vrijdag 21 maart 2014

Hitflits: Nederland omarmt massaal Songfestivalinzending; tiende #1 voor Anouk

De meningen zijn verdeeld over ‘Calm after the storm’ van the Common linnets. Vooral wat betreft de kansen in Kopenhagen, waar Ilse DeLange en Waylon in mei  onze eer hoog moeten houden. Want over het liedje zelf is bijna iedereen het eens en dat bewijst de notering deze week. Met een overwicht van een derde op ‘Rather be’ van Clean bandit feat. Jess Glynne, eist het nummer overtuigend de eerste plaats op. Naar verluidt zijn er de afgelopen week genoeg exemplaren van ‘Calm after the storm’ gedownload, om er binnenkort een gouden plak aan toe te kennen.

TOP 3

  1. E.W.   Common linnets: Calm after the storm
  2. (1)       Clean bandit feat. Jess Glynne: Rather be
  3. (3)       John Legend: All of me
Alvorens we je de eerste weeks noteringen doorgeven, gaan we eerst even langs enkele bijzondere noteringen:
#14 (55) Route 94 feat. Jess Glynne: My love
#22 (18) Pharrell Williams: Marilyn Monroe
#25 (48) The chainsmokers: #Selfie
#67 (80) Duke Dumont feat. Jax Jones (aanstaande zondag #1 in de Britse hitparade)

De andere eerste weeks noteringen van deze week komen allemaal onder de #25 binnen:
#26 Gerard Joling: Ik proost met jou
#29 Jeroen van der Boom: Nanana
#31 Gordon: Ik lach
#53 Sharon Doorson: Louder
#61 Calvin Harris: Summer
#68 Aloe Blacc: The man
#79 Mike & Colin: Een lieveling voor mij
#89 Armin van Buuren feat. Lauren Evans: Alone
#91 American authors: Best day of my life
#98 Gordon city feat. Minek: Ready for love

In de Album Top 100 ging de strijd deze week tussen twee ‘Symphonica’-albums. ‘Symphonica’ van George Michael en ‘Live at Symphonica in Rosso 2013’ van Anouk. En de winnaar is … Anouk! Haar dubbelalbum is overtuigend de nieuwe #1 in de Album Top 100, met een overwicht van ruim 50% op de #2. ‘Live at Symphonica in Rosso 2013’ is haar tiende #1-notering en na ‘Anouk is alive’ (#8 in 2006) en ‘Live at Gelredome’ (#1 in 2008), haar derde live album dat een notering krijgt. Na de zomer verschijnt er nieuw werk van Anouk, waarmee ze dus kans loopt op een tweede #1-notering binnen één jaar.

TOP 3

  1. E.W.   Anouk: Live at Symphonica in Rosso 2013
  2. E.W.   George Michael: Symphonica (aanstaande zondag wordt dit voor hem zijn zevende #1-notering in de Britse albumlijst)
  3. (5)       Stromae: Racine carrée
Blaudzun, vorige week binnen op #1 met ‘Promises of no man’s land’, zakt naar #6.

De twee optredens van Beyoncé in de Ziggo Dome deze week, zorgen er voor dat de single ‘XO’ op herhaling gaat op #97. Meer effect hebben die optredens op haar albumverkopen, want ‘Beyoncé’ stijgt terug de top 10 in, van 16 naar #9. In de week van binnenkomst, 21 december 2013, stond het bovenaan de albumlijst.

Eind november 2013 stond ‘Emotion’ van Tee-set een weekje op #43. Het betrof hun eerste lp uit 1966, maar nu op twee cd’s met extra, nooit eerder uitgebrachte nummers. Inmiddels zijn er zo’n 50.000 van verkocht, goed voor platina dus. En dat kan nog meer worden, want deze week gaat ‘Emotion’ op herhaling op #8, met twee extra cd’s.
Vorige week zaterdag werd de box gepresenteerd in Café de Tobbe in Delft, waarbij de eerste bezetting van de Tee-Set een uniek reünie-optreden zal verzorgen. Zonder zanger Peter Tetteroo, want die overleed in 2002. De avond zorgt voor de binnenkomst van nog twee albums van de Tee-set: ‘She likes weeds – Collected’ (uit 2011) op #12 en ‘Ma belle amie’ (uit 1970, ook vorig jaar op cd verschenen) op #23.

Niet alleen in politiek Nederland vond de afgelopen week een aardverschuiving plaats. Ook de Album Top 100 is danig opgeschud, want er komen maar liefst 33 albums binnen, waarvan 22 nog nooit een notering hebben gehad. Vier ken je er al, hier volgt het restant:
#7 Jason Bouman: Zomaar ineens
#10 Kylie Minogue: Kiss me once
#13 Kraantje pappie: Crane II
#24 Marike Jager: The silent song
#27 Enrique Iglesias: Sex and love
#33 the War on drugs: Lost in the dream
#42 Skrillex: Recess
#43 Noisecontrollers: All around
#44 Hallo Venray: Show
#46 Gazpacho: Demon
#50 One clueless friend: From the sea

#54 Color reporters: Color reporters (project van Bertolff Lentink, tweede van rechts en Bas Wilberink, met gestreept shirt)
#57 Foster the people: Supermodel
#58 the Pretty reckless: Going to hell
#61 Rina Mushonga: The wild, the wilderness
#65 Stek Ekkel: Muziek is mijn leven
#69 Lack of afro: Music for adverts
#85 Luka Bloom: Head & heart

Met 22 nieuwe noteringen in de albumlijst en 11 in de singlelijst, hoeven wij ons dit weekend niet te vervelen! Het eerste resultaat kun je zaterdag al tegemoet zien in de albumsnippers op de nieuwspagina op 3FM. En na het weekend volgt de Megaman.

zondag 16 maart 2014

Megaman bij week 11 – 15 maart 2014

Nog geen notering voor the Common linnets. En verder in deze Megaman: Clean bandit hoefde niets te betalen voor opname van ‘Rather be’, Jess Glynne  was tweede keus voor ‘My love’, Dotan zingt zijn faalangst van zich af, Martin Garrix geeft nummer gratis weg en Nielson kan nu wel van zijn succes genieten.

In de albumflitsen op de nieuwspagina van 3FM kun je lezen dat Nielson wordt verslagen door Blaudzun. Pakt Nielson de komende week Blaudzun terug? Aanstaande vrijdag weten we het en dan lees je het in een nieuwe Hitflits. Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

‘Rather be’ heeft Clean bandit niets gekost

#1 Clean bandit feat. Jess Glynne: Rather be      *** derde week op #1 ***

Rather be’ van Clean bandit feat. Jess Glynne gaat de (voorlopig) laatste week in bovenaan de Single Top 100. De nieuwe #1 wordt niet ‘Ik proost op jou’ van Gerard Joling (hoeveel instores hij ook geeft), maar Neerlands hoop voor Kopenhagen: ‘Calm after the storm’ van the Common linnets. Nadat het nummer afgelopen woensdag was te horen in De Wereld Draait Door, stond het in no-time bovenaan de iTuneslijst. Toch zul je het nummer tevergeefs zoeken in de Single Top 100, omdat het om een voornotering ging.

gratis

‘Rather be’ nam Clean bandit op in the South Kilburn Studios in de Londense wijk Kilburn, tevens de woonplaats van Nicole Marshall, één van de drie schrijvers van ‘Rather be’. Studiotijd is duur, maar het koste de band geen penny. Doordat de bandleden zich hebben ingezet voor jonge muzikanten met workshops en begeleiding, mochten ze als tegenprestatie  kosteloos gebruik maken van de opnamestudio. Een aantal van die muzikanten zijn zelfs te horen op nummers van Clean bandit!

Jess Glynne was tweede keus voor ‘My love’

#55 Route 94 feat. Jess Glynne: My love   *** hoogste eerste weeks ***

Hé wie hebben we daar, is dat niet de zangeres van ‘Rather be’, Jess Glynne? Inderdaad. Met ‘My love’ scoorde ze vorige week haar tweede Britse #1. Hoewel ‘My love’ scoort na ‘Rather be’, was ‘My love’ er al eerder. Het nummer stamt al uit november 2013. Toen Clean bandit zangeres Jess Glynne hoorde op ‘My love’, vroegen ze haar voor ‘Rather be’: “We thought her voice was perfect for the song.”

Route 94 = Rowan Jones, 20 jaar, afkomstig uit het Britse Richmond in West-Londen. Al op zijn dertiende nam hij een eigen nummer op en vier jaar daarna produceerde hij als Dream, nummers voor het OWSLA label van Skrillex. In 2012 koos Jones voor de artiestennaam Route 94, vernoemd naar de weg die loopt van Chicago naar Detroit, de oorsprong van de house en techno muziek. Festivals volgden, waaronder Glastonbury, en remixen voor Storm queen, Example en Katy B.

tweede keus

‘My love’ had Route 94 een half jaar geleden opgenomen met een andere zangeres. Toch was hij daar niet echt tevreden over, het miste power. Daarop kwam zijn manager met zangeres Jess Glynne.

Dotan zingt faalangst van zich af

#60 Dotan: Fall

In de zesde week stijgt zijn album ‘7 layers’ van 35 naar #19. Hoogste plaats was #2, op 8 februari, de week van binnenkomst. ‘Fall’ is de eerste single van het album en na ‘This town’ (#20) en ‘Where we belong’ (#90), beide in 2010, zijn derde notering. We hebben het over Dotan Harpenau, geboren in Jerualem, Israël, maar opgegroeid in Amsterdam.

faalangst

Ten tijde van zijn eerste album ‘Dream parade’ (#55 in 2011) en zijn eerste tour, had hij een ontzettende faalangst. Dotan: “Bij elke show sloeg ik wel twee of drie glazen whisky achterover voor ik het podium op ging. Ik heb dat nu niet meer. Als je daar staat, moet je echt álles kunnen geven. En dat gaat niet als je onder invloed bent.” ‘Fall’ gaat daar over.

Edsilia Rombley huilde bij ‘In the shadows’

#66 Edsilia Rombley: In the shadows

Wie kent ze nog the Rasmuss, een Finse band die tussen 2003 – 2006 zeven hits scoorde, waarvan ‘In the shadows’ het verst kwam: #5 in 2003. Dat nummer is nu gecoverd door Edsilia Rombley en die komt binnen op de 6e plaats, eh 66e plaats. Edsilia over de keuze van het liedje: “De melodie is gaaf, ik heb er wel eens een traantje bij weggepikt. Eindelijk krijg ik de gelegenheid om het een keer te zingen.”

Rombley, wiens eerste hit ‘Hemel en aarde’ (#10 in 1998), nog altijd haar grootste solohit is, zong ‘In the shadows’ tijdens ‘De Vleugelsessies’ op Radio 538. Dit is een onderdeel in ‘Evers staat op’ van dj Edwin Evers, waarin Nederlandse artiesten een andere versie maken van een bekend nummer.
Afgelopen maandag, 10 maart 2014, was Edsilia Rombley de eerste die het spits afbeet, begeleid door Bas van den Heuvel op piano. De komende weken kunnen we coverhits verwachten van Marco Borsato, Ilse DeLange en Racoon.

The Rasmus maken nog steeds muziek. In 2011 sloten ze een contract bij Universal Music Finland, waarbij in 2012 het album ‘The Rasmus’ verscheen. Later dat jaar werd het album opnieuw uitgebracht met een nieuw nummer en kreeg het de titel ‘Rasmus tour edition’. Eind 2013 verscheen de DVD ‘Live 2012 / Volume II’. Vanaf april 2014 tourt the Rasmus door Rusland.

Martin Garrix geeft (uitgelekt) nummer gratis weg

#72 Martin Garrix & Firebeatz: Helicopter

Drie weken geleden kwam ‘Gecko’ van Oliver Heldens binnen, en staat inmiddels op #44. Heldens, 19 jaar, wordt al gezien als de nieuwe Martin Garrix. Onzin natuurlijk, want er is maar één Garrix en die scoort deze week zijn derde hit met ‘Helicopter’.

Garrix krijgt daarbij hulp van Firebeatz, waarachter het duo Tim Benjamin & Jurgio Ratello uit Hilversum schuil gaat. De twee kennen elkaar van de Rockacademie in Tilburg, waar ze de dj/producer opleiding volgden. Daar ontstond het Firebeatz geluid: minimal house met unieke combinaties van drum ‘n base, soul en hiphop invloeden.

In 2008 leidde dit tot de eerste track ‘Speak up’, waardoor ze het jaar daarop op diverse dancefestivals stonden. In 2010 werd Firebeatz door het label Flamingo Records benaderd en kreeg het duo een contract op het zusterlabel Blackbird. Diverse tracks volgden die over de hele wereld worden gedraaid. Daarnaast maakte Firebeatz remixen voor onder anderen Pitbull, James Blunt en Snoop dogg.

gratis

Overigens heeft Martin Garrix nog een single uit: ‘Proxy’, dat volgens insiders veel beter is dan ‘Helicopter’. Geheid een hit dus. Er is echter een klein dingetje dat een hit in de weg staat: de track is niet te koop! Martin Garrix geeft ‘Proxy’ gratis weg aan zijn fans, als dank voor alle support het afgelopen jaar.

uitgelekt?

Het verhaal schijnt echter iets genuanceerder te liggen. ‘Proxy’ lekte vroegtijdig uit en kon overal – gratis – worden gedownload. Daarop zou Garrix het nummer alsnog gratis hebben aangeboden. Hoe het ook zij, zolang het nummer niet commercieel verkrijgbaar is, zal het geen notering kunnen krijgen in de Single Top 100. Daar verandert een Dance Smash op 538 niets aan, want airplay telt niet mee.

Boaz van de Beatz werkte met Major Lazer

#76 Major Lazer feat. Sean Paul: Come on to me

Major Lazer is een project van producer Diplo (= Thomas Wesley Pentz), die voor zijn nummers samenwerkingen aangaat met een zanger(es) of rapper. Zo scoorde Major Lazer al met the Partysquad (‘Original don’, #98), Amber Coffman (‘Get free’, #7), beide in 2012. Vorig jaar was het raak met Busy Signal, the Flexican & FS Green (‘Watch out for this (Bumaye)’, #7) en Bruno Mars, Tyga & Mystic (‘Bubblebut’, #65).
Dit jaar doet Major Lazer het met Sean Paul, die in 2012 voor het laatst genoteerd stond met ‘Wine it up’ van Lucenzo (#56). ‘Count on te me’ is één van de vijf nummers op de EP ‘Apocalypse soon’ van Major Lazer, die eind februari verscheen en waaraan Pharrell Williams ook een track leverde: ‘Aerosol can’.

Nederlands tintje

Overigens zit er aan ‘Come on to me’ ook nog een Nederlands tintje. Het nummer is mede geschreven en geproduceerd door Boaz van de Beatz, oftewel Boaz de Jong. Boaz was in oktober 2013 in Miami om samen met Major Lazer aan diverse tracks te werken. Sean Paul heeft zijn deel later opgenomen. Boaz werkt onder andere samen met Gers Pardoel, Mr. Polska, Yellow claw en Jebroer.

sample

Daarnaast bevat ‘Come on to me’ een sample van ‘La murga dePanamá’ van Willie Colón feat. Hector Lavoe uit 1970. Colón van de groep Fania all stars, is al vaker gesampled door Major Lazer. In ‘Watch out for this (Bumaye)’ van Major Lazer feat. Busy Signal, the Flexican & FS Green (#7 in 2013) zat een sample van ‘María Lionza’ van Willie Colón & Rubén Blades uit 1978.

Nielson wil nu van alles genieten

#77 Nielson: Kop in het zand

Ten tijde van ‘Beauty & de brains’ (#3 in 2012) en alle aandacht rond De Beste Singer-Songwriter Van Nederland, waar hij tweede werd, heeft Nielson niet veel kunnen genieten. Veel is langs hem heen gegaan en toen hij vorig jaar gedwongen thuis zat vanwege operatie aan een poliep op zijn stem, heeft hij op YouTube veel beelden teruggekeken, waaronder ook optredens. Vorige week verschijn na bijna twee jaar er hard aan te hebben gewerkt, zijn debuutalbum ‘Zo van aaah yeah’. Het album komt deze week op #2 binnen en dat had hij nooit verwacht. Met dit succes en de aanstaande clubtour in april, heeft hij zich dan ook voorgenomen nu zoveel mogelijk van alles te genieten. Het zij je gegund Niels!

Najib Amhali had veel lol tijdens rap van 15 seconden

#89 Xander de Buisonjé feat. Najib Amhali: Ik weet

Op sommige nummers doen de gastartiesten als het ware de lead. Neem ‘Wake me up!’ van Avicii, waarop Aloe Blacc de sterren van de hemel zingt, maar daar geen credit voor krijgt. Op ‘Ik weet’ van Xander de Buisonjé rapt Najib Amhali zo’n 15 seconden en is hij even te horen in het refrein en krijgt daar alle credits voor. Het kan verkeren. 

Najib Amhali (Nador, Marokko, 4 april 1971) is cabaretier en acteur. Hij groeide op in Krommenie en won in 1995 met de Comedytrain de Pall Mall Exportprijs. Het jaar daarop won hij tijdens het Leidens cabaretfestival de publiek en juryprijs. Twee jaar later kwam hij met zijn eerste cabaretprogramma ‘Vol = vol’. Met ‘I Amhali’, zijn achtste cabaretprogramma, tourt hij dit jaar door het land. Maar hoe komt hij nu bij Xander de Buisonjé?

Los Angeles

Xander was in Los Angeles in het huis van Sergio van Gonter alias Reversemusic, die daar nummers schrijft met anderen songschrijvers. Sergio had Xander een lekkere beat gestuurd, waarna de twee het nummer samen afmaakten en Xander er een tekst bijschreef. Beide vonden dat het nummer nog een rapper miste, waarop Najib Amhali werd benaderd. De twee kennen elkaar van een evenement waar beiden optraden.

Najib Amhali: ''Ik was gelijk enthousiast want ik heb altijd iets met Xander willen doen. Ik zie het als een spannend creatief uitstapje. En net zo belangrijk is dat er een geweldige klik is tussen ons, we hebben vreselijk veel lol gehad bij het opnemen van ‘Ik weet’”. Amhali heeft zijn deel in Nederland opgenomen. Hij rapt als sinds 1986, dus voordat hij bij de Comedytrain kwam. In 2006 bereikte het album ‘Most wanted’, van de gelijknamige voorstelling, de 39e plaats.

Aanstaande zaterdag, 22 maart 2014, zullen Xander de Buisonjé & Najib Amhali dit nummer brengen in het TROS Muziekcafé, ’s middags tussen 4 – 6 uur, live vanuit de Vorstin in Hilversum.