zondag 10 maart 2013

Voor Laura Mvula is liedjes schrijven therapie

Laura Mvula: Green garden (74)

Tot deze week kenden we haar nog niet, de Britse zangeres Laura Mvula. Maar dat maakt ze deze week meer dan goed, want haar album ‘Sing to the moon’ komt binnen op #58, terwijl de single ‘Green garden’ komt kijken op #74. Mvula is niet haar eigen naam, maar die van haar man, die ze leerde kennen op the Conservatoire, een internationale muziekschool in Birmingham, haar geboorteplaats. Haar meisjesnaam is Douglas, ze is van 23 april 1987.

Hoewel ze beïnvloed is door de muziek van Jill Scott en Erykah Badu, was popmuziek eerder een uitzondering thuis, dan regel. Het waren vooral geestelijke liederen, gospels, waar ze mee opgroeide. En de jazzmuziek van John Coltrane en Miles Davis, die haar vader vaak draaide. Hij zorgde dat ze op pianoles ging, iets wat ze in het begin verafschuwde. Haar vader was dan vaak teleurgesteld, en dat had invloed op haar.

therapie

Vijf jaar geleden scheidden haar ouders, waarna ze geen contact meer heeft gehad met haar vader. De liedjes op haar album ‘Sing to the moon’ schreef ze op haar laptop en werken als therapie. Ze helpen haar het verlies van haar vader, of eigenlijk, een verlies in het algemeen, te verwerken. In ‘Green garden’ zingt ze over niets liever dan naar buiten te willen. ‘Ook al regent het, neem mij mee naar buiten.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten