donderdag 18 december 2008

Hitflits: Postuum #1-hit voor Rita Hovink

En ja hoor. Gerard Joling flikt het ‘m weer! In de Download Top 50 knalt ‘Laat me alleen’, zijn duet met wijlen Rita Hovink van de achttiende naar de eerste plaats. En dat levert hem ook in de Single Top 100 een #1-hit op. Zijn tweede dit jaar na ‘Ik hou d’r zo van’. Het is ook de tweede keer dat hij een #1-hit scoort met een overleden artiest. Vorig jaar deed Gerard het met André Hazes en ‘Blijf bij mij’, dat de bestverkochte single werd. Korte vreugd dus voor Milow met ‘Ayo technology’ dat naar #3 zakt. ‘Dochters’ van Marco Borsato blijft #2, op een ruime afstand van 25% op ‘Laat me alleen’.

De actie voor een #1-hit voor Daniel Lohues begint serieuze vormen aan te nemen, want ‘Baat bij muziek’ stijgt van 22 naar #8. Ook gestegen tot in de top 10, van 17 naar #10, is ‘Laat ons niet alleen’ van Danny de Munk & Dave. Maar de grootste klapper maakt René Froger met ‘De zon schijnt voor iedereen’, dat dankzij de download, van 74 naar #4 stijgt. Ook nieuw in de top 10 en tevens de hoogste binnenkomer in de Top 100, is ‘All nightmare long’ van Metallica, dat binnenknalt op #7.
De 3FM serious request is vanochtend van start gegaan. Twee hits ondersteunen deze actie. Allereerst Novastar die speciaal voor deze actie ‘Waiting so long’ schreef en binnenkomt op #34. Ook Radio 2 gooit een duit in het zakje: de opbrengst van ‘Geen dag zonder muziek’ van John Vooijs, binnen op #54 gaat ook volledig naar de actie. Overigens is dit nummer speciaal geschreven voor de tiende editie van de Radio 2 Top 2000, die op tweede kerstdag van start gaat. Onder andere daar tussenin, op #25, komt ‘Broken strings’ van James Morrison feat. Nelly Furtado binnen.

De kersthits zijn in deze laatste Single Top 100 voor de kerst goed vertegenwoordigd. Het aantal bedraagt zes, waarvan er vier (opnieuw) binnenkomen, dankzij de download. Op #15 gaat ‘All I want for Christmas’ van Mariah Carey op herhaling. Na 24 jaar komt ‘Do they know it’s Christmas’ van Band aid opnieuw binnen op #37. En dat vinden wij nou leuk, binnen op #38: ‘Driving home for Christmas’ van Chris Rea. Het nummer stamt uit 1984 en heeft nog nooit een notering gehad, tot deze week dus. Tenslotte komt Tessa met ‘Christmas eve (I’m missing you)’ binnen op #52.

In de Album Top 100 herovert Lionel Richie met ‘Symphonica in rosso’, de eerste plaats op Marco Borsato, die met ‘Wit licht’ naar de derde plaats zakt. Enya haalde het net niet: ‘And winter came …’ stond drie weken geleden op #2, en is daar nu weer belandt. Slechts 2,25% scheelt het met de #1.

Het is erg rustig in de Album Top 100 en dus komen er ook deze week maar vier albums binnen. ‘Ze willen wel je hond’ van Roosbeef op #59 is de hoogste binnenkomer. ‘Folie a deux’ van Fall out boy is binnen op #79. De ‘Original soundtrack’ van ‘Wit licht’ op #88 en ’50 jaar Beppie Kraft’ van, inderdaad Beppie Kraft, op #97.

Aanstaande maandag verschijnt de laatste reguliere Megaman van dit jaar. Daarin weer alle feiten achter de hits in de Single & Album Top 100, waaronder een volledig overzicht van de kersthits. Mis ‘m dus niet!

woensdag 17 december 2008

Midweek: heftige strijd om de #1

Het ziet er naar uit dat Milow met ‘Ayo technology’ zijn #1-hit niet zal prolongeren. Er zijn namelijk twee acts die hem dat dreigen te beletten. Allereerst Marco Borsato (daar is ’t ie weer!) met ‘Dochters’. Maar de meeste kans geven wij Rita Hovink & Gerard Joling met ‘Laat me alleen’.

De strijd om de hoogste binnenkomer wordt momenteel gevoerd tussen Metallica met ‘All nightmare long’ (fysiek de sterktste) en Mariah Carey met ‘All I want for Christmas’ (dankzij de download). ‘All I want for Christmas’ is niet het enige kersnummer dat binnenkomt. Ook Band aid met ‘Do they know it’s Christmas’, Tessa met ‘Christmas eve (I‘m missing you)’ en voor het eerst Chris Rea met ‘Driving home for Christmas’.

Ter gelegenheid van de tiende editie van de Radio 2 Top 2000, zingt John Vooijs het nummer ‘Geen dag voor muziek’. En voor de Serious request actie van 3FM schreef Novastar ‘Waiting so long’.

Ook in de Album Top 100 zit er een wisseling aan te komen. Zeker is dat ‘Wit licht’ van Marco Borsato moet inleveren. Alleen wie er met de eer vandoor gaat, is nog onzeker. Momenteel maakt Enya de meeste kans met ‘And winter came …’. Maar Lionel Richie doet er alles aan om met ‘Symphonica in rosso’ terug op #1 te komen.

Onzekerheid troef dus in beide lijsten. Maar dat is dan ook wel zo leuk, want zo hoort een hitparade te zijn: onvoorspelbaar. Vrijdag weten we hoe het heeft uitgepakt, en dat lees je dan in een nieuwe Hitflits.

zondag 14 december 2008

Megaman bij week 50 – 13 december 2008

Welkom bij de Megaman, waarin een grap uitloopt op een #1-hit, het meest naar Britney wordt gezocht, Glennis haar eerste top 10-hit scoort, Gabriella Cilmi haar favorieten covert en de eerste kersthits zich aandienen.

Dit en meer over de hits in de Single Top 100.

In de Album Top 100 pakt Marco de #1 plaats terug van Lionel Richie. Je leest het in de albumsnippers.

Grap loopt uit op #1-hit

Milow: Ayo technology (1) *** eerste week op #1 ***

Wat begon als een grap bij Studio Brussel, is uitgelopen op een #1-hit in Vlaanderen en Nederland: ‘Ayo technology’ van Milow stijgt in de zesde week naar de eerste plaats van de Single Top 100.

In februari was Jonathan Vandenbroeck, Milow dus, te gast bij Studio Brussel. Hij wilde, bij wijze van grap, op zoek gaan naar een nummer dat zover mogelijk afstond van zijn eigen muziek. Daarbij kwam hij uit bij hip-hop en r&b, dat momenteel erg dominant is in de popmuziek. Daarop stelde hij zichzelf een ultimatum, om binnen een uur te komen met een nieuwe versie van ‘Ayo technology’ van 50 cent & Justin Timberlake (#19 in 2007). Maar dan wel zo, dat het voor hem zelf geloofwaardig blijft om te zingen. Vervolgens schrapte hij de helft van de tekst en veranderde de structuur zodanig, dat het meer op een nummer van hemzelf ging lijken.

Het resultaat kennen we en inmiddels de rest van de wereld ook, want zowel de beroemde blogger Perez Hilton als Kanye West hebben het op hun blog gezet. Perez Hilton vindt de versie van Milow zelfs beter dan die van 50 cent! En Kanye West liet onlangs weten het leuk te vinden hoe Milow dit hip-hop nummer heeft omgegooid. Vooral de clip sprak hem erg aan.

Radio Donna zond onlangs de Top 5000 uit met de beste nummers ooit gemaakt. 220.149 mensen hadden hun stem uitgebracht en zetten ‘Ayo technology’ van Milow op de tiende plek. De hoogst genoteerd act uit België is Clouseau met ‘Afscheid van een vriend’ op #2. De meeste uitgebrachte stemmen kwamen terecht bij Bryan Adams met ‘Summer of ‘69’, dat vorig jaar ook al #1 stond.

Belgen aan de macht

‘Dochters’ van Marco Borsato wordt door Milow verdreven van de eerste plaats. Het is niet de eerste keer dat een Belgische act Marco verdrijft. Op 15 januari 2000 was het Scoop met ‘Drop it’ die zorgde dat ‘Binnen’ van Marco zakte. Milow is de tiende act afkomstig uit België dat een #1-hit scoort in Nederland. Hier volgen ze alle tien:
1973: Sharif Dean: ‘Do you love me’ (4x)
1974: Ivan Heylen: ‘De wilde boerndochtere’ (5x)
1975: Barry & Eileen: ‘If you go’ (3x)
1990: Vaya con dios: ‘What’s a woman’ (4x)
1991: Raymond van het Groenewoud: ‘Liefde voor muziek’ (5x)
1995: Clouseau: ‘Passie’ (1x)
2000: Scoop: ‘Drop it’ (4)
2002: K3: ‘Toveren’ (1x)
2005: K3: ‘Kuma he’ (2x)
2008: Milow: ‘Ayo technology’

Daarbij moet wel worden opgemerkt dat Sharif Dean (1973) en Barry & Eileen (1975) van oorsprong geen Belgen zijn. Sharif Dean is geboren in Marokko, Barry & Eileen komen uit Groot-Brittannië.

Adele terug in de top 10

Adele: Make you feel my love (6)

Wat een verschil! ‘Cold shoulder’, de opvolger van ‘Chasing pavements’ (#3 in maart) van Adele kwam in juni niet verder dan #68. Maar met ‘Make you feel my love’ gaan weer alle registers open, zoals we dat van haar gewend zijn. Het nummer, origineel van Bob Dylan, stijgt in de derde week van 15 naar #6. En daarmee is Adele na Amy MacDonald (‘This is the life’ en ‘Mr. rock roll’), Duffy (‘Mercy’ en ‘Warwick avenue’) en Katy Perry (‘I kissed a girl’ en ‘Hot ‘n cold’), de vierde zangeres dit jaar die een tweede top 10-hit op haar naam weet te zetten. Het album ‘19’ van Adele lift mee op het succes van de single, want het stijgt opnieuw de top 10 in, van 12 naar #7. Wellicht dat het album de komende tijd nog de #4-positie uit maart en april evenaart of zelfs verbeterd.

Britney nog steeds meest gezocht

Britney Spears: Womanizer (8)

Terwijl het album ‘Circus’ in de tweede week van 10 naar #15 zakt, boekt de single ‘Womanizer’ een flinke winst. Het nummer sprint in de negende week van 28 naar #8. De winst wordt mede veroorzaakt door de download van ‘Womanizer’, dat in de Download Top 50, in de achtste week een winst van dertig plaatsen boekt, en uit komt op #7. Het is daarmee de dertiende top 10-notering voor Britney Spears.

In de Amerikaanse Billboard Hot 100 zijn ze al weer toe aan de opvolger van ‘Womanizer’. ‘Circus’ komt daar binnen op een derde plaats. Het gelijknamige album knalt daar met een verkoop van 505.073 stuks op #1 binnen en is haar vijfde #1-album. En ondanks of misschien wel dankzij alles wat er het afgelopen jaar rond haar persoon speelde, is ze wederom het meest gezochte item volgens zoekmachine Yahoo, voor de zevende keer in acht jaar tijd. Tweede werd WWF, de Amerikaanse worstelwedstrijden en derde eindigde Barack Obama.

Top 10-hit voor Glennis

Glennis: Als je slaapt (10)

Als ‘Dochters’ van Marco Borsato een grote hit kan worden, dan moet dat met ‘Als je slaapt’, een nummer over het zoontje van Glennis ook kunnen. En het ziet er naar uit dat het gaat lukken, want het nummer stijgt in de vijfde week van 18 naar #9. Daarmee boekt Glennis gelijk haar grootste hit. In 1994 won Glenda Betta, als Glennis Grace de Nederlandse én Europese finale van de Soundmixshow met haar vertolking van ‘One moment in time’ van Whitney Houston. Daarop nam ze het nummer ‘I’m gonna be strong’ van Frankie Laine, en gecoverd door Gene Pitney en Blue angel (met zangeres Cyndi Lauper) op en bereikte daarmee de dertiende plek.
naam en taalwijziging

Er volgden nog zeven hits voordat ze zich vorig jaar simpel Glennis liet noemen en definitief voor het Nederlands koos. ‘Hoe’ kwam in oktober 2007 tot #33, ‘Dansen met het leven’ scoorde in augustus lager: #40. Maar ‘Als je slaapt’ slaat letterlijk alles. En dan te bedenken dat het in het begin helemaal niet liep. Het nummer dat gaat over haar op 19 mei 2006 geboren zoon Anthony Shane Majri, kwam op 8 november 2008 op #97 binnen, maar verdween direct weer. Een akoestisch optreden in ‘Life & Cooking’, waarbij Wendy van Dijk, die te gast was, het niet droog hield, zorgde dat het nummer een week later op herhaling ging op #52. Sindsdien steeg het nummer alleen maar: 35, 18 en deze week #9. De stijging is niet zonder reden, want als je de cd-single koopt bij de Free record shop voor de prijs van € 2,--, met daarop de studio en de instrumentale versie, kun je de akoestische versie gratis downloaden.

Actie voor Daniel Lohues

Daniel Lohues: Baat bij muziek (22) *** hoogste eersteweeks ***

In muziekzaak van der Veen in het Drentse Assen vinden ze dat ‘Baat bij muziek’ #1 moet komen. Er zijn daar inmiddels meer dan 125 stuks verkocht, wat er mede voor gezorgd heeft dat het nummer op #22 binnenkomt. Daarmee scoort Daniel Lohues nu al zijn grootste singlehit. Voordat Daniel (Emmen, 16 februari 1971) in 1994 de groep Skik oprichtte, zat hij in diverse bandjes, waaronder the Charlies. Met Skik scoorde hij elf hits, waarvan ‘Op fietse’ in 1997 de grootste was (#30). In 2005 werd het nummer verkozen tot beste Drentse liedje ooit.

Officieel is Skik nooit opgeheven, maar sinds Daniel andere projecten heeft opgezet, zoals de band Lohues & the Louisiana blues club, is er geen nieuw werk meer van Skik uitgebracht. In 2006 kwam Daniel met het album ‘Allennig’, dat dit jaar een vervolg kreeg met ‘Allennig II’. Daarop staat ook ‘Baat bij muziek’, zijn eerste solohit.

De single bevat vier nummers. De radioversies van ‘Baat bij muziek’ en ‘Hier kom ik weg’. En twee kerstnummers: ‘Met kerst en aold & neij’ en de kerstversie van ‘Baat bij muziek’. De #1 is onderweg …

Gordon komt met kerstnummer

Gordon: All I need is time (41)

Aanvankelijk zou het album ‘A song for you’ van Gordon uitsluitend nummers van zijn grote soulheld Donny Hathaway bevatten. Aangezien Donny in ons land nooit de status kreeg die hij wel verdiende, is het plan van Gordon ietwat bijgesteld. Niet een heel album, maar slechts vijf liedjes van Donny Hathaway kwamen er op het album. Kopers van de cd-single ‘All I need is time’ krijgen daar Gordon’s versie bij van ‘This Christmas’ van Donny Hathaway.

‘All I need is time’ is de opvolger van ‘Sugar baby love’ dat in oktober tot #13 kwam. Het nummer was in 1973 een hit voor Gladys Knight & the Pips in Amerika (#61). Het gelijknamige album kwam daar niet verder dan #70.

Duffy komt met nieuw nummer

Duffy: Rain on your parade (51)

De kopers die voor 21 november het album ‘Rockferry’ in huis haalden, zullen zich weer aardig bekocht voelen. Op die datum verscheen namelijk deluxe digipack, de enkele cd plus een cd’tje met zeven nummers. Daaronder ‘Rain on your parade’, de nieuwe single en opvolger van de #9-hit ‘Warwick avenue’. Op 22 november zond BNN een special uit over de zangeres. Slechts vijf nummers kwamen langs, maar geen enkel nummer van deluxe edition. Toch vreemd, als je een nieuwe single uitbrengt.

4 you ondersteunt sterrenherdenkingsboom

4 you: Together we will stand (59)

December is de maand waarin veel wordt teruggekeken op het afgelopen jaar. Over twee weken doen wij dat ook in de Megajaarman. Maar er is natuurlijk meer in de wereld. Al sinds jaren wordt door diverse instanties stil gestaan bij het verlies van een dierbare. Sinds vorig jaar is daar de sterrenherdenkingsboom voor opgericht. In ‘Kerstgevoel 2007’, de kerstuitzending van ‘Mooi! Weer de Leeuw’, deed Lydia de Jong uit Dordrecht een oproep om een herdenkingskerstboom op te zetten voor mensen die in dat jaar waren overleden.

steun

Dit jaar is dat plan verder uitgewerkt door Lydia waarbij ze geholpen werd door Arjan Steigenga. Het idee is om in alle kerstbomen die in de gemeenten op pleinen staan, door burgers een ster te laten hangen ter nagedachtenis aan een dierbare . Inmiddels heeft Lydia de medewerking gekregen van uitvaartverzekering Monuta, dat een en ander coördineert. Meer dan dertig gemeenten hebben zich al aangemeld. Afgelopen zondag, 14 december, hing Frank Sanders, de eerste ster voor Jos Brink in de boom bij de Stopopera in Amsterdam. Cabaretier en presentator Jos Brink overleed in 2007 en was de man van Frank Sanders.
Ter ondersteuning van de actie van Lydia, is het nummer ‘Together we will stand’ van 4 you verschenen. 4 you bestaat uit Esther Ketel, Tony Neef, Brigitte Nijman, Remko Harms, Lydia de Jong, I-Jay, Maaike Widdershoven en Jennefer Zichem. Het nummer is geschreven door Ben Rietveldt samen met Lydia de Jong. Lydia zingt in haar vrije tijd en zet deze op haar Hyves.

Craig David zingt met Europese zangers

Craig David: Insomnia (81)

Tot en met 2003 was Craig David jaarlijks van de partij. In 2000 zelfs vier keer, waaronder twee top 10-hits: ‘Fill me in’ (#8) en ‘7 days’ (#7). In 2004 bleef het even stil, maar in 2005 was Craig er weer met ‘All the way’, dat tot #47 kwam. Diezelfde positie haalde ook ‘Hot stuff (let’s dance)’ dat vorig jaar verscheen. Je merkt het al, in 2006 liet hij ook niets van zich horen.

Insomnia’ is niet afkomstig van het album ‘Trust me’ dat vorig jaar verscheen. Het is een nieuw nummer dat je terug vindt op de verzamelaar ‘Greatest hits’, twaalf stuks inmiddels bij ons. Daarop staat een nieuwe versie van ‘Walking away’ (#11 in 2000). Craig zong het nummer in met vier verschillende Europese zangers: Lynnsha (uit Frankrijk), Monrose (uit Duitsland), Alex Ubago (uit Spanje) en Nek (uit Italië).

Gabriella Cilmi covert Led zeppelin

Gabriella Cilmi: Sanctuary (87)

Afgelopen donderdag, 11 december, was Gabriella Cilmi de hoofdgast op het Top 2000 gala. Daar bracht ze een eigen versie van ‘Whole lotta love’ van Led zeppelin. In de nieuwjaarsnacht wordt dit muziekfeestje uitgezonden op radio & tv.

De Australische zangeres Gabriella Cilmi, nog maar zeventien lentes jong, verraste ons een half jaar geleden met het nummer ‘Sweet about me’. Na een wat trage start, bereikte het nummer in de tiende week de eerste plaats. Het nummer staat nog steeds in de Single Top 100, in de 27ste week zakt het naar #29. Kom na zo’n knaller maar eens met een goede opvolger! Muzikaal gezien, denken wij dat ze daar met ‘Sanctuary’ goed in is geslaagd. Maar een evenaring van ‘Sweet about me’ ziet er echter niet in.

Big, black & beautiful op eigen benen

Big, black & beautiful: My special prayer (93)

Precies een jaar geleden kwam ‘Geef jouw lach’ van Vinzzent de Single Top 100 binnen. Vinzzent deed het echter niet alleen op dat nummer, maar met het damestrio Big, black & beautiful. En ook deze week zijn beide acts in de lijst te vinden, maar niet meer samen op één plaatje. Vinzzent doet het in zijn eentje op #98 met ‘Daddy’s christmas song’ (zie ook daar), en de dames samen op #93 met ‘My special prayer’.

na de vrouwen, nu de mannen

Michelle David, Lucretia van der Vloot en Rocque-E Harrell, oftewel Big, black & beautiful, hebben zo’n drie theatertournees achter de rug, waarbij ze voornamelijk nummers zongen van zangeressen zoals Aretha Franklin, the Emotions en the Pointer sisters. Daarop kwam de platenmaatschappij met het idee om het nummer ‘My special prayer’ op te nemen. Het nummer was in 1969 een #1-hit voor Percy Sledge en bereikte in 1974 de vierde plek. Toch is het nummer niet van hem, maar van Joe Simon, die het in 1967 schreef en opnam. Percy was wel de eerste die het nummer coverde en met succes. Daarna volgden onder andere Piet Veerman (in 1992) en Koos Alberts als ‘Enkele reis’ (#20 in 1985). Begin volgend brengt Big, black & beautiful een heel album uit met louter soulklassiekers. Hun grootste droom is om samen met Gladys Knight te zingen. Ze zijn daar al een poosje mee bezig, de contacten zijn gelegd, nu de agenda’s nog.

Nienke’s wachten wordt beloond

Nienke de Ruiter: In de kantine (94)

In 2006 won Nienke de Ruiter de TROS talentenjacht en na vier singles en een album is het tijd voor haar doorbraak. Nienke, geboren op 9 april 1985 in Wijtgaard ten zuiden van Leeuwarden, deed op haar dertiende mee aan diverse talentenjachten, want haar grote droom was zangeres worden. Na ervaring te hebben opgedaan met het zingen op feestjes, kwam ze in contact met Arie Kuipers en Fokko Dam, beter bekend als de Zware jongens. Maar de heren zijn ook talentscouts van de firma Berk music. Met hen nam ze haar eerste plaatje op: ‘Annie hou jij m’n tassie ff vast’. Omdat ze liever levensliedjes wilde zingen, veranderde ze haar stijl. Haar moeder schreef het nummer ‘Na regen komt zonneschijn’, waarmee ze de TROS sterren talentjacht won. Dit leidde tot meer singles, waaronder ‘In de kantine’ en een heel album, getiteld ‘Op eigen kracht’, dat in juni verscheen.

De eerste kersthits dienen zich aan

Wham!: Last Christmas (89)
Vinzzent: Daddy’s Christmas song (98)


De hoogste van twee kerstplaten vinden we terug op #89: Wham! met ‘Last Christmas’. Het nummer werd voor de eerste keer in 1984 uitgebracht en bereikte de tweede plaats. Alleen ‘Do they know it’s Christmas’ van Band aid hield George Michael & Andrew Ridgely van de eerste plaats. Hoewel velen ‘Last Christmas’ verafschuwen, blijkt het in diverse polls toch het populairste kerstnummer te zijn. En er zijn nog steeds mensen die het nummer niet hebben. Eerst op vinyl single, toen op cd-single en sinds een aantal jaren verkrijgbaar op een download. Ook dit jaar, en dat levert, inmiddels voor de elfde keer, een unicum, een notering op en dat voor de 53ste week! Wij zijn benieuwd hoe hoog ‘Last Christmas’ deze periode eindigt. Klik hier voor een overzicht van alle elf noteringen van ‘Last Christmas’ en de covers die een notering kregen.

kerstlied op verzoek

De tweede kersthit dit jaar is wel een nieuw nummer: ‘Daddy's Christmas’ van Vinzzent op #98. Het nummer schreef hij samen met Margareth Schipper en Patricia Elsman. Beide, dochters van Dolf Schipper, hadden Vincent Johannes Rudolf Claasse, Vinzzent dus, benaderd om samen een kerstlied voor hun zieke vader uit te werken. Dolf Schipper was zelf muzikant. Hij was zanger van de Gamblers, een Indo-rockband uit Tilburg. Daarna werd hij countryzanger onder de naam Ramblin' Steve Johnson. En samen met Jack van Raamsdonk en Cees Vermeulen schreef hij het nummer ‘Leve de lol’, dat vorig jaar in een partymix nog een hit werd voor Ed Nieman (#83)

Dolf heeft net als de vader van Vinzzent dezelfde achtergrond, beide hebben veel meegemaakt in de oorlog in een Jappenkamp. Toen Vinzzent dan ook benaderd werd voor het lied, twijfelde hij geen moment. ‘Daddy’s last Christmas’ werd in één avond opgenomen in de studio van Vinzzent. Dolf heeft het eindresultaat nog gehoord en zei er dik tevreden mee te zijn.

Album Top 100: Marco pakt #1 terug van Lionel

Marco Borsato: Wit licht (1) *** terug op #1 / vierde week op #1 ***
De afgelopen week ging alle aandacht uit naar de première van ‘Wit licht’ met Marco Borsato in de hoofdrol. Hoewel het album ‘Wit licht’ geen soundtrack is bij de film, lift het zeker mee op alle aandacht rond de film. In de twaalfde week stijgt het album terug naar de eerste plaats en staat nu voor vierde week bovenaan. De voorlaatste keer dat ‘Wit licht’ op #1 stond, was op 18 oktober.

‘Wit licht’ herovert met een verschil van ruim 7% de eerste plaats op ‘Symphonica in rosso’ van Lionel Richie. Met die ene week op de eerste plaats van de Album Top 100, staat Lionel Richie op gelijke hoogte met de eerste ‘Symphonica in rosso’ door Marco Borsato in 2006. ‘Symphonica in rosso’ uit 2007 door Paul de Leeuw stond zes weken bovenaan.

Overigens blijft de DVD van ‘Symphonica in rosso’ van Lionel Richie wel op de eerste plaats staan van de DVD Muziek Top 30. Het verschil met ‘Altijd dichtbij’ van Nick & Simon is bijna 50%.

Benny Neyman: Adieu – 100 mooiste liedjes (85)
Op 7 februari overleed Benny Neyman op 56-jarige leeftijd. Na ‘Het allermooiste van Benny Neyman’ (#9 in februari), is dit de tweede verzameling dat dit jaar een notering krijgt. ‘Adieu – 100 mooiste liedjes’ is een verzamelbox van vijf cd’s, met niet eerder uitgebrachte nummers + twee DVD’s met specials opgenomen in Indonesië en Griekenland.

Justice: A cross the universe (94)
Vorig jaar maakten we voor het eerst in de Album Top 100 kennis met Gaspard Augé en Xavier de Rosnay, die samen de Franse band Justice vormen. Hun album ‘†’ (‘Cross’) kwam in juni uit op #77. Hun handelsmerk is dan ook een groot lichtgevend kruis. Naast de cd ‘A cross the universe’ is er ook een luxe versie kompleet met een DVD.

Akon: Freedom (98)
Het is nooit verkeerd als een artiest een (flinke) hitsingle op zak heeft, als er een album wordt uitgebracht. Die hitsingle is ‘Right now (na na na)’ dat in de tweede week stijgt van 85 naar #49 in de Single Top 100, maar nog ver achter blijft bij eerdere hitsingles van Akon. Het zal ons benieuwen waar zijn derde album ‘Freedom’ eindigt, dat aanvankelijk de titel ‘Acquitted’ had meegekregen. Aan het album is meegewerkt door onder andere Wyclef Jean.