vrijdag 19 februari 2016

Hitflits: Dubbele #1 voor Lil’ Kleine in single en albumlijst

Met zijn hiphopvrienden van New Wave kwam hij nooit hoger dan een elfde plek, maar in zijn eentje pakt hij met alle gemak de eerste plaats. WOP!, het debuutalbum van Jorik Scholten, alias Lil’ Kleine, komt met zeer grote overmacht binnen op de eerste plaats van de Album Top 100.
Al na één dag was het album meer dan 1,5 miljoen keer gestreamd, waarmee het streamrecord van 530.000 streams in november van Evenwicht van Marco Borsato werd verpulverd. WOP! dat staat voor plezier hebben, alles loslaten en zo veel mogelijk genieten van het leven, verkoopt na één week bijna vijf keer zoveel als 25 van Adele.

(dubbel)platina

Alle elf tracks van WOP! zijn ruim 9 miljoen keer gestreamd. Tel daar ook nog eens alle downloads én fysieke cd’s bij en Lil’ Kleine kan een mooi plekje reserveren voor misschien wel een dubbelplatina exemplaar van WOP! Sowieso krijgen alle elf tracks een notering in de Single Top 100, zie onder de Singles.

ALBUM TOP 5

1. EW  Lil’ Kleine: WOP!
2. (1)   Adele: 25, in de Britse albumlijst terug gestegen naar de eerste plaats, achtste week op #1
3. (2)   Justin Bieber: Purpose
4. (5)   Coldplay: A Head Full Of Dreams
5. (4)   David Bowie: (Blackstar)

Afgelopen zondagnacht vond in Los Angeles de 58e uitreiking plaats van de Grammy Awards, de belangrijkste muziekprijzen. Als we het even bij albumprijzen houden, was 1989 van Taylor Swift ‘popalbum van het jaar’, To Pimp A Butterfly van Kendrick Lamar ‘beste rapalbum’ en Sound & Color van Alabama Shakes ‘beste alternatieve album’. Maar de mooiste prijs moest nog komen.
En die was natuurlijk voor het album Sylva van ons eigen Metropole Orkest met Snarky Puppy. Zij kregen een Grammy Award in de categorie ‘beste hedendaagse instrumentale album’. Na twee eerdere Grammys, in 1999 voor de filmscore Antonia bij de gelijknamige film en in 2011 voor het album 54 met John Scofield, is het de derde keer dat het Metropole Orkest in de prijzen valt van de zeventien keer dat ze genomineerd werden.

Het orkest, dat al werkte met onder andere Acda en de Munnik, Jonathan Jeremiah en Laura Mvula, is altijd op zoek naar nieuwe muzikanten om mee te werken. Toen in 2014 de Amerikaanse jazz fusion groep Snarky Puppy in ons land was, heeft het orkest met hen contact gezocht. Snel bleek dat ook zij in waren voor een samenwerking.
Daarop namen ze samen op 19 en 20 april 2014 in het Energiehuis in Dordrecht het album Sylva op. Het orkest zat tegenover de band, het publiek er tussenin. In 2015 stond het album drie weken genoteerd met de 24e als hoogste plaats. Dankzij de Grammy gaat het album deze week op herhaling op #20, en dat is toch mooi vier plaatsen hoger!

Over naar de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#58 Snarky Puppy: Family Dinner Volume Two
#66 Kula Shaker: K 2.0
#68 Ronan Keating: Time Of My Life
#82 Future: Evol
#92 Tord Gustavsen / Simin Tander / Jarle Vespestad: What Was Said
#94 Herman van Veen: 10 Keer Herman van Veen – Een Keuze

(nog) geen Kanye West

Sinds een week kan het album The Life Of Pablo van Kanye West alleen nog maar worden gestreamd op Tidal. Via Twitter heeft West laten weten niet van plan te zijn om zijn album ooit via iTunes of Apple Music aan te bieden. Ook een fysieke release ziet hij niet zitten. En als het album ook niet op Spotify komt, dan zal het album nergens een notering krijgen. Wij denken dat West zich nog wel een keer zal bedenken, want inmiddels hebben al meer dan een half miljoen fans het album illegaal gedownload.

SINGLES

Zoals gezegd, krijgen alle elf tracks van het album WOP! van Lil’ Kleine een notering in de Single Top 100, met als kers op de taart, een #1-positie voor de single ‘Niet Omdat Het Moet’ feat. Ronnie Flex. Voor beide is het na ‘Drank & Drugs’ hun tweede #1-hit. In één klap scoort Kleine er elf hits bij, waarmee zijn totaal op twintig uitkomt.

Flex werkte aan alle elf tracks mee, maar krijgt op zeven daarvan een credit. Daarmee komt Flex uit op negenentwintig noteringen. Later dit jaar brengt Flex zijn eigen album uit, waaraan Kleine dan weer als secondant optreedt. Dus die aantallen zullen dit jaar alleen nog maar toenemen.

SINGLE TOP 5

1. EW  Lil’ Kleine feat. Ronnie Flex: Niet Omdat Het Moet
2. (1)   Mike Posner: I Took A Pill In Ibiza (SeeB Remix)
3. EW  Lil’ Kleine feat. Ronnie Flex: 1,2,3
4. (13) Rihanna feat. Drake: Work
5. (4)   Alan Walker: Faded

Gaan we direct over naar de andere negen nieuwe noteringen van Lil’ Kleine:
#9 Bel Me Op, feat. Ronnie Flex
#14 Bericht, feat. Frenna
#15 Stripclub, feat. Ronnie Flex
#16 Mist En Regen, feat. Ronnie Flex
#18 Zeg Dat Niet (Jack $hirak remix), feat. Ronnie Flex (het origineel uit 2015 gaat op herhaling op #93)
#20 Goud
#21 Zonder Reden, feat. Ronnie Flex
#22 Zoveel
#35 [Skit] Drank & Drugs

Met alle 11 tracks, is WOP! het vierde album waarvan alle tracks een notering krijgen. De andere drie zijn, met tussen haakjes het aantal tracks:
Common Linnets: Common Linnets (13)
Michael Jackson: Xscape (8)
Justin Bieber: Purpose (19)

Door de grote overmacht van Lil’ Kleine (11 tracks bij de bovenste vijftig), moeten veel nummers inleveren, die anders zelfs gestegen zouden zijn. Daarnaast missen nieuwe nummers de boot, want naast de nummers van Lil’ Kleine, komt er slechts één ander nummer binnen: ‘Be The One’ van Dua Lipa op #75.

Hebben we tot slot nog de topsprinter voor je: ‘Cheap Thrills’ van Sia feat. Sean Paul, dat in de tweede week van 86 naar #59 stijgt.

Tot zover deze Hitflits. Later deze middag krijg je nog op de nieuwspagina van3FM de albumsnippers. En later dit weekend volgt een nieuwe Megaman met daarin alles over de dubbele #1 van Lil' Kleine.

zondag 14 februari 2016

Megaman bij week 7 – 13 februari 2016

Mike Posner nog onbedreigd aan kop

En verder in deze Megaman:
-          Anouk werkt aan twee albums
-          Perfect World niet het perfecte liedje voor een winnaar
-          Ellie Goulding opnieuw met Amerikaan in zee
-          Drake dist Meek Mill
-          Sia brengt afgewezen liedje zelf uit
-          AlunaGeorge heeft alles in de hand

In de Album Top 100 pakt Adele met 25 de eerste plaats terug van David Bowie, maar voor één week. Je leest er alles over in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Mike Posner nog onbedreigd aan kop

#1 Mike Posner: I Took A Pill In Ibiza (SeeB remix)                                    *** tweede week op #1 ***

Voor de tweede week voert ‘I Took A Pill In Ibiza (SeeB Remix)’ van de Amerikaan Mike Posner de Single Top 100 aan. Zoals we vorige week al meldden, dankzij Espen Berg en Simen Matre Eriksrud uit Noorwegen, die als SeeB een remix maakten van het origine akoestische nummer.

‘Love Yourself’ van Justin Bieber, vorige week van de eerste plaats verdrongen door Posner,  stond negen weken bovenaan de Single Top 100. De komende week moet blijken of ‘I Took A Pill In Ibiza (SeeB Remix)’ van Mike Posner bestand is tegen de nieuwe single van Lil’ Kleine. Zijn nummer ‘Niet Omdat Het Moet’ heeft na twee dagen een flinke voorsprong op ‘I Took A Pill In Ibiza (SeeB Remix)’ van Mike Posner, maar Posner heeft nog vijf dagen om in te lopen. Alle elf nummers van het album WOP! Van Kleine krijgen de komende week een notering.

Anouk werkt aan twee albums

#42 Anouk: Run Away Together   *** hoogste eerste weeks ***

Over precies vier weken, op 12 maart 2016, scoort Anouk met Queen For A Day haar dertiende #1-album. Tenzij er in de week daarvoor een album uitkomt van een nog grotere artiest, waarvan wij het nog niet weten. ‘Run Away Together’ is daarvan de eerste officiële single en haar 39e notering. Eerder dit jaar plaatste Anouk het nummer ‘Dirty Girl’ op haar Facebook, dat vermoedelijk ook op het album komt. Vorige single ‘Dominique’ (#30 in oktober 2015) zal daar echter op ontbreken.

nog een album

Aangezien Anouk in verwachting is van haar zesde kind, van basketbalspeler én vriend Dominique Schemmekes, zal ze dit jaar geen optredens doen. Pas na de zomer zal ze weer haar opwachting maken als coach in de zevende editie van the Voice of Holland. Vanwege de zwangerschap en alle drukte, is ze ook al bezig met de opvolger van Queen For A Day, want de schoorsteen moet wel blijven roken natuurlijk.

Perfect World niet het perfecte liedje voor een winnaar

#63 Maan: Perfect World

Vorige week kwam ‘Perfect World’ van Maan, winnares van de zesde editie van the Voice of Holland binnen op de 25e plaats. In tegenstelling tot onze veronderstelling dat er geen stream van was, blijkt die er wel te zijn.

Als je weet dat de #1, ‘I Took A Pill In Ibiza (SeeB Remix)’ van Mike Posner ruim 1 miljoen keer is gestreamd, dan is ruim 100.000 voor ‘Perfect World’ natuurlijk maar een fractie daarvan. Als daar dan nog veel downloads tegenover staan (dat moeten er dan wel duizenden zijn), maak je nog kans op een hoge notering. Maar ook daar ontbrak het ‘Perfect World’ aan, waardoor het nummer slechts binnen kwam op de 25e plaats van de Single Top 100.

Deze week nam het aantal streams licht toe, maar het aantal downloads (de finale is immers al even geleden) sterk af, waardoor ‘Perfect World’ flink onderuit gaat, en naar de 63e plaats zakt. Airplay telt niet mee voor onze lijst, maar kan wel invloed hebben op de verkoop als een liedje breed wordt gesteund. Dat blijkt met ‘Perfect World’ echter niet het geval te zijn.

Het zijn voornamelijk Q-music en Radio 538 waar het nummer wordt gedraaid. De laatste omdat 538 één van de commerciële partners is in het Voice of Holland project. Leuk zo’n Alarmschijf op 538 de afgelopen week, maar wel een week te laat natuurlijk.

geen perfect liedje

Wat de Single Top 100 betreft is het dus bijna einde verhaal voor ‘Perfect World’, dat geen perfect liedje bleek te zijn voor de winnares, ook al heeft Hardwell, de #1-dj van de wereld, het geproduceerd. En dat is zuur voor de 19-jarige Maan, want aan haar stem ligt het niet.  Snel maar een nieuwe, maar dan goede, single uitbrengen dus. Intussen raden we haar aan vooral te doen wat ze zelf leuk vind en genieten van het moment, want de winnaar van de zevende editie zit al in de startblokken om het van haar over te nemen!

Ellie Goulding opnieuw met Amerikaan in zee

#73 Ellie Goulding: Something In The Way You Move

Vraagje: wat is de overeenkomst tussen ‘Something In The Way You Move’ van Ellie Goulding en ‘Cheap Thrills’ van Sia feat. Sean Paul?
Antwoord: Greg Kurstin, hij schreef beide nummers met de dames zelf.

De Amerikaanse producer/liedjesschrijver heeft al ruim twintig hits op zijn naam staan, voor onder anderen Lily Allen (vijf stuks, waaronder ‘Fuck You’, #2), P!nk (drie stuks, waaronder ‘Try’, #19), Years & Years (‘Shine’, #77) en de absolute klapper Adele (‘Hello’, #1).


‘Something In The Way You Move’ is voor Ellie Goulding haar achtste notering en de tweede die ze schreef met Kurstin. ‘Burn’ (#12 in 2013) was de eerste.

Drake dist Meek Mill

#84 Drake: Summer Sixteen

Met ‘Work’, samen met Rihanna, trekt Drake met zevenmijlslaarzen door de Single Top 100. Het nummer stijgt in de tweede week van 99 naar #13 en is met recht de topsprinter. Of ‘Summer Sixteen’ ook zover komt, moeten we nog maar afwachten. Zijn grootste hit tot nu toe is ‘Hotline Bling’, dat in november even de zesde plaats aantikte. En als ‘Summer Sixteen’ niet zo groot wordt, dan wellicht één van de andere nummers van zijn vierde studioalbum Views From The 6, dat in april uitkomt.

dissen

‘Summer Sixteen’ is een dis richting een andere rapper, Meek Mill. De twee liggen al sinds 22 juli 2015 met elkaar overhoop, nadat Mill had getweet ‘stop comparing Drake to me too … He don’t write his own raps!’ Drie dagen later liet Drake tijdens zijn radioprogramma Beats 1 op OVO Sound Radio het nummer ‘Charged Up’ horen, dat gericht was aan Mill.
Dat leverde natuurlijk weer een reactie op van Mill en vice versa. Met ‘Summer Sixteen’ is het laatste woord aan Drake. Was, want Mill heeft inmiddels het nummer ‘War Pain’ uitgebracht. Ach ja, sommige jongens worden nooit volwassen.

Voor ‘Summer Sixteen’ is Drake even wezen shoppen, want het nummer samplet twee nummers. Allereerst het laatste stukje van ‘The Question Is’ van het Amerikaanse Gospelkwartet the Winans van hun album Introducing uit 1981. De tweede sample is wat  duidelijker te horen: ‘Glass Tubes’ van de Britse percussionist Brian Bennett, afkomstig van de soundrack Aim High uit 1975.

Sia brengt afgewezen liedje zelf uit

#86 Sia feat. Sean Paul: Cheap Thrills

‘Cheap Thrills’ is de eerste hitsingle van het zevende album This Is Acting van de Australische zangeres Sia. Het nummer was aanvankelijk bedoeld voor Rihanna, maar die wees het af. Toen vervolgens ook Icona Pop er geen heil inzag, nam Sia het nummer zelf op.
De singleversie van ‘Cheap Thrills’ is niet dezelfde als op het album. Voor de single vroeg ze Sean Paul, die daar – op de hoes – geen credit voor krijgt. Hij wordt echter wel op Spotify vermeld en in de videoclip is hij ook te horen. Niet te zien, maar dat gaat ook op voor Sia zelf, die zich altijd verschuilt achter een masker of een pruik.

AlunaGeorge heeft alles in de hand

#97 AlunaGeorge feat. Popcaan: I’m In Control

In 2013 maakten we voor het eerst kennis met het Britse duo AlunaGeorge, bestaande uit Aluna Francis en George Reid. In dat jaar stond hun debuutalbum Body Music bij ons een weekje op #96. Niet echt iets om over naar huis te schrijven. Beter verging het de twee vorig jaar met de single ‘You Know You Like It’ dat dankzij de remix van DJ Snake de 23e plaats bereikte. Francis en Reid kennen elkaar sinds juni 2009, toen Reid een remix maakte van het nummer ‘Sweetheart’ van de band My Toys Like Me, waar Francis deel van uitmaakte.

reggae man

‘I’m In Control’ feat. Popcaan is de voorloper van het album Carnality Hurricane van AlunaGeorge, dat later dit jaar verschijnt. Popcaan is het alter ego van de Jamaicaanse DJ en zanger Andre Jay Sutherland (Saint Thomas, Jamaica, 15 juli 1988). Als DJ Popcaan maakte hij in 2007 furore op Jamaica. Daarna was de stap naar het zelf produceren van muziek snel gemaakt. Inmiddels heeft hij diverse prijzen in de wacht gesleept, waaronder in 2015 een MOBO-Award in de categorie ‘beste reggae act’.