vrijdag 6 juni 2014

Hitflits: Kiesza pakt ook bij ons de eerste plaats

Niet Nick & Simon met ‘De horizon’ pakken de eerste plaats, maar een zangeres waarvan wij het nog niet verwachten: Kiesza. Nadat de Canadese zangeres eind april in eigen land een #1-hit scoorde met het in 90 minuten geschreven ‘Hideaway’, bereikt ze die koppositie nu ook in de Single Top 100.

TOP 5

  1. (5)       Kiesza: Hideaway (eerste week)
  2. (1)       the Common linnets: Calm after the storm
  3. (6)       Clean bandit feat. Jess Glynne: Rather be
  4. (16)     Tove lo feat. Hippie Sabotage: Stay high
  5. (8)       Nico & Vinz: Am I wrong
Grote afwezige bij de bovenste vijf en zelfs bij de bovenste tien (!) is ‘De horizon’ van Nick & Simon. Ondanks een media offensief en een rits aan instores de afgelopen week, komt het nummer slechts binnen op de elfde plaats, waarmee de heren (voorlopig) hun elfde #1-notering missen. ‘De horizon’ is één van de vier nieuwe nummers van het album Herinneringen: Het Beste Van Nick & Simon, dat op 20 juni verschijnt, dus niemand heeft het nummer nog. Hoe kan het dat ‘De horizon’ zo laag binnenkomt? Neemt de populariteit van het duo dan af? Meer daarover in de nieuwe Megaman.

Over naar de andere eerste weeks noteringen:
#32 Kovacs: My love
#74 Frans Bauer: Skippybal

WK-hits

Afgelopen donderdag is het Nederlands elftal uitgezwaaid en kunnen ze zich voorbereiden op de eerste wedstrijd tegen Spanje, volgende week vrijdag. Intussen gaat de opbouw van het Nederlands platenelftal door en melden zich vier nieuwe deelnemers:
#35 Danny de Munk feat Tony Star: De beuk erin oranje
#52 Vengaboys: 2 Brazil!
#72 Johnny Gold: Nederland … oh Nederland
#88 Shakira: Dare (la la la)
‘Rio’van Gerard Joling (de afgelopen week veelvuldig in de reclame van Plus supermarkten), stijgt van 83 naar #10.

ALBUMS

TOP 5

  1. (1)       the Common linnets: The Common Linnets (vierde week)
  2. (2)       Coldplay: Ghost Stories
  3. (3)       Django Wagner: Samen …
  4. (4)       Michael Jackson: Xscape
  5. (11)     Stromae: Racine Carrée
Dit weekend staat de Belgische zanger Stromae op Pinkpop. Vandaag, 6 juni,  start de verkoop van een tweede concert op 21 juni in de Ziggo Dome in Amsterdam. Al deze publiciteit zorgt er voor dat zijn album Racine Carrée terug de top 10 in stijgt en op #5 uitkomt. In februari stond het album twee weken bovenaan.

Van de dertien eerste weeks noteringen komen er drie voor rekening van dezelfde groep: Led Zeppelin. De eerste drie albums zijn door gitarist Jimmy Page geremastered. Daarnaast vond zanger Robert Plant nog wat oude (live) opnames. De noteringen van de eerste drie albums zijn (met tussen haakjes de oorspronkelijke notering):
#14 I (januari 1969, geen notering, elpeelijst begon in mei)
#17 II (7x #1 in januari en februari 1970)
#18 III (2x #3 in november 1970)

En hier is het restant eerste weeks noteringen van deze week:
#22 Clean bandit: New Eyes
#25 José James: While You Were Sleeping
#43 Choir Of Claire College Cambridge: Choral Classics From Cambridge
#44 Original Soundtrack: Violetta – Hoy Somos Mas
#49 Die Antwoord: Donker Mag
#57 50 Cent: Animal Ambition: An Untamed Desire To Win
#59 Jesus Culture: Unstoppable Love
#61 Joe Henry: Invisible Hour
#63 Bokkers: Humme
#66 Trinity: Mundo

Het wordt niet alleen een lekke zomers weekend, we kunnen er ook nog langer van genieten, want het is Pinksteren! Als het al niet van de zon is, dan is het wel van de muziek, want via radio, tv en internet hoef je niets te missen van het Pinkpop festival. Wij gaan er in ieder geval even voor zitten/liggen! Daarna storten we ons op de Megaman. En intussen kun je zaterdag op de nieuwspagina van 3FM terecht voor de albumsnippers. Fijn weekend!

zondag 1 juni 2014

Megaman bij week 22 – 31 mei 2014

Common linnets evenaren Cliff Richard en Nicole, maar welke Common linnets?

En verder in deze Megaman: Sam Smith is een blijvertje, Röyksopp & Robyn bedreigen ABBA, Monty Wels overwon kanker met muziektherapie en Iggy Azalea evenaart the Beatles.

Voor de tweede week weten the Common linnets Coldplay voor te blijven in de Album Top 100. Daarnaast evenaart Django Wagner zijn hoogste notering. Je leest het allemaal in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM. Of the Common linnets er nog een weekje bij aanplakken, weten we vrijdag, als we ons weer melden met een nieuwe Hitflits. Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Common linnets evenaren Cliff Richard en Nicole, maar welke Common linnets?

#1 the Common linnets: Calm after the storm                                 *** terug op #1 / vierde week ***

Na een weekje afwezigheid keren the Common linnets met ‘Calm after the storm’ weer terug op de eerste plaats van de Single Top 100. Het nummer staat nu in totaal voor de vierde week op de eerste plaats, waarmee het bijna de meest succesvolle Eurovisiehit is. Deze week moeten the Common linnets dit nog delen met ‘Ein bisschen Frieden’ van Nicole (winnares voor Duitsland in 1982) en ‘Power to all our friends’ van Cliff Richard (derde voor Groot-Brittannië in 1973).

Of die vijfde week voor ‘Calm after the storm’ er nog inzit, ligt in handen van twee andere Nederlanders, Nick & Simon. Sinds vrijdag is hun single ‘De horizon’ zowel digitaal als fysiek uit en loopt de promotiemachine op volle toeren. Donderdag begon dat al met een optreden in RTL Late Night, en dit weekend waren er instores in Ede, Groningen en Leeuwarden. Vrijdag weten we of ‘De horizon’ hun elfde #1-hit wordt of dat ‘Calm after the storm’ toch die vijfde week pakt.

Welke Common linnets?

Vrijdag weten we ook of Waylon nog/weer deel uitmaakt van the Common linnets, want daar is nu volstrekte onduidelijkheid over. Afgelopen week was Ilse DeLange in Wenen en Berlijn voor promotie, zonder Waylon, maar met Jake Etheridge, één van de schrijvers van ‘Calm after the storm’. Waylon was 'zoek'.
Afgelopen zaterdag zou Ilse DeLange tijdens het live-concert De Helden van Amstel in Groningen in de huid kruipen van Dolly Parton en zou ze nummers brengen van Avicii en Fun. Ze had echter koorts en meldde zich ziek. Waylon was die avond wel aanwezig en bracht muziek van Aerosmith, Michael Jackson en Nirvana.

Sam Smith is een blijvertje

#30 Sam Smith: Stay with me         *** hoogste eerste weeks ***

We kunnen nu al zeggen dat 2014 het jaar is van de Britse zanger Sam Smith. Begin dit jaar werd hij door de critici die jaarlijks meewerken aan de Sound Of …, een lijst van de BBC met nieuwe artiesten, tot meest belovende artiest uitgeroepen. De singles ‘Money On My Mind’ en ‘Stay With Me’ bereikten beide in eigen land de eerste plaats. Het album In The Lonely Hour (bij ons binnen op #5), komt daar dit weekend ook al binnen op de eerste plaats. In de eerste week zijn er daar 101.000 exemplaren van verkocht. De Sound Of …, die eerder onder andere Adele en Ellie Goulding als meest belovende artiest op #1 aanwees, heeft het weer bij het rechte eind!

WK-hits 2014 (3)

Vorige week kwamen drie WK-nummers de Single Top 100 binnen en ging er eentje op herhaling. Die vier staan er nog steeds in en krijgen gezelschap van twee nieuwe ‘spelers’. Tijd om de nieuwelingen aan je voor te stellen. Hoewel nieuw, het zijn beide oude bekenden.

#36 Gordon: Sambabal

Na ‘Wir sind die Holländer’ (#7 in 2006) van de Toppers en ‘Hart van een leeuw’ van LA the Voices (#91 in 2012), doet Gordon het dit jaar in zijn eentje met ‘Sambabal’. Gezien de tekst op de hoes ‘Met zo’n goed liedje worden we zeker wereldkampioen!’, heeft hij alle vertrouwen in het Nederlands elftal. Om dat nou te linken aan zijn nummer …

#66 GersPardoelpunt: Lowietje

De tweede bekende die deze week met een WK-nummer komt, is GersPardoelpunt met ‘Lowietje’. Achter GersPardoelpunt zit 538-dj Edwin Evers, die bondscoach Louis van Gaal op de hak neemt op de melodie van ‘Lousie’ van Gers Pardoel (deze week op #28). Evers scoorde al eerder een WK-nummer, met Johan Derksen & Wilfred Genee met het nummer ‘Helden’ (#6 in 2012). Daarnaast maakte Evers in 2010 het nummer ‘Doelpunt voor Oranje’, dat terecht kwam op de cd-single ‘We no speak Americano’, de hit van het jaar van Yolande be cool feat. Dcup.

Röyksopp & Robyn bedreigen ABBA

#65 Röyksopp & Robyn: Do it again

Ja je leest het goed. Röyksopp & Robyn zijn met ‘Do it again’ een regelrechte bedreiging voor de #1-positie van ABBA! Niet in de Single Top 100, maar in de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums, waar 18 Hits van ABBA nog steeds de scepter zwaait.

Wat is het geval? Naast de single ‘Do it again’, binnen op #65, is er ook een mini-album uit van Röyksopp & Robyn, dat binnenkomt op de tweede plaats van de Midprice Top 50.  Vanwege de prijs (€ 4,99) is het mini-album te goedkoop om mee te mogen tellen voor de (reguliere) Album Top 100. Had het dan niet meegenomen kunnen worden als maxi-cdsingle in de Single Top 100? Nee, want er staan geen remixen van ‘Do it again’ op. Anders had het nummer zeker een positie bij de bovenste 20 veroverd.

Na zes jaar (‘Handle me’ kwam in 2008 tot #67), scoort de Zweedse zangeres Robyn (=Robin Miriam Carlsson) weer een hit in ons land. Dat doet ze niet alleen, maar met het Noorse duo Röyksopp (=Svein Berge en Torbjørn Brundtland), wiens laatste hitfeit dateert van nog eerder. In 2005 kwam ‘Only this moment’ niet verder dan de 86e plaats. Hun grootste hit tot nu toe is ‘Poor Leno’ (#55 in 2002).
‘Do it again’, voorloper van een nieuw album van Röyksopp, zou wel eens de grootste hit van het duo kunnen worden. Of dat voor Robyn ook op gaat, is afwachten. In 2007 scoorde ze met ‘With every heartbeat’ een #7-notering. Ook daarbij kreeg ze hulp, van de Zweedse producer Kleerup. De samenwerking met Röyksopp is niet nieuw. In 2009 zong Robyn het nummer ‘The girl and the robot’ op het album Junior van Röyksopp. ‘Do it again’ is niet even een nummertje tussendoor met Röyksopp, ze gaan ook met z’n drieën op tournee.

Zal OneRepublic de statistieken ongelijk geven?

#72 OneRepublic: Love runs out

Er zit een grillig verloop in de hits van OneRepublic. Na een grote, scoren ze een paar kleine en daarna weer een grote. ‘Apologize’, de eerste kennismaking met de band, uitgebracht als Timbaland presents OneRepublic, bleek een schot in de roos: #2 eind 2007/begin 2008. Vervolgens scoorde de band van Ryan Tedder hitjes die nog niet boven de 40e positie uitkwamen. Dieptepunt was ‘If I lose myself’, een remix van het nummer door de Zweedse producer Alesso (#89 in 2013). Dus daar konden ze weinig aandoen.

opleving

Eind oktober kwam ‘Counting stars’ de Single Top 100 binnen, maar was al na drie weken weer verdwenen. Twee weken later ging het nummer op herhaling, maar stond zeven weken later nog niet hoger dan #27. Toen ging het ineens hard en steeg ‘Counting stars’ naar #14 en half februari bereikte het de zevende plaats. Na 31 weken is het nummer langzaam aan de terugweg bezig (deze week op #41). Zo’n lange chartrun was eind oktober niet te voorzien!

Hoe het ‘Love runs out’ zal vergaan? Statistisch gezien wordt het geen grote hit, want die heeft de band net gehad met ‘Counting stars’. Statistieken hebben er echter wel eens vaker naast gezeten!

Pharrell Williams heeft het (te) druk met anderen

#86 Pharrell Williams: Come, get it bae

‘Come, get it bae’ is de derde single van het album G I R L van Pharrell Williams en nog lang niet de laatste. Bijna ieder nummer op het album leent zich wel voor een single, dus het zal nog wel even duren eer er weer een nieuw album van hem verschijnt. Sowieso heeft hij het (te) druk met anderen, want naast de onderstaande vijf hits in de Single Top 100 (met tussen haakjes het aantal weken):

#2 Happy (43)
#39 Marilyn Monroe (13)
#76 Get lucky, van Daft punk (57)
#80 Blurred lines, van Robin Thicke fat. T.I. (61)
#86 Come, get it bae (1)
waar hij zelf een credit voor krijgt, werkte hij nog mee aan:
#43 Ed Sheeran: Sing
#56 Miley Cyrus feat. Nelly: 4x4
Beide nummers voor compositie en productie.

Monty Wells overwon kanker met muziektherapie

#87 Nils van Zandt & Ron van den Beuken feat. Monty Wells: House of cards

De Amerikaanse zanger Monty Wells leende al eens zijn stem aan een nummer van Nils van Zandt: ‘Light up the sky’ (#85 in 2012). Ron van den Beuken scoorde tot nu toe alleen met nummers onder zijn eigen naam of zijn alter ego Clokx. Op ‘House of cards’ werken de drie voor het eerst samen. Van de drie is Nils (=Niels van de Zande) de meest productieve, met tien noteringen, Ron volgt met negen en Monty sluit de rijen met twee. De eerste twee kennen we dus wel, maar dat geldt niet voor Monty Wells.

Monty Wells (Washington, 1983) heeft zich het gitaar spelen en zingen zelf eigen gemaakt. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Op 15 november 2001, drie dagen na zijn achttiende verjaardag, hoorde Monty dat hij zaadbalkanker had. Gedurende de behandeling die hij moest ondergaan, kwamen zijn muzikale aspiraties naar boven.

muziektherapie

Op een dag pakte hij na een behandeling een gitaar en begon daarop te tokkelen. Hij merkte dat door de trillingen uit de klankkast van de gitaar de maagpijn verminderde. Vanaf die dag is hij iedere dag gitaar gaan spelen, dat leidde tot het schrijven van zijn eerste liedje. Inmiddels heeft Monty, die sinds een aantal jaren in Nederland woont, op het podium gestaan met onder andere zangeres Do en werkte hij samen met onder meer the Future presidents.

‘House of cards’ schreven Nils, Ron en Monty samen met Sheila Vereggen, de verloofde van Nils.

Wesley Klein gaat op de Italiaanse tour

#88 Wesley Klein: Hey jij, hoe heet je …

De hits van Wesley Klein volgen elkaar snel op. Vorige week stond hij nog genoteerd met ‘Dans en zing’, samen met Danny Froger en Danny Nicolay, met wie Wesley de groep Gents vormt. Deze week komt Wesley zijn eigen single ‘Hey jij, hoe heet je …’ binnen, waarmee hij zijn veertiende notering scoort.


zomerhit

In 2010 scoorde het Australische Yolanda be Cool & Dcup met ‘We no speak Americano’ de hit van het jaar. Dat nummer was gebaseerd op een oud nummer uit 1956, ‘Tu vuò fà l’Americano’ van de Italiaanse componist Gianni Ferrio en werd in de film ‘Totò, Peppino e le fanatiche’ gezongen door Renato Carosone met de Italiaanse acteur Antonio Vignarello als Toto. Je vraagt je vast af wat heeft ‘We no speak Americano’ nu te maken heeft met de notering van Wesley Klein? Daar komen we nu op.

Het origineel van ‘Hey jij, hoe heet je …’ van Wesley Klein, is ‘O Sarracino’ van de Italiaanse zanger Renato Carosone uit 1958. Carusone (met een u in plaats van een o dus), schreef het nummer samen met Nicola Salerno. Beiden hadden ook ‘Tu vuò fà l’Americano’ geschreven en daarmee zijn we rond of toch niet?

Niet helemaal, want ‘O Sarracino’ van Renato Carosone stond waarschijnlijk niet model voor ‘Hey jij, hoe heet je …’ van Wesley Klein. In 2011 werd ‘O Sarracino’ gecoverd door Rocco con Buscemi, soundtrack van de film ‘Valentino’. Het is aannemelijk dat Ferry de Lits en Adrie van de Berk, die de Nederlandse tekst schreven van ‘Hey jij, hoe heet je …’, zich hebben laten leiden door de versie van Rocco con Buscemi. Wellicht kunnen ze daar zelf het antwoord opgeven.

‘Proxy’ alsnog uit op single, maar ook nog steeds gratis

#89 Martin Garrix: Proxy

In maart bracht Martin Garrix het nummer ‘Proxy’ al uit, maar kreeg het geen notering omdat hij het gratis weggaf aan zijn fans, als dank voor alle support het afgelopen jaar. Het verhaal lag toen al wat genuanceerder. ‘Proxy’ lekte vroegtijdig uit en kon overal – gratis – worden gedownload. Daarop zou Garrix het nummer alsnog gratis hebben aangeboden.
Sindsdien is ‘Proxy’ vele malen gedownload en blijkt het een populair nummer te zijn. Vermoedelijk wil Garrix het nummer nu ook in het buitenland uitbrengen. Zolang het nummer alleen maar gratis wordt aangeboden, kan het echter nooit een notering krijgen. En dus is ‘Proxy’ alsnog commercieel uitgebracht. Uit de notering op #89, blijkt dat er nog genoeg mensen zijn die het nummer nog niet gratis hadden gedownload en er  € 0,99 voor over hebben. Beetje dom, want nog steeds kun je het nummer gratis downloaden via Soundcloud, alleen tellen die aantallen niet mee voor de Single Top 100.

Rinus Werrens vraagt om liefde

#90 Rinus Werrens: Geef me liefde

Na vier hits, waarvan ‘Maria’ het verst kwam (#56 in 2012), is Rinus Werrens (Breda, 20 oktober 1993) toe aan zijn vijfde hit. Manfred Jongenelis, tekstschrijver, accordionist en producer vertaalde voor hem het nummer ‘She’s a lady’ in ‘Geef me liefde’. ‘She’s a lady’ was in 1971 een wereldhit voor Tom Jones (#8 bij ons). Het nummer is geschreven door Paul Anka, die het in 1970 opnam op zijn elpee Paul Anka ‘70s. In 2013 zong Anka het nummer met Tom Jones op het duettenalbum Duets.

RinusWerrens is niet de eerste die ‘She’s a lady’ covert en daar success mee heeft. In 2007, toen Jeroen van der Boom zich nog begaf in het circuit van dinnershows, scoorde hij er en #50-hit mee.

Iggy Azalea evenaart the Beatles

#96 Igyy Azalea feat. Charli XCX: Fancy

In de Billboard Hot 100, de officiële Amerikaanse hitparade, schrijft Iggy Azalea deze week geschiedenis. Ze bezet zowel de eerste als de tweede plaats met haar eerste twee singles, ‘Fancy’ respectievelijk ‘Problem’. Dit hitfeit is één keer eerder voorgekomen: op 22 februari 1964 stonden the Beatles #1 met ‘I want to hold your hand’ en steeg ‘She loves you’ van #3 naar #2. 

niet alleen

Er is echter één verschil, the Beatles deden het helemaal zelf, op ‘Fancy’ krijgt Iggy Azalea hulp van Charlie XCX (links op de foto), op ‘Problem’ lift Iggy mee op de hit van Ariana Grande. The Beatles hielden de eerste en tweede plaats zes weken (!) vast, dat zien we Iggy Azalea nog niet doen.

Leuke bijkomstigheid voor Charli XCX (pseudonym van de Britse Charlotte Emma Aitchison), is dat ‘Fancy’ haar eerste #1 is in de Amerikaanse hitparade. Wij kennen Charli XCX nog van ‘I love it’ (#16 in 2013) dat ze maakte met het Zweedse duo Icona pop.