vrijdag 15 juli 2016

Hitflits: Broederliefde voor derde keer terug naar #1; ‘One Dance’ evenaart ‘Dromen Zijn Bedrog’ en veel North Sea Jazz

De concerten van Coldplay in de Amsterdam ArenA liggen inmiddels ruim drie weken achter ons. Het effect van die concerten op de verkoop van hun catalogus, waaronder het album A Head Full Of Dreams is dan ook grotendeels uitgewerkt, waardoor het album na twee weken bovenaan gestaan te hebben, naar de tweede plaats zakt.

En wie springen in het ontstane gat? Broederliefde! Hun album Hard Work Pays Off 2 stijgt in de elfde week terug naar de eerste plaats en staat in totaal voor de zesde week bovenaan.  Inmiddels is het de derde keer dat het album terug stijgt naar de eerste plaats en dat zal vast niet de laatste keer zijn.
Hard Work Pays Off 2 van Broederliefde is pas het elfde album in de Mega-historie dat voor de derde keer terug stijgt naar de eerste plaats. Het meeste aantal keren heeft Adele op haar naam geschreven. Haar tweede album 21, steeg niet minder dan zeven keer terug naar de eerste plaats!

Zover is Hard Work Pays Off 2 nog lang niet, maar een vierde keer zit er zeker in. Volgende week zal Broederliefde hun eerste plaats even kwijtraken aan Dicht Bij Mij, het nieuwe album van volkszanger Henk Bernard en daarna vervolgen de hiphoppers uit Rockanje hun opmars gewoon weer!

ALBUM TOP 5

1. (2)   Broederliefde: Hard Work Pays Off 2 (zesde week op #1)
2. (1)   Coldplay: A Head Full Of Dreams
3. (5)   Drake: Views
4. (4)   Adele: 25
5. EW  Josylvio: Ma3seb

Deze week zijn er twaalf eerste weeks noteringen, die we in twee groepen verdelen. Over de tweede groep zo dadelijk meer, hier volgt het restant uit de eerste groep van zes:
#13 Biffy Clyro: Ellipsis
#35 Schoolboy Q: Blank Face LP
#49 the Avalanches: Wildflower
#65 Róisín Murphy: Take Her Up To Monto
#82 Car Seat Headrest: Teens Of Denial

North Sea Jazz laat 19 sporen na

De tweede groep betreft albums van acts die een link hebben met de 41e editie van het North Sea Jazz festival, dat vorig weekend werd gehouden in Rotterdam en te volgen was op NPO Radio 2 + NPO 3. Die tweede groep van zes nieuwe albums, hebben we opgenomen in de totale groep van negentien albums van acts die optraden. Daarvan gaan er elf op herhaling en stonden er twee vorige week al genoteerd.
Hier volgen ze alle negentien met aan het einde tussen haakjes de hoogste stand tot deze week. Als er niets staat, betreft het een nieuw album of eentje van voor 2016. Staat er EW, dan is het een eerste weeks notering. Staat achter de titel niets, dan is het een album uit 2016. Anders is dat het jaar dat het album is uitgebracht:

#12 (65) Gregory Porter: Take Me To The Alley (5)
#20 Ibrahim Maalouf: Red & Black Light (41)
#22 (78) Anderson.Paak: Malibu (18)
#24 Snarky Puppy & Metropole Orkest: Sylvia (20)
#37 Kawasi Washington: The Epic (30)
#36 Ibrahim Maalouf: Kalthoum (21)
#40 Vintage Trouble: 1 Hopeful Rd. (44)

#53 EW Jacob Collier: In My Room
#54 Snarky Puppy: Culcha Vulcha (69)
#56 EW Level 42: Collected
#59 St. Germain: St. Germain (11)
#66 Jungle By Night: The Traveller (24)
#79 EW Allen Stone: Radius
#85 Ibrahim Maalouf: Illusions (27)
#87 EW Hiromi: Spark
#89 Joe Bonamassa: Blues Of Desperation (2)
#97 Simply Red: Big Love (2)
#98 Ibrahim Maalouf: Dia (Diagnostic + Diasporas + Diachronism) (69)
#99 EW Kandace Springs: Soul Eyes

De Frans-Libanese trompettist Ibrahim Maalouf was de zogenaamde ‘artist in resident’ oftewel de artiest die alle avonden optrad. De drie optredens bezorgen hem geen windeieren, want vier van zijn albums gaan op herhaling.

Met negentien noteringen, wordt er dit jaar geen record geboekt zoals vorig jaar met drieëndertig noteringen. Maar de negentien noteringen zorgen er wel voor dat de Album Top 100 flink is opgeschud, ook al is dat slechts voor één week.

goedkoop

Niet alleen de Album Top 100 wordt overstroomd met NSJ-acts, ook de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums, krijgt tijdelijk wat NSJ-acts op bezoek. Dat zijn de volgende vijf, De notering rechts tussen haakjes is die uit de Album Top 100:
#1 (23) Gregory Porter: Liquid Spirit (1)
#4 (6)  Typhoon: Lobi Da Basi (1)
#20 Gregory Porter: Be Good (10)
#28 St. Germain: Tourist (3)
#42 Pharrell Williams: G I R L (2)

SINGLES

Wie had dat dertien weken geleden gedacht dat ‘One Dance’ van Drake feat. Wizkid & Kyla het na dertien weken nog vol zou houden bovenaan de Single Top 100? Wij zeker niet. Inmiddels heeft ‘One Dance diverse nummers achter zich gelaten en stoomt op naar het nummer met het meeste aantal weken op de eerste plaats: ‘Que Si, Que No’ van Jody Bernal, vijftien weken in 2000. Maar eerst kruist ‘One Dance’ deze week de degens met ‘Dromen Zijn Bedrog’ van Marco Borsato, dat in 1994 ook dertien weken bovenaan stond. Nog twee weken te gaan om Jody Bernal te evenaren.

Katy Perry doet oproep om samen te komen in de wereld

Of dat gaat lukken, hangt af van de verrichtingen van ‘Rise’ van Katy Perry, een nummer dat nu zeer actueel is met de aanslag donderdag in Nice. Het nummer gaat over samenkomen in de wereld en is het thema voor de komende Olympische Spelen in Rio de Janeiro.
Voor ‘Make Me’, de nieuwe single van Britney Spears feat. G-Eazy hoeft Drake c.s. niet te vrezen. Beide nummers zijn voorlopig alleen als download beschikbaar en kunnen via Apple Music worden gestreamd.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance (dertiende week)
2. (2)   Justin Timberlake : Can’t Stop The Feeling
3. (4)   Deorro feat. Elvis Crespo: Bailar
4. (3)   Kungs vs. Cookin’ On 3 Burners: This Girl
5. (9)   Broederliefde: Jungle (vorige week hun eerste top 10 notering en deze week top 5)

Update 21.00 uur: ‘One Dance’ veertiende week aan kop in Britse hitparade.

Heeft ‘One Dance’ in ons land (nog) van geen dreiging te duchten, in de Britse hitparade is dat wel anders. Na vier weken  ‘Kungs’ van Kungs vs. Cookin’ On 3 Burners, deed deze week ‘Don’t Let Me Down’ van Chainsmokers feat. Daya een serieuze aanval op de eerste plaats. Uiteindelijk is het toch weer ‘One Dance’ dat de strijd wint, met een verkoopaantal van 54.726 (12.171 downloads/cd-singles, 42.555 streams). Het verschil tussen beide nummers is slechts 3.615 stuks, ofwel nog geen 7%. Ter vergelijking: het verschil tussen ‘One Dance’ en ‘Can’t Stop The Feeling’ bij ons is ruim 14%.

evenaring binnen bereik

Net als bij ons heeft ‘One Dance’ in Groot-Brittannië nog twee weken te gaan om het record van meeste aantal weken op de eerste plaats, te evenaren. Daar is de recordhouder ‘Everything I Do (I Do It For You)’ van Bryan Adams, dat in 1991 zestien weken bovenaan de Britse hitparade stond.

Terug naar onze hitparade voor de grootste stijger ofwel de topsprinter. Die wordt deze week geleverd door MØ met ‘Final Song’, dat in derde week flink doorstijgt naar de 50e plaats, een winst van 32 plaatsen!

Tot slot nog werpen we nog even een blik op de drie eerste weeks noteringen:
#84 Sak Noel & Salvi feat. Sean Paul: Trumpets
#89 Bastille: Good Grief
#99 Fifth Harmony feat. Fatty Wep: All In My Head (Flex)

Luister aanstaande zondagavond naar Hans Schiffers op NPO Radio 2 met een selectie uit de nieuwe albumlijst. Dit weekend melden we ons nog met een nieuwe Megaman.

maandag 11 juli 2016

Megaman bij week 28– 9 juli 2016

‘One Dance’ niet te stoppen

En verder in deze Megaman:
-          Joel Adams schreef ‘Please Don’t Go’ in een kwartier
-          Wulf heeft al een gouden plaat
-          Tiësto combineert zijn clubmuziek met de soul van John Legend
-          eerste eigen hit voor Janieck
-          Mafe neemt Boef op sleeptouw
-          Enrique Iglesias doet tweede poging voor zomerhit van 2016
-          Stef Ekkel & René Karst hebben hun eigen wijsheid

Punkgroepje uit de jaren ’90 scoort hun beste albumnotering. Wie? Je leest het in de albumflitsen.

Daarnaast willen we je nog even wijzen op ons halfjaaroverzicht. Dat vind je hier.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

‘One Dance’ niet te stoppen

#1 Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance
     *** twaalfde week op #1 ***

Niet alleen bij ons blijft het succes van ‘One Dance’ van Drake feat. Wizkid & Kyla aanhouden, voor de twaalfde week inmiddels. Ook in de Britse hitparade blijft ‘One Dance’ de bovenste beste, nu al voor de dertiende week. Is het bij ons ‘Can’t Stop The Feeling’ van Justin Timberlake dat ‘One Dance’ al acht weken in de nek hijgt. Bij de Britten heeft Timberlake na vier weken plaats gemaakt voor ‘This Girl’ van Kungs vs Cookin’ On 3 Burners, dat ‘One Dance’ al vier weken op de hielen zit.
Na vorige week een tiende plaats te hebben veroverd in de lijst met de langst genoteerde #1-hits, schuift ‘One Dance’ deze week op naar de vijfde plaats, waardoor ‘Rivers Of Babylon’ van Boney M. een plaatsje zakt.

Met twaalf weken staat ‘One Dance’ nu op een gedeelde derde plaats met ‘Everything I Do (I Do It For You)’ van Bryan Adams en ‘Blijf Bij Mij (Dit Zijn Voor Mij De Allermooiste Uren)’ van André Hazes en Gerard Joling. Een dertiende week zit er zeker in voor ‘One Dance’, waarmee het nummer gelijk komt met ‘Dromen Zijn Bedrog’ van Marco Borsato.

Hazes nummer geen bedreiging voor ‘One Dance’

Vorige week dachten we nog dat ‘Op De Schoorsteen Staat Een Foto’, een nieuw nummer van André Hazes, een bedreiging zou kunnen vormen voor ‘One Dance’. Maar na de eerste volledige week haalde het nummer nog geen notering in de Single Top 100. Minder dan 140.000 streams leveren het Hazes-nummer slechts een 117e plaats op in de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100. De echte bedreiging zal dus van een ander nummer moeten komen, maar volgende week vast nog niet.

Joel Adams schreef ‘Please Don’t Go’ in een kwartier

#74 Joel Adams: Please Don’t Go
       *** hoogste eerste weeks ***

Eigenlijk had Joel Goncalves niet misstaan als artiestennaam, maar toch koos de Australische zanger voor Joel Adams. Adams is de meisjesnaam van zijn moeder. Joel is geboren op 16 december 1996 in Brisbane, Queensland, Australië. Onder zijn eigen naam deed hij in 2012 mee aan ‘X Factor Australia’ en zong ‘The Girl Is Mine’ van Michael Jackson & Paul McCartney. Joel redde het tot de bootcamp ronde, maar zijn bekendheid nam snel toe.

kwartier tijd

‘Please Don’t Go’ is al bijna vijf jaar oud, Joel schreef het nummer toen hij vijftien jaar was. Voor school moest hij een liedje schrijven, maar was dat vergeten. Daarop schreef hij in een kwartier het nummer. In eigen land kwam ‘Please Don’t Go’ in november 2015 uit, maar deed niet zoveel. Daarentegen lijkt Europa het nummer op handen te dragen, want in Noorwegen bereikte het de twaalfde plaats en in Zweden zelfs de zesde!

Wulf heeft al een gouden plaat

#81 Sam Feldt x Lucas & Steve feat. Wulf: Summer On You

Onder #85, ‘Feel The Love’, komen we hem nog een keer tegen, Sam Feldt. Dit keer scoort hij met ‘Summer On You’, samen met Lucas & Steve feat. Wulf.

Lucas & Steve zijn Lucas de Wert en Steven Jansen. Separaat van elkaar zijn ze al sinds hun twaalfde bezig met muziek en sinds 2010 doen ze dat samen. In 2012 startten ze hun eigen bedrijf, V.O.F. Lucas & Steve. Eind 2014 tekende het duo een contract bij Spinnin’ Records, dus dan zit je goed! En in de week dat ‘Summer On You’ begint door te druppelen, brengen Lucas & Steve hun nieuwe nummer uit: ‘Enigma’ van Pep & Rash.

De zang op ‘Summer On You’ is van Wulf, ofwel Lieuwe Albertsma uit Weesp. Met gitarist  Roman de Wilde vormt hij het duo Wulfie & Nomar. Onder de naam Wulfie, deed Albertsman in 2014 mee aan een online wedstrijd van Ryan Seacrest, presentator van American Idol. Alle dertien deelnemers moesten het nummer ‘Sing’ van Ed Sheeran zingen. Winnaar werd Simply Three, Wulfie eindigde tweede.

gouden plaat

In april van dit jaar kreeg Wulfie een gouden plaat voor meer dan 11 miljoen streams voor het nummer ‘Casanova’, dat vorig jaar een hitje was voor het Duitse Palm Trees (#76). Wulfie had het nummer ingezongen.

Tiësto combineert zijn clubmuziek met de soul van John Legend

#84 Tiësto feat. John Legend: Summer Nights

Na zijn hit van het jaar 2014, ‘All Of Me’, stond John Legend nog genoteerd met ‘Like I’m Gonna Lose You’ van Meghan Trainor (#38 in februari 2016). Daarna hoorden we niets meer van deze Amerikaanse soulzanger. Het was dan ook verrassend om Legend te horen op ‘Summer Nights’ van Tiësto, zijn eerste single na de geboorte van zijn dochter Luna in april.
Bij nader aanzien zat deze samenwerking er vroeg of laat aan te komen. Begin 2014 maakte Tiësto namelijk een remix van ‘All Of Me’, een cadeau voor de 35e verjaardag van Legend, in december 2013.  Aanvankelijk gaf Tiësto de track gratis weg, maar omdat Legend zo enthousiast was over de remix, werd deze alsnog uitgebracht en dat leverde Tiësto een Grammy Award op voor beste remix.

‘Summer Nights’ is geen remix, maar een nieuw nummer van Tiësto. Voor de vocalen vroeg hij John Legend. Tiësto: “"Ik was echt enthousiast om te werken met John na het enorme succes dat we hadden met mijn remix van ‘All Of Me’. Met ‘Summer Nights’, wilden we de energie uit mijn club tracks combineren met zijn kijk op soul en ik ben erg blij met het resultaat.”

eerste eigen hit voor Janieck

#85 Janieck: Feel The Love (Sam Feldt edit)

Als Janieck Devy, scoorde Janieck van de Polder (Noordwijk, 30 november 1993) een wereldhit met ‘Reality’ van Lost Frequencies (#5 in 2015). Via de film was hij de muziek ingerold. Op tienjarige leeftijd werd Janieck bekend als Pluk in de film ‘Pluk Van De Petteflet.

verveling

Er volgden meer films en tijdens het lange wachten op de filmset leerde hij zichzelf gitaar spelen en schreef hij melodieën en teksten voor Lost Fox, een vriendenband waarmee hij regelmatig optrad. Vorig jaar maart dook hij de studio in met Lost Frequencies (=de Belg Felix de Laet) voor de opname van ‘Reality’.

‘Feel The Love’ schreef Janieck met Radboud Miedema en Joren van der Voort. Vervolgens ging Sam Feldt er mee aan de gang en een hit was geboren. Feldt, echte naam Sammy Reinders uit Boxtel, heeft al vaker met dit bijltje gehakt. Vorig jaar scoorde hij met een eigen versie van de Robin S hit ‘Show Me Love’ feat. Kimberly Anne (#15). Onder #81 kwamen we hem ook al tegen met ‘Summer On You’, dat hij maakte met Lucas & Steve feat. Wulf (zie ook daar).

Mafe neemt Boef op sleeptouw

#86 Mafe feat. Boef: Niet Van Mij Alleen

Met zijn EP Gewoon Boef bereikte Boef in februari de vierde plaats. Vijf nummers van het album kregen een notering, waarvan ‘Lauw’ het hoogste eindigde: #35 in maart. Met één week afwezigheid, staat het nummer onafgebroken genoteerd, nu al negentien weken, deze week op #66. Achter Boef gaat Soufiane Boussaadia schuil, geboren in het Franse Aubervilliers, maar nu woonachtig in Alkmaar.
‘Niet Van Mij Alleen’ is geen nummer van de EP van Boef (rechts op de foto)maar een losse track van Mafe (= Ferry van Willigen). Wel schreven ze samen de tekst, de muziek en productie is van Jack $hirak (= Julien Willemsen) Jack $hirak is vooral bekend van het New Wave project en werkt veel samen met Lil’ Kleine en Ronnie Flex.

Enrique Iglesias doet tweede poging voor zomerhit van 2016

#91 Pitbull feat. Enrique Iglesias: Messin’ Around

Tot nu toe blijft het resultaat van ‘Duele El Corazón’ van Enrique Iglesias feat. Wisin achter bij de verwachtingen. Gedacht werd dat het nummer één van de grootste zomerhits zou worden, maar met vier weken achtereen op de 15e plaats, valt dat tegen.
Maar Enrique Iglesias is niet voor één gat (lees: één hit) te vangen. Samen met Pitbull komt hij met ‘Messin’ Around’. Zoals gewoonlijk met nummers van Pitbull is het niet helemaal zijn eigen idee. ‘Messin’ Around’ bevat een sample van ‘Take It On the Run’ van REO Speedwagon uit 1980. Het nummer komt van hun album Hi Infidelity, waarop ook de hits ‘Keep On Loving You’ (#9) en ‘Don’t Let Him Go’ (#22) staan.

Stef Ekkel & René Karst hebben hun eigen wijsheid

#93 Stef Ekkel & René Karst: Liever Te Dik In De Kist …

‘Want in de Hemel is geen bier, en daarom drinken wij het hier’, een hit (#29) voor Leo den Hop in 1971. Daar moesten we aan denken bij het horen van ‘Liever Te Dik In De Kist …’ van Stef Ekkel & René Karst. Beider motto: genieten zolang het kan, morgen zien we wel weer.

Het idee voor het nummer ontstond in Turkije waar Ekkel en Karst deelnamen aan een muziekreis langs vakantieparken. Op een avond, het liep al tegen drieën, de twee zaten in de lobby van de bar, kwam er een vriendengroep uit Twente langs. De jongens droegen een badjas met de spreuk ‘Het leven is als een frikadel, alleen je moet het zelf speciaal maken’.

alles wat slecht is moest er in

Daarop ging het gesprek over op tegeltjes wijsheden. Toen één van de jongens zei ‘een vent zonder buik is als een balkon zonder flat’, kwam Stef met de regel ‘Liever Te Dik In De Kist …dan weer een feestje gemist’. René bedacht er een melodie bij en de volgende morgen schreven de twee het nummer verder aan de rand van het zwembad. En dat ging heel snel. Alles wat slecht is moest er gewoon in!

Voor Stef Ekkel (Kampen, 9 augustus 1980) is ‘Liever Te Dik In De Kist …’ al zijn 23e notering. Zijn bekendste is ‘De Woonboot’ (#29 in 2006), maar zijn grootste ‘Waarheen, Waarvoor’ (#8 in 2011). Ekkel groeide op met Nederlandstalige muziek in ‘De Boterton’, het café van zijn ouders.
René Karst (Hoogeveen, 13 augustus 1966), komt uit een muzikale familie. Met zijn moeder, Jannie Karst-Dubbelboer, vormde hij dertig jaar lang het Duo Karst, dat 25 (!) albums uitbracht. Daarnaast schrijft en produceert hij voor anderen, waaronder zijn zus Erika, die al drie keer een hit scoorde. In 2012 stond René drie weken genoteerd met ‘Nog Steeds Niet Klaar Met Jou’ (#83). Hellup, zijn tweede album, bereikte het jaar daarvoor de 51e plaats.

Naast de studioversie van ‘Liever Te Dik In De Kist …’ is er nu ook een remix, gemaakt door DJ Maurice.

Albumflitsen bij week 28 - 9 juli 2016

In de Hitflits hebben we al onthuld dat Coldplay de eerste plaats behoudt met A Head Full Of Dreams. Hier stippen we (kort) de acht nieuwe noteringen aan.

#21 Blink-182: California
De Amerikaanse punkband Blink 182 (nog zonder streepje) scoorde tussen 1999 – 2004 vier hits in ons land, waarvan ‘All The Small Things’ het verst kwam: #39 in 2000. In 2005 stapte  Tom DeLonge, zanger-gitarist en één van de oprichters, uit de band. In 2009 volgde een reünie, vervolgens namen ze in 2011 het album Neighborhoods op, dat bij ons tot #58 kwam.

Maar in januari 2015 maakte DeLonge, bekend nu definitief met de band te stoppen. Het boterde niet zo goed meer met de andere leden en bovendien was hij het niet eens met de muzikale koers die de anderen wilden varen. Hij schijnt de opmerking gemaakt te hebben ‘waarom Blink 182 nog bij elkaar was’.

beste notering

De overige leden gingen op zoek naar een andere gitarist en vonden die in Matthew Thomas ‘Matt’ Skiba, frontman van Alkaline Trio. Met hem doken Mark Hoppus (basgitaar, zang) en  Travis Barker (drums, percussie) de studio in en namen California op. Zowel in onze albumlijst (#21) als die van de Britten (#1), is het hun hoogst genoteerde album.

#32 Rico & Sticks: #OpgezwolleTotNu
Tot 2007 maakten Junte Uiterwijk (Sticks) en Ricardo McDougal (Rico) deel uit van het  Zwolse hiphop trio Opgezwolle. Er kwam een einde aan Opgezwolle, nadat Peter Blom alias DJ Delic een wereldreis wilde gaan maken. twee jaar daarna gingen Rico & Sticks samen met ART, James en Typhoon verder onder de naam Fakkelbrigade. Zowel Sticks als Rico brengen soloalbums uit.
In 2015 zetten ze samen de Alpha tent op Lowlands op z’n kop. Daarna stonden ze in een uitverkochte Heineken Music Hall in Amsterdam en deden diverse andere festivals aan als #OpgezwolleTotNu. Daarop speelden ze oude nummers van Opgezwolle en nieuwe nummers. Het gevolg is vraag naar ouder werk. Dat is er nu met de box #OpgezwolleTotNu met vijftien cd’s met demo’s, b-kantjes en bonustracks. Deze box krijgt een notering op de 32e plaats.

#66 Opgezwolle: Vloeistof [2016] Limited LP
Naast de box worden een aantal elpees opnieuw uitgebracht. In mei leidde dat al tot een notering voor Spuugdingen Op De Mic (#37). Nu volgt Vloeistof, oorspronkelijk uit 2003 (toen #46), deze week binnen op #66. En op 18 november volgt Eigen Wereld uit 2006 (toen #4).

#33 Maxwell: BlackSUMMERS’ night
Al in 2012 zou de Amerikaanse zanger Maxwell komen met het vervolg op zijn vierde album  BLACKsummer’s Night (#31 in 2009). Maar een geplande tour, waarbij hij nummers van al zijn albums zou brengen, waaronder het geplande album, werd gecanceld vanwege stemproblemen. Vier jaar later is het album, BlackSUMMERS’ night (let op de spelling!) er alsnog. Beide albums maken deel uit van een trilogie. Dus we zijn benieuw hoe de spelling van het volgende album er uit zal zien!

#35 Roy Orbison: Collected
De 3cd-box Collected van Roy Orbison is de 30e in de serie Collected, uitgebracht door platenmaatschappij Universal, die een notering krijgt. Tot twee keer toe bereikte een album in deze serie de eerste plaats: van J.J. Cale (in 2006) en Creedence Clearwater Revival (in 2008).
Andere noteringen waren er onder andere voor Golden Earring, Joe Jackson en Trijntje Oosterhuis.

De samenstelling van de box is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Alex Orbison, zoon van wijlen Roy Kelton Orbison. De derde cd van Collected bevat bijzondere opnames, waaronder niet eerder uitgebrachte duetten met onder andere Johnny Cash, Bono en Emmylou Harris. Daarnaast bevat deze cd demo’s en nummers van het album One Of The Lonely Ones, dat in 2015 verscheen. Orbison scoorde in de jaren ’60 diverse hits zoals ‘Only The Lonely’ en ‘Oh, Pretty Woman’. In 1977 leek zijn carrière voorbij, toen hij werd getroffen door een hartaanval.
Het loopt echter anders. In 1987 gebruikt filmmaker David Lynch het nummer ‘Dreams’ in zijn film ‘Blue Velvet’, waarvan de soundtrack een hit wordt. Orbison besluit, ondanks waarschuwingen, weer op tournee te gaan. Met de door George Harrison opgerichte supergroep The Traveling Wilburys maakt hij zijn comeback. Samen met Jeff Lynne en leden van U2 neemt Orbison het album Mystery Girl op, waarvan ‘You Got It’ op single wordt uitgebracht. Het succes daarvan (#4 in 1989) en het album (#1), heeft hij niet meer mogen meemaken. Op 7 december 1988 krijgt ‘The Big O’ opnieuw een hartaanval, die hem fataal wordt. Hij werd slechts 52 jaar.

#39 Eric Clapton and Guests: Crossroads Revisited – Selections From The Crossroads Guitar Festivals
De fans van Eric Clapton worden op hun wenken bedient, want Mr. Slowhand komt na I Still Do, zijn 23e studioalbum, deze week op #29, alweer met een nieuw album. Dit keer geen nieuwe nummers, maar nummers die hij in de jaren speelde met gitaarlegenden als B.B. King en J.J. Cale.

Het zijn niet alleen opnamen met legenden, maar ook met nog in leven zijn gitaristen als John Mayer, Ronnie Wood, Carlos Santana, Jeff Beck, Derek Trucks, Buddy Guy en Steve Winwood. De 41 opnamen dateren van de Crossroads Guitar Festivals in 2004, 2007, 2012 en 2013. Clapton, zelf ex-verslaafde, organiseerde deze festivals om geld in te zamelen voor zijn in 1998 opgerichte Crossroads Centre in Antigua, een kliniek voor verslaafden.

#70 Fates Warning: Theories Of Flight
Drie jaar geleden maakten we voor het eerst kennis met de Amerikaanse metalband Fates Warning uit Connecticut. Toen scoorde de band, die al sinds 1983 bestaat, met het album
Darkness In A Different Light, dat een weekje op de 90e plaats doorbracht. Met Theories Of Flight, inmiddels het twaalfde album, loopt het nu al beter af, want het komt binnen op de 70e plaats. Door de jaren heen is de bezetting gewisseld, maar sinds 2013 is er volgens oprichter en zanger Ray Alder rust in de tent en heeft hij de beste mensen om zich heen verzameld.

#75 Anbu: Het Zonnige Zuiden
Het Zonnige Zuiden zou Venlo kunnen zijn, de standplaats van Anbu Nevlo (Nevlo is een anagram van Venlo). In 2014 richtte Jiri Taihuttu, samen met Menno Hinssen alias MennoBoomin en Dylan Johnson, het hiphopcollectief Anbo Nevlo op. Jiri, broer van Jim Taihuttu van Yellow Claw, is het creatieve brein van de groep. Na een aantal mixtapes is Het Zonnige Zuiden hun eerste album.