zaterdag 21 november 2009

Hitflits: B-yentl een jaar genoteerd

Voor de zesde week voert ‘MaMaSé!’ van K3 de Single Top 100 aan. Daarmee zijn ze de eerste Belgische act die het zes weken op #1 volhoudt. De vraag is nu, wie zal de nieuwe #1 worden? ‘No surrender’ van Kane stijgt van #7 naar #2, waarmee zij de meeste kans lijken te maken. Voor het eerst in weken is ook het relatieve verschil tussen de #1 en #2, verkleind tot minder dan 30%, dus de kracht van ‘MaMaSé!’ neemt nu echt af. De download zakt zelfs van 6 naar #22 in de Download Top 50! De impact van ‘MaMaSé!’ neemt mede af, door het gelijknamige album dat sinds donderdag te koop is, en op #60 binnenkomt van de Album Top 100 (zie onder).

Twee andere hoge binnenkomers vorige week, moeten deze week een beetje inleveren. ‘Times are changing’ van Di-rect zakt van 2 naar #3 en ‘Het masker’ van Nick & Simon verliest twee plaatsen en komt uit op een vijfde plek. Daar tussenin blijft ‘Kon ik maar even bij je zijn’ van Thomas Berge op #4 staan.

2009 is zonder meer een succesvol jaar voor Lady Gaga, ‘Bad romance’, de hoogste eersteweeks op #16, is haar zesde hit dit jaar. Toch bereikten maar twee daarvan de top 10: ‘Just dance’ (#4) en ‘Poker face’ (#1). Wellicht zit er voor ‘Bad romance’ weer meer in dan de twee voorgaande hits, want die kwamen niet hoger dan #27.Deze week gaan er geen hits op herhaling, maar zijn er alleen eersteweeks noteringen, veertien in totaal. Binnen de bovenste 50 zijn dat naast ‘Bad romance’ van Lady Gaga, nog Gio met ‘Down met jou’ (op #37), de Frogers met ‘Zo heppie’ (op #39) en Grad Damen met ‘Hé jij, waar was je nou?’ (op #40).

een jaar B-yentl

Deze week zijn er zeven nummers die een half jaar of langer genoteerd staan. Eentje daarvan zelfs een heel jaar! Dat is ‘No one but you’ van B-yentl, dat deze week van 25 naar #35 zakt. B-yentl is daarmee na Nick & Simon de tweede Nederlandse act die een jaar in de hitparade staat. Op 26 september stond ‘Rosanne’ van het duo ook een jaar genoteerd en hield het daarna nog drie weken vol. Het meeste aantal weken ooit, werd in 2002 bereikt door ‘De kabouterdans’ van Kabouter Plop, dat het er toen 66 weken op had zitten. Dus B-yentl heeft nog wel even te gaan om dat record te breken! Daarnaast staat ze nog wel met twee andere hits genoteerd: ‘Nowhere to run’ (op #91 van #58 en 24 weken genoteerd) en ‘Miracle’ (op #38 van #35, drie weken genoteerd).

Sinds deze week staat Diego met twee nummers genoteerd. ‘Waar is toch de pakjesboot?’ stijgt van 89 naar #83. Daarnaast doet Diego/Harold Verwoert mee op ‘De verdwenen pakjes’ van Sjon & Sjeffrie, dat binnenkomt op #75.

En dan het restant binnenkomers:
#66 Hind: ‘Morgen’ (titelsong van de film ‘SpangaS op survival’, afgeleid van de tv-serie ‘SpangaS’)
#72 Danny Vera: ‘Headin’ for the city’
#74 Muse: ‘Undisclosed desires’
#89 Ed Nieman: ‘Meid van de straat’
#90 Jason Mraz: ‘Butterfly’
#92 Chris & Willejan: ‘Kleine zwerver’
#96 Jason Daruto: ‘Watcha say’

Zijn single ‘Who says’ stijgt van 31 naar #22, maar heeft al #13 gestaan. Maar nog beter gaat het met ‘Batlle studies’, het vierde studio-album van John Mayer, want dat komt binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Tot deze week kwam hij niet verder dan de twaalfde plek, dat was in 2006 met ‘Continuum’. Nederland is het eerste land waar ‘Battle studies’ de eerste plaats haalt. ‘Reality killed the videostar’ van Robbie Williams heeft het (voorlopig) maar één week volgehouden op de eerste plaats. Het verschil tussen de #1 en #2 is 19%.

Van de achttien (!) binnenkomers deze week, komen er vier binnen bij de bovenste tien. John Mayer hadden we al met ‘Battle studies’ op #1. Vier plaatsen lager, op #5, komt de 5cd-box ‘Honderd uit één’ van Paul de Leeuw binnen. Na twee jaar is er weer een nieuw album van Norah Jones: ‘The fall’, met minder piano en meer gitaar en binnen op #8.

Op #9 komt ‘Them crooked vultures’ van Them crooked vultures binnen. Them crooked vultures is een supergroep die bestaat twee leden van Queens of the stone age (Josh Homme en Dave Grohl) en één lid van Led zeppelin (John Paul Jones). De groep werd in 2006 opgericht in Los Angeles.

Twee weken na de jubileumuitzending van de dertigste editie van Kinderen voor kinderen, stijgt het album ‘Lachen is gezond’ van 25 naar #14. Sinds ‘Deel 25’ in 2004, is er geen regulier Kinderen voor kinderen album geweest dat zo hoog kwam. Weliswaar kwam ‘Deel 1 - 27’ in 2007 tot #9, maar dat was een verzamelbox van 16 cd’s. De huidige verzamelbox ’30 jaar’ valt in de tweede week terug van 70 naar #90.

De overige binnenkomers:
#13 Ellen ten Damme: ‘Durf jij’ (haar eerste Nederlandstalige album en titel van haar huidige theatertournee)
#32 Henk Damen: ‘Laat mij alleen’
#36 Leona Lewis: ‘Echo’
#40 Queen: ‘Absolute greatest’
#53 Mega Mindy: ‘Tijd voor Mega Mindy’ (tweede album van het personage Mega Mindy, gespeeld door de Vlaamse actrice/zangeres Free Souffriau)
#54 50 cent: ‘Before I self destruct’
#56 Boudewijn de Groot: ‘Complete studio albums & curiosa’
#57 Liesbeth List: ‘Verloren en gewonnen’
#60 K3: ‘MaMaSé!’
#63 Racoon: ‘Live in Chassé theatre, Breda’ (opgenomen in 2008 tijdens de theatertournee ‘Before you leave’, met onder andere het nieuwe nummer ‘Rudest behaviour’)
#70 Boris: ‘Live my life live’
#85 Justin Bieber: ‘My world’ (15-jarige Canadese zanger)
#89 Kinderkoor de Vrijbuiters: ’Hij komt, hij komt … 25 Sinterklaasliedjes’
#98 El Pino & the Volunteers: ‘Long-lost art of updating a website’ (tweede album van Rotterdamse band bestaande uit zanger/gitarist David Pino gitarist Tjirk Deurloo, basgitarist Mark van der Waarde, toetsenist Job Roggeveen en drummer Jeroen Kleijn)

Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman met daarin alle feiten achter de hits.

maandag 16 november 2009

Megaman bij week 46 – 14 november 2009

Welkom bij de Megaman, waarin K3 een record boekt, Di-rect verder gaat met een musicalster, Nick & Simon luisteren naar de fans, 2009 het beste jaar is voor Anouk en Diego genept wordt. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Record voor K3

K3: MaMaSé! (1) *** vijfde week op #1 ***

Wie o wie zal ‘MaMaSé!’ van K3 van de eerste plaats stoten? ‘Just say yes’ van Snow patrol leek vorige week de meeste kans te maken, maar zakt deze week naar de vijfde plaats. Di-rect 2.0, nieuw binnen op #2 met ‘Times are changing’, komt voorlopig niet in de buurt; het verschil tussen de beide nummers is 46%. Wellicht dat ze volgende week kans maken, want het nummer wordt breed gesteund door de verschillende rtv-stations (Superclip & Megahit). Voorlopig blijft ‘MaMaSé!’ de bovenste beste, en dankt dat nog steeds aan de fysieke cd-single die het beter doet dan de download. Vijf keer bovenaan, dat is iets dat (het oude) K3 nog niet was gelukt. Tot deze week was ‘Kuma hé’ hun meest succesvolle #1: vier keer in 2005. Ook in Vlaanderen blijft ‘MaMaSé!’ de bovenste beste en ook voor de vijfde week. Daar is het echter nog niet hun grootste hit, dat was ‘Tele-romeo/Blub, ik ben een vis’, dat in 2001 zes weken op de eerste plaats stond.

Direct verder met musicalster

Di-rect: Times are changing (2) *** hoogste eersteweeks ***

Tot 12 maart 2009 leek er niets aan de hand voor de Haagse band Di-rect. Ze scoorden zeventien hits waaronder zes top 10-noteringen en onder hun zes albums prijken drie top 10-noteringen, met een #1-notering voor ‘All systems go’. De voorbereidingen voor het vijfde album waren in volle gang en een deal voor Spanje en Portugal hadden ze op zak. Toen werd het 12 maart en maakte zanger Tim Akkerman tijdens een persconferentie bekend met de band te willen stoppen. Tim: “We zijn ooit begonnen als jonge band en zijn hier erg succesvol mee geworden, maar in de loop van de jaren zijn we zelf volwassen geworden en is ook onze muzikale smaak veranderd. En helaas ben ik nu op het punt gekomen dat deze smaak in mijn geval te ver af staat van Di-rect”. Vervolgens heeft hij de Tommy concerten reeks afgemaakt en richt hij zich nu op een eigen carrière.

rauw op het dak

Voor de overige bandleden, Jamie Westland (drums), Frans ‘Spike’ van Zoest (gitaar) en Bas van Wageningen (bas), viel deze beslissing van Tim nog al rauw op het dak. Maar ze respecteerden zijn beslissing en lieten weten door te gaan met Di-rect. Vervolgens werd er een zoektocht opgestart naar een nieuwe zanger. In BNN vonden ze een omroep die zo’n zoektocht wel wilde uitzenden. ‘Wie is Di-rect?’ heette het en na negen weken, was op zondag 8 november 2009 in het Paard in Den Haag, de finale tussen Sven van Hees en Marcel Veenendaal. Tot veler verrassing werd Marcel de nieuwe zanger. Inmiddels is toetsenist Vince van Reeken vast bandlid.

Marcel Veenendaal (Ede, 13 april 1982), is van origine een musicalster. Na een loopbaan bij musicaltheater ‘Roekeloos’, deed hij mee aan AVRO’s Sterrenjacht en werd daarin tweede. Vervolgens was hij te zien en te horen in de musicals ‘Jesus Christ superstar’, ‘the Wiz’ en ‘Hair’. Marcel is niet geheel onbekend voor de overige leden van Di-rect, want als gastvocalist was hij betrokken bij de rockopera ‘Tommy’, waarmee Di-rect tot 10 april in de theaters stond. Op de avond van de finale was de single ‘Times are changing’ van het vernieuwde Di-rect te downloaden. Na ruim vier dagen zijn er zoveel gedownload dat het nummer binnenkomt op de eerste plaats van de Download Top 50. Per saldo komt het nummer in de Single Top 100 binnen op een tweede plek. En dat is een evenaring van ‘Johnny’ uit 2007. Begin volgend jaar moet een heel album klaar zijn, waarvoor Marcel nu de nummers aan het inzingen is.

Het eerstvolgende live optreden van Direct 2.0 is op oudejaarsavond. Dan staat de band geprogrammeerd op een varend vlot bij de Erasmusbrug op de Rotterdamse Maas. Naast Di-rect zullen ondermeer ook Esmée Denters, Fedde le Grand, Lucien Foort, Waylon en Dio optreden. Het nieuwjaarsfeest wordt live uitgezonden door RTL 5.

Nick & Simon luisteren naar de fans

Nick en Simon: Het masker (3)

Deze week verdwijnt na dertien weken ‘Lippen op de mijne’, de vorige hit van Nick & Simon. Het nummer bereikte eind augustus de eerste plaats. In de afgelopen tijd zijn er meer dan 10.000 stuks van verkocht, waarvoor de heren afgelopen donderdag tijdens een uitzending van de ‘Gouden uren’, uit handen van presentator Daniël Dekker, een gouden plaat ontvingen.

‘Het masker’, hun twaalfde hit, komt evenals hun zeven voorgaande hits, binnen bij de bovenste drie. Het nummer staat ook op het album ‘Luister’, maar op de cd-single krijg je er de live versie bij, opgenomen in Ahoy in Rotterdam plus de clip van het nummer.

boze fans

Over twee weken, op 27 november, verschijnt een speciale kerstversie van het album ‘Luister’, met drie kerstnummers. Twee covers: ‘2.000 miles’ van the Pretenders en ‘Christmas was a friend of mine’ van Fay Lovsky én een eigen nummer, ‘Santa’s party’. Maar toen de fans hoorden van dit kerstalbum, lieten ze weten het hier niet mee eens te zijn. Immers ze hebben het album ‘Luister’ al in huis en zouden voor die kerstnummers het nog een keer moeten aanschaffen? Mooi niet! En dus komen de jongens op 27 november met een speciale versie van de single ‘Het masker’, met daarop de drie kerstnummers. Dus de kansen op een vierde #1 dit jaar liggen nog allemaal open!

Kane terug met album + tour

Kane: No surrender (7)

Vanaf 18 februari 2010 start in ‘Lucky & Co’ in Rijsen de ‘No surrender’ tour. Op 26 maart wordt deze tour, met in het voorprogramma Lisa Lois, afgesloten in de Melkweg in Amsterdam. Tegen die tijd zijn we dus zeker twee Kane-hits verder en een #1-album. De eerste van die twee Kane-hits, is ‘No surrender’, hun achttiende hit, dat binnenknalt op een zevende plek.

filmthema

Maandagavond is de film ‘Komt een vrouw bij de dochter’ naar het gelijknamige boek van Kluun, in première gegaan. Regisseur is Reinout Oerlemans (die binnenkort weer terug komt naar Nederland), die daarmee zijn debuut als regisseur maakt. De hoofdrollen zijn voor Carice van Houten, Barry Atsma en Anna Drijver. ‘Love over healing’ is de titelsong van de film, geschreven door Dinand Woesthoff. Het nummer komt ook te staan op het album ‘No surrender’.

Rihanna doet ideeën op in Londen

Rihanna: Russian roulette (26)

In 2007 verscheen het album ‘Good girl gone bad’ van Rihanna, waarvan wereldwijd zo’n negen miljoen stuks van zijn verkocht. Niet minder dan vijf hits leverde het album op, althans in de standaard versie die in juni 2007 verscheen. In september 2008 verscheen de reloaded versie van het album, met nog eens drie hits. Op 23 november verschijnt ‘Rated r’, haar vierde album, en dat werd tijd. Maar dat had nog wel wat voeten in de aarde.

Londen is the place to be

Eerder dit jaar lag ze overhoop met Chris Brown, inmiddels haar ex-vriendje. Om daarvan bij te komen, stuurde haar platenmaatschappij haar op vakantie. Maar thuis kwamen de muren op haar af. Rihanna: “Ik wilde niet het slachtoffer uithangen en dus belde ik zelf naar de platenmaatschappij om te zeggen dat ik me weer klaar voelde.” Daarop schreef ze het eerste nummer van ‘Rated r’: ‘Cold case’, dat gaat over haar relatie met Chris. De meeste liedjes voor ‘Rated r’ zijn geschreven in Londen, omdat Rihanna daar de beste ideeën opdoet. Rihanna: “Londen is mijn favoriete stad! Ik voel altijd veel creatieve energie als ik daar ben. Ik ben twee keer voor een langere periode in Londen geweest en ik heb toen het grootste gedeelte van mijn album geschreven.” De eerste single van het album is ‘Russian roulette’, haar zestiende notering, dat ze schreef met Shaffer Smith, oftewel rapper Ne-Yo.

Mike & Colin ontwikkelen eigen geluid

Mike & Colin: Jij (40)

In juni maakten Mike Elchelsheim (uit Nijmegen) en Colin Helkens (uit Druten) hun debuut met ‘Zo moet het blijven’, dat tot #20 kwam. Sindsdien is hun fanbase gegroeid en hebben ze een aantal nieuwe liedjes opgenomen. Één daarvan is ‘Jij’, dat binnenkomt op #40. De clip bij het nummer hebben ze zelf bedacht. Vaak worden ze vergeleken met Nick & Simon, en dat vinden ze een groot compliment. Ze proberen echter niet op hen te lijken, maar een eigen geluid te ontwikkelen, dat ligt tussen Nick & Simon en Acda en de Munnik in. Op 1 januari 2010 zijn ze te zien in een programma op Sterren.nl over de twintig beste nummers van 2009, waarin ook Marco Borsato, Guus Meeuwis en Wolter Kroes zullen optreden.

2009 het beste jaar voor Anouk

Anouk: Woman (42)

Dit jaar zag ze haar oude vriendje the Unorthodox terug en ging een relatie met hem aan. Ze bracht een nieuwe cd uit en scoorde haar eerste #1-hit met ‘Three days in a row’. En last but not least is ze van diezelfde Orthodox in verwachting. Kortom, 2009 kan niet meer stuk voor Anouk Teeuwe. Op de valreep scoort ze met ‘Woman’ haar 23ste hit. Het nummer schreef ze samen met Tjeerd Bomhof van Voist. ‘Today’, de gratis download, is ook van hun hand. Op negen van de twaalf nummers op het album ‘For better or worse’ doen Trijntje Oosterhuis, Jenny Lane en Shirma Rouse de achtergrond vocalen. Dus ook op ‘Woman’, waarvoor ze echter geen aparte credit krijgen.

Vanavond, maandag, volgt het tweede concert in Ahoy in Rotterdam, in een reeks van vier concerten. De aftrap vond afgelopen donderdag plaats. De concerten zijn anders dan voorheen, want een 4,5 maand zwangere buik voelt zwaarder aan dan normaal. Anouk: “Ik voel dat ik nu niet kan rennen of springen. Is met deze setlijst met daarop veel rustigere nummers ook niet zo erg.”

Real el Canario remixt controversieel nummer

Real el Canario: Don’t stop (wiggle wiggle) (47)

‘Don’t stop (Wiggle wiggle)’ was een top 3-hit in 1994 voor Outhere brothers uit Chicago, een duo bestaande uit Keith ‘Malik’ Mayberry en producer/remixer Hula Mahone. In de Britse hitparade kwam het nummer in 1995 zelfs tot de eerste plaats. Voor die tijd was het nummer aardig controversieel, want het gaat over orale sex.

Maar anno 2009 malen we daar niet meer om, en was het volgens Real el Canario, pseudoniem van de Spanjaard Ezequil V. Real (Tenerife, Spanje, 27 mei 1974), die zijn basis heeft in Amsterdam, tijd voor een remix. Eerder scoorde Real al met ‘U rock’ (#96 in 2006) en ‘Love will save the day’ feat. Jasmin (#60 in 2007).

Tiësto gaat in zee met actrice

Tiësto feat. CC Sheffield: Escape me (75)

‘Escape me’ is geen eigen nummer van Tiësto. Het nummer is van de groep Le Rev afkomstig van het album ‘Tales of running away’ uit 2007, waarvan CC Sheffield de zangeres is. Zij schreef het nummer samen met medebandlid Nico Chiotellis. Tijs Verwest (Tiësto) heeft het nummer samen met DJ Dennis Waakop Reijers-Fraaij, bewerkt voor zijn album ‘Kaleidoscope’. Daarbij is CC Sheffield gevraagd om het opnieuw in te zingen. Zij is dan ook in de clip te zien.

CC Sheffield, volledige naam Cydney Celeste Sheffield, werd geboren in Seattle, maar groeide op in Arizona. Ze is dyslectisch (woordblindheid) en kan slecht met teksten omgaan. Toch is het haar gelukt om rollen te spelen in films waaronder ‘The boys & girls guide to getting down’ (uit 2006) en ‘According tot Jim’ (uit 2007). Momenteel werkt ze aan ‘Woman getting her hair cut’, die in 2010 in première gaat. Daarnaast heeft ze drie clips van haar zelf geregisseerd.

Diego gaat op zoek

Diego: Waar is toch de pakjesboot? (89)

Hè hè, wat een opluchting afgelopen zaterdag. De afgelopen tijd was er grote paniek ontstaan: door een storm waren veel pakjes in het water gevallen. Gelukkig lukte het de pieten om ze weer uit het water te halen, maar daardoor liep de reis wel vertraging op. Gelukkig kwam het afgelopen zaterdag toch nog goed en kon Sinterklaas voet aan wal zetten in Schiedam. ‘Waar is toch de pakjesboot’ van Diego (Harold Verwoert) heeft echter niets van doen met de hierboven geschetste situatie. Het nummer is namelijk de titelsong van de Sinterklaasfilm ‘Sinterklaas en de verdwenen pakjesboot’, die op 8 oktober in première ging en waar inmiddels meer dan 100.000 kinderen naar toe zijn geweest, hetgeen goud betekent. Behalve Sinterklaas en Diego, spelen onder anderen Djumbo, Frans Bauer, Aad van Toor (Adriaan), Gerard Joling en HenkJan Smits mee in de film. De film plus clip werden in juni opgenomen in het Zuiderzee museum te Enkhuizen.

Niet alleen Diego doet een gooi naar de grootste Sinterklaashit van 2009. Ook de Gebroeders Ko zijn weer van de partij, dit jaar met ‘Groene stroomboot’. En aan het einde van de film zingen Diego & Patricia Paay het duet ‘Verliefd’, dat ook op single is uitgebracht.

Nep-Piet

Huur een pietenpak, smink je zwart, zet een vrolijke lach op, leer de liedjes van Coole Piet en je kan zo voor Diego doorgaan. Althans dat dacht iemand in de buurt van Nunspeet, en gaf zich dan ook uit voor Diego. Tijdens een optreden in Nunspeet viel deze van het podium, waarna de echte Diego sms-jes ontving van bekenden die hem beterschap wensten. Maar zijn management kreeg ook sms-jes van boze ouders die zich genept voelden. De nep-piet liet vorig jaar ook al van zich spreken, en is daar toen ook al voor gewaarschuwd. En dus dreigde de echte Diego met gerechtelijke stappen, waarop de nep-piet excuses heeft aangeboden en beloofd heeft niet meer op te treden. En anders, in de zak er mee!

Publiek kiest voor Pitchlight

Pitchlight: Mash up the pieces (90)

Op 11 april 2009 vond in 013 in Tilburg de jaarlijkse finale plaats van ‘The clash of the coverbands’, waarin de beste coverband zich presenteert. De jury koos als winnaar Lock nine uit Lierop. Het publiek koos echter voor Pitchlight uit Grevenbicht. De prijs: een cd-contract plus videoclip. Pitchlight bestaat uit niet minder dan twaalf personen, en maakt sinds 2002 naam als coverband van soul, pop en rocknummers. Ze maken daarbij een mash up van verschillende muziekstromen uit verschillende decennia. Aanstaande zaterdag, 21 november, presenteert de band in de Stadsschouwburg in Sittard-Geleen de cd plus videoclip. Daarna gaan ze op tournee door België en Nederland.