vrijdag 12 december 2014

Hitflits : Anouk (bij de albums) en Ed Sheeran (bij de singles) voor derde week aan kop

Na zijn eerste #1-hit met ‘Thinking out loud’, lijkt het er op dat Ed Sheeran binnenkort ook zijn eerste #1-album tegemoet kan zien, want X stijgt door naar de tweede plaats. Deze week wordt de Album Top 100 nog aangevoerd door  Paradise And Back Again van Anouk, met een overwicht van ruim een kwart.

TOP 5

1. (1)   Anouk: Paradise And Back Again (derde week)
2. (5)   Ed Sheeran: X (blijft dit weekend #1 in de Britse hitparade, in totaal voor de tiende week)
3. (21) Michael Bublé: Christmas (album heeft in 2011 én 2012 al #1 gestaan)
4. (9)   Nick & Simon: Christmas With … It’s Beginning To Look A Lot Iike Christmas
5. (3)   Pink Floyd: The Endless River

A Magic Christmas, zijn eerste kerstalbum flopte in 1997, maar zijn tweede is een groot succes. Christmas, The Birth Of Love van Gerard Joling, stijgt in de derde week van de 25e naar de 11de plaats.

Het einde van het jaar nadert en dus komen er weinig nieuwe albums uit. Hier volgen de vijf eerste weeks noteringen
#43 Original Soundtrack: The Hobbit – The Battle Of The Five Armies, laatste deel van the Hobbit-triologie draait sinds deze week in de bioscopen
#66 Helene Fischer: Farbenspiel – Live – die Tournee 
#83 Supertramp: Crime Of The Century- 40th Anniversary Edition
#91 Gov’t Mule: Dark Side Of The Mule 
#94 Smashing Pumpkins: Monuments To An Elegy

SINGLES

Voor de derde week voert Ed Sheeran de Single Top 100 aan met het gevoelige ‘Thinking out loud’. De kans dat het nummer ook de kersthit van 2014 wordt, is echter zeer klein. Gisteren gepresenteerd in de Gouden Uren, vandaag te koop en vanavond in The Voice of Holland: Trijntje Oosterhuis met ‘Walk along’, de Songfestivalinzending voor 2015. In tegenstelling tot andere jaren, is de Nederlandse inzending dit keer goed ontvangen. Een #1, haar eerste in haar eentje, ligt onder handbereik.

TOP 5

1. (1)   Ed Sheeran: Thinking out loud (derde week)
2. (6)   Hozier: Take me to church
3. (2)   Mr. Probz: Nothing really matters to me
4. (4)   David Guetta feat. Sam Martin: Dangerous
5. (8)   Yellow claw feat. Ayden: Till it hurts

Nieuw bij de bovenste tien is ‘Uptown funk’ van Mark Ronson feat. Bruno Mars dat in de vijfde week van 14 naar #9* stijgt. In de Britse hitparade wordt het dit weekend de eerste #1 voor Mark Ronson. ‘Valerie’ feat. Amy Winehouse, #1 bij ons in 2008, kwam in de Britse hitparade niet verder dan de tweede plaats.

De belangrijkste stijgers op een rijtje:
#10 (60) Mariah Carey: All I want for Christmas
#35 (73) Ariana Grande: Santa tell me

En ook de hits die op herhaling gaan (op één na), zijn kersthits:
#39 Wham!: Last christmas
#57 Band aid 30 : Do they know it’s christmas?
#61 Disclosure feat. Sam Smith: Latch
#80 Michael Bublé: It’s beginning to look a lot like christmas
#88 Chris Rea: Driving home for christmas
#98 Frank Sinatra: Let it snow! Let it snow! Let it snow! 
Meer over kersthits in de nieuwe Megaman. 

Dan nog even een blik op de eerste weeks noteringen, waaronder drie nieuwe kerstnummers:
#51 Kygo feat. Conrad: Firestone
#62 O’g3ne: Change will come
#65 Walk the moon: Shut up and dance
#67 Avicii: The nights
#68 Eenmaal voor allen: Kerstmis vier je samen (uit de Jumbo-reclame)
#77 the Script: No good in goodbye
#85 Django Wagner: Ik droom van een gelukkig kerstfeest
#86 Alain & Dane Clark: Going back for christmas
#99 Kwabs: Walk

Na het weekend zijn we er weer met een nieuwe Megaman. Morgen, zaterdag, kun je voor de albumsnippers terecht op de nieuwspagina van 3FM.

zondag 7 december 2014

Megaman bij week 49 – 6 december 2014

Voor het eerst sinds jaren staat er geen Sinterklaasnummer in de Single Top 100. Dat komt doordat er weinig nummers zijn uitgebracht, maar ook doordat die weinige nummers niet of nauwelijks zijn gestreamd. Wellicht volgend jaar wel. Daarentegen dienen  zich deze week al wel twee kerstplaten aan. Welke, je leest het in deze Megaman, waarin ook nog:
-          Eerste hit voor verliezer van Britse X Factor
-          'Freaks' alsnog een hit dankzij rapper Savage
en
-          Anouk heeft niets met gouden en platina platen

Vanwege overmacht konden we vrijdag geen Hitflits maken, maar voor de albumsnippers vonden we zaterdag gelukkig wel de tijd, dus die vind je dan ook op de nieuwspagina van 3FM.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Ed Sheeran blijft Mr. Probz voor

#1 Ed Sheeran: Thinking out loud             *** tweede week op #1 ***

Het ging de hele week heen en weer. Toen stond ‘Thinking out loud’ van Ed Sheeran bovenaan, toen weer ‘Nothing really matters’ van Mr. Probz. Althans in de downloadlijsten, want in de voorlopige Single Top 100, waar streaming ook meetelt, is de #1-positiie van ‘Thinking out loud’ nooit in gevaar geweest. En dus voert het nummer voor de tweede week de Single Top 100 aan en het einde is nog niet in zicht.

winst en verlies

In de Britse hitparade boekt Ed Sheeran winst en verlies. Winst is er voor de single ‘Thinking out loud’ dat opnieuw de eerste plaats pakt. Op 15 november stond ook al één week bovenaan. Verlies is voor zijn album X,  dat de eerste plaats kwijt raak aan Take that. Van hun album III zijn bijna 145.000 exemplaren verkocht, zo’n 38.000 meer dan van X van Ed Sheeran. Zijn album stond al negen weken bovenaan en is met meer dan 1,1 miljoen exemplaren het bestverkochte album van het jaar.

X populairste album

Spotify kwam de afgelopen week met het jaaroverzicht van de meest gestreamde nummers. Daaruit blijkt dat de nummers van Ed Sheeran wereldwijd maar liefst 860 miljoen keer zijn gestreamd, meer dan enig ander artiest. Daarvan maken de  tracks van zijn album X zelfs de helft uit! ‘Thinking out loud’ pakt wereldwijd een 84e plaats en een 9e plaats in eigen land. Zijn populairste nummer wereldwijd staat op #17: ‘I see fire’. In die lijst prijkt ‘Waves (Robin Schulz remix)’ van Mr. Probz op de achtste plaats.

Naast ‘Thinking out loud’ staat Ed Sheeran met nog drie andere nummers genoteerd, met tussen haakjes het aantal weken:
#26 (23) I see fire (56)
#37 (30) Don’t (25)
#47 (31) Sing (35)

Het album X boekt in de 24e week een plaatsje winst en komt uit op de 5e plaats.

Eerste hit voor verliezer van Britse X Factor

#68 Olly Murs feat. Travie Mccoy: Wrapped up                                             *** hoogste eerste weeks ***

In eigen land heeft de Britse zanger Olly Murs al een sterrenstatus bereikt. Oliver Stanley Murs (Witham, Essex, 14 mei 1984), verloor eind 2009 de Britse X Factor van Joe McElderry. De dag daarna had Murs een platencontract op zak en inmiddels zijn er wereldwijd meer dan tien miljoen platen van hem verkocht. Het vrolijke nummer ‘Wrapped Up’, is de eerste single van zijn vierde album  Never Been Better. Op het nummer wordt hij geholpen door een oude bekende: Travie McCoy, die al drie hits scoorde, waaronder een #4-notering voor ‘Billionaire’ in 2010 feat. Bruno Mars, die daarmee destijds zijn eerste top 10-hit scoorde.

Ariana Grande wilde geen kerstnummer uitbrengen

#73 Ariana Grande: Santa tell me

Een jaar geleden bracht Arina Grande de EP Christmas Kisses uit, waarvan drie tracks een notering kregen: ‘Last christmas’ (#59), ‘Love is everything’ (#89) en ‘Snow in California’ (#93). Daarvoor had ze in dat jaar drie hits gescoord, waarvan ‘The way’, een duet met Mac Miller het verste kwam: #22. Toen was al wel duidelijk dat we meer konden verwachten van deze actrcie/zangeres , maar dat het dit jaar zo uit de hand zou gaan lopen, met zes hits, waaronder drie top 10-noteringen, dat had niemand verwacht.

Met ‘Santa tell me’ zet Ariana Grande de traditie van kerstnummers voort. Eigenlijk wilde ze dit jaar geen kerstnummer uitbrengen, maar veranderde van gedachten. ‘Santa tell me’ is haar favoriete kerstliedje van de vijf nummers die ze tot nu toe heeft opgenomen. Op 18 november, zes dagen voor de release van ‘Santa tell me’, zong Ariana het nummer voor het eerst in het openbaar, tijdens A Very Grammy Christmas in het Shrine Auditorium in Los Angeles. Een show die afgelopen vrijdag op de Amerikaanse tv werd uitgezonden.

Kersthits (1)

En nu we het toch over kersthits hebben … ze is er weer!
Mariah Carey met ‘All I want for christmas is you’ gaat voor de negende keer op herhaling, dit keer op #60. De notering stamt van voor haar jaarlijkse optreden tijdens een kerstevenement in het RockefellerCenter in New York. Gekleed in een rode glitterjurk, bleek ze nogal vals te zingen. We hebben nog twee weken te gaan tot de kerst en zijn benieuwd of ‘All I want for christmas is you’ dat nu voor de 37e week staat genoteerd, hoger komt dan vorig jaar, toen het op #25 strandde. Hoogste plaats tot nu toe: #2 in 2007.

Band aid 30 verder onderuit

Zoals verwacht valt ‘Do the know it’s christmas?’ van Band aid 30 uit de Single Top 100. Na de val vorige week van #4 naar #54, gaat het nummer deze week verder onderuit en belandt op #134. Ook in de Britse hitparade gaat Band aid verder onderuit, Vorige week van #1 naar #2, deze week naar #12. Dit weekend verschijnt overal de fysieke cd-single van  ‘Do the know it’s christmas?’ door Band aid 30. We zijn benieuwd of deze er voor kan zorgen dat het nummer weer gaat stijgen. Voor Nederland zien we dat somber in.

Vieren Beyoncé en Jay-Z de kerst nog samen?

#84 Beyoncé: Ring off

Vorige week gaf Beyoncé twee nieuwe nummers vrij ter promotie van de platinum edition van haar album Beyoncé. Het gevolg was een #7-notering voor het album (dat daarmee op herhaling ging) en een 84e plaats voor ‘7/11’.

We zijn een week verder. Het album zakt naar de 61e plaats, ‘7/11’ stijgt naar #48 en het tweede nieuwe nummer, ‘Ring off’, komt binnen op #84. Toen Beyoncé dat nummer bekend maakte, gonsde het op de sociale media over een op handen zijnde scheiding van Beyoncé en haar man Jay-Z, waarmee het al een tijdje niet meer zo botert.
De grote vraag die mensen dan ook bezighoudt, is ‘Vieren Beyoncé en Jay-Z de kerst nog samen?’ Wij zijn benieuwd wanneer ze haar 30e notering scoort, want ‘Ring off’ is haar 29e solohit. In 2008 klonk ze een stuk vrolijker op ‘Single ladies (put a ring on it)’, dat begin 2009 de twaalfde plaats haalde. In april 2008 trouwde ze met Jay-Z.

‘Freaks’ alsnog een hit dankzij rapper Savage

#90 Timmy Trumpet & Savage: Freaks

Behoudens een enkele ‘hey’ en ‘tell me who the freaks are’ is ‘Freaks’ een instrumentaal nummer van Timmy Trumpet uit de zomer van 2014. De instrumentale versie miste echter nog wat om echt door te breken, waarop de Nieuw-Zeelandse rapper Savage gevraagd werd voor de vokalen. Nadat Savage zich niet onbetuigd heeft gelaten, werd 'Freaksalsnog een groot succes met een notering in Nieuw-Zeeland (#1) en Australië (#3). Nu Europa nog.

Timmy Trumpet is het alter ego van de 31-jarige Timothy Jude Smith uit Sidney, Australië.. Timothy studeerde muziek aan het conservatorium in Sidney, waar hij in aanraking kwam met jazzmuziek. Sinds 2010 begon hij zelf nummers te maken, al dan niet met anderen. Hij deed de voorprogramma’s van onder andere Swedish house mafia en Stevie Wonder. Timothy heeft zijn eigen radioprogramma en er is zelfs een eigen Timmy Trumpet iPhone app!

Rapper Savage moet je niet verwarren met de gelijknamige rapper van de Amerikaanse hip-hop groep Hard knocks. De Savage van ‘Freaks’ heet in werkelijkheid Demetrius Savelio, geboren op 28 juni 1981 in Auckland, Nieuw-Zeeland. Tussen 1997 – 2004 maakte hij deel uit van de hip-hop groep the Deceptikonz. In 2005 bracht hij zijn eerste single uit, ‘Swing’, dat in eigen land de eerste plaats bereikte. Vier jaar later zouden een aantal remixen van het nummer zijn eerste succes worden in de Amerikaanse lijsten. Met een verkoop van meer dan 1 miljoen exemplaren daar (= platina), is Savage de eerste artiest uit Nieuw Zeeland die dat presteert.

Anouk heeft niets met gouden en platina platen

#94/#95 Anouk: Cold blackhearted golddiggers / Last goodbye

In de Album Top 100 is Paradise And Back Again voor de tweede week het bestverkochte album. Het overwicht op de #2 Feest – 35 van Kinderen voor Kinderen, is iets afgekalfd (van 53 naar 34%), maar nog steeds aanzienlijk. In de eerste week haalde het album van Anouk al de goudstatus, platina zal niet lang meer op zich wachten.

Toch is dat niet iets waar Anouk zich mee bezighoudt. In een interview in de VARAgids zegt ze daarover: “Joh, het zegt me allemaal niks. Ik heb al mijn awards geveild, in mijn huis hangen geen onderscheidingen. Waarom zou je in Godsnaam elke dag naar je eigen kop willen kijken?”

Alle tracks van het album hebben nu een notering. In de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100 staan  11 stuks, in de lijst zelf 3 stuks. Het minst populaire nummer is
‘Smile & shine’ op #175, het populairste nummer ‘Places to go’ op #17, in de twaalfde week vanaf #32. Daarmee staat het nummer één plaats hoger dan tot nu toe: #18 op 20 september.
De andere twee nummers in de Single Top 100 zijn ‘Cold blackhearted golddiggers’ (op #94) en ‘Last goodbye’ (op #95). Beide nummers zong Anouk afgelopen dinsdag, 2 december, in het ochtendprogramma van 3FM dj Giel Beelen. Naast gesprekjes, waarin Anouk heel openhartig was, speelde ze naast deze nummers, ook nog ‘Don’t wipe us out’ (#141) en ‘Looking for love’ (#104).

De concerten die Anouk op 26 en 28 februari 2015 geeft in de Ziggo Dome, zijn inmiddels uitverkocht. In het voorprogramma treeds Douwe Bob op, die tijdens de show ook een nummer met Anouk zal zingen. Overigens is ze al weer bezig met een nieuw album.

Justin Bieber en Cody Simpson gaan incognito

#100 JB x CS: Home to mama

Van mensen die verdacht worden van het plegen van strafbare feiten maar nog niet zijn veroordeeld (je bent pas schuldig als dit juridisch is vastgesteld), worden vaak alleen de initialen vermeld. De grote vraag is dan ook, worden Justin Bieber (JB) en Cody Simpson (CS) ergens van verdacht, dat de volledige namen niet mogen worden vermeld?

‘Home to mama’ is het eerste werk van Justin Bieber in een jaar tijd. Vanaf oktober 2013  bracht de Canadese zanger tien weken lang, iedere maandag, een nieuw nummer uit, die alle een notering kregen in de Single Top 100. In totaal scoorde hij dat jaar veertien hits, met vier nummers had hij eerder dat jaar al een hit gescoord. ‘Home to mama’ is zijn 26e notering.
Daar kan Cody Robert Simpson (Gold Coast, Queensland, 11 januari 1997) alleen maar van  dromen, want ‘Home to mama’ is pas de eerste hit voor de Australische zanger. Verder dan een 50ste plek in 2013 met het album Surgers Paradse kwam Simpson tot toe niet. Voordat hij de muziek indook, won hij twee medailles bij zwemkampioenschappen in Queensland.

In 2009 begon Cody met het uploaden van nummers naar YouTube. Covers, onder andere van Jason Mraz en Justin Timberlake, maar ook twee eigen nummers, ‘One’ en ‘Perfect’. Na enige tijd kreeg hij een mailtje van Shawn Campbell, onder andere producer van Jay-Z, die  Cody én zijn familie naar Los Angeles haalde. In 2013 deed Cody een Europese tour, waarbij hij het voorprogramma deed van … Justin Bieber!