vrijdag 19 juni 2009

Hitflits: Na 30 weken goud voor B-yentl!

Al zes weken staat ‘Halleluja’ van Lisa op de eerste plaats van de Single Top 100. Daarmee evenaart ze ‘Right here right now (my heart belongs to me)’ van Raffaëla die als Idols-winnares in 2006, ook zes weken op de eerste plaats stond. En er is nog steeds niemand die ook maar in de buurt van Lisa komt. Haar voorsprong op de #2, nu weer ‘Beggin’’, de voormalige #1-hit van Madcon, is 58%. ‘Outta here’ van Esmée Denters zakt naar de derde plek en dat betekent dat een eerste plaats voor haar definitief verkeken is. Op #4 blijft ‘Boom boom pow’ van Black eyed peas hangen en van 10 naar #5 stijgt ‘I know you want me (calle ocho)’ van Pitbull.

Nieuw bij de bovenste tien is Stereo met ‘Last forever’ (van 16 naar #6). Daarmee scoort het zestal hun tweede top 10-hit na ‘Unexpected’ dat in december de derde plaats bereikte.

De grootste stijgers deze week staan op #25 respectievelijk #36. Gestegen naar #25 is Basic element feat. D-flex met ‘Touch you right now’, van #84 (winst: 59 plaatsen). De andere grote stijger naar #36, is ‘Nowhere to run’ van B-yentle, van #94 (winst: 58 plaatsen). Ook vermeldenswaardig zijn ‘Ieder moment’ van Thomas Berge dat 32 plaatsen stijgt, van 48 naar #16 en ‘Zumba yade’ van Kathleen & Soweto gospel choir op #38, van #76, een winst van 38 plaatsen.

Tien eersteweeks noteringen zijn er deze week met als hoogste, op #28, ‘Everything must go’ Van Rigby. Het is hun derde hit na ‘Pass you by’ (#28 in 2008) en “Parade’ (#95 in 2009). De andere negen vallen allen buiten de Top 50:
#59 - Benny Benassi feat. Channing: ‘Come fly away’
#71 - Linkin park: ‘New divide’
#76 - Flinke namen: ‘Als zij langsloopt’
#85 - Daniel Bovie & Roy Rox feat Nelson Morais: ‘Love me’
#91 – Jewelste: ‘Pour un flirt’
#92 - Anny & José: ‘Be my baby’
#96 - Henk Dissel: ‘Ik wil jou’
#97 - Kelly Clarkson: ‘I do not hook up’
#99 – Centerfold: ‘Take me’

goud

Lisa had slechts twee dagen nodig voor een gouden single van ‘Halleluja’. Maar misschien is het wel veel leuker als het wat langer duurt. Langer? Laten we zeggen 30 weken! ‘No-one but you’ van B-yentl bevindt zich al voor de negende week tussen de 20 en 30 en blijft in de dertigste week op #22 staan. In die 30 weken zijn er meer dan 25.000 stuks van verkocht en dat levert B-yentl een gouden single op! Proficiat! Denk niet dat ze daar zelf veel aan over houdt, want voor de release had ze al besloten dat de opbrengst zou gaan naar een dorp in Kenia. De hoogste plaats van ‘No-one but you’ was twee keer #8.

De #1 van de Album Top 100 is ook al zes weken dezelfde: ‘NW8’ van Guus Meeuwis. Opnieuw naar #2 gestegen, waar ze in april en mei ook al drie weken stonden, Krezip met ‘Best of’. Wellicht dat ze volgende week, de week van hun afscheid, ook nog de eerste plaats halen. Nu zijn ze daar nog ruim een vijfde van verwijderd.

Slechts zeven echte binnenkomers zijn er deze week. De hoogste wordt geleverd door Normaal. Hun ‘Blues elpee’ knalt binnen op een twaalfde plek. ‘Elpee’ mag je hier letterlijk nemen, want het is ook op vinyl uitgebracht! Een tip voor vinyl-liefhebbers: de komende week staan ‘3voor12 radio’ en ‘Met Michiel’, de avondprogramma’s van 3FM, in het teken van vinyl. In het kader van ‘De week van het vinyl’ zijn er dan mooie prijzen te winnen, uiteraard op vinyl natuurlijk. Check de site.

De single ‘Haus am See’ van Peter Fox lijkt zijn hoogtepunt al weer te hebben gehad, want het nummer zakt van 5 naar #12. De liefhebbers van Duitstalige muziek gaan liever voor een heel album, want ‘Stadtaffe’ komt binnen op #19.

Resten nog de andere binnenkomers:
#21 – Jonas brothers: ‘Lines, vines and trying times’
#24 – Michael Bublé: ‘Buble meets Madison square’
#62 – Queen + Paul Rodgers: ‘Live in Ukraïne’
#82 – André Rieu: ‘You’ll never walk alone’
#83 – A-ha: ‘Foot of the mountain’

Aan de temperatuur is het nog niet merken, maar officieel begint de zomer dit weekend. Als we de hitlijsten bezien, lijkt de zomer daarin al te zijn begonnen, want er zijn weinig schokkende noteringen. Toch blijft er genoeg over en dat lees je na het weekend in een nieuwe Megaman.

dinsdag 16 juni 2009

Megaman bij week 24 – 13 juni 2009

Welkom bij de Megaman, waarin Lisa de Britse Idolwinnares heeft ingehaald, Peter Fox bij ons meer succes heeft dan in eigen land, Sabrina Starke voor platina gaat, Thomas Berge zijn eigen hit schrijft en Kathleen nu echt voor kinderen zingt. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

De eerste vijf zijn binnen voor Lisa

Lisa: Halleluja (1) *** vijfde week op #1 ***

Vanaf het begin dat Lisa het nummer ‘Halleluja’ zong, werd dit vergeleken met Alexandra Burke, eind 2008 de Britse winnares van Idols. Ook zij nam het nummer ‘Halleluja’ op en scoorde een gigant van een hit. Vorige week echter ging de vergelijking al een beetje mank: Alexandra stond slechts drie weken op de eerste plaats van de Britse hitparade, Lisa vorige week al vier (eentje meer) en deze week zelfs vijf! Nu op naar zes, waarmee ze Raffaëla met ‘Right here right now (my heart belongs to me)’, zes weken #1 in 2006, kan evenaren.

‘Halleluja’ in de uitvoering van Jeff Buckley, houdt nog steeds stand. Het nummer zakt in de vijfde week van 55 naar #68.

Peter Fox heeft hier meer succes dan in eigen land

Peter Fox: Haus am see (5)

Vraagje: wat hebben Alexander Ryback en Peter Fox gemeen? Antwoord: het winnen van een liedjeswedstrijd. Alexander nam dit jaar met ‘Fairytale’ deel aan het Eurovisie Songfestival en won deze voor Noorwegen. Peter won in februari voor de tweede keer de Bundesvision songcontest, dat juist een tegenreactie is op het Eurovisie liedjesfestijn. Dit werd vijf jaar geleden opgezet door Stefan Raab, die in 2000 zelf meedeed aan het Eurovisie Songfestival en vijfde werd. Zijn bedoeling nu met de Bundesvision songcontest, is nieuwe Duitse liedjes bij een groot publiek te introduceren. In 2006 won Peter Fox met zijn groep Seeed en het nummer ‘Ding’ en dit jaar alleen met het nummer ‘Schwarz zu Blau’. Naast deze overeenkomst is er nog een bijzonderheid tussen Alexander Ryback en Peter Fox. Peter stijgt met ‘Haus am See’ deze week naar de vijfde plek en daar stond Alexander vorige week nog met ‘Fairytale’!

groter succes hier dan thuis

Peter kan dus niet meer stuk in Duitsland. In tegenstelling tot dat wat we vorige week meldden, was het album ‘Stadtaffe’ niet het bestverkochte album van 2008. Dat was evenals bij ons ‘Back to black’ van Amy Winehouse. Peter zijn album eindigde op #51. En nu we toch bezig zijn met het rechtzetten: ‘Haus am See’ heeft niet op de eerste plaats gestaan in een hitparade. Het nummer kwam in Duitsland niet verder dan de negende plek en in Oostenrijk was de zesde plek het hoogst. Maar wat wel waar is, dat het nummer bij ons deze week naar de vijfde plek stijgt en dus hoger staat dan in de Duitstalige landen! En het einde is nog niet in zicht. (met dank aan Jochen Tierbach). ‘Haus am See’ is de grootste Duitstalige hit sinds ‘Das kleine Krokodil’ van Joy Gruttmann alias Schnappi uit 2005, dat de eerste plaats bereikte.

Van de twee Nederlandse versies, eentje van Theresa en eentje van Peter Vos, is die van Vos nu ook te koop op de bekende legale downplatforms. Dus wellicht staat die versie binnenkort ook in de Single Top 100.

Sabrina Starke gaat nu voor platina

Sabrina Starke: A woman’s gonna try (29) *** hoogste eersteweeks ***

‘Do for love’ van Sabrina Starke, had in augustus 2008 een trage start. Het nummer stond drie weken genoteerd met als hoogste notering #60. Na twee weken daarna ging het nummer op herhaling en ook toen ging het niet direct van een leien dakje: 60-51-42-59. Pas daarna, in de achtste week, sprintte het nummer naar de tiende plek. In totaal stond het nummer vijftien weken genoteerd en eindigde het op #92 in het jaaroverzicht. In tegenstelling tot de vele aandacht die ‘Do for love’ kreeg op radio en tv, bleef die voor opvolger ‘Foolish’ ver achter. Het nummer kwam dan ook niet verder dan de Bubbling under lijst, de wachtkamer van de Single Top 100. Wel was, door het uiteindelijke succes van de single, en veel optredens in het land en op tv, de naam van Sabrina Starke gevestigd. Daardoor was de weg vrij voor het album ‘Yellow brick road’, uitgebracht op het fameuze Blue note label, dat uiteindelijk de gouden status haalde. Met de nieuwe single ‘A woman’s gonna try’, deze week de hoogste binnenkomer op #29, en de limited cd die onlangs verschenen is, is het album op weg naar platina. Het nummer is ontstaan uit verschillende schrijfsessies die Sabrina in New York had met bekende songwriters. De videoclip werd opgenomen op Curaçao. Op 12 juli staat Sabrina op North sea jazz in Rotterdam. Zou mooi zijn als ze dan een platina plak krijgt uitgereikt.

Thomas Berge schrijft eigen hit

Thomas Berge: Ieder moment (48)

Nog drie noteringen en Thomas Berge heeft er twintig te pakken. Maar dat feestje wordt pas volgend jaar gevierd en dat heeft hij dan wel in zeven jaar geklaard. ‘Ieder moment’ is dus zijn zeventiende notering en de voorloper van een nieuw album dat later dit jaar verschijnt. Daarop zal Thomas een duet zingen met een buitenlandse artiest. Aanstaande zaterdag, 20 juni, wordt bekend wie dat is. Thomas, in januari 19 geworden, heeft meegeschreven aan ‘Ieder moment’, en dat is voor het eerst. De muzikale weg die al ingeslagen was met ‘Zonder jou’ (#10 in 2008) met zijn nieuwe producer Justin Pieplenbosch, wordt met ‘Ieder moment’ voortgezet. Thomas: “Dit is de muziek die ik het liefst wil zingen. Ik luister zelf veel naar muziek van Keane en Robbie Williams.”

broer

Vrijdag trad hij nog alleen op in het programma ‘TROS Muziekfeest op het plein’, maar het is de bedoeling dat hij met een echte band gaat optreden, waarin zijn broer Rens drumt. De komende week zit Thomas op Ibiza, waar opnames worden gemaakt voor het programma ‘De beste zangers van Nederland’, samen met Gordon, Nick & Simon, Albert West, Danny de Munk en Henk Westbroek. Daarna gaat Thomas op zichzelf wonen ergens in Haaksbergen, waar hij is geboren. Alleen, nog wel!

Flo rida strikt opnieuw zangeres

Flo rida feat. Wynter: Sugar (75)

‘Low’ van Flo-rida feat. T-pain stond vorig jaar 19 weken genoteerd, maar kwam nooit hoger dan #55. Dat moet anders kunnen, moet Tramar Dillard, oftewel Flo rida, gedacht hebben. En dus nam hij samen met zangeres Ke$ha het nummer ‘Right round’ op, dat in maart de vierde plaats bereikte. Dat nummer was gebaseerd op ‘You spin me round (like a record)’ van Dead or alive uit 1984. In Amerika werden er in elf weken meer dan 3 miljoen downloads van verkocht, een absoluut record. Ook voor ‘Sugar’ ging Flo –rida weer shoppen en kwam uit bij ‘Blue (da ba dee)’, dé zomerhit uit 1999 van Eiffel 65.

Daarnaast beviel hem de samenwerking met Ke$ha, als zangeres, zo goed, dat hij voor ‘Sugar’ ook weer een zangeres heeft weten te strikken. Wynter Gordon, wiens echte naam Diana Gordon luidt, groeide op in South Jamaica Queens in een tweekamerwoning met haar moeder en zes broers en zussen. Ze had een moeilijke jeugd, de familie was arm. Voor Wynter was kunst een manier van uiten. Ze doorliep de beroemde Fame opleiding. Haar doorbraak kwam met het nummer ‘Gonna breakthrough’, dat Mary J. Blige opnam. Daarnaast schreef Wynter ook een nummer voor Jennifer Lopez. Dit jaar kan ze eindelijk zelf stralen, met het album ‘Wynter wonderland’.

Kathleen zingt nu echt voor kinderen

Katleeen & Soweto gospel choir: Zumba yade (76)

Op 23 maart 2009 maakte Kathelijne Elisabeth Maria (Kathleen) Aerts (Geel, 18 juni 1978), bekend te willen stoppen met haar aandeel in K3, waarmee ze in ons land 22 hits scoorde, waaronder twee #1-hits. Kathleen gaf te kennen na ruim tien jaar, een solocarrière te ambiëren. Twee dagen later maakte Studio 100 bekend een zoektocht te organiseren naar de nieuwe K3 onder de titel ‘K2 zoekt K3’. De zoektocht is dit najaar te zien op VTM en SBS6. afscheidsliedje

In april zat Kathleen voor Unicef in Zuid-Afrika en bezocht een schooltje in Kaapstad en een weeshuis in Soweto. Daar werd tevens de clip opgenomen van haar single ‘Zumba yade’, dat in het teken staat van de twintigste verjaardag van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind. De opbrengst van het nummer gaat dan ook voor een deel naar Unicef. Slim als men is, staat op de cd-single tevens het afscheidsliedje ‘Voor Karen en Kristel’ en natuurlijk de videoclip van ‘Zumba Yade’. Dat nummer is niet haar eerste solosingle. In 1998, dus voor K3, nam Kathleen als Cath, het nummer ‘My love won’t let you down’ op. Het nummer een #18-hit voor de Belgische zangeres Nathalie in 1983, flopte echter genadeloos. Eind deze maand treedt Kathleen voor het laatst op met de andere K’s, Kristel en Karen.

gospelkoor

Het Soweto gospel choir bestaat sinds november 2002 en is opgericht door de dirigenten Beverly Bryer en David Mulovhedzi. De bedoeling: het verspreiden van het unieke en spirituele geluid van de Afrikaanse gospelmuziek. Het koor is 52 man/vrouw groot, zingt in zes van de elf officiële Zuid-Afrikaanse talen en heeft voor de groten der aarde opgetreden, waaronder in 2003 voor Nelson Mandela. In datzelfde jaar hebben ze de stichting ‘Nkosi’s Haven Vukani’ opgericht, dat aids wezen ondersteunt. Vorig jaar toerde het koor door Europa en trad in diverse stadions op. Zo stonden ze in juni 2008 in Duitsland in het voorprogramma van de Red hot chili peppers. Naast de vele onderscheidingen, prijken twee Grammy awards. Eentje in 2007 voor het album ‘Blessed’ en eentje in 2008 voor ‘African spirit’.

Rapper d-flex: personal trainer van bekende mensen

Basic element feat. D-flex: Touch you right now (84)

Het Zweedse Basic element werd in 1992 opgericht en bracht in 1993 de eerste single ‘Move me’ uit. Van de vier oorspronkelijke leden die de groep destijds in Malmõ oprichten, is alleen Peter Thelenius overgebleven. Anno 2009 bestaat de groep naast Peter, uit Jonas Wesslander en Andrea Myrander. ‘Touch you right now’ is afkomstig van het album ‘The truth’ dat vorig jaar verscheen.

oude bekende

De rap op ‘Touch you right now’ is afkomstig van de Zweedse rapper D-flex, waarachter David Seisay schuil gaat. ‘Touch you right now’ is niet het eerste hitfeit voor hem. Al in 1993 scoorde hij bijna een top 10-hit met ‘Clubhopping’, dat tot #11 kwam. Dat nummer werd uitgebracht als Rob ’n’ raz DLC, waarbij DLC stond voor Lutricia and David Combination, oftewel een samenwerking tussen zangeres Lutricia McNeal en David. Na zijn tijd bij Rob ‘n’ raze nam David diverse singles op en maakte een tijdje deel uit van B-boys international. Naast rapper is hij ook nog personal trainer voor bekende mensen (die dat kunnen betalen).

Jason Mraz: man van lange adem

Jason Mraz: Make it mine (88)

‘I’m yours’ kwam vorig jaar maart uit, maar sloeg pas bij de derde keer dat het nummer binnenkwam (op 30 augustus) aan. Het nummer hield het uiteindelijk 37 weken vol met #9 als hoogste notering. Niet ‘Lucky’, zijn duet met Colbie Caillat op zijn album ‘We sing, we dance, we steal things’, stond gepland als opvolger van ‘I’m yours’, maar het nummer ‘Make it mine’. Maar doordat ‘I’m yours’ het zolang volhield, raakte ‘Make it mine’ in de vergetelheid. Vervolgens werd ‘Lucky’ op single uitgebracht en verdween pas vorige week na een run van 19 weken en als hoogste plaats #10, uit de Single Top 100. Maar ‘Make it mine’ gaat in de herkansing en nu pakken de radiostations het nummer wel op. Met als resultaat een eersteweeks notering op #88. Zal ons benieuwen of dit ook weer zo’n sleeper wordt. Jason Mraz heeft er inmiddels een patent op!

Beyoncé gaat weer voor een dubbelhit

Beyoncé: Sweet dreams (89)

‘Sweet dreams’ is de achttiende hitsingle voor Beyoncé, maar de negentiende staat binnen enkele weken ook in de Single Top 100. Net als bij de vorige twee singles ‘If I were a boy/Single ladies (put a ring on it)’ en ‘Halo/Diva’, heeft ook ‘Sweet dreams’ een b-kant: ‘Ego’ meer voor de r&b fans. Het nummer is deze week de Superclip op TMF. ‘Sweet dreams’ was echter geen eerste keus voor een single, dat had ‘Broken-hearted girl’ moeten worden. Later deze maand verschijnt de cd+DVD ‘Above and Beyoncé’. Op de cd staan acht remixen van nummers van haar dubbelalbum ‘I am … Sasha Fierce’. Op de DVD is Beyoncé in zeven video’s te bewonderen.

Bert Heerink zingt over tolerantie

Bert Heerink: Allemaal gelijk (91)

Je kunt je afvragen wat Utrechter Bert Heerink (26 januari 1953) níet heeft gedaan. Hij was zanger van de band Vandenberg en scoorde daarmee twee hits: ‘Burning heart’ (#21) en ‘Different worlds’ (#17), beide in 1983. Met de band maakt hij onder andere furore in Amerika en Japan. Na Vandenberg zong hij bij diverse bandjes, waaronder Picture en Undercover. In 1995 zong Bert voor het eerst Nederlands: een reclamespot voor Heineken: ‘July julie’. Het nummer wordt op single uitgebracht en bereikt de zesde plek. Het album ‘Storm na de stilte’ komt zelfs tot #2 en wordt goud. In de jaren daarna zingt hij bij verschillende bands waaronder Kayak, zingt de Nederlandse versie in van de musical Tarzan en neemt samen met zijn zuster Saskia als Heerink, het album ‘Purify’ op. Sinds begin dit jaar brengt hij samen met Peter Groot Kormelink (Splitsing, Jazzpolitie) en Erik Mesie (Toontje lager) als ‘De heeren van Oranje’ de shows Top 2000 live en Nederpop. Op 6 december 2008 werd Bert benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Eurovisie Songfestival

Zijn nieuwe single, ‘Allemaal gelijk’, komt binnen op #91, en dat is precies de positie waar in 2003 het nummer ‘Blue skies are for free’ binnenkwam. Dat nummer nam hij op met Manou, waarmee hij deelnam aan de nationale finale van het Eurovisie Songfestival. Bert werd niet uitgezonden, Esther Hart met ‘One more night’ wel en eindigde dertiende.

Over het nummer ‘Allemaal gelijk’ zegt Bert: “Ik heb veel liedjes beluisterd de afgelopen jaren, maar ik hoorde nooit een nummer waarvan ik dacht : ‘Dat wil ik opnemen’. Totdat ik een demo kreeg van ‘Allemaal gelijk’. Het nummer past zowel qua muziek, tekst als productie bij de Heerink van deze tijd.” Ook het thema, ‘tolerantie’, heeft zijn volledige instemming. “We leven momenteel in roerige tijden wat betreft de tolerantie naar bepaalde groepen mensen binnen onze maatschappij. Maar in de basis zijn we allemaal gelijk met, zoals het nummer beschrijft, een beetje verschil. Elkaar iets gunnen in plaats van afgunstig zijn, ongeacht afkomst, opleiding, huidskleur of geloof. Dat kun je onder meer uit de tekst van dit lied afleiden. En als we ons allemaal wat toleranter ten opzichte van elkaar zouden opstellen en wat meer begrip tonen, ziet de wereld er al een stuk beter en leuker uit.”

zo vader zo zoon

Begin deze maand presenteerde de band Lou Patty een mini-cd met vijf nummers. Zanger van die band uit Winterwijk, is Roger Heerink, de zoon van Bert. In tegenstelling tot zijn vader nu, zingt zoonlief in het Engels. Iets wat zijn vader vroeger al deed. Volgende week is Lou Patty te gast in ‘Stenders eetvermaak’, het tussen de middag programma van 3FM dj Rob Stenders.

Dizzee Rascal beroofde pizzacouriers

Dizzee Rascal and Armand van Helden: Bonkers (92)

Zo hoog als het nummer in de Britse hitparade kwam, zal het hier niet komen. Het nummer stond daar twee weken bovenaan en was de tweede #1 voor zowel Armand van Helden (de eerste was ‘You don’t know me’ in 1999) als Dizzee Rascal (de eerste was ‘Dance wiv me’ feat. Calvin Harris & Chrome in 2008). Bij ons is ‘Bonkers’ al weer het achtste hitfeit voor Armand van Helden. Voor Dizzee Rascal is het zijn Nederlandse debuut. Tenminste onder zijn eigen naam, want in december 2004 bereikte hij de vierde plek met … ‘Do they know it’s Christmas?’, als rapper in Band aid 20.

Dizzee Rascal is op 1 november 1984 in Bow, Oost-Londen geboren als Dylan Mills. Tijdens zijn jeugd hield hij zich vooral bezig met criminaliteit op straat, zoals het stelen van auto’s en het beroven van pizzacouriers. Hij bezocht zo’n vier scholen en op één daarvan leerde hij, dankzij zijn leraar Mr. Smith, muziek maken op een computer. Van zijn Ghanese moeder kreeg hij een platenspeler, waarna hij ging draaien bij een illegaal radiostation. In 2002 produceerde hij zijn eerste single ‘I luv u’, dat ging over tienerzwangerschappen. Hij maakte enige tijd deel uit van Roll deep crew, een zestienkoppig gezelschap jonge muzikanten. In 2003 bracht Dizzee (een naam bedacht door een leraar) zijn eigen album ‘Boy in da corner’ uit. ‘Tongue ‘n’n cheek’ dat in september moet verschijnen, is alweer zijn vierde album, uitgebracht op zijn eigen Dirty stank recordings.

Souldiva waagt zich aan Motown nummer

B-yentl: Nowhere to run (94)

‘No one but you’ van B-yentl stijgt naar #22 en staat al 29 weken genoteerd in de Single Top 100. Volgende week dus een mijlpaal en dan komen we daar zeker op terug!

Deze week gaat het om ‘Nowhere to run’, de opvolger van ‘Thinking about you’ (#12 in maart). Het is haar derde hitsingle, dat voorzichtig op #94 de Single Top 100 binnenkomt. Alle drie de hitsingles staan op het album ‘Memories’ dat in februari verscheen, maar nog steeds niet landelijk is doorgebroken. B-yentl is een echte souldiva en het is dus niet verwonderlijk dat ze ‘Nowhere to run’ van Martha & the Vandellas uit 1965. Het nummer is nadien in diverse films gebruikt (onder andere ‘Good morning Vietnam’ en ‘Crimson tide’) en door diverse artiesten gecoverd (onder ander door Bonnie Pointer, Esther Philips en Isley Brothers).

Na 12 jaar weer een hit voor Coolio

Coolio vs Beat nouveau feat. Storm Lee: Lady (98)

In 2000 heette het nummer nog volledig ‘Lady (hear me tonight)’ gezongen door het Franse duo Modjo dat daarmee in de Britse hitparade op #1 kwam en bij ons op #4. Het nummer samplet ‘Soup for one’ van Chic uit 1982. De basis is dezelfde gebleven en wordt nu opgepakt door Artis Leon Ivey Jr., beter bekend als rapper Coolio, geboren op 1 augustus 1963 in Compton, California. ‘Lady nam hij op met Beat nouveau feat. Storm Lee. ‘Lady’ is de negende notering voor Coolio en en het gros daarvan is gebaseerd op een nummer van iemand anders. Zijn hitsucces begon in 1994 met ‘Fantastic voyage’ (origineel: Lakeside), dat tot #31 kwam. Het jaar daarop maakte hij zijn klapper met ‘Gangsta’s paradise’ feat. L.V. (sample: ‘Pastime paradise’ – Stevie Wonder), dat wereldwijd #1 kwam. Twaalf jaar geleden stond Coolio voor het laatst in de hitparade met ‘Ooh la la’ (sample van ‘Pull up to the bumper’ van Grace Jones) dat bij ons #68 kwam. De afgelopen jaren was hij zowel actief in films als op cd. Tussen 1997 en 2009 bracht hij zelfs vier albums uit. ‘Lady’ is afkomstig van zijn nieuwste album ‘To the bottom 2 the top’. Begin dit jaar verbleef Coolio korte tijd in het Big brother huis in Londen voor de vip-editie en werd derde.

Op ‘Lady’ wordt de zang voor rekening genomen van Storm Lee, geboren als Lee Gardner in Edinburgh, Schotland. Al op jonge leeftijd raakte hij geïnteresseerd in muziek en kunst. In feite bracht hij meer tijd door in galerieën dan op school. Op zijn veertiende had hij het helemaal met school gehad. Twee jaar later verhuisde hij naar Parijs en een jaar later naar New York en veranderde zijn naam in Storm Lee. Daar leefde hij van het minimum, en speelde in diverse clubs. Tien jaar later vertrok hij naar Los Angeles en kwam daar in contact met zanger/producer Desmond Child. Sindsdien schrijft Lee liedjes voor en met anderen zoals Diana Warren, Carrie Underwood, Travis Tritt en Ozzy Osborne. Twee jaar geleden bracht Lee het album ‘Soulfillapopkilla’ uit.