vrijdag 27 maart 2020

Hitflits: Coronavirus dringt ook door tot hitlijst: #1 voor 17 miljoen mensen van Davina Michelle en Snelle

We leven in een rare, onzekere tijd. Aan de ene kant hebben door het coronavirus, supermarkten en bouwmarkten het drukker dan ooit. Aan de andere kant staat het leven qua amusement en recreatie volledig stil. Artiesten die een tour op stapel hadden of al met één bezig waren, zitten nu, zoals vele anderen, thuis, want tot 1 juni zijn hun optredens afgelast. Dat betekent echter niet dat ze stil zitten.
Zangeres Davina Michelle, die op 26 en 27 maart een concert zou geven in de AFAS Live, ging niet bij de pakken neerzitten. Samen met haar team wilde ze kijken ‘hoe uit deze situatie toch een klein sprankje positiviteit te kunnen halen’. Dit is uitgemond in concerten in Ahoy Rotterdam (het Eurovisie Songfestival gaat dit jaar toch niet door), vier vrijdagen achter elkaar. Zonder publiek, maar met gastoptredens. Het eerste concert vond afgelopen vrijdag plaats met Di-rect en Snelle en is bijna 3 miljoen keer bekeken.

Ieder concert wordt afgesloten met het lied ‘17 miljoen mensen’, een variant op ‘15 miljoen mensen’, de #1-hit van Fluitsma & Van Tijn uit 1996. Maandag verscheen het nummer online en is sindsdien meer dan 2 miljoen keer gedownload en gestreamd en komt dan ook binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. 

Voor Davina Michelle is het na ‘Duurt Te Lang’ (in 2018) haar tweede #1-hit, voor Snelle zijn derde. Hij scoorde eerder met ‘Reunie’ (in 2019) en met ‘Smoorverliefd’ (in januari en februari van dit jaar).

Davina en Snelle dragen het nummer in de huidige coronacrisis op aan hulpverleners, leraren, vakkenvullers en álle andere 17 miljoen mensen van Nederland. Davina: “Ik ben ongelofelijk trots op Snelle (die het nummer de avond voor het optreden schreef) voor deze briljante tekst en op mijn team voor het helpen realiseren van ‘17 Miljoen Mensen’”.

De komende weken volgen nog concerten met Rolf Sanchez, Maan, Emma Heesters, Wulf, Alain Clark en Glen Faria. De concerten zijn live te volgen via Radio 538 en TV 538 vanaf 21.00 uur en later ook terug te zien op YouTube, KIJK.nl en JUKE.

Coronahits (1)

‘17 miljoen mensen’ van Davina Michelle en Snelle kunnen we bestempelen als de eerste coronahit. Het nummer zal de komende drie weken in nog drie versies een hit worden, waarmee een uniek hitfeit ontstaat. Meer daarover als het zover is.

Maar deze week zijn er nog drie nummers die vanwege het coronavirus een notering krijgen:
#60 Ali B feat. Poke & Judeska: Anderhalf (slaat op de afstand die we onderling moeten houden: anderhalve meter!)
#67 Boef: Quarantaine Sessie #1 (dus er volgen meer)
#94 Qlas & Blacka feat. $hirak: Corona
Na ‘Cool Coroana (Could You Be Like E …)’ van Nice Device (#13 in 1993) is dit de tweede hit waar het woord corona in voorkomt.

SINGLE TOP 5

1. EW  Davina Michelle & Snelle: 17 Miljoen Mensen (eerste week op #1)
2. (1)   the Weeknd: Blinding Lights (op 14,72%)
3. (2)   Snelle: Smoorverliefd
4. (11) SAINt JHN: Roses (Imanbek Remix)
5. (5)   Justin Bieber feat. Quavo: Intentions

Zoals gebruikelijk krijgen maximaal drie tracks van een album een notering in de Single Top 100. En dus gaat dit ook op voor After Hours, het #1-album van the Weeknd. Die drie hits zijn:
#2 (1) Blinding Lights
#20 In Your Eyes
#48 HH After Hours (#27 in februari)

Naast de vier coronahits en de nieuwe notering van the Weeknd, is er nog één nieuwe notering: ‘Rode Wijn’ van Maan & Kraantje Pappie op #28.

ALBUMS

In de Single Top 100 moet the Weeknd zijn eerste plaats met ‘Blinding Lights’ afstaan aan ’17 Miljoen Mensen’ van Davina Michelle & Snelle. Daardoor loopt de Canadees zijn eerste dubbelslag mist, want in de Album Top 100 scoort hij met zijn vijfde album After Hours zijn eerste #1-notering.
Tot deze week was een tweede plaats, in 2015 voor Beauty Behind the Matters, het hoogst haalbare. Zijn album Starboy (#3 in 2016) stijgt in de 48e week naar de 56e plaats.

ALBUM TOP 5

1. EW  the Weeknd: After Hours (eerste week op #1)
2. (1)   Frenna: ’t Album Onderweg Naar Het Album (op 41,01%)
3. (5)   Justin Bieber: Changes (na #1 op 22 februari in de albumlijst, nu ook #1 in de Vinyl 33)
4. (8)   Snelle: Vierentwintig
5. (6)   Billie Eilish: When We All Fall Asleep, Where Do We Go?

Gaan we snel over naar de andere nieuwe noteringen van deze week. Dat zijn de volgende:
#34 J Balvin: Colores
#38 Soolking: Vintage
#68 Childish Gambino: 3.15.20
#80 Morrissey: I Am Not A Dog On A Chain
#94 Conan Gray: Kid Krow