zaterdag 13 juli 2024

Hitflits: Yves Berendse verbreekt hegemonie van Roxy Dekker; Taylor Swift evenaart the Beatles

Oeps, liep het vorige week helemaal fout.
Vanwege problemen met de aanlevering van data, kon GfK Dutch Charts vorige week pas op zaterdag de lijsten aanleveren. Aangezien wij een korte vakantie hadden gepland, waren wij niet in staat om de Megaman te plaatsen. Deze week zijn we weer van de partij, ook al is dat op zaterdag.
 
Vanaf 1 juni voerde Roxy Dekker de boventoon in de Single Top 100. Eerst 4 weken met ‘Sugardaddy’ en daarna 4 weken met ‘Huisfeestje’ samen met Bankzitters. We vroegen ons lange tijd af wie Dekker van de eerste plaats zou stoten en deze week hebben we het antwoord: Yves Berendse.
 
Na drie weken op de derde plaats, stijgt zijn single ‘Terug In De Tijd’ naar de eerste plaats en verbreekt daarmee de hegemonie van Dekker. Zijn nummer had daar 8 weken voor nodig. Dat wil zeggen, in hitparadeweken, want het zelfgeschreven nummer verscheen al in juni 2023. Dankzij een filmpje op TikTok (waar anders), ging het liedje viral en is inmiddels meer dan 12 miljoen keer gestreamd, waarvan deze week zo’n 2 miljoen keer.
 
droom komt uit
 
Met de aankondiging vorige week van een concert op 28 juni 2025 in de Ziggo Dome in Amsterdam, ging een droom van hem in vervulling. Berendse: “In de Ziggo Dome staan artiesten van wereldfaam, onder wie mijn eigen helden. Dat ik daar nu een concert mag aankondigen, is een grote eer voor mij. Een jongensdroom die uitkomt. Ik ga groots uitpakken samen met mijn band.” Binnen één dag was het concert uitverkocht, waarna een tweede concert op 27 juni werd aangekondigd.
 
Van Roxy Dekker zullen we zeker meer horen, want donderdag bracht ze het nummer ‘Gaan We Weg?’ met Ronnie Flex uit.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (3)   Yves Berendse: Terug In De Tijd      *** eerste week op nummer 1 ***
2. (1)   Bankzitters feat. Roxy Dekker: Huisfeestje, op 7,1%
3. (2)   Roxy Dekker: Sugardaddy
4. (4)   Sabrina Carpenter: Espresso
5. (6)   Myles Smith: Stargazing

Gaan we over naar de eerste weeks noteringen. Dat zijn:
#55 Fatah x Lijpe: Eerste Op De Weg
#78 André Hazes Jr. & Mart Hoogkamer: Zij Is Van Mij
#83 Quavo / Lana Del Rey: Tough
 
#86 Eminem feat. Big Sean and BabyTron: Tobey
Babytron is het alter ego van de 24-jarige James Edward Johnson IV, afkomstig uit Ypsilanti, Michigan. Eergisteren, donderdag 11 juli, stond de rapper in Bitterzoet in Amsterdam en liet hij nummers horen uit zijn omvangrijke repertoire, dat inmiddels uit 10 mixtapes, 5 EP’s en 5 albums bestaat. Daarnaast maakt Babytron deel uit van de hiphopgroep ShittyBoyz.
 

De samenwerking van Babytron met Eminem op het nummer ‘Tobey’, zal hem geen windeieren leggen. ‘Tobey’ is een nummer afkomstig van het album The Death of Slim Shady (Coup de Grâce) van Eminem, dat vandaag is uitgekomen.
 
EK-nummers (6) – slot –
 
Over de wedstrijd van afgelopen woensdag tegen Engeland zullen we het niet hebben. Wel heeft de oranjegekte die zelfs het Amerikaanse nieuwsstation CNN bereikte, een bijzonder gevolg voor EK-nummers. Niet alleen de drie van dit jaar (waarover zo dadelijk meer), maar ook nummers uit vervlogen tijden, waaronder een feestnummer, die op herhaling gaan. Dat zijn:
 
#46 Wolter Kroes: Viva Hollandia
Origineel heet het nummer ‘Viva Colonia’ van de Duitse groep Höhner uit 2003, geschreven voor de Oktoberfeesten. Edwin van Hoevelaak maakte er in 2008 ‘Viva Hollandia’ van, Wolter Kroes zong het in en had dertien weken nodig om de eerste plaats te bereiken, waar het twee weken bleef staan. In 2010 verscheen ‘Viva Hollandia 2010’, de WK-versie, die het nog tot de derde plaats schopte. De originele versie van ‘Viva Hollandia’ bleef ook daarna populair, want in 2014 stond het nummer opnieuw genoteerd.
 
#49 Snollebollekes: Links Rechts
Oorspronkelijk is dit een nummer dat vooral tijdens carnaval en de après-ski te horen is. Het nummer stond al 7x genoteerd, telkens voor 1 week. Vanwege de marsen van het Oranjelegioen door de Duitse steden, kwam ‘Links Rechts’ van Snollebollekes veel langs en is genoeg gestreamd voor de notering. Het nummer gaat op herhaling op 49, hoogste positie ooit. Tot deze week was 61 de hoogste plaats, in 2022.

Volgens Rob Kemps, de man achter Snollebollekes, zit de kracht in de massa, het met z’n allen, de kleur oranje en het makkelijke ‘links – rechts’. In Duitsland is het nummer ook populair en dus heeft hij een Duitstalige versie opgenomen met DJ Robin & Ikke Hüftgold, dat door de Oostburen al zo’n 1 miljoen is gestreamd.

 
#100 André Hazes en het Nederlands Elftal: Wij ♥ Oranje
Dit nummer, een traditional, waarvan Hans van Hemert de Nederlandse tekst schreef, steeg in 1988 na de gewonnen finale tegen de Sovjet Unie in no-time naar de eerste plaats van de Nationale Hitparade en hield het daar 3 weken vol. Sinds 2008 is het nummer bijna elk EK of WK present. De voorlaatste keer was precies 10 jaar geleden, in 2014, toen het Nederlands elftal derde werd op het WK in Brazilië.
 

Net als van ‘Viva Hollandia’ van Wolter Kroes, verscheen ook een nieuwe versie van ‘Wij ♥ Oranje’. In 2006 rapte Ali B de coupletten, waarbij André Hazes (overleden in 2004) postuum te horen was in het refrein. De versie bereikte de tweede plaats, maar dankte dat zeker ook aan de tweede track: ‘Wij ♥ Oranje’ van André Hazes en het Nederlands Elftal. Na de uitschakeling in de achtste finale, zakte het nummer via 6 naar 48 en 92.
 
Kijken we nog even naar de EK-noteringen van 2024:
#29 (96) Marco Schuitmaker: Oranjebewaarder (Het Wordt Prachtig Net Als In 1988)
#36 (47) Armin van Buuren & Chef’Special: Larger Than Life
#68 (88) Meduza, OneRepublic & Leony: Fire - Official Song of UEFA EURO 2024

ALBUMS
 
Op basis van de voorlopige albumlijst, hadden we vorige week 3 scenario’s voorbereid. Een eerste nummer-1-album voor Loom van Imagine Dragons, de terugkeer van Hit Me Hard And Soft van Billie Eilish of de terugkeer van The Tortured Poets Department van Taylor Swift, beide op 1.
 
We weten inmiddels dat Taylor Swift de eerste plaats pakte, Eilish op 2 bleef en Imagine Dragons hun derde nummer -3-album scoorden. Daarbij scoorde Swift ook nog een persoonlijk record, want dankzij haar Swifties, stonden er 10 van haar albums genoteerd.
Deze week doet ze daar, na haar 3 concerten in de Johan Cruijff ArenA in het kader van haar ‘Eras Tournee’ nog een schepje bovenop, want het zijn er 11! Daarmee evenaart ze the Beatles, die op 2 januari 2016 ook 11 noteringen hadden in de albumlijst. Wel is zij de eerste nog in leven zijnde artiest die dit presteert. Het zijn, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums:
 
#2 (1    The Tortured Poets Department (16)
#4 (11) Lover (13)
#8(17) 1989 (Taylor’s Version) (27)
#9 (16) Midnights (14)
#10 (19) Folklore (21)
#13 (24)Reputation ( 15)
#20 (35) Red (Taylor’s Version) (13)
#28 (54) Evermore (23)
#37 (66) Fearless (Taylor’s Version) (22)
#40 (73) Speak Now (Taylor’s Version) (26)
#99 HH 1989 (21)
Album uit 2014 stond voor het laatst genoteerd op 6 januari van dit jaar.
 
Kijken we verder naar de noteringen van deze week, dan zien we dat Hit Me Hard And Soft van Billie Eilish opnieuw de eerste plaats pakt in de Album Top 100 én Vinyl 33. In totaal staat het album voor de zesde week bovenaan. Daarmee evenaart Eilish haar album Where Do We Go? uit 2019, dat ook zes weken op de eerste plaats stond, maar dan wel verdeeld over drie series: 4+1+1. Hit Me Hard And Soft doet dat in twee series: 5+1. Haar single ‘Birds Of A Feather’, vorige week Megahit op 3FM, stijgt in de achtste week van 15 naar 13.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (2)   Billie Eislish: Hit Me Hard And Soft (16)      *** terug op 1 / zesde week op 1 ***
2. (1)   Taylor Swift: The Tortured Poets Department (16),  op 12,57%
3. (5)   Benson Boone: Fireworks & Rollerblades (1)
4. (11) Taylor Swift: Lover (13)
5. (7)   Dua Lipa: Radical Optimism (12)

#16 (4) Johnny Cash: Songwriter (86)
In 1993 werkte Johnny Cash aan demo’s voor een nieuw album. Op enig moment vroeg U2 hem om het nummer ‘The Wanderer’ te zingen voor het U2-album Zooropa. Kort daarna benaderde platenbaas/producer Rick Rubin, Cash hem voor het album American Recordings. Vervolgens belandden de demo’s voor het nieuwe album van Cash op de plank.
 
John Carter Cash, zijn zoon en producer David Ferguson hebben de demo’s afgestoft. Samen met een band bestaande uit Marty Stewart (gitaar), Pete Abbott (drummer) en Dave Roe (bassist) zijn de nummers van enige instrumentatie voorzien. Dan Auerbach (the Black Keys), Waylon Jennings en John Carter Cash, zijn zoon, werkten ook mee aan het album.
 
Helaas heeft Johnny Cash dit succes niet meer mogen meemaken. Hij overleed op 12 september 2003 op 71-jarige leeftijd.
 
Rest tot slot de nieuwe notering in de albumlijst, want dat is maar eentje:
#55 Zach Bryan: The Great American Bar Scene (0) 
Zachary Lane Bryan, 28 jaar, afkomstig uit Oologah, Oklahoma, is in ons land nog volslagen onbekend, maar in eigen land bereikte Zach Bryan, zijn vierde studioalbum, in 2023 de eerste plaats. Bryan is zeer productief, want nog binnen een jaar komt hij al met The Great American Bar Scene. Op het album zingt hij nummers zingt met John Moreland, Noeline Hofman, Bruce Springsteen en John Mayer.
 
Kijk voor alle noteringen op Dutch Charts.
 
We hebben alle data binnen en gaan die dit weekend verwerken. Het aangekondigde halfjaaroverzicht kun je dan ook volgende week tegemoet zien.