vrijdag 3 juni 2016

Hitflits: Broederliefde wint hiphop battle van GlowInTheDark & SFB

De afgelopen week ging de strijd om de eerste plaats in de Album Top 100 tussen twee hiphopgroepen. SFB gesteund door het dj/producers duo GlowInTheDark, bestaande uit Albert Harvey & Kevin Ramos, bracht het album Lituatie uit. Daarnaast deed Broederliefde een aanval op de eerste plaats, die vorige week in handen was van Dangerous Woman van Ariana Grande.
Na een week waarin de spatten ervan afvlogen is de winnaar … Broederliefde! Nadat Beyoncé het hiphopgezelschap twee keer van de eerste plaats had verdrongen, zijn ze deze week weer sterker dan de rest. En daarmee staat Hard Work Pays Off 2 in totaal voor de derde week op de eerste plaats. Grande zakt naar de vierde plaats.

Overigens moet Broederliefde volgende week de eerste plaats alweer afstaan aan een andere Nederlandse artiest: Gerard Joling. Vandaag verscheen zijn nieuwe album Lieveling, waarvoor hij de komende week diverse instores doet. Het moet raar lopen wil hij zijn vijfde #1-notering mislopen.

TOP 5

1. (2)   Broederliefde: Hard Work Pays Off 2 (derde week)
2. EW  GlowInTheDark x SFB: Lituatie
3. (3)   Drake: Views
4. (1)   Ariana Grande: Dangerous Woman
5. (8)   Adele: 25

Adele is in het land. Afgelopen woensdag gaf ze het eerste van vier concerten in de Ziggo Dome, dat zeer goed is ontvangen. Het gevolg is dat haar albums weer in de lift zitten: 25 gaat van 8 naar #5, 21 stijgt van 31 naar #24. En in de Midprice Album Top 50, de lijst met goedkopere albums, stijgt 19 van 13 naar #10. Deze verschuivingen zijn naar aanleiding van het eerste concert, de drie resterende concerten zitten niet in deze lijsten verwerkt. Dus volgende week zit er vast nog wel meer in voor haar albums.

populairste album aller tijden

Vandaag verscheen een persbericht waarin gemeld werd dat 21 van Adele nu het meest succesvolle album in de Mega Album historie is. Basis hiervoor is het aantal punten dat het album heeft, 16 meer dan Brothers In Arms van Dire Straits, volgens de site van Dutch Charts. Daarin krijgt een album op #1 100 punten en de #100 1 punt.

Het aantal punten zegt echter niets over het aantal verkochte exemplaren, want de meeste verkopen vinden nog steeds plaats in het najaar, maar tellen bij een puntensysteem even zwaar mee. Daarom wordt voor de jaarlijsten sinds 1978 afgestapt van het puntensysteem en worden de echte verkopen gehanteerd. Lijsten die wij jaarlijks ook hanteren voor de Jaarflits en de Megajaarman.

maar (nog) niet meest verkocht

Volgens een artikel in dagblad Trouw van 14 juli 1995, was Strauss & Co van André Rieu met 700.000 exemplaren, het op zes na bestverkochte album in Nederland. In het puntenoverzicht staat het album op een 66e plaats. De soundtrack van Gréase, was destijds met bijna 1 miljoen exemplaren, het meest verkochte album. Dat aantal heeft 21 (nog) niet bereikt. Vermoedelijk zit 21 tussen de 500.000 – 600.000. Brothers In Arms zit daar onder. Overigens moet je die bestverkochte aantallen niet helemaal letterlijk nemen. Vaak ging het (in het nog digiloze tijdperk) om uitgeleverde exemplaren.

Terug  naar de Album Top 100, met nog de volgende eerste weeks noteringen:
#7 Fifth Harmony: 7/27
#15 Bökkers: Live & Knetterhard
#16 B-Brave: Los (De Eerste Date, #2 in 2014, stijgt door van 81 naar #67)
#17 Flume: Skin
#49 Daniel Romano: Mosey
#72 Tony Joe White: Rain Crow
#80 Frost: Falling Satellites
#85 Miles Davis & Robert Glasper: Evreything’s Beautiful
#94 Lacuna Coil: Delirium

SINGLE TOP 5

1. (1)   Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance (zevende week)
2. (2)   Justin Timberlake : Can’t Stop The Feeling
3. (3)   Calvin Harris feat. Rihanna: This Is What You Came For
4. (17) B-Brave feat. Sevn Alias: One Night Stand (voor beiden de eerste top 10-hit)
5. (4)   Cheat Codes x Kris Kross Amsterdam: Sex

Nieuw bij de bovenste tien is ‘This Girl’ van  Kungs vs. Cookin’ On 3 Burners, dat in de vijfde week van de 13e naar de 8e plaats stijgt.

GlowInTheDark & SFB mogen dan de eerste plaats gemist hebben in de Album Top 100, wel komen acht van de twaalf tracks van hun album Lituatie de Single Top 100 binnen, waarmee het totaal op tien uitkomt. In totaal zijn de tracks ruim 2 miljoen keer gestreamd. De tracks worden gezongen door Philly Moré, tenzij anders vermeld.
#42 (68) Dansen Op De Labanta (tevens topsprinter)
#51 Belazerd, met Lil’ Kleine
#55 Met Je Zijn, met Ronnie Flex
#57 Anders, met Emms
#77 Onderweg Naar Morgen
#79 Credo Santana, met Ronnie Flex
#81 Wekker, x SFB (stond twee weken geleden een weekje op #97)
#83 Wat Doe Jij
#95 Ik Kom Eraan
#96 Fine China, als GlowInTheDark & SFB
Ronnie Flex kan er weer twee hits bijschrijven, waarmee zijn totaal uitkomt op 14. Lil’ Kleine staat dankzijn zijn bijdrage aan ‘Belazerd’ op 13 nieuwe noteringen dit jaar.

‘Ow Shit’ en ‘Elleke Keer’ staan op #113 respectievelijk #103 in de Bubbling Under.

Rest nog de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#73 Side2side feat. René Froger: Forget My Name
#76 Walking On Cars: Speeding Cars
#87 Major Lazer feat. MOTi, TY Dolla $ign, Wizkid & Kranium: Boom

Grote afwezige in deze Single Top 100 is ‘Sing’ van O’G3NE. De drie zussen zongen het nummer vorige week zaterdag tijdens De Beste Zangers van Nederland en dat maakte opnieuw veel indruk. Ondanks dat het nummer veel is gedownload, krijgt het geen notering, maar treffen we het pas op de 156e  plaats aan in de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100.

Dan doet ‘Clown’, dat O’G3NE twee weken geleden in het programma zong, het met een 64e plaats (gestegen vanaf #72), nog niet zo gek. Dat nummer werd ook veel gedownload, maar ook gestreamd. Morgen staat de muziek van Willeke Alberti centraal of toch niet?!

Niet alleen Adele is in Nederland, maar ook Beth Hart en Bonnie Raitt, die vandaag (Beth) dan wel morgen (Bonnie) optreden tijdens de eerste editie van het Holland International Blues Festival in Grolloo. Daar gaan we dus even langs. Mooi (muzikaal) weekend!

zondag 29 mei 2016

Megaman bij week 22 – 28 mei 2016

Drake blijft Justin Timberlake nog steeds ver voor

En verder in deze Megaman:
-          B-Brave wordt volwassen en scoort grootste hit
-          Monica Geuze: dj’s moeten zichzelf niet zo serieus nemen
-          ISMO staat al vier maanden in de albumlijst
-          O’G3NE doet Sharon Doorson huilen
-          Mr. Probz nam album op in Atlanta

Is het Broederliefde gelukt om de eerste plaats te behouden in de Album Top 100 of heeft Beyoncé weer roet in het eten gegooid? Je leest er alles over in de albumflitsen.

Drake blijft Justin Timberlake nog ver voor

#1 Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance
     *** zesde week op #1 ***

Vorige week sprintte ‘Can’t Stop The Feeling!’ van Justin Timberlake naar de tweede plaats. Het verschil met ‘One Dance’ van Drake feat. Wizkid & Kyla was nog bijna 35%. Weliswaar is het verschil tussen beide nummers deze week kleiner (nu nog bijna 25%, in streams zo’n 600.000), maar de snelheid lijkt er uit voor Timberlake.
De vraag reist dan ook of zijn ‘Can’t Stop The Feeling!’ nog wel de eerste plaats gaat halen. Het mag dan het meest gedraaide liedje op de Nederlandse rtv-stations zijn, airplay telt niet mee voor de Single Top 100. Downloads en vooral streams bepalen wat er #1 komt.

Dat geldt ook voor de Britse hitparade waarvan de top 3 deze week identiek is aan die in Nederland. Ook daar blijft ‘This Is What You Came For’ van Calvin Harris feat. Rihanna op de derde plaats staan. Eind november was de top 4 van beide landen zelfs gelijk, wat een uniek hitfeit opleverde.

Nog even terug naar de verrichtingen van Drake. Zijn album Views stijgt weer twee plaatsen en komt nu uit op de derde plaats. Dezelfde positie als vier weken geleden bij binnenkomst. Daarnaast staat Drake nog met vier andere nummers genoteerd:
#19 (31) Too Good, feat. Rihanna
#30 (28) Work, met Rihanna (geen track van Views)
#39 (51) Controlla
#81 (76) Pop Style, feat. The Throne

B-Brave wordt volwassen en scoort grootste hit

#17 B-Brave feat. Sevn Alias: One Night Stand
       *** hoogste eerste weeks ***

Van alle negen voorgaande singles van B-Brave was ‘Vanavond Is Van Jou’ de grootste hit: #27 in juni 2014. Met ‘One Night Stand’, hun tiende hit, laten ze die negen hits ver achter zich, want het nummer komt binnen op de 17e plaats. Daarnaast zal ‘One Night Stand’ de hitboeken in gaan als het eerste nummer van B-Brave dat het langer dan één week volhoudt!

volwassen

Dat danken Kaj van der Voort, Samuel Leijten, Cassius Verbond, Dioni Jurado-Gomez en Jai Wowor niet alleen aan hun samenwerking met rapper Sevn Alias, maar ook aan een verandering van hun imago. De vijf leden zijn inmiddels allemaal de achttien gepasseerd, hoog tijd voor een volwassener imago.
Geïnspireerd door de muziek van Justin Bieber, Chris Brown, Justin Timberlake en Bruno Mars, brengt B-Brave iets meer hiphop en r&b. De teksten zijn daar ook op aangepast, want nu zingen de boys over liefde en hoe een achttienjarige die beleeft en over feesten. Niet grof maar volwassen. ‘One Night Stand’ is geschreven door Brahim Fouradi, Carlos Vrolijk en Sevaio Mook = (Sevn Alias). ‘One Night Stand’ staat op de EP Los met zeven nummers, die afgelopen vrijdag is verschenen.

buitenland

Nu de jongens hun middelbareschooldiploma op zak hebben, willen ze zich volledig richten op de band. In augustus gaan ze naar Indonesië, waar ze speciaal een Engelstalige single voor hebben opgenomen.

Monica Geuze: dj’s moeten zichzelf niet zo serieus nemen

#34 Monica Geuze feat. Ruben Annink & Jonna Fraser: Nu Of Nooit

Opnieuw brengt vlogger/dj Monica Geuze (21), na ‘Laten Gaan’ (#52 in 2015), een nummer uit, waaraan ze muzikaal gezien geen deel aan had. ‘Laten Gaan’ werd gemaakt door Ronnie Flex, Mafe, Abira, Frenna en Emms, ‘Nu Of Nooit’ door Ruben Annink & Jonna Fraser, waarover dadelijk meer.

geen muzikant

Aan FunX legde Monica Geuze uit waarom toch haar naam aan het plaatje verbonden is: “Dankzij mijn bekendheid heb ik de partijen bij elkaar kunnen brengen.
Maar omdat ik niet zelf achter de knoppen zat, noem ik mezelf geen muzikant. Het is meer hoe serieus je jezelf neemt. Zolang je er nuchter naar kan kijken vind ik dat als jij niet zelf muzikant bent maar wel muziek uitbrengt, dat je dat gewoon heel nuchter moet zien en jezelf niet te serieus moet nemen.”

niet te serieus

“Ik zie soms DJ's die zichzelf zo serieus nemen dat ik me bijna voor hun schaam. Maar ik ben door zoveel talentvolle mensen omringd die wel echt goed muziek kunnen maken dat ik het een beetje echt oneerlijk zou vinden als ik met de eer ga strijken van muziek die ik niet zelf heb gemaakt.”

De credits op ‘Nu Of Nooit’ gaan volledig naar Ruben Annink & Jonna Fraser, die het nummer apart van elkaar hebben opgenomen. Annink, deelnemer aan de talentenjachten The Voice Kids en De Beste Singer-Songwriter Van Nederland, kennen we nog van ‘Terwijl Jullie Nog Bij Me Zijn’ met Ali B (#10 in 2015).

Jonathan ‘Jonna’ Fraser, geboren en getogen in Zaandam-Zuid, is sinds ‘Hoog/Laag’ van Ronnie Flex, Lil’ Kleine en Bokoesam (#67 in 2015), een regelmatige gast in de Single Top 100. ‘Nu Of Nooit’ is al zijn elfde notering. Zijn album Goed Teken staat deze week op de 20e plaats.

niet voor jeugdige kijkers

Ondanks dat de videoclip van ‘Nu Of Nooit’ alleen te bekijken valt achter een login (voor  kijkers ouder dan 18 jaar), is het al meer dan 350.000 keer aangeklikt. Het aantal streams staat op 100.000 meer.

ISMO staat al vier maanden in de albumlijst

#53 ISMO: Morocash

Na de EP De Waarheid (#42 in 2015), verscheen begin dit jaar Nu Of Nooit, het debuutalbum van rapper Ismo (= Ismael Houllich uit Breda). Dat album kwam binnen op de 16e plaats en staat nog steeds genoteerd, deze week op #75. Met ‘Morocash’, binnen op #53, scoort ISMO zijn eerste hit in de Single Top 100. De videoclip is opgenomen in Marrakech en Chefchaouen in Marokko.

O’G3NE doet Sharon Doorson huilen

#72 O’G3NE: Clown

Op het moment van schrijven staan er zeven liedjes van O’G3NE in de downloadlijsten. Vier daarvan scoren dankzij de tweede aflevering van het tv-programma ‘De Beste Zangers van Nederland’, afgelopen zaterdag op NPO Nl.1. Daarin stond de muziek van O’G3NE of van artiesten die ze bewonderen, centraal. Wat dat gaat betekenen voor de Single Top 100, weten we aanstaande vrijdag.

Ook in de eerste uitzending van dit negende seizoen, pakten de zusjes Lisa, Amy en Shelley Vol, ofwel O’G3NE, al uit. In die aflevering, die op zaterdag 21 mei is uitgezonden, stond Sharon Doorson centraal. Sharon had ooit eens gezegd dat het nummer ‘Clown’ van de Britse zangeres Emeli Sandé (#25 in 2013), haar veel deed.

marionet

Shelley over hun keuze voor ‘Clown’: “Iedereen kan er zijn eigen invulling aangeven. Zoals wij hem voelden en ook zoals Emeli hem beschreef. Het gaat er over dat je als artiest in de muziekindustrie toch altijd een marionet bent van de grote bazen daar achter.” Waarop Sharon reageert: “Dat zijn mijn struggles, nog steeds. Ik kan meer dan alleen dance. Mensen kennen mij niet echt. Ik wil ook de gevoelige kant van mijn muziek naar buiten brengen en niet alleen maar een podiumbeest zijn. Ook een boodschap achter mijn teksten hebben. Sandé is een super groot voorbeeld, dat hele woord  ‘Clown’ al, soms ben je dat ook voor je publiek: maar wat zit er achter?”
Al tijdens het zingen van ‘Clown’ was te zien dat de uitvoering van O’G3NE, Sharon veel deed. En dat gold ook voor de dames van O’G3NE zelf. Iedereen was onder de indruk. Die emotie kwam ook bij veel kijkers (1,7 miljoen) aan. Sindsdien is het nummer veel gedownload en gestreamd, wat uiteindelijk een 72e plaats oplevert. Emeli Sandé liet via een tweet weten hun uitvoering ‘beautiful’ te vinden.

Mr. Probz nam album op in Atlanta

#94 Mr. Probz: Fine Ass Mess

In 2013 verscheen The Treatment, het eerste album van Dennis Princewell Stehr, ofwel Mr. Probz, met daarop de #5-hit ‘Waves’. De opvolger had er al lang moeten zijn. Maar doordat op 16 oktober 2015 zijn laptop werd gestolen, waarop bijna het hele nieuwe album stond, moest hij weer van voren af aan beginnen. Ondanks een beloning van € 10.000,--, heeft de dief zich niet gemeld.
In december, zo’n drie maanden na de diefstal, is Mr. Probz weer aan de slag gegaan. De laatste tijd zijn daar veel nummers bijgekomen, die grotendeels zijn opgenomen in Atlanta, Georgia. Mr. Probz over de opnames tegen 3FM dj Giel Beelen: “Ik kwam daar en had meteen de meest productieve week van mijn leven, we hebben iets van tien nummers opgenomen. In Atlanta ademt alles muziek en álles kan daar. Als je iemand zoekt die viool speelt, dan loop je de hoek om en heb je 'm gevonden.” ‘Fine Ass Mess’ is de eerste single en zijn zevende notering. Sinds begin mei is Mr. Probz op wereldtournee met Armin van Buuren.

Albumflitsen bij week 22 – 28 mei 2016

#1 Ariana Grande: Dangerous Woman
Vrij snel na haar tweede album My Everything (#3 in 2014), begon de Amerikaanse Ariana Grande-Butera aan haar derde album, dat als werktitel Moonlight kreeg. Tijdens haar eerste wereldtournee, de ‘Honeymoon Tour’, die haar vorig jaar ook naar Nederland bracht voor twee concerten, en tijdens de nazomer van 2015, werkte Grande aan het album.

De definitieve titel werd begin dit jaar onthuld: Dangerous Woman, omdat deze beter weergeeft zoals ze nu is: een sterke vrouw. Grande: “voor mij is een gevaarlijke vrouw een vrouw die niet bang is om een standpunt in te nemen, die zichzelf is en die eerlijk is naar zichzelf en anderen.”

Die anderen, haar fans, dragen haar inmiddels op handen. Na twee Amerikaanse #1-albums, behaalde Dangerous Woman dit weekend niet alleen de eerste plaats in ons land, maar ook in de Britse en Australische albumlijst. Aan zeven van de elf nummers leverde Grande  tekstbijdragen, dat samen met haar is geproduceerd door Max Martin en Savan Kotecha. Daarnaast werkten Nicki Minaj, Lil’ Wayne, Future en Macy Gray mee.

#5 Eric Clapton: I Still Do
De oudjes doen het nog goed deze week. Straks de 75-jarige Bob Dylan, nu zijn 4-jaar jongere collega Eric Patrick Clapton. In tegenstelling tot het album van Dylan, dat alleen covers herbergt, brengt Clapton op I Still Do, voornamelijk eigen nummers. Onder de enkele covers zit ook een nummer van Bob Dylan: ‘I Dreamed I Saw St.  Augustine’ uit 1967.  I Still Do, zijn 23e studioalbum, is de 17e top 10-notering voor Eric Clapton.

#7 Bob Dylan: Fallen Angels
Vorige week dinsdag, 24 mei, was de 75e verjaardag van Robert Allen Zimmerman, ofwel Bob Dylan. Na Shadows In The Night (#2 in 2015), komt Dylan opnieuw met een coveralbum. Op Fallen Angels, zijn 37e studioalbum, brengt Dylan nummers waarvan de oorsprong ligt in de jaren 30, 40 en 50 van de vorige eeuw.

#24 Jungle By Night: Traveller
Op hun vierde album Traveller tapt de Amsterdamse band Jungle By Night uit een ander vaatje dan op hun vorige albums. Traveller is minder dansbaar, en grijpt meer terug op de psychedelische rock uit de jaren ’70. De titel, Traveller, slaat op de vele reizen dat het negenkoppige gezelschap de afgelopen jaren deed, langs zalen in onder andere de Verenigde Staten van Amerika en Canada.

#27 Murda: We Doen Ons Best
De single ‘Niet Zo’ feat. Ronnie Flex (deze week op #55, gestegen vanaf #80) ging het album We Doen Ons Best van Murda al voor. Naast Ronnie Flex werkten Jonna Fraser, Ali B, Adje, Hef, Mafe, Caza, SBMG, Jandro, Cartiez, Raynor Bruges, Hans Grants en Dabutes mee aan het album. Murda is het alter ego van Önder Doğan, geboren in Amsterdam-Noord. In 2010 nam hij als Önder met FS Green het album De Kassier: Een Monnie Album op, dat tot #55 kwam.

#42 Katatonia: The Fall Of Hearts
Tussen 1992 – 2001 bestonden er twee bands met dezelfde naam, alleen de spelling verschilde. De ene band heette Catatonia (met een C dus) , maakte alternatieve rockmuziek en opereerde vanuit Groot-Brittannië. De andere band heet Katatonia (met een K dus), komt uit Zweden en maakt sinds 1991 (met tussenpozen) metal. The Fall Of Hearts is inmiddels het tiende studioalbum, waarop voor het eerst Daniel Moilanen (sinds 2015) en Roger Öjersson (nieuw lid dit jaar), meespelen.

#92 Richard Ashcroft: These People
Zowel in onze albumlijst als die van de Britten, is Alone With Everybody nog steeds zijn best genoteerde album. Bij ons kwam het tot #41, in zijn thuisland reikte het tot de 1e plaats. Dat was allemaal in 2000, toen Richard Paul Ashcroft, voormalig zanger van the Verve, zijn eerste soloalbum uitbracht. Daarna volgden Human Conditions (in 2002) en Keys To The World (#49 in 2006). Exact tien jaar later komt Ashcroft met de opvolger, These People, dat  bij ons op #92 en in eigen land op #3 binnenkomt.

#98 Ziggy Marley: Ziggy Marley
Hits scoort Ziggy Marley, de oudste zoon van wijlen Bob Marley, al lang niet meer. De laatste, zijn vierde was in 1991: ‘Good Time’ and the Melody Makers (#78). Daarna scoorde Ziggy pas weer in 2014, 23 jaar later, met het album Fly Rasta dat een weekje op #64 stond. Veel langer dan één week zal zijn zesde studioalbum, Ziggy Marley, het ook niet volhouden.