vrijdag 14 september 2018

Hitflits: Onderweg van Abel, dankzij Frenna en Lil Kleine, voor tweede keer #1-hit

Gemiddeld zo’n 700.000 streams per dag en op de eerste dag een record aantal van 930.000 streams. Dat zijn de aantallen die horen bij ‘Verleden Tijd’ van Frenna & Lil Kleine, de nieuwe #1 in de Single Top 100. Of je er van houdt of niet, hier kan niemand meer omheen, ook de andere hitlijsten niet, zoals je de komende weken zult zien.
‘Verleden Tijd’ van Frenna & Lil Kleine is een bewerking van ‘Onderweg’ door Abel, dat in 2000 zes weken op de eerste plaats stond. In 2011 gebruikte Anouk de melodie van ‘Onderweg’ voor haar nummer ‘What Have You Done’, dat de 21e plaats bereikte. Over de versie van Anouk, zei Joris Rasenberg, zanger en schrijver van ‘Onderweg’ van Abel, destijds: “vereerd te zijn en goed dat ze er een eigen draai aan had gegeven, omdat het geen zin heeft het origineel aan te hangen.”

In maart van dit jaar kreeg Joris Rasenberg, die momenteel muziekles en maatschappijleer geeft en muziek maakt in bandjes, een tussenversie te horen van ‘Verleden Tijd’ van Frenna & Lil Kleine, toen nog zonder de rap van Kleine. Daarover zei hij deze week, ‘het wel mooi te vinden, omdat het ver afstaat van het origineel’. De toestemming was dan ook geen probleem.

‘Verleden Tijd’ van Frenna & Lil Kleine is voor Frenna zijn vijfde en voor Kleine al zijn zevende #1-notering.

SINGLE TOP 5

1. EW  Frenna & Lil Kleine: Verleden Tijd
2. (1)   Aya Nakamura: Djadja (op bijna 60%)
3. (3)   George Ezra: Shotgun (grootste hit, ‘Budapest’ stond in 2014 drie weken op #4)
4. (4)   Dynoro & Gigi d’Agostiono: In My Mind
5. (2)   $hirak feat. SBMG, Lil’ Kleine, Boef & Ronnie Flex: Miljonair

Gaan we over naar de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#10 Idaly feat. Josylvio: Lil Mama
#32 Kanye West & Lil Pump: I Love It
#57 Silk City (= Diplo & Mark Ronson) feat. Dua Lipa: Electricity
#68 Dopebwoy: Trophes
#74 Idaly feat. Mula B & Bizzey: Ass
#77 Jason Derulo & David Guetta feat. Nicki Minaj and Willy William: Goodbye
#89 Jayh feat. Tabitha: Real Love
#95 Aya Nakamura: Copines

ALBUMS

Net als Ilse DeLange vorige week, pakte de 76-jarige Paul McCartney aan het begin van deze week met zijn album Egypt Station de eerste plaats in de voorlopige albumlijst. En net als DeLange, is McCartney ingehaald door de streams van Kamikaze van Eminem. Schrale troost voor McCartney dat de vinylversie van Egypt Station wel de eerste plaats pakt in de Vinyl 33.

(nog) geen goud voor Eminem

Vorige week vrijdag kreeg Ilse DeLange in ‘Pauw’, uit handen van presentator Jeroen Pauw een gouden plaat voor haar album Ilse DeLange. Een tweede week voor Kamikaze van Eminem bovenaan de Album Top 100, moet dus zeker ook een gouden plak opleveren voor Eminem. Maar nee, zo werkt dat niet.

niet verkocht

Van het album van Eminem zijn net als dat van Ilse DeLange bij lange na nog geen 20.000 stuks verkocht. Het gaat dan ook niet om verkochte aantallen, maar om bestelde/uitgeleverde exemplaren aan de handel. In het geval van Ilse DeLange zijn die meetbaar, want haar album is fysiek verkrijgbaar, in de winkel en via diverse webshops. Het album van Eminem en van de meeste rappers, is alleen digitaal verkrijgbaar. Dan zijn alleen de werkelijk verkochte downloads en streams meetbaar en dat zijn er nog lang geen 20.000. Wij schatten nog niet de helft.

Aanvulling: het album van Eminem is nu ook fysiek verkrijgbaar.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Eminem: Kamikaze (tweede week op #1)
2. EW  Paul McCartney: Egypt Station (op ruim 20%)
3. (2)   Sevn Alias: Recasso
4. (4)   Broederliefde: We Moeten Door 2
5. (3)   Ilse DeLange: Ilse DeLange

Vorige week vrijdag, 7 september 2018, is Malcolm James McCormick, ofwel rapper Mac Miller dood gevonden in zijn woning Studio City in Los Angeles. Vermoedelijk is hij overleden aan de gevolgen van een overdosis. ‘The Way’ (#22 in 2013) was zijn eerste hit. Hij maakte het nummer met Ariana Grande, met wie hij een korte relatie had.
Muzikaal gezien bracht Mac Miller, die slechts 26 jaar oud is geworden, vijf studioalbums uit. Twee daarvan gaan deze week op herhaling:
#9 Swimming (#13 in augustus)
#89 The Divine Feminine (#30 in 2016)

Resteren de andere nieuwe noteringen deze week:
#8 Lenny Kravitz: Raise Vibration
#16 Paul Simon: In The Blue Light
#21 Mario Cash: Exclusive
#28 Judy Blank: Morning Sun
#38 Russ: Zoo
#74 $uicideboy$: I Want To Die In New Orleans
#81 Alvaro Soler: Mar De Colores