vrijdag 16 juli 2010

Even geen Megaman

Megavrienden,

Wegens vakantie zal er de komende twee weken geen Megaman verschijnen. Daarna pakken we de draad weer op. Voor de nieuwste standen verwijzen we je naar Dutch Charts. Iedereen een prettige vakantie gewenst.

de Megaman

woensdag 14 juli 2010

Megaman bij week 28 – 10 juli 2010

In deze Megaman klinken de Oranje hits nog één keer door, waarbij we zien dat de #1 ook een link heeft met Oranje, Youp & Guus in 20 minuten een liedje schrijven, Studio Sportzomer drie hits oplevert, Danny Vera een ode brengt aan het Oranjelegioen en 2010 een recordaantal van 19 WK-hits oplevert in de Single Top 100 van deze week.

Toch nog een beetje een Oranje-#1

Yolanda be cool feat. Dcup: We no speak Americano (1) *** derde week op #1 ***

Voor de derde week voert ‘We no speak Americano’ van Yolanda be cool feat. Dcup de boventoon. Ondanks een grote stroom WK-hits, weten de Australiërs stand te houden. En gezien de finale afgelopen zondag, zal dat waarschijnlijk ook wel zo blijven. Overigens staat ‘Doelpunt voor Oranje’, de Nederlandse versie van ‘We no speak Americano’ op de cd-single. En aangezien die ook meetelt voor de Single Top 100, hebben we toch nog een beetje, een Oranje-#1.

Youp & Guus schrijven liedje in 20 minuten

Youp van ’t Hek & Guus Meeuwis: Majesteit (2) *** hoogste eersteweeks ***

Als ‘Majesteit’ van Youp van ’t Hek & Guus Meeuwis van ’t Hek een dag eerder was uitgebracht, had het zeker op de eerste plaats gestaan. En dan te bedenken dat het nummer een week geleden nog niet eens bestond!

Vorig weekend waren Guus & Youp ingevlogen in Zuid-Afrika om een bijdrage te leveren aan het NOS programma ‘Studio Sportzomer’. Op maandag 5 juli vertrokken ze in alle vroegte om samen met een ploeg van de NOS deel te nemen aan een tocht door een wildpark. Monique Tesselaar, productieassistentie bij de NOS, had de twee daarvoor gevraagd of ze niet samen een liedje konden zingen. Guus probeerde er nog onderuit te komen, door te zeggen dat hij geen gitaar had meegenomen. Maar dat was voor de productie geen probleem, al snel was er eentje geregeld afkomstig uit Soweto.

In de bus na afloop van de tocht kwam Youp met het idee om de Koningin te vragen of ze even tijd had en begon met de regel ‘Majesteit, majesteit heb je volgende week wat tijd?’, waarna de twee in 20 minuten het liedje schreven. Guus kwam zelf met de melodie. Vervolgens zongen ze het nummer die avond, toen nog vóór de wedstrijd tegen Uruguay die een dag later werd gespeeld. Aangezien Guus weer terug moest naar Nederland om op te treden met Marco Borsato in het Westergaspark in Amsterdam, namen ze nog een tweede versie van ‘Majesteit’op, ervan uitgaande dat die wedstrijd tegen Uruguay gewonnen zou worden. Die versie werd vanaf dinsdag 7 juli aan het eind van ‘Studio Sportzomer’ getoond. De eerste versie van ‘Majesteit’ had al veel telefoontjes opgeleverd, met de vraag waar het nummer te krijgen was. Met de tweede versie werd het nummer vrijgeven.

Vanaf woensdagmiddag kon het nummer bijna overal worden gedownload. Met slechts twee dagen komt het binnen op de tweede plaats, op ruim 20% op ‘We no speak Americano’ van Yolanda be cool feat. Dcup. De volledige opbrengst van ‘Majesteit’ gaat naar Save the children, een organisatie dat strijdt voor het verbeteren van de leefomstandigheden en toekomstperspectieven van kinderen en jongeren in moeilijke omstandigheden, waar ook ter wereld. Save the children is één van de partners van 1GOAL, dat iedereen ter wereld oproept zijn steun te betuigen aan het belang van goed onderwijs.

De finale van het WK 2010 zag Youp samen met zijn zoon Julius, met wie hij al sinds zijn vijfde naar voetbalwedstrijden gaat kijken, in het stadion in Johannesburg.

Overigens levert het NOS programma ‘Studio Sportzomer’ dit jaar nog meer hits (zie onder #10).

Studio Sportzomer levert drie hits op

Mafikozolo: Marabi (thema ‘Studio Sportzomer’) (10)

Naast ‘Majesteit’ van Youp van ’t Hek & Guus Meeuwis (zie onder #2), komt er nog een nummer binnen dat zijn bekendheid dankt aan het NOS programma ‘Studio Sportzomer’. Aan het begin van het programma is ‘Marabi’ van Mafikizolo te horen. Het nummer is afkomstig van het album ‘Sibongile’ uit 2002 toen de groep nog uit drie personen bestond. In 2004 overleed het derde lid, Tebogo Madingoane. Sindsdien vormen Nonhlanhla Sibongile Mafu & Theodore Tate Kgosinkwe Mafikizolo. Tijdens de afsluitingsceremonie trad het duo op.

Twee jaar geleden, tijdens het EK 2008, was aan het begin van ‘Studio Sportzomer’ het nummer ‘Wänn nit jetzt wänn da’ van Sina te horen, dat de 53ste plaats bereikte. ‘Just for tonight’ van One night only’ dat een het einde van het programma zat, kwam zelfs tot de vierde plaats. in de laatste uitzending op 29 juni speelden ze het nummer in de studio.

Vier jaar geleden leverde ‘Studio Sportzomer’ een eerste hit op. Aan het einde van de uitzending, tijdens het WK 2006, werd ‘Wenn es passiert’ van Wir sind Helden gebruikt, dat de Zwitserse groep een #24-hit opleverde. Ook zij zongen het liedje tijdens de laatste uitzending.

Maar dan zijn we er nog niet voor 2010. ‘Sunshine’ van het Deense Ginger ninja werd dit jaar aan het einde van de uitzending gebruikt bij de samenvatting van de dag. Mede daardoor is het nummer gestegen van 55 naar #36. Tijdens de laatste uitzending van het ‘WK Journaal’, waren de Denen in de studio om hun hit live te zingen.

dinsdag 13 juli 2010

Danny Vera eert het Oranjelegioen

Danny Vera: Orange glow (100)

Eind vorig jaar was Danny Vera, echte naam Danny Polfliet (Middelburg, 31 mei 1977), met zijn band, de huisband van het sportprogramma ‘Voetbal International’, op RTL7. In dat programma zong hij ondermeer het nummer ‘Headin’ for the city’, dat mede daardoor (en omdat het in een commercial zat voor Royal Club), zijn tweede hit werd (#46) na ‘My confession’ (#86 in 2003).

In mei 2010 werd bekend dat Danny & the Ordinary men opnieuw dagelijks te zien zouden zijn in het speciaal voor Oranje omgedoopte programma ‘Voetbal International Oranje’, dat van 10 juni tot en met 12 juli werd uitgezonden vanuit het Kurhaus in Scheveningen.

‘Orange glow’ schreef Danny speciaal als een ode aan het Oranjelegioen. Al op 29 april speelde hij het nummer in de ‘Freaknacht’ op 3FM. Vanaf 10 juni was hij twee keer per dag te gast in VI Oranje, dus een release kon niet uitblijven. Net in de laatste week van het WK 2010, komt ‘Orange glow’ nog net binnen op #100.

WK 2010 de voetbalhits – eindstand (5)

Deze Single Top 100 geeft de verkopen weer van cd-singles en downloads tot en met afgelopen donderdag, dus ruim voor de finale, die zondag verloren werd. De nu volgende analyse is dan ook gebaseerd op die Single Top 100.

Vorige week gingen nog bijna alle WK-hits (flink) onderuit. Toen moest de halve finale nog worden gespeeld, die, zoals we inmiddels weten, gewonnen werd van Uruguay, waardoor Oranje tot de finale was doorgedrongen, de derde keer in de historie. Die winst en alle euforie heeft er zeker toe geleid dat veel van de Oranjehits de opmars hebben hervat en (grote) winst boeken.

De twee meest opvallende zijn: ‘Viva Hollandia 2010’ van Wolter Kroes dat van 25 naar #3 stijgt en daarmee dus het ‘origineel’ uit 2008 dreigt te evenaren dat destijds de eerste plaats haalde. Op zondag 11 juli, de dag van de finale, had Wolter maar liefst 8 optredens! De tweede is ‘Wij houden van Oranje’ van André Hazes & het Nederlands Elftal dat van 98 naar #23 stijgt, maar nog lange na niet de positie uit 2008 heeft bereikt (#14) en helemaal niet die uit 1988 (#1).

Maar Wolter Kroes is niet de hoogst genoteerde Oranje-hit. Vanuit het niets komt ‘Majesteit’ van Guus Meeuwis & Youp van ’t Hek binnen op de tweede plaats en voert dan ook het definitieve Oranje hitelftal aan, dat er als volgt uitziet:

#2 E.W. Youp van ’t Hek & Guus Meeuwis: ‘Majesteit’
#3 (25) Wolter Kroes: ‘Viva Hollandia 2010’
#6 (-8) Gerard Joling: ‘Alweer een goal!’
#18 (53) Dikdakkers: ‘Ons Oranje’
#23 (98) André Hazes en het Nederlands Elftal: ‘Wij houden van Oranje’
#42 (39) de Vedettes: ‘Ow wat een mooie goal!’
#49 (-9) Jan Smit: ‘Terug in de tijd (WK-versie)’
#50 (81) Alle 13 jaanke: ‘Doelpunt voor oranje’
#57 (78) Kleintje pils: ‘Oh Nederland – Oh Oh Oh!’
#59 (67) Jettie Pallettie: ‘Suikerbossie’
#91 (73) Kabouter Plop: ‘Voetbaldans’
#94 H.H. Gebroeders Ko: ‘Vuvuzela’

Naast de Orange-hits, zijn er nog de andere WK-nummers:
#4 (-2) Shakira feat. Freshlyground: ‘Waka waka (This time for Africa)’, het WK lied van FIFA, de wereldvoetbalfederatie
#7 (-3) K’naan: ‘Wavin’ flag (celebration mix)’, het WK lied van hoofdsponsor Coca Cola
#10 E.W. Mafikozolo: ‘Marabi (thema ‘Studio Sportzomer’)
#35 (48) Hugh Masekela: ‘Don’t go lose it baby’
#36 (55) Ginger ninja: ‘Sunshine’
#89 H.H. Queen: ‘We are the champions’
#100 E.W. Danny Vera: ‘Orange glow’

Op #10 komt ‘Marabi’ van Mafikozolo binnen, dat wordt gebruikt in ‘Studio Sportzomer’ (zie ook daar).

Ook een gevolg van de euforie, is de herhalingsoefening van Queen met ‘We are the champions’. Het nummer komt oorspronkelijk uit 1977 en bereikte toen de tweede plaats. Tijdens het WK van 1994 werd het nummer opnieuw uitgebracht, met een oranjehoes, en haalde de 27ste plaats. Nu is ‘We are the champions’ alleen nog als download verkrijgbaar en komt het binnen op #89.

‘Orange glow’ van Danny Vera op #100, krijgt de notering doordat Danny met zijn groep de huisband is van het RTL7-programma ‘Voetbal International Oranje’ (zie ook onder #100)

record

Het EK van 2008 leverde een record aantal van 16 hits op. Het WK van 2010 doet daar niet voor onder, maar verbetert het record zelfs met drie stuks. Nu Nederland geen wereldkampioen is geworden, verwachten we dat binnen twee weken het merendeel van die 19 WK-hits de Single Top 100 zal hebben verlaten.