vrijdag 26 november 2010

Hitflits: Dubbele #1 voor Lange Frans

Ja, je leest het goed. Frans Frederiks, alias Lange Frans, staat zowel in de single als albumlijst op de eerste plaats, In de Single Top 100 is dat in duet met Thé Lau en het nummer ‘Zing voor me’. Daarnaast is Lange Frans te horen in het nummer ‘Vrij’ op het album ‘Dromen durven delen’ van Marco Borsato en dat is de nieuwe #1 in de Album Top 100, waarover zo dadelijk meer.

Na drie weken moet ‘Barbra Streisand’ van Duck sauce het veld ruimen en zakt naar de derde plaats. In de plaats daarvan komt, vanuit het niets, ‘Zing voor me’, een aangrijpend lied van Lange Frans & Thé Lau, binnen op de eerste plaats van de nieuwe Single Top 100. Voor Thé Lau (zanger van the Scene) is het zijn eerste top 10-notering, Lange Frans kan al zijn zevende top 10-hit bijschrijven en zijn derde #1-hit. De vorige twee scoorde hij met zijn voormalige partner Baas B.: ‘Zinloos’ feat. Ninthe (in 2004) en ‘Het land van …’ (in 2005).

Buiten de nieuwe #1, komen er nog twee nummers de top 10 binnen. Van elf naar #5 stijgt ‘Werd de tijd maar teruggedraaid’ van Jeroen van der Boom, waarmee hij zijn achtste top 10-hit scoort (‘Shine’ van de Toppers is daar niet in meegeteld). De andere binnenkomer bij de bovenste tien is Jochem Myer die met ‘Mijn dag!’ van 16 naar #2 stijgt.

Net buiten de top 10 staat ‘High places’ van Kane feat. Ilse DeLange, dat van 97 naar #12 stijgt. Deze stijging is geheel te danken aan het optreden in The voice of Holland, vorige week vrijdag. Die avond kreeg Kane ook nog dubbelplatina voor het album ‘No surrender’, waarvan in nog geen jaar tijd meer dan 100.000 stuks zijn verkocht. Het optreden zorgt er mede voor dat album, waarvan eerder een platina-editie verscheen met de cd ‘A little something extra’, in de 48ste week stijgt het van 69 naar #42.

Verderop zien we hoge eersteweeks noteringen van Thomas Berge met ‘Niets te veel’ (op #14), de jaarlijkse Sinterklaashit van Coole Piet Diego, die het dit keer doet met Mary Poppins op ‘Oh wat een feest!’ (op #22) en Frans Duijts met ‘Kom terug bij mij’ (op #28).

Alvorens we overgaan naar de standen in de albumlijst, volgen hier nog de andere eersteweeks noteringen:
#31 David Guetta feat. Rihanna: Who’s that chick?
#40 Gorillaz feat. Daley: Doncamatic
#45 Mega Mindy: Ruim baan
#47 Jonathan Jeremiah: Lost
#50 TV Kantine: Aan de schijt!
#62 Tygo Nendels: Geen wonder dat ik ween
#65 Pascal de Vormer: Denk niet dat ik niet aan je denk
#69 Byentl & daughter: No X-mas without you
#84 Jan Lelieveld: Vriendschap
#97 the Beatles: Strawberry fields forever (waarmee het aantal Beatles-hits op acht komt)
#99 Los Angeles, the voices: S.o.s. d’un terrien detresse

Over naar de nieuwe Album Top 100, waarin Caro Emerald voor de vierde keer haar eerste plaats moet inleveren. Dit keer is het Marco Borsato die haar verjaagd en dat zal niet voor één week zijn.

Zijn album ‘Dromen durven delen’ knalt binnen op de eerste plaats. Van zijn negen #1-albums, is het de achtste keer dat dat gebeurt. Het verschil met de #2, ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald, is gigantisch: ruim 92%. Dat betekent dat op elke 100 verkochte albums van ‘Dromen durven delen’, er ‘slechts’ 8 verkocht zijn van Caro. Dat wil niet zeggen dat het album van Caro ineens slecht verkoopt, maar wel dat er van het album van Marco heel veel verkocht zijn.

Vorig weekend liet Bol.com weten dat er zo’n 12.000 stuks van besteld waren, een ongekende hoeveelheid voor deze internetwinkel. En afgelopen maandag meldde Universal, zijn platenmaatschappij, dat er 100.000 stuks waren uitgeleverd, dubbelplatina dus. Helaas worden de precieze verkoopaantallen niet bekend gemaakt, maar met zo’n groot verschil mag je er van uitgaan dat het enkele tienduizenden zijn.

Zo’n relatief overwicht is niet meer voorgekomen sinds 23 september 2006, toen het album ‘Op weg naar geluk’ van Jan Smit binnenkwam op de eerste plaats en zelfs nog 1% meer overwicht had. Daarvan waren destijds zo’n 140.000 stuks van uitgeleverd. Gaan we nog verder terug in de tijd, dan komen we uit bij … Marco zelf! In de lijst van 22 januari 2000 had zijn album ‘Luid en duidelijk’ een overwicht van meer dan 94% (!) op ‘All the way … a decade of song’ van Céline Dion. Daarbij moet wel worden opgemerkt, dat in die tijd (en dat geldt ook voor Jan Smit), de albumlijst werd samengesteld over twee weken in tegenstelling tot nu over één week. Vanavond treedt Marco op in The voice of Holland en morgenvroeg gaan zijn twee concerten, op 10 en 11 mei in het Gelredome in Arnhem, in de verkoop.

In de Top 10 komen nog meer Nederlandse producties binnen. Op #4 ‘Los Angeles’ van Los Angeles, the voices en op #7 ‘This is the season’ het kerstalbum (in augustus opgenomen in de tuin) van Trijntje Oosterhuis. Afgelopen week kreeg Trijntje daar al een gouden plak voor.

Een week later dan in thuisland Groot Brittannië scoort ‘Progress’, het reüniealbum van Take that. Bij ons komt het binnen op de zesde plaats, wat hen een vierde top 10-notering oplevert. In de Britse albumlijst kwam het album afgelopen zondag al, zoals verwacht, binnen op de eerste plaats, hun zesde #1-album daar. In de week voorafgaand gingen er 518.601 stuks van over de toonbank, het hoogste aantal dit decennium, waarmee de band ‘X & Y’ van Coldplay verslaat, waarvan in 2005 ‘slechts’ 464.471 stuks werden verkocht. Het album met het meeste aantal verkochte exemplaren in één week, is sinds 1997 ‘Be here now’ van Oasis, waarvan destijds 663.389 stuks van werden omgezet. Allemaal fysiek, want digitale albumverkopen bestonden toen nog niet. Van de 518.601 stuks van ‘Progress’, zijn 79.807 stuks digitaal verkocht, waarmee Take that ook een nieuw record vestigd: ‘Come around sundown’ van Kings of Leon ging 49.156 keer over de digitale snelweg.

Terug naar onze Nederlandse albumlijst, waarin nog de volgende albums binnenkomen:
#24 Kanye West: My beautiful dark twisted fantasy
#27 Martin: Sognare
#41 Justin Bieber: My worlds – the collection
#50 Glee-cast: Glee – the Music, the christmas album
#60 My chemical romance: Danger days the true lives of the fabulous killjoys
#76 Westlife: Gravity

Met deze standen gaan we het (winterse) weekend in. Geniet er van, pas op voor gladheid en tot na het weekend, wanneer we weer een nieuwe Megaman aan je presenteren.

maandag 22 november 2010

Megaman bij week 47 – 20 november 2010

Welkom bij de Megaman, waarin Duck sauce ook te sterk is voor the Black eyed peas, Jeroen van der Boom anders klinkt, Jochem Myer single uitbrengt voor zieke kinderen, Nederlandse producer meewerkt aan nieuwe Michael Jackson, The voice of Holland de eerste hits levert en the Beatles online gaan. Dat en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Duck sauce ook te sterk voor the Black eyed peas

Duck sauce: Barbra Streisand (1) *** derde week op #1 ***

‘Barbra Streisand’ van Duck sauce is voor de derde week het bestverkochte nummer. Vorige week kwam Rihanna met ‘Only girl (in the world)’ dicht in de buurt, deze week zijn het the Black eyed peas met ‘The time (the dirty bit)’, dat gestegen is van 11 naar #2. Het verschil met Duck sauce (15%) is aanmerkelijk kleiner dan vorige week tussen Rihanna en Duck sauce (45%), maar dat zegt nog niets over een kans om #1 te komen. Dus moet de concurrentie van iemand anders komen. Zie voor kanshebbers de rest van de Single Top 100, want wellicht staat de nieuwe #1 al in de lijst!

Jeroen van der Boom klinkt niet meer als Jeroen van der Boom

Jeroen van der Boom: Werd de tijd maar teruggedraaid (11) *** hoogste eersteweeks ***

Ondanks zijn drukke werkzaamheden als coach van zijn talenten in The voice of Holland, vond Jeroen van der Boom toch nog tijd om zijn nieuwe single ‘Werd de tijd maar teruggedraaid’ te promoten. Het nummer, zijn tiende notering, is geschreven door Han Koreneef, die al drie eerdere successen voor hem boekte: ‘Éen wereld’ (#1 in 2007), ‘Alles min een’ (#2) en ‘Dat weet je’ (#4), beide in 2009. Han zit samen met muzikant Toon in het team van Jeroen, dat de talenten begeleidt. Op 21 januari 2011 is de finale van The voice of Holland, dus daarna heeft hij nog genoeg tijd om te werken aan zijn nieuwe album, dat in april wordt verwacht.

ander geluid

Overigens moeten we nog wel kwijt, dat iedere keer als we ‘Werd de tijd maar teruggedraaid’ horen, we meer aan Marco Borsato denken en een enkele keer zelfs aan Thomas Berge, dan aan Jeroen van der Boom. Dat komt omdat Jeroen zo anders klinkt dan op zijn voorgaande hits en dat is een hele verrassing. Wellicht let hij, doordat hij de rol van coach op zich heeft genomen, nu ook meer op zijn eigen stemgebruik.

Afgelopen vrijdag moest Jeroen aan de bak met zijn zes talenten. Nadat Raffaëla Paton en Anne Hogendoorn (door het smsende publiek) en Leonie Meijer en Meike van der Veer (door Jeroen zelf) waren veiliggesteld, ging het tussen Ray Klaassen en Kevin Okkema die nog één keer mochten aantreden. Dat liep goed af voor Ray, en dus was het voorbij voor Kevin. Maar wellicht dat we ‘m volgende week toch tegenkomen, want van hem is wel een download beschikbaar (‘I don’t want to be’) in tegenstelling tot Ray.

Jochem Myer vrolijkt je op als je in een dip zit

Jochem Myer: Mijn dag! (16)

Tot ieders verrassing lanceerde cabaretier Jochem Myer afgelopen donderdag, in het ochtendprogramma van 3FM dj Giel Beelen, zijn eerste single, ‘Mijn dag!’ Jochem Meyer (Leiden, 22 april 1977), won in 1997 het Groninger Studentencabaret en is sindsdien niet meer weg te slaan uit de theaters. Inmiddels is hij druk aan het schrijven voor zijn vijfde programma, dat de titel ‘Roflol’ heeft meegekregen.

In zijn shows is Meyer, die zelf ADHD heeft, zeer actief. Dit in tegenstelling tot kinderen die leiden aan een energiestofwisselingsziekte. Deze kinderen hebben een bepaald DNA, dat er voor zorgt dat de energie die ze hebben, snel opraakt en het lichaam beschadigd. Uiteindelijk overlijden veel kinderen hieraan.

Sinds 2008 is Jochem samen met Jochem van Gelder ambassadeur voor de Stichting Energy4All. Zij stimuleren acties die geld inzamelen dat nodig is voor onderzoek, want het probleem is oplosbaar, en dat is ook de reden waarom Jochem zich hiervoor sterk maakt. De opbrengsten van de single gaan dan ook volledig naar de Stichting Energy4All.

Mijn dag!’ is niet speciaal geschreven voor deze actie. Kenners van het repertoire van de cabaretier kennen het nummer uit zijn programma ‘Yeee-haa!’ uit de periode 2004 – 2006 en in 2007 verschenen op DVD. Wel heeft Meyer speciaal voor deze actie het nummer opnieuw ingezongen en is het gearrangeerd door Reinout Douma. Jochem: “Als ik zelf in een dipje zit, vrolijkt het mij op, dus dan zal dat ook wel voor anderen gelden.”

Op 18 december zendt de VARA zijn vorige show ‘De rust zelve’ uit, dat een paar dagen later op DVD uitkomt. Als je daar niet vrolijk van wordt!

Nederlandse producer werkt mee aan nieuwe Michael Jackson

Michael Jackson duet with Akon: Hold my hand (28)

Drie weken geleden, op 5 november, werd het nummer ‘Breaking news’ vrijgegeven als opwarmertje voor het album ‘Michael’ van Michael Jackson dat op 14 december wereldwijd wordt uitgebracht. Al snel bleek dat het nummer (een opname uit 2007, opgenomen in New Jersey), niet geheel door Michael was ingezongen. Sony verklaarde dat er zoveel mensen, waaronder sound-a-likes (zangers die klinken als Michael) aan het album hadden meegewerkt, dat niemand meer duidelijk was wanneer het de echte was of een sound-a-like. Ja, zo lusten we er nog wel een. Op ‘Hold my hand’ is het wel degelijk Michael Jackson die zingt. Niet zo gek, want het nummer stamt al uit 2007, en lekte in juli 2008 uit. Volgens Akon, die het nummer heeft meegeschreven, en bedoeld had voor zijn album ‘Freedom’, was de wereld er toen nog niet klaar voor. Nu wel, en dus heeft hij er voor gezorgd dat op de versie van nu, de vocalen van Michael meer tot zijn recht komen. ‘Hold my hand’ is het eerste nieuwe werk van Michael, sinds zijn dood vorig jaar juni.

Nederlands tintje

Behalve een Senagalese touch (Akon komt uit Senegal), is ‘Hold my hand’ ook nog onder handen genomen door een Nederlander, Giorgio Tuinfort. In juni 2009, kort na het overlijden van Michael, maakte hij in Nova bekend met Michael te hebben samengewerkt. Giorgio vertelde toen dat er 2 nummers waren opgenomen, waarop Michael is te horen. Daarnaast waren er diverse demo’s, die nog verder bewerkt moesten worden. De kans is groot dat een aantal daarvan het album ‘Michael’ hebben gehaald. Aan het album hebben onder anderen 50 cent (‘Monster’) en Lenny Kravitz (‘(I can’t make it) Another day’) meegewerkt.

The voice of Holland levert eerste hits

The voice of Holland – the liveshows (1)

Sinds 17 september is een groot deel van Nederland in de ban van de nieuwste talentenjacht The voice of Holland. Wekelijks kijken er een kleine drie miljoen mensen naar. Het concept: houdt geen (lachwekkende) audities, maar selecteer alleen kandidaten die al kunnen zingen. Of zoals John de Mol het formuleerde: ‘breng geen afzeik-tv meer, zoals in Popstars en X-factor’.

John de Mol was het, die zijn idee voor The voice of Holland voorlegde aan de coaches Jeroen van der Boom, Angela Groothuizen (Trijntje Oosterhuis had vanwege drukke werkzaamheden geen tijd, Anouk geen interesse), Nick & Simon en Roel van Velzen. Daarop kwam Roel met de opmerking ‘als het om de stem gaan, wil ik ze ook niet zien’, waarmee het idee van de draaibare stoelen ontstond. Spannend voor de coaches en vermakelijk voor het publiek, maar zenuwslopend voor de kandidaten: zullen ze wel of niet omkeren? Na de blind auditions kwamen de battles, waarbij leden van een team het tegen elkaar op moesten nemen. Uiteindelijk bleven er 24 talenten over, die sinds vrijdag 12 november deelnemen aan de live-shows.

Twaalf kandidaten, zes uit elk team, moeten nu ten overstaan van een publiek van zo’n 1500 mensen, echt laten horen én zien wat ze kunnen. Van zes kandidaten zijn de volledige versies van hun nummers eerder opgenomen en kunnen tijdens de uitzending worden gedownload via Downloadmusic.nl, en daarna via iTunes. De afgelopen week is dat veelvuldig gedaan, met als resultaat dat drie daarvan deze week binnenkomen. Daarmee is het voor het eerst dat een talentenjacht, nog voordat de winnaar bekend is, hits oplevert.

Ben Saunders: In love with a girl (#32)

Ben Sauders, geboren in 1981 in het Verenigd Koninkrijk en al sinds zijn tweede wonend in Hoorn, scoort met ‘I’m in love with a girl’ op #32, een grotere hit dan het origineel van Gavin DeGraw, want die kwam er in 2008 mee tot #40. Ben Saunders veroverde de harten van alle coaches toen hij tijdens de blind auditions het nummer ‘Use somebody’ van Kings of Leon zong. Hij had de keuze uit alle coaches, en koos voor Van Velzen. Ben heeft sinds zijn zestiende zijn eigen Tatooshop ‘Lucky 6 tattoo’ in Hoorn, is mixed martial arts – vechter en zingt in een soulband bij dinnershows. Hij kwam bij The voice doordat zijn broer Jamie hen beide daarvoor had opgegeven. Jamie haalde het niet, Ben is nu de grote favoriet, die het tijdens de battle op moest nemen tegen Yvette Keizers.

Joan Franka: Foolish games (42)

Joan Franka komt uit Nieuwerkerk aan den IJssel, waar ze is geboren op 2 april 1990. Op haar zesde besloot de dat ze de muziek in wilde. Maar het zou nog tot haar zeventiende duren eer ze haar eerste optreden gaf. School was niet aan haar besteed, alle tijd ging in de muziek zitten, waarbij ze zichzelf gitaar leerde spelen. Joan zong tijdens de blind auditions ‘How you remind me’ van Nickelback en had de keuze tussen Van Velzen en Jeroen van der Boom, waarbij ze voor Van Velzen koos. Na de battle, die ze glansrijk won van Yvette de Bie, stelde haar coach haar vrij, na het zingen van ‘Foolish games’, een #10-hit voor Jewel in 1997.

Lenny Keylard: Could you be loved (62)

De laatste kandidaat uit The voice die een hit scoort, is Lenny Keylard. Lenny Rylan Keylard kreeg tijdens de blind auditions eerst de zaal en vervolgens alle coaches op zijn hand na het zingen van de Bob Marley & the Wailers klassieker ‘No woman no cry’. Niet zozeer vanwege zijn goede stem, maar meer vanwege de keuze van het repertoire (reggae) en de sfeer die zijn optreden opriep. Muziek maken doet Lenny sinds zijn achtste en dat heeft hij van zijn familie. Zowel zijn vader, ooms als opa spelen gitaar. Het was dan ook zijn opa die hem iedere zondagmiddag gitaar leerde spelen.

Lenny Keylard groeide op met muziek van Eric Clapton, de Eagles, Soul en Blues. Maar zijn grote voorbeeld is Bob Marley, omdat hij zijn boodschap met liefde overbrengt en zingt over belangrijke dingen in de wereld. Lenny’s boodschap is dan ook: ‘spreading the words of Jah…Rastafari’, jongeren bekend maken met reggae. De battle tegen William Finta overleefde hij zonder kleerscheuren. Tijdens de live show bracht hij, hoe kan het ook anders, een andere Bob Marley & the Wailers hit: ‘Could you be loved’ (#4 in 1980). In 1997 scoorde Joe Cocker er ook een hit mee (#88).

Volgende week zullen we zien wat de tweede live show aan hits heeft opgeleverd.

Jettie Pallettie kan niet zonder een man

Jettie Pallettie: Waar zijn de mannen? (36)

‘Hey knull’ (#42 in 2008), ‘Geef mij r 2’ (#49 in 2009) en ‘Ben jij de man...’ (#46 in mei), waren drie van de zes hits die Jettie Pallettie scoorde. En zoals je aan de titels ziet, hebben ze allemaal met mannen te maken. Dat geldt ook voor hit #7 ‘Waar zijn de mannen?’ dat binnenkomt op #36. Bij de eerste tonen hoor je al dat het om een Nederlandse versie gaat van de #2-hit ‘Lay your love on me’ van Racey uit 1979. Dat nummer was geschreven door Nicky Chinn & Mike Chapman, verantwoordelijk voor menig hit uit die tijd. Pas geleden werd hun compositie ‘If you can’t give me love’, een hit voor Suzi Quatro, nog zeer verdienstelijk gecoverd door Harten 10 die er ‘Ik wil je niet kwijt’ van maakten.

Beatles for sale

Als er meerdere nummers van een act in één week binnenkomen, komt dat meestal omdat de betreffende act is overleden. Vorig jaar maakten we dat mee met Michael Jackson (33 hits in één week) en Ramses Shaffy (8 hits in één week). Maar deze week is de reden dat er 7 nummers van the Beatles uitkomen, niet een overlijden, maar meer een wederopstanding!

Tussen 1978 en 2007 hadden Apple inc. (de fabrikant van computers en sinds 2006 eigenaar van iTunes) en Apple corps (waar Apple, het label van the Beatles ondervalt, dat ze in 1968 opzetten) een geschil over wie de naam en het beeltenis van Apple mocht gebruiken. Op 5 februari 2007 legden beide firma’s het geschil bij (Apple inc. betaalde zo’n $500 miljoen aan Apple corps) en leek de weg vrij om de muziekcatalogus van the Beatles ook online aan te bieden. Eerst kwamen nummers van de voormalige Beatles beschikbaar op iTunes en sinds 16 november 2010 volgden the Beatles zelf: 17 albums en 13 geremasterde albums zijn nu voor het eerst online te koop. Wel alleen op iTunes, dat een alleenrecht heeft op de verkoop daarvan tot ergens in 2011.

tevreden

De nog levende Beatles zijn in de wolken. Paul McCartney liet weten dat het fantastisch is ‘dat de songs die we oorspronkelijk op vinyl uitbrachten dezelfde liefde zullen krijgen in de digitale wereld’. Ringo Starr is bijzonder opgelucht dat niemand meer zal vragen wanneer the Beatles nu eindelijk op iTunes beschikbaar zullen zijn. Yoko Ono vindt het dan weer erg gepast dat dit gebeurt in het jaar waarop John Lennon 70 zou zijn geworden.

De reden dat Apple corps uiteindelijk toch overstag is gegaan, is van zuiver financiële aard. In 2009 verklaarde Dhani, zoon van George Harrison: “we zijn elke dag geld aan het verliezen”, waarbij hij doelde op de illegale downloads die niemand iets oplevert. ‘Of we beginnen een eigen online dienst of we laten het aan anderen over’. Ze moesten dus wel over de brug komen. Het was alleen nog een kwestie hoe gunstig mogelijk de deal zou worden. Daarover zijn natuurlijk geen mededelingen over gedaan, maar je hoeft je geen zorgen te maken!

Beatles-hits

Dan over naar the Beatles hits van deze week. Want met maar twee verkoopdagen (de woensdag en de donderdag) komen er zeven Beatles nummers de Single Top 100 binnen. Daarnaast staan er 44 nummers (!) in de Bubbling under, de wachtkamer van de Single Top 100, te trappelen om door te stoten. Ter vergelijking: bij de 100 bestverkochte singles in de Britse hitparade, zitten 10 Beatles nummers, met als hoogste ‘Hey Jude’ op #40, waarvan 7.006 stuks werden verkocht. Tussen 101- 200 staan nog eens 22 Beatles nummers.

Onder de zeven nummers die bij ons binnenkomen, zitten vier die nog niet eerder (gerekend vanaf mei 1969) genoteerd stonden. Drie gaan er dus op herhaling en dat zijn:

Let it be (37)

Dit nummer stond in 1970 tien weken genoteerd en haalde de eerste plaats. Het was de laatste single voordat Paul McCartney aankondigde the Beatles te gaan verlaten. Net als bij ‘Black bird’ (zie onder #91), ligt de oorsprong van het nummer in een droom die Paul had. Tijdens de spannende periode rond de opnames van ‘The Beatles (White album)’, had hij een droom over zijn moeder, die overleed aan kanker toen hij nog maar 14 jaar was. In de droom had hij contact met zijn moeder, en zei ze hem: “it will be all right, just let it be.” Het was voor Paul een geweldige ervaring om contact te hebben met zijn moeder, dat hem de inspiratie gaf voor het schrijven van ‘Let it be’.

Yesterday (63)

Oorspronkelijk komt het nummer uit 1965 en bereikte tijdens de heruitgave in 1976 de 26ste plaats. Paul McCartney schreef de melodie van ‘Yesterday’ na het hebben van een droom. Hij verbleef op dat moment in Wimpole street, in het huis van zijn toenmalige vriendin Jane Asher. De tekst kwam later van Paul en John Lennon, die maar geen titel konden verzinnen en het daarom de titel ‘Scrambled eggs’ gaven. De doorbraak kwam tijdens een reis in Portugal in mei 1965, toen McCartney bij het zingen van de melodie opeens het woord ‘Yesterday’ ontviel. Vervolgens maakte hij het nummer verder af, en werd het aangeboden aan Chris Farlowe, die een demoversie opnam, maar het nummer afsloeg, omdat hij het ‘te soft’ vond.

Hey Jude (75)

Dit nummer komt uit 1968 en bereikte in 1976 de 16de plaats. Oorspronkelijk heette het nummer ‘Hey Jules’, en gaat over de vijfjarige Julian, zoon van John Lennon en Cynthia, die in een echtscheiding zaten. Het nummer was bedoeld om hem op te beuren. Uiteindelijk heeft Paul McCartney er ‘Hey Jude’ van gemaakt, omdat dat beter klonk. Twintig jaar later hoorde Julian dat het nummer over hem ging.

De vier nieuwe noteringen zijn:

Here comes the sun (64)

George Harrison schreef dit nummer in 1969 voor het album ‘Abbey road’. 1969 was niet echt George zijn jaar. Hij was gearresteerd voor het in bezit hebben van marijuana, zijn amandelen waren verwijderd en hij was tijdelijk uit de band gestapt. Daarnaast was de wereld veel zakelijker geworden en moest er gewoon geld worden verdiend. Onder die omstandigheden ontstond ‘Here comes the sun’, geschreven in de tuin van Eric Clapton, waar hij even stoom kon uitblazen.

Blackbird (91)

‘Blackbird’ is nooit op single verschenen, maar is afkomstig van het album ‘The Beatles (the White album)’ en opgenomen op 11 juni 1968 in London. Paul McCartney schreef ‘Blackbird in Schotland, als reactie op de rassenrellen dat jaar in de Verenigde Staten van Amerika. Voor de melodie raakte hij geïnspireerd door ‘Bourrée in E minor’, een compositie van Johan Sebastian Bach, geschreven voor luit.

The fool on the hill (96)

Officieel was dit ook geen single. Wel belandde het in 1968 op de EP ‘Magical mistery tour’ en op het gelijknamige album. Volgens Paul McCartney gaat ‘The fool on the hill’ over Maharishi, de man die de transcendente meditatie ontwikkelde, en die veel invloed heeft gehad op the Beatles. Paul: “zijn tegenstanders noemden de Maharishi een dwaas. Vanwege zijn voortdurende gegiechel werd hij niet serieus genomen. Ik schreef het nummer thuis in Liverpool na het aanslaan van het acoord D6.”

Penny lane (99)

Deze single stamt uit 1967, en werd destijds opgenomen tijdens de sessies voor ‘Sgt. Pepper’s lonely hearts club band’. De b-kant was destijds ‘Strawberry fields for ever’. In Liverpool is een straat die heet ‘Penny lane’, die vernoemd is naar James Penny, een slavenhandelaar uit de achttiende eeuw. McCartney en Lennon groeiden op in het gebied en ontmoetten elkaar op het knooppunt in Mossley Hill om de bus naar de stad te nemen en schreven daarover dit liedje.

Producer levert Nelly zijn nieuwe hit

Nelly: Just a dream (39)

Vier jaar is het geleden dat Cornell Haynes, Jr, oftewel Nelly, zijn laatste hit scoorde. Dat was met ‘Nasty girl’ van the Notorious B.I.G. feat. Diddy, Jagged Edge and Avery Storm, dat begin 2006 de 22ste plaats bereikte. Zijn laatste album dateert zelfs van nog eerder, uit 2004. Toch is het niet zo dat hij daarna geen album meer heeft uitgebracht. In 2008 kwam Nelly met het album ‘Brass knuckles’, dat in de Amerikaanse albumlijst de derde plaats bereikte, maar vreemd genoeg bij ons geen notering kreeg. Wellicht lag dat aan het ontbreken van een hitsingle, want ook ‘Party people’ feat. Fergie, flopte bij ons. Dus het werd tijd dat Nelly weer met wat nieuws komt.

Dat is er nu met de single ‘Just a dream’ en ‘5.0’, zijn zesde studioalbum. Aan dat album hebben weer niet de minsten meegewerkt. Wat te denken van Chris Brown, Kelly Rowland, T-pain en Akon. Maar op ‘Just a dream’ doet Nelly het weer helemaal alleen, en gezien de reacties, is dat zeer goed ontvangen. Toch scheelde het weinig of ‘Just a dream’ was er nooit geweest. Tijdens de opnames voor het album ‘5.0’, speelde producer Rico Love op een geven moment enkele beats. Nelly, die bezig was met een track, hoorde deze beats en wilde ze nog eens horen. Bij het beluisteren daarvan hoorde Nelly er meer in, en ging er mee aan de slag.

Piet van Vliet wil witte chocoladeletters promoten (of toch niet)

Piet van Vliet: Zwarte P, witte L (76)

Toen Jos van Oss in februari met het nummer ‘Zachte G harde L’ kwam, dachten we, ach een grap met het oog op het Carnaval, dus eenmalig. Maar dat nummer krijgt nu een vervolg met het naderende Sinterklaasfeest: ‘Zwarte P, witte L’, gemaakt door Piet van Vliet. Zoals je weet had de #3-hit van Jos van Oss een dubbelzinnige tekst en dat is niet minder bij ‘Zwarte P, witte L’. Hoewel Piet van Vliet (alias van Rob Jansen) een andere lezing heeft. Piet: “Het is geen dubbelzinnig lied. Het gaat gewoon over chocoladeletters.” Daar denken de mensen die aanwezig waren bij de Sinterklaasintocht op de Waalkade in Nijmegen op 13 november, heel anders over. Doordat de organisatie Piet van Vliet had uitgenodigd, dreigt de Stichting intocht Sint-Nicolaas uit Nijmegen, het zogenaamde ‘Sinterklaaskeurmerk’ te verliezen. Erik Voors van de Stichting Vrienden van Sinterklaas, die het keurmerk uitgeeft, is net als burgemeester Thom de Graaf, niet te spreken over het optreden van Piet van Vliet in Nijmegen. “Ik kende het carnavalsnummer wel, maar deze versie niet. Het lied is niet gepast en suggestief.”

Vrouw Xander de Buisonjé inspireert

Xander de Buisonjé: Hou van mij (80)

De singles van Xander de Buisonjé volgen elkaar snel op. Nog geen twee maanden geleden verdween ‘Een brief’ na een verblijf van slechts twee weken met als hoogste plaats #45. Vorige week kwam zijn album ‘Uit liefde’ de albumlijst binnen op de negende plaats, waarna het deze week naar de twintigste plaats zakte. Dus een extra hit kan Xander wel gebruiken! Het album moet immers langer mee. ‘Hou van mij’ is zijn zesde notering. In 2003 nam hij het liedje ‘Hou vandaag van mij’ op voor het album ‘Hemelsbreed’. De inspiratie voor het schrijven van de liedjes van het album ‘Uit liefde’, heeft hij ondermeer van Sophie Steger, waarmee hij op 26 juni trouwde en een zoon heeft, Dex. Xander: “We hebben nogal wat meegemaakt, dus ik was heel erg geïnspireerd. Sophie wordt er wel eens gek van. Dan liggen we in bed en dan moet ik opeens naar de vleugel omdat ik een liedje in mijn hoofd heb. Mijn vader, die enorm nuchter is, moest nu voor het eerst huilen om het nummer ‘Hou van mij’. Dat zegt eigenlijk dat de liefde voor elkaar altijd blijft, ook als je er zelf niet meer bent. Ik krijg er een warm gevoel bij.”

The Killers komen met kerstsingle

Brandon Flowers: Only the young (83)

Nog steeds is het wachten op het nieuwe album van the Killers. Eerder dit jaar heeft zanger Brandon Flowers aangegeven dat hij met de andere leden een datum heeft afgesproken om weer de studio in te duiken om daar aan te gaan werken. Tot die tijd heeft Brandon alle gelegenheid om zijn eigen carrière nog meer succesvol te maken. De single ‘Crossfire’ (#22) en het album ‘Flamingo’ (#4), beide in september luidden dat succes in. In de Britse albumlijst bereikte ‘Flamingo’ zelfs de eerste plaats. Nu is het tijd om het succes verder uit te bouwen met het sfeervolle nummer ‘Only the young’, ideaal voor deze tijd van het jaar. En daarover gesproken, the Killers breken ondanks hun afwezigheid, niet met de jaarlijkse traditie: het uitbrengen van een kerstsingle. Een traditie die ze in 2006 inluidden met ‘A great big sled’ en dit jaar wordt ingevuld met het nummer ‘Boots’.

Agnes Obel wist niets van telefoonspotje

Agnes Obel: Just so (87)

Als de Deense zangeres Agnes Obel niet haar geboorteplaats Kopenhagen verruild had voor Berlijn, om daar inspiratie op te doen, was ‘Just so’ wellicht nooit ontstaan. In Berlijn ontwikkelde ze haar talent voor het componeren van mooie breekbare liedjes. ‘Just so’ schreef ze eind 2008, in haar slaapkamer. Toen ze begin januari 2009 volledig in het opnameproces zat van haar debuutalbum ‘Philharmonics’, hoorde ze dat een bedrijf het nummer wilde gebruiken in een reclamespot, maar er werd niet verteld waar voor. Daarop vloog ze naar Nederland om afspraken te maken, want de betreffende firma bleek telefoonprovider T-mobile te zijn. Kort daarna hoorde ze het nummer overal in Duitsland, op radio, tv en internet, want de spot was gemaakt voor de Duitse markt.

Agnes Caroline Thaarup Obel (1981) begon als kind met pianospelen, en ontdekte later haar talent voor het schrijven van liedjes. Tijdens haar tienerjaren had ze samen met de Deense producer Eton Theander de band Sohio. Agnes studeerde muziek aan de universiteit van Roskilde, een stad bekend van het gelijknamige jaarlijkse muziekfestival. Voordat ze in september haar album ‘Philharmonics’ (deze week op #51) uitbracht, had ze al de EP ‘Riverside’ opgenomen met een cover van John Cale. Volgende week dinsdag, 1 december, staat ze in Paradiso in Amsterdam.

Gregory Salto kan het niet ‘high’ genoeg gaan

Gregor Salto featuring Chappell: We get high (92)

Uit Haarlem komt Gregor van Offeren, beter bekend als Gregor Salto. Hij heeft reeds acht hits op zijn naam staan, waarvan ‘Can’t stop playing’, zijn samenwerking met Dr. Kucho! in 2005 de zestiende plaats bereikte. ‘We get high’ maakte Gregor (zittend achter de piano) met Patrick Chappell, die daarmee zijn eerste notering scoort. De twee kennen elkaar sinds het nummer ‘Your friend’ uit 2009. In eerste instantie had Gregor een instrumentaal nummer gemaakt, genaamd ‘Dancaggio’, maar na een aantal keren luisteren, vond hij dat het nummer een zanger nodig had. Daarop schreef hij de tekst, noemde het nummer ‘Your friend’ en vroeg Patrick het in te zingen. Bij ons werd het nauwelijks opgemerkt, maar in Zuid-Afrika was het een succes.

Voor Glee zit het eerste seizoen er op

Glee-cast: My life would suck without you (94)

Eigenlijk had de aflevering van ‘Glee’ van afgelopen dinsdag de laatste kunnen zijn. Immers, de club won de wedstrijd, Finn weet eindelijk dat hij niet de vader is van de baby van Quinn, Schuester verlaat zijn vrouw en geeft eindelijk zijn verliefdheid toe aan Emma. En last but not least, Sue, de irritante en zelfingenomen cheerio-leidster werd geschorst. Eind goed al goed dus? Welnee, want alles ligt weer open en dus kunnen we nog weken genieten van deze amusante en vooral muzikale serie. In deze aflevering bezong de Glee-cast hun leider en mentor Will met het van Kelly Clarkson geleende ‘My life would suck without you’, dat inmiddels hun vierde hit is.

In Amerika draait al het derde seizoen van ‘Glee’ en levert de cast deze week met hun versie van ‘Teenage dream’ van Katy Perry, een #1-hit op in de Downloadlijst. Niet minder dan 214.000 stuks van het nummer werden online aangeschaft.