vrijdag 30 november 2012

Hitflits: Sandra van Nieuwland schrijft Nederlandse hitgeschiedenis; tiende #1-album voor K3

De gehele week hing het in de lucht en vandaag is het realiteit. Sandra van Nieuwland bezet  de volledige top 3 en dat is in ons land nog nooit vertoond. Zowel ‘More’ (op #3) als ‘Keep your head up’ (op #2) leveren een plaatsje in en maken ruim baan voor ‘Beggin’’, hoogste eersteweeks op #1 van de Single Top 100, dat Ruim een kwart meer verkoopt dan #2.
Vanavond is de kwartfinale van The voice of Holland en ook daarin zal Sandra weer een cover ten gehore brengen: 'New age' van Marlon Roudette. De kans dat die versie volgende week ook op #1 komt, is, gezien haar drie #1-hits, zeer groot. En daarmee zou ze weer een record op haar naam kunnen brengen, dat van de eerste vier singles op #1. Want de eerste drie op #1 moet ze delen met Mud, Party animals en Olivia Newton-John. In de Megaman lees je daar alles over en ook dat ze niet de eerste artiest is die zichzelf van #1 afgooit.

Vlak onder ‘More’ (op 1,12%) volgt ‘Skyfall’ van Adele (gestegen vanaf #5), gevolgd door ‘Let her go’ van Passenger (gezakt van #3). Ook Nick & Simon moeten inleveren: ‘Ze lijkt net niet op jou’ zakt van de vierde naar de zesde plaats.

Sinds de liveshows van The voice of Holland, komen er wekelijks meerdere nummers van de  talenten de Single Top 100 binnen. Deze week zijn dat, naast ‘Beggin’’ van Sandra van Nieuwland op #1, de volgende zeven:
#17 Barbara Straathof: Skyfall
#21 Tessa Belinfante: Clocks
#33 Floortje Smit: She wolf
#64 Marjet van den Brand: Uit de schaduw
#65 Ivar Oosterloo:  Breakeven
#84 Leona Philippo: Livin’ on a prayer
#93 Mama Joses: Umbrella
Allen scoorden eerder al één of meerdere hits. Daarnaast staan ze bijna allemaal ook met  meerdere nummers genoteerd.

Het restant van de eersteweeks noteringen is:
#31 de Kraaien: Ik vind je lekker
#36 the Opposites: Hey dj
#53 Will.i.am feat. Britney Spears: Scream & shout
#61 Icona pop feat. Charlixcx: I love it
#62 Fantasticos: Mijn allermooiste kerst kado
#71 Gabriello: Waterkant
#72 Andy Burrows: Hometown
#86 Sam Gray: This girl 

Alvorens we overgaan naar de albumsnippers, even een bijzondere notering. In de derde week stijgt ‘The artist inside’ van Don Diablo feat. JP Cooper van 69 naar #26. Deze stijging is te danken aan het optreden in het actieprogramma ‘Sta op tegen kanker’,dat afgelopen woensdag werd uitgezonden. Daarin vertelde Diablo zijn persoonlijke verhaal : van zijn vader Leo, die in september overleed aan nierkanker. ‘The artist inside’ droeg hij op aan zijn vader. Naast Diablo deden onder andere Marco Borsato en Giel Belen hun verhaal en traden Blof en Claudia de Breij op.

donateurs

Het jaarlijkse programma wil zoveel mogelijk donateurs werven. In 2010, het eerste jaar van de tv-uitzending leverde dat zo’n 35.000 donateurs op (en uiteindelijk bijna 50.000). Vorig jaar waren dat er na de uitzending ruim 32.000 (en uiteindelijk 46.591). De voorlopige stand na woensdagavond staat op 39.296 donateurs. De actie ‘Sta op tegen kanker’ loopt nog zo'n twee weken door. Daarna wordt de uiteindelijke stand bekend die waarschijnlijk een record zal opleveren. Het geld van de donateurs gaat naar onderzoek naar kanker.

ALBUMS

Dat ze de hoogste eersteweeks zouden worden, stond vast. Alleen hadden de mannen van Kane wel gerekend op een eerste plaats voor hun negende studioalbum, en niet op een derde plek, zoals nu. Want ondanks dat het album digitaal het meest heeft verkocht, zijn het twee albums die vooral fysiek goed verkopen, dat hen de pas afsnijd.

Welke albums verkopen dan beter dat van Kane? Dat zijn ‘Hallo wereld’ van Kinderen voor kinderen (op #2, gezakt vanaf #1) en ‘Engeltjes’ van K3 dat bijna een kwart meer verkoopt dan ‘Come together’ en dus terecht op #1 staat van de Album Top 100. Het is daarmee na ‘Alle kleuren’  (4x), ‘Tele-romeo’ (2x), beide in 2001,  ‘Verliefd’  (4x in 2002), ‘Oya lélé (4x in 2003), ‘De wereld rond’ (2x in 2004), ‘Kuma hé’ (1x in 2005), ‘Ya ya yippee’ (1x in 2006), ‘MaMaSé!’ (6x in 2010/2011) en ‘Eyo!’ (1x in 2011), hun tiende #1-album. K3 is met tien #1-noteringen de meest succesvolle Belgische act.

‘Engeltjes’ komt aangesprint vanaf #63, een sprong dus van 62 plaatsen. Het is op twee albums na, de grootste sprong naar de eerste plaats. Boven ‘Engeltjes’ staat ‘Elements of fire’ van Tiësto, dat op 14 april 2007 vanaf de 89e plaats kwam (een sprong van 88 plaatsen). De snelste stijger naar #1 is, sinds 11 oktober 1997, nog steeds ‘Weil ich Dich liebe’ van Frans Bauer, dat in de tweede week een sprong maakt van 92 plaatsen, vanaf #93. Overigens maakte al eerder een K3-album een flinke sprong naar #1: ‘Eyo!’, op 26 november 2011 vanaf #37.

Het is Sinterklaastijd, de kerstdagen naderen en dus worden er maar weinig nieuwe albums uitgebracht. Want mensen willen toch vaak een album dat ze al kennen in de schoen of onder de boom. En dus gaan er zeven albums op herhaling en komen er ook maar zeven nieuwe binnen en dat vallen ook nog twee verzamelalbums onder:
#8 Alicia Keys: Girl on fire
#21 il Divo: Greatest hits
#57 Zucchero ‘sugar’ Fornaciari: La session Cubana
#82 Michael Kiwanuka: Home again – the Dutch collection

Vorige week zondag, 25 november 2012, overleed op 89-jarige leeftijd, de Nederlandse componist Simeon ten Holt, waaraan door diverse media aandacht is besteed. Holt boekte het meest succes met de compositie 'Canto ostinato', dat hij 1976 voltooide. In 1996, zeventien jaar na de eerste uitvoering in 1979 in Bergen in Noord Holland, namen Kees Wieringa en Polo de Haas het stuk op, waar meer dan 15.000 stuks van werden verkocht. Anno 2012, bijna zeventien jaar later krijgt het album voor het eerst een notering, op #83, in de Album Top 100.

Voor het derde achtereen volgende jaar wordt in Theater Landgraaf en de Limburgzaal van de Heerlense Schouwburg de kerstvoorstelling ‘Bijna kerst’ opgevoerd. Kerstliedjes in het Limburgs, maar ook in het Engels worden dan, soms op een hilarische wijze, gezongen door Paul van Loo, Ivo Rosbeek, Paul Logister, Janneke Meessen en Linda Becker met begeleiding van de Lotgenoten, dat zijn Steve Jansen, Wouter Houben en Roger Gransier.
 Daarnaast zorgen Raymond Clement en Roger Lataster voor het humoristische deel. Op veler verzoek zijn 12 liedjes uit de voorstelling op de cd ‘Bijna kerst’ gezet, die binnenkomt op de 87e plaats. Na ‘Merry christmas’ van Rod Stewart (op #63) en ‘December lights’ van André Rieu (op #70) is ‘Bijna kerst’ het derde kerstalbum dat dit jaar een notering krijgt.

#90 Various artists: The voice of Holland seizoen 3 live show 3

stuivertje wisselen

In de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums, blijft Guus Meeuwis de bovenste beste, alleen niet met hetzelfde album. ‘Armen open’, dat vorige week opnieuw de eerste plaats pakte, zakt naar #5. Daarentegen stijgt ‘Het beste van Guus Meeuwis’ van #5 naar #1, dat al acht keer eerder op #1 stond. En zo houdt Guus de touwtjes strak in handen. Volgende week weer andersom Guus?

Hoogste eersteweeks, op #10, is ‘The voice of Holland’ met ‘The songs 3’, liedjes uit de blind auditions uit de derde editie. Nu al in de uitverkoop dus. Goed om daar eerst te kijken dus!

Wij kijken het nieuwe record van Sandra van Nieuwland nog eens aan en komen daar in een nieuwe Megaman uitgebreid op terug.

zondag 25 november 2012

Megaman bij week 47 – 24 november 2012

Wat een hitweek! Kinderen voor kinderen scoort na 19 jaar weer een #1-album met ‘Hallo wereld’. De elfde in de serie (zie de Hitflits).

Daarnaast blijft The voice of Holland maar hits leveren, met als absolute klapper de tweede #1-hit voor Sandra van Nieuwland en een #2-positie voor 'More', waarmee ze direct een Nederlands record boekt. Verder scoren Nick & Simon hun twintigste notering, maakt Stef Ekkel zich op voor zijn 15-jarig jubileum, scoort Coole Piet hits onder meerdere namen en kan Lisa Loïs zo naar het Eurovisie Songfestival. Dat en nog veel meer in deze uitgebreide Megaman over de hits in de Single Top 100 van deze week. Veel lees plezier gewenst.

Sandra van Nieuwland zet nieuw Nederlands record neer

Sandra van Nieuwland: Keep your head up (1)   *** eerste week op #1 *** / More (2)

De uitzending van de tweede liveshow van The voice of Holland was nog maar net voorbij toen Sandra van Nieuwland, opnieuw, na ‘More’ in augustus, de downloadlijst aanvoerde met ‘Keep your head up’. ‘More’ dat al een beetje op de terugweg was, sprintte terug naar de tweede plaats. De gehele week is dat zo gebleven, met als gevolg dat Sandra zowel de eerste als de tweede plaats bezet houdt van de Single Top 100. ‘Keep your head up’ van Ben Howard stijgt in de 34e week van 37 naar #22; hoogste plaats was twee keer #14.

Zowel de eerste als de tweede plaats innemen, is een hitfeit dat voor Nederlandse begrippen zeer bijzonder is. In het Mega-tijdperk is het nog maar vijf keer eerder voorgekomen. Op 23 en 30 maart 1974 stond de groep Mud twee weken achtereen met ‘Dynamite’ op #1 en ‘Tigerfeet’ op #2. Op 6 april werden de rollen omgedraaid en stond ‘Tigerfeet’ bovenaan en ‘Dynamite’ op de tweede plaats. Totaal drie weken Mud op #1 en #2.

De tweede act die het presteerde gelijktijdig op #1 en #2 te staan, is Adele. Op 12 maart 2011 stond ‘Rolling in the deep’ op de eerste en ‘Set fire to the rain’ op de tweede plaats, beide nummers van haar album ‘21’. De week daarop zakten beide nummers een plaatsje, maar op 26 maart steeg ‘Set fire to the rain’ naar de eerste plaats, terwijl ‘Rolling in the deep’ op #2 bleef staan. Ook drie weken voor Adele.

Naast deze twee acts die het in hun eentje presteerden, zijn er ook nog drie acts die enige hulp kregen:
-          van 14 t/m 28 oktober 1978 stond Olivia Newton-John op #1 met ‘Hopelessly devoted to devoted to you’ en op #2 met ‘Summer nights’. De laatste was een duet met John Travolta & de Cast van ‘Grèase’. Daarna steeg ‘Summernights’ naar #1 en zakte ‘Hopelessly devoted to devoted to you’ naar #2. Olivia stond dus vier weken lang op #1 en op #2, een record.
-          op 20 en 27 oktober 1979, stond Michael Jackson bovenaan met ‘A brand new day’, samen met the Wiz stars en Diana Ross. Solo stond hij die twee weken met ‘Don’t stop till you get enough’ op de tweede plaats
-          het laatste ‘koppel’ was in 1997: op 30 augustus steeg ‘Mo money mo problems’ van the Notorious B.I.G. feat. Puff Daddy & Mase naar de tweede plaats, terwijl ‘I’ll be missing you’ van Puff Daddy, samen met Faith Evans en 112 op #1 stond. De week daarop waren de rollen omgedraaid

Sandra van Nieuwland is dus in totaal de zesde act die het presteert, de derde in haar eentje, en ook nog eens de eerste Nederlandse! De kans dat ze een nieuw internationaal record gaat neerzetten is groot. In de derde liveshow zong ze ‘Beggin’’ dat hard op weg is om zich bij de andere twee aan te sluiten, waardoor ze volgende week misschien wel de top 3 in handen heeft en dat is ook nog nooit door een buitenlandse act gepresteerd, zelfs niet door the Beatles! Vrijdag weten we het.

Voor de volledigheid, voor het Mega-tijdperk, dus voor 1969, lukte het the Beatles meerdere keren om gelijktijdig een nummer op de eerste en de tweede plaats te hebben.

dubbelhit

Maar dan zijn we er nog niet, want haar eerste twee hits, bereikten beide de eerste plaats. Daarmee voegt Sandra van Nieuwland zich als achttiende in de rij die dat is gelukt. De voorlaatste was Coole Piet, met ‘De streken van Tante Toets!’ (in 2005) en ‘Paniek in de confettifabriek’ (in 2006). In dat rijtje komen ook Mud, Party animals en Olivia Newton-John voor, die zelfs met hun drie eerste hits de #1-positie haalden en allen in één hitjaar. Met nog drie shows te gaan (kwart en halve finale en finale), kan Sandra dat record evenaren en zelfs nog breken!

Twintigste notering voor Nick & Simon

Nick & Simon: Ze lijkt net niet op jou (4)

De griep gaat rond, niet alleen onder de deelnemers van The voice of Holland, maar ook onder de coaches. Marco Borsato lijdt er al aan, maar was vrijdag nog fit genoeg om te verschijnen en zijn talenten te coachen. Nick Schilder daarentegen, liet wel verstek gaan, want zijn hele gezin ligt in de lappenmand. Daar viel best een mauw aan te passen, want Simon Keizer is er altijd nog en hij liet zich vergezellen door Gordon Groothedde, componist, producer en hulpcoach.
Laten we voor Nick hopen dat hij aanstaande woensdag wel fit genoeg is voor de tv-show ‘Sta op tegen kanker’. Bekende en onbekende Nederlanders, waaronder het duo, maar ook Giel Beelen en Marco Borsato, staan dan op tegen kanker, door een persoonlijk verhaal over de ziekte te delen. Aanstaande vrijdag moet Nick sowieso weer fit zijn om de drie resterende kandidaten uit hun team te ondersteunen en op zaterdag geeft het duo een concert in de Ethias Arena in Hasselt. Dus dat wordt veel pillen slikken!

Ze lijkt net niet op jou’, afkomstig van het album ‘Sterker’, is hun twintigste notering. Het nummer is niet alleen als download verkrijgbaar maar ook in een drieluik: drie cd-singles met in totaal 9 live tracks van hun concert op 19 september in Carré in Amsterdam, dat werd uitgezonden in 55 bioscopen. Het volledige drieluik is voor nog geen 10 EURO te koop, onder andere bij Blokker.

(nieuwe) Voice of Holland zit in de weg

Ondanks zo’n mooi muzikaal cadeautje voor de fans, komt ‘Ze lijkt net niet op jou’ niet binnen op de eerste plaats. Die is samen met de tweede plaats voor Sandra van Nieuwland, de grootste concurrent voor hun talenten in The voice. Maar ook ‘Let her go’ van Passenger op #3, is te sterk voor het duo. Komende week is de week voor de Sinterklaasinkopen, maar of die verkopen genoeg zullen zijn voor een eerste plaats?

Fantasticos komen met heel album

Fantasticos: Zonder jou ben ik verloren (27)

Vorige week zondag werd 3FM dj Gerard Ekdom, winnaar van de Gouden radioring én Zilveren radioster, in ‘Life4you’ getest op zijn muzikale kennis. Niet door hem een leuke pophit voor te schotelen, maar door een fragment van ‘Weet je wat jij voor me bent’ van Fantasticos te tonen, wetende dat hij dat nooit zou raden. Immers dergelijke muziek wordt niet op 3FM gedraaid en zal ook nooit in de Mega Top 50 komen, de hitlijst van het station. En dat is maar goed ook, want daar zijn andere radiostations én hitparades voor.

variatie

En dus scoren Johnny Meijers en Henk Janssen, alias Fantasticos, met ‘Zonder jou ben ik verloren’ hun tweede hit in de Single Top 100. ‘Weet je wat jij voor me bent’ bereikte in oktober de 21e plek en staat nog steeds genoteerd, deze week op #38. Beide nummers staan op het album dat het duo aanstaande donderdag, 29 november, presenteert in de Linde in Groesbeek. Wellicht een idee om daar dan ook de clip voor hun derde single (die er ongetwijfeld komt), op te nemen, zodat er wat meer variatie komt dan bij de eerste twee singles. Het oog wil ook wat heren!

The voice of Holland 3: de live shows (2)

Naast een #1-hit voor Sandra van Nieuwland met ‘Keep your head up’ ( zie onder #1), leverde de tweede liveshow ook nog hits op voor twee oude bekenden en twee debutanten:

Barbara Straathof: You know I’m good (28)

Tijdens de tweede blind audition zong Barbara Straathof ‘Make you feel my love’, dat het twee weken vol hield, met als hoogste notering #23. ‘You know I'm good’, waarvoor ze in totaal 96,3 punten kreeg (37 van de coaches, 59,3 van het thuispubliek), komt binnen op #28, één plaatsje lager dan de notering die Amy Winehouse er in 2011 mee haalde. Aanvankelijk kwam het nummer in 2008 niet hoger dan de 40e plaats, maar na de dood van Winehouse ging het nummer op herhaling en scoorde dertien plaatsen hoger.

Floortje Smit: Heavy cross (40)

‘Alone’ van Floortje Smit, binnen op #3 na de derde blind audition, deed het stukken beter dan het origineel van Heart uit 1987: #6. Met ‘Heavy cross’ binnen op #40, blijft ze echter ver achter bij Gossip, die het nummer in 2009 naar #22 zong. Vorig jaar ging het nummer twee keer op herhaling, dankzij het gebruik daarvan in een reclamespot voor Dior ‘J’ adore’ parfum met Charlize Theron, en bereikte het de 19e plaats.

Over naar de debutanten van deze week.

Eyelar Mirzazadeh vroeg Nicole Scherzinger om haar mening

Eyelar Mirzazadeh: Girl on fire (90)

Over zo’n drie weken, op 16 december, wordt Eyelar Mirzazadeh 19 jaar. Dat is twee dagen na de finale van The voice of Holland. De kans dat ze daar aan mee doet, is zeer klein. Immers, ze maakt deel uit van het team van VanVelzen, en daar is haar grootste concurrent Floortje Smit. Wanneer Eyelar ook mocht uitvallen, ze kan terugkijken op een prachtige tijd, waarin ze veel heeft geleerd dat ze weer kan gebruiken om haar droom ‘zangeres’ verder te realiseren.

lef

Als je op de blog van de Amerikaanse zangeres Nicole Scherzinger (ex-Pussycat dolls), een stukje schrijft en haar vraagt om naar je liedje te luisteren, dan getuigd dat van lef. Dat heeft  Eyelar Mirzazadeh, die dat op haar dertiende deed. Ze greep alles en iedereen aan om haar droom ‘zangeres worden’, te helpen realiseren. Of ze daar ooit een reactie op gehad heeft? Het feit dat ze die stap heeft gezet is al genoeg. Sinds haar twaalfde zingt ze, schrijft ze gedichten en pas geleden is ze begonnen aan het schrijven van een roman. Ook danst ze regelmatig de sterren van de hemel en dan vooral hiphop/streetdance.

halve finale

Eyelar Mirzazadeh gaat, ondanks haar jonge leeftijd, al een tijdje mee in het talentencircuit. In 2010 deed ze mee aan X factor, maar viel af tijdens de X campus. Tijdens de tweede blind audition in The voice of Holland zong Eyelar, geboren in Veenendaal en van Iraanse afkomst, het nummer ‘No more drama’ van Mary J. Blige, dat haar een plek in het team van VanVelzen opleverde. Na de batlle en de tweede theaterronde, waarin ze ‘Girl on fire’ van Alicia Keys zong, mag ze aanstaande vrijdag opnieuw laten horen dat ze een plek in de halve finale waardig is.

Claudia de Graaf hoort thuis op het podium

Claudia de Graaf: Beautiful goodbye (98)

Beetje sneu voor Claudia de Graaf, die deze week met ‘Beautiful goodbye’ haar eerste hit scoort. Afgelopen vrijdag is ze namelijk tijdens de derde liveshow uitgeschakeld door het thuispubliek dat maar 7,5 punten voor haar over had; van de coaches kreeg ze er 31, maar 38,5 was onvoldoende om door te gaan. Maar we gaan vast van meer van haar horen, want, zoals ze zelf zegt, “ik hoor thuis op het podium”.
Claudia de Graaf (Alkmaar, 25 oktober 1973) heeft op haar zestiende haar eerste bandje. Na een opleiding tot modeontwerpster, gaat ze naar het Conservatorium en kiest voor de richting theater/musical. In 1999 wordt Claudia de nieuwe zangeres van de Volendamse band Jen rog, waar Jaap Kwakman (nu 3js)  dan ook nog deel van uitmaakt.

geen musicals meer

In 2000 maakt ze de overstap naar musicals en krijgt rollen in ‘Saturday night fever’ en ‘Miss Saigon’. In 2004 keert ze terug bij Jen rog, want met musicals had ze het helemaal gehad. Claudia: “In de musicalwereld is het belangrijk dat iedereen je aardig vindt. Dat is beter voor je carrière. Nou, ik kon niet slijmen. Ik heb het wel een heel klein beetje kunnen leren. Maar ik kan niet de schijn ophouden, ik voel me meer zangeres dan actrice. Musical is geweest. Ik heb het echt afgesloten.”

uit the Voice

Eind 2005 wordt ze leadzangeres van de metalband the Saturnine. Duidelijk wordt dat zingen in rock en popbands haar het beste afgaat. In augustus 2012 doet ze mee aan The voice of Holland en belandt tijdens de zesde blind audition, waar ze ‘Good God’ doet van Anouk, in het team van Nick & Simon. The batlles overleeft ze, weer met een nummer van Anouk (‘Girl’), en ook de eerste liveshow loopt voor haar goed af met de popballad ‘Beautiful goodbye’. Na de derde liveshow, waarin ze ‘Behind these hazel eyes’ van Kelly Clarkson zingt, valt het doek echter.

Beautiful goodbye’ is een nummer van de Canadese zangeres Amanda Marshall (#20 in 1996). Vorige week stond ‘Het was me alles waard’, de Nederlandstalige versie van ‘Beautiful goodbye’, even op #57, gezongen door #LoesenCharly, beide voormalige deelnemers aan The voice of Holland.

Stef Ekkel maakt zich op voor zijn 15-jarig jubileum

Stef Ekkel: Dan ben ik weer thuis (56)

In 2013 viert Stef Ekkel zijn 15-jarig artiestenjubileum met een nieuw album en een live concert. Sinds 2002 is hij, met uitzondering van 2005, ieder jaar present met één of meer hits. Pas vorig jaar scoorde hij zijn eerste top 10-notering: ‘ Waarheen, waarvoor’ (#8).


Na een aantal nieuwe nummers scoort Stef dit keer weer met een cover: ‘Dan ben ik weer thuis’. Het nummer heeft een lange weg afgelegd om een hit te worden. In 1976 probeerde Don Mercedes het, en toen heette het ‘Dan ben ik thuis’ (dus zonder het woordje weer, hoewel hij het wel zingt). De tekst was van Peter Koelewijn en Will Hoebee.

Beide hadden een vertaling gemaakt van ‘What I've got in mind’, geschreven door Kenneth Guy Gist Jr., die als componist de naam K. O’Dell gebruikte. De eerste opname van ‘What I've got in mind’  stamt uit 1976 door Billy Jo Spears. In datzelfde jaar nam de Belgische zangeres Ann Christie al een Nederlandstalige versie op, getiteld ‘Ik neem vandaag de trein’, wel wat anders dan ‘Dan ben ik (weer) thuis’! K. O’Dell schreef diverse countryhits, onder andere ‘Behind closed doors’, een hit in 1974 voor Charlie Rich (#28).

Sinterklaas hits (2)

Vorige week kwam ‘Zwarte pieten stijl’ van Party Piet Pablo binnen op de 21e plaats, dat deze week sprint naar de 11e plaats. Vanaf deze week is ‘Zwarte pieten stijl’ niet meer de enige Sinterklaashit. Hoe dichter we bij Sinterklaas komen, des te meer hits zal het opleveren, deze week met twee keer Coole Piet, alleen noemt hij zich niet zo.

Diego & Kathleen: Feest voor iedereen (59)

Van 2005 – 2007 scoorde Coole Piet drie hits: ‘De streken van Tante Toets!’ (in 2005) , ‘Paniek in de confettifabriek’ (in 2006), beide #1-hits en ‘De speelgoeddief’ (#3 in 2007). Coole Piet speelde in ‘De club van Sinterklaas’, dat destijds werd uitgezonden door Jetix. Toen zij van Harold Verwoert, die Coole Piet speelde, eisten dat hij (en alle andere pieten) alleen voor hun zender mocht werken, stapte Verwoert op.

Vervolgens speelt Verwoert onder een nieuwe naam ‘Diego, de coolste piet van Nederland’,  in de film ‘Sinterklaas en het geheim van het grote boek’. Onder de naam Diego scoort hij drie hits, maar geen daarvan haalt de bovenste dertig. Als in 2009 ‘De club van Sinterklaas’ door RTL4 wordt overgenomen, keert Verwoert daarbij terug, nu als Coole Piet Diego. Onder die naam scoort hij twee hits, maar geen van de twee wordt een top 20-hit. Hoewel er in 2011 twee singles van hem verschijnen, scoort geen daarvan.

Dan denk je dat alles toch nog goed is gekomen. Vergeet het maar, want anno 2012 is  Verwoert definitief weg bij ‘De club van Sinterklaas’. De aanleiding: een eigen Sinterklaasfilm, ‘Sint & Diego: De magische bron van Myra’. Aangezien RTL4 ook weer met een Sinterklaasfilm bezig was (waarover zo dadelijk meer), breekt de zender definitief met Verwoert.

Als Diego komt hij nu met het door hem zelf geschreven nummer ‘Feest voor iedereen’, de titeltrack van de film ‘Sint & Diego: De magische bron van Myra’. Daarin speelt Diego samen met onder andere Kathleen Aerts, voorheen zangeres van K3. Kathleen speelt de moeder van Madelief, een rol van Jada Borsato (de dochter van). Kathleen heeft ook zelf een album uit: ‘Dag Sinterklaasje’ (deze week op #54), waarop natuurlijk ook ‘Feest voor iedereen’ staat. Daarnaast heeft Kathleen zelf ook nog een single uit: ‘De Sinterklaas polonaise’.

Wil de echte Coole Piet nu opstaan?

Coole Piet: 1 Sinterklaas (81)

We zouden nog even terugkomen op de Sinterklaasfilm die De club van Sinterklaas dit jaar  heeft gemaakt voor RTL4. Dat is ‘Het geheim van de speelgoeddokter’, waarin ook een Coole Piet speelt. Nee, niet Harold Verwoert, maar Job Bovelander. Bovelander is dus de nieuwe Coole Piet/Talentpiet.

Job Bovelander (Voorburg, 11 januari 1990) sloot zich op zijn zevende aan bij de plaatselijke musicalvereniging. Daarna nam hij lessen bij het Nederlands Musical Ensemble en speelde en zong onder andere in ‘The sound of music’ en ‘Volendam de musical’. Naast zingen, acteert Bovelander ook, onder andere in de tv-series ‘Zeg ‘ns Aaa’ en ‘Onderweg naar morgen’ en de film ‘Kruimeltje’. Dit najaar speelt hij in de nieuwe versie van ‘De Jantjes’, dat, wegens groot succes, is uitgebreid met 35 extra voorstellingen. Eerder dit jaar sloot Bovelander een platencontract bij Cloud9music, en scoorde met ‘Sinds die ene nacht’ (#40 in augustus).

Alex West haalt eerste hit uit Frankrijk

Alex West: De glimlach van een kind (66)

Net als John West (op #71, geen familie) probeert Alex West uit Culemborg landelijk door te breken. In tegenstelling tot John, heeft Alex een oud nummer van de plank gehaald en daar een partyversie van gemaakt: ‘De glimlach van een kind’, waarover zo dadelijk meer.

Alex West, geboren op tweede kerstdag 1974, begon met drummen en spelen op een keyboard, zingen was maar bijzaak. Dat veranderde toen hij, als geluidstechnicus, met zijn drive-in/karaoke show, aan de Costa Brava werd ontdekt als zanger. Terug in Nederland deed hij mee aan diverse talentenjachten en in 2007 werd hij uitgeroepen tot feestzanger in de Après-skihut in Rotterdam.

2x Willy Alberti

‘De glimlach van een kind’ is van origine een luisterliedje, een evergreen, dat door diverse artiesten is gezongen en al drie keer een notering kreeg. De meest bekende en grootste hit is die van Willy & Willeke Alberti  (#33 in 1995). Willy Alberti overleed in 1985, maar in 1995 werd de zang van dochter Willeke gemixt bij de oorspronkelijke opname van haar vader uit 1968. In 1998, dertig jaar na de eerste versie, namen de Mini baritons het op (#92). Maar de eerste hitversie stamt uit 1987 en is van André Hazes (#38).

Franstalig

Geen van bovenstaande versies, ook niet die van Willy Alberti uit 1968, is origineel. Dat komt uit Frankrijk, heet ‘
Toi, tu voudrais’, en wordt gezongen door Claude Francois. Het was Gerrit den Braber alias Lodewijk Post die op het Franstalige nummer, ook uit 1968, een  Nederlandse tekst schreef, zoals hij wel meer deed. Claude Francois is bekender dan je denkt, want hij zong ook ‘Comme d’habitude’ (door Paul Anka vertaald in ‘My way’) en ‘Parce que je t’aime mon enfant’ (waarvan Phil Coulter en Bill Martin ‘My boy’ maakten). Zou Alex West dat ook weten?

John West komt met debuutalbum

John West: Zou dit dan liefde zijn (71)

Afgelopen vrijdag, 23 november 2012, was de presentatie van het debuutalbum van John West in zijn geboorteplaats Den Haag. John West (23 juni 1988), is al zijn hele leven met muziek bezig. Vanaf zijn 14e was hij dj en vanaf zijn 18e begon hij met zingen. West is een zanger die veel in het ‘snabbelcircuit’ (discotheken, café’s etc.) is te vinden. Het grote succes bleef echter uit. Tot deze week, want met ‘Zou dit dan liefde zijn’ scoort hij zijn eerste landelijke hit. Zoals meer Nederlandse zangers (Frank Verkooyen, Chris de Roo, Antonio) heeft John ook zijn eigen bedrijf: John West Entertainment, dat diverse evenementen organiseert.|

Burns werkt samen met Kelis en Rihanna

Burns: Lies (76)

Op basis van één EP mocht hij het voorprogramma van ondermeer Calvin Harris en Deadmau5 verzorgen. Hij schreef mee aan het album ‘Flesh tone’ van Kelis en maakte remixen van nummers van Gossip en White lies. Zijn naam is Burns.

Burns is het alter ego van de Schot Matthew Burns, geboren op 31 oktober 1985 in Glasgow. Zijn vader was een zwaargewicht boxer, zijn moeder schilderde aquarellen. Vanwege hun verschillendheid maakten beide ouders veel indruk op hem. Die verschillen: kracht (vader) en schoonheid (moeder), komen terug in zijn muziek.

Op zijn twaalfde begon Burns met het spelen van gitaar en keyboards, beïnvloed door de discomuziek van zijn moeder (D-train, Chic, Donna Summer) en de rockmuziek van zijn vader (Fleetwood mac, I0CC en Supertramp). Later ontdekte Burns de Franse muziek van Daft punk en Cassius.

Op zijn vijftiende begon hij zelf muziek te produceren en inmiddels heeft hij diverse EP’s uitgebracht en worden zijn nummers door bekende dj’s in hun set gedraaid. ‘Lies’ binnen op #76 is zijn internationale doorbraak. Niet in het laatst dankzij diverse remixen. Die van Otto Knows (die zelf een hit heeft met ‘Million voices’), is momenteel de populairste.

Rihanna

In juni werd Rihanna gespot in een opnamestudio in Londen, waar Burns aan het werk was aan het nieuwe album van Kelis. Rihanna was in London voor een optreden en het schijnt dat ze samen met Burns gewerkt heeft aan haar nieuwe album ‘Unapologetic’.

‘Lies’ is geen eigen nummer van Burns, maar een bewerking van ‘It’s over now’ van de Amerikaanse zangeres Deborah Cox van haar album ‘One wish’ uit 1998. In de Amerikaanse dancelijst bereikt het nummer in 1999 de eerste plaats. Kijken hoe ver Burns met ‘Lies’ komt.

Christina Perri mag dit keer de film afsluiten

Christina Perri feat. Steve Kazee: A thousand years, part. 2 (87)

‘Jar of hearts’ was de eerste hit voor Christina Perri in ons land. Het nummer, afkomstig uit mei 2011, heeft maar liefst 6 (!) runs gehad in de Single Top 100, maar kwam nooit hoger dan de 52e plaats, in april van dit jaar. Zo hoog zal ‘A thousand years part 2’ vast niet komen. Het nummer komt uit de film ‘Twilight saga: breaking dawn prt. 2’, die onlangs in première ging.

‘A thousand years part 2’ zit aan het einde van de film en zingt Perri met Steve Kazee. Kazee (Ashland, Kentucky, 30 oktober 1975) is acteur in het theater, op tv en op het witte doek. Hij speelde onder andere in ‘NCIS’, ‘Numb4rs’ en ‘CSI: crime investigation’. Eerder dit jaar won hij een Tony Award voor ‘beste optreden in een musical’ in de musical ‘Once’.

A thousand years, part. 2’ is het vervolg op ‘A thousand years’ uit de film ‘Twilight saga: breaking dawn prt. 1’, waarin Christina Perri het nummer alleen zong en niet pas aan het einde van de film.

Lisa Loïs kan zo naar het Eurovisie Songfestival

Lisa Loïs: Euphoria (87)

Terwijl de inschrijvingen voor de vijfde editie van de X factor gestart zijn, is Lisa Hordijk, winnares van de tweede editie in 2009, druk bezig met de opnamen van haar tweede album. De opvolger van ‘Smoke’ (#4 in 2009) zal begin 2013 in de winkels liggen en op haar YouTube kanaal staat een demo van het nummer ‘Overcome’, dat ons alvast in de stemming brengt. Sinds afgelopen woensdag is Lisa Lois, zoals ze tegenwoordig heet, op tournee door Europa met de Amerikaanse – blanke – soulzanger Allen Stone. Aanstaande maandag, 26 november, is ze even in het land, want dan treedt Stone op in de Oude Zaal van Paradiso in Amsterdam.

YouTube

Op datzelfde kanaal zette Lisa op 1 november haar versie van ‘Euphoria’, de #2-hit van Loreen op. Dat bleef niet onopgemerkt en leverde een uitnodiging op van Q-music, om het nummer nogmaals te komen zingen in het ochtendprogramma ‘Mattie & Wietze’ van Mattie Valk en Wietze de Jager.
Dat deed ze op donderdag 8 november en ook dat leverde weer reacties op, maar vooral vragen waar deze versie  kon worden gedownload. Een kwestie van snel handelen zorgde er voor dat het nummer op iTunes beschikbaar kwam en nu binnenkomt op #87.

Q-hits

Lisa is niet de eerste die een hit scoort dankzij het ochtendprogramma. In juni was Miss Montreal daar te gast om haar nieuwe single ‘Better when it hurts’ te komen zingen. Daarna deed ze, bij wijze van grap, een countryachtige versie van de houseklassieker ‘Wonderful days’ van Charly Lownoise & Mental Theo. Ook dat leverde talloze reacties op, een release en een hit: #4 in juli.

Ook Within temptation scoorde hits dankzij Q-music, maar dan de Belgische tak. In het kader van hun 15-jarig jubileum maakte de band iedere week een coverversie, die dan op vrijdag in première ging. Tot nu toe scoorden ze met ‘Crazy’ (#100 in september) en ‘Grenade’ (#73 eerder deze maand).

Australische muzikanten waarschuwen voor gevaar op het spoor

Tangerine Kitty: Dumb ways to die (94)

Er zijn dommere manieren dan een ongeluk op het spoor om aan je einde te komen. Dat is de boodschap die in de animatieclip bij ‘Dumb ways to die’ van Tangerine Kitty wordt meegegeven. Een boodschap die afkomstig is van Metro Trains Melbourne, zeg maar de NS van de stad Melbourne in Australië.

kruisbestuiving

De verpakker van de boodschap is Tangerine Kitty, een samenwerkingsverband van twee muzikanten uit twee groepen. Ollie McGill (toetsen Cat empire) en Emily Lubitz (zangeres  Tinpan orange). Behalve dit muzikale uitstapje van beide groepsleden, is er nog een verband: Emily is getrouwd met Harry James Angus, zanger van …the Cat empire. Daarnaast zit ook haar broer Jesse in Tinpan orange.

Ollie McGill, die 2 november 31 jaar is geworden, heeft de muziek van ‘Dumb ways to die’ geschreven en dat ging hem makkelijk af. Ollie: “Na een feestje was ik nog laat op, pakte mijn gitaar en plop daar was het refrein. Vervolgens heb ik het nummer in zes weken afgemaakt, tijdens onze tournee, in de late uurtjes dat wel.” De tekst is van John Mescall.