donderdag 24 december 2009

Hitflits/Mini-Megaman: Jeroen van der Boom pakt de laatste #1 van 2009

In de laatste Single Top 100 van 2009, die vandaag 24 december bekend is gemaakt, is het nog volop kerst. Niet minder dan zestien kerstnummers staan er in. Maar ‘Geen kerstfeest zonder jou’ van Thomas Berge, de kersthit van 2009 moet plaatsmaken voor een ander nummer. Geen ander kerstnummer, maar ‘Weer geloven’, de tiende hitsingle van Jeroen van der Boom. Vorige week deed het nummer al een aanval op de eerste plaats door van 12 naar #2 te stijgen, maar toen was de download van Thomas Berge net iets te sterk. Maar deze week pakt Jeroen, na ‘Jij bent zo’ en ‘Één wereld’ (beide in 2007) en ‘Het is over’ (in 2008), met ‘Weer geloven’ zijn vierde #1-hit.

Weer geloven’ is een vertaling van ‘Believe again’ van Niels Brinck die in mei Denemarken vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival in Moskou. Brinck (hier rechts op de foto) zat in dezelfde halve finale als de Toppers met ‘Shine’. Alleen de Toppers haalden de finale niet, maar Brinck wel en schopte het uiteindelijk tot de dertiende plaats. De Ierse zanger/componist Ronan Keating is één van de schrijvers van ‘Believe again’, dat door Edwin van Hoevelaak werd vertaald in ‘Weer geloven’.

rectificatie: Edwin is één van de producers, Pauline Zurlohe schreef de Nederlandse tekst.

3FM Serious Request

Vanavond mogen de dj’s Giel Beelen, Gerard Ekdom en Annemieke Schollaardt, eindelijk na ruim zes dagen het Glazen Huis in Groningen verlaten. Bij het schrijven van deze Hitflits was het eindbedrag nog niet bekend, maar het zal zeker boven de 3 miljoen uitkomen, en dat is dan exclusief de bijdrage van de Nederlandse overheid, die het vermoedelijk zal verdubbelen.

Aan dat bedrag heeft ook Guus Meeuwis een bijdrage geleverd. Halverwege december was hij te gast bij Giel Beelen, waarbij Guus werd gevraagd om zijn nieuwsfeiten van 2009 te noemen. Vervolgens heeft Giel de fragmenten van NOS Headlines gemixt met het nummer ‘Laat mij in die waan’ van Guus. In het kader van de 3FM actie werd deze versie als download beschikbaar gesteld bij ‘Downloadmusic’, waarvan de opbrengt ten goede komt aan het Rode Kruis. Het resultaat is voorlopig een zesde plek voor deze download, en voor Guus zijn 29ste notering en elfde top 10-notering. In april wordt Guus weer vader, zijn vrouw Valérie is in verwachting van hun vierde kindje.

Maar er zijn nog meer Serious Request hits deze week. Het anthem ‘One song’ door Rigby stijgt in de tweede week van 69 naar #16, wat de groep hun grootste hit oplevert.

Maar de grootste klapper van de actie dit jaar, wordt ongetwijfeld ‘It gets better’ van Ryan Shaw. Het nummer is het favoriete liedje van de dj’s, dat hen elke keer weer een stukje energie gaf, als het even minder ging. Volgens Giel ‘het beste medicijn voor een dipje’. Dat heb je kunnen zien én horen. Evenals voorgaande jaren werd iedereen gemaand om dit nummer aan te vragen en dat is dan ook gebeurd. Geen wonder dan ook dat het nummer het meest aangevraagde liedje dit jaar is. Daarnaast komt het nummer nu al binnen op #46 en zal het de eerste Megahit van 2010 worden. Ryan Shaw die overmorgen, tweede kerstdag, 29 jaar wordt, scoorde vorig jaar een hit met ‘Do the 45’ en kwam toen niet verder dan de 80ste plaats.

Deze laatste hitparade van 2009 telt slechts zes echte binnenkomers. Twee heb je er gehad, hier volgt het restant:
#59 Storybox feat. Marlijn: ‘It’s christmas time’, de zestiende kersthit dit jaar! Storybox komt uit Utrecht en bestaat sinds 2005. De bezetting luidt Helge Slikker, Niels de Rooij, Oscar Buma en Frank Gorter. De groep heeft samen met zangeres Marlijn Weerdenburg dit kerstnummer opgenomen.

#62 Wildboyz feat. Ameerah: ‘Sound of missing you’. Ameerah, echte naam Astrid Roelants, heeft in 2004 deelgenomen aan de Belgische editie van Idols en presenteerde voor de Vlaamse tv. Dit nummer heeft ze opgenomen met de Zweedse Wildboyz.

#81 Pierre van Dam: ‘Ik kom je nooit meer tegen’, zijn vierde hit

#97 Bob Sinclar feat. Vijbrate & Queen Ifrica & Makedah: ‘New new new


Ook in de Album Top 100 hebben we een nieuwe #1. Na diverse andere landen, pakt Susan Boyle net op de valreep, ook bij ons de eerste plaats met haar album ‘I dreamed a dream’. In Groot-Brittannië, zijn er na vier weken al meer dan 1,3 miljoen stuks van verkocht en is het nu al het bestverkochte album van 2009.


En tot zover deze Hitflits, tevens Mini-Megaman, de laatste voor 2009. Aanstaande woensdag zijn we er weer met de eerste Hitflits van 2010. Prettige kerstdagen.

maandag 21 december 2009

Megaman bij week 51 – 19 december 2009

Welkom bij de Megaman, waarin Thomas Berge de kerst #1 pakt, Daniël Lohues & Herman Finkers over sneeuw zingen en dat ook krijgen, de Kast er weer zin in heeft, George Michael na 25 jaar weer met een kersthit komt en Rigby een muskietennet weggeeft. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Thomas Berge pakt de kerst #1

Thomas Berge: Geen kerstfeest zonder jou (1) *** eerste week op #1 ***

“’t Is fantastisch, ik ben ontzettend blij en trots. Het is niet eenvoudig om een kerstnummer te schrijven. Dit is anders dan ‘Kon ik maar even bij je zijn’, want dat was een cover”, was de reactie van Thomas op zijn tweede #1 dit jaar met ‘Geen kerstfeest zonder jou’. In oktober steeg ‘Kon ik maar even bij je zijn’ van 59 naar #1, deze week boekt ‘Geen kerstfeest zonder jou’ niet minder dan 43 plaatsen winst en staat daarmee op de derde plaats in het klassement van snelste stijgers naar #1.

nieuwe kerstliedjes

Vijf jaar geleden liet Sky Radio de zangeressen Trijntje Oosterhuis en Do en saxofoniste Candy Dulfer, twee kerstnummers opnemen. De reden was volgens het station dat er al tien jaar geen echte kersthit meer was geweest; de voorlaatste was ‘All I want for christmas’ van Mariah Carey in 1994. En daar moest verandering in komen. En dus nam Trijntje Oosterhuis het nummer ‘Everyday is christmas’ feat. Candy Dulfer op, en nam Do, ‘Everyday is christmas’ voor haar rekening. De beide nummers, geen originelen overigens, kwamen op één single terecht en deze bereikte de vierde plaats. En laten er dit jaar nou net nog drie andere kerstnummers in de top 10 staan. Dit jaar was het 100% NL, dat een aanleiding zocht voor een nieuwe kersthit. Omdat er deze eeuw nog geen Nederlandstalige kersthits zouden zijn gescoord (waarover zodadelijk meer), benaderden ze Thomas Berge met hun plan. Dat leek Thomas wel wat en zo gezegd zo gedaan. Hij schreef het nummer ‘Geen kerst zonder jou’, dat deze week doorstijgt naar de eerste plaats van de Single Top 100. Het nummer is speciaal geschreven en opgenomen voor 100% NL en is alleen als download verkrijgbaar.

vrijgevig

Maar wat was het mooi geweest als het radiostation er een actie voor een goed doel aan had geknoopt, want dan had het nog aardig wat geld kunnen opleveren. Gelukkig zit het hart van Thomas op de goede plek. Want afgelopen zondag kwam Coen Swijnenberg van 3FM de opnames van ‘Ranking with the stars’, waar Thomas ook aan meedoet, even verstieren, om een bijdrage te vragen voor Serious Request 2009. Thomas kwam spontaan met een bijdrage van € 1000,--, waarna ook Tijl Beckand niet achter kon blijven en eenzelfde bedrag toezegde.

Nog even terug naar de actie van 100% NL. ‘Geen kerst zonder jou’ is niet de eerste Nederlandstalige kersthit van deze eeuw. Helaas is Thomas niet alleen meegegaan in het verhaal van het station, hij beweerde zelfs dat er sinds ‘Flappie’ van Youp van ’t Hek in 1985 geen kersthit meer is gescoord. Vorige week schreven we al dat er niets van klopt, want ‘Flappie’ is uit 1971 en niet uit 1985 en nooit een hit geweest, ook al hoor je het elke kerst weer. Daarnaast zijn er deze eeuw diverse acts geweest met een Nederlandstalig kerstnummer, dat ook een hit werd. Hier zijn ze alle vijf:
- ‘Verre kerst’ van de Tokkies (#7 in 2004)
- ‘Ho ho ho’ van Katja & de Jeugd van tegenwoordig (#25 in 2005)
- ‘Wat ik wil met kerstmis .. ben jij!’ van Kus feat. Chris & Viviënne (#2 in 2005)
- ‘Kerst voor iedereen’ van Jan Smit en zijn zus Monique (#1 in 2006), in 2005 opgenomen door Jan Smit & Bridget, maar zonder notering
- ‘Kon het elke dag maar kerstmis zijn? (#9 in 2006) van Kus met René Froger, Chris & Viviënne

Het zei Thomas vergeven (na zijn bijdrage voor het goede doel).

Sneu is het wel voor Nick & Simon, die drie weken op #1 stonden met ‘Het masker/Santa’s party’. Maar één schrale troost, want als het plaatje van Thomas er niet was geweest (of minder had verkocht), dan hadden ze toch niet de kerst #1 gescoord. Nick & Simon komen uit op een derde plaats, want Jeroen van der Boom doet het nog een stukje beter en stijgt met ‘Weer geloven’ van de twaalfde naar de tweede plaats.

In Groot-Brittannië is afgelopen week ook een actie gevoerd om ‘Killing in the name of’ van Rage against the machine op #1 te krijgen (zie onder #38: George Michael)

De Kersthits van 2009

Nu we weten wat de kersthit van 2009 is geworden, kunnen we de balans opmaken. Niet minder dan 14, en als we ‘Sneeuwen’ van Daniël Lohues & Herman Finkers meetellen, 15 kersthits staan er in deze kersthitparade. Daarvan zijn er ‘slechts’ 8 oud en dus hebben we dit jaar 7 nieuwe kerstnummers, waarvan vier bij de bovenste tien. Vorig jaar waren het er 11, waarvan 4 nieuwe. Hier komen ze alle 15:

#1 Thomas Berge: ‘Geen kerst zonder jou’
#3 Nick & Simon: ‘Het masker/Santa’s party’
#7 Miss Montreal: ‘Being alone at christmas’
#10 de Frogers: ‘Heppie christmas’/ Zo heppie’
#13 Mariah Carey: ‘All I want for christmas’
#21 Wham!: ‘Last christmas’
#31 Chris Rea: ‘Driving home fore christmas’
#33 Daniël Lohues & Herman Finkers: ‘Sneeuwen’
#38 George Michael: ‘december song (I dreamed of Christmas)’
#49 Bianca Ryan: ‘Why couldn’t it be Christmas?’
#52 Band aid: ‘Do they know it’s christmas?’
#74 Crazy frog: ‘Last christmas’
#78 Dave Dekker: ‘Er staat een grote kerstboom’
#84 John Lennon, Yoko Ono, the Plastic Ono band & the Harlem community choir: ‘Happy Xmas (war is over)’
#96 Michael Bublé: ‘Let it snow, let it snow, let it snow’

Uit bovenstaande rijtje is ‘Last christmas’ het favoriete kerstnummer om te coveren. In 1991 nam Willeke Alberti een Nederlandstalige versie op, ‘Kerstavond’ (#78). Vier jaar later vergreep Whigfield er zich aan (#34). In 2005 was het de Crazy frog die #5 meekwam in de Britse hitparade. Bij ons was het toen nog een b-kantje van ‘Jingle bells’ (#32), maar een jaar later was het nummer gepromoveerd tot download en kwam het tot #48. Dit jaar gaat het op herhaling op #74. Het origineel van Wham! uit 1984, scoort dit jaar voor de twaalfde keer. In totaal heeft het nummer er nu al 58 weken opzitten. Over twee jaar kan ‘Last christmas’ van Wham!, ‘De kabouterdans’ van Kabouter plop, dat het 66 weken volhield, verslaan qua meeste aantal weken.

Lohues & Finkers worden op hun wenken bediend

Daniël Lohues & Herman Finkers: Sneeuwen (33) *** hoogste eersteweeks ***

Sinds donderdag wordt Nederland ‘geplaagd’ door de verschrikkelijke Sneeuwman en is het land bedekt met een witte laag. Een betere start hadden Daniël Lohues & Herman Finkers zich niet kunnen wensen, toen ze hun nummer ‘Sneeuwen’ die avond in ‘De Wereld Draait Door’ brachten. Vanochtend kwamen ze ook nog even langs in ‘Het Glazen Huis’ in Groningen. De handgeschreven versie van ‘Sneeuwen’ zal worden geveild op de site van Serious Request.

Het nummer ‘Sneeuwen’ is afgeleid van het gedicht ‘Vroeger kon het zo hard sneeuwen’ uit de bundel ‘Kijken met je ogen dicht’ van Willem Wilmink uit 1984. De bundel is een verzameling van 24 moderne kinderliedjes op muziek van Harry Bannink. Bannink heeft zo’n 3.000 liedjes geschreven, waarvan 500 met Willem Wilmink.


sneeuw in de zomer

Voor ‘Sneeuwen’ heeft Daniël Lohues al in de zomer een eigen melodie geschreven. Hij was gevraagd om een liedje te doen tijdens het Wilmink Festival in Enschede. Daniël: “Ik ben een groot bewonderaar van hem. De verzamelde werken liggen naast mijn bed. Prachtig mooie gedichten en verhalen. Een groot man. Bij de voorbereiding viel mij het gedicht ‘Vroeger kon het zo hard sneeuwen’ op, dat ik er spontaan een melodie bijschreef. Ik heb er zelfs een altblokfuit voor aangeschaft.” Daniël is een groot bewonderaar van Herman Finkers. Toen Herman hem vroeg hem of hij wat instrumenten wilde spelen voor zijn nieuwe cd, deed hij dat graag. Daniël: “Dat was geweldig om te doen. Herman is een zeer goede songschrijver. Om daarmee in de studio te zitten is fantastisch. Toen ik het kerstliedje op ging nemen, leek het mij wel leuk om Herman te vragen mee te zingen.” Maar naast de heren doet er ook een kinderkoor op ‘Sneeuwen’ mee, bestaande uit Bart Wagemakers, Lisa van Dorp, Mike Brasser, Liselotte Koek, Lars ter Wolbeek, Jara de Werd en Niki van Koningsbruggen.

organist

Het is overigens niet de eerste keer dat Daniël met een kerstliedje komt. In 2006 scoorde hij een hit met ‘Kerstmis met joe’ (#44) en vorig jaar stond hij met de EP ‘Baat bij muziek’ in de lijst (#8), waarop het nummer ‘Met kerst en aold & neij’ stond. Daniël: “Kerstmuziek is een apart verhaal. Bij ons thuis begon kerst al in de herfst. Mijn vader was dirigent van verschillende koren en als jongetje was ik organist van zowel het R.K. kinderkoor De Kleine Klokjes, als het jongerenkoor Believe. Ik schrijf elk jaar kerstliedjes, dat doe ik al vanaf mijn achtste. Tegenwoordig schrijf ik elk najaar een paar kerstliedjes’.

En ook Herman Finkers heeft wat met kerst. In 1999 verscheen zijn album ‘Zijn minst beroerde liedjes’, waarvan ‘De vrachtwagenchauffeur’ en ‘Kerstmis’ op single verscheen.

De Kast “ha d'r sin oan!”

De Kast: De hel foarby (35)

Afgelopen donderdag ging de speelfilm ‘De hel van ‘63’ in première, die gaat over de twaalfde Elfstedentocht uit 1963. En of de duvel er meespeelde, het was gelijk ook een winterse dag in, vooral, Noord-Nederland, want sneeuwbuien zorgden dat veel wegen slecht of niet te berijden waren. In Groningen zat de hele ring vast.

Een film die gaat over een Friese traditie, daar past natuurlijk alleen een band bij die Fries zingt, de Kast dus. En zij hebben ervaring met het zingen van een nummer voor een film, want ‘In nije dei’ (#3 in 1997), was oorspronkelijk voor de Friese film ‘De Gouden swipe’.

In 2002 stapten Syb van der Ploeg en Nico Outhuyse uit de Kast en begonnen de Engelstalige groep Spinner. Het jaar daarop ging de oude Kast verder met zanger Jan Tekstra en drummer Fokke de Jong als de Nije Kast. Maar zowel Spinner als de Nije Kast werden geen succes. In 2006 gaven de leden van de oorspronkelijke Kast een reünieconcert en sindsdien hebben ze nog een aantal keren samen opgetreden.

It giet weer on

“We ha d'r sin oan! Al vanaf ons reünieconcert voelt het goed en hebben we er weer zin in. We zijn met allemaal nieuw materiaal bezig en ieder van ons heeft nog songs liggen die, blijkt nu, eigenlijk geschreven zijn voor een nieuw Kast-album: dat is leuk", lieten de leden op 2 oktober van dit jaar weten, tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren op het Nederlandse Filmfestival in Utrecht. Tevens zongen ze bij die gelegenheid ‘De hel foarby’, hun 21ste notering en de soundtrack van de film ‘De hel van '63’. Begin 2010 komt de groep met een nieuw album. 2010 is tevens een jubileumjaar voor de Kast, want dan bestaan ze officieel twintig jaar. Je zult ze dan ook veel gaan tegenkomen op diverse zomerfestivals. Daarnaast doet de groep in het najaar twintig theaterconcerten.

Annagrace gaat verder waar Ian van Dahl stopte

Annagrace: Love keeps calling (37)

In mei maakte de Belgische formatie Annagrace haar debuut met de single ‘Let the feelings go’, dat tot #26 kwam. Maar echt nieuw is Annagrace niet, want daarachter zitten dezelfde mensen als Ian van Dahl, Peter Luts en zangeres Annemie Coenen (Anna Francine Coenen). Daarnaast maakt Peter ook deel uit van Lasgo, een andere Belgische dansformatie. De naam Annagrace is een combinatie van Anna en grace. Annemie: “Als kind fascineerde mij het Engelse woord ‘grace’. Gecombineerd met mijn voornaam Anna, voelt deze nieuwe naam als een nieuwe huid”. Maar Annagrace is niet zomaar het zoveelste dansproject. Annemie: “Ian van Dahl was een dance-project, maar met Annagrace wil ik meer met het genre dance doen. Ik wil meer de feeling houden met het genre in de clubs”.

George Michael wil weer een #1-hit

George Michael: December song (I dreamed of christmas) (38)

Toen George Michael eind oktober aankondigde met een nieuw kerstnummer te komen, dachten we eindelijk af te zijn van ‘Last christmas’, dat hij in 1984 opnam met zijn Wham!-maatje Andrew Ridgeley. Het nummer is al jaren één van de populairste kerstplaten, dit jaar de #3 in de Sky Radio Christmas Top 50, waarin ‘All I want for christmas’ van Mariah Carey de populairste is. ‘December song (I dreamed of christmas)’ van George Michael staat in die lijst op #44.

Maar na het beluisteren daarvan, waren we toch wel wat teleurgesteld. Want het zal ‘Last christmas’ nooit kunnen evenaren en dus blijven we daarmee opgescheept …

‘December song (I dreamed of christmas)’ is een nummer dat George al op eerste kerstdag 2008 op zijn website plaatste. Het nummer was gratis te downloaden, maar wel met de bedoeling om een kleine vergoeding achter te laten voor een goed doel. Dit jaar is het nummer enigszins aangepast en heeft het een officiële release gekregen. En dat heeft maar één reden: George wil meedoen in de strijd om de kerst #1 in de Britse hitparade. Helaas voor hem zijn er maar 22.243 stuks van verkocht, goed voor een veertiende plaats daar.

Jaarlijks worden daar complete weddenschappen op afgesloten, maar gaat het sinds 2005 niet meer om een echt kerstnummer. Dit komt doordat de winnaar van X-factor gelijktijdig met al die kerstreleases zijn/haar single uitbrengt, waar alle aandacht naar uit gaat. In 2005 was dat Shane Ward met ‘That’s my goal’ (verkoop: 742.180), in 2006 Leona Lewis met ‘A moment like this’ (571.253), in 2007 Leon Jackons met ‘When you believe’ (275.742) en vorig jaar was het Alexandra Burke met ‘Halleluja’ (576.046). Dit jaar werd Joe McEldery winnaar van X-factor en was zijn single ‘The climb’ één van de kanshebbers voor de kerst #1.

internet-actie

Om de hegemonie van de winna(a)r(es) van X-factor te doorbreken, kwamen Jon en Tracy Marter op Facebook en via Twitter met een campagne om ‘Killing in the name of’ van Rage against the machine uit 1992, toen #25, op #1 te krijgen. Het nummer kon worden gedownload via iTunes en daar hebben veel mensen aan gehoor gegeven. 502.672 keer is het nummer gedownload, 51.834 meer dan het nummer van Joe McElderly, en kwam afgelopen zondag binnen op de eerste plaats. Zanger Zack De La Rocha van Rage against the machine reageerde afgelopen zondag op de #1 met: “We are very, very ecstatic about being number one. It was an ‘incredible organic campaign’ against ‘the sterile pop mentality’”. En zelfs McElderry, de verliezer, had respect voor de campagne: “It’s been exciting to be part of a much-hyped battle and they definitely deserve congratulations.” Zach maakte tevens bekend dat het merendeel van de opbrengst van ‘Killing in the name of’ naar Shelter gaat, een organisatie die zich inzet voor dak en thuislozen. Tevens zijn ze van plan om in 2010 een benefietconcert te geven, in Groot-Brittannië wel te verstaan.

Er was ook nog een andere campagne op Facebook, om ‘Bohemian rhapsody’ in de versie van the Muppets op #1 te krijgen. De clip op YouTube is meer dan 11 miljoen keer bekeken. Maar verder dan #32 kwam de download niet.

Madcon helpt mee aan internationale doorbraak van Caro Emerald

Caro Emerald: A night like this (51)

De hits van Caro Emerald volgen elkaar snel op. Deze week verdween, na een verblijf van zestien weken met als hoogste plaats #16, haar vorige single ‘Back it up’ de Single Top 100. Maar we hoeven het geen week zonder haar nummers te stellen, want deze week komt ‘A night like this’ binnen op #51. Beide nummers staan op het album ‘Deleted scenes from the cutting room floor’, dat eind januari in de winkels ligt. ‘A night like this’ heeft een vloeiender start dan ‘Back it up’, want dat nummer had bijna een jaar nodig om een hit te worden. ‘A night like this’ wordt gebruikt in de campagne van Martini, de alcoholische drank. Er kwamen veel reacties op het nummer, waarna de release een week vervroegd werd. De tweede track op de cd-single is ‘Back it up’ maar dan in de versie met Madcon. Die versie geldt als bonustrack voor ‘Back it up’ dat nu ook in Frankrijk en Scandinavië uitkomt en moet zorgen voor de internationale doorbraak van Caro.

Rigby geeft muskietennet weg

Rigby: One song (anthem Serious Request 2009) (69)

In 2008 werd er, voordat drie dj’s het Glazen Huis in Breda binnengingen, het Serious Request anthem bekendgemaakt. Dat was Novastar met ‘Waiting so long’ dat de vijfde plaats bereikte. De jaren daarvoor was er geen echt anthem, maar werd het meest gedraaide liedje de week na Serious Request, verkozen tot 3FM Megahit. Dat zal dit jaar waarschijnlijk niet anders zijn. Grote kanshebber is Ryan Shaw met ‘It’s getting better’, momenteel het favoriete nummer van de drie dj’s, Giel Beelen, Gerard Ekdom en Annemieke Schollaardt. Wil je hen steunen, vraag dan dat nummer (of een ander) aan op Serious Request, bel 0909 – 1336 of SMS (je favoriete nummer) naar 3333.

Dit jaar staat het Glazen Huis in Groningen en is het thema ‘Stop malaria, play the music’. Het anthem van 2009 is ‘One song’ door Rigby en wordt gebruikt onder de rtv-commercials. Volgens Basyl de Groot, hoofd van de muziekredactie heeft ‘One song’ voor 3FM een speciale lading. Basyl: “Het nummer vertelt precies wat we met 3FM Serious Request willen overbrengen. All we need is one song; met het betalen voor één enkel liedje kun je een verschil maken tussen leven en dood. Dan is het extra mooi dat zo’n geweldig nummer gemaakt is door een bandje dat we vanaf het prille begin op 3FM volgen.” Rigby was meteen 3FM Serious Talent en sleepte vervolgens een platencontract in de wacht. Het nummer was tevens de laatste 3FM Megahit van 2009. De opbrengst van ‘One song’ gaat volledig naar de actie, waarmee per verkochte single één muskietennet gekocht kan worden. Aanstaande donderdag, 24 december, loopt ook Serious Request 2009 ten einde en zal Rigby de gehele dag in Groningen zijn om nog zoveel mogelijk geld op te halen. ’s Avonds vindt op de Grote Markt in Groningen het slotconcert plaats met onder andere Kane en Armin van Buuren. Rigby zal daarvan het spits afbijten. Drie weken later is de band weer in Groningen, om op te treden op Noorderslag.

Dave Dekker krijgt kerstnummer van André van Duin

Dave Dekker: Er staat een hele grote kerstboom (78)

Precies een jaar geleden moest Dave Dekker (Amsterdam, 10 juni 1997) zijn eerste hit nog delen met Danny de Munk. Samen zongen ze het nummer ‘Laat ons niet alleen’ dat de tiende plaats bereikte. Op ‘Er staat een hele grote kerstboom’, moet Dave, die bekend werd als de jonge Ciske in de musical ‘Ciske de Rat’, het alleen zien te redden. De tweede track is ‘Hè ..... het is weer kessumus’. Kortom, voor Dave is het allemaal kerst wat de klok slaat. Overigens zijn beide nummers alleen te downloaden, ze komen niet fysiek op cd-single uit. Datzelfde geldt ook voor de #1 van Thomas Berge (zie ook daar). De kerstnummers dankt Dave aan André van Duin, die beide nummers schreef. André: “Ik vind het een eer dat ik dit jonge talent een handje heb mogen helpen op weg naar een veelbelovende toekomst”. De productie was in handen van Jochem Fluitsma en Eric van Tijn, die ook verantwoordelijk waren voor ‘De balletjes van de Koningin’, de #1-hit eerder dit jaar voor André zelf. Na zijn korte optreden van een minuutje afgelopen dinsdag in ‘De wereld draait door’, mocht Dave afgelopen zaterdag het hele lied zingen in ‘Lieve Paul!’.

Jay Sean gaat zijn eigen weg

Jay Sean feat. Lil' Wayne: Down (85)

Op #89 gaat ‘I can transform ya’ op herhaling, een nummer van Chris Brown, waar ook Lil Wayne aan meewerkt. Dat nummer is in drie weken tijd zes plaatsen opgeschoten. Beter gaat het met ‘Down’ van Jay Sean waarop Lil Wayne ook meerapt, want dat komt binnen op #85.

Jay Sean zou je nog kunnen kennen van ‘Eyes on you’ feat. The Rishi project (#18 in 2005), waar hij zelf deel van uitmaakte. Jay is geboren als Kamaljeet Singh Jhooti op 26 maart 1983 in Hounslow, West London. Naast het zingen en schrijven van liedjes, rapt hij ook nog, is beatboxer en producer. Hij maakte naam bij het eerder genoemde Rishi project en wordt gezien als een pionier die de Bhangra muziek samensmolt met r&b. In 2006 zette Jay zijn eigen label Javded records op en twee jaar later kwam hij met het nummer ‘Ride it’, dat in de Britse hitparade de elfde plaats bereikte. ‘Down’ bereikte eerder dit jaar de eerste plaats van de Amerikaanse Bilboard Hot 100. Met een verkoop , van meer dan 3 miljoen exemplaren daar, is de meest succesvolle Britse/Europese zanger. De opvolger, ‘Do you remember’, kwam daar tot #6. Beide nummers staan op zijn derde album ‘All or nothing’.

Ti sento opnieuw gecoverd

Red impulse: Ti sento (97)

Red impulse is het project van dezelfde man die deel uitmaakte van de Euromasters, de Klootzakken en the Course. Daarnaast bediende hij zich ook van andere namen, waaronder A.I.R. Miles, waarvoor hij een andere alias gebruikte, die van Harm Reefboer. Bent je er nog? De man die een dance versie van ‘Ti sento’, #2 in 1986 van het Italiaanse Matia bazar, is Vincent Hendriks. In 2004 maakten Jake van K. feat. Danyella (#41) ook al een remix van deze hit. En sinds dit jaar is er ook een hardcoreversie van, gemaakt door de Duitse formatie Scooter.

Justin Bieber deed auditie voor Usher

Justin Bieber: One time (98)

Als je liedje geschreven wordt door de producers van ‘Single ladies (Put on a ring on it)’ van Beyoncé, dan kan succes niet uitblijven. Het overkomt Justin Drew Bieber (Stratford, Ontario, Canada, 14 maart 1994). Hij leerde zichzelf piano, drums, trompet en gitaar spelen en deed mee aan een locale talentenjacht waar bij tweede werd. Het leverde hem wel veel optredens op. Maar omdat niet al zijn familie en vrienden daarbij konden zijn, zetten hij filmpjes daarvan op YouTube en zijn eigen MySpace pagina. Nadat hij het nummer ‘With you’ van Chris Brown had vertolkt, liet deze weten daar zeer verguld mee te zijn. Uiteindelijk ontdekte ook de muziekbizz de talenten van Justin en na een auditie voor Usher, kreeg hij een platencontract bij Island records. Daar verscheen eind november Justin zijn album ‘My world’, dat al vijf weken achter de rug heeft in de Album Top 100. De single ‘One time’ werd in twee studio’s opgenomen, ééntje in Savannah, Georgia en ééntje in Burbank, Californië.