen Megaman verschijnen tenzij ...

Nederland dertiende land waar Thrift shop #1 komt

Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz: Thrift shop (1) *** eerste week op #1 ***

Vorige week zat ‘Thrift shop’ van Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz heel dicht bij de #1, maar verkocht ‘Just give me a reason’ van P!nk feat. Nate Ruess net iets meer, 0,77%. Deze week zijn de rollen omgedraaid, maar de verschillen blijven klein: ‘Thrift shop’ heeft slechts een overwicht van 1,69%, maar staat daarmee wel op de eerste plaats.

Het nummer begon zijn hegemonie in Nieuw-Zeeland, waar het half november al de eerste plaats bereikte en het negen weken volhield. Vervolgens meldden Australië (7 weken), Amerika (4x), Denemarken (3+), Frankrijk (5+), Engeland (1x), Canada (6+), Noorwegen (5+), Finland (4+), Ierland (1x), België (Vlaanderen: 4+, Wallonië: 3+), Zwitserland (3x) zich voor een eerste plaats. En deze week voegt Nederland zich als dertiende land ( en veertiende #1 lijst) toe aan het rijtje. En het einde is nog niet in zicht! De plusjes geven aan dat het nummer nog #1 staat in de betreffende landen.

‘Thrift shop’ bereikte pas op 16 januari 2013 de eerste plaats van de Amerikaanse Billboardlijst. Opmerkelijk, want de uitvoerenden, Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz, zijn allen Amerikanen! In 2012 hadden Macklemore & Ryan Lewis het album ‘The heist’ uitgebracht en al vier singles uitgebracht. Pas bij de vijfde, ‘Thrift shop’, kwam het succes, eerst down under, toen Amerika en daarna Europa. Zo’n groot succes zien we niet weggelegd voor ‘Same love’ feat. Miranda Lambert, dat handelt over homofobie.

13 jaar

Dat is nou sneu. Wacht je bijna 13 jaar op je eerste #1-hit, is het na één week bovenaan al weer voorbij. Zo liggen de kaarten momenteel voor P!nk feat. Nate Ruess met ‘Just give me a reason’, dat zakt naar de tweede plaats . Het is echter niet uitgesloten dat ‘Just give me a reason’ de eerste plaats weer terugpakt, maar niet volgende week.

Julia

Want dan pakken Nick & Simon die eerste plaats met ‘Julia’. Dat nummer is te koop in 153 verschillende versies, waarbij op de naam van Julia een andere meisjesnaam staat. De jongens hebben de 153 versies in twee dagen ingezongen. Naast 153 verschillende downloads zijn de versies ook nog verdeeld over 8 cd-singles. Eigenlijk zijn het er 154, want er is ook nog een albumversie van ‘Julia’, afkomstig van ‘Sterker’.
Vrijdagmorgen gingen alle versies in de verkoop en sindsdien blijkt ‘Sanne’ de populairste naam te zijn en Fatima, het minst populair. De keuze voor de 153 namen komt van een lijst met de populairste meisjesnamen in de afgelopen jaren, het CBS houdt dit bij. Jammer voor die meisjes die er niet bijzitten, maar ook daar is aan gedacht. Het duo heeft een aparte APP laten ontwikkelen, de Nick & Simon Cam, waarbij de niet populaire meisjesnamen met de twee op de foto kunnen en zo hun eigen singlecover maken. Daarnaast is de singlecover ook te verkrijgen als een echte wenskaart.

of Anouk?

Toch zijn Nick & Simon niet helemaal zeker van hun tiende #1-hit. Een andere, serieuze concurrent, komt ook van Nederlandse bodem. Zangeres Anouk met ‘Birds’, haar inzending voor het Eurovisie Songfestival in mei in Malmö in Zweden. Het nummer zal maandagmorgen tussen 10 en 10.30 te horen zijn op Radio 2 in ‘Gouden uren’. Mocht het nummer daarna direct gedownload kunnen worden, dan kan het nog een felle strijd worden met ‘Julia’!

Demi Lovato speelde een zangeres en werd het ook

Demi Lovato: Heart attack (36)      *** hoogste eersteweeks ***

De hoogste van 18 nieuwe noteringen deze week is een actrice/zangeres die wij tot deze week niet kenden: Demi Lavoto. Voor ons mag ‘Heart attack’ de eerste hit zijn, in eigen land, scoorde ze al in 2008 een eerste notering met ‘This is me’ feat. Joe Jonas (#9), uit de film ‘Camp rock’. ‘Heart attack’ komt daar deze week binnen op #12, een notering die ze hier echter niet zal halen.

Demetria Devonne ‘Demi’ Lovato kwam op 20 augustus 1992 op de wereld in Albuquerque, in de staat New Mexico. Op haar zevende begon ze met pianospelen en drie jaar later kwam daar de gitaar bij. In diezelfde tijd begon ze ook met danslessen en acteerlessen. Haar eerste rolletje was in de kinderserie ‘Barney & friends’.

zangeres worden

Bekendheid kreeg ze in 2008 door de film ‘Camp rock’, waarin ze de rol van Mitchie Torres speelde, een 14-jarig meisje dat zangeres wilde worden. De rol kreeg ze nadat ze auditie had gedaan met het nummer ‘Ain’t no other man’ van Christina Aguilera, waarvan alle aanwezigen stijl achterover sloegen. De film leverde Lovato  uiteindelijk een platencontract op. Inmiddels is ze toe aan haar vierde album, dat later dit jaar verschijnt. Daarvan is ‘Heart attack’ de eerste single. Vorig jaar zat ze in de jury van de Amerikaanse versie van X Factor, waarin ze andere beginnende zangeressen mocht beoordelen.

Jonny Rose wil werken met Nicky Romero en Hardwell

CJ Stone feat. Jonny Rose: Stay 4ever young (45)

In november verrasten CJ Stone & van Linden ons met het zomerse nummer ‘Summerbreeze’ dat tot #63 kwam. Nu komt de CJ Stone feat. Jonny Rose met ‘Stay 4ever young’. CJ Stone is de in Hamburg geboren Andreas Litterscheid. CJ staat voor  ‘cassette jockey’, een bijnaam die hij kreeg, omdat hij altijd in de weer was met cassettes en twee recorders. Op ‘Stay 4ever young’ gaat CJ Stone in zee met Jonny Rose.

Jonny Rose is een, naar hij zichzelf noemt, huismuzikant. Iemand die veel in zijn opnamestudio zit, nieuwe muziek schrijft en hoopt dat anderen het mooi vinden. Rose maakt nummers voor dj’s, want mensen willen niet alleen muziek horen, maar ook (af en toe) een stem horen, zijn stem. Rose ziet het dan ook als zijn taak, dj’s aan hits helpen. Rose is afkomstig uit Milwaukee, Wisconsin, maar heeft zicht gevestigd in Los Angeles.

Voordat hij in het dj-wereldje terecht kwam, speelde hij in een rockband en deed aan  muziektheater. Vervolgens ontmoette hij iemand van platenmaatschappij Jive Records, werkte daar een tijdje en begon zelf nummers te schrijven. Zijn manager was in z’n vrije tijd dj in Chicago en introduceerde hem in dat wereldje en daar zit Rose nog steeds in. Hij werkt met diverse dj’s over de hele wereld en wil graag werken met Nicky Romero en Hardwell.

Fall out boy pakt na vier jaar draad weer op

Fall out boy: My songs know what you did in the dark (light em up) (63)

‘Beat it’ feat. John Mayer (#98 in 2008) was de vierde en laatste hit van de Amerikaanse band Fall out boy. De band gestart in 2001, kondigde in november 2009 een stop aan. De koek was op en ze wisten zelf ook niet of ze ooit weer zouden samenspelen. De verschillende leden brachten één of meerdere soloalbums uit en/of werkten samen met anderen.

einde rustpauze

Vorig jaar werden de geruchten al sterker dat de leden van Fall out boy nummers aan het schrijven waren. Op 2 augustus 2012 bleken de vermoedens juist: Fall out boy werkte aan een nieuw album, hoewel dit officieel nooit werd bevestigd. Het duurde nog tot 4 februari van dit jaar, eer het officiële nieuws kwam: Fall out boy pakt de draad weer op en dat gebeurt met het album ‘Save rock and roll’, dat op 15 april verschijnt en een nieuwe tour. Single ‘My songs know what you did in the dark (light em up)’ is daarvan de voorloper en hun vijfde notering.

Voor Laura Mvula is liedjes schrijven therapie

Laura Mvula: Green garden (74)

Tot deze week kenden we haar nog niet, de Britse zangeres Laura Mvula. Maar dat maakt ze deze week meer dan goed, want haar album ‘Sing to the moon’ komt binnen op #58, terwijl de single ‘Green garden’ komt kijken op #74. Mvula is niet haar eigen naam, maar die van haar man, die ze leerde kennen op the Conservatoire, een internationale muziekschool in Birmingham, haar geboorteplaats. Haar meisjesnaam is Douglas, ze is van 23 april 1987.

Hoewel ze beïnvloed is door de muziek van Jill Scott en Erykah Badu, was popmuziek eerder een uitzondering thuis, dan regel. Het waren vooral geestelijke liederen, gospels, waar ze mee opgroeide. En de jazzmuziek van John Coltrane en Miles Davis, die haar vader vaak draaide. Hij zorgde dat ze op pianoles ging, iets wat ze in het begin verafschuwde. Haar vader was dan vaak teleurgesteld, en dat had invloed op haar.

therapie

Vijf jaar geleden scheidden haar ouders, waarna ze geen contact meer heeft gehad met haar vader. De liedjes op haar album ‘Sing to the moon’ schreef ze op haar laptop en werken als therapie. Ze helpen haar het verlies van haar vader, of eigenlijk, een verlies in het algemeen, te verwerken. In ‘Green garden’ zingt ze over niets liever dan naar buiten te willen. ‘Ook al regent het, neem mij mee naar buiten.’

Major lazer roept hulp in van Nederlandse producers

Major Lazer feat. Busy Signal & the Flexican & FS Green: Watch out for this (Bumaye) (75)

Waarschijnlijk was ‘Watch out for this’ geen hit geworden, als Major lazer (= Diplo = Thomas Wesley Pentz) het niet had laten remixen. Hij vond het wel een goed nummer, maar er miste nog wat aan. En dus riep hij de hulp in van twee Nederlandse producers: The Flexican en FS Green.


Zij maakten een remix van het nummer, waarbij ze het nummer ‘Bumaye’ van rapper Typhoon feat. the Flexican uit 2007, gebruikten. De uiteindelijk titel is dan ook ‘Watch out for this (Bumaye)’. Major lazer vond de remix zo goed dat hij Busy Signal uitnodigde voor de zang. Het nummer is terecht gekomen op het album ‘Free the universe’, dat vanaf 2 april te koop is. Overigens nam Typhoon zijn nummer ‘Bumaye’  in 2009 ook al eens op met New cool collective.

The Flexican is Thomás Goethals, geboren in Mexico-Stad op 11 oktober 1983. Na de scheiding van zijn ouders, hij was nog maar 9 jaar, vetrok hij met zijn moeder en broertje naar Nederland en kwam terecht in de wijk Buitenveldert in stadsdeel Zuid in Amsterdam. Hij bekwaamde zich in het dj-en en in 2004 richtte hij samen met Sef en MC Fit de hiphopgroep Flinke namen op. De naam the Flexican koos hij omdat hij van origine Mexicaan is en omdat hij heel flexibel is in zijn werk. Met Flinke namen scoorde hij twee hits: ‘Als zij langs loopt’ (#33) en ‘Wolken’ (#53), beide in 2009.

Franklin Groen (Amsterdam, 8 september 1988) koos in 2007 voor FS Green als artiestennaam. Op zijn 15e begon hij met het maken van beats, en rond zijn 20e produceerde hij nummers van onder andere Gers Pardoel, Sef en Pete Philly. In 2010 bracht FS Green in samenwerking met rapper Turk het album ‘De kassier’ uit.

Tot slot nog de man die aanvankelijk niet op het nummer ‘Watch out for this’ te horen was, maar er na de remix bijgehaald werd: Busy Signal. Je zou hem al kunnen kennen van het nummer ‘Push and shove’ van No doubt uit 2012 van het gelijknamige album. Daarop is hij samen met Major lazer te horen.

Busy Signal is geboren als Glendale Goshia Gordon, op 24 januari 1979 in de baai van Saint Anne Parish in Kingston op Jamaica. Busy Signal is een bijnaam, die vrienden hem gaven, omdat hij nogal een druk mannetje schijnt te zijn. Signal is een gerenomeerde Dance Hall artiest. Vorig jaar bracht hij het album ‘Reggae music again’ uit.

Toen wij ons in januari kleedden tegen de venijnige koude van -15 en over de besneeuwde wegen reden, bevonden Major Lazer feat. Busy Signal & the Flexican & FS Green zich in zonnig Kingston, voor de opnamen van de clip bij ‘Watch out for this (Bumaye)’. Zij wel!

Jolanda Zoomer nodigt je uit in de tent

Jolanda Zoomer: Kom in de tent (78)

Jolanda Zoomer (echte naam: Jolanda Heyboer, geboren op 1 juni 1998 in Den Haag) zingt het nummer ‘Kom in de tent’ al jaren en je vind het ook terug op haar album ‘Zoomertijd’ uit 1996. Sindsdien zijn er diverse variaties opgemaakt en is het een populair nummer in de categorie boerenrock, waaronder door de Oxx band. De nieuwe versie van ‘Kom in de tent’ is gemaakt door producer Frank  Verkooyen.

Future heeft de toekomst

Lil’ Wayne feat. Drake & Future: Love me (79)

Zowel Lil’ Wayne (Dwayne Michael Carter Jr.) als Drake (Aubrey Drake Graham. links op de foto) hebben eerder hits gescoord. Hun aantal staat nu op 12 voor Lil’ Wayne met als grootste hit ‘Soldier’  van Destiny’s child feat. T.I. (#12 in 2005). Drake scoorde er 5, met een #20-notering voor ‘What’s my name?’ van Rihanna in 2010. Future debuteert deze week, dus tijd voor een kennismaking.

Future is de artiestennaam die Nayvadius Wilburn Cash (Atlanta, Georgia, 20 november  1983) rond 2010 aannam. Die naam heeft hij niet zelf bedacht, maar komt van het hiphop/r&b collectief the Dungeon family, die hem zo gingen noemen. Het was meer een aansporing om zich meer te bekwamen in het schrijven van raps en het doen van raps. Dat werkte goed en uiteindelijk leidde het in 2011 tot een platencontract bij EPIC en het album ‘Pluto’ in 2012. Nog dit jaar moet de opvolger uitkomen: ‘Future Hendrix’.

Love wie?

‘Love me’, nieuw op #79, is mede door Future geschreven. Zijn capaciteiten zijn niet onopgemerkt gebleven, want hij heeft ook een nummer meegeschreven op het album ‘Unapologetic’ van Rihanna en zingt het ook met haar. ‘Loveeeeeee song’ heet het. Wat heeft hij toch met love?

‘Latch’ krijgt een tweede kans

Disclosure feat. Sam Smith: Latch (80)

Het nummer ‘Latch’ van Disclosure feat. Sam Smith bereikte begin november 2012 de elfde plaats van de Britse hitparade. Bij ons raakte het nummer ondergesneeuwd door een zelfde soort nummer ‘Wallpaper’ van Staygold feat. Style of Eye & Pow (#8 in november). Nu dat nummer onderweg is naar de uitgang van de Single Top 100, gaat ‘Latch’ in de herkansing en scoort nu wel, zei het nog maar op #80. Als het nummer ook verkozen wordt tot Megahit, zoals met ‘Wallpaper’, zit er vast veel meer in.

Disclosure zijn de broers Guy (21) en Howard (18) Lawrence, opgegroeid in het Britse Reigate in Surrey. Howard speelde op zijn derde al gitaar, Guy was er al vroeg bij op de drums. In eerste instantie luisterden de broers naar de rockmuziek uit de jaren ’80 en singer-songwriters. Tijdens zijn tienerjaren kwam Guy ook in aanraking met hiphop, en zette Guy de muziek van Kate Bush en Peter Gabriel aan de kant en ging over op dubstep. Het eerste nummer dat ze samen maakten, was meer voor de lol, en plaatsten ze op hun MySpace pagina. Daarna is het snel gegaan.

De interesse voor muziek hebben ze van hun ouders overgenomen. Vader zat in een band en tourde door Canada, moeder was sessiemuzikant en zong op cruiseschepen.

Op ‘Latch’ zijn de broers een samenwerking aangegaan met zanger Sam Smith uit Cambridge, Londen. Smith heeft al aardig wat optredens op zijn naam staan. Zo mocht hij het voorprogramma van Emeli Sandé doen tijdens haar Britse tournee. Pas geleden verscheen  ‘Lay me down’, zijn eerste solosingle.

Jan Dulles maakt (eenmalig) een danceplaat

Kid vicious & D-Wayne feat. Jan Dulles: Turn your lights on (84)

Kid vicious (Ronald van Gelderen, Rotterdam, 25 februari 1976) en D-Wayne (Dwayne Megens, Eindhoven, 6 september 1994) schreven het nummer ‘Turn your lights on’, maar konden niet de juiste zanger vinden. Het nummer hadden ze door twee verschillende sessiezangers in laten zingen, maar geen van beide stemmen kleurden bij het nummer.
Ze waren al ten einde raad totdat ze Jan Dulles (= Jan Keuken, Volendam, 15 januari 1975, in het midden) het nummer ‘With or without you’ van U2 hoorden zingen. Hij deed dat met zijn band 3js tijdens het 538/Dommelsch cover concert op 22 december 2011 in het Klokgebouw in Eindhoven. Kid vicious (links op de foto): “Toen ik dat hoorde, wist ik: Hij moet het worden. Jan bleek razend enthousiast en heeft ‘Turn your lights on’ echt compleet gemaakt.” Voor Jan is het een  eenmalig uitstapje naar de dance. Hoewel, de samenwerking met de producers hem erg goed is bevallen, dus je weet maar nooit of je Jan nog eens swingend op een dancepodium ziet!

Sidney Bischoff wilde geen artiestennaam

Sidney Bischoff: Laat ons hier voor altijd blijven (90)

Sidney Bischoff, is geboren in Amsterdam,  maar woont met vrouw en zoontje Sidney in Apeldoorn. Zijn grote voorbeeld, niet vreemd als geboren Amsterdammer, is André Hazes. ‘Laat ons hier voor altijd blijven’ schreef Bishoff senior met Frank te Hennepe, zelf zanger. Het nummer is afkomstig van het album 'Plezier in het leven', dat eind 2012 verscheen. Sidney heeft een oliebolkraam, waarmee hij samen met zijn vrouw de kermissen afgaat. Zijn zus Gerrie zingt ook levensliedjes.

Sidney Bischoff is zijn echte naam. Hij koos niet voor een artiestennaam, want een naam die je van je ouders krijgt is toch ook één van de mooie dingen die je de rest van je leven mee zal dragen

Frank Boeijen geeft nieuw nummer weg

Frank Boeijen: Vragen wonen overal (92)

Frank Boeijen ziet in dat het scoren van een hit niet meer zo gemakkelijk is als vroeger toen zijn nummers nog op de nationale radio te horen waren. Alleen Radio 2, die de primeur had van zijn album ‘Liefde & moed’, draait zijn nummers nog.

Om toch een hit te scoren, heeft hij aan zijn nummer ‘Vragen wonen overal’ een downloadactie gekoppeld. Als je het nummer download, krijg je er een exclusief nummer bij, dat niet op het album staat. Doe dit wel voor 24 maart, want daarna is de actie ten einde!

Of de notering door de downloadactie komt? Zeker is wel dat ‘Vragen wonen overal’ zijn twaalfde solo notering is en de eerste sinds ‘Kaap de Goede Hoop’ in 2003 dat #70 kwam.

Mumform & sons brengen (te) snel (teveel) nummers uit

Mumford & sons: Lover of the light (95)

Het kan vreemd lopen met een nummer. ‘I will wait’ van Mumford & sons was in november 2012 op de terugweg en de band kondigde de opvolger aan: ‘Lover of the light’. Vervolgens werd het nummer veel gedraaid, vooral op 3FM, dat het in navolging van ‘I will wait’ bombardeerde tot Megahit. ‘Lover of the light’ kwam echter pas begin 2013 beschikbaar als download en werd toen ook opgepikt door andere radiostations, waaronder Radio 2.

Na ruim twee maanden scoort het nummer op #95. Daar zal het ook wel bij blijven, want vorige maand werd al weer de opvolger aangekondigd: ‘Whispers in the dark’. Tja, als nummers elkaar zo snel opvolgen, dan wordt het wel erg moeilijk om een echte hit te scoren!

Dido had (te) lang nodig voor een nieuw album

Dido: No freedom (98)

Dido beleefde gouden tijden in de jaren 2000 – 2004 met de albums ‘No angel’ (#3, wereldwijd 21 miljoen verkochte exemplaren) en ‘Life for rent’ (#1, 12 miljoen). De tijd tussen ‘Safe trip home’ (2008) en ‘Girl who got away’, haar vierde album, is 5 jaar. En dan te bedenken dat ze al in 2009 is begonnen aan ‘Girl who got away’, dat deze week binnenkomt op de achtste plaats van de Album Top 100. ‘No freedom’ is daarvan de eerste hitsingle, net binnen op #98.

De oude garde

Onder de oude garde vallen die acts die al eerder een hit scoorden in de Single Top 100. Dit keer krijgen ze een minder uitgebreide behandeling als de andere eerste weeks. Met deze week de oudgedienden van:

Wesley Klein: Als mijn gevoel zegt (48)

‘Als mijn gevoel zegt’ is de 11e notering voor Wesley Klein. Het nummer is de vierde single van zijn tweede album ‘Volg je hart’ dat in oktober verscheen. De beste van de vier is tot nu toe ‘Waait waait weg’ dat in augustus de 11e plaats bereikte.

Ferry de Lits: Als ik jou zie (59)

Ferry de Lits is geboren in (Eindhoven op 15 oktober 1979 en niet 15 oktober 2012 volgens zijn Facebook. Foei Ferry! ‘Als ik jou zie’ is zijn eerste single sinds ‘Ejoo ejoo’ in 2010 dat net iets beter scoorde: #58. Begin dit jaar bracht Ferry  het nummer ‘Oh Sylvie’ uit naar aanleiding van de op handen zijnde scheiding tussen Rafaël van en Sylvie van de Vaart.

Pitbull feat. Christina Aguilera: Feel this moment (86)

Voor ‘Feel this moment’, de achttiende notering van de Amerikaanse rapper Pitbull, heeft hij zangeres Christina Aguilera weten te strikken. Aguilera scoorde in 2011 een #2-hit met ‘Moves like Jagger’ met Maroon 5. Maar solo heeft ze al zeven jaren geen top 10-notering meer gescoord. In ‘Feel this moment’ zit een sample van ‘Take on me’ van A ha (#1 in 1985).

Carly Rae Jespen: Tonight I’m getting over you (93)

Het blijft moeilijk een grote hit te evenaren. Na ‘Call me maybe’ (#2), kwam Carly Rae Jespen nog tot een vijftiende plaats voor ‘Good time’ met Owl city. Daarna ging het echter de verkeerde kant op, ‘This kiss’ kwam nog maar tot #58 (allen in 2012), maar voor ‘Tonight I’m getting over you’ zien we de bui al hangen. Je vind het terug op haar album ‘This kiss’.

Andy Grammer: Fine by me (94)

Met ‘Keep your head up’ maakten we vorig jaar even kennis met de Amerikaanse zanger Andy Grammer. Even, want het nummer was al na twee weken verdwenen en hoger dan #94 kwam het niet. ‘Fine by me’, ook een nummer uit 2011, begint op dezelfde positie. Laten we hopen dat we hierna eindelijk eens wat nieuws krijgen te horen van deze 29-jarige zanger.