zondag 14 december 2008

Grap loopt uit op #1-hit

Milow: Ayo technology (1) *** eerste week op #1 ***

Wat begon als een grap bij Studio Brussel, is uitgelopen op een #1-hit in Vlaanderen en Nederland: ‘Ayo technology’ van Milow stijgt in de zesde week naar de eerste plaats van de Single Top 100.

In februari was Jonathan Vandenbroeck, Milow dus, te gast bij Studio Brussel. Hij wilde, bij wijze van grap, op zoek gaan naar een nummer dat zover mogelijk afstond van zijn eigen muziek. Daarbij kwam hij uit bij hip-hop en r&b, dat momenteel erg dominant is in de popmuziek. Daarop stelde hij zichzelf een ultimatum, om binnen een uur te komen met een nieuwe versie van ‘Ayo technology’ van 50 cent & Justin Timberlake (#19 in 2007). Maar dan wel zo, dat het voor hem zelf geloofwaardig blijft om te zingen. Vervolgens schrapte hij de helft van de tekst en veranderde de structuur zodanig, dat het meer op een nummer van hemzelf ging lijken.

Het resultaat kennen we en inmiddels de rest van de wereld ook, want zowel de beroemde blogger Perez Hilton als Kanye West hebben het op hun blog gezet. Perez Hilton vindt de versie van Milow zelfs beter dan die van 50 cent! En Kanye West liet onlangs weten het leuk te vinden hoe Milow dit hip-hop nummer heeft omgegooid. Vooral de clip sprak hem erg aan.

Radio Donna zond onlangs de Top 5000 uit met de beste nummers ooit gemaakt. 220.149 mensen hadden hun stem uitgebracht en zetten ‘Ayo technology’ van Milow op de tiende plek. De hoogst genoteerd act uit België is Clouseau met ‘Afscheid van een vriend’ op #2. De meeste uitgebrachte stemmen kwamen terecht bij Bryan Adams met ‘Summer of ‘69’, dat vorig jaar ook al #1 stond.

Belgen aan de macht

‘Dochters’ van Marco Borsato wordt door Milow verdreven van de eerste plaats. Het is niet de eerste keer dat een Belgische act Marco verdrijft. Op 15 januari 2000 was het Scoop met ‘Drop it’ die zorgde dat ‘Binnen’ van Marco zakte. Milow is de tiende act afkomstig uit België dat een #1-hit scoort in Nederland. Hier volgen ze alle tien:
1973: Sharif Dean: ‘Do you love me’ (4x)
1974: Ivan Heylen: ‘De wilde boerndochtere’ (5x)
1975: Barry & Eileen: ‘If you go’ (3x)
1990: Vaya con dios: ‘What’s a woman’ (4x)
1991: Raymond van het Groenewoud: ‘Liefde voor muziek’ (5x)
1995: Clouseau: ‘Passie’ (1x)
2000: Scoop: ‘Drop it’ (4)
2002: K3: ‘Toveren’ (1x)
2005: K3: ‘Kuma he’ (2x)
2008: Milow: ‘Ayo technology’

Daarbij moet wel worden opgemerkt dat Sharif Dean (1973) en Barry & Eileen (1975) van oorsprong geen Belgen zijn. Sharif Dean is geboren in Marokko, Barry & Eileen komen uit Groot-Brittannië.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten