vrijdag 3 maart 2017

Hitlits: Vreemde Kostgangers pakken eerste plaats in Album Top 100

Vorige week zaterdag, aan het slot van hun eerste tournee, maakten de Vreemde Kostgangers bekend dat er volgend jaar een vervolg komt. En dus kunnen we George Kooymans, Hennie Vrienten en Boudewijn de Groot volgend jaar weer gezamenlijk op de podia zien.Wellicht dat de heren dan ook een vervolg hebben op hun eerste album Vreemde Kostgangers, dat deze week binnenkomt op de eerste plaats en alle albums ver achter zich laat.
Vier jaar geleden, op de 65e verjaardag van Cesar Zuiderwijk traden ze voor het eerst samen op en werd de basis gelegd voor dit samenwerkingsverband. In september 2016 begon hun eerste theatertournee, nadat ze na een lang schrijfproces de nummers klaar hadden voor het album Vreemde Kostgangers. De opnames vonden tijdens de tour plaats.

Voor alle drie is het album Vreemde Kostgangers niet hun eerste #1-notering. George Kooymans, drummer bij the Golden Earring, scoorde met zijn groep negen #1-albums. Doe Maar, waarvan Hennie Vrienten de zanger was, bereikte de eerte plaats vier keer. En zanger Boudewijn de Groot heeft twee #1-albums op zijn naam staan.

Op 29 december zend de NTR een documentaire uit over deze drie Nederlandse muzieklegendes, gevolgd door de registratie van het concert dat het drietal op 27 november in Carré gaf.

ALBUM TOP 5

1. (1)   George Kooymans Hennie Vrienten Boudewijn de Groot: Vreemde Kostgangers
2. (4)   Ed Sheeran: X (op bijna 30%)
3. (9)   the Weeknd: Starboy (vorige week gaf the Weeknd enige concerten in het land)
4. (2)   Rag ‘n Bone Man: Human
5. (7)   Kensington: Control

Nog maar drie weken geleden maakte Little Fictions van Elbow een val naar de elfde plaats. Toen schreven we dat zo’n zakker vanaf de eerste plaats niet meer voorgekomen sinds 10 april 2014, toen Daydreams In A Blackout van Di-rect nog dieper viel, naar de twaalfde plaats. Deze week maakt Tribute To Whitney van Romy Monteiro nog een grotere val, want het album zakt naar de zeventiende plaats. En dus moeten we weer verder terug in de tijd, in dit geval naar 2013, toen Hyde Park Live van the Rolling Stones naar de negentiende plaats zakte. Wordt vervolgd!

Over naar de andere eerste weeks noteringen:
#14 Future: Hindrxx
#25 Stormzy: Gang Signs A Prayer
#35 Thundercat: Drunk
#51 Ed Sheeran: X / +
#70 Thomas Dybdahl: The Great Plains
#77 Ed Sheeran: 5
#79 King Gizzard and the Lizard Wizard: Flying Microtonal Banana       
#88 Rhiannon Giddens: Freedom Highway

SINGLES

Er waren deze week twee acts die aasden op de eerste plaats van Ed Sheeran. Lil’ Kleine met ‘Je Gaat Zo Dik’ en the Chainsmokers & Coldplay met ‘Something Just Like This’. Je moet echter met zwaar geschut komen om Sheeran een toontje lager te laten zingen, want geen van de twee kwamen ook maar in zijn buurt!
Het dichtste bij komen the Chainsmokers & Coldplay die met Something Just Like This’ binnenkomen op de zesde plaats. Lil’ Kleine moet genoegen nemen met een achttiende plaats voor ‘Je Gaat Zo Dik’

Vandaag komt ÷ (Divide), het derde album van Sheeran uit, dus de kans is groot dat ‘Shape Of You’ ook volgende week nog op de eerste plaats staat of wellicht een ander nummer van het album. In de aanloop naar de release van zijn album doen zijn vorige singles het nog steeds goed, waarover meer in de nieuwe Megaman. Vanochtend heeft 3FM dj Michiel Veenstra het hele album gedraaid met commentaar van de maker zelf. Gemist? Beluister hier alsnog.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Ed Sheeran: Shape Of You (achtste week op #1)
2. (2)   Ronnie Flex feat. Frenna: Energie (op bijna 50%)
3. (4)   Jairzinho feat. Sevn Alias, BKO & Boef: Tempo
4. (6)   Kygo & Selena Gomez: It Ain’t Me
5. (3)   Martin Garrix & Dua Lipa: Scared To Be Lonely

Gaan we direct over op de eerste weeks noteringen:
#6 the Chainsmokers & Coldplay: Something Just Like This
#18 Lil’ Kleine: Je Gaat Zo Dik
#51 ZEDD & Alessia Cara: Stay
#53 Calvin Harris feat. Frank Ocean & Migos: Slide
#74 MHD: Adro Trap, Part 8 (Never)
#93 John Mayer: Still Feel Like Your Man
#95 Architrackz feat. Chivv: Flex Op Me Ex
#99 Snollebollekes: Springen Nondeju

Tot zover deze Hitflits. Dit weekend melden we ons weer met de achtergronden achter de nieuwe albums en een nieuwe Megaman.

dinsdag 28 februari 2017

Megaman bij week 8 – 25 februari 2017

Shape Of You’ , nu de grootste #1-hit voor Ed Sheeran

En verder in deze Megaman:
-          Kygo helpt Selina Gomez aan grootste hit
-          Ed Sheeran bewaart beste nummers voor zijn album
-          Imagine Dragons komt naar Europa
-          vloggers duiken de muziek in
-          Klubbb3 zingt speciaal voor de Nederlandse markt
-          Voice hits stellen te leur
-          Twintigste hit voor Bruno Mars
-          Amerikaans model bezorgt Turkse dj een wereldhit
-          A R I Z O N A komt uit … New Jersey
-          ook kinderen hebben de auto-tune ontdekt
-          Stanaj danst goed, maar kiest voor de muziek
-          Mr. Probz wil experimenteren en genieten

Twee weken had Romy Monteiro nodig om #1 te komen in de Album Top 100. Je leest er alles over in de Hitflits. En voor alle nieuwe noteringen hebben we een uitgebreide albumflits samengesteld.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

‘Shape Of You’ , nu de grootste #1-hit voor Ed Sheeran

#1 Ed Sheeran: Shape of You
    *** zevende week op #1 ***

Het zat er natuurlijk in, dat ‘Shape Of You’ van Ed Sheeran ook deze week de Single Top 100 zou aanvoeren. Het nummer staat voor de zevende week op de eerste plaats en daarmee boekt Sheeran zijn grootste #1-hit. ‘Thinking Out Loud’ uit 2014/2015, hield het zes weken bovenaan vol.

Een achtste week zit er vast ook wel in voor Shape Of You’. Als er al sprake is van enige dreiging, dan is die nog ver weg, in aantallen streams zo’n 1 miljoen. Dan doelen we niet op ‘Je Gaat Zo Dik’ van Lil’ Kleine, want op weekbasis is het verschil nog zo’n 2 miljoen streams. Wil Kleine de komende week zijn derde #1-hit scoren, dan moet hij de komende week nog flink aan de bak! Of zou ‘Something Just Like This’ van the Chainsmokers & Coldplay aanstaande vrijdag voor een verrassing kunnen zorgen?

nieuw album? o ja?

Aanstaande vrijdag brengt Ed Sheeran zijn derde album uit, divide. Afgelopen vrijdag was hij te gast in RTL Late Night om daarover te praten. Maar in plaats van dat we meer over het album kwamen te weten, ging het over zijn carrière als uitvoerend artiest en componist. Ook leuk.
Zoals verwacht kreeg Sheeran die avond het nodige eremetaal uitgereikt: platina voor ‘Castle On The Hill’ en dubbelplatina voor ‘Shape Of You’. Daarnaast zong hij deze nummers en ‘How Would You Feel (Paean)’ (zie onder #28), nummers die we al kenden. Kortom, leuk zo’n avondje (1,4 miljoen kijkers), maar veel wijzer zijn we er niet van geworden. In april komt Sheeran naar de Ziggo Dome voor (voorlopig) twee concerten: op 3 en 4 april.

Kygo helpt Selina Gomez aan grootste hit

Kygo & Selina Gomez: It Ain’t Me
      *** hoogste eerste weeks ***

Met uitzondering van ‘ID’ (#83 in 2015), heeft de Noorse producer Kygo voor zijn hits telkens een andere zanger(es) of groep gevraagd: Conrad, Parson James, Wil Heard, Ella Henderson, Maty Noles, Labrinth, Kodaline en Julia Michaels. Ook voor ‘It Ain’t Me’, zijn tiende notering, vroeg hij assistentie. Geen onbekende zoals eerdere keren, maar niemand minder dan de Amerikaanse actrice/zangeres Selina Gomez. En dat blijkt voor haar een goede keuze, want dankzij Kygo scoort zij gelijk haar grootste hit! Tot deze week was de hoogste notering #14, voor 'We Don't Talk Anymore', haar duet met Charlie Puth, een jaar geleden.

Ed Sheeran bewaart beste nummers voor zijn album

#28 Ed Sheeran: How Would You Feel (Paean)

‘Shape Of You’ (#1) en ‘Castle On The Hill’ (#2) kwamen zeven weken geleden hoog binnen. ‘How Would You Feel (Paean)’ moet het slechts met een 28e plaats doen. Wel is de Single Top 100 de enige hitparade waar het nummer een notering krijgt. Opvallend, want het nummer is ruim 400.000 gestreamd en via iTunes redelijk gedownload. Maar ja, de airplay hè die kreeg het nummer onvoldoende en dan tel je gewoon niet meer mee, behalve in de Single Top 100!

niet de beste nummers

‘How Would You Feel (Paean)’ is geen officiële single, maar een nummer dat Sheeran op vrijdag 17 februari, zijn 26e verjaardag, vrijgaf. Het nummer is de elfde track op zijn derde album ÷ (Divide), dat aanstaande vrijdag, 3 maart verschijnt. Volgens Sheeran staan de drie huidige hits niet model voor het album. “Daar staan veel betere nummers op. Deze drie hebben we uitgebracht omdat ze zo lekker klinken op de radio.”

vriendin

Tijdens zijn bezoek, afgelopen vrijdag aan RTL Late Night, vertelde Ed Sheeran hoe het nummer op zijn album is beland. Een tijdje geleden vroeg hij aan zijn huidige vriendin Cherry Seaborn, welk niet albumnummer zij het beste vind. Daarop kwam zij met ‘How Would You Feel (Paean)’. Ze stuurde het nummer, dat hij ooit voor haar had geschreven, naar hem op, waarna hij het alsnog opnam voor zijn album.

nummers voor/over vriendinnen

Het is niet de eerste keer dat Sheeran een nummer voor een vriendin schrijft. Zowel ‘Nina’ als ‘Photograph’ gingen over Nina Nesbitt. Ook Athina Andrelos, waarmee hij ruim een jaar een relatie had, vormde de inspiratie voor een nummer: ‘Thinking Out Loud’, zijn eerste #1-hit.

Imagine Dragons komt naar Europa

#51 Imagine Dragons: Believer

Als we ‘Sucker For Pain’ van Lil Wayne, Wiz Khalifa feat. Logic, Ty Dolla $ign & X Ambassadors (#30 in 2016) even niet meerekenen, dan is ‘Believer’ de eerste hit voor Imagine Dragons in bijna drie jaar. Hun voorlaatste hit was ‘I Bet My Life’ (#63 in 2014). Het werd dus wel een keertje tijd voor nieuw werk van Imagine Dragons, die met ‘On Top Of The World’ hun grootste hit scoorden (#14 in 2013). ‘Believer’ is gebruikt in een reclame voor de Nintendo Superbowl. In juli doet de groep Rock Werchter aan voor een optreden. Of er ook optredens zullen volgen in ons land, is niet bekend.

vloggers duiken de muziek in

#52 Armoowasright & Kwaaivines feat. Mokadrumz: Louis Vuitton

Armoowasright (=Robin Arayan, Almere, 25 augustus 1996) en Kwaaivines (= Joery Schenkers, 19 september 1995) zijn vloggers op YouTube. Samen met Mokadrumz (= de neven Giorgio Ashruf & Elroy Algoe) namen ze de track ‘Louis Vuitton’ op, die al bijna 2 miljoen keer is bekeken.

niet de eerste vloggers

Overigens zijn Armoowasright en Kwaaivines niet de eerste vloggers die ook succes hebben met muziek. De allereerste vlogger die een hit scoorde was Monica Geuze, vriendin van Lil’ Kleine. Dat was met ‘Laten Gaan’, een nummer met Ronnie Flex / Mafé / Abira / Frenna / Emms (#52 in 2015). En Dee dan, die een week eerder met ‘You’ scoorde? Dee is geen vlogger, ook al is ze vaak te zien in de vlogs van haar vriend, vlogger Enzo Knol.

Klubbb3 zingt speciaal voor de Nederlandse markt

#76 Klubbb3: Het Leven Danst Sirtaki

Het tweede album Jetzt Geht’s Richtig Los! van Klubbb3 gaat deze week op herhaling op een 24e plaats. Dat album bevat uitsluitend Duitstalige liedjes, met onder andere ‘Das Leben tanzt Sirtaki, inderdaad de Duitse versie van ‘Het Leven Danst Sirtaki’, dat speciaal voor de Nederlandse markt is uitgebracht, een letterlijke vertaling.

Klubbb3 wordt gevormd door Florian Silbereisen (presentator van Duitse shows), Christoff (Belgische zanger) en onze eigen Jan Smit. Het idee voor Klubbb3 is van wijlen Jaap Buis, manager van Jan Smit, die droomde van een nieuw succes voor Smit in Duitsland.

Voice hits stellen te leur

Ruim een week geleden, op vrijdag 17 februari 2017, vond de finale plaats van de zevende editie van the Voice of Holland. Nadat Thijs Pot (team Guus Meeuwis) het veld had geruimd, ging de strijd verder tussen Vinchenzo Tahapary (team Ali B), Isabel Provoost (team Sanne Hans) en Pleun Bierbooms (team Waylon).
Ook Vinchenzo Tahapary viel af, waarna de finale ging tussen twee zangeressen, Pleun en Isabel, die gewonnen werd door Pleun. Met uitzondering van Ben Saunders (eerste seizoen), zijn alle andere edities gewonnen door vrouwen: Iris Kroes, Leona Philippo, Julia van der Toorn, O’G3NE en Maan.

#78 Pleun Bierbooms: What Hurts The Most

The Voice of Holland is niet de eerste talentenjacht die Pleun Boerbooms (Nuenen, in de bossen van Lieshout, 3 oktober 1998) wint. In 2012 schreef ze de titel ‘The Voice of Nuenen’ op haar naam en het jaar daarop won ze in Eindhoven de talentenjacht ‘You’ve Got It’. Daarna zette ze diverse covers op YouTube waaronder ‘Clown’ van Emelie Sandé.

droom

Een paar jaar geleden droomde Pleun dat ze The Voice of Holland won. En dat dromen geen bedrog zijn, bewijst Pleun dit jaar met het winnen van the Voice. Pleun ambieert een carrière als die van Adele, dus het was niet vreemd dat ze tijdens de blind auditions het nummer ‘Million Years Ago’ van Adele zong:.

invaller Waylon

Het was Waylon die zijn stoel het eerst draaide, waarna de andere coaches volgden. Pleun koos voor Waylon, die de plaats van Anouk voor een jaartje in zou nemen. Maar nu met het vertrek van Guus Meeuwis, kan Anouk zijn plek innemen en kan Waylon blijven. Naast een platencontract, kreeg Pleun een auto als cadeau. Een probleempje, ze heeft nog geen rijbewijs! Maandag kreeg ze haar eerste rijles, en die lessen worden betaald door Waylon.

weer een cover

In tegenstelling tot het vorige seizoen, toen Maan met het door Hardwell geschreven nummer ‘Perfect World’ won (#25 in 2016), is ‘What Hurts The Most’ van Pleun Bierbooms geen nieuw nummer. In 2003 nam de Amerikaanse countryzanger Mark Wills het nummer, geschreven door Steve Robson en Jeffrey Steele, op voor zijn album And The Crowd Goes Wild. Nog voordat hij het nummer op single wilde uitbrengen, werd hij bedankt door zijn platenmaatschappij.

In 2005 bracht S-Club zangeres Jo O'Meara haar versie van ‘What Hurts The Most’ uit en bereikte daarmee de dertiende plaats van de Britse hitparade. In datzelfde jaar nam ook het countrytrio Rascal Flatts het nummer op, dat dichter bij de eerste opname van Mark Wills ligt, en in de Amerikaanse hitparade de zesde plek bereikte. Drie jaar later, in 2008, scoorde de Duitse groep Cascada er een wereldhit mee, dat in ons land tot de 35e plaats kwam.


#87 Vinchenzo Tahapary

Niet ‘Nothing’ van Isabel Provoost, tweede bij the Voice of Holland, scoort een hit, maar Vinchenzo Tahapary, die derde eindigde. Hij scoort op #87 met zijn single ‘Steady Love’.

Net als Pleun Bierbooms, deed Vinchenzo Tahapary (Tiel, 23 september 1999) ook eerder mee aan talentenshows. In 2012 deed hij mee aan The Voice Kids en redde het tot the battles. Tijdens de blind auditions zong hij ‘Thinking Out Loud’ van Ed Sheeran, waarna alle coaches hun stoel draaiden en hij voor Ali B koos.

Twintigste hit voor Bruno Mars

#82 Bruno Mars: That’s What I Like

Zeven jaar geleden scoorde Bruno Mars zijn eerste hit met ‘Nothin’ On You’ (#15) als gast bij B.O.B. Op ‘Billionaire’ (#4 in 2010) was Mars nog steeds de gast, dit keer van Travie McCoy. Maar nog datzelfde jaar liet Mars zien dat hij het ook alleen kan: een eerste plaats voor ‘Just The Way You Are’. Daarna volgden diverse grote en kleinere hits en is hij met ‘That’s What I Like’ aan zijn twintigste notering toe. Het nummer is de opvolger van ‘24K Magic’ (#5 in november en december) van het gelijknamige album. Op 9 mei geeft Bruno Mars in het kader van zijn ‘24K Magic World Tour’ een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Amerikaans model bezorgt Turkse dj een wereldhit

#89 Burak Yeter feat. Danelle Sandoval: Tuesday

Al bijna een half jaar dreunt ‘Tuesday’ van Burak Yeter feat. Danelle Sandoval door de speakers van je radio/telefoon. In juli 2016 verscheen de videoclip op YouTube, waarna het nummer langzaamaan diverse hitlijsten veroverde in Europa. Nu zijn wij aan de beurt, maar wie is verantwoordelijk voor dit, volgens sommigen, saaie nummer?

Allereerst de Turkse dj Burak Yeter, geboren op 5 mei 1982 in Trabzon. Op zijn vijfde leerde Yeter klassiek piano spelen. Drie jaar later volgde de gitaar en jaren later studeerde hij af in Sound Engineering. Op zijn 22e won hij de Burn & MTV Dance Heat dj-wedstrijd. Drie jaar later verscheen zijn album For Action Volume 1. Sinds 2009 opereert Yeter vanuit Amsterdam, waar hij een dj-school heeft.

Dan hebben we de 25-jarige  Danelle Sandoval, de zangeres van ‘Tuesday’. In 2014 plaatste dit model uit Los Angeles een coverversie van het nummer ‘Tuesday’ op haar YouTube-kanaal. Met die versie ging Yeter aan de haal.

Drake

Tuesday’ kent z’n oorsprong in het nummer ‘Club Goin’ Up On A Tuesday’ van Sheran Makonnen, ofwel de Amerikaanse hiphopper ILOVEMAKKONEN van de gelijknamige EP uit 2014. De Canadese rapper Drake maakte er een remix van, gaf het de titel ‘Tuesday’ en scoorde er een hit mee. De videoclip is meer dan 135 miljoen keer bekeken.

A R I Z O N A komt uit … New Jersey

#90 A R I Z O N A.: Oceans Away

Tot 2015 hadden Zachary Hannah (zang), Nathan Esquite (gitaar) en David Labuguen (keyboard) liedjes geschreven en geproduceerd voor anderen, maar nu wilden ze voor zichzelf beginnen. Maar hoe noem je dan je band?
Daar wist David wel wat op, door te wijzen naar de AriZona Iced Tea snapback die Zachary dagelijks droeg. “Noem de band Arizona”, zei hij. “De naam doet er niet toe, niemand die zich daar druk om maakt. We nemen enige ruimte tussen de letters, zodat het er ‘cool’ uitziet.” En daarmee was de band A R I Z O N A, waarvan de leden afkomstig zijn uit New Jersey, een feit.

‘Oceans Away’ is een nummer van hun debuutalbum, dat dit jaar verschijnt. Het album zal een weergave worden van de laatste tien jaar, met ups en downs. Naast ballads ook feestnummers.

ook kinderen hebben de auto-tune ontdekt

#91 Tur-G feat. Andy VDM: Beyoncé

We geven het op. Voor volwassen hiphoppers die gebruik maken van auto-tune, is geen hoop meer. Maar dat kinderen nu ook al vergiftigd worden met dit ‘instrument’? Straks weten ze niet beter dan dat er zonder auto-tune niet meer gezongen kan worden! Producer Cané (= Calvin Waterval) zou beter moeten weten.

De Uitvoerenden van het nummer ‘Beyoncé’ (dat niets van doen heeft met de zangeres met dezelfde naam), zijn de 14-jarige Tur-G en de 15-jarige Andy VDM, voluit van de Meiden uit Amsterdam Zuid-Oost. Op zijn dertiende werd Andy ontdekt door Jet-Music, bij wie hij nu onder contract staat.

Stanaj danst goed, maar kiest voor de muziek

#93 Stanaj: Romantic

Deze week komen de acts weer overal vandaan. Naast Nederlandse hiphoppers, Amerikaanse zangers en zelfs een Turkse dj, hebben we nu te maken met een Albanese muzikant: Albert Stanaj, geboren op 12 januari 1994 in Albanië.

Stanaj speelt gitaar en piano. Op school was hij goed in theater. Voor zijn prestaties ontving hij een beurs. Toch zag hij meer in muziek dan in theater, dat meer een hobby is gebleven. Sinds zijn achttiende richt Stanaj zich definitief op muziek. dat begon met het doen van karaoke optredens. Vervolgens ging hij naar Los Angeles om meer ervaring te doen. In 2013 deed hij mee aan Dancing With The Stars en dat heeft hem veel naamsbekendheid opgeleverd.

Mr. Probz wil experimenteren en genieten

#94 Mr. Probz: Till You’re Loved

Ook al meldde Mr. Probz in mei 2016 zo’n tien nummers klaar te hebben liggen voor een album, komt dat er voorlopig niet. Liever brengt hij zo nu en dan een nummer uit, zoals nu met ‘Till You’re Loved’. De afgelopen tijd was hij veel onderweg met dj Armin van Buuren en kwam het er niet van om met nieuwe muziek bezig te zijn. Om een vaste plek te hebben, heeft hij met vrienden een aantal studio’s gebouwd, die ook gebruikt kunnen worden door andere muzikanten. Daar kan hij experimenteren en genieten.

zondag 26 februari 2017

Albumflitsen bij week 8 - 25 februari 2017

In de Hitflits van vrijdag heb je alles kunnen lezen over Tribute To Whitney van Romy Monteiro, de nieuwe #1 in de Album Top 100. Hier volgt informatie over alle nieuwe noteringen van deze week.

#6 Moss: Strike
     *** hoogste eersteweeks ***
Bijna had de Nederlandse groep Moss niet meer bestaan, vertelde zanger/componist Marien Dorleijn in Trouw. Nadat hij voor de zoveelste keer niks hoorde van zijn bandleden over zijn nieuwe liedjes, was hij er klaar mee. Marien begon een brief, aan de rest van Moss ... die echter nooit is verstuurd.
Zijn manager Niels Post gaf hem toen een goed advies, niet voor het eerst: “Het maakt niet uit of het een Moss-plaat wordt of een Marien Dorleijn-plaat. Laat het los! Ga gewoon lekker schrijven. Vind een plek waar je jezelf kunt afzonderen, en ga daar je eigen liedjes schrijven.”

kantoorbaan

Die raad volgde Marien op. Hij vond een plek in Kytopia, het oude Tivoli aan de Utrechtse Oudegracht. Vier dagen per week , van 9 to 5, zat hij daar. Marien: “Die eerste maanden dat ik daar zat waren echt vreselijk. Ik zat daar maar te wachten. Het kwam maar niet.” Uiteindelijk had hij in maart 2015 zo’n 27 nummers klaar, die hij doorstuurde naar de andere leden. Opnieuw bleef het stil, zijn bandleden hadden andere verplchtingen: de band Klangstof.

terug op het nest

Na enkele bandwisselingen bij Klangstof, kwamen twee leden, Finn Kruyning (drums) en Michiel Stam (gitaar) eind 2015 weer terug bij Moss. Alleen Koen van de Wardt (bas) keerde niet terug. Daarop bogen Finn en Michiel zich over de nummers die Marien had geschreven. Vervolgens namen ze met z’n drieën in tien dagen in de studio van dEUS in Antwerpen de nummers van Strike op.

producer

Voor het eerst lieten ze een producer toe, de Belgische muzikant Arne van Petegem van het eenmansproject Styrofoam. Strike, het vijfde album van Moss, komt binnen op de zesde plaats en dat is de hoogste notering voor een Moss-album. Ornaments bereikte vijf jaar geleden de achtste plaats.

#8 Ryan Adams: Prisoner
In de Vinyl 33, de lijst met uitsluitend vinylalbums, prijkt Prisoner van Ryan Adams op de eerste plaats. In de Album Top 100, met verkopen van alle geluidsdragers, komt het album binnen op de achtste plek. Na Ashes & Fire (#2 in 2011), is het zijn tweede top 10-notering.

scheiding

Op Prisoner, het zestiende studioalbum van David Ryan Adams, zoals hij volledig heet, bezingt hij de leegte, het gemis en de pijn na zijn echtscheiding. Een half jaar geleden scheidde Adams van zijn vrouw, actrice Mandy Moore, na bijna zes jaar getrouwd geweest te zijn.

Het is niet de eerste keer dat Adams zijn liefdesverdriet verwerkt op een album. Ook aan Heartbreaker, zijn solodebuut uit 2000, lag een verbroken relatie de basis, die met Amy Lombardi.

#11 Future: Future
What A Time To Be Alive, het album uit 2015 van Nayvadius DeMun Wilburn, ofwel de Amerikaanse  hiphopper Future, samen met Drake, leverde hem nog een negende plaats op. Maar met Evo!, zijn eigen album het jaar daarop kwam Futrure niet hoger dan de 82e plaats. Met zijn vijfde album Future, bewijst hij ook zelf te kunnen scoren, want het album komt bij ons binnen op de elfde plaats, hoger dan waar dan ook!

#13 the Golden Earring: Complete Studio Recordings
Als echte fan van the Golden Earring, mag Complete Studio Recording, een box met 29 (!) cd’s niet in je verzameling ontbreken. En ach, die € 110,00 kom je ook wel weer te boven?
26 van de 29 cd’s zijn studioalbums, van debuut Just Ear-rings (uit 1965) tot en met The Hague EP (uit 2016), het eerbetoon aan thuisstad Den Haag. Op de andere drie cd’s staan non-album tracks. En hierna is het tijd voor nieuw werk.

#18 Amy MacDonlad: Under Stars
Het grote succes van de Schotse zangeres Amy MacDonald (een #1-single, ‘This Is The Life’ en drie top 5-albums) ligt alweer vijf jaar achter haar. MacDonald, bijna 30, werkte twee en half jaar aan Under Stars, haar vierde album. Daarvan zegt ze zelf dat ze blij is dat ze daar de tijd voor heeft genomen. Op de deluxe edition, met negentien nummers, staat een cover van ‘I’m On Fire’ van Bruce Springsteen. Wellicht dat ze het nummer zingt tijdens het concert op 5 maart in Tivoli/Vredenburg in Utrecht.

#30 Do: Momentum
Met drie Nederlandstalige #1-hits (‘Voorbij’, duet met Marco Borsato, haar bijdrage aan ‘Als Je Iets Kan Doen’ van Artiesten voor Azië en ‘Hij Gelooft In Mij’ uit het tv-programma ‘De beste zangers van Nederland) is in het Nederlands zingen niet vreemd voor zangeres Do. Maar een eigen album, volledig in het Nederlands, dat was er nog niet, tot deze week.

ongecensureerd

Do: “Nederlandstalig spreekt tot de verbeelding en gaat ongecensureerd recht op z'n
doel af. Je wordt niet gehinderd door Engelse woorden waar je de vertaling wel van
weet maar de emotie ervan niet direct kunt plaatsen.”

De nummers van Momentum zijn ontstaan in 2015 tijdens een schrijverskamp van Nederlandse componisten, waaronder Han Kooreneef, Joost Marsman en Jaap Reesema, op een kasteelboerderij in het Franse Dijon. Het album is geproduceerd door Arno Krabman (Lost Frequencies, Waylon ) en Allan Eshuijs (Gerard Joling, Ralf Mackenbach, Cascada). Do: “Ik ben trotser dan ooit tevoren, nooit eerder is een plaat zo persoonlijk geweest als deze. De liedjes hebben bij mij elke snaar op de juiste manier geraakt.”

#41 Frank van Etten: Mijn Zigeunerhart
In 2005 debuteerde Frank van Etten uit Stadskanaal met het nummer ‘Leef Als Een Zigeuner’. Twaalf jaar later komt de 35-jarige Etten met het album Mijn Zigeunerhart. Etten: “Als jongen van de straat wilde ik al leven als een zigeuner. Ik voelde me gewoon thuis bij de warmte van hun muziek.” Over het album waarop hij zingt over vreugde en verdriet, zegt hij: “Het is mijn hart, het zijn mijn woorden, het is mijn muziek; eerlijker kan ik het niet.”

Twee jaar geleden scoorde Frank van Etten met Meer Die Man Van Toen zijn best genoteerde album: een zevende plaats. Dan doet Mijn Zigeunerhart, binnen op #41, het stukken minder.

Alle zeven nieuwe noteringen komen binnen bij de bovenste 50. Maar of ze alle zeven ook te horen zijn in de Mega Album Top 50 op NPO Radio 2? Als je vanavond luistert tussen 6 en 8 uur, weet je het! We zien geen enkele reden om er geen aandacht aan te besteden.